AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
Poticaji u poljoprivredi (1)
Stranica 31 / 40. • 1 ... 17 ... 30, 31, 32 ... 35 ... 40
Re: Poticaji u poljoprivredi (1)
dajte vi nekoliko primjera(ne jedan ili dva samo) di ne zive samo od tog poticaja pa cu vam ja dat 100 primjera di ljudi ziva od 10 do 30ha
a ako ne zive od poticaja kao sto je vec receno onda ocito zive od zraka ili nisu sa ove planete
a ako ne zive od poticaja kao sto je vec receno onda ocito zive od zraka ili nisu sa ove planete
Ajde da se ne lažemo ,pitajte tog jednog koji radi 200ha zemlje dali bi odustao od 450,000,00kn poticaja i dali bi on mogao preživjeti bez istih.A isto je tako i sa onim ko radi recimo 30ha dali bi i taj odustao od 67,500,00kn i dali bi mogao bez njih preživjeti.E bračo mila odgovor je nijedan nemože preživjeti bez istog je mu jedino to ostane da time raspolaže tj plača kredite i ulaže ponovo u proizvodnju i sl.
A ujedno i sve vas pitam dali je moguče danas preživjeti bez poticaja u ovakvim uvjetima.
Pitanje se onosi na poljoprivrednike koji isklučivo žive od poljoprivrede i nemaju druge prihode,tako da se isto ne tiče ovih hoby poljoprivrednika koji rade po koje kakvim firmama i drmaju dobru lovu
Ja bez poticaja nebih moga preživjeti ,a kamoli živjeti ponavljam uz ovakva trenute cijene i tržišne uvjete za moj proizvod.Kada bi mi platili za moj proizvod toliko da ja kada pokrijem sve svoje troškove još i nešta zaradim onda mi i ne trebaju poticaji .A ovako kada sve zbrojim i oduzmem sa poticajima sam iskreno u plusu koji se trenutno neosjeti ono da ja sada imam gomilu para u đepu nego ta zarada ode za kupnju tj otplatu zemlje i strojeva i sl ulaganja tako kada budem velik možda i ja budem imao koju kunu viška u đepu za potrošiti onako
Da može se preživjeti bez poticaja samo u američkim filmovima naravno jer je tamo sve moguče
A ujedno i sve vas pitam dali je moguče danas preživjeti bez poticaja u ovakvim uvjetima.
Pitanje se onosi na poljoprivrednike koji isklučivo žive od poljoprivrede i nemaju druge prihode,tako da se isto ne tiče ovih hoby poljoprivrednika koji rade po koje kakvim firmama i drmaju dobru lovu
Ja bez poticaja nebih moga preživjeti ,a kamoli živjeti ponavljam uz ovakva trenute cijene i tržišne uvjete za moj proizvod.Kada bi mi platili za moj proizvod toliko da ja kada pokrijem sve svoje troškove još i nešta zaradim onda mi i ne trebaju poticaji .A ovako kada sve zbrojim i oduzmem sa poticajima sam iskreno u plusu koji se trenutno neosjeti ono da ja sada imam gomilu para u đepu nego ta zarada ode za kupnju tj otplatu zemlje i strojeva i sl ulaganja tako kada budem velik možda i ja budem imao koju kunu viška u đepu za potrošiti onako
Da može se preživjeti bez poticaja samo u američkim filmovima naravno jer je tamo sve moguče
pege25- Broj postova : 5212
God : 50
Registriran : 18.09.2010
131
ja ne bi mogao zivit da ja sa 30ha ne primam poticaj a ovaj sa 200 prima
ali ja bi mogo zivit sa 30 ha da ne primam poticaje a pitanje je jel bi mogo i ovaj sa 200+ha?
ali ja bi mogo zivit sa 30 ha da ne primam poticaje a pitanje je jel bi mogo i ovaj sa 200+ha?
E bravo DP vidiš ja bi svima takvima koji samo ratare i rade ispod 100 ha kao prvo zabranijo da se uopče bave tim poslom pritom mislim uzgojem žitarica ,a kao drugo bih im oduzeo poticaje kada već kažeš da možeš i bez njih .
Ovako da se razumijemo ovaj "veliki ratari" od 100-300ha je sve svoje kapacitete je usmjerio ka modernizaciji i opremanju svog gospodarstva čime se pritome i pristojno zaduži da bi time mogao biti i konkurentan na tržištu i ja osobno to poštivam i divim se vamo pojedncima da takvim poduhvatima hrabrim ili ludim neka si svako uzme to kako hoće.Tako izgleda da se mi baš nerazumijemo pa da malo pojasnimo ,e baš kod takvih je poticaj ono i čemu on služi tj čemu mu je svrha da spremi i unaprijedi gospodarstvo za nadolazeči period tvz EU pa da u neku ruku isti bude iole spreman na konkurenciju.
Tako priče da ti veliki žive od poticaja stoji itekako ,ali samo u drugačijem kontekstu kakvim si pojedinci zamišljaju da isti žive samo od poticajai baš ih briga e malo morgen taj isti ih kako rekoh iskorištava baš na pravi način za koji su i namjenjeni.
A ovi "mali ratari" neka se udružuju ,odustaju ili se preorentiraju na neku drugu proizvodnju primjera uzgojem šparoga ,egzotičnog voća i povrća , španjolskih mušica,fotosinteze ili najbolje marihuane i ravna vam bosna
E sada kada kažeš da ti možeš preživjeti bez poticaja imam jedno pitanje za tebe kuda si ti stim novcima od poticaja tj u šta si ih uložio da bi opravdao ono u pravom smislu te rječi i namjeni istog.
Sve bi ja vas pohapsijo i u zatvor mali prevaranti
Ovako da se razumijemo ovaj "veliki ratari" od 100-300ha je sve svoje kapacitete je usmjerio ka modernizaciji i opremanju svog gospodarstva čime se pritome i pristojno zaduži da bi time mogao biti i konkurentan na tržištu i ja osobno to poštivam i divim se vamo pojedncima da takvim poduhvatima hrabrim ili ludim neka si svako uzme to kako hoće.Tako izgleda da se mi baš nerazumijemo pa da malo pojasnimo ,e baš kod takvih je poticaj ono i čemu on služi tj čemu mu je svrha da spremi i unaprijedi gospodarstvo za nadolazeči period tvz EU pa da u neku ruku isti bude iole spreman na konkurenciju.
Tako priče da ti veliki žive od poticaja stoji itekako ,ali samo u drugačijem kontekstu kakvim si pojedinci zamišljaju da isti žive samo od poticajai baš ih briga e malo morgen taj isti ih kako rekoh iskorištava baš na pravi način za koji su i namjenjeni.
A ovi "mali ratari" neka se udružuju ,odustaju ili se preorentiraju na neku drugu proizvodnju primjera uzgojem šparoga ,egzotičnog voća i povrća , španjolskih mušica,fotosinteze ili najbolje marihuane i ravna vam bosna
E sada kada kažeš da ti možeš preživjeti bez poticaja imam jedno pitanje za tebe kuda si ti stim novcima od poticaja tj u šta si ih uložio da bi opravdao ono u pravom smislu te rječi i namjeni istog.
131
Zanimljiva tema i pravac iste, a vidiš pege dosta često se vidi da kod "velikih" ratara baš i hrana na njivama nije idilična odnosno ima svašta od korova pa do dijelova di je voda odnjijela(u normalnim godinama), ima toga i kod malih ali uzeti ću sebe za primjer jer to mi je najbliže:znači ja radim 50 hektara i po tome što ste pisali ispada da ja neulažem u daljnju proizvodnju,a mogo bi se kladiti da ulažem duplo više nego takozvani veliki poljoprivednici.e sada da nebi bilo svađe ovako . Ja se slažem da nedobijem poticaje ali i da nedobiju ti veliki pa me zanima za tri godine koji bi još bio u proizvodnji a ko nebi? Znači pokazalo bi se tko je sposoban i tko je rentabilan .
Ti sto muljaju nisu bitni. Zar zbog onih koji se svercaju u tramvaju treba ukinuti tramvaj?
Smiljan- Broj postova : 1988
Zanimanje : Staro gunđalo sa crnim rokovnikom
Registriran : 13.03.2008
2
→→→ : VIŠE
smiljane netreba, ali kada počme raslčanjivanje tko je a tko niej e onda ide svima isto pa ko preživi toga onda treba i država podržati.
Cuj, svi znamo da su stvari vrlo jednostavne i da se mogu vrlo lako rijesiti, ali je bitna politicka volja i malo truda. Vecina nas nema nista protiv da mu inspektor dodje na njivu i da mu se pokaze: "Evo, za ovu sam njivu i ovu kulturu dobio poticaj". Samo sto bi trebao postojati papir u kojemu pise za sto je trazen i dobijen poticaj.
2
Da se i ja malo uključim.Bespredmetna je rasprava jel nam trebaju poticaji ili ne,naravno da nam trebaju svima zbog konkurentnosti i održavanja relativno prihvatljivih cijena poljoprivrednih proizvoda ostalim kupcima,za to su ga neki pametni ljudi i izmislili,ali ne postavljeni na ovakav način da se potiče sve i svašta i svakoga.I gospodarstvo sa 10 ha pridonosi društvu,kao i ono sa 200-300 ha,možda u manjem obujmu.Samo mislim da se od 10 ha ratarstva ne može preživjeti,pa bi onaj koji ima tih 10 ha trebao razmisliti kako dodatno "oploditi" te novce npr. voćarskom proizvodnjom,povrtlarskom proizvodnjom ili uzgojem stoke i tu bi ti mali trebali biti fleksibilniji u odnosu na velike, tj.za svoju pšenicu,kukuruz,ječam...stvoriti neku dodatnu vrijednost da bi opstali i preživjeli u poljoprivredi,npr.meso,mlijeko...Ali isto tako nelogično je da jedan mljekar(molim da se nitko ne uvrijedi) za svoj konačni proizvod tj. mlijeko dobije tri poticaja;za kulturu kojom hrani krave onda za te iste krave i konačno za finalni proizvod tj.mlijeko.
baja- Broj postova : 147
God : 44
Zanimanje : mesar
Registriran : 20.06.2009
2
samo da bi politika sa sebe skinula odgovornost jer su mnoge gurali u preskupe investicije bez realne osnove. I sad je frka.
2
Pa vidiš baja ali zato mljekar radi cijelu godinu bez ijednog slobodnog dan,bez mogućnosti da se razboli, dok je poznato kako je kod ratara tako da je usporedba ko je koliko malo hm licemjerna, ratari radu po danu, stočari radu i po danu i po noći da bi stigli i još puno tpga se da navesti vezano za to.
Ali isto tako nelogično je da jedan mljekar(molim da se nitko ne uvrijedi) za svoj konačni proizvod tj. mlijeko dobije tri poticaja;za kulturu kojom hrani krave onda za te iste krave i konačno za finalni proizvod tj.mlijeko.
jer se nitko više ne bi bavio tim poslom...
zašto extra poticaj za repu, duhan, prerađivačima za otkup jabuka, mandarina, grožđa, mlijeka, svinja i junadi, ribe, posebna područja, itd...
znam za jednu njivu na kojoj je zasijan kukuruz samo da se izvuče poticaj, ali moja računica (po ha) je ovakva:
- zakup 800kn
- oranje, priprema i sjetva 400 kn
- sjeme 800 kn
- tokom godine je bilo očigledno da nije bačeno gnojivo niti rađena zaštita
ulog minimalno 2000 kn, poticaj 2100
koliko je taj specijalac profitirao, a ako ima takvih koji uopće ne zasiju 50 ili 100 ha i izvuku poticaj, ja im se divim na sposobnosti
ako ste se kad vozil prema vz po brzoj cesti( kraj puno bala smeca) mogli ste vidjet gospodarstvo hudoltnjaka. na svakih dva metara jedan kukuruz.ima neku farmu krava, krave krepavaju od gladi. zalosno ali tu zemlju je on dobio od cinimi se varazdinke, a danas je to zemljiste najvrijednije u vz.
5510- Broj postova : 317
Registriran : 27.10.2010
4
ukidanje poticaja da, ali tek kad ih ukinu njemacka i francuska....
mislim da se oni vise boje ukidanja poticaja nego ja.... u tom slucaju mi cemo biti konkurentniji od njih.... kod nas je rad i zemljiste jeftinije, a kroz nekoliko proslih godina mehaniziranost nam se popravila znatno...
naravno kroz jos nekoliko godina ulaganja u infrastrukturu i trziste sto je potrebno, i maknit socijalu od ekonomski interesantnih proizvodjaca....
mislim da se oni vise boje ukidanja poticaja nego ja.... u tom slucaju mi cemo biti konkurentniji od njih.... kod nas je rad i zemljiste jeftinije, a kroz nekoliko proslih godina mehaniziranost nam se popravila znatno...
naravno kroz jos nekoliko godina ulaganja u infrastrukturu i trziste sto je potrebno, i maknit socijalu od ekonomski interesantnih proizvodjaca....
JOSIP FERGUSON- Broj postova : 1238
God : 42
Registriran : 10.03.2008
17
Zakup 800 kn/ha?
Mizerija. Kod nas je toliko po kj negdje čak do 2500 kn /ha
Mizerija. Kod nas je toliko po kj negdje čak do 2500 kn /ha
debo9999- Broj postova : 406
Zanimanje : Svašta pomalo
Registriran : 27.12.2010
10
Koja to ratarska kultura može opravdati toliki zakup kod nas ni marihuna to nemože
131
Da prijatelju ni 'trava' to ne može izvući. U vrijeme kapitalnih ulaganja ljudi su ludovali pa podizali arende a sad nastaju problemi. Takvi smo mi radimo nešto što nema veze sa logikom a kasnije se tome čudimo.
debo9999- Broj postova : 406
Zanimanje : Svašta pomalo
Registriran : 27.12.2010
10
falkon 2 je napisao/la:Pa vidiš baja ali zato mljekar radi cijelu godinu bez ijednog slobodnog dan,bez mogućnosti da se razboli, dok je poznato kako je kod ratara tako da je usporedba ko je koliko malo hm licemjerna, ratari radu po danu, stočari radu i po danu i po noći da bi stigli i još puno tpga se da navesti vezano za to.
Ma nisam htio nikoga apostrofirati ili isticati,samo sam htio dati primjer nelogičnosti naše države i podjele naših poticaja.Znam da stočar radi pet puta više nego ratar,hvala Bogu,nagledao sam se svega,svih vrsta gospodarstava i ne rade svi isto ili kak bi trebalo,neki kukaju da nemaju,a neki koji taj isti posao rade kažu da im je dobro i samo neka tako ostane.Ti falkone proizvodiš neku dodatnu vrijednost od svoje zemlje pa na dalje,kroz mlijeko pa junad itd.A što se licemjerstva tiče,mislim da to nije nimalo licemjerno,jer sam ja skoro u istim gov.... ko i ti i drugi ovdje,samo ja imam sreće da imam gdje plasirati svoj konačni proizvod kroz vlastitu maloprodaju,iskreno,da nemam te mogućnosti ne bih se upuštao u tako nešto.Ja sam za to nek se uvedu poticaji po gospodarstvu,sigurno će opet stočari dobiti više zato što više i rade i stvaraju,al nek se uvede reda u to jednom za sva vremena i onda ćemo biti svi sretni i puni para.Peace!!!!!!!
baja- Broj postova : 147
God : 44
Zanimanje : mesar
Registriran : 20.06.2009
2
JOSIP FERGUSON je napisao/la:ukidanje poticaja da, ali tek kad ih ukinu njemacka i francuska....
Da. tocno. 100% potpisujem.
No josipe, to ce se desi nikad, znas i sam. Oim ako nasi pregovaraci (bolje receno prepisivaci) vec nesto nisu zeznuli (jer je ocito da se ovo sto se zove "pregovori" u stvari samo ispunjavanje zelja i zeljica ekipe iz Bruxelessa)
2
Evo malo nešto baš na temu pregovori i pregovračima ima dosta zanimljivi stvari
Zamka pregovora: pravila kao i novim članicama Europske unije
Ako Europska unija bude inzistirala da se na hrvatsku poljoprivredu primjenjuju istovjetna pravila kao i u slučaju novih zemalja članica iz srednje i istočne Europe, Hrvatska bi se mogla naći u poziciji da više uplaćuje u europski proračun nego što iz njega dobiva.
I to bez obzira na kvalitetu projekata pripremljenih za europske fondove. Na taj rizik, kako se neslužbeno doznaje, Bruxellel je upozoren u okviru pregovora o poglavlju poljoprivreda.
Europska komisija predvidjela je da za tzv. izravna plaćanja (svojevrsne potpore poljoprivrednim gospodarstvima) Hrvatskoj bude na raspolaganju 373 milijuna eura, s time da bi u prvoj godini članstva tek jedna četvrtina tog novca dolazila iz europske blagajne. Takav je model primijenjen na nove zemlje članice koje će se s tzv. starim članicama izjednačiti tek 2013., odnosno Rumunjska i Bugarska tek 2016. godine.
Hrvatska je, međutim, prvo tražila da joj EU odmah financira 80 posto izravnih plaćanja i da se taj iznos svake godine povećava za deset posto. Kako to, prema našim informacijama, nije prošlo, Hrvatska je promijenila zahtjev i zatražila da se iz EU-blagajne od početka sufinancira 50 posto izravnih plaćanja. U tom bi slučaju EU puni iznos isplaćivao Hrvatskoj već 2017. godine, što znači da bismo već tada bili izjednačeni s ostalim članicama. Prema modelu koji nudi Bruxelles, pak, s ostatkom Unije bili bismo izjednačeni najranije 2021.
No s obzirom na to da bi se u EU s vremenom mogao promijeniti sustav izravnih plaćanja, moglo bi se čak dogoditi da hrvatskim poljoprivrednim proizvođačima uopće ne bude dostupan puni iznos. S druge strane, Hrvatska riskira da u EU proračun više uplaćuje nego iz njega dobiva. I to pune dvije godine članstva. Upravo se zbog toga traži od EU-a da promijeni dosadašnju praksu i na Hrvatsku primijeni novi model.
Članak iz glasa slavonije
Zamka pregovora: pravila kao i novim članicama Europske unije
Ako Europska unija bude inzistirala da se na hrvatsku poljoprivredu primjenjuju istovjetna pravila kao i u slučaju novih zemalja članica iz srednje i istočne Europe, Hrvatska bi se mogla naći u poziciji da više uplaćuje u europski proračun nego što iz njega dobiva.
I to bez obzira na kvalitetu projekata pripremljenih za europske fondove. Na taj rizik, kako se neslužbeno doznaje, Bruxellel je upozoren u okviru pregovora o poglavlju poljoprivreda.
Europska komisija predvidjela je da za tzv. izravna plaćanja (svojevrsne potpore poljoprivrednim gospodarstvima) Hrvatskoj bude na raspolaganju 373 milijuna eura, s time da bi u prvoj godini članstva tek jedna četvrtina tog novca dolazila iz europske blagajne. Takav je model primijenjen na nove zemlje članice koje će se s tzv. starim članicama izjednačiti tek 2013., odnosno Rumunjska i Bugarska tek 2016. godine.
Hrvatska je, međutim, prvo tražila da joj EU odmah financira 80 posto izravnih plaćanja i da se taj iznos svake godine povećava za deset posto. Kako to, prema našim informacijama, nije prošlo, Hrvatska je promijenila zahtjev i zatražila da se iz EU-blagajne od početka sufinancira 50 posto izravnih plaćanja. U tom bi slučaju EU puni iznos isplaćivao Hrvatskoj već 2017. godine, što znači da bismo već tada bili izjednačeni s ostalim članicama. Prema modelu koji nudi Bruxelles, pak, s ostatkom Unije bili bismo izjednačeni najranije 2021.
No s obzirom na to da bi se u EU s vremenom mogao promijeniti sustav izravnih plaćanja, moglo bi se čak dogoditi da hrvatskim poljoprivrednim proizvođačima uopće ne bude dostupan puni iznos. S druge strane, Hrvatska riskira da u EU proračun više uplaćuje nego iz njega dobiva. I to pune dvije godine članstva. Upravo se zbog toga traži od EU-a da promijeni dosadašnju praksu i na Hrvatsku primijeni novi model.
Članak iz glasa slavonije
131
Evo još jedna potvrda vezana za isplatu poticaja
Uoči proljetne sjetve, ministar Petar Čobanković je na jučerašnjim 13. Poljoprivredno-poduzetničkim idejama u Novoj Gradiški najavio da će potpore za ratarske kulture iz prošlogodišnje proljetne sjetve biti isplaćene prije ovogodišnje sjetve, u veljači i ožujku, u dva dijela, i to u novcu, bez vaučera - što će zasigurno obradovati ratare.
Novogradiška je savjetodavno-izložbena manifestacija okupila 80-ak manje-više zadovoljnih izlagača s mesnim prerađevinama, medom, voćnim rakijama, vinima, rukotvorinama… Među njima je i Mario Vidmanić iz Križevaca, proizvođač domaćeg kalničkog kravljeg sira. Već 20 godina bavi se tim obiteljskim poslom, a nakon što su prodali vlastite krave, od petnaestak kooperanata otkupljuju mlijeko za proizvodnju desetak vrsta sireva. “Prodaja je do lani išla solidno, sada sve slabije”, tuži se Mario, koji sireve nastoji prodati po tvrtkama, na tržnici, sajmovima, a ljeti i na moru.
Domaće pekmeze, marmelade, kompote i kiselu zimnicu ponudila je gospođa Turudić s OPG-a iz Nove Gradiške. “Godinama se bavim pekmezima. Sve radim po starinskim receptima. Voće i povrće je ekološko, a priprema bez konzervansa”, hvali se.
Zdenko Zečić iz Laza na 800 hektara proizvodi sve ratarske kulture i zadovoljan je s 2.000 kuna poticaja po hektaru.-
Šta reči za ovog 800ha radi
Ratari ne smiju biti nezadovoljni, cijene pšenice, soje, kukuruza bile su dobre - kaže Zečić, prognozirajući da će ova godina ipak donijeti visoke cijene poljoprivrednih proizvoda zbog porasta cijena goriva, gnojiva...
Evo i jedne veselo zaigrane prognoze autor isti
Šansa za svinjogojce
Vezano uz Zakon o potporama, koji je u primjeni od početka ove godine, zbog kojeg su, čini se, najnezadovoljniji svinjogojci, ministar je rekao da je Zakon usklađen sa zajedničkom poljoprivrednom politikom - zakonom o direktnim plaćanjima. “To je 50 posto ukupnih potpora, a druga polovica ići će kroz mjere ruralnog razvoja, koje će se isplaćivati po različitim osnovama (za otežane uvjete gospodarenja, kao investicijska potpora kapitalnim ulaganjima, po osnovi dobrobiti životinja) i tu je šansa svinjogojcima, koji će moći ostvarivati investicijsku potporu. Moći će ostvarivati potporu i za kapitalna ulaganja za gradnju farmi i slično”, pojasnio je Čobanković.
Izvor glas slavonije
Uoči proljetne sjetve, ministar Petar Čobanković je na jučerašnjim 13. Poljoprivredno-poduzetničkim idejama u Novoj Gradiški najavio da će potpore za ratarske kulture iz prošlogodišnje proljetne sjetve biti isplaćene prije ovogodišnje sjetve, u veljači i ožujku, u dva dijela, i to u novcu, bez vaučera - što će zasigurno obradovati ratare.
Novogradiška je savjetodavno-izložbena manifestacija okupila 80-ak manje-više zadovoljnih izlagača s mesnim prerađevinama, medom, voćnim rakijama, vinima, rukotvorinama… Među njima je i Mario Vidmanić iz Križevaca, proizvođač domaćeg kalničkog kravljeg sira. Već 20 godina bavi se tim obiteljskim poslom, a nakon što su prodali vlastite krave, od petnaestak kooperanata otkupljuju mlijeko za proizvodnju desetak vrsta sireva. “Prodaja je do lani išla solidno, sada sve slabije”, tuži se Mario, koji sireve nastoji prodati po tvrtkama, na tržnici, sajmovima, a ljeti i na moru.
Domaće pekmeze, marmelade, kompote i kiselu zimnicu ponudila je gospođa Turudić s OPG-a iz Nove Gradiške. “Godinama se bavim pekmezima. Sve radim po starinskim receptima. Voće i povrće je ekološko, a priprema bez konzervansa”, hvali se.
Zdenko Zečić iz Laza na 800 hektara proizvodi sve ratarske kulture i zadovoljan je s 2.000 kuna poticaja po hektaru.-
Šta reči za ovog 800ha radi
Ratari ne smiju biti nezadovoljni, cijene pšenice, soje, kukuruza bile su dobre - kaže Zečić, prognozirajući da će ova godina ipak donijeti visoke cijene poljoprivrednih proizvoda zbog porasta cijena goriva, gnojiva...
Evo i jedne veselo zaigrane prognoze autor isti
Šansa za svinjogojce
Vezano uz Zakon o potporama, koji je u primjeni od početka ove godine, zbog kojeg su, čini se, najnezadovoljniji svinjogojci, ministar je rekao da je Zakon usklađen sa zajedničkom poljoprivrednom politikom - zakonom o direktnim plaćanjima. “To je 50 posto ukupnih potpora, a druga polovica ići će kroz mjere ruralnog razvoja, koje će se isplaćivati po različitim osnovama (za otežane uvjete gospodarenja, kao investicijska potpora kapitalnim ulaganjima, po osnovi dobrobiti životinja) i tu je šansa svinjogojcima, koji će moći ostvarivati investicijsku potporu. Moći će ostvarivati potporu i za kapitalna ulaganja za gradnju farmi i slično”, pojasnio je Čobanković.
Izvor glas slavonije
131
da, zanimljivi podaci. Mi prvo trazili 80% oni rekli 25%, sad mi spustili na 50% ali se EU ne dize sa 25% vec salje poruku preko Hanesa "crvene naocale" da bi mogli u EU 2014. Covjek se stvarno pita jel' on nas hoce ili nece? Ako nece, siroko im polje, sto je rekao jedan moj prijatelj da bi svima (ama bas svima) koji ulaze u HR na Bregani trebalo naplatiti ulaznicu.
A inace, nisam bas siguran da me interesira struktura poticaja koji cu eventualno dobiti. Hoce li mi 25% ili 80% dati EU a ostatak HR ili ce to biti u nekom drugom odnosu, nebitno mi je. To vise zanima ministricu financija (ili onoga/onu koja naslijedi lisnicu. Ovima je tako i tako svejedno).
Samo znam da mi EU nece dati ni lipu vise ako na toj lipi viska sama EU (citaj Francuska i Njemacka, a u buducnosti i Poljska) ne zaradi barem kunu.
Usput, sam je ministar Cho pred koji mjesec izjavio da to i nisu pregovori vec samo ispunjavanje uvjeta.
A inace, nisam bas siguran da me interesira struktura poticaja koji cu eventualno dobiti. Hoce li mi 25% ili 80% dati EU a ostatak HR ili ce to biti u nekom drugom odnosu, nebitno mi je. To vise zanima ministricu financija (ili onoga/onu koja naslijedi lisnicu. Ovima je tako i tako svejedno).
Samo znam da mi EU nece dati ni lipu vise ako na toj lipi viska sama EU (citaj Francuska i Njemacka, a u buducnosti i Poljska) ne zaradi barem kunu.
Usput, sam je ministar Cho pred koji mjesec izjavio da to i nisu pregovori vec samo ispunjavanje uvjeta.
2
falkon 2 je napisao/la:Zanimljiva tema i pravac iste, a vidiš pege dosta često se vidi da kod "velikih" ratara baš i hrana na njivama nije idilična odnosno ima svašta od korova pa do dijelova di je voda odnjijela(u normalnim godinama), ima toga i kod malih ali uzeti ću sebe za primjer jer to mi je najbliže:znači ja radim 50 hektara i po tome što ste pisali ispada da ja neulažem u daljnju proizvodnju,a mogo bi se kladiti da ulažem duplo više nego takozvani veliki poljoprivednici.e sada da nebi bilo svađe ovako . Ja se slažem da nedobijem poticaje ali i da nedobiju ti veliki pa me zanima za tri godine koji bi još bio u proizvodnji a ko nebi? Znači pokazalo bi se tko je sposoban i tko je rentabilan .
E tako je, to sam ja i tjeo reći otpočetka, pa bi im bilo važno oće li imati po ha vagon ili pola vagona kukuruza (ili bilo ćega drugog), a ne ko sada što posiju posiju, prinosi izuzetno mali, nabiju arende i briga ih, ali im u đep kapne pola milijuna kuna poticaja svake godine
Miky000- Broj postova : 476
God : 31
Zanimanje : student
Registriran : 30.07.2010
9
→→→ : OPG PAŽUR
pege25 je napisao/la:E bravo DP vidiš ja bi svima takvima koji samo ratare i rade ispod 100 ha kao prvo zabranijo da se uopče bave tim poslom pritom mislim uzgojem žitarica ,a kao drugo bih im oduzeo poticaje kada već kažeš da možeš i bez njih .
pege kad bi ti zabranio "malim" ratarima (volio bi da se vec razjasni jednom koji su to mali a koji veliki)rasto bi samo korov po njivama u baranji sa 35ha ja sam negdi u sredini, ali kod nas su veliki koji rade bar 500ha to je minimum a ima ih jako puno
to sto se taj veliki ratar zaduzio to nije moja briga i zaboli me sto sad neki( ne svi ne mogu placat) sta bi sad trebalo svi da prestanu radit to sto rade i sta prepuste tima utopljenicima da nastave (nisu svi ali ima ih dosta, pogotovo u baranji) ali niko se ne treba dizat u nebo, jedna losa godina je sjebala mnoge
i da mogo bi zivit ali kazem kad bi se ukinilo bar bi se znalo ko ce radit a ko ne, a istina je da bi nam pomoglo kad bi i dalje u EU se ukinuli, sad kazemo da od tog nema nista ali ko zna sta nas jos ceka, mozda cemo i sa konjima orat ponovo
pege ja sam s novcima od poticaja napravio isto sto i ti
Stranica 31 / 40. • 1 ... 17 ... 30, 31, 32 ... 35 ... 40
Similar topics
» Poticaji u poljoprivredi
» Poticaji u poljoprivredi (2)
» Poticaji u poljoprivredi (3)
» Poticaji u poljoprivredi (3)