AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
OPG-Mirovinsko i socijalno osiguranje
Stranica 4 / 5. • 1, 2, 3, 4, 5
Re: OPG-Mirovinsko i socijalno osiguranje
mačor je napisao/la:bećar je napisao/la:jsvetak1 je napisao/la:samo plačaju M.O i Z.O oni koji su se upisali u UPISNIK poslje 1.11.2010
Da li je ovo 100% provjerena i točna informacija ?
Znači imam opg promet recimo 10 000kn, otvoren 2009, nisam bio obvezan plaćati M.O i Z.O neću ni biti dok ne pređem taj neki određeni iznos od koliko 24 000kn poticaja ili 85 000kn prometa?
Ako imaš neki prihod (plaću,mirovinu) i imaš OPG onda na kraju godine podnosiš poreznu prijavu i navedeš sve prihode pa ti porezna odredi rješenjem koliko trebaš olatiti za MO ZO i poreza na dohodak.
Macore ali to nije obavezno ili...
zoky28- Broj postova : 285
Registriran : 19.01.2011
1
→→→ : VIŠE
ima negdje porezni zakon koji propisuje tko je obvezan podnositi poreznu prijavu, mislim da to najbolje znaju knjigovođe
mačor- Broj postova : 796
Registriran : 28.07.2011
12
sad je po novem ako primaš poticaj veči od 48.000 kn onda moraš uči u sustav PDV i plačati M.O-Z.O,ako primaš manje od tog iznosa,a vidim da primaš samo do 10.000 kn netrebaš iči u sustav PDV i to ostalo plačati kaj sam ti naveo to je provjereno
jsvetak1- Broj postova : 97
Registriran : 02.06.2011
0
mačor a štaš ... propo sam ko Grčka
jsvetak1 hvala na inf. trebao bih to negdje pronaći napismeno
jsvetak1 hvala na inf. trebao bih to negdje pronaći napismeno
http://www.porezna-uprava.hr/publikacije/p_prirucnici_brosure.asp?id=b05d2
tu ima svašta, samo treba sve pročitat i pisano je dosta (?) razumljivo
tu ima svašta, samo treba sve pročitat i pisano je dosta (?) razumljivo
mačor- Broj postova : 796
Registriran : 28.07.2011
12
Moj primjer:
Otvorio sam OPG 22.04.2011., ja sam nositelj (zaposlen sam), a supruga koja je nezaposlena i vodi se na zavodu za zapošljavanje je član. Pred kraj lisotpada (nakon 6 mjeseci!!!!!) mi je stigla obavijest iz porezne da moram platiti mirovinsko i socijalno za suprugu jer je član OPG-a a nezaposlena je. S obzirom da to ne želim plačati, ajde opet kupi upisnik i ispišem suprugu iz OPG-a jer sam za tih 6 mjeseci morao platiti 1800 kn poreznoj?! Iako me nitko nije upozorio na to kad sam otvarao OPG-a što mislim da su trebali jer su plaćeni da nas informiraju! To sam morao platiti jer su mi zaračunali i kamate što nisam platio odmah nego nakon mjesec dana, iako nisam dobio niti jedne jedine kune poticaja ili odštete, nisam u sustavu PDV-a niti poreza na dohodak.
To je stvarno poticajno za otvaranje OPG-a i za legalan rad!!!
Otvorio sam OPG 22.04.2011., ja sam nositelj (zaposlen sam), a supruga koja je nezaposlena i vodi se na zavodu za zapošljavanje je član. Pred kraj lisotpada (nakon 6 mjeseci!!!!!) mi je stigla obavijest iz porezne da moram platiti mirovinsko i socijalno za suprugu jer je član OPG-a a nezaposlena je. S obzirom da to ne želim plačati, ajde opet kupi upisnik i ispišem suprugu iz OPG-a jer sam za tih 6 mjeseci morao platiti 1800 kn poreznoj?! Iako me nitko nije upozorio na to kad sam otvarao OPG-a što mislim da su trebali jer su plaćeni da nas informiraju! To sam morao platiti jer su mi zaračunali i kamate što nisam platio odmah nego nakon mjesec dana, iako nisam dobio niti jedne jedine kune poticaja ili odštete, nisam u sustavu PDV-a niti poreza na dohodak.
To je stvarno poticajno za otvaranje OPG-a i za legalan rad!!!
Trnava- Broj postova : 131
God : 44
Zanimanje : dipl. ing. polj.
Registriran : 15.11.2010
5
Trnava je napisao/la:Moj primjer:
S obzirom da to ne želim plačati, ajde opet kupi upisnik i ispišem suprugu iz OPG-a
Možeš malo detaljnije opisati proceduru ispisa supruge?
Jel potreban neki obrazac, biljegi, potpis supruge?
Jedan prijatelj koji nema pristupu netu ima potencijalni problem i moli pomoć.
Zna li netko kakva je procedura ako je npr. supruga vlasnik OPG-a, a muž član, da vlasnik postane muž, a supruga više ne bude ni član OPG.a
Naime ona bi mogla završiti na burzi, i ostati bez ikakvih prava, čak još plaćati doprinose.
iwanho- Broj postova : 450
Registriran : 14.12.2008
12
taj ti je zakon došao na snagu 01.11.2010.Trnava,ajde reči mi,a zašto se nisi prije upisao u upisnik i stavio suprugu za člana.
0
iwanho je napisao/la:Trnava je napisao/la:Moj primjer:
S obzirom da to ne želim plačati, ajde opet kupi upisnik i ispišem suprugu iz OPG-a
Možeš malo detaljnije opisati proceduru ispisa supruge?
Jel potreban neki obrazac, biljegi, potpis supruge?
Jedan prijatelj koji nema pristupu netu ima potencijalni problem i moli pomoć.
Zna li netko kakva je procedura ako je npr. supruga vlasnik OPG-a, a muž član, da vlasnik postane muž, a supruga više ne bude ni član OPG.a
Naime ona bi mogla završiti na burzi, i ostati bez ikakvih prava, čak još plaćati doprinose.
Procedura za brisanje članova iz OPG-a je ista kao i kod otvaranja OPG-a, tj. treba novi upisnik, kopija osobne svih članova i ne znam točno koliko biljega (mislim 70 kn).
5
Prije se nisam bavio poljoprivredom, pa nisam imao potrebu otvarati OPG.jsvetak1 je napisao/la:taj ti je zakon došao na snagu 01.11.2010.Trnava,ajde reči mi,a zašto se nisi prije upisao u upisnik i stavio suprugu za člana.
15.01.2011. sam nabavio 5 komada crnih slavonskih praščića, s obzirom da je zakon takav da u koliko imaš više od jedne svinje, moraš se upisati u registar farmi usput sam otvorio i OPG kako bi mogao dobivati poticaje i plavi diesel. Za sada još nisam dobio poticaje a karticu za plavi sam dobio 28.12.2011. pa nisam iskoristio niti litre!
5
Nisi trebao otvarati OPG za tih 5 komada svinja samo si trebao zvati na selekciju da ti da JIBG a OPG ti je da dobiješ poticaj i plavu naftu ali to nije sve moraš zemlje ucrtati u ARKOD i svaku godinu prijavit poticaj
0
Pa napisao sam da sam OPG otvorio zbog poticaja, a poticaji za crnu slavonsku svinju su 700 kn/rasplodnom grlu.
5
Pozdrav!
Pročitala sam cijelu temu , ali nije mi jasno baš sve pa bih molila pomoć!
Suprug i ja smo oboje nezaposleni!
Radimo mali povrtnjak , imamo koju voćku i htjeli bi uhraniti dvije-tri svinje za prodati. Na koji način bi mogli ponekad prodati višak povrća, voćaili sjemenja na tržnici ili putem oglasa, a da imamo što manjih izdataka?
Dali moramo biti OPG, ako prodajemo na tržnici?
Dali moramo plaćati MO i ZO? Ako moramo , jel dovoljno za jedno ili oboje ? Koliko to iznosi mjesečno?
Dali ima još nekog poreza ili ikakvih izdataka?
Naglašavam da imamo manje od 2000 kvadrata zemlje i da se tu ne bi moglo zaraditi ni 1000 kn mjesečno i to samo u sezoni.
Molim neku dobru dušu da me prosvijetli ..... hvala!
Pročitala sam cijelu temu , ali nije mi jasno baš sve pa bih molila pomoć!
Suprug i ja smo oboje nezaposleni!
Radimo mali povrtnjak , imamo koju voćku i htjeli bi uhraniti dvije-tri svinje za prodati. Na koji način bi mogli ponekad prodati višak povrća, voćaili sjemenja na tržnici ili putem oglasa, a da imamo što manjih izdataka?
Dali moramo biti OPG, ako prodajemo na tržnici?
Dali moramo plaćati MO i ZO? Ako moramo , jel dovoljno za jedno ili oboje ? Koliko to iznosi mjesečno?
Dali ima još nekog poreza ili ikakvih izdataka?
Naglašavam da imamo manje od 2000 kvadrata zemlje i da se tu ne bi moglo zaraditi ni 1000 kn mjesečno i to samo u sezoni.
Molim neku dobru dušu da me prosvijetli ..... hvala!
Ejla- Broj postova : 1
Registriran : 28.03.2012
0
Nisam u sustavu pdv.imam opg ne prelazim ove pragove da bi bio obvezan za pdv.nisam na birou jer se ne prijavljujem .
da bih imao minimalno zdravstveno i mirovinsko osiguranje koliko bih si mjesecno ja trebao uplacivati drzavi?
nezaposlen sam.nemam obrt.
da bih imao minimalno zdravstveno i mirovinsko osiguranje koliko bih si mjesecno ja trebao uplacivati drzavi?
nezaposlen sam.nemam obrt.
E sad,kolko sam čul da se plača 250kn zdrastveno i jeno 250kn mirovinsko na mjesec,a sad ako nisu svi članovi obitelji koji rade na OPG-u upisani u Upisnik,a nek se inspektorčić zainati,kazne su rigorozne,sad me jedino interesira npr. nismo u sustavu PDV-a,imamo otvoreni OPG koji bi od ove godine najvjerojatnije glasil na mene kao nosioca,i plaćal bi samo sebi zdravstveno i mirovinsko jer moji su OPG otvorili prije 2010.g. pa nisu obavezni plaćanja zdravstvenog i mirovinskog,zanima me ak sad uđemo u sustav PDV-a bi moral i za njih plaćati zdravstveno i mirovinsko ili bi opet bili "pokriti" kak su i sad?
Tomek612- Broj postova : 938
God : 29
Zanimanje : poljoprivredni tehničar opći
Registriran : 11.11.2011
21
pa nije mnogo 2 x 250 kn za mirovinsko i zdravstveno...
vjerovatno najnize mirovisnko i osnovno zdravsteno...
ipak hvala na informaciji.
vjerovatno najnize mirovisnko i osnovno zdravsteno...
ipak hvala na informaciji.
molim pomoć,,hoću otvoriti opg zbog poticaja i plave nafte,na birou sam i vodim se kao nezaposlen,imam 2ha svoje zemlje,,kada sam otišao da predam papire rekli su mi da se odmah brišem sa zavoda i da moram uplaćivati mirovinsko izdravstveno,neću da ulazim u sustav pdv-a pa me interesuje jel se mogu ta davanja izbjeći,,pošto nema logike da od ta 2ha ja mogu prehranit obitelj i njima redovno uplaćivati mirovinsko i zdravstveno,,molim vas za savjet ...ja sam odustao od toga pošto nema smisla a volio bih da na legalan način radim,,a najbitnija mi je nafta,,hvala na pomoći unaprijed
oprosti ali nije mi jasno da ti zbog 2 ha ulaziš u ono što nemoraš neznam šta bi ti drugo rekao ali imaš pravo da se razumijemo niko te nema pravo spriječiti u tome hehe
stanar- Broj postova : 345
God : 54
Zanimanje : poljoprivrednik
Registriran : 17.03.2011
11
ima drugi sistem,,uspjeli smo ja i jedan kolega forumaš nešto iskombinirat..pa ćemo vidjet sad..
olivermalbai je napisao/la:molim pomoć,,hoću otvoriti opg zbog poticaja i plave nafte,na birou sam i vodim se kao nezaposlen,imam 2ha svoje zemlje,,kada sam otišao da predam papire rekli su mi da se odmah brišem sa zavoda i da moram uplaćivati mirovinsko izdravstveno,neću da ulazim u sustav pdv-a pa me interesuje jel se mogu ta davanja izbjeći,,pošto nema logike da od ta 2ha ja mogu prehranit obitelj i njima redovno uplaćivati mirovinsko i zdravstveno,,molim vas za savjet ...ja sam odustao od toga pošto nema smisla a volio bih da na legalan način radim,,a najbitnija mi je nafta,,hvala na pomoći unaprijed
Na osnovi ta dva Ha zemlje ćeš dobiti pravo na cca 300 litara plave nafte. To ti je brat-bratu ušteda od 1500 Kn u odnosu da tu naftu kupiš redovnim postupkom. Samo da ti netko vodi knjige za OPG - to će te koštati vjerovatno puno više na godišnjoj osnovi.
Što se tiče 2 Ha i mogućnosti života od te površine - može se komotno živjeti od te površine, ali ne od proizvodnje pšenice i kukuruza.
Fidelito- Broj postova : 4471
Zanimanje : Poljoprivrednik - ministar
Registriran : 17.05.2008
117
Ne mora voditi nikakve knjige ako nije porezni obveznik. Dovoljno je da, po potrebi, ima otkupni blok.
http://www.savjetodavna.hr/?page=savjeti%2C306%2C503%2C503
Iz zakona o porezu na dohodak
Djelatnost poljoprivrede i šumarstva obuhvaća korištenje prirodnih bogatstava zemlje i prodaju, odnosno zamjenu od tih djelatnosti dobivenih proizvoda u neprerađenom stanju. Fizičke osobe su po osnovi djelatnosti poljoprivrede i šumarstva obveznici poreza na dohodak, ako su po toj osnovi obveznici poreza na dodanu vrijednost prema posebnom zakonu, ako po toj osnovi u poreznom razdoblju ostvare ukupni godišnji primitak veći od 35% iznosa propisanog za obvezni ulazak u sustav poreza na dodanu vrijednost prema Zakonu o porezu na dodanu vrijednost te ako ostvaruju poticaje na način i pod uvjetima propisanim posebnim zakonima.
http://www.savjetodavna.hr/?page=savjeti%2C306%2C503%2C503
Iz zakona o porezu na dohodak
Djelatnost poljoprivrede i šumarstva obuhvaća korištenje prirodnih bogatstava zemlje i prodaju, odnosno zamjenu od tih djelatnosti dobivenih proizvoda u neprerađenom stanju. Fizičke osobe su po osnovi djelatnosti poljoprivrede i šumarstva obveznici poreza na dohodak, ako su po toj osnovi obveznici poreza na dodanu vrijednost prema posebnom zakonu, ako po toj osnovi u poreznom razdoblju ostvare ukupni godišnji primitak veći od 35% iznosa propisanog za obvezni ulazak u sustav poreza na dodanu vrijednost prema Zakonu o porezu na dodanu vrijednost te ako ostvaruju poticaje na način i pod uvjetima propisanim posebnim zakonima.
Recimo, kad je neko u sustavu pdv-ea. Znači ima opg, i on plaća svaki mjesec zdravsteno i mirovinsko, dali on može ukinuti plaćanje zdrastveno i mirovinsko i dalje imati opg ?
Znači sve dalje uredno plaća porez, porez na dohodak,dobitak statijaznam i tako dalje.
Znači sve dalje uredno plaća porez, porez na dohodak,dobitak statijaznam i tako dalje.
zrine89- Broj postova : 4163
God : 35
Zanimanje : Ratarstvo
Registriran : 10.03.2008
63
→→→ : O SEBI
Mislim da se jedino može ako je na penzioneru .
577- Broj postova : 2642
God : 36
Zanimanje : Tehničar za željeznički promet
Registriran : 10.02.2011
28
politicar je napisao/la:Zrine, nemože
Mislim da mirovinsko i zdravstveno može izbjeći jedino ako se zaposli u nekoj firmi a poljoprivreda mu bude dopunska djelatnost ili?
pege25- Broj postova : 5212
God : 50
Registriran : 18.09.2010
131
Stranica 4 / 5. • 1, 2, 3, 4, 5
Stranica 4 / 5.
DOPUŠTENJA
Ne moľeą odgovarati na postove.