AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
Poticaji u poljoprivredi (1)
Stranica 28 / 40. • 1 ... 15 ... 27, 28, 29 ... 34 ... 40
Re: Poticaji u poljoprivredi (1)
paor je napisao/la:I nikako da objave podatak koliko je to poticaja u proslosti islo onima koji nisu bili niukakvom sustavu poreza (odnosno, godinama, ni lipe poreza nisu platili). Toliko o placanju poreza, ukratko i na brzinu.
hm...a kud bi se onda računalo 20-tak tisuća kuna PDV koje sam godišnje davao za fiksne troškove u poljoprivredi (povrat 0 kn)
to placa svatko tko kupi bilo sto u Hrvatskoj (kao u svim "normalnim" zemljama: VAT, IVA, MwSt i kako li se vec ne zove).
Prijetelju, to je jedna druga tema
Smiljan- Broj postova : 1988
Zanimanje : Staro gunđalo sa crnim rokovnikom
Registriran : 13.03.2008
2
→→→ : VIŠE
Što se tiče poticaja, kap. ulaganja, operativnih programa itd. U poljoprivredu je investirano jako puno novca govori se o milijardama kn. Sve u cilju povećavanja konkurentnosti, modernizacije proizvodnje i nekih priprema za EU. Prema analizama PZSS, SC, i niza nezavisnih institucija pomaci su jako mali ili zanemarivi u odnosu na razdoblje prije 10 godina. O konkurentnosti nema ni govora. Dosta gospodarstava je na rubu egzistencije, jedan dio je propao i više se ne bavi proizvodnjom. Velike mljekarske farme iz operativnih programa ne mogu svojom proizvodnjom zadovoljiti kreditne obveze. Svinjogojske farme ne treba ni spominjati jer su možda oni u naj ne zahvalnijem položaju u odnosu na druge proizvođače. Svi su dobili kapitalna ulaganja, svi su dobivali poticaje na proizvodnju. Opet ne ide, opet je teško napraviti pozitivan odmak između uloženog i dobivenog. Osobno sam slušao ministra P.Č. u Iloku na nekakvom simpoziju kada je rekao citiram "Naš cilj je u svakom slavonskom selu napraviti barem jednu govedarsku i jednu svinjogojsku farmu." Istina napravite su. U mom selu su 3. Moderne, automatizirane, vrhunski opremljene. Od te tri farme još radi samo jedna. Ljudi su propali kad je kredit došao na naplatu. Neki su prodali zemlju da bi izmirili dio obveza. Veliku svinjogojsku farmi zapljenili su vjerovnici. Zapljenjena je i farma i strojevi i poljop. mehanizacija. Ova zadnja koja radi, njezin vlasnik otvoreno kaže da je teško i ne zna dokle će još opstati. Ja sad postavljam pitanje na koji način su ti programi pomogli ljudima koji su imali ambiciju i dobru volju za posao i proizvodnju ?
Možda je tu i bilo dobre namjere u različitim stimulacijama, ali kategorički tvrdim da je način bio pogrešan. Možda ishitren i brzoplet. Jer dati stotine milijunskih kredita za proizvodnju, a ne urediti tržište i zakone koji ga reguliraju po meni je brzopleto, neodgovorno i nedorečeno. Zato sam u predhodnom postu naveo ulazak u EU. Mi sa ulaskom u Europu nećemo izgubiti ništa, istina nemožemo očekivati ni obećanu zemlju gdje teče med i mlijeko. Ali dobit ćemo uređene sustave koji će morati funkcionirati po zakonu ili neće postojati. Dobit ćemo uređenu i učinkovitu administraciju koja će nam služiti i izlaziti u susret jer prima plaću iz našeg poreza, a ne praviti i izmišljati različite zapreke i probleme. I u konačnici mi ćemo se separirati na ozbiljne proizvođače i amatere koji se poljop. bave iz hobija i dosade. U stanju kakvom jesmo mislim da smo svi skupa dotakli dno, neki to razumiju a neki svijesno šute i okreću glavu od problema. Iskreno se nadam da će kroz koju godinu stvari doći na svoje mjesto i da ćemo za par godina raspravljati o vedrijim temama.
Možda je tu i bilo dobre namjere u različitim stimulacijama, ali kategorički tvrdim da je način bio pogrešan. Možda ishitren i brzoplet. Jer dati stotine milijunskih kredita za proizvodnju, a ne urediti tržište i zakone koji ga reguliraju po meni je brzopleto, neodgovorno i nedorečeno. Zato sam u predhodnom postu naveo ulazak u EU. Mi sa ulaskom u Europu nećemo izgubiti ništa, istina nemožemo očekivati ni obećanu zemlju gdje teče med i mlijeko. Ali dobit ćemo uređene sustave koji će morati funkcionirati po zakonu ili neće postojati. Dobit ćemo uređenu i učinkovitu administraciju koja će nam služiti i izlaziti u susret jer prima plaću iz našeg poreza, a ne praviti i izmišljati različite zapreke i probleme. I u konačnici mi ćemo se separirati na ozbiljne proizvođače i amatere koji se poljop. bave iz hobija i dosade. U stanju kakvom jesmo mislim da smo svi skupa dotakli dno, neki to razumiju a neki svijesno šute i okreću glavu od problema. Iskreno se nadam da će kroz koju godinu stvari doći na svoje mjesto i da ćemo za par godina raspravljati o vedrijim temama.
rile- Broj postova : 601
Zanimanje : degustator otpadnih voda
Registriran : 20.12.2010
8
Sa mnogo stvari bh se mogao sloziti, a sa nekima i ne.
Po meni osnovni problem prethodnih godina, a vidim da se na tome nista nije promjenilo, je stihisjki i klijentelisticki nacin rada drzvnih organa. Davali su novce, a da ljude prethodno nisu obucili za to sto rade (ili trebaju raditi). Tu mislim i na operativce po drzavnim i paradrzavnim organizacijama i na same seljake, korisnike sredstava.
Tu nestrucnost na svim razinama najbolje ocrtava odnos prema porezu. Evo, vec par godina otkako intezivnije pratim poljoprivredu, lome se koplja oko elementarnih stvari vodjenja knjigovodstva i poreznog sustava. A to bi trebao biti pocetak svih pocetaka. Da bi netko participirao u pomoci mora biti na neki nacin formalno organiziran, i zbog svih nas i zbog europe. Pa kako je Ministarstvo poljoprivrede mislilo izvuci seljake iz gliba komunizma, a da im osnovne stvari trzisnog poslovanja nije objasnilo. A nije,jer niti njima bas nije jasna razlika izmedju pravne i fizicke osobe, da o razlikama izmedju OPG-a i obrta i ne govorimo. I sada se svi zajedno koprcamo u razjasnjavanju osnovnih stvari, sto je trebalo biti razjasnjeno na samom pocetku ulaska u neku poticanu proizvodnju.
To bauljanje je potvrdjeno zadnjim promjenama gdje se osnivanje OPG-a sa Zupanije daje Agenciji za placanje i pripajanje savjetodavne sluzbe Komori.
Po meni, problem je u politickom klijentelizmu gdje se Ministarstvo poljoprivrede "stavilo" u vrecu nekih koalicijskih dogovora i nitko drugi osim tih izdogovaranih interesnih skupina nije bilo briga sto se desava iza zidova tog Ministarstva. Primjer: moguce je, vec godinama, na internetu saznati tko su osnivaci i odgovorne osobe bilo koje firme ili obrta u HR dok su podaci o OPG-ovima maltene strogo cuvana drzavna tajna.
Nebrojeno sam se puta susretao u praksi da Ministarstvo poljoprivrede izgenerira neko misljenje ili papir a za ciju logiku nijedna druga drzavna institucija pojma nema.
Sto se tice ove izjave ""Naš cilj je u svakom slavonskom selu napraviti barem jednu govedarsku i jednu svinjogojsku farmu." ne mogu odsutiti ... . Ministar je zaboravio jednu bitnu stvar da Hrvatska nije Slavonija, niti je poljoprivredna proizvodnja samo farma goveda ili svinja u Slavoniji. To je sve blesava logika gdje se nesto gadno uprska pa se onda skupljaju politicki bodovi na popravljanju toga sto se pokvarilo. A narod puši te fore i bojim se da ce, nazalost, i dalje pusiti ...
Po meni osnovni problem prethodnih godina, a vidim da se na tome nista nije promjenilo, je stihisjki i klijentelisticki nacin rada drzvnih organa. Davali su novce, a da ljude prethodno nisu obucili za to sto rade (ili trebaju raditi). Tu mislim i na operativce po drzavnim i paradrzavnim organizacijama i na same seljake, korisnike sredstava.
Tu nestrucnost na svim razinama najbolje ocrtava odnos prema porezu. Evo, vec par godina otkako intezivnije pratim poljoprivredu, lome se koplja oko elementarnih stvari vodjenja knjigovodstva i poreznog sustava. A to bi trebao biti pocetak svih pocetaka. Da bi netko participirao u pomoci mora biti na neki nacin formalno organiziran, i zbog svih nas i zbog europe. Pa kako je Ministarstvo poljoprivrede mislilo izvuci seljake iz gliba komunizma, a da im osnovne stvari trzisnog poslovanja nije objasnilo. A nije,jer niti njima bas nije jasna razlika izmedju pravne i fizicke osobe, da o razlikama izmedju OPG-a i obrta i ne govorimo. I sada se svi zajedno koprcamo u razjasnjavanju osnovnih stvari, sto je trebalo biti razjasnjeno na samom pocetku ulaska u neku poticanu proizvodnju.
To bauljanje je potvrdjeno zadnjim promjenama gdje se osnivanje OPG-a sa Zupanije daje Agenciji za placanje i pripajanje savjetodavne sluzbe Komori.
Po meni, problem je u politickom klijentelizmu gdje se Ministarstvo poljoprivrede "stavilo" u vrecu nekih koalicijskih dogovora i nitko drugi osim tih izdogovaranih interesnih skupina nije bilo briga sto se desava iza zidova tog Ministarstva. Primjer: moguce je, vec godinama, na internetu saznati tko su osnivaci i odgovorne osobe bilo koje firme ili obrta u HR dok su podaci o OPG-ovima maltene strogo cuvana drzavna tajna.
Nebrojeno sam se puta susretao u praksi da Ministarstvo poljoprivrede izgenerira neko misljenje ili papir a za ciju logiku nijedna druga drzavna institucija pojma nema.
Sto se tice ove izjave ""Naš cilj je u svakom slavonskom selu napraviti barem jednu govedarsku i jednu svinjogojsku farmu." ne mogu odsutiti ... . Ministar je zaboravio jednu bitnu stvar da Hrvatska nije Slavonija, niti je poljoprivredna proizvodnja samo farma goveda ili svinja u Slavoniji. To je sve blesava logika gdje se nesto gadno uprska pa se onda skupljaju politicki bodovi na popravljanju toga sto se pokvarilo. A narod puši te fore i bojim se da ce, nazalost, i dalje pusiti ...
2
Sto se tice ove izjave ""Naš cilj je u svakom slavonskom selu napraviti barem jednu govedarsku i jednu svinjogojsku farmu." ne mogu odsutiti ... . Ministar je zaboravio jednu bitnu stvar da Hrvatska nije Slavonija, niti je poljoprivredna proizvodnja samo farma goveda ili svinja u Slavoniji.
ma sve je to ok ali postavlja se pitanje što planira sa ostalim ljudima koji živu u tome selu ............pobiti ili.......... jer se komplet proizvodnja automatizira i smanjuje se otreba za radnom snagom pa sada neznam očigledno njima fali još jedan ratni pohod da seljaci izginu da bu to bilo onako kako su oni sebi zamislili
Jedan od važnih ciljeva trebao je biti upravo taj, Slažem se kolega Falkon. Trebalo je omogućiti mladim ljudima adekvatne uvjete kako bi ostali na selu, proizvodili i živili od svog rada. Sela nam izumiru iz godine u godinu stopa motraliteta je veća u odnosu na prirast stanovništva. Na to crkva upozorava cijelo desetljeće. To će se nepobitno vidjeti iz predstojećeg popisa stanovništva. Možda je tranzicija učinila svoje, možda nismo bili spremni na tako drastične pomjene ili je nešto treće. Ovu tvoju konstataciju vjerno dočarava jedan film slične tematike. Sveti Geor
8
nastavak, Sveti Georgije Ubiva Aždahu - obvezno pogledati.!
8
Apsolutno u potpunosti dijelim mišljenje sa kolegom smiljanom .na samom početku posta smiljan se osvrće ,po meni na jako bitnu činjenicu ,Znanja -Neznajna .Upravo sam danas bio na jednom seminaru ,koji je organizirao LINK.Smiljan je napisao/la:Sa mnogo stvari bh se mogao sloziti, a sa nekima i ne.
Udruženje za poduzetništvo i posao ,u suradnji sa američkom agenciom USAID.svrha trodevnog seminara ,po meni prije svega samo formalno deklarativnog karaktera i kako plasirati određena sretstva u poljoprivredu pod izlikom da se radi o sredstvima za pomoć u razvoju poljoprivrede .Da ne duljim sve predavače sam toliko zbunio svojim konkretnim pitanjima da sam uvijek dobivao polovičan odgovor a ne rijetko i odgovor tipa: ja mislim ,možda ,moguće treba provijeriti itd "Ako sam vesla sisao nisam čamac progutao "Prvi dan seminara sam tražio da se pojavi neki financijski stručnjak ,ekonomist iz oblasti poljoprivrede pa da se malo popričamo oko njegove računice i moje ,pa sam tražio da se pojavi knjigovođa koji ima iskustva u vođenju knjiga u poljoprivrednom biznisu ,nema ih ,čudno ,a bankarica i likovi iz agencije pričaju kako je važno registrirati poljoprivredni obrt.Zbog dobivanja povoljnih sredstava, koji su kao sa nula posto kamate
zbog samih poticaja itd ..kako će mene netko obučiti kad on sam kao predavač ima polovično znanje i isturen samo sa ciljem da utrpa novac jadnom seljaku pa nek se ovaj j..e .
O.P.G.KOVAČ- Broj postova : 1629
God : 51
Registriran : 04.10.2008
54
Ako je kredit sa 0 (nula) posto fiksne kamate - odmah uzimaj. Tu nema nikakve mućke. To je poklon. Samo novce treba pametno investirati. Ne treba sa skepsom gledati na sredstva koja nam daju da se transformiramo u 'normalno' društvo. To bi trebali biti dobro potrošni novci. Ali treba gledati sa velikom skepsom kako će ta sredstva biti iskorištena, jer zaista nema svježih ideja u naših političara, a upravo su oni ti koji žele preuzeti svu slavu za dobro obavljen posao. Nedostaje znanja, i slažem se sa onim što je Smiljan napisao da nedostaje znanja i kod poljoprivrednika, ali i kod političara. Nema ideja kako nešto napraviti jeftino i kvalitetno, jer omogućiti nekome da na kredit napravi farmu za 5 miliona kuna, a ista takva se može izgraditi za 3 ili 4 miliona znači staviti mu štrik oko vrata - a ne pomoći mu.
Fidelito- Broj postova : 4471
Zanimanje : Poljoprivrednik - ministar
Registriran : 17.05.2008
117
Situacija je taka u domovini junaka !
8
e jesi neki a on taj svoj PowerPoint godinama prikazuje okolo I jel' da je prezentacija imala sve: i uvod, i razradu i zakljucak, i covjek je fino govorio sa laganim pokretima ruku,poceo je sa laganim vicom itd itdO.P.G.KOVAČ je napisao/la:........kako će mene netko obučiti kad on sam kao predavač ima polovično znanje i isturen samo sa ciljem da utrpa novac jadnom seljaku pa nek se ovaj j..e .
https://www.youtube.com/watch?v=whTwjG4ZIJg
https://www.youtube.com/watch?v=A3QL2DpKKVI&feature=BF&playnext=1&list=QL&index=1
itd
2
kada če poticaji i kako če se isplačivati?? ja sam čuo već u drugom mjesece da če biti! dali je to istina neznam!
case- Broj postova : 1304
God : 33
Zanimanje : student
Registriran : 10.02.2010
2
Po nekom pravilu bi trebalo biti kako ti kažeš. ali poučeni prethodnim iskustvom od vaučera za pšenicu, bit ću sretan ako bude i do prvog maja.
8
Izborna je godina pa su čuda moguća.
Neki kuloari su kraj ll. mjeseca.
Neki kuloari su kraj ll. mjeseca.
debo9999- Broj postova : 406
Zanimanje : Svašta pomalo
Registriran : 27.12.2010
10
Valjda jedan dio, tako sam i ja načuo.(ništa provjereno) dio u veljači ili ožujku a dio u travnju.
8
Tipicno, 10 koraka kako se radi na ovim prostorima
1. pustiti glas da ce poticaji biti vrlo brzo u 100% iznosu da bi se malo digla ocekivanja i skrenula pozornost
2. pustiti glas da je frka sa financijama i da se nece moci sve isplatiti
3. raznorazni lagani prosvjedi
4. vlada kao spasonosno rjesenje nudi dio u novcu dio u vaucherima
5. natezanje oko postotka vaucera
6. prosvjedi
7. Vlada ucini ogromni napor i obeca da ce isplatiti poticaje za npr. mjesec dana
8. prosvjedi kad se ne ispostuje rok
9. pred izbore se isplate 100% poticaja
10. izbori
1. pustiti glas da ce poticaji biti vrlo brzo u 100% iznosu da bi se malo digla ocekivanja i skrenula pozornost
2. pustiti glas da je frka sa financijama i da se nece moci sve isplatiti
3. raznorazni lagani prosvjedi
4. vlada kao spasonosno rjesenje nudi dio u novcu dio u vaucherima
5. natezanje oko postotka vaucera
6. prosvjedi
7. Vlada ucini ogromni napor i obeca da ce isplatiti poticaje za npr. mjesec dana
8. prosvjedi kad se ne ispostuje rok
9. pred izbore se isplate 100% poticaja
10. izbori
2
mislis, zna se, idemo dalje?
2
uups sori necu vise prtljati politiku u ovaj hvalevrijedan sajt
2
Smiljan je napisao/la:mislis, zna se, idemo dalje?
Nažalost da, zna se di idemo dalje, u još veću propast.
Gost- Gost
Ma nije ljudi sve tako crno koliko se čini
Daj prestanite više kukati šta nam fali osim novaca ,pa nije sve u novcu novac kvari ljude ,samo da se nekako izboriti da izbori budu svake godine di bi nam bio kraj love bi bilo ko šodera
Daj prestanite više kukati šta nam fali osim novaca ,pa nije sve u novcu novac kvari ljude ,samo da se nekako izboriti da izbori budu svake godine di bi nam bio kraj love bi bilo ko šodera
pege25- Broj postova : 5212
God : 50
Registriran : 18.09.2010
131
Slazem se. Tako se upravo i radilo ali je problem da nasi unuci i praunuci jos nisu poceli zaradjivati da bi nama bilo dovoljno.
2
i slazem se, treba biti optimistacan. Dakle, udri brigu na veselje. I bez histericnog smijeha, molim lijepo
2
Tako je bit će to sve ok ! ali za 20 godina.
8
Pa sad imamo izbore svake 2 godine,lokalni i za sabor i svakih 5 god predsjednički.
jd4755- Broj postova : 1819
God : 60
Zanimanje : poljoprivreda-ratarstvo
Registriran : 10.03.2008
39
evo jeste culi sad ministra, kaze prvi dio u 2 mj a drugi u 3-em mj, znaci 28.02 i 31.03 mozeste ocekivat lovu , e sad oce drugi dio bit u vauceru i u kojem postotku ce ic ne znam jel su ga ovi govnari na htv-u odrezali ali reko je
Stranica 28 / 40. • 1 ... 15 ... 27, 28, 29 ... 34 ... 40
Similar topics
» Poticaji u poljoprivredi
» Poticaji u poljoprivredi (2)
» Poticaji u poljoprivredi (3)
» Poticaji u poljoprivredi (3)
Stranica 28 / 40.