AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
OPG-Mirovinsko i socijalno osiguranje
Stranica 2 / 5. • 1, 2, 3, 4, 5
Re: OPG-Mirovinsko i socijalno osiguranje
deere power je napisao/la:doprinose za mirovnisko i zdravstveno (i jos neko dopunsko mirovnsko al to vrijedi valjda samo za mladje od 40 godina) placam od onog dana kad sam usao u sustav pdv-a prije toga nisam morao nit je iko morao ista placat
bio si zaposlen negdje?
sunčana- Broj postova : 1026
God : 58
Zanimanje : knjigovodstvo
Registriran : 06.10.2008
2
ne nikad prije, sad sam zaposlen na svom opg i sam si placam sve obaveze, doprinose i knjigovodju
deere power je napisao/la:ne nikad prije, sad sam zaposlen na svom opg i sam si placam sve obaveze, doprinose i knjigovodju
i NIKAD NISI PLAĆAO DOPRINOSE???
oprosti..ali to mi nikako nije jasno...
po čemu si imao zdravstveno osiguranje? išao liječniku? plaćao?..
2
pa kako svi drugi nezaposleni imaju? sta ja znam kao je to islo valjd anesto preko biroa, znam da sam se moro stalno javljat na biro zbog tog zdravstvenog, pa kako moji roditelji imaju a isto nisu zaposleni? ne znam kako to sad ide
deere power je napisao/la:pa kako svi drugi nezaposleni imaju? sta ja znam kao je to islo valjd anesto preko biroa, znam da sam se moro stalno javljat na biro zbog tog zdravstvenog, pa kako moji roditelji imaju a isto nisu zaposleni? ne znam kako to sad ide
ah da..pa bio si prijavljen na zavod za zapošljavanje pa preko njih imao zdr, a mirovinsko nisi morao plaćati, obzirom si nezaposlen. sve jasno.
2
KAKO PRENIJETI OPG NA NEKOG DRUGOG?
može li mi netko objasniti postupak?
i može li se prenijeti na nekog tko nije u obitelji? (OBITELJSKO poljop. gosp.)
može li mi netko objasniti postupak?
i može li se prenijeti na nekog tko nije u obitelji? (OBITELJSKO poljop. gosp.)
2
Može se prenijeti u krugu obitelji, sad neznam dali se može prenijeti na nekoga tko nije upisan kao član OPG-a,
Ja sam prenosio opg sa oca na sebe, i to ide u biti kao promjena u upisniku ako misliš na to znači mijenja se NOSITELJ gospodarstva, a ako se prenosi noisitelj gospodarstva u sustavu PDV-a onda je to malo duži postupak jer se mora praviti ugovor o preuzimanju svega što veže to gospodarstvo, i sve mora biti navedeno od kredita pa do potraživanja odnosno dugovanja.
Ja sam prenosio opg sa oca na sebe, i to ide u biti kao promjena u upisniku ako misliš na to znači mijenja se NOSITELJ gospodarstva, a ako se prenosi noisitelj gospodarstva u sustavu PDV-a onda je to malo duži postupak jer se mora praviti ugovor o preuzimanju svega što veže to gospodarstvo, i sve mora biti navedeno od kredita pa do potraživanja odnosno dugovanja.
ne. opg nije ni u sustavu dohotka ni u sustavu pdv-a. zasad.
naslijeđen silom prilika (nositelji umrli) i nikog drugog živućeg nema više u obitelji, nema članova ni obitelji ni gospodarstva.
naslijeđen silom prilika (nositelji umrli) i nikog drugog živućeg nema više u obitelji, nema članova ni obitelji ni gospodarstva.
2
ne mora nista onda prenosit vec otvori svoj OPG tj samo napravi upisnik koji se sad moze pravit tokom cijele godine i njega se mogu upisivat sve izmjene a ne ko prije do 31.03 i onda upise sve cestice i zivotinje koje ima i gotovo
deere power je napisao/la:ne mora nista onda prenosit vec otvori svoj OPG tj samo napravi upisnik koji se sad moze pravit tokom cijele godine i njega se mogu upisivat sve izmjene a ne ko prije do 31.03 i onda upise sve cestice i zivotinje koje ima i gotovo
hvala ti.
2
samo će morati priložiti posjedovni list (na ime nositelja OPG) za čestice za koje želi ostvarivati poticaje
Koja je procedura ako se ulazi u sustav pdv-a? Normalno sam upisan u upisnik, zaposlen u državnoj firmi, nebi trebo plačat zdrastveno i mirovinsko?
kago- Broj postova : 107
Registriran : 05.04.2010
0
kago je napisao/la:Koja je procedura ako se ulazi u sustav pdv-a? Normalno sam upisan u upisnik, zaposlen u državnoj firmi, nebi trebo plačat zdrastveno i mirovinsko?
Vezano za ovo nebih znao odgovor, znam da ima jedan umirovljenik koji je u mirovini zbog gubitka oka a usto se bavi poljoprivedom i u sustavu je PDV-a, sad neznam dali mora plaćati mirovinsko u cijelosti ili samo određeni postotak ili nakraju ništa,
Najbolje ti je obratiti se u poreznu upravu ili knjigovođe (koji bi ti u slučaju ulaska u PDV vodio knjige) pa da se on raspita vezano za to.
paor je napisao/la:samo će morati priložiti posjedovni list (na ime nositelja OPG) za čestice za koje želi ostvarivati poticaje
poticaje ostvaruje na životinje.
točnije, konje.
2
nisam skroz pratil temu ali imam jedno pitanje u iznos od 85 000 kn osim poticaja koji se prihodi ubrajau i dali uprava prihoda ima pravo u uvid u tekući račun.
quercus0_0- Broj postova : 16
God : 34
Registriran : 25.09.2010
0
→→→ : danas jesi sutra nisi......
dosad je bilo ovako: ako nisi u sustavu pdv, nikoga ne zanima koliki su ti OPG prihodi, apsolutno... bila je tvoja dobra volja hoćeš li išta prijaviti, dakle, tvoji računi nikog nisu zanimali niti igdje potraživali kao takve
po novom, svi OPG moraju imati poslovni račun bez obzira na veličinu prihoda...da li će ta novina nešto značiti u smislu tvojeg pitanja, ne znam, pričekajmo kraj porezne godine
po novom, svi OPG moraju imati poslovni račun bez obzira na veličinu prihoda...da li će ta novina nešto značiti u smislu tvojeg pitanja, ne znam, pričekajmo kraj porezne godine
prihod mi ne prolazi 85 000 koja je najbolja opcija, OPG ili ulazak u sustav PDV-a ?
0
quercus0_0 je napisao/la:prihod mi ne prolazi 85 000 koja je najbolja opcija, OPG ili ulazak u sustav PDV-a ?
....nijedno
Krx- Broj postova : 1196
God : 42
Registriran : 10.03.2008
11
Krx je napisao/la:quercus0_0 je napisao/la:prihod mi ne prolazi 85 000 koja je najbolja opcija, OPG ili ulazak u sustav PDV-a ?
....nijedno
iz uprave prihoda su me upozorili da moram odabrati bilo koji naci ili jedno ili drugo iako mi se tvoja opcija jos najvise svidja.
0
plačaš mirovinsko i zdravstveno na drugi dohodak po rješenju nadležne porezne uprave a po godišnjoj poreznoj prijavi, i to na onaj dohodak koji je ostvaren od samostalne djelatnosti.kago je napisao/la:Koja je procedura ako se ulazi u sustav pdv-a? Normalno sam upisan u upisnik, zaposlen u državnoj firmi, nebi trebo plačat zdrastveno i mirovinsko?
sanja 69- Broj postova : 26
Registriran : 30.07.2010
0
dragi moji znalci(sretna što vas ima) molim vas za pomoć, radi se o mom bratu i njegovom problemu ali ja ću ovo pisati u prvom licu kako i ovako zapetljan problem ne bi još dodatno zakomplicirala. evo problema, upisana sam u poljoprivredni upisnik sve na osnovu ugovora o zajmu poljoprivrednog zemljišta, nisam(do sad) u RPO niti u sustavu pdv, ali sa novim zakonom da bi ostvarili poticaj(koji je veći od 24.000,00kn) pozvali me iz ureda za gospodarstvo da uđem u RPO ukoliko neću da izgubim pravo na poticaj i da to obavim do 10.10.ove godine. Naravno automatski sam i obveznik M.O.i Z.O. koji iznosi oko 1.500,00 kn što nije i mala cifra s obzirom na trenutno stanje u poljoprivredi...konkretno pitanje da li sam u obvezi platiti mirovinsko i zdravstveno za 10,11,12 mj.s obzirom da u RPO ulazim sa 10.10 ili...?
31.12.2010. ističe mi ugovor o zakupu na 9ha,ako ga ne obnovim poticaj mi neće prelaziti 24.000,00kn mogu li sa 01.01.2011 podnjeti za htjev za brisanje iz RPO i samim tim prestati biti obveznik mirovinskog i zdravstvenog osiguranja???
može li moj sin koji ima prebivalište na istoj adresi kao i ja a upravo je završio fakultet napravit ugovor o zakupu(mislim na onaj koji prestaje sa mnom sa 31.12.)i prijaviti se u upisnik poljoprivrednika, odnosno tada bismo bili nas dvoje upisani u upisnik a niti jedno ne bi prelazili ponaosob visinu famoznog poticija od 24.000,00kn???
uh nadam se poštovni prijatelji da ste uspjeli pohvatati sve ovo i molim vas za pomoć!!! hvala
31.12.2010. ističe mi ugovor o zakupu na 9ha,ako ga ne obnovim poticaj mi neće prelaziti 24.000,00kn mogu li sa 01.01.2011 podnjeti za htjev za brisanje iz RPO i samim tim prestati biti obveznik mirovinskog i zdravstvenog osiguranja???
može li moj sin koji ima prebivalište na istoj adresi kao i ja a upravo je završio fakultet napravit ugovor o zakupu(mislim na onaj koji prestaje sa mnom sa 31.12.)i prijaviti se u upisnik poljoprivrednika, odnosno tada bismo bili nas dvoje upisani u upisnik a niti jedno ne bi prelazili ponaosob visinu famoznog poticija od 24.000,00kn???
uh nadam se poštovni prijatelji da ste uspjeli pohvatati sve ovo i molim vas za pomoć!!! hvala
sanja 69- Broj postova : 26
Registriran : 30.07.2010
0
u sustavu RPO-a sam 3mj iz ranijih godina imamo nenamjenski kredit koji smo koristili za izgradnju montažnih objekata za strojeve, nije nam bila potreban nikakva dokumentacija dali knjigovođa moze priznati iznos toga kredita ?
ako da koji bi mu dokument trebalo donjet...
ako da koji bi mu dokument trebalo donjet...
0
Mislim da se može pravdati ali ti je to morala odraditi LEGALNA firma i moraš imati račun o usluge koja ti je napravljena (sam sam pravdao gradnju šupe na stupovima i imao sam pravo na pravdanje novca ali je uvijet bio građevinska firma koja je odradila legalno taj posao)
hvala na odgovoru nesto cemo pokusat napravit...
0
sanja 69 je napisao/la:plačaš mirovinsko i zdravstveno na drugi dohodak po rješenju nadležne porezne uprave a po godišnjoj poreznoj prijavi, i to na onaj dohodak koji je ostvaren od samostalne djelatnosti.kago je napisao/la:Koja je procedura ako se ulazi u sustav pdv-a? Normalno sam upisan u upisnik, zaposlen u državnoj firmi, nebi trebo plačat zdrastveno i mirovinsko?
placa se porez na ukupni dohodak koji je ostvario i u firmi i na gospodarstvu, dakle zbroj prihoda os samostalne i nesamostalne djelatnosti.
pretpostavljam da na gospodarstvu nece biti nikakvih prihoda tj, biti ce manji od rashoda pa ce porezna uprava odrediti 0 kuna poreza jer je firma vec uplatila cjelokupni iznos doprinosa.
Stranica 2 / 5. • 1, 2, 3, 4, 5
Stranica 2 / 5.
DOPUŠTENJA
Ne moľeą odgovarati na postove.