AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
Kalcizacija
Stranica 3 / 15. • 1, 2, 3, 4 ... 9 ... 15
Re: Kalcizacija
Nazvali me iz Sladorane Županja i kažu da rade analize tla i isporučuju karbokalk . Rekoh daj 15 tura i na tome ostalo . Daleko ti je iz Županje . Zovi Viroviticu .
pingo- Broj postova : 4918
Registriran : 09.03.2008
3
→→→ : VIŠE
A hvala probat ću nešto smisliti
zelenko- Broj postova : 1075
God : 33
Zanimanje : Poljoprivredni-tehničar
Registriran : 22.06.2010
29
Proba, da vidimo kako se rasipač ponaša sa kalcifikatom
vedran_kc- Broj postova : 2181
God : 36
Zanimanje : poljoprivreda
Registriran : 10.03.2008
29
Kako izgleda to što razbacuješ ? Mislim da li je zrnato , busato , praškasto ... kako ? Kako se uopće zove ? Drugi puta sliku unutrašnjosti rasipača stavi .
pingo- Broj postova : 4918
Registriran : 09.03.2008
3
Praškasto je, to je onaj Agrodol, zaboravio sam što je pisalo na vrećama.
Moram još na rasipač staviti cerade, jer da puše i najmanji vjetrić sve bi otišlo.
Moram još na rasipač staviti cerade, jer da puše i najmanji vjetrić sve bi otišlo.
vedran_kc- Broj postova : 2181
God : 36
Zanimanje : poljoprivreda
Registriran : 10.03.2008
29
jel netko zna što o ovom:
Holcim: Agrocal
i druga stvar jel moguće s tim kalcizirati u manjim količinama (odnosno onim količinama koje se prosječno iznesu godišnje iz tla). dakle. konkretno, jel se to smije bacat po lucerni ili nekoj dts na primjer onako u jesen iza zadnjeg otkosa skupa sa 7-20-30, ali recimo u 3-4 puta manjoj količini no što je predloženo za samu kalcizaciju? kakva je pokretljivost ca i mg u tlu ako se baci površinski?
zanima me jer mi nema smisla radit analizu tla (male parcele), pa jedino što mi ima smisla napravit samo vratit onaj kalcij i magnezij što ga je neka kultura te godine potrošila.
Holcim: Agrocal
i druga stvar jel moguće s tim kalcizirati u manjim količinama (odnosno onim količinama koje se prosječno iznesu godišnje iz tla). dakle. konkretno, jel se to smije bacat po lucerni ili nekoj dts na primjer onako u jesen iza zadnjeg otkosa skupa sa 7-20-30, ali recimo u 3-4 puta manjoj količini no što je predloženo za samu kalcizaciju? kakva je pokretljivost ca i mg u tlu ako se baci površinski?
zanima me jer mi nema smisla radit analizu tla (male parcele), pa jedino što mi ima smisla napravit samo vratit onaj kalcij i magnezij što ga je neka kultura te godine potrošila.
mate22- Broj postova : 32
Registriran : 14.05.2010
0
pa kak su male parcele? Osnovna analiza po uzorku te košta cca 250 kn. Kaj se to ne isplati?
mario- Broj postova : 300
Zanimanje : kemičar
Registriran : 18.07.2009
0
ja nisam uvijek u prilici napravit sve stvari kaj bi trebao jer imam i drugih obaveza osim poljoprivrede, a starcima se to ne bi dalo radit čak i kad bi postepeno, svake godine par uzoraka (ali svakako, razmislit ću o tome).
neovisno o tome, mislim da ugl nemam problema sa kiselosti jer mi ugl sve realitvno uspije svugdje i ono što me zanima je trenutno, dok se ne odlučim radit analize je, jel mogu jednostavno održavat postojeće stanje tako da godišnje vraćam tlu ono što mu uzimam
neovisno o tome, mislim da ugl nemam problema sa kiselosti jer mi ugl sve realitvno uspije svugdje i ono što me zanima je trenutno, dok se ne odlučim radit analize je, jel mogu jednostavno održavat postojeće stanje tako da godišnje vraćam tlu ono što mu uzimam
mate22- Broj postova : 32
Registriran : 14.05.2010
0
[quote
neovisno o tome, mislim da ugl nemam problema sa kiselosti jer mi ugl sve realitvno uspije svugdje i ono što me zanima je trenutno, dok se ne odlučim radit analize je, jel mogu jednostavno održavat postojeće stanje tako da godišnje vraćam tlu ono što mu uzimam[/quote]
Naravno da možeš.
Po meni je to bolja varijanta, jer zemlja ionako odjednom ne može "primiti" velike količine kalcija. Postoje podaci koliko koja kultura izvlači kalcija iz zemlje, ali neznam koliko je to.
Proguglaj malo.
neovisno o tome, mislim da ugl nemam problema sa kiselosti jer mi ugl sve realitvno uspije svugdje i ono što me zanima je trenutno, dok se ne odlučim radit analize je, jel mogu jednostavno održavat postojeće stanje tako da godišnje vraćam tlu ono što mu uzimam[/quote]
Naravno da možeš.
Po meni je to bolja varijanta, jer zemlja ionako odjednom ne može "primiti" velike količine kalcija. Postoje podaci koliko koja kultura izvlači kalcija iz zemlje, ali neznam koliko je to.
Proguglaj malo.
iwanho- Broj postova : 450
Registriran : 14.12.2008
12
Evo imam u planu bacati agrovapno pa me zanimaju vaša iskustva s istim ,koliko toga bacati po ha tj kako odrediti količinu,s čim se baca isto i na kraju dali to šta vrijedi u praksi ili je to samo ono još jedan proizvod u nizu?
Evo i lin pa sam si malo pročito vezano za isto pa sam si jedan dio stim več i sm dodgovor na neka gore navedena pitanja...ali eto volio bi da mi netko kaže dali je to tako i u praksi kako vamo piše ili ne?
http://www.gnojidba.info/kalcijizacija/kalcijizacija-materijali/
Saša je to to o čemu smo jučer pričali ili?
Agrovapno
Evo i lin pa sam si malo pročito vezano za isto pa sam si jedan dio stim več i sm dodgovor na neka gore navedena pitanja...ali eto volio bi da mi netko kaže dali je to tako i u praksi kako vamo piše ili ne?
http://www.gnojidba.info/kalcijizacija/kalcijizacija-materijali/
Saša je to to o čemu smo jučer pričali ili?
Agrovapno
pege25- Broj postova : 5212
God : 50
Registriran : 18.09.2010
131
Pege osobno bez analize tla takve stvari ne bi radio.
I sam čekam da mi stignu rezultati analiza pa da se bacim u razbacivanje karbokalka.
I sam čekam da mi stignu rezultati analiza pa da se bacim u razbacivanje karbokalka.
Što čete bacati? gdje ste kupili? i koliko košta...?
Ma ja ču ići napamet i to agro vapna jedno 2t/ha pa kud puklo da puklo nebi trebalo štetiti jer su u nas sva zemlja kisela ...ili?
Ma ja ču ići napamet i to agro vapna jedno 2t/ha pa kud puklo da puklo nebi trebalo štetiti jer su u nas sva zemlja kisela ...ili?
131
Još ništa, čekam analizu pa ću se prema njoj orjentirati.
Ne valja pretjerivati pogotovo ako si već radio kalcizaciju.
Mi smo prije jedno 3 godine prošli prvi puta, sada imamo u planu ponoviti.
Kruti karbokalk rinfuzni, sa đubretarom razbacivamo.
Ne valja pretjerivati pogotovo ako si već radio kalcizaciju.
Mi smo prije jedno 3 godine prošli prvi puta, sada imamo u planu ponoviti.
Kruti karbokalk rinfuzni, sa đubretarom razbacivamo.
Nisam do sad radio prvi put ču sad...pa mislim da ove 2t/ha nije puno za prvi put toj to je čak i malo tako da nebi trebalo naštetiti zemlji ili?
Evo i preporuke po kiselosi tla i preporučene količine za agrovapno..
* jako kiselo tlo (pH 3.3-3.5) 7-10 t/ha
* kiselo tlo (pH 3.5-3. 3-7 t/ha
* srednje kiselo tlo (pH 3.8-4.1) 1.5-3 t/ha
* slabo kiselo tlo (pH 4.1-4. 0.5-1.5 t/ha
Samo moram nabaviti kakvi vučeni rasipač
131
Što nitko nije bacao agrovapno ili mi nitko neče reči koju rječ više o tome
Daj nemojte biti škrti nego guknite koju vezano za isto.... saša ,vedrane čekam ?
Daj nemojte biti škrti nego guknite koju vezano za isto.... saša ,vedrane čekam ?
131
Mi nismo bacali agrovapno, vec iz Ljubeščice- kalciferta.
Imamo Rauchov rastepač vapna (sliku nabacim kasnije)
Nismo radili nikakve analize tla jer mislim da je to preskupo za svaku parcelu nego smo kupili Ph metar i s njim mjerili, uglavnom kiselost!
Tona kalciferta dode oko 200 kn s PDV-om.
Ovo nam je na nekim parcelama bila treća godina kak smo radili kalcizaciju i vide se rezultati!!
Bacali smo oko 2500 kg po ha.
Imamo Rauchov rastepač vapna (sliku nabacim kasnije)
Nismo radili nikakve analize tla jer mislim da je to preskupo za svaku parcelu nego smo kupili Ph metar i s njim mjerili, uglavnom kiselost!
Tona kalciferta dode oko 200 kn s PDV-om.
Ovo nam je na nekim parcelama bila treća godina kak smo radili kalcizaciju i vide se rezultati!!
Bacali smo oko 2500 kg po ha.
petras- Broj postova : 100
Registriran : 14.11.2009
0
Hvala rodice
Dali znaš slučajno gdje si kupila taj PH metar i koliko para...te dali znaš koliko je precizan ili se niste baš zamarali oko preciznosti pu pa nisam ni znal da toga ima tog za kupiti..
E sad budem vidio koja je razlika između toga što si ti bacala i ovog agrovapna evo nije još potvrđeno ali ovi moji ga mogu nabaviti po 550 kn/ t...početkom tjedna ču znati točno..ipak je to dosta velika razlika e sada dali je i kvalitetnije od ovog što si ti bacala to još budem provjerio jer iskreno nekužim se baš puno u ta sranja
Dali znaš slučajno gdje si kupila taj PH metar i koliko para...te dali znaš koliko je precizan ili se niste baš zamarali oko preciznosti pu pa nisam ni znal da toga ima tog za kupiti..
E sad budem vidio koja je razlika između toga što si ti bacala i ovog agrovapna evo nije još potvrđeno ali ovi moji ga mogu nabaviti po 550 kn/ t...početkom tjedna ču znati točno..ipak je to dosta velika razlika e sada dali je i kvalitetnije od ovog što si ti bacala to još budem provjerio jer iskreno nekužim se baš puno u ta sranja
131
Pege alaj če te preveslat. Daj sastav tog agrovapna u postocima. Mi čemo bacat SASTAV 30 posto kalcij 30 posto magnezij dalje neznam nabavili po 150 kuna/tona sa dostavom i da stroj za kalcilizaciju.
Agrovapno – dolomitno
DL 85-Q
Agrovapno Dolomitno je čvrsto praškasto gnojivo i poboljšivač tla dobiveno pečenjem dolomita. Bijele je boje i nema mirisa.
Sastav
•više od 50 % CaO
•više od 35 % MgO
Granulacija
0 – 5 mm
5 – 20 mm prosijano
Potrebna količina vapna ovisno o mehaničkom sastavu i reakciji tla, t/ha
Primjena
•regulacija kiselosti tla
•ishrana biljaka kalcijem i magnezijem
Pakiranje
•rinfuza
•natronske vreće 30 kg
•jumbo vreće
Eto ovo sam tražio pa da više netrkeljam znati ču početkom tjedna sve..
DL 85-Q
Agrovapno Dolomitno je čvrsto praškasto gnojivo i poboljšivač tla dobiveno pečenjem dolomita. Bijele je boje i nema mirisa.
Sastav
•više od 50 % CaO
•više od 35 % MgO
Granulacija
0 – 5 mm
5 – 20 mm prosijano
Primjena
•regulacija kiselosti tla
•ishrana biljaka kalcijem i magnezijem
Pakiranje
•rinfuza
•natronske vreće 30 kg
•jumbo vreće
Eto ovo sam tražio pa da više netrkeljam znati ču početkom tjedna sve..
131
pege25 je napisao/la:Nisam do sad radio prvi put ču sad...pa mislim da ove 2t/ha nije puno za prvi put toj to je čak i malo tako da nebi trebalo naštetiti zemlji ili?
kriva ti je podjela od 'jako' do 'slabo' kiselog tla.
Neutralna reakcija je pH 7, ali za tla većinu kultura neutralna reakcija bi bila u rasponu 6-6.5 pH
Zatim treba voditi računa o tome da je pH logaritamska podjela, a to znači u primjeru slijedeće:
Ako je (na primjer) za promjenu reakcije tla od pH 5 na pH 6 potrebno 0.1 t materijala za kalcifikaciju, to znači da je za promjenu sa pH4 na pH 5 potrebna 1 tona, a za promjenu sa pH3 na pH4 potrebno 10 tona. upravo zato sa kalcifikacijama treba biti oprezan, posebno kada se dođe u zonu relativno blizu neutralne reakcije (pH 6 i više). Koliko je materijala potrebno za kalcifikaciju ovisi o više stvari, ponajprije o samom materijalu sa kojim se kalcificira to jest o njegovoj 'moći' neutralizacije. Tako postoje razni materijali, sa raznom cijenom i sa različitom razinom neutralizacije. Treba voditi računa i o trošku transporta posebno kod većih udaljenosti. Zatim koliko materijala želiš upotrijebiti ovisi i o tome koliko duboki horizont želiš kalcificirati, ako želiš kalcificirati recimo 20 cm dubine tla treba upola manje materijala nego za 40 cm dubine (logično). Naravno količina ovisi i o tipu tla, materijalu od kojeg je tlo stvoreno (pijesak, glina, prah itd), o količini humusa, adsorpcionom kapacitetu.... Uglavnom kod kalcifikacija vrijedi pravilo dodavanja po malo ali češće da se materijal dobro izmješa sa tlom. Ja bih dodao da ako nisi kalcificirao nikada do sada (recimo u posljednjih 20-ak godina), i znaš da polaziš sa tlom gdje je pH oko 5, onda se može dodati u prvoj kalcifikaciji i više materijala ali to treba dobro izmjeašti u horizontu u kojem želiš povećati pH, možda pola doze (te veće doze), pa pretanjurati ili drljati (možda poorati), pa onda drugu polovicu. Postoje tablice koliko se dodaje materijala za određene vrste tla, koliko se maksimalno može dodati u jednoj kalcifikaciji. Nije dobro i prenaglo mijenjati pH tla (ne znam točno zašto ali to je činjenica), predpostavljam da sada u tlu imaš mikroorganizme koji su za ovu kiselost, ako se razina kiselosti naglo promjeni ti mikroorganizmi odumiru, a za nove da se razmnože treba vremena....
Fidelito- Broj postova : 4471
Zanimanje : Poljoprivrednik - ministar
Registriran : 17.05.2008
117
Fidelito nije kalcifikacija (okoštavanje) već je kalcizacija. Bez analize tla je jako teško napravit kvalitetnu kalcizaciju. Ima jedna dobra izreka vezana za loše odrađenu kalcizaciju: Kalcizacija bogati očeve, a siromaši sinove.
Gost- Gost
Naučio reći kalcifikacija, i tako ostalo zabilježeno na hard disku (a u mom operacionom sistemu se to dosta teško mijenja). Kalcizacija mi je strana riječ (makar možda i pravilna u ovom slučaju), poput riječi zrakomlat (valda bi to trebalo značiti helikopter).
Da, bez analize teško je napraviti procjenu kalcifikacije, ali analize bi trebalo provoditi kroz godine i pratiti kretanje pH, naravno uz praćenje količina sredstva sa koja si primjenio, tako da se može napraviti nekakvo predviđanje kretanja kiselosti na pojedinim tlima (možda netko napravi i naučni rad o tome). Uglavnom to bi trebala raditi savjetodavna služba, postoje dosta točne tablice (u nekim drugim zemljama) koliko i čega dodati na kojem tlu da se pH promjeni toliko i toliko. A kod nas ljudi još ne znaju razlike između pojedinih materijala za kalcifikaciju, nitko se nije potrudio napraviti analizu materijala da se vidi kolika je moć neutralizacije i kolika je cijena, pa da se vidi realna vrijednost pojedinih materijala u odnosu na cijenu. A to da kalcifikacija bogati očeve a siromaši sinove, to sam čuo, ali nije mi baš ta poslovica jasna. To bi bilo da kao možeš bolje izraubati tlo sa kalcifikacijom, pa budućim naraštajima malo toga bude ostalo... Ne bih se sa time složio, mislim da već poodavno ljudska rasa prilagođava (i eksploatira) prirodu i okolinu isključivo sebi u korist, ovo je samo mali korak u tom smjeru. Na kraju krajeva - samom gnojidbom (koja većinom zakiseljuje tla) remetimo prirodnu ravnotežu u tlu (kao i usjevima koji su monokulture), a i gnojidba nema puno smisla ako je tlo jako kiselo (a recimo aluminij prelazi u stanje da postaje otrovan za biljke koje pokušavamo uzgojiti).
Da, bez analize teško je napraviti procjenu kalcifikacije, ali analize bi trebalo provoditi kroz godine i pratiti kretanje pH, naravno uz praćenje količina sredstva sa koja si primjenio, tako da se može napraviti nekakvo predviđanje kretanja kiselosti na pojedinim tlima (možda netko napravi i naučni rad o tome). Uglavnom to bi trebala raditi savjetodavna služba, postoje dosta točne tablice (u nekim drugim zemljama) koliko i čega dodati na kojem tlu da se pH promjeni toliko i toliko. A kod nas ljudi još ne znaju razlike između pojedinih materijala za kalcifikaciju, nitko se nije potrudio napraviti analizu materijala da se vidi kolika je moć neutralizacije i kolika je cijena, pa da se vidi realna vrijednost pojedinih materijala u odnosu na cijenu. A to da kalcifikacija bogati očeve a siromaši sinove, to sam čuo, ali nije mi baš ta poslovica jasna. To bi bilo da kao možeš bolje izraubati tlo sa kalcifikacijom, pa budućim naraštajima malo toga bude ostalo... Ne bih se sa time složio, mislim da već poodavno ljudska rasa prilagođava (i eksploatira) prirodu i okolinu isključivo sebi u korist, ovo je samo mali korak u tom smjeru. Na kraju krajeva - samom gnojidbom (koja većinom zakiseljuje tla) remetimo prirodnu ravnotežu u tlu (kao i usjevima koji su monokulture), a i gnojidba nema puno smisla ako je tlo jako kiselo (a recimo aluminij prelazi u stanje da postaje otrovan za biljke koje pokušavamo uzgojiti).
Fidelito- Broj postova : 4471
Zanimanje : Poljoprivrednik - ministar
Registriran : 17.05.2008
117
Ajme, vec sam se naslusala tih rasprava oko pojmova kalcifikacije i kalcizacije...
Kazu strucnjaci, pravilno je reci kalcizacija.
Pa eto, ja cu se tog pojma i drzati.
Pege, nama ti je Ljubeščica udaljena kojih 45 km, pa upregnemo Fendta i treba nam sat vremena voznje s praznom prikolicom do tamo. Natrag je malo zajebanije, ali samo malo jer vozimo oko 13 tona vapna i to se osjeti.
Nemam bas ni jednu sliku samog stroja, na laptopu su..... ali imam ove neke u akciji. Od lani.
Mi smo sami nadogradili jos nastavke jer je bil premalen kapacitet.
Kazu strucnjaci, pravilno je reci kalcizacija.
Pa eto, ja cu se tog pojma i drzati.
Pege, nama ti je Ljubeščica udaljena kojih 45 km, pa upregnemo Fendta i treba nam sat vremena voznje s praznom prikolicom do tamo. Natrag je malo zajebanije, ali samo malo jer vozimo oko 13 tona vapna i to se osjeti.
Nemam bas ni jednu sliku samog stroja, na laptopu su..... ali imam ove neke u akciji. Od lani.
Mi smo sami nadogradili jos nastavke jer je bil premalen kapacitet.
petras- Broj postova : 100
Registriran : 14.11.2009
0
Hvala rodice petra
...opa ti bogca pa i ti si ili vi jedna od onih meni dragih kulaka bravo (kako bih se kulak rekao u ženskom rodu kulakica ili )
Opa brale ,pa fendt se ima ma bravo jedva čekam da narastem pa ta budem ko ti ili vi kulak
Šalu na stranu nisi mi rekla gdje ste uzeli i koji Ph -metar ili ste ga samo posudili?
Neda mi se hebavati sa analizom i njihovim preorukama ja bi to sve sam izmjerio PH bacao bih manju količinu ali svake godine i to bi prvo išao ove jeseni površinski jedan dio čestica tj u pripremi sjetve pšenice pa onda ostali dio nagodinu dubinski bacio pod plug.. pa šta bude..
Koji je to zahvat jedno 3m ili i koliko stane sada vapna u njega dali znaš slučajno
Pazi ja bi sebi preko ovih svojih naručio u đambo vrečama i uzeo rasipaš vučeni od 6 tona i upregao JD i opleti navodno isti može bacati budem vidio još..
...opa ti bogca pa i ti si ili vi jedna od onih meni dragih kulaka bravo (kako bih se kulak rekao u ženskom rodu kulakica ili )
Opa brale ,pa fendt se ima ma bravo jedva čekam da narastem pa ta budem ko ti ili vi kulak
Šalu na stranu nisi mi rekla gdje ste uzeli i koji Ph -metar ili ste ga samo posudili?
Neda mi se hebavati sa analizom i njihovim preorukama ja bi to sve sam izmjerio PH bacao bih manju količinu ali svake godine i to bi prvo išao ove jeseni površinski jedan dio čestica tj u pripremi sjetve pšenice pa onda ostali dio nagodinu dubinski bacio pod plug.. pa šta bude..
Koji je to zahvat jedno 3m ili i koliko stane sada vapna u njega dali znaš slučajno
Pazi ja bi sebi preko ovih svojih naručio u đambo vrečama i uzeo rasipaš vučeni od 6 tona i upregao JD i opleti navodno isti može bacati budem vidio još..
131
Stranica 3 / 15. • 1, 2, 3, 4 ... 9 ... 15
Stranica 3 / 15.
DOPUŠTENJA
Ne moľeą odgovarati na postove.