AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
PDV
Stranica 10 / 13. • 1, 2, 3 ... 9, 10, 11, 12, 13
Re: PDV
Da,to je vrlo moguce. S tim da je limit za 2009. 7200 kuna. Dakle, netko ove godine dobio 12.001,00 kn i zeli aplicirati i slijedece godine za poticaje i dobije 7.199,00kn po tom uvjetu u 2011.ne mora biti u dohodku. To znaci da moze 2011. izaci iz dohodka (ne znam dali je uvjet da se ostane u dohodku 5 godina kao sto je to za PDV)
Kao sto sam milijun puta ovdje napisao. Ministartvo poljoprivrede je posebna prica. Za Min. financija se smatra da su neorganizirani i tromi, a kad se ono usporedjuje sa Min. poljoprivrede onda je Ministarstvo financija jedan vrhunski organiziran drzavni resor koji sve svoje odluke usmjerava da bi korisnicima nihovih usluga bilo sve razumljivo i jasno. Primjer: u Ministarstvu poljoprivrede je umjetnost doci do referenta kojemu tvoj predmet trenutno stoji na stolu. I kad dodjes do njega prvo je pitanje "Kako ste saznali da ja radim vas predmet? Tko vam je to rekao?" Sasvim je uobicajena praksa da se ne javljaju na telefon, a lakse ces saznati tko u tajnoj sluzbi vodi odjel prisluskivanja telefona, nego u Ministarstvu poljoprivrede tko je najnize rangirani sefic nekog sluzbenika
I kad to iskopas i napravis im rsum po uredima, iza tebe pokazuju prstom "Vidi ga to je taj koji je uspio razgovarati sa "Jozom", sefom grupe za unos podataka u kompjutor, a nije ga zastitar izbacio"
Jel' sad malo jasnije da nema sanse da ikad bude jasno?
Kao sto sam milijun puta ovdje napisao. Ministartvo poljoprivrede je posebna prica. Za Min. financija se smatra da su neorganizirani i tromi, a kad se ono usporedjuje sa Min. poljoprivrede onda je Ministarstvo financija jedan vrhunski organiziran drzavni resor koji sve svoje odluke usmjerava da bi korisnicima nihovih usluga bilo sve razumljivo i jasno. Primjer: u Ministarstvu poljoprivrede je umjetnost doci do referenta kojemu tvoj predmet trenutno stoji na stolu. I kad dodjes do njega prvo je pitanje "Kako ste saznali da ja radim vas predmet? Tko vam je to rekao?" Sasvim je uobicajena praksa da se ne javljaju na telefon, a lakse ces saznati tko u tajnoj sluzbi vodi odjel prisluskivanja telefona, nego u Ministarstvu poljoprivrede tko je najnize rangirani sefic nekog sluzbenika
I kad to iskopas i napravis im rsum po uredima, iza tebe pokazuju prstom "Vidi ga to je taj koji je uspio razgovarati sa "Jozom", sefom grupe za unos podataka u kompjutor, a nije ga zastitar izbacio"
Jel' sad malo jasnije da nema sanse da ikad bude jasno?
Zadnja promjena: Smiljan; 5/12/2009, 09:31; ukupno mijenjano 1 put.
Smiljan- Broj postova : 1988
Zanimanje : Staro gunđalo sa crnim rokovnikom
Registriran : 13.03.2008
2
→→→ : VIŠE
jasno mi je odavno..(mada se čak ni nisam osobno sretala s "jozom" i njemu sličnima)da i dalje ne želim raditi knjige poljoprivrednika.
a i da jesam..takvih koji UNOSE PODATKE u kompjutor imam previše i u poreznoj a kad nešto pitaš, dobiješ odgovor:pa ti si računovođa, ti to moraš znati, meni na ekranu blinka crveno, što znači da ti je greška na obrascu"...
sunčana- Broj postova : 1026
God : 58
Zanimanje : knjigovodstvo
Registriran : 06.10.2008
2
Smiljan je napisao/la:Da,to je vrlo moguce. S tim da je limit za 2009. 7200 kuna. Dakle, netko ove godine dobio 12.001,00 kn i zeli aplicirati i slijedece godine za poticaje i dobije 7.199,00kn po tom uvjetu u 2011.ne mora biti u dohodku. To znaci da moze 2011. izaci iz dohodka (ne znam dali je uvjet da se ostane u dohodku 5 godina kao sto je to za PDV)
da, taj uvjet je vrlo zanimljiv, no nisam ga nigdje pročitala, a što ne znači da negdje i ne piše, nego da nisam puno o tome čitala. a vrlo je bitan. nađi to negdje.
2
Zato sam ja kad su me pitali tko mi vodi knjigovodstvo rekao da to radim sam i nemam takvih problemasunčana je napisao/la:, dobiješ odgovor:pa ti si računovođa, ti to moraš znati, meni na ekranu blinka crveno, što znači da ti je greška na obrascu"...
I naravno, uvjek sam nasmjesen i obavezno primjetim novu frizuru
2
i na tvojim obrascima ne "blinka crveno" ?
ah, kad moja referentica nema dobru frizuru...
ah, kad moja referentica nema dobru frizuru...
Zadnja promjena: sunčana; 5/12/2009, 09:43; ukupno mijenjano 1 put.
2
Imas ovdje http://www.poljoprivredni-forum.biz/poljoprivredna-politika-i-ruralne-teme-f37/poticaji-u-poljoprivredi-t86-600.htmsunčana je napisao/la:Smiljan je napisao/la:Da,to je vrlo moguce. S tim da je limit za 2009. 7200 kuna. Dakle, netko ove godine dobio 12.001,00 kn i zeli aplicirati i slijedece godine za poticaje i dobije 7.199,00kn po tom uvjetu u 2011.ne mora biti u dohodku. To znaci da moze 2011. izaci iz dohodka (ne znam dali je uvjet da se ostane u dohodku 5 godina kao sto je to za PDV)
da, taj uvjet je vrlo zanimljiv, no nisam ga nigdje pročitala, a što ne znači da negdje i ne piše, nego da nisam puno o tome čitala. a vrlo je bitan. nađi to negdje.
Cetvrti post.
2
ali ne kaže, može li se "izaći" iz dohotka, ako si 2010, primoran i prevaren, ušao..bojim se da to ne ide tako, malo bi malo ne bi..
treba vidjeti u zakonu o dohotku što kaže o tome koliko se mora biti u sustavu kad se jednom uđe.
treba vidjeti u zakonu o dohotku što kaže o tome koliko se mora biti u sustavu kad se jednom uđe.
2
sunčana je napisao/la:
ps.
što konkretno radiš ?
sitni sam obrtnik a u knjigovotstvu sam od stolječa sedmog( samouk i imao sam dobrog učitelja a sa "zbrajanjem i oduzimanjem" i postotnim računom nikad nisam imao problema ) i večinu stvari sam prošao što se tiče knjigovodstva za R2. kalio se i učio sa "špecerajom" a mislim da znaš koja je to gnjavaža i ko prođe tu školu knjig. može raditi bilo gdje ( za primjer nekad sam vodio 6 ili 7 knjiga i nije bio problem i sve se znalo gdje što i kako , a danas!!! brrrr ). inače znam RUČNO napraviti obračun plače a mislim da 50% naših novopečenih knjigovođa to ne zna ( tko ne zna to vam dođe nešto kao naš obračun za struju )! moram priznati da sam u zadnje vrijeme zahrđao i ne pratim previše ove turbo promjene! svoje knjige sam pojednostavio koliko sam mogao tako da su pomalo dosadne ( imam servis i trgovinu u jednom tako da i tu ima svašta za knjiženje međuskladišnice isl. pa nisam htio ubacivati još i poljoprivredu, al izgleda da ću morati )!
smatram da je to izuzetno tešak i opasan posao ( mislim na zdravlje ) pogotovo ako ga radiš više od 20g. i zato čuvajte se!) a da je podcijenjen to je istina a dobar savjet i knjigovođa vrijedi zlata!
što se tiče OPGa moraju svi biti svjesni kad jednom uđu u njega da to više nije njihova firma nego "naša" a vlasnici su zamo rukovoditelji. kad im sjedne poticaj nema više tako lako van s njim ( u biti kvaka je u dva jaka poreza koja ne možeš izbječi PDVa i na dobit - što smiljan več dugo pokušava objasniti al teško mu ide - ako zezneš jednog dočeka te drugi! zato je bitno ono da treba izbjegavati troškove bez PDVa ( naravno kolko je moguče ) a OPG bi se trebalo rukovoditi nešto slično kao obrti ! u biti sve je stvar ulaznih računa ( prihoda ) ako su oni jaki onda nemaš problema ( što si i sama navela ) a vidjeli ste kako naše glavonje prave državni proračun - za ne povjerovat - oni krenu od rashoda ( ne znam s ćime bih to usporedio - ono u kući obitelj računa da će nagodinu potrošiti 100.000 kn a niko nije nigdje zaposlen- he,he valjda će prvo prodati namještaj iz kuće pa na kraju i kuću ). izgleda da smo još uvjek bogati i da ima još robe iz kuće za prodat!
a za opg ako bi se knjige počele voditi za ozbiljno bit će puno razočaranih! što će biti sa vočkama, sa ogradom, sa mašinerijom ! po meni bi to sve trebalo uči u osnovna sredstva pa am. stopa, pa pomalo otpis i puuuno nepoznanica i posla za knjgovođe i vjerojatnog nezadovoljstva za novopečene gazde
kobac- Broj postova : 65
Registriran : 03.12.2009
0
da, dobro si primijetio, amortizacija u opg.. nitko ju nije spomenuo.
no, smatram da bi za opg, ma u kom obliku poslovali, knjigovodstvo trebalo maksimalno pojednostaviti, jer..makar ja od toga živim, smatram bedastim da poljoprivrednik mora imati knjigovođu. treba izmisliti novi sustav oporezivanja dohotka koji će moći sami izračunati, jer..vjerujem da im je svima knjigovodstvo zagonetka kolika i meni upisnici i poticaji..
no, kako je toliko toga u ovoj našoj napaćenoj državici u banani..nije ni ovo najveći problem. samo još jedan prostor za lov u mutnom. zato ja jedva čekam mmf i proglašenje bankrota. pa valjda će nam netko drugi uvesti reda, kad već sami ne znamo..
no, smatram da bi za opg, ma u kom obliku poslovali, knjigovodstvo trebalo maksimalno pojednostaviti, jer..makar ja od toga živim, smatram bedastim da poljoprivrednik mora imati knjigovođu. treba izmisliti novi sustav oporezivanja dohotka koji će moći sami izračunati, jer..vjerujem da im je svima knjigovodstvo zagonetka kolika i meni upisnici i poticaji..
no, kako je toliko toga u ovoj našoj napaćenoj državici u banani..nije ni ovo najveći problem. samo još jedan prostor za lov u mutnom. zato ja jedva čekam mmf i proglašenje bankrota. pa valjda će nam netko drugi uvesti reda, kad već sami ne znamo..
2
@kobac, naravno da si u pravu da treba paziti na PDV i dohodak(dobit) i njihov odnos. Ali kao prvi korak treba shvatiti da su to dva poreza sto mnogi ne razumiju.
A sto se tice OPG i uopce ulaska u porezni sustav osnovni problem je da mnogi nisu ulazali ni u kakvi sustav ne zbog toga sto su osnove tih sustava shvatili i zakljucili da im se ne isplati uci (sto je vrlo legitimno), ali ne ulaziti u nesto, a ne znati ni osnove toga mi ne djeluje bas, ajmo najblaze reci, najmudrije. Nerjetko kod nas vlada mentalitet "radje cu 100kn ukrasti nego 1000kn zaraditi". I sto je najgore, znam neke koji su sretni sto su "ukrali" tih 100kn, i onda te blijedo gledaju kad im objasnis da to u stvari i nisu ukrali, da je nesto slicno i dozvoljeno ... Onda budu razocarani
A sto se tice OPG i uopce ulaska u porezni sustav osnovni problem je da mnogi nisu ulazali ni u kakvi sustav ne zbog toga sto su osnove tih sustava shvatili i zakljucili da im se ne isplati uci (sto je vrlo legitimno), ali ne ulaziti u nesto, a ne znati ni osnove toga mi ne djeluje bas, ajmo najblaze reci, najmudrije. Nerjetko kod nas vlada mentalitet "radje cu 100kn ukrasti nego 1000kn zaraditi". I sto je najgore, znam neke koji su sretni sto su "ukrali" tih 100kn, i onda te blijedo gledaju kad im objasnis da to u stvari i nisu ukrali, da je nesto slicno i dozvoljeno ... Onda budu razocarani
2
sunčana je napisao/la: zato ja jedva čekam mmf i proglašenje bankrota. pa valjda će nam netko drugi uvesti reda, kad već sami ne znamo..
pa eto još nešto sa čim se slažemo samo što se ja već umorio od čekanja ( zaista nisam vjerovao da ćemo i toliko izdržati sa tolikim zaduženjima ) da se više ova majmunarija završi zamislite koliko smo povečali ulaze ( kao država ) a uspjeli uništiti industriju i još smo imali priliku vratiti kredite za badava ( kurs dolara ) to je kao da se mojoj firmi poveča promet za 3x i ja propadnem ( kupim jahtu , da ne moram platiti porez , he,he , jesam ih zeznio )!
da smiljane tu si potpuno u pravu ali vjeruj mi da mi koji smo sve svoje obaveze redovno podmirivali smo u najmanju ruku ispali blesani! cijela hrpetina je ostavila pun k..ufer duga ( bivših biznismena i nikom ništa to sunčana dobro zna )! a nama i dalje kičmu lome i nema još puno vremena da nam je ne slome do kraja!
nego ima pitanje za sunčanu a i ( smiljana ) ! da li znaš jel se vlasnik obrta može prijaviti na pola radnog vremena ako nije nigdje zaposlen ( samo ima obrt ) i kako bi se u tom slučaju tretirao MO kao pola godine ili samo smanjen prosjek za mirovinu! ( zanači ako se prijavim na pola radnog vremena dali mi se u staž računa cijela godina ili pola godine a smanjen iznos za mirovinu )
i još nešto u vezo OPG da li su u rangu obrta pa vlasnik za dugove odgovara vlastitom imovinom ( još jedan apsurd poduzeča koj maznu puno veće novce odu u stećaj i nikom ništa! ) ?
inače imam kolegu u americi koji je samostalac i on jednom tjedno sjedne sat vremena i rješi knjige! ispiše 3-4 uplatnice i gotovo! a država si iz tih cifri izvadi i isprebacuje po fondovima i gotovo a kod nas 7 uplatnica za 1 plaču!
0
Koliko sam ja shvatio mene poreznjaci (OPG) tumace kao fizicku osobo (oliti obrt)
A ovo za MO ne znam.
A ovo za MO ne znam.
2
ovo za MO je točno da radnik na pola radnog vremena plaća pola doprinosa, ali ti se broji i samo pola radnog vremena, staža, mirovine..
nego..nisam sigurna da se obrtnik može prijaviti na pola radnog vremena, obzirom on nije zaposlenik, nego vlasnik, nositelj obrta..dakle, on se i ne zapošljava. osim možda u obrtima koji posluju kao dobitaši (i u PDV-U kao R-1, da pojednostavim), oni si isplaćuju poduzetničku plaću, dakle, skoro kao zaposlenici, mada se ni onda ne zapošljavaju u obrtu..tako da ne znam kome bi trebali prijaviti pola radnog vremena..nisam sigurna, to treba ispitati. gdje? hm..u HZMO-u..ne vjerujem da će znati. osim ako nema kakav takav slučaj, pa će se teta htjeti toliko angažirati da ti to pogleda i objasni.
eventualno...u poreznoj upravi, kod svog referenta..ako ti je bar malkice bolje educiran nego što su moji..kad nađem vremena, pogledat ću u svoje udžbenike, možda i tamo nešto piše..
vlasnik OPG..definitivno odgovara svojim imovinom za sve...kao i obrtnik.
to su fizičke osobe, a ne pravne (kao poduzeća) koji ne odgovaraju, osim ako nisu tamo negdje nekad morali izdati kakvu mjenicu na pvt imovinu, a to je vrlo rijetko..(moguće samo kad su kupovali spomenutu jahtu, pa ih je leasing tražio i tu mjenicu:))
vezano uz obtnikovo radno vrijeme jedino što nalazim..
"Rješenje o registraciji obrta i početku poslovanja službenim se putem dostavlja Hrvatskom zavodu za mirovinsko
osiguranje i Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, no dobro je i da obrtnik sam s kopijom rješenja o otvaranju
obrta i radnom knjižicom posjeti ispostave ova dva fonda kako bi regulirao svoj mirovinski staž i pravo na zdravstvenu
zaštitu. "
Poslovni savjetnik - www.ripup.hr
dakle, papire u ruke i ..put zavoda!
inače, zgodan članak i jednostavna uputa o otvaranju obrta, pa kog zanima..
Želiš biti sam svoj gazda? Pokreni obrt
nego..nisam sigurna da se obrtnik može prijaviti na pola radnog vremena, obzirom on nije zaposlenik, nego vlasnik, nositelj obrta..dakle, on se i ne zapošljava. osim možda u obrtima koji posluju kao dobitaši (i u PDV-U kao R-1, da pojednostavim), oni si isplaćuju poduzetničku plaću, dakle, skoro kao zaposlenici, mada se ni onda ne zapošljavaju u obrtu..tako da ne znam kome bi trebali prijaviti pola radnog vremena..nisam sigurna, to treba ispitati. gdje? hm..u HZMO-u..ne vjerujem da će znati. osim ako nema kakav takav slučaj, pa će se teta htjeti toliko angažirati da ti to pogleda i objasni.
eventualno...u poreznoj upravi, kod svog referenta..ako ti je bar malkice bolje educiran nego što su moji..kad nađem vremena, pogledat ću u svoje udžbenike, možda i tamo nešto piše..
vlasnik OPG..definitivno odgovara svojim imovinom za sve...kao i obrtnik.
to su fizičke osobe, a ne pravne (kao poduzeća) koji ne odgovaraju, osim ako nisu tamo negdje nekad morali izdati kakvu mjenicu na pvt imovinu, a to je vrlo rijetko..(moguće samo kad su kupovali spomenutu jahtu, pa ih je leasing tražio i tu mjenicu:))
vezano uz obtnikovo radno vrijeme jedino što nalazim..
"Rješenje o registraciji obrta i početku poslovanja službenim se putem dostavlja Hrvatskom zavodu za mirovinsko
osiguranje i Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, no dobro je i da obrtnik sam s kopijom rješenja o otvaranju
obrta i radnom knjižicom posjeti ispostave ova dva fonda kako bi regulirao svoj mirovinski staž i pravo na zdravstvenu
zaštitu. "
dakle, papire u ruke i ..put zavoda!
inače, zgodan članak i jednostavna uputa o otvaranju obrta, pa kog zanima..
Želiš biti sam svoj gazda? Pokreni obrt
Zadnja promjena: sunčana; 10/12/2009, 08:38; ukupno mijenjano 1 put.
2
[quote="sunčana"]osim možda u obrtima koji posluju kao dobitaši (i u PDV-U kao R-1, da pojednostavim), oni si isplaćuju poduzetničku plaću,quote]
Obrtu u R1 sustavu ! brrrrrrr... bolje da sve zapijete i prokockate nego uđete kao obrt u R1 porezni sustav !
1. Obrt u R1 = Odmah si prisiljen platiti PDV na sve svoje nenaplačene račune (znači koje si izdao a nisi
uspio naplatiti, za razliku od R2 sustava gdje plačač PDV kad naplatiš )
2. Pod 1 i nije neki problem, veči problem dolazi na kraju prve godine provedenom u R1 sustavu kad ti još u
dobit uđu svi ovi računi iz prethodne godine koje nisi uspio naplatiti a platio si PDV na njih
3. Komorski doprinosi odaze u nebo........
4. Poduzetnička plača (ma lako za plaču, kad vidiš koliko treba plačati doprinose, uhvati te glava bolit )
5. Mjesečni predporez ide unebo......... (pa se moraš obašnavat sa poreznom, da je realni puno manji......)
Ukratko, ako se obrt u r2 sustavu iti malo približi pragu ili bi mogao dogodine približiti se (sad se točno nesječam koliki je prag), odmah iči na otvaranje d.o.o. !
6. I kao obrtnik u R1 sustavu, i dalje dužiš sa svom svojom imovinom (znači ne ostaju ti ni mudante ) !
Obrtu u R1 sustavu ! brrrrrrr... bolje da sve zapijete i prokockate nego uđete kao obrt u R1 porezni sustav !
1. Obrt u R1 = Odmah si prisiljen platiti PDV na sve svoje nenaplačene račune (znači koje si izdao a nisi
uspio naplatiti, za razliku od R2 sustava gdje plačač PDV kad naplatiš )
2. Pod 1 i nije neki problem, veči problem dolazi na kraju prve godine provedenom u R1 sustavu kad ti još u
dobit uđu svi ovi računi iz prethodne godine koje nisi uspio naplatiti a platio si PDV na njih
3. Komorski doprinosi odaze u nebo........
4. Poduzetnička plača (ma lako za plaču, kad vidiš koliko treba plačati doprinose, uhvati te glava bolit )
5. Mjesečni predporez ide unebo......... (pa se moraš obašnavat sa poreznom, da je realni puno manji......)
Ukratko, ako se obrt u r2 sustavu iti malo približi pragu ili bi mogao dogodine približiti se (sad se točno nesječam koliki je prag), odmah iči na otvaranje d.o.o. !
6. I kao obrtnik u R1 sustavu, i dalje dužiš sa svom svojom imovinom (znači ne ostaju ti ni mudante ) !
Taka t' čuda- Broj postova : 101
God : 44
Zanimanje : IT / Poljoprivreda
Registriran : 14.12.2008
0
da, taka t čuda očito ima iskustva s obrtom-dobitašem
svojevremeno sam dva obrta uvodila u R-1..((
slažem se. u toj kombinaciji ste na..grabusili
obzirom ste po jednom i dalje fizička osoba..(imovina i i blablabla...)
a po drugom se morate ponašati kao poduzeće (R1, dobit ..doduše..porez na dobit, može biti jevtiniji, pogotovo u slučaju ostvarivanja velikog dohotka/dobiti, jer znamo da se dohodak oporezuje u grupama 15%, 25%, 45%..pa kod velike dobiti (dohotka) većina iznosa se oporezuje sa 45% , a što je puno skuplje nego kod poduzeća gdje se sva dobit oporezuje s 20%)..
uglavnom, kombinacija je ubitačna i dobar je savjet..registrirajte d.o.o.ako se približavate granici od :
- ukupni primitak veći od 2.000.000,00 kn
- dohodak veći od 400.000,00 kn
- dugotrajnu imovinu u vrijednosti većoj od
2.000.0000,00 kn
- u prethodnom razdoblju zapošljavao prosječno
više od 15 radnika.
dakle, makar i jedan od ovih uvjeta ako prijeđete, red vam je u sustav dobiti!!!
sam prelazak iz sustava u sustav oporezivanja je skup..i tu ih puno nastrada..
mada, ima križaljka po kojoj i ne mora biti, ali se ona treba sastavljati cijelu prethodnu godinu, a to je često nemoguće.
što se poduzetničke plaće tiče..i mislila sam na plaćanje bruto plaće, dakle doprinosa (prema utvrđenoj osnovici, a ona je skupa).
mada..u tom slučaju,ako postanete dobitaš, do "svog" novca više i ne možete, nego da si isplatite plaću. (tu morate poslovati kao poduzeće)
pod pretpostavkom, naravno, da uopće legalno poslujete
svojevremeno sam dva obrta uvodila u R-1..((
slažem se. u toj kombinaciji ste na..grabusili
obzirom ste po jednom i dalje fizička osoba..(imovina i i blablabla...)
a po drugom se morate ponašati kao poduzeće (R1, dobit ..doduše..porez na dobit, može biti jevtiniji, pogotovo u slučaju ostvarivanja velikog dohotka/dobiti, jer znamo da se dohodak oporezuje u grupama 15%, 25%, 45%..pa kod velike dobiti (dohotka) većina iznosa se oporezuje sa 45% , a što je puno skuplje nego kod poduzeća gdje se sva dobit oporezuje s 20%)..
uglavnom, kombinacija je ubitačna i dobar je savjet..registrirajte d.o.o.ako se približavate granici od :
- ukupni primitak veći od 2.000.000,00 kn
- dohodak veći od 400.000,00 kn
- dugotrajnu imovinu u vrijednosti većoj od
2.000.0000,00 kn
- u prethodnom razdoblju zapošljavao prosječno
više od 15 radnika.
dakle, makar i jedan od ovih uvjeta ako prijeđete, red vam je u sustav dobiti!!!
sam prelazak iz sustava u sustav oporezivanja je skup..i tu ih puno nastrada..
mada, ima križaljka po kojoj i ne mora biti, ali se ona treba sastavljati cijelu prethodnu godinu, a to je često nemoguće.
što se poduzetničke plaće tiče..i mislila sam na plaćanje bruto plaće, dakle doprinosa (prema utvrđenoj osnovici, a ona je skupa).
mada..u tom slučaju,ako postanete dobitaš, do "svog" novca više i ne možete, nego da si isplatite plaću. (tu morate poslovati kao poduzeće)
pod pretpostavkom, naravno, da uopće legalno poslujete
Zadnja promjena: sunčana; 10/12/2009, 09:14; ukupno mijenjano 1 put.
2
Taka t' čuda je napisao/la:
nejasno..
možda mjesečna akontacija poreza na dobit?
a ona ovisi o prošlogodišnjoj dobiti..
neke porezne dozvole, uz realno objašnjen zahtjev, smanjenje akontacija..
2
Samo ako registriram d.o.o. onda više nemam prava pri zakupu ili kupovini poolj.zemljišta kao opg-i ili obrti koji na našim natječajima imaju prednost a bez zemlje ništa . Bolje dati malo više nego da mi preko noći uzmu sve što imam .
pingo- Broj postova : 4918
Registriran : 09.03.2008
3
e vidiš...taj dio ja ne znam..
no, valjda postoje i neke pogodnosti koje prate poduzeća?
no, valjda postoje i neke pogodnosti koje prate poduzeća?
2
Mislim da nije bitno ako ima pogodnosti jer pri natječaju imaš točke koje treba zadovoljiti , evo na brzinu jedan primjer ...
Prva točka na natječaju je da si branitelj a recimo osoba A i moja
malenkost koji smo zainteresirani za istu parcelu smo obojica
branitelji ... ide se na drugu točku koja kaže da stočari imaju
prednost gdje gubimo i osoba A i ja ( ako se pojavi neki stočar ) jer nismo stočari . Dalje na točku
tri koja kaže da OPG i obrt imaju prednost . Tu osoba A dobije zemlju
jer sam ja d.o.o. i druge točke natječaja uopće nisu bitne a recimo na
točki četiri stoji da se moraju podmiriti sva dugovanja za
dosadašnje zakupe a osoba A nije platila niti jedan dok ja jesam .
prednost gdje gubimo i osoba A i ja ( ako se pojavi neki stočar ) jer nismo stočari . Dalje na točku
3
pingo je napisao/la:Mislim da nije bitno ako ima pogodnosti jer pri natječaju imaš točke koje treba zadovoljiti , evo na brzinu jedan primjer ...
i kaj? onda opet natječaj dobiva A ..bez obzira što nije platio? ili ti imaš prednost jer jesi?
jel to među točkama koje nisu bitne?
jako prekokrasno...
pa zato se i događa da im neki sakupe dug od miliona..
ali vjerujem da postoje natječaji gdje daju prednost ratarima...ili mljekarima...ili vinogradarima..ili već nekim granama..koji su d.o.o. ili ne postoje? ne znam, ne pratim takve natječaje..
2
Pingo, mislim da je u novom zakonu to drugačije riješeno. Proučavao sam novi zakon i praktički u njemu piše da prvenstvo kupnje imaju fizičke osobe koje se bave poljoprivredom, a onda oni koji su do sada imali ugovor o zakupu, obrađivali tu zemlju i uredno podmirivali zakupninu. Mislim da se stočari i branitelji tu spominju tek u daljnjim redovima prvenstva kupnje. Da li je lokalna općina i količina zemlje koja se može kupiti, to se ne spominje u zakonu. Mislim da i postoji tema, novi zakon o poljop. zemljištu.
Fidelito- Broj postova : 4471
Zanimanje : Poljoprivrednik - ministar
Registriran : 17.05.2008
117
hvala na odgovorima a dalje ćemo zivkat mo
daa vrlo ružne stvari za vaš đep kolega mi je lane automatizmom prešao u poduzeće ( probio je limit činimi se od 1.5 mil. kuna prometa - sad vidim da je veći ) i došli dečki u kontrolu ( županijski ) naplatili sav PDV odmah i još sašta nešta i to su mu napravili oko nove godine tako da je čovjek od super stabilne firme došao u dosta velike probleme!
smiljane da li si ikad naišao na podatak kad i da li smijemo krčiti voćnjake ( bez obzira na poticaj ) i kakve su nam obaveza prema državi u vezi s istim
daa vrlo ružne stvari za vaš đep kolega mi je lane automatizmom prešao u poduzeće ( probio je limit činimi se od 1.5 mil. kuna prometa - sad vidim da je veći ) i došli dečki u kontrolu ( županijski ) naplatili sav PDV odmah i još sašta nešta i to su mu napravili oko nove godine tako da je čovjek od super stabilne firme došao u dosta velike probleme!
smiljane da li si ikad naišao na podatak kad i da li smijemo krčiti voćnjake ( bez obzira na poticaj ) i kakve su nam obaveza prema državi u vezi s istim
0
Fidelito u pravu si. Pingo vidi novi zakon o polj. zemljistu. No d.o.o. ima prednost ako je rijec o koncesiji, a ako je "obicni" zakup svejedno je da li se javi na natjecaj fizicka ili pravna osoba. Max povrsinu određuje općina.
tomo_MF- Broj postova : 1298
Registriran : 03.06.2009
13
Je u pravu ste svi ali ja sam taj koji je izgubio zemlju pa mi baš i ne pomaže puno . Taj novi zakon će u moju općinu očigledno prekasno doći .
3
kod nas je do prije 2 g apsolutni prioritet pri natječaju bio dosadašnji zakup licitirane parcele (i plaćanje iste), ako bi netko drugi podigao cijenu tada bi dosadašnji morao pristati na tu cijenu...u zadnjem natječaju se u nekoj točki pojavio uvjet pdv...ja sam izgubio parcelu iako sam imao barem dvije prednosti (dosadašnji zakup i branitelj)...
ps...zemlju je dobila donačelnica koja je i bila krojač natječaja
ps...zemlju je dobila donačelnica koja je i bila krojač natječaja
Stranica 10 / 13. • 1, 2, 3 ... 9, 10, 11, 12, 13
Stranica 10 / 13.
DOPUŠTENJA
Ne moľeą odgovarati na postove.