AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
motorne pile
Stranica 6 / 24. • 1 ... 5, 6, 7 ... 15 ... 24
Re: motorne pile
meni tvoja pila izgleda čisto u OK stanju........................bez uvrede ali meni ta pila izgleda da je jako malo radila.........................samo kažem da meni tako izgleda,neznam sad možda na sebi ima ohohoj radnih sati............ali sve u svemu pila je u vrlo dobrom stanju!
Karlito- Broj postova : 249
God : 29
Registriran : 27.04.2008
-2
pogledaj malo bolje mač...pa će ti biti jasno koliko ta pila ima radnih sati iza sebe... nhf.. zar ne
jest ovaj je mač isto za smeće!! to će drugi tjedan novi doć,a mali vjeruj da se pila naradila punooo punooo ali pazi se na to kod mene inače i u obitelji,i nije to lizalica da se troši!!
440 je nova dvije godine nekoliko lanaca i 4 mača!
440 je nova dvije godine nekoliko lanaca i 4 mača!
MOTORNE PILE
cini mi se da ova tema vec negdje postoji na ovome forumu ali ja mislim da je ovo pravo mjesto za nju
nadam se da nece biti prepiranja cija je bolja
ja imam 5 pila
stihl 026
stihl 009
dolmar 109
huskvarna 268
homelite XM cini mi se
zadovoljan sam sa njima iako su starije prizvodnje
skoro sam uzeo ovu dolmarku i jako mi se svidja iako sam pristalica STIHLa
jako ekonomicna , brza na lancu (mada je ovo malo i opasno) lagana je za drzati ne stvara mnogo vibracija
kada sam je kupovao malo sam je sa nepovjerenjem gledao ail posto je bila malo para uzeo sam je
i nisam se pokajao
nadam se da nece biti prepiranja cija je bolja
ja imam 5 pila
stihl 026
stihl 009
dolmar 109
huskvarna 268
homelite XM cini mi se
zadovoljan sam sa njima iako su starije prizvodnje
skoro sam uzeo ovu dolmarku i jako mi se svidja iako sam pristalica STIHLa
jako ekonomicna , brza na lancu (mada je ovo malo i opasno) lagana je za drzati ne stvara mnogo vibracija
kada sam je kupovao malo sam je sa nepovjerenjem gledao ail posto je bila malo para uzeo sam je
i nisam se pokajao
savoris- Broj postova : 128
God : 47
Zanimanje : svastar
Registriran : 05.04.2008
0
Imam doma stihl 050, echo 550evl i dolmar ps7300. Stihl teška, jaka, dobra za rezanje debelih trupaca, mana su joj šarafi koji se rasklimaju, amortizacija slaba, uglavnom zastarjela, ako nekom trebaju dijelovi od nje nek se javi. Echo je otac kupio jer je stihlka bila preteška, nije bilo problema s njom dok ja nisam natočio jednom prilikom s dna kante talog gustog ulja od onda problemi s podmazivanjem, majstori kao poprave, radi jednu sezonu o onda opet po starom, dijelova nema za nju, amortizacija slaba, isto otpis. Ove godine sam kupio dolmaricu ps7300, amortizacija izvrsna, jedino joj je mana kaj nema dekompresor, malo sam s njom radio, za dalje ćemo vidjet kakva će se pokazat. Inače mislim da najbolji odnos uloženo dobiveno imaju jonsered i husqvarna.
21yes- Broj postova : 296
Registriran : 06.09.2008
6
ja koristim stihl 064, stara više od 15 godina, nikakvih problema, prije je radila oko 50 kubika drva godišnje, sad svega 30 kubika i još ide ko nova. Ubiti skraćena joj je vodilica, bila je neka velika, tako da joj to dosta očuva motor!
tafe42- Broj postova : 349
God : 38
Registriran : 12.03.2008
0
Prvo pozdrav svima, evo da se i ja priključim forumu sa temom motornih pila.
Ponosni sam vlasnik nove motorne pile Husky 357XP, 3.2kW - 4.4Ks - 5.5 Kg , pila spada u profesionalni segment motornih pila.
Odluka za model Husky 357XP je pala zbog snage od 4.4 Ks i svega 5.5 Kg te motorom ojačanim magnezijom za ekstremne uvjete rada.
Husky 357XP odnosom cijene - snage -kvalitete sa cijenom MPC od 5.200 do 5.550 kn je bila bez konkurencije u toj klasi(Stihl 361 i 381).
Profesionalni korisnik nisam, pilu koristim samo preko vikenda (subotom), ali kad je upalim ne gasim je tek tako ! (osim za gorivo i ulje) !
E tu i počinju moji problemi / nedoumice :
Princip samog rada nas vikendaša je da u komadu očistimo jednu parcelu šume ( 4 subote rada po 3 ljudi), upilamo i očistimo cca: 16 metara drva pretežno jasen, grab, klen, hrast, te 5 subotu ako nam posude traktor u 9 punih prikolica tu šumu prebacimo u dvorište.
6 i 7 subotu upilavamo ta drva na male komade (cipanice). E sad to usitnjavanje drva smatram ekstremnim uvjetima za rad motorne pila,
jer se rad svodi na pun gas svakih 3 do 5 sekundi, prva tri turnusa (nadopuna goriva i ulja) rada motorna pila odradi bez greške i bez odmora, ali već na 4 turnusu punjenja goriva pila pokazuje znakove pregrijavanja i teškog paljenja.¸
Zanima me ako netko ima iskustva oko usitnjavanja drva za ogrjev, koliko je sati ili metara drva optimalno za upilati po jednom danu ili tome nešto slično, malo me strah da bez obzira što je pila "profesionalna" ne zapalim sam motor sa takvim režimom rada !
+ Traktor nemam pa nemam ni cirkular !
Ponosni sam vlasnik nove motorne pile Husky 357XP, 3.2kW - 4.4Ks - 5.5 Kg , pila spada u profesionalni segment motornih pila.
Odluka za model Husky 357XP je pala zbog snage od 4.4 Ks i svega 5.5 Kg te motorom ojačanim magnezijom za ekstremne uvjete rada.
Husky 357XP odnosom cijene - snage -kvalitete sa cijenom MPC od 5.200 do 5.550 kn je bila bez konkurencije u toj klasi(Stihl 361 i 381).
Profesionalni korisnik nisam, pilu koristim samo preko vikenda (subotom), ali kad je upalim ne gasim je tek tako ! (osim za gorivo i ulje) !
E tu i počinju moji problemi / nedoumice :
Princip samog rada nas vikendaša je da u komadu očistimo jednu parcelu šume ( 4 subote rada po 3 ljudi), upilamo i očistimo cca: 16 metara drva pretežno jasen, grab, klen, hrast, te 5 subotu ako nam posude traktor u 9 punih prikolica tu šumu prebacimo u dvorište.
6 i 7 subotu upilavamo ta drva na male komade (cipanice). E sad to usitnjavanje drva smatram ekstremnim uvjetima za rad motorne pila,
jer se rad svodi na pun gas svakih 3 do 5 sekundi, prva tri turnusa (nadopuna goriva i ulja) rada motorna pila odradi bez greške i bez odmora, ali već na 4 turnusu punjenja goriva pila pokazuje znakove pregrijavanja i teškog paljenja.¸
Zanima me ako netko ima iskustva oko usitnjavanja drva za ogrjev, koliko je sati ili metara drva optimalno za upilati po jednom danu ili tome nešto slično, malo me strah da bez obzira što je pila "profesionalna" ne zapalim sam motor sa takvim režimom rada !
+ Traktor nemam pa nemam ni cirkular !
Taka t' čuda- Broj postova : 101
God : 44
Zanimanje : IT / Poljoprivreda
Registriran : 14.12.2008
0
Koliko % ulja miješaš i kakvoga? Koji benzin koristiš?
Neznam sigurno, no možda je smjesa malo mršavo podešena.
Neznam sigurno, no možda je smjesa malo mršavo podešena.
Zvonimir- Broj postova : 2509
God : 59
Registriran : 14.03.2008
10
→→→ : VIŠE
Mislim da nije problem u motorci jer ako je profesionalna kako kažeš da ju ne gasiš cijeli dan nesmije joj ništa biti,a ne nakon 3 rezervara....kod mene u šumariji rade sa Sthilovim pilama(profesionalnim)po cijele dane i tako dan za danom pa im nije ništa a kamo li nakon 3 rezervara i to jednom mjesečno....ja imam 2 sthilovke i nisu profesionalne ali potrošim 5 rezervara u danu i ništa se ne osjeti....sa trimerom fs 350(profesional),cijeli dan kosim i nema razlike,tako da ili je do goriva kako kaže Zvonimir ili je nešto sa motorkom....probaj ju na servis dati pogotovo ako je nova,trebalo bi ju poštelati možda....
vinogradar- Broj postova : 457
God : 42
Zanimanje : Vatrogasac.....vinogradarstvo i vinarstvo
Registriran : 10.03.2008
3
Koristim ulje LS ili XP od Husqvarne koje je dosta kvalitetno, radim mješavinu od 5 litara Eurosupera 95 + 1 dec ulja (mix od 2 %).
Mješavina od 5 litara traje najviše 2 mjeseca, tako da i po tom pitanju pazim, gorivo prije ulijevanja uobičajeno dobro promućkam.
Motorka nije otkazala nakon 3 rezervara, ali se več malo teže palila ( 2 puta presaugala, pa vađenje svjećice i čišćenje).
Inače u normalnom režimu rada "pilanja šume cijeli dan" potrošim svega 4 do 5 rezervara i motorka radi bez greške !
Kad usitnjujem drva, trošim rezervar goriva 0,38 lit u svega 30 minuta !!!!!!!!! Jasno i je da radim skoro cijelo vrijeme sa punim gasom
i upravo toga me je strah za motornu pilu !
Režim rada usitnjavanja drva za motorku znači da radi :
1. Pun gas (za pilanje drva) 3 do 5 sekundi jer drva nisu predebela !
2. Ler gas (čekaš da ti postave novo drvo za piljenje) 3 - 5 sekundi !
3. Pun gas (za pilanje drva) 3 do 5 sekundi !
I sad tako 3 do 5 rezervara, a potroši ga u 30 minuta !
Dali je motorna pila uopće namijenjena za masovno usitnjavanje drva 5 do 7 metara dnevno ?
I ako se i koristi za tu namjenu, na što bi trebalo pripaziti ?
Mješavina od 5 litara traje najviše 2 mjeseca, tako da i po tom pitanju pazim, gorivo prije ulijevanja uobičajeno dobro promućkam.
Motorka nije otkazala nakon 3 rezervara, ali se več malo teže palila ( 2 puta presaugala, pa vađenje svjećice i čišćenje).
Inače u normalnom režimu rada "pilanja šume cijeli dan" potrošim svega 4 do 5 rezervara i motorka radi bez greške !
Kad usitnjujem drva, trošim rezervar goriva 0,38 lit u svega 30 minuta !!!!!!!!! Jasno i je da radim skoro cijelo vrijeme sa punim gasom
i upravo toga me je strah za motornu pilu !
Režim rada usitnjavanja drva za motorku znači da radi :
1. Pun gas (za pilanje drva) 3 do 5 sekundi jer drva nisu predebela !
2. Ler gas (čekaš da ti postave novo drvo za piljenje) 3 - 5 sekundi !
3. Pun gas (za pilanje drva) 3 do 5 sekundi !
I sad tako 3 do 5 rezervara, a potroši ga u 30 minuta !
Dali je motorna pila uopće namijenjena za masovno usitnjavanje drva 5 do 7 metara dnevno ?
I ako se i koristi za tu namjenu, na što bi trebalo pripaziti ?
0
Mislim da ipak nije nešto u redu sa motorkom,jer ja na svojim motorkama ne mijenjam svjecicu niti ne gledam 2-3 god.a godišnje napravim cca 70-80m drva,ja opčenito izbjegvam piliti na kratko sa motorkom jer mi je puno lakše i puno brže sa cirkularom....ja sam sam ispilio 15 m u jednom danu suhe agacije cijepanice jest da me drugi dan boljela leđa i ruke jeb..o ali ....sa motorkom bi to sam pilio 3 dana...,a mislim da dobro naoštren lanac i mora ići ako je sve ok...ako je pila profesionalna nesmije se osjetit nikakva razlika a pogotovo da neće palit....probaj pitat u servisu
vinogradar- Broj postova : 457
God : 42
Zanimanje : Vatrogasac.....vinogradarstvo i vinarstvo
Registriran : 10.03.2008
3
nosi je serviseru... mene je tako zezala stara djedova motorka kad je trebala na generalku.... taman kad se i ja zgarijem motorka počne zezati...
husky... jel to od huskvarne (ne znam kako se piše) ili nešto drugo?
roko je napisao/la:nosi je serviseru... mene je tako zezala stara djedova motorka kad je trebala na generalku.... taman kad se i ja zgarijem motorka počne zezati...
nisi dobro procital njega zeza samo kod piljenja na kratko a kad normalno radi ne, i da husky je huskvarna. i ovaj problem je po meni cisto normalan zbog nenormalnog rezima rada tj. mali miljun puta pun gas pa naglo oduzimanje gasa u vrlo kratkim vremenskim intervalima. jer na taj nacin povuceno gorivo jednostavno nemoze kvalitetno izgorjeti, mozda bi malo pomogla toplija svjecica .
branko je napisao/la:roko je napisao/la:nosi je serviseru... mene je tako zezala stara djedova motorka kad je trebala na generalku.... taman kad se i ja zgarijem motorka počne zezati...
nisi dobro procital njega zeza samo kod piljenja na kratko a kad normalno radi ne, i da husky je huskvarna. i ovaj problem je po meni cisto normalan zbog nenormalnog rezima rada tj. mali miljun puta pun gas pa naglo oduzimanje gasa u vrlo kratkim vremenskim intervalima. jer na taj nacin povuceno gorivo jednostavno nemoze kvalitetno izgorjeti, mozda bi malo pomogla toplija svjecica .
Ok, znači mogu nastaviti raditi bez straha ! (možda koristiti pauze između tankanja goriva da pila dođe sebi) !
Svječica je orginal tvornička NGK, pili nema ni 2 mjeseca da sam je kupio.
0
to ti je zato što nisi pušač
dado 1- Broj postova : 97
God : 52
Zanimanje : vatrogasac-vozač
Registriran : 11.11.2008
0
dado 1 je napisao/la:to ti je zato što nisi pušač
Malo off topic, no i konji su volili gazde koje puše. Stani zapali da konji (pila,jel) uhvate zraka da malo stanu i onda teraj dalje.
Gost- Gost
upravo tako Bećarino
dado 1- Broj postova : 97
God : 52
Zanimanje : vatrogasac-vozač
Registriran : 11.11.2008
0
Bećarina pusta je napisao/la:dado 1 je napisao/la:to ti je zato što nisi pušač
Malo off topic, no i konji su volili gazde koje puše. Stani zapali da konji (pila,jel) uhvate zraka da malo stanu i onda teraj dalje.
Kod mene, moji u selu nikad nisu htjeli susjedu posuditi konja za oranje, zato što susjed ne puši cigare !
0
@ Takat cuda - da te sad ne citiran sve, ali cini mi se da znan lik tvom problemu. Ja iman stihl026 najmanja njihova profi pila i ne bi je minja no za jednu drugu. I mene je tako pocela zajebavat i ja polako oko nje gledan, vrtin i nije bilo druge uzmi novu svicicu(Bosch) i nakon malo opet isti vrag. Gledan ja tu svicicu i vidin da je taj Bosch made in Brazil. Ja ne budi lin i narucin i ZD 2 NGK japanske svicice i virova ili ne od tada nikakvih problema nema. Da je Bosch njemacki ajde jos jos, ali Brazil, ma baci to u smece. Moj savjet vidi koja je svicica i obavezno stavi odgovarajucu NGK made in Japan.
Sta se tice "kratkih" pilanja, mislim na sistem kreni stani ima i tome lika. Ti znas da mi u Dalmaciji svi pilamo na kavalete(konjic, kozlic) zavisi kako ga ko zove. To su ipak profi pile i taj sistem rada kreni-stani je za njih smrt. Meni ne radi fitić da bi ti slika ali cu ti provat objasnit kako da napravis jedno postolje di ce bit manje kreni stani, a ustedit ces i jedne ruke. Dakle znas kako izgleda kuhinjski stol, e lipo ga okrenes naopako da su noge u zraku. Na dvi duze strane pravokutnika mozes zavarit jos po jednu ili dvi noge na svaku stranu. na postolje doli poprecno na noge postavi rastele 5-6 kom i na to naslazi drva koliko god more stat do visine nogu, i onda opleti pilon. Vidit ces koliko ces vise drva ispilat, i koliko ti manje triba vrimena.
Dimenzije neka ti budu otprilike ovakve sirina neka ti bude jedno 5cm manja od duzine maca(lista) pile a duzina jedno 1200mm, visina ti je jedno 80 cm. Ako te strah da ce se drva unutra micat neboj se nece, jer sama sebe drze a mozes uvik i slozit doli tanja a gori deblja drva, a mozes i napravit 2 U profila i sa 2 prstena ih pricvrstit za srednje noge i onda ti oni drze drva. Materijal koji ti je špotriban za izradu toga je kvadratna cijev 30x30mm a da ti nebi lanac uvatija zeljezo doli stavis drvene rastele kako san gori opisa i to na raznak od 20-25 cm tako da odmah dobivas i razmak za duzinu cjepanica. Neka budu rastele napravljene od stafle 8x5cm okrenute na noz i pricvrscene za okvir turban vijcima. Na taj nacin stitis lanac da ne opletes po zeljezu. Pila ce ti na taj nacin puno duze radit u punom rezimu i imat ces puno manje zastoja. Ako neko ima ovakvo postolje neka ga poslika i objavi, vec san reka da meni fotić ne radi...
Nadan se da san pomoga
Sta se tice "kratkih" pilanja, mislim na sistem kreni stani ima i tome lika. Ti znas da mi u Dalmaciji svi pilamo na kavalete(konjic, kozlic) zavisi kako ga ko zove. To su ipak profi pile i taj sistem rada kreni-stani je za njih smrt. Meni ne radi fitić da bi ti slika ali cu ti provat objasnit kako da napravis jedno postolje di ce bit manje kreni stani, a ustedit ces i jedne ruke. Dakle znas kako izgleda kuhinjski stol, e lipo ga okrenes naopako da su noge u zraku. Na dvi duze strane pravokutnika mozes zavarit jos po jednu ili dvi noge na svaku stranu. na postolje doli poprecno na noge postavi rastele 5-6 kom i na to naslazi drva koliko god more stat do visine nogu, i onda opleti pilon. Vidit ces koliko ces vise drva ispilat, i koliko ti manje triba vrimena.
Dimenzije neka ti budu otprilike ovakve sirina neka ti bude jedno 5cm manja od duzine maca(lista) pile a duzina jedno 1200mm, visina ti je jedno 80 cm. Ako te strah da ce se drva unutra micat neboj se nece, jer sama sebe drze a mozes uvik i slozit doli tanja a gori deblja drva, a mozes i napravit 2 U profila i sa 2 prstena ih pricvrstit za srednje noge i onda ti oni drze drva. Materijal koji ti je špotriban za izradu toga je kvadratna cijev 30x30mm a da ti nebi lanac uvatija zeljezo doli stavis drvene rastele kako san gori opisa i to na raznak od 20-25 cm tako da odmah dobivas i razmak za duzinu cjepanica. Neka budu rastele napravljene od stafle 8x5cm okrenute na noz i pricvrscene za okvir turban vijcima. Na taj nacin stitis lanac da ne opletes po zeljezu. Pila ce ti na taj nacin puno duze radit u punom rezimu i imat ces puno manje zastoja. Ako neko ima ovakvo postolje neka ga poslika i objavi, vec san reka da meni fotić ne radi...
Nadan se da san pomoga
brundalo- Broj postova : 448
God : 65
Registriran : 19.03.2008
0
Husky ima NGK svječice.
Nešto mi je palo na pamet. Da nije riječ o pregrijavanju pile radi lošeg podmazivanja. Naime, pri svakom otpuštanju gasa, pila se vrti bez goriva, znači bez mazanja. Probaj jednom tako raditi s postepenim otpuštanjem gasa ili sa gasom kao prilikom startanja
Nešto mi je palo na pamet. Da nije riječ o pregrijavanju pile radi lošeg podmazivanja. Naime, pri svakom otpuštanju gasa, pila se vrti bez goriva, znači bez mazanja. Probaj jednom tako raditi s postepenim otpuštanjem gasa ili sa gasom kao prilikom startanja
Zvonimir- Broj postova : 2509
God : 59
Registriran : 14.03.2008
10
Hvala brundalo na iscrpnom pojašnjenju kako ubrzati ispilavnje drva sistemom "kreni-stani". Za drugi put nadam se da ćemo dobiti i koju sliku da ljudi dobiju pravi uvid. A što se tiče problema kojeg imaš "vec san reka da meni fotić ne radi..."
Ima i tu lika, kad budeš došao u ZD, dođi do mene (u ICN), srediti ćemo neki dobar Olympus digitalac.
Ima i tu lika, kad budeš došao u ZD, dođi do mene (u ICN), srediti ćemo neki dobar Olympus digitalac.
Zadnja promjena: Takat čuda; 1/1/2009, 20:43; ukupno mijenjano 1 put.
0
Cin dodjen prvi put u grad eto me pa cemo na pivu. Nego jesi li razumija kako bi moga napravit "stol" za pilanje?Takat čuda je napisao/la:Hvala brundalo na iscrpnom pojašnjenju kako ubrzati ispilavnje drva sistemom "kreni-stani". Za drugi put nadam se da ćemo dobiti i koju sliku da ljudi dobiju pravi uvid. A što se tiče problema kojeg imaš "vec san reka da meni fotić ne radi..."
Ima i tu lika, kad budeš došao u ZD, dođi do mene (u ICN), srediti ćemo neki dobar digitalac !
PS di si u gradu tocno?
Iman mali jubilej ovo je moj 300 post he he
Zadnja promjena: brundalo; 1/1/2009, 20:50; ukupno mijenjano 1 put.
0
Ok, evo što mene muči nakon mjesec dana od kad sam kupio motorku i počeo aktivno raditi sa pilom !
1. Prokleto paljenje
- Nekad upali iz prve (dva puta potegneš sa čokom da se javi motor, a treči put bez čoka), i radi ko zmaj !
- A u večini puta nebi je upalio nikako (onda vadim svječicu, stavim prekidač na OFF, 7 puta potegnem da izbacim
gorivo, očšćenu svječicu vratim, povučem 2 puta sa čokom da se javi motor, pa onda potegnem još 2 do tri puta
da se upali), naravno ni to ne uspije svaki put, pa onda još bjesniji ponovim cijelu radnju ispočetka samo što uz sve
to zovnem i ženu da drži gas na pili dok ja potežem ko magare da je upalim (usput nešto gunđam ženi),
i na kraju upali pila i radi ko zmaj !
E sad, valjda još nisam uhvatio "ruku" za paljenje pile pa je redovito "presaugam" te moram raditi onu kompliciranu radnju čišćenja motora i svejčice od goriva da bi je mogao upaliti !
Zanima me što se točno dešava motoru kad se presauga ?
Dali radim ispravno "od-sauganje" motora (posebno ono što prekidač na pili stavim na OFF) ?
Dali je ispravno što moja žena drži gas dok ja potežem ko magare ?
Ima li koji drugi lakši način da se upali pila kad "presauga" ?
1. Čišćenje svječice
- Prilikom čišćenja svječice obično je sa suhom krpom obrišem i skinem naslage čađe oko elektrode.
Jel to ispravan način čisćenja svječice ?
2. Čišćenje pogona (zupčanika)
- Vidio sam da je potrebno na HUSKY-u ponekad skinuti pogon zupčanika koji pokreče lanac te ga očistiti
i podmazati sa litijskom masti ! Prilikom skidanja pogona potrebno je pristupiti cilindru i blokirati klip da bi
se mogao skinuti pogon !
Do sad sam samo kroz rupicu u sredini pogona zupčanika utiskavao litijsku mast, dali je uopče potrebno skidati kompletni pogon zupčanika da bi se on očistio i podmazao ?
I ako može kakav prijedlog kako da se blokira klip u cilindru da bi mogao skinuti pogon lanca ? (naravno, da ga ne oštetim).
3.Čišćenje auspuha
- Gledam ja po internetu i vidim da lik skida na Štilovki auspuh i čisti prostor između bloka motora i auspuha te isto
tako kompresorom izbacuje čađu iz auspuha ? Veli da se nebi čađa vratila u cilindar i napravila krš !?
Jel to stvarno potrebno ponekad napraviti ?
4. Montaža mača pile
- Kad gledam motorke kako ljudi rade sa njima, na nekim pilama logo STIHL i Husqvarna stoje pravilno a na nekima
naopako, nije mi prvi tren bilo jasno, ali koliko vidim da je potrebno nakon određenog broja sati rada okrenuti mač
"naopako" tako se se ravnomjerno opterečuje i troši sam vrh mača pile ?
Jel to tako, ili sam ja krivo skužio ?
5. Zatezanje lanca
- na Husky-u i Štilovki kad zategneš lanac (baš točno koliko treba) te prtigneš one dvi velike vide koje drže mač
redovito se desi sa tada lanac ostane totalno zategnut (previše), pa onda odvidavaš malo pa zavidavaš malo te
dvi vide da bi dobio optimalnu zategnutost lanca.
Jel to tako, ili ima koja preporuka za lakše i preciznije zatezanje lanca ?
6. Podmazivanje vrha mača
- U uputstvima stoji da za Husky je potrebno redovito podmazati zupčanik sa masti koji je na vrhu mača kroz
onu malu rupicu koja je blizu centra zupčanika.
Koliko često je potrebno to raditi?
7. Oštrenje lanca
- Ako može preporuke na koje načine oštrite svoje lance, (turpije, pile, el. brusilice i sl. )
Evo, godina nije ni počela a ja več udarnički krenuo sa pitanjima.
E, dosad smo ili i pili, a sad na posao.
1. Prokleto paljenje
- Nekad upali iz prve (dva puta potegneš sa čokom da se javi motor, a treči put bez čoka), i radi ko zmaj !
- A u večini puta nebi je upalio nikako (onda vadim svječicu, stavim prekidač na OFF, 7 puta potegnem da izbacim
gorivo, očšćenu svječicu vratim, povučem 2 puta sa čokom da se javi motor, pa onda potegnem još 2 do tri puta
da se upali), naravno ni to ne uspije svaki put, pa onda još bjesniji ponovim cijelu radnju ispočetka samo što uz sve
to zovnem i ženu da drži gas na pili dok ja potežem ko magare da je upalim (usput nešto gunđam ženi),
E sad, valjda još nisam uhvatio "ruku" za paljenje pile pa je redovito "presaugam" te moram raditi onu kompliciranu radnju čišćenja motora i svejčice od goriva da bi je mogao upaliti !
Dali radim ispravno "od-sauganje" motora (posebno ono što prekidač na pili stavim na OFF) ?
1. Čišćenje svječice
- Prilikom čišćenja svječice obično je sa suhom krpom obrišem i skinem naslage čađe oko elektrode.
2. Čišćenje pogona (zupčanika)
- Vidio sam da je potrebno na HUSKY-u ponekad skinuti pogon zupčanika koji pokreče lanac te ga očistiti
i podmazati sa litijskom masti ! Prilikom skidanja pogona potrebno je pristupiti cilindru i blokirati klip da bi
se mogao skinuti pogon !
Do sad sam samo kroz rupicu u sredini pogona zupčanika utiskavao litijsku mast, dali je uopče potrebno skidati kompletni pogon zupčanika da bi se on očistio i podmazao ?
I ako može kakav prijedlog kako da se blokira klip u cilindru da bi mogao skinuti pogon lanca ? (naravno, da ga ne oštetim).
3.Čišćenje auspuha
- Gledam ja po internetu i vidim da lik skida na Štilovki auspuh i čisti prostor između bloka motora i auspuha te isto
tako kompresorom izbacuje čađu iz auspuha ? Veli da se nebi čađa vratila u cilindar i napravila krš !?
4. Montaža mača pile
- Kad gledam motorke kako ljudi rade sa njima, na nekim pilama logo STIHL i Husqvarna stoje pravilno a na nekima
naopako, nije mi prvi tren bilo jasno, ali koliko vidim da je potrebno nakon određenog broja sati rada okrenuti mač
5. Zatezanje lanca
- na Husky-u i Štilovki kad zategneš lanac (baš točno koliko treba) te prtigneš one dvi velike vide koje drže mač
redovito se desi sa tada lanac ostane totalno zategnut (previše), pa onda odvidavaš malo pa zavidavaš malo te
6. Podmazivanje vrha mača
- U uputstvima stoji da za Husky je potrebno redovito podmazati zupčanik sa masti koji je na vrhu mača kroz
7. Oštrenje lanca
- Ako može preporuke na koje načine oštrite svoje lance, (turpije, pile, el. brusilice i sl. )
0
1. Čišćenje svječice
Nije moras uzet meku mesinganu cetku i spijune kojima ces eventualno ponovo podesit razmak elektrode na svicici.
I jos nesto da ti nije razmak na svicici u ku... misecu kad je tesko palis. Ne zaboravi da svaka svicica ima rok trajanja i da je triba minjat bar svakih 75-100 sati rada
Nije moras uzet meku mesinganu cetku i spijune kojima ces eventualno ponovo podesit razmak elektrode na svicici.
I jos nesto da ti nije razmak na svicici u ku... misecu kad je tesko palis. Ne zaboravi da svaka svicica ima rok trajanja i da je triba minjat bar svakih 75-100 sati rada
0
Takat čuda je napisao/la:Ok, evo što mene muči nakon mjesec dana od kad sam kupio motorku i počeo aktivno raditi sa pilom !
1. Prokleto paljenje
pregledaj svjecicu mozda da kupis jos jednu za probu jer nije prevelik izdatak, prekontroliraj zazor tj. razmak elektroda, moj postupak paljenja je slican tvojem ali bez coka (osim po vrlo hladnom vremenu) znaci samo povucem i natrag vratim cok jer time automatski povecas gas na razinu potrebnu za paljenje motorke, inace moje obje malo teze pale prvi put a to je zbog toga jer nakon odredjenog vremena se isprazni karburator i crijeva za dovod goriva pa joj treba duze vrijeme da ga povuce.
Takat čuda je napisao/la:1. Čišćenje svječice
na ovo ti je brundalo vec dao odgovor, samo da jos dodam da izdvojis par zicica na cetki i ocistis onaj utor izmedju izolatora i navoja
Takat čuda je napisao/la:2. Čišćenje pogona (zupčanika)
se mogao skinuti pogon !
nemas potrebe skidati zupcanik vec je dovoljno samo podmazati "lezaj za iglicu" samo kroz onu rupicu, ovo "lezaj za iglicu" sam naveo zato jer je meni tak prevedeno u uputstvu pa sam ja trazio taj lezaj za iglicu dok nisam slucajno dobio i njemacko uputstvo gdje pise nadel lager ili po hrvatski iglicasti lezaj. a ako budes imao potrebe skidati pogonski zupcanik evo nacina na koji sam ja to napravio, odsarafio sam svjecicu i gurnuo unutra stapic od ljepila (za pistolj) i njime blokirao klip, za to inace postoji original alat ali meni je ovo dobro posluzilo a moze i bilo sto drugo od neke mekanije plastike ako moze proci kroz rupu za svecicu jedino treba paziti da ga mozes izvaditi natrag van.
Takat čuda je napisao/la:3.Čišćenje auspuha
da, jer izmedju auspuha i cilindra je jedna mrezica za koju sam zaboravio cemu sluzi a neda mi sad ici traziti uputsvo, povremeno je potrebno isto mesinganom cetkom ocistiti tu mrezicu, mislim da u uputstvu imas naveden vremenski interval nakon kojeg je to pozeljno napraviti.
Takat čuda je napisao/la:4. Montaža mača pile
dobro si skuzio ako malo bolje pogledas vodilicu vidjet ces da se najvise haba donji dio odmah nakon zvijezde pa se radi toga preporucuje okretanje vodilice.
Takat čuda je napisao/la: 5. Zatezanje lanca
do ovog prezatezanja lanca ti dolazi zbog toga jer tek nakon sto zategnes vijke on dolazi u svoj pravi polozaj , koliko manje trebas zategnuti skuzit ces s vremenom, jedino jos sto trebas napraviti prilikom zatezanja lanca je da jednom rukom ili stavljanjem vrha vodilice na neko povisenje drzis "napetu" vodilicu jer nakon sto otpustis ona dva vijka vodilica malo padne dolje a ako je ti ne podignes ona ce sama nakon sto je stegnes i napravis par rezova se podici u pravi polozaj i opet prenategnuti lanac.
Takat čuda je napisao/la:6. Podmazivanje vrha mača
ja to radim prilikom osnovnog ciscenja pile tj. nakon recimo cjelodnevnog rada s njome a ako malo vise pilim samim vrhom onda i prilikom tankiranja okrenem vodilicu pljostimice i nalijem malo ulja i rukom okrenem lanac da povuce ulje u zvijezdu
Takat čuda je napisao/la:7. Oštrenje lanca
e tu ti nemogu puno pomoci jer svatko ima svoj nacin koji mu najbolje odgovara, ja desnu stranu (gledajuci od strane pile) brusim normalno tj. da mi pila stoji ali sam iza pile naslonjen na nju a za kontra stranu koji mi nikako ne odgovara polegnem pilu na desni bok i onda brusim. inace par puta brusim rucno a nakon toga je odnesem nekome da mi nabrusi strojno da poravna ako koja strana nije tocno nabrusena, to obicno napravim nakon sto osjetim da mi podrezava tj. vuce rez u stranu. znam dosta ljudi koji mogu bez potrebe za poravnavanjem brusiti lanac sve dok ga ne potrose ali meni to ne ide pa radim kako sam gore opisao. i jos na kraju jedna preporuka kupuj iskljucivo ili original ili oregon lance (oregon ih ionako radi za huskvarnu) a nikako se nedaj nagovoriti na kupnju stihl lanca jer se stalno "nateze" i s vremenom pukne a i ide mi na onu stvar jer ga zbog tog "natezanja" svako malo moras dotezati .
dobar filmic o radu motorkom
[You must be registered and logged in to see this link.]
Stranica 6 / 24. • 1 ... 5, 6, 7 ... 15 ... 24
Stranica 6 / 24.
DOPUŠTENJA
Ne moľeą odgovarati na postove.