AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
krčenje zapuštene zemlje
Stranica 8 / 11. • 1, 2, 3 ... 7, 8, 9, 10, 11
Re: krčenje zapuštene zemlje
Ne, jer mi pomaže sa traktorom i ralicom.YTO Muratović je napisao/la:napatiš li se sa panjevima bez krokodil kašike?
vedran_kc- Broj postova : 2181
God : 36
Zanimanje : poljoprivreda
Registriran : 10.03.2008
29
Jao, Torpedo kombinirka u tvorničkom stanju (pretpostavljam) takvu več dugo nisam vidio, inače je moj stari ima nekad davno kombinirku Torpedovu..
kresimir72- Broj postova : 503
God : 52
Registriran : 16.02.2012
7
Jel se smije krčiti državno zemljište u zakupu koje se vodi kao oranica a u stvarnosti je šikara i šuma?
Naravno. Čak u novom zakonu stoji da si dužan očistit u roku 2 god do temelja.
Jel to sigurno da se smije?
Znači bez obzira da li ta stabla imaju vrijednost ili je šikara mogu krčiti?
Znači bez obzira da li ta stabla imaju vrijednost ili je šikara mogu krčiti?
Članak 43. Zakona o polj.zemljištu
(5) Poljoprivredno zemljište u vlasništvu države koje nije u funkciji poljoprivredne proizvodnje ili je obraslo višegodišnjim raslinjem zakupnik je dužan iskrčiti o vlastitom trošku, u roku od dvije godine od dana uvođenja u posjed.
(6) Krčenjem poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države u smislu ovoga Zakona smatra se njegovo privođenje poljoprivrednoj proizvodnji, odnosno uklanjanje nadzemnih i podzemnih dijelova višegodišnjeg raslinja.
(7) Drvnom masom koja ostane nakon krčenja poljoprivrednog zemljišta iz stavka 5. ovoga članka raspolaže zakupnik. Na transport drvne mase primjenjuju se posebni propisi o šumama.
( Agencija imenuje Povjerenstvo koje procjenjuje troškove stavljanja u funkciju poljoprivredne proizvodnje poljoprivrednog zemljišta iz stavka 5. ovoga članka i vrijednost drvne mase. Povjerenstvo je sastavljeno od pet članova i to agronomske, šumarske, geodetske i pravne struke od kojih je jedan predstavnik jedinice lokalne samouprave na čijem se području zemljište nalazi.
(9) Zakupnik je u obvezi dati Agenciji bankarsko jamstvo u visini troškova za uklanjanje nadzemnih i podzemnih dijelova višegodišnjeg raslinja, a sukladno procjeni Povjerenstva iz stavka 8. ovoga članka.
(5) Poljoprivredno zemljište u vlasništvu države koje nije u funkciji poljoprivredne proizvodnje ili je obraslo višegodišnjim raslinjem zakupnik je dužan iskrčiti o vlastitom trošku, u roku od dvije godine od dana uvođenja u posjed.
(6) Krčenjem poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države u smislu ovoga Zakona smatra se njegovo privođenje poljoprivrednoj proizvodnji, odnosno uklanjanje nadzemnih i podzemnih dijelova višegodišnjeg raslinja.
(7) Drvnom masom koja ostane nakon krčenja poljoprivrednog zemljišta iz stavka 5. ovoga članka raspolaže zakupnik. Na transport drvne mase primjenjuju se posebni propisi o šumama.
( Agencija imenuje Povjerenstvo koje procjenjuje troškove stavljanja u funkciju poljoprivredne proizvodnje poljoprivrednog zemljišta iz stavka 5. ovoga članka i vrijednost drvne mase. Povjerenstvo je sastavljeno od pet članova i to agronomske, šumarske, geodetske i pravne struke od kojih je jedan predstavnik jedinice lokalne samouprave na čijem se području zemljište nalazi.
(9) Zakupnik je u obvezi dati Agenciji bankarsko jamstvo u visini troškova za uklanjanje nadzemnih i podzemnih dijelova višegodišnjeg raslinja, a sukladno procjeni Povjerenstva iz stavka 8. ovoga članka.
možda bi bilo najbolje da se konzultiraš sa agencijom za poljoprivredno zemljište s obzirom na nejasne okolnosti i jurisdikciju (zakup je vjerovatno urađen po starim pravilnicima i zakonu) jer su se u međuvremenu promijenile neke odredbe uvjeta o dobroj poljoprivrednoj praksi (ne smiješ krčiti vrijedne jedinke po procjeni šumara), a napose nekim stavkama u zakonu o poljoprivrednom zemljištu (članak 43.)
po novom zakonu bi se zakupnik čak mogao pozvati na odgovornost zašto je zemljište dovedeno u takvo stanje, osim ako kao takvo nije bilo evidentirano prilikom uvođenja u posjed
po novom zakonu bi se zakupnik čak mogao pozvati na odgovornost zašto je zemljište dovedeno u takvo stanje, osim ako kao takvo nije bilo evidentirano prilikom uvođenja u posjed
Poslao sam upit u agenciju za zemljište pa ćemo vidjeti.
Imam dio šikare na nekim česticama, a i nekih stabala pa bi to preko zime sredili da postane oranica kao što piše u katastru.
E sad nebi htio imati neki problema jer očito je nejasno stanje oko toga,zakoni i pravilnici svake godine drugi pa eto želim biti siguran da mogu to očistiti bez nekih komplikacija.
Imam dio šikare na nekim česticama, a i nekih stabala pa bi to preko zime sredili da postane oranica kao što piše u katastru.
E sad nebi htio imati neki problema jer očito je nejasno stanje oko toga,zakoni i pravilnici svake godine drugi pa eto želim biti siguran da mogu to očistiti bez nekih komplikacija.
Pa prilično je nejasno napisan i ovaj novi zakon što se krčenja tiče. Pod time mislim na ovo bankarsko jamstvo u visini troškova krčenja zemljišta koje zakupnik mora dati Agenciji. Jamstvo u slučaju čega? Ako ga ne iskrčiš u tih 2 godine ili što?
Pa očito da je tako kako si napisao...ako nerješiš to u 2 godine oni ti uzmu pare preko garancije.
2.5. GAEC 5 – Očuvanje obilježja krajobraza
Što je svrha ispunjavanja uvjeta?
Svrha ispunjavanja ovog uvjeta je:
• povećanje biološke raznolikosti okoliša,
• stvaranje i održavanje ugodnije okoline za stanovnike ruralnih područja i njihovih posjetitelja,
• omogućavanje prostora za život i razmnožavanje divljim biljkama i životinjama
Koja su obilježja krajobraza?
Obilježja krajobraza svojom površinom ulaze u ukupnu prihvatljivu površinu parcele.
Propisana obilježja krajobraza su sljedeća:
• “Šumarak”– neprekinuto područje pokriveno drvećem i grmljem, koje se ne koristi u poljoprivredne svrhe, površine 100-2000 m˛,
• “Pojedinačno drvo”– osamljeno stablo na poljoprivrednoj parceli, zbog njegove specifičnosti se ubraja u obilježje krajobraza (soliterno stablo na oranici, stablo kao prirodni spomenik),
• “Drvored” – pravilan red drveća koji sadrži minimalno 3 stabla u nizu, sa maksimalnim razmakom 10 metara između stabala,
• “Lokva (jezerce)”– vodom ispunjena prirodna
depresija, površine 100-2000 m˛,
• “Živica”– prirodna ograda sačinjena od višegodišnjeg raslinja, linearnog oblika koja razdva ja poljoprivredne parcele, minimalne dužine 10 metara,
• “Jarak”– potok ili kanal na poljoprivrednim površinama koji služi za navodnjavanje ili kao drenaža za odvodnju,
• “Suhozid”– građevina od kamena, podignuta ljudskom rukom, bez dodatnog vezivnog materijala koja služi kao ograda koja odvaja poljoprivredne parcele .
Što je potrebno provoditi u svrhu ispunjavanja uvjeta?
Potrebno je provoditi održavanje obilježja krajobraza u njegovoj propisanoj veličini, sastavu i izgledu na poljoprivrednoj površini tako da se isti ne smiju uklanjati ili oštećivati .
Što je zabranjeno provoditi u svrhu ispunjavanja uvjeta?
Zabranjeno je uklanjati ili oštećivati obilježja krajobraza na poljoprivrednoj površini .Navedeno će se provjeravati kontrolom.
---------------
Oni koji su imali kontrolu znaju što je to GAEC
Koji je naš benefit od toga? Možemo dijelove tog krajobraza uokviriti u arkod crtu i dobiti potporu kao obradivu oranicu (ako se nalaze na ili uz oranice), većina starih eu zemalja kroz potpore dodatno premiraju postojanje krajobraznih obilježja u prostoru.
Što je svrha ispunjavanja uvjeta?
Svrha ispunjavanja ovog uvjeta je:
• povećanje biološke raznolikosti okoliša,
• stvaranje i održavanje ugodnije okoline za stanovnike ruralnih područja i njihovih posjetitelja,
• omogućavanje prostora za život i razmnožavanje divljim biljkama i životinjama
Koja su obilježja krajobraza?
Obilježja krajobraza svojom površinom ulaze u ukupnu prihvatljivu površinu parcele.
Propisana obilježja krajobraza su sljedeća:
• “Šumarak”– neprekinuto područje pokriveno drvećem i grmljem, koje se ne koristi u poljoprivredne svrhe, površine 100-2000 m˛,
• “Pojedinačno drvo”– osamljeno stablo na poljoprivrednoj parceli, zbog njegove specifičnosti se ubraja u obilježje krajobraza (soliterno stablo na oranici, stablo kao prirodni spomenik),
• “Drvored” – pravilan red drveća koji sadrži minimalno 3 stabla u nizu, sa maksimalnim razmakom 10 metara između stabala,
• “Lokva (jezerce)”– vodom ispunjena prirodna
depresija, površine 100-2000 m˛,
• “Živica”– prirodna ograda sačinjena od višegodišnjeg raslinja, linearnog oblika koja razdva ja poljoprivredne parcele, minimalne dužine 10 metara,
• “Jarak”– potok ili kanal na poljoprivrednim površinama koji služi za navodnjavanje ili kao drenaža za odvodnju,
• “Suhozid”– građevina od kamena, podignuta ljudskom rukom, bez dodatnog vezivnog materijala koja služi kao ograda koja odvaja poljoprivredne parcele .
Što je potrebno provoditi u svrhu ispunjavanja uvjeta?
Potrebno je provoditi održavanje obilježja krajobraza u njegovoj propisanoj veličini, sastavu i izgledu na poljoprivrednoj površini tako da se isti ne smiju uklanjati ili oštećivati .
Što je zabranjeno provoditi u svrhu ispunjavanja uvjeta?
Zabranjeno je uklanjati ili oštećivati obilježja krajobraza na poljoprivrednoj površini .Navedeno će se provjeravati kontrolom.
---------------
Oni koji su imali kontrolu znaju što je to GAEC
Koji je naš benefit od toga? Možemo dijelove tog krajobraza uokviriti u arkod crtu i dobiti potporu kao obradivu oranicu (ako se nalaze na ili uz oranice), većina starih eu zemalja kroz potpore dodatno premiraju postojanje krajobraznih obilježja u prostoru.
ako je vrijednost drvne mase manja od troškova krčenja, imaš pravo na umanjenje zakupa za razliku
Mi smo imali kontrolu, pa je bilo prigovora zbog jednog jarka koji ide preko pašnjaka. Uredno je popašen i održavan, čak se borim na njemu sa vrbama koje svake 2 godine posječem ali za taj jarak ne vrijedi GAEC.
Ali zašto bi ja kao zakupnik dao državi bankarsku garanciju?
Ali se postavlja pitanje:Kako se može šikara dati u zakup pod oranicu?
Znači da zakupac nije riješio stanje na terenu te je lažno okvalificirano zemljište koje se daje u zakup!
Znači da zakupac nije riješio stanje na terenu te je lažno okvalificirano zemljište koje se daje u zakup!
Falkone tako je kako je... Kaže zakon i da se vlasnik polj.zemljišta može kazniti ako zemljište ne održava u funkciji. Tko će kazniti državu?
Mislim da bi bilo u redu da država prije davanja u zakup te oranice očisti od šikare...
Mislim da bi bilo u redu da država prije davanja u zakup te oranice očisti od šikare...
država želi da se zemljište što prije iskrči i privede kulturi jer to je javni interes...puki prekid zakupa ne bi bio dovoljan jer se u međuvremenu zaraslo stanje drastično pogoršavaabrkili je napisao/la:Mi smo imali kontrolu, pa je bilo prigovora zbog jednog jarka koji ide preko pašnjaka. Uredno je popašen i održavan, čak se borim na njemu sa vrbama koje svake 2 godine posječem ali za taj jarak ne vrijedi GAEC.
nije riješio, ali itekako je mogao dati u zakup (takva nam je država)falkon 2 je napisao/la:Ali se postavlja pitanje:Kako se može šikara dati u zakup pod oranicu?
kč. 3801 je državna čestica koju imam u zakupu, sve se vodi i plaćam ju pod oranicom, iako je svo zeleno ili trnje ili livada, osim toga - prolaskom autoceste pored, iskopan je novi kanal i napravljen novi put koji doslovno sijeku česticu na dva dijela i nešto smanjuju površinu
na moju primjedbu u općini prilikom natječaja, odgovor je bio uzmi ili ostavi
prošle godine sam išao na uvođenje u posjed jedne druge čestice (povrat oduzete imovine) sa dva službena geometra, usput sam im pokazao i gore navedeno stanje, oni ostali zabezeknuti, nemaju pojma o promjenama na terenu...kažu mi da bi općina po službenoj dužnosti trebala tražiti izmjere i korekcije u katastru
spomenio sam to jednom načelniku, odgovor je bio da oni imaju već puno takvih primjedbi, ali da se nema novca za te stvari
Paore sve mi je to jasno, a što se tiče Općine i ponašanja nebih komentirao na ovom forumu ...
Nisam znao da se "šumarak" može uvesti u arkod-tako da nije uvedeno.
I dalje mi nije jasno jel mogu to krčiti ili ne?
Pretpostavljam ako u arkod ucrtam to onda nesmijem krčiti, ali pošto nije ucrtano mogu očistiti i koristiti kao oranicu...?
I dalje mi nije jasno jel mogu to krčiti ili ne?
Pretpostavljam ako u arkod ucrtam to onda nesmijem krčiti, ali pošto nije ucrtano mogu očistiti i koristiti kao oranicu...?
Možeš krčiti, slobodno, i onda prijavi sve u arkod i nećeš imati nikakvih problema.
Neka mi je pokloni i ja ću okrčiti i povaditi panjeve.Ili neka daju u dugogodišnji zakup i oslobode plaćanja istog.Mi smo se nakrčili tuđe zemlje i kad ju dovedeš u red vlasnik proda nekome drugome a da nama ni ne ponudi.abrkili je napisao/la:Falkone tako je kako je... Kaže zakon i da se vlasnik polj.zemljišta može kazniti ako zemljište ne održava u funkciji. Tko će kazniti državu?
jd4755- Broj postova : 1819
God : 60
Zanimanje : poljoprivreda-ratarstvo
39
Zadnji par dana krčenje jedne manje njive.
A danas kraj uz slaninu i kobasicu.
Gost- Gost
Bećarina pusta je napisao/la:Zadnji par dana krčenje jedne manje njive.
Čije njive ?
Članak 43 od stavka 5 govori o krčenju državne zemlje !
Inače sam iskrčio preko 1 ha privatne i državne zemlje i kultivirao !
Ne tako davno 1999 i ponovno 2014 podnio sam zahtjev za kupnju a 1 parcele u zakup !
Đuro Japarić- Broj postova : 1758
Registriran : 17.02.2012
55
majstore,jesi ti prokrčio onaj kanal?
Bare- Broj postova : 611
God : 44
Zanimanje : poljodjelac
21
Ma kaki, nisam uzeo u arendu. Već bi ti se ja javio (kako sam i kazo) da sam uzeo.
Gost- Gost
Stranica 8 / 11. • 1, 2, 3 ... 7, 8, 9, 10, 11
Stranica 8 / 11.
DOPUŠTENJA
Ne moľeą odgovarati na postove.