AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
PDV
Stranica 7 / 13. • 1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 11, 12, 13
Re: PDV
Poljoprivredna mirovina i zdravstveno osiguranje se plaća (koliko ja znam) u nekim malim iznosima, dakle, neku sigurnost imaš.Smiljan je napisao/la:Opet govorimo o dvije stvari. Ulazak u dohodak se moze odgadjati ako se zeli raditi "na crno". Ako se zeli mirno spavati i npr. biti zaposlen (odnosno zdravstveno osiguran ) onda nema puno izbora.
Ako uđeš u obrt (OPG), plaćaš te iznose znatno više, jer si si dužan isplatiti barem minimalnu plaću, pa pogledaj imaš li toliko prihoda da to možeš. Znači, barem nekih 40t kn prihoda (naplativog) godišnje.
Ako si pak negdje zaposlen, pa ti doprinose plaća poslodavac, obrt (OPG) ti se isplati, jer moraš platiti doprinose i porez samo na ostvareni prihod iz te djelatnosti, a to može biti i mali iznos prihoda (nekoliko t. kn godišnje). Uh kak sam to "pametno" rekel, a ni sam se toga ne držim.
Smiljane, ispravi me ako griješim.
Zvonimir- Broj postova : 2509
God : 59
Registriran : 14.03.2008
10
→→→ : VIŠE
Potpisujem za sve osim prve recenice. O tome nemam pojma. Kako mogu placati mirovinsko i zdravstveno, a da nisam ni u kakvom sustavu ?
Smiljan- Broj postova : 1988
Zanimanje : Staro gunđalo sa crnim rokovnikom
Registriran : 13.03.2008
2
Smiljan je napisao/la:kada si obrtnik oliti seljak PDV placas tek po placenom, a ne izdanom racunu
bespredmetno je o tome govoriti, to već i vrapci na grani cvrkuću
pretpostavlja se i da je račun plaćen. jer..ako ti se pdv isplati u slučaju neplaćenih računa...onda je opet preporuka: zatvaraj firmu! propao si!
i ne miješaj mi sad opet..plaćanje na crno, izdanih računa, a "nenaplaćenih" ,to ne dolazi u obzir, jer..tada TI govoriš o dvije stvari: crnoj i bijeloj, u istom kontekstu, a to ne ide.
nego..jel ti paše računica iz mojih primjera?
sunčana- Broj postova : 1026
God : 58
Zanimanje : knjigovodstvo
Registriran : 06.10.2008
2
Neznam kak je sad. No, tak je bilo kad se plaćalo po katastarskom prihodu (iako se porez po katastarskom prihodu od zemlje nije plaćal).Smiljan je napisao/la:Potpisujem za sve osim prve recenice. O tome nemam pojma. Kako mogu placati mirovinsko i zdravstveno, a da nisam ni u kakvom sustavu ?
10
Smiljan je napisao/la:Potpisujem za sve osim prve recenice. O tome nemam pojma. Kako mogu placati mirovinsko i zdravstveno, a da nisam ni u kakvom sustavu ?
ima neka šema..
čekaj da potražim..
Osnovica na koju se obračunavaju
doprinosi propisana je čl. 15. Zakona o
doprinosima za obvezna osiguranja, a predstavlja
umnožak prosječne plaće i propisanog koeficijenta.
.... (Objava Državnog
zavoda za statistiku, Nar.nov., br. 129/08.) iznosi
7.460,00 kn (primjena u 2009.). Iznimno za 2009.
godinu najniža mjesečna osnovica za obračun doprinosa
bit će propisana Naredbom (SAD ZAISTA NE ZNAM KOLIKA JE, IMAM PODATKE ZA PROŠLU GODINU, ALI NISU BITNO RAZLIČITI. MANJI NISU ))
Osiguranik koji nije
porezni obveznik -
osnovica 2.790,00 kn[/b]
5% I.stup 139,50
5% II.stup 139,50
ili 10% 279,00
7,5% 209,25[/i]
- -
Osiguranik kojemu se
dohodak utvrđuje u
paušalnoj svoti -
osnovica 2.790,00 kn
15% I.stup
5% II.stup
ili 20 %
15%
0,5%
Osiguranik koji dohodak
utvrđuje prema
poslovnim knjigama -
osnovica 3.487,50 kn
15% I.stup
5% II.stup
ili 20 %
523,13
174,38
697,50
15% 523,13 0,5% 17,44 1.238,08
Osiguranik - obveznik
poreza na dobitak -
osnovica poduzetnička
plaća ili minimalno
7.672,50 kn
15% I.stup
5% II.stup
ili 20 %
1.150,88
383,63 15% 1.150,88 0,5% 38,36 2.723,75
knjigA za praktično knjigovodstvo.
RAČUNOVODSTVO PODUZETNIKA
VI. naklada
redaktor: dr. sc. Vlado Brkanić
2
Zvonimir je napisao/la:Neznam kak je sad. No, tak je bilo kad se plaćalo po katastarskom prihodu (iako se porez po katastarskom prihodu od zemlje nije plaćal).Smiljan je napisao/la:Potpisujem za sve osim prve recenice. O tome nemam pojma. Kako mogu placati mirovinsko i zdravstveno, a da nisam ni u kakvom sustavu ?
ma ima i sad nešto takvo..vidi podatke..
mora postojati način da svi poljoprivrednici (i ino koji se ne bave komercijalnom poljoprivredom) budu osigurani po svim osnovama, bilo da su u sustavima ili ne. moraju imati osiguranje, zaboga!!
vjerujem da je to ovaj prvi način..s osnovicom 2.790, kn.
2
Moguće, ali taj iznos nije mjesečno, već je to nekakvih parsto kuna. Neznam točno, a nemam koga pitati (a moji su u polj. penziji, pa to više ne plaćamo).sunčana je napisao/la:Zvonimir je napisao/la:Neznam kak je sad. No, tak je bilo kad se plaćalo po katastarskom prihodu (iako se porez po katastarskom prihodu od zemlje nije plaćal).Smiljan je napisao/la:Potpisujem za sve osim prve recenice. O tome nemam pojma. Kako mogu placati mirovinsko i zdravstveno, a da nisam ni u kakvom sustavu ?
mora postojati način da svi poljoprivrednici (i ino koji se ne bave komercijalnom poljoprivredom) budu osigurani po svim osnovama, bilo da su u sustavima ili ne. moraju imati osiguranje, zaboga!!
10
Zvonimir je napisao/la:Neznam kak je sad. No, tak je bilo kad se plaćalo po katastarskom prihodu (iako se porez po katastarskom prihodu od zemlje nije plaćal).Smiljan je napisao/la:Potpisujem za sve osim prve recenice. O tome nemam pojma. Kako mogu placati mirovinsko i zdravstveno, a da nisam ni u kakvom sustavu ?
i sad je tako, vidi:
2.1. SELJAČKO ILI OBITELJSKO
POLJOPRIVREDNO GOSPODARSTVO (OPG)
Seljačko gospodarstvo ili obiteljsko poljoprivredno
gospodarstvo je samostalna gospodarska i socijalna
jedinica temeljena na vlasništvu i/ili uporabi
proizvodnih resursa i upravljanju obitelji u obavljanju
poljoprivredne djelatnosti1. OPG se razvrstava
u ciljne skupine (korisnike mjera poljoprivredne
politike) prema uporabljenoj poljoprivrednoj površini,
radnoj aktivnosti u poljoprivredi, vrsti poljoprivredne
proizvodnje, vrijednosti prodaje poljoprivrednih
proizvoda i dohotku gospodarstva. Za
ovu skupinu poduzetnika je bitno naglasiti da nisu
obveznici poreza na dohodak.
dečki, to je PRAPOČETAK.
e sad...slijedi priča o sustavima, poticajima, upisnicima...i svih ostalih križaljki, prema tome tko ima kakve ambicije...
2
E, hvala za ovo.
A sto se tice racunice PDV-a, da ona je, suncana, korektna.
I ja ne govorim o crnom i bijelom. Sve sto govorim mislim na bijelo. Znam recimo da mnogi kupci nece razgovarati s tobom ako nisi u sustavu PDV-a.
I ja ne govorim o crnom i bijelom. Sve sto govorim mislim na bijelo. Znam recimo da mnogi kupci nece razgovarati s tobom ako nisi u sustavu PDV-a.
2
Zvonimir je napisao/la:Moguće, ali taj iznos nije mjesečno, već je to nekakvih parsto kuna. Neznam točno, a nemam koga pitati (a moji su u polj. penziji, pa to više ne plaćamo).sunčana je napisao/la:Zvonimir je napisao/la:Neznam kak je sad. No, tak je bilo kad se plaćalo po katastarskom prihodu (iako se porez po katastarskom prihodu od zemlje nije plaćal).Smiljan je napisao/la:Potpisujem za sve osim prve recenice. O tome nemam pojma. Kako mogu placati mirovinsko i zdravstveno, a da nisam ni u kakvom sustavu ?
pa skopirala sam u primjeru ..jel se ne vidi?
to ti je ono..dvaput po 139,50 i jedanput 209,25..mislim da je to sve..kaj se doprinosa tiče. i to ti je..mirovinsko i zdravstveno. dovoljno. zapravo, sve što trebaš. i nije ni puno. osnovica je 2.790 kn. nije rečeno da toliko košta, zvonac..čitaj bolje
Zadnja promjena: sunčana; 2/12/2009, 12:11; ukupno mijenjano 1 put.
2
Sto se tice prapocetaka, prapocetak je u tome da je drzava rekla imamo obrtnike, firme i nesto sto neznamo kako bi objasnili ali neka se zove OPG i tu ajmo trpati sve: od bakice koja ima svoj vrt i prodaje grincajg do onoga koji ima 500Ha zemlje i godisnji mu se promet broji milijunima kuna
2
Smiljan je napisao/la:Sto se tice prapocetaka, prapocetak je u tome da je drzava rekla imamo obrtnike, firme i nesto sto neznamo kako bi objasnili ali neka se zove OPG i tu ajmo trpati sve: od bakice koja ima svoj vrt i prodaje grincajg do onoga koji ima 500Ha zemlje i godisnji mu se promet broji milijunima kuna
e tu ti, nažalost moram reći da si u pravu.
i istina je to.
zato ti ja i nisam nikad htjela raditi papire za OPG. ni sad ih ne radim. nisu mi sigurno definirani, nego uvijek moraš..raspitivati se po kojekavim komorama, uredima, kod neljubaznih službenika ureda za gospodarstva ili prepotentnih inspektora..i uvijek možeš na...grabusiti jer nikad nisi siguran radiš li dobro.
a i ..izjednačavanje kumica i vlasnika 500 ha zemlje je..tragično.
2
Ok, krivo sam shvatil. Osnovica je tolika, na to se plaćaju doprinosi, ali nema poreza. Zato je iznos koliko je. Sunčana, u pravu si, hvala. No, rado bi to potkrijepil konkretnim primjerima (iz susjedstva), jer ja sam ti, nekak više, praktičar (pa nekak više vjerujem uplatnicama).
10
Smiljan je napisao/la:E, hvala za ovo.
takvom uvijek možeš ponuditi rabat na iznos..zamisli, čak do 18.6992% !!!!!! i da još uvijek zaradiš koliko i onaj u sustavu. no, iz iskustva znam..rabat (ili cassa ili kako je već zoveš) ..do 10% je izuzetno dobro prihvaćen..
a tebi još uvijek ostaje 8,6992% više nego onome iz pdv sustava
2
Zvonimir je napisao/la:Ok, krivo sam shvatil. Osnovica je tolika, na to se plaćaju doprinosi, ali nema poreza. Zato je iznos koliko je. Sunčana, u pravu si, hvala. No, rado bi to potkrijepil konkretnim primjerima (iz susjedstva), jer ja sam ti, nekak više, praktičar (pa nekak više vjerujem uplatnicama).
aj pitaj susjeda da ti pokaže uplatnice. ako još imaš takvih koji nisu, u sveopćoj euforiji, uletjeli u neki od upisnika (posredno dakle, i sustava...) baš i mene zanima, funkcionira li to i u praksi.
i nema poreza. da. i tu je..sustav C veeeeeelika oaza..
a poticaji zbog kojih i kumice ulaze u sustave će ionako biti sve manji..i sve tanji..
2
Smiljan je napisao/la:E, hvala za ovo.
A sto se tice racunice PDV-a, da ona je, suncana, korektna..
jel sad prihvaćaš moje razloge "neulaska u PDV" ?
kad sam ih ovako....zdušno argumentirala
a posao mi stoji
2
Smiljan je napisao/la:kada si obrtnik oliti seljak PDV placas tek po placenom, a ne izdanom racunu
a što je i opet daleko povoljnije nego kao poduzeća/d.o.o.-i/dobitaši/ R-1 računi..ili kako ih zoveš..
2
sunčana je napisao/la:Smiljan je napisao/la:E, hvala za ovo.
A sto se tice racunice PDV-a, da ona je, suncana, korektna..
jel sad prihvaćaš moje razloge "neulaska u PDV" ?
kad sam ih ovako....zdušno argumentirala
a posao mi stoji
Da, u pravi si.
( pod pretpostavkom da se nista ne investira )
Zadnja promjena: Smiljan; 2/12/2009, 12:31; ukupno mijenjano 1 put.
2
E fućkaj ga. U vrijeme kad sam ulagal u poljopriveredu nije bilo ni Sunčane ni Smiljana, pa bi uštedil velike novce. Sustav C je idealan, samo ga je trebalo iskoristiti (a to tada nisam znal, a i oni iz knjigovodstva nisu mi to znali reći). Nažalost.sunčana je napisao/la:...
a poticaji zbog kojih i kumice ulaze u sustave će ionako biti sve manji..i sve tanji..
10
Smiljan je napisao/la:Da, u pravi si.
( pod pretpostavkom da se nista ne investira )
alelujaaaaaa
to sam rekla u svom prvom odgovoru
smiljane
jesi naporan čovjek! jel je sve ovo trebalo ispisati da bi se vratili na prvo slovo
2
Zvonimir je napisao/la:E fućkaj ga. U vrijeme kad sam ulagal u poljopriveredu nije bilo ni Sunčane ni Smiljana, pa bi uštedil velike novce. Sustav C je idealan, samo ga je trebalo iskoristiti (a to tada nisam znal, a i oni iz knjigovodstva nisu mi to znali reći). Nažalost.sunčana je napisao/la:...
prijatelju..ne činiš mi se ni malo naivan..
dapače..vrlo bistar, načitan i obrazovan (op.a. divim se tvojim prijepiskama o mehanici, ali se nemam čime uključiti:))...te kao takav, vjerojatno znaš da sve što ti se od ovakve ove države nudi, ne može izaći dobro za nas
ne znam u što si se sve uvalio (koji poticaji te privukli), ali..vadi se van.
koliko se sjećam, ti radiš..sve ostalo je moglo biti "hobi"..koji bi se moguće i isplatio..
2
Biljezim se sa stovanjem
2
ZOKI je napisao/la:Ako tema nije za ovo mijesto molim da se prebaci.Nemam previse vremena svrljati po internetu,ali me interesira sta od nove godine sa pdv-om kako mi(pojedinci) kao laici za knjigovostvo obicno sa par racuna izdatih(malom broju ljudi je taj dio posla poznat i svi se raspitivaju)cemo krenuti sa radom.Npr.ja prvi sam otvorio OPG jer sam"morao"imam pecat imam porezni broj imam sve sta treba i sta sad :cry:Bavim se sa stocarstvom a ovo mi je prvi susret sa ovakvim necim.Molim ljude sa iskustvom da mi pomognu.Pozdrav.
eto, zoki, ne da tema je za ovo mjesto, nego si upravo piknuo u osinjak
nadam se da si nešto i shvatio i naučio.
ako ne..a ti slobodno i opet pitaj. vidiš da uvijek ima netko tko se pali na pdv
2
Čuj, znanje (o mehanici) je jedno, a nofci nekaj savim drugo... Uvijek sam nekak "briljiral" na onim prvim stvarima...a s ovima drugima ... uvijek idu više od mene , nego k meni. Više mojom krivnjom, jer nisam znal iskoristiti prilike (sustav).sunčana je napisao/la:Zvonimir je napisao/la:E fućkaj ga. U vrijeme kad sam ulagal u poljopriveredu nije bilo ni Sunčane ni Smiljana, pa bi uštedil velike novce. Sustav C je idealan, samo ga je trebalo iskoristiti (a to tada nisam znal, a i oni iz knjigovodstva nisu mi to znali reći). Nažalost.sunčana je napisao/la:...
prijatelju..ne činiš mi se ni malo naivan..
dapače..vrlo bistar, načitan i obrazovan (op.a. divim se tvojim prijepiskama o mehanici, ali se nemam čime uključiti:))...te kao takav, vjerojatno znaš da sve što ti se od ovakve ove države nudi, ne može izaći dobro za nas
ne znam u što si se sve uvalio (koji poticaji te privukli), ali..vadi se van.
koliko se sjećam, ti radiš..sve ostalo je moglo biti "hobi"..koji bi se moguće i isplatio..
Imam OPG na svoje ime, nisam u sustavu PDV-ja, niti budem (sad više ne). U sustav PD-a jesam tak i tak.
Glede brazovanja... paa, Smiljan i ja smo kolege, čini se čak i s godine studija...
10
[/quote] Čuj, znanje (o mehanici) je jedno, a nofci nekaj savim drugo... Uvijek sam nekak "briljiral" na onim prvim stvarima...a s ovima drugima ... uvijek idu više od mene , nego k meni. Više mojom krivnjom, jer nisam znal iskoristiti prilike (sustav).
Imam OPG na svoje ime, nisam u sustavu PDV-ja, niti budem (sad više ne). U sustav PD-a jesam tak i tak.
Glede obrazovanja... paa, Smiljan i ja smo kolege, čini se čak i s godine studija...[/quote]
ne znam ja što je smiljan po struci, al neki pametnjaković jest
smiljane, bez uvrede, najozbiljnije tako mislim..
a sustav iskoristiti..hm..treba biti izuzetno prefrigan..jer, iskorištavati (nesvršeni oblik glagola!) ga dugoročno i kvalitetno i da te ne ulove i iskoristiti ga ovako kao što ga naši političari iskorištavaju..očito, bezobrazno i megalomanski..nije isto.
ja..sam učila kod majstora, a sad radim u urednoj firmi koja ispunjava sve svoje obveze prema radnicima i državi
usput.."majstor" još radi
Glede obrazovanja... paa, Smiljan i ja smo kolege, čini se čak i s godine studija...[/quote]
ne znam ja što je smiljan po struci, al neki pametnjaković jest
smiljane, bez uvrede, najozbiljnije tako mislim..
a sustav iskoristiti..hm..treba biti izuzetno prefrigan..jer, iskorištavati (nesvršeni oblik glagola!) ga dugoročno i kvalitetno i da te ne ulove i iskoristiti ga ovako kao što ga naši političari iskorištavaju..očito, bezobrazno i megalomanski..nije isto.
ja..sam učila kod majstora, a sad radim u urednoj firmi koja ispunjava sve svoje obveze prema radnicima i državi
usput.."majstor" još radi
2
Stranica 7 / 13. • 1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 11, 12, 13
Stranica 7 / 13.
DOPUŠTENJA
Ne moľeą odgovarati na postove.