AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
Poticaji u poljoprivredi
Stranica 19 / 40. • 1 ... 11 ... 18, 19, 20 ... 29 ... 40
Re: Poticaji u poljoprivredi
Neku večer rekoše da se smanjuju poticaji u poljoprivredi za skoro mlrd kuna, ako sam dobro čul...
Zvonimir- Broj postova : 2509
God : 59
Registriran : 14.03.2008
10
→→→ : VIŠE
Da, dobro si cuo. Na Novoj su to rekli da kao samo oni koji su u PDV-u ce moci dobiti poticaje, ali se bojim da je"novinarka" pomijesala pojmove sustava dohodka (u kojemu se, vec davno poznato, mora biti od 1.1.2010.) i PDV-a. To nijedna druga kuca nije objavila, a "novinarka" nije objasnila odakle joj informacija pa pretpostavljam da zena jednostavno lupa.
Smiljan- Broj postova : 1988
Zanimanje : Staro gunđalo sa crnim rokovnikom
Registriran : 13.03.2008
2
Smiljan je napisao/la:Da, dobro si cuo. Na Novoj su to rekli da kao samo oni koji su u PDV-u ce moci dobiti poticaje, ali se bojim da je"novinarka" pomijesala pojmove sustava dohodka (u kojemu se, vec davno poznato, mora biti od 1.1.2010.) i PDV-a. To nijedna druga kuca nije objavila, a "novinarka" nije objasnila odakle joj informacija pa pretpostavljam da zena jednostavno lupa.
Također, od Nove godine na snagu će stupiti novi zakon o poticajima, koji propisuje da svi koji žele poticaje, moraju ući u sustav PDV-a. Od 191 tisuće proizvođača u Hrvatskoj, samo manje od 20 tisuća je u sustavu PDV-a. Mnogima se s 4-5 hektara zemljišta ni ne isplati ulaziti u taj sustav, posebice jer im nitko ne jamči otkup", dodao je Kraljičak.
Picek- Broj postova : 1225
22
eto kolege mi bi kao u Vukovarsko-srijemskoj bili prvi za isplatu poticaja i subvencija pa čim bude nešta ja javim!A ovo za Pdv-e neznam koliko je to dobro ali mislim da će naći nekakav kompromis za ove koji imaju manje hektara i za ove koji imaju više!
jvuko159- Broj postova : 122
God : 36
Zanimanje : Tehničar cestovnog prometa
Registriran : 30.07.2009
0
Kako vidim političari su našli pravi politički izlaz u ovoj kriznoj situaciji . Mi poljoprivrednici tražimo ( da se zadržim u ovoj temi ) veće poticaje dok nam ih država ne može dati , nema se love . Onda oni sjednu za okrugli stol i potezom pera odriješe +150.000 duša koje su primale poticaje da ostanu bez istih . Ovi drugi koji nisu u tih 150.000 su dobili izravnanje svih poticaja na 2250 kn i trebali bi biti sretni iako se pokazalo da je prava lutrija dobiti i taj puni iznos poticaja . Neću reći niti da je to dobar niti loš potez ali znam da će biti samo još više puste i zapuštene zemlje .
pingo- Broj postova : 4918
Registriran : 09.03.2008
3
Pingo budi bez brige nece biti puste i zapustene zemlje...vjeruj mi uvijek ce se nadji netko tko ce ju raditi...a sto se tice ukidanja poticaje za oni koji nisu u sustavu pdv-e nemojte me krivo shvatit al ja sam za to...ili se bavi poljoprivredom ili nemoj....
zrine89- Broj postova : 4163
God : 35
Zanimanje : Ratarstvo
Registriran : 10.03.2008
63
→→→ : O SEBI
Krivo imaš prijatelju. Ne osjećam se direktno pogođenim, da ne misliš da sam pristran.belarus892 je napisao/la:Pingo budi bez brige nece biti puste i zapustene zemlje...vjeruj mi uvijek ce se nadji netko tko ce ju raditi...a sto se tice ukidanja poticaje za oni koji nisu u sustavu pdv-e nemojte me krivo shvatit al ja sam za to...ili se bavi poljoprivredom ili nemoj....
U Jugi se hrana nije uvozila, a imali smo sitnu i rascjepkanu poljoprivredu. Nije problem u tome proizvodi li netko na 1, 10 ili 100Ha, ili ima li doma 1, 10 ili 100 krava, već u tome da poljoprivredna politika ove zemlje tapka u mraku.
Nekada je bilo malo velikih farmi a mlijeko se nije uvozilo. Govori li ti to kaj?
I nije bilo nezaposlenih toliko koliko sad.
Bolje je stimulirati i male da PROIZVODE, da ljudi imaju posla, nego da zemlja stoji pusta. Kakvog-takvog posla, bolje nego nikakvog, pa da nemamo one koji pljačkaju po cesti jer nemaju kaj drugo raditi niti od čega živjeti.
Nije nam cilj (bar meni nije) zgrtati bogatstvo cijeli život, ne osvrnuti se oko sebe, i ne imati zadovoljstva. To je upravo ono kaj se događa u našem društvu: gazi se preko svega i svakoga da se dođe do nekog sebičnog cilja. I nitko nije sretan!
Politiku vode ljudi koji u životu nisu ništa zaradili vlastitm žuljevima (poput tebe i mene), pa se nemoj čuditi njihovim odlukama.
Tona žita koju ja proizvedem ili 100 tvojih tona jednako vrijede: i od jedne i od druge se proizvodi kruh. Samo, ja sam u moju ugradil ljubav prema zemlji, a ti svoju proklinješ, jer od nje nemožeš živjeti.
10
Ja vec dvije godine pokusavam shvatiti zasto se ne isplati uci u PDV i nisam shvatio. Jedini razlog kojega vidim da mnogi ne zele placati nikakav porez. Nekada se porez placao po katastarskom prihodu, to je ukinuto i ljudima se valjda omililo ne placati apsolutno nista.
Volio bih i od Kraljičaka cuti zasto se onima sa 4-5 Ha ne isplati uci u PDV.
Uglavnom, ja sam vec na par mjesta (i hrpi ljudi sto osobno sto telefonom) jasno rekao da biti u sustavu PDV-a nije tako strasno. Sto bi se reklo "ne moze se biti malo trudan". Ako se zele poticaji u nekom obliku sustava se mora biti, pa to je valjda pa jasno i zao mi je ove jadne drzave da je toliko dugo sa time i cekala. Sto god neki mislili o tome.
Jedino se bojim da je pingo pravu (a cesto jest) sa misljenjem da ova odluka (ako takva bude) nije uzrokovana nekom normalnom, dubljom analizom i strategijom vec jednostavnim nedostatkom novaca u kasici i da im se to ucinio najlaksi nacin smanjiti kolicinu novaca koji bi isli za poticaje u poljoprivredi (sto naravno nije dobro).
Slijedeca stvar koju drzava mora uciniti je ukinuti poticaje dohodku koji se isplacuju iz ministarstva poljoprivrede i sve te novce preseliti u Min. socijalne skrbi. Sto god se mislilo o tome.
Volio bih i od Kraljičaka cuti zasto se onima sa 4-5 Ha ne isplati uci u PDV.
Uglavnom, ja sam vec na par mjesta (i hrpi ljudi sto osobno sto telefonom) jasno rekao da biti u sustavu PDV-a nije tako strasno. Sto bi se reklo "ne moze se biti malo trudan". Ako se zele poticaji u nekom obliku sustava se mora biti, pa to je valjda pa jasno i zao mi je ove jadne drzave da je toliko dugo sa time i cekala. Sto god neki mislili o tome.
Jedino se bojim da je pingo pravu (a cesto jest) sa misljenjem da ova odluka (ako takva bude) nije uzrokovana nekom normalnom, dubljom analizom i strategijom vec jednostavnim nedostatkom novaca u kasici i da im se to ucinio najlaksi nacin smanjiti kolicinu novaca koji bi isli za poticaje u poljoprivredi (sto naravno nije dobro).
Slijedeca stvar koju drzava mora uciniti je ukinuti poticaje dohodku koji se isplacuju iz ministarstva poljoprivrede i sve te novce preseliti u Min. socijalne skrbi. Sto god se mislilo o tome.
2
kako to misliš sitnu i rascjepkanu? pa nekada si imao IPK Osijek sa 60 000 + hektara zemlje koju su radili, Belje sa 30-ak, PIK Vinkovci, PIK Đakovo, Vupik, Jasinje, Mednik itd. itd. itd.Zvonimir je napisao/la:Krivo imaš prijatelju. Ne osjećam se direktno pogođenim, da ne misliš da sam pristran.belarus892 je napisao/la:Pingo budi bez brige nece biti puste i zapustene zemlje...vjeruj mi uvijek ce se nadji netko tko ce ju raditi...a sto se tice ukidanja poticaje za oni koji nisu u sustavu pdv-e nemojte me krivo shvatit al ja sam za to...ili se bavi poljoprivredom ili nemoj....
U Jugi se hrana nije uvozila, a imali smo sitnu i rascjepkanu poljoprivredu. Nije problem u tome proizvodi li netko na 1, 10 ili 100Ha, ili ima li doma 1, 10 ili 100 krava, već u tome da poljoprivredna politika ove zemlje tapka u mraku.
a gdje to imaš sada?
85% zemlje danas obrađuju mali proizvođači, 15% veliki..
u Slovačkoj je recimo sličan slučaj, samo što kod njih njihovi veliki proizvođači proizvedu gotovo duplo više nego mali a rade puno manje zemlje..
ne znam podatak za nas ali siguran sam da je i kod nas na tom putu..
tako je, samo što je on u svojih 100 tona ugradio milijun-dva kuna mehanizacije koju ne može otplaćivati a onaj tko proizvodi tonu je ugradio malo ili ništa..Zvonimir je napisao/la:
Tona žita koju ja proizvedem ili 100 tvojih tona jednako vrijede: i od jedne i od druge se proizvodi kruh. Samo, ja sam u moju ugradil ljubav prema zemlji, a ti svoju proklinješ, jer od nje nemožeš živjeti.
a od države dobijaju jednako i jedan i drugi..
iako jedan podmiruje svoje obaveze državi a drugi baš i ne..
Picek- Broj postova : 1225
22
Picek, nebi se baš složil s tobom. Znam da si mlad, nisi rasel na poljoprivrednom gospodarstvu odmalena, i ne sjećaš se baš nekih stvari, pa ti i ne zamjeram. Jasno da imaš drugačije poglede na stvari, no perspektive su različite.
U našem kraju nema tak velikih parcela niti ih ikad bude, jer HR nije samo Slavonija. Osim toga, na umu su mi bili privatni proizvođači (kakvih je većina nas ovdje), OPG-i, a ne kombinati.
A sa ovim drugim se pogotovo ne slažem: SVI mi podmirujemo svoje obaveze. U najmanju ruku kroz PDV koji plaćamo na sve što kupimo, a nemožemo ga vratiti, tj. naplatiti. A prodajemo proizvod bez PDV-a jer ga nemožemo naplatiti.
A tko ga tjera da ide u kredit s milijun-dva kuna za mehanizaciju? Može se jednako dobro proizvoditi i s jeftinijim, rabljenim strojevima, s jeftinijim objektima, bez kredita. (Zrine, ovo se ne tiče tebe osobno, jer neznam tvoju situaciju, niti je ovdje važna).
Znam da je i tebi i meni u interesu kupiti i imati novi stroj, no kad se nemože, onda se ipak pričekaju bolja vremena. Pogledaj s čim je npr. Pingo radil: s amortiziranim RX-ima. I onda je došla prilika da obnovi strojeve. Da nije, još bi uvijek radil s njima ili kakvim rabljenim strojevima. Ne znači zato da mu repa nebi izrasla tak dobro, niti da bi zato imal manji prihod od nje.
NHF
U našem kraju nema tak velikih parcela niti ih ikad bude, jer HR nije samo Slavonija. Osim toga, na umu su mi bili privatni proizvođači (kakvih je većina nas ovdje), OPG-i, a ne kombinati.
A sa ovim drugim se pogotovo ne slažem: SVI mi podmirujemo svoje obaveze. U najmanju ruku kroz PDV koji plaćamo na sve što kupimo, a nemožemo ga vratiti, tj. naplatiti. A prodajemo proizvod bez PDV-a jer ga nemožemo naplatiti.
A tko ga tjera da ide u kredit s milijun-dva kuna za mehanizaciju? Može se jednako dobro proizvoditi i s jeftinijim, rabljenim strojevima, s jeftinijim objektima, bez kredita. (Zrine, ovo se ne tiče tebe osobno, jer neznam tvoju situaciju, niti je ovdje važna).
Znam da je i tebi i meni u interesu kupiti i imati novi stroj, no kad se nemože, onda se ipak pričekaju bolja vremena. Pogledaj s čim je npr. Pingo radil: s amortiziranim RX-ima. I onda je došla prilika da obnovi strojeve. Da nije, još bi uvijek radil s njima ili kakvim rabljenim strojevima. Ne znači zato da mu repa nebi izrasla tak dobro, niti da bi zato imal manji prihod od nje.
NHF
10
nemojte me krivo shvatit zvonimire,ako sam te uvrijedio ispricavam se.. ali sam mislio na te ljude koji nisu u sustavu pdv-ea.a primaju poticaje..jer lako tako zivljeti od poljoprivrede kada nemora placati mirovinsko,dopunsko i sta ti ja znam...covjek koji radi par jutara zemlje i ima par krava vec si je priustio bolji auto ili nebitno sta...hocu reci puno to znaci kada nemora placati drzavi ni mirovinsko...
63
Ne, nisi me uvrijedil, niti sam to i pomislil. Samo ne vidiš cijelu situaciju iz neke druge perspektive.belarus892 je napisao/la:nemojte me krivo shvatit zvonimire,ako sam te uvrijedio ispricavam se.. ali sam mislio na te ljude koji nisu u sustavu pdv-ea.a primaju poticaje..jer lako tako zivljeti od poljoprivrede kada nemora placati mirovinsko,dopunsko i sta ti ja znam...covjek koji radi par jutara zemlje i ima par krava vec si je priustio bolji auto ili nebitno sta...hocu reci puno to znaci kada nemora placati drzavi ni mirovinsko...
I NEMOJ MI SE OBRAĆATI SA VI, jer mi smo ovdje jednaki, bez obzira na godine starosti.
Nitko na tak malo zemlje nemože živjeti i plaćati si doprinose. Većina malih poljoprivrednika (poput mene) radi i nešto drugo i prima plaću (bar se nadam), a doprinosi koje mi plaćamo su nekoliko puta veći od tvojih s poljoprivrede. I svi smo u sustavu poreza na dohodak (da me Smiljan čuje...).
Onih par tisuća kuna koje sam dobil kroz poticaj bili su mi samo pokriće do nule, a ne zarada, baš kao ni tebi. I pri tome ne računam niti amortizaciju niti svoj rad (koji nije plaćen, baš kao niti tvoj).
Ono malo čistih malih poljoprivrednika koji se bore za opstanak nebi ni mogli plaćati doprinose, jer im prilike dopuštaju tek čisto preživljavanje. A oni nisu na burzi i sami se uzdržavaju. Mislim da je manje zlo da im država zažmiri na jedno oko i da i dalje preživljavaju o svojem trošku, nego da zapuste zemlju i traže socijalnu pomoć ili naknadu za nezaposlene, jer se iste financiraju iz tvojih i mojih doprinosa i poreza.
Jer onda ćemo imati jedna gladna usta više za hraniti, a ta usta nebudu niš radila niti dala.
Nadam se da si shvatil bit.
10
Moje misljenje je da ce to ukidanje poticaja na neki nacin biti dobro a na neki nacin opet lose.
Poticaje treba potpuno ukinuti, jer su uzrok mnogih zloupotreba.codexnox je napisao/la:Moje misljenje je da ce to ukidanje poticaja na neki nacin biti dobro a na neki nacin opet lose.
Ono kaj bi trebalo napraviti je fer otkupna cijena (eventualno subvencionirati njezinu visinu) i mogućnost plasmana robe. Samo, onda se nebi moglo loviti u mutnom niti manipulirati biračima (kao do sad). Mislim da se Mr. T. nebi složil samnom
10
Zvonimire, dobro govoris, ali ipak mislim da treba razdvojiti one kojima poticaj sluzi umjesto socijalne pomoci od onih koji koliko-toliko mogu sa poticijama bit na nekoj, ajmo reci meni nedrag termin, pozitivnoj nuli (a u koje ubrajam i sebe i tebe). Na ovim prostorima su nekavi poticaji, seljacke mirovine i slicne stvari su nerjetko sluzili i sluze za rjesavanje nekih socijalnih i politickih pitanja. To najcesce vodi u zamuljavanje biti i mogucnost malverzacija, odnsono probleme onima koji zele raditi posteno.
Ukidanje poticaja, dok god u okruzenju postoje na ovaj ili onaj nacin, nije moguce. A i subvencioniranje cijene je poticaj.
Ukidanje poticaja, dok god u okruzenju postoje na ovaj ili onaj nacin, nije moguce. A i subvencioniranje cijene je poticaj.
2
Naravno, ali transparentan i svima podjednako dostupan. To sam i prije napisal. Nebi trebalo ulagati u Arkod i slične gluposti niti loviti prekršitelje. Osim toga, tko prodaje na crno, ne ostvaruje takvu vrstu poticaja. Sve muhe riješene jednim udarcem...Smiljan je napisao/la:Zvonimire, dobro govoris, ali ipak mislim da treba razdvojiti one kojima poticaj sluzi umjesto socijalne pomoci od onih koji koliko-toliko mogu sa poticijama bit na nekoj, ajmo reci meni nedrag termin, pozitivnoj nuli (a u koje ubrajam i sebe i tebe). Na ovim prostorima su nekavi poticaji, seljacke mirovine i slicne stvari su nerjetko sluzili i sluze za rjesavanje nekih socijalnih i politickih pitanja. To najcesce vodi u zamuljavanje biti i mogucnost malverzacija, odnsono probleme onima koji zele raditi posteno.
Nije poticaj ni sad socijalna pomoć (je, ako se uzima ali se ništa ne proizvodi, ali to je lopovluk).
10
Pa cuj za mene je socijalna pomoc ako ja mogu od drzave nesto dobiti da zauzvrat njoj preko poreza nista ne dam (i tu ne mislim na PDV kojega platim kad nesto kupim u ducanu).
A ARKOD sustav je nesto sto, da je bilo srece, bi vec imali. I to se jednostavno mora imati. SA poticajima ili bez njih (osim toga to su rijetki novci koje mozemo od EU nazicati)
Kaj se tice prodaje na crno to se vrlo lako rjesava ulaskom svih u PDV Onome tko je u PDV-u fuser/onaj koji radi na crno mora biti barem za onih 23% PDV-a jeftiniji (a da ne govorim o umanjenju porezne osnovice na dohodak/dobit)
A ARKOD sustav je nesto sto, da je bilo srece, bi vec imali. I to se jednostavno mora imati. SA poticajima ili bez njih (osim toga to su rijetki novci koje mozemo od EU nazicati)
Kaj se tice prodaje na crno to se vrlo lako rjesava ulaskom svih u PDV Onome tko je u PDV-u fuser/onaj koji radi na crno mora biti barem za onih 23% PDV-a jeftiniji (a da ne govorim o umanjenju porezne osnovice na dohodak/dobit)
2
Zvonimir je napisao/la:
Ne, nisi me uvrijedil, niti sam to i pomislil. Samo ne vidiš cijelu situaciju iz neke druge perspektive.
I NEMOJ MI SE OBRAĆATI SA VI, jer mi smo ovdje jednaki, bez obzira na godine starosti.
Nitko na tak malo zemlje nemože živjeti i plaćati si doprinose. Većina malih poljoprivrednika (poput mene) radi i nešto drugo i prima plaću (bar se nadam), a doprinosi koje mi plaćamo su nekoliko puta veći od tvojih s poljoprivrede. I svi smo u sustavu poreza na dohodak (da me Smiljan čuje...).
Onih par tisuća kuna koje sam dobil kroz poticaj bili su mi samo pokriće do nule, a ne zarada, baš kao ni tebi. I pri tome ne računam niti amortizaciju niti svoj rad (koji nije plaćen, baš kao niti tvoj).
Ono malo čistih malih poljoprivrednika koji se bore za opstanak nebi ni mogli plaćati doprinose, jer im prilike dopuštaju tek čisto preživljavanje. A oni nisu na burzi i sami se uzdržavaju. Mislim da je manje zlo da im država zažmiri na jedno oko i da i dalje preživljavaju o svojem trošku, nego da zapuste zemlju i traže socijalnu pomoć ili naknadu za nezaposlene, jer se iste financiraju iz tvojih i mojih doprinosa i poreza.
Jer onda ćemo imati jedna gladna usta više za hraniti, a ta usta nebudu niš radila niti dala.
Nadam se da si shvatil bit.
jesam shvatio sam...ali tebi ostaje placa koje zaradis i mirovinsko...a meni nula ostaje..pogotovo u ovoj krizi primjer koliko znam penzionera u selu koji su sa 50 godina osli u mirovinu i jos uvijek rade zemlju i plus mirovinu sto dobiva mjesecno...
63
Slažem se sa Zvonimirom. Dodal bi da su glavni problemi u ulaznim troškovima i stabilnosti cijene za proizvod. Kad bi se sredstva za poticaje djelomično iskoristila za smanjenje inputa i drugim dijelom za stimulaciju viših prinosa kroz dodatak na cijenu po kg legalno prodanog proizvoda vjerojatno nebi bilo toliko zapuštenih njiva, a svi koji prodaju svoj poljoprivredni proizvod težili bi što većem prinosu. Na taj način bilo bi manje socijalnih slučajeva i više novca bi se zavrtjelo u našoj državi.
Međutim dokle god vlada lobi šverckomerc od toga nebu niš. Za privatni džep je bolje vani kupiti po niskoj cijeni (nerealni tečaj) a tu prodati uz povelike marže - bez velikog rada.
Međutim dokle god vlada lobi šverckomerc od toga nebu niš. Za privatni džep je bolje vani kupiti po niskoj cijeni (nerealni tečaj) a tu prodati uz povelike marže - bez velikog rada.
iwanho- Broj postova : 450
Registriran : 14.12.2008
12
e bas to je problem sto kaze belarus, znam ljude koji imaju penzije preko 7000kn i jos rade pun k.. zemlje a tek oni koji imaj plate isto tako velike a da ni ne pricam o onima di radi 4-5 u jednoj kuci i jos plus to rade zemlju
samo nazalost takvima nije problem ni uc u sustav PDV-a dok ce ovi sa 10-ak ha za koje su dosad dobivali bar tih 2250 po ha sto dodje oko 22500 godisnje s kojima su kako tako zivjeli sad ostat gladni i morat ce dat zemlju ovom sto ima veliku platu jer nemogu uc u sustav pdv-a, uglavno oni koji imaju imat ce jos vise a neko nece imat nista
samo nazalost takvima nije problem ni uc u sustav PDV-a dok ce ovi sa 10-ak ha za koje su dosad dobivali bar tih 2250 po ha sto dodje oko 22500 godisnje s kojima su kako tako zivjeli sad ostat gladni i morat ce dat zemlju ovom sto ima veliku platu jer nemogu uc u sustav pdv-a, uglavno oni koji imaju imat ce jos vise a neko nece imat nista
Hmm da , ljudi će izračunati da recimo sa njihovih 8 ha zemlje koju su
prijavljivali za poticaj dobiju 18.000 kn a da im ulazak u sustav PDV-a
godišnje odnosi karikiram 15.000 kn ( to onako bubam iz glave , Smiljan sigurno zna koja bi bila davanja u prvoj godini po ulasku ) i nećese niti prijavljivati odnosno neće više niti obrađivati zemlju .
Jednostavnije im je dati zemlju u zakup po min. 50€ za jutro i tako uprihoditi više od 5.000 kn godišnje niti orali niti kopali .
Taj trend da ljudi odustaju od obrade svoje zemlje se već nazire u mojem kraju .
Dolaze mi ljudi i nude zemlju u zakup . Nitko ju ne želi prodatinego svi nude u zakup . Osobno sam već u svojevrsnom limitu koliko mogu kvalitetno obraditi takve male rascjepkane zemlje ali onda opet to je ono što radim i ne odbijam ih .
prijavljivali za poticaj dobiju 18.000 kn a da im ulazak u sustav PDV-a
godišnje odnosi karikiram 15.000 kn ( to onako bubam iz glave , Smiljan sigurno zna koja bi bila davanja u prvoj godini po ulasku ) i nećese niti prijavljivati odnosno neće više niti obrađivati zemlju .
Jednostavnije im je dati zemlju u zakup po min. 50€ za jutro i tako uprihoditi više od 5.000 kn godišnje niti orali niti kopali .
Taj trend da ljudi odustaju od obrade svoje zemlje se već nazire u mojem kraju .
Dolaze mi ljudi i nude zemlju u zakup . Nitko ju ne želi prodatinego svi nude u zakup . Osobno sam već u svojevrsnom limitu koliko mogu kvalitetno obraditi takve male rascjepkane zemlje ali onda opet to je ono što radim i ne odbijam ih .
pingo- Broj postova : 4918
Registriran : 09.03.2008
3
vidis pingo,kod mene nema tko obraditi zemlju,pa niti za džabe,samo da ne zaraste u korov..svake godine da smo uzimali sve sto nam se nudilo,naravno za džabe kao što rekoh,sad bi obrađivali preko 50 jutara zemlje,bez ikakve rente...ali,pošto nemamo mehanizaciju za toliku površinu,i usput ovakvo stanje u poljoprivredi,bilo bi suludo ići u takvo nešto.uz to,otac je imao dobru plaću,kupovao je nesto mehanizacije sve dok je mogao i sad smo kompletni,za nasih 15-ak ha taman se pokrijemo..ne znam koliko se isplati ići u sustav pdv-a za naše malo gospodarstvo,a da bi se isplatilo,trebali bi biti veći gazde,što opet nosi veće rizike koji nam sad nisu nužni,jer uz redovna primanja i povremene dodhodke iz ovčarstva sasvim ok živimo,bez posebnih kredita i ugovornih proizvodnji..usuđujem se reći da svi mirno spavamo.ljeti se nakupi dosta usluznog posla,toliko da pokrijemo svoje troskove odrzavanja te mehanizacije(gorivo,mazivo,eventualni popravci) i tako stojimo prilično stabilno.Neke nove strojeve sigurno nećemo kupovat,bar u dogledno vrijeme,ono što kupimo u trgovini je sitno,parsto kila gnojiva,sjemenski kukuruz za 2 jutra i nesto herbicida.A prodamo godišnje bar 60 janjadi,prosjek po 700 kn.
sad samo zaključite isplati li se meni ići u pdv sustav?poticaji su ionako vrlo labilan pojam u našoj državi,tako da njih ni ne računam...osim ako bi išao u eko proizvodnju,što je otvoreno pitanje,onda bi poticaji bili sigurni.
sad samo zaključite isplati li se meni ići u pdv sustav?poticaji su ionako vrlo labilan pojam u našoj državi,tako da njih ni ne računam...osim ako bi išao u eko proizvodnju,što je otvoreno pitanje,onda bi poticaji bili sigurni.
Zrine, shvati još nešto: mi koji to radimo uz svoj posao, radimo DVA posla, na legalan način. Nitko tebi ne uzima kruh iz ruku. I nismo ti mi koji radimo to uz posao konkurencija, već uvoznici jeftine (i loše hrane). Shvati da mi plaćamo DVAPUT i porez na dohodak.
problem ti je trend države da sve stavi pod kontrolu, a tu za male nema mjesta, jer im se nemoža nataknuti omča oko vrata i nemože ih se kontrolirati (tj. prisiliti na ponašanje kako bi vlast htjela). Svakoga tko ima kredit koji mu visi nad vratom može se prisiliti da radi kaj mu se naredi.
Eto, i Pingo ti je objasnio kak stvari funkcioniraju kod njega. Niti u mojem kraju nije drugačije.
problem ti je trend države da sve stavi pod kontrolu, a tu za male nema mjesta, jer im se nemoža nataknuti omča oko vrata i nemože ih se kontrolirati (tj. prisiliti na ponašanje kako bi vlast htjela). Svakoga tko ima kredit koji mu visi nad vratom može se prisiliti da radi kaj mu se naredi.
Eto, i Pingo ti je objasnio kak stvari funkcioniraju kod njega. Niti u mojem kraju nije drugačije.
10
zanimljivo je da kod nas niko ni ne razmislja da da odustane, ljudi ce sijat tj. vec su posijali i nastavljaju radit i bez poticaja, jedni se nadaju da ce dobit drugi jos ni ne znaju sta ih ceka dok ima i onih koji ce prije umrijet nego svoju zemlju prodat ili dat u arendu
Stranica 19 / 40. • 1 ... 11 ... 18, 19, 20 ... 29 ... 40
Similar topics
» Poticaji u poljoprivredi (3)
» Poticaji u poljoprivredi (2)
» Poticaji u poljoprivredi (1)
» Poticaji u poljoprivredi (1)
Stranica 19 / 40.