AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
Ovčarstvo
Stranica 12 / 28. • 1 ... 7 ... 11, 12, 13 ... 20 ... 28
Re: Ovčarstvo
strile je napisao/la:Slijedeći savjete sa foruma, proljev kod janjadi prvo rješavam indijskim čajem
( 1 dcl po janjetu) i to uspješno.Bitno je znati koje je boje proljev.Ako je žuti to je obično od jakog mlijeka i sam će proći za koji dan, ako je bijeli, liječi se ad3 vitaminima.Antibiotik je zadnje sredstvo kad ništa drugo ne pomaže.
STRILE - svaka ti čast i puno ti se zahvaljujem....
P.S. zanemari ove postove sa ZOKIJEM...
afennell- Broj postova : 32
Registriran : 23.05.2009
0
mislim da nisi pogriješila s odvajanjem ja sam prošle godine izgubio dva janjeta zato kaj nisam na vrijeme reagirao .početnička greška.
AntunB- Broj postova : 99
Registriran : 23.10.2009
0
afenell
Izmet koji janjci ispuštaju drugi dan nije proljev.
Janje se samo čisti i to je potpuno normalno,moraš samo paziti da mu se ne slijepi oko anusa da ne ostane začepljen.
Inače proljevi se mogu rješavati čajem od kamilice,indijski nisam probao,ali hoću,bit će prilike za to.
Izmet koji janjci ispuštaju drugi dan nije proljev.
Janje se samo čisti i to je potpuno normalno,moraš samo paziti da mu se ne slijepi oko anusa da ne ostane začepljen.
Inače proljevi se mogu rješavati čajem od kamilice,indijski nisam probao,ali hoću,bit će prilike za to.
čoban- Broj postova : 13
Zanimanje : stočar
Registriran : 14.02.2010
0
afennell je napisao/la:Pozdrav!
Kao što neki ovdje već znaju, mi se ne bavimo intenzivno ovčarstvom, imamo svega 11 ovaca i ovna - jedno janje cca 5 mj. i jedno cca 1 mj.
Ovce smo kupili prošle godine i 5 ih je stiglo sa dvojcima starih po nekoliko dana. Za sve ovo vrijeme smo ponešto i naučili o ovcama, što preko ovog foruma što iz priče sa već iskusnim ovčarima.
14.02. se ojanjila jedna ovca. Činilo mi se da je janje poprilično letargično i nezainteresirano za sisanje, pa sam se uspaničila, izmuzla nešto kolostruma i dala malcu špricom. Drugi dan je bio poprilično zasran (žutim i gustim)...po preporuci sam mu jučer dala 1 cc Gemycin Retarda...danas je još malo zasran, al je na nogama i čini mi se da bi mogao bit OK. Rečeno mi je da nisam trebala davat na špricu, jer se tako vjerovatno nagutao i zraka, otud proljev!?
Jučer se ojanjila druga ovca, dvojke, m. i ž. janje.
Žensko janje vitalno, stalno bi sisalo al ju ovca tjera i to vrlo grubo ju buba glavom...M. janje ne udara, al on mi baš i nije nekako vitalan...al nisam htjela ništa poduzimati da opet ne pogriješim.
Ovcu smo držali da bi ž. janje posisalo barem malo kolostruma, odvojili je u štalu koja nam je u dvorištu (jer u ovčarniku nemam struju), i jer smo se bojali da će ju ubit. Kupili smo mlijeko u prahu za janjad, prihvatila je bočicu odmah, nema proljev i zasad je OK. M. janje jutros isto prilično zasrano (a nisam ništ radila) na nogama je, mislim da i sisa...dal da i njemu bubnem G. Retard...za svaki slučaj...
Zanima me zašto imaju proljev ili šta li je već...?
I zanima me koliko će trebati vremena da mala ženka "zaboravi" tko joj je mama, pa da ju mogu pustiti s njima...jer ako ju sad odvedem tamo vjerovatno će gnjavit za sisanje i ova će ju i dalje tjerat i udarat...
A stavila sam ju ovdje bliže iz razloga da joj češće mogu odnijet bočicu (zbog struje-svjetla)...
Jesam li to dobro napravila, jesam možda pogriješila što sam to janje odmah uzela u ruke pa je mama "izgubila" miris...??...čak sam ga prskala po glavi i tijelu s njezinim mlijekom, al nije pomoglo...
Nadam se da će mi netko odgovorit na ova pitanja...volimo životinje i želimo da svi budu dobro...
Zahvaljujem unaprijed!
Što se tiče male koju si maknula,ti si postala njezina jedina mama,za par dana ju možeš vratiti nazad,ona će reagirati samo na tebe,a ako nekome i ugrade malo mlijeka ništa zato,može se ona i sama čuvati.
Tkz mlijekokradice su normalna pojava kod ovaca,uvijek netko nekoga štipa.
Njoj možeš u mlijeko stavljati malo Muvisela,vitaminski prašak sa selenom,kroz nekoliko dana,a ostalim janjcima bilo bi dobro dati selen potkožno 0,5-1ml do petog dana života.
čoban- Broj postova : 13
Zanimanje : stočar
Registriran : 14.02.2010
0
Čobane, hvala...selen dajem janjcima obavezno....5-7 dan...
Uzet ću i Muvisel...
Jutros opet "iznenađenja" - najmanja i najstarija ovca dala dvojke, muž išao prvi, jedno janje mrtvo izgaženo, drugo živo...uskoro ćemo ih prebacit u ograđeni dio...
"Veselooo"....
Uzet ću i Muvisel...
Jutros opet "iznenađenja" - najmanja i najstarija ovca dala dvojke, muž išao prvi, jedno janje mrtvo izgaženo, drugo živo...uskoro ćemo ih prebacit u ograđeni dio...
"Veselooo"....
0
afennell je napisao/la:Pozdrav!
Kao što neki ovdje već znaju, mi se ne bavimo intenzivno ovčarstvom, imamo svega 11 ovaca i ovna - jedno janje cca 5 mj. i jedno cca 1 mj.
Ovce smo kupili prošle godine i 5 ih je stiglo sa dvojcima starih po nekoliko dana. Za sve ovo vrijeme smo ponešto i naučili o ovcama, što preko ovog foruma što iz priče sa već iskusnim ovčarima.
14.02. se ojanjila jedna ovca. Činilo mi se da je janje poprilično letargično i nezainteresirano za sisanje, pa sam se uspaničila, izmuzla nešto kolostruma i dala malcu špricom. Drugi dan je bio poprilično zasran (žutim i gustim)...po preporuci sam mu jučer dala 1 cc Gemycin Retarda...danas je još malo zasran, al je na nogama i čini mi se da bi mogao bit OK. Rečeno mi je da nisam trebala davat na špricu, jer se tako vjerovatno nagutao i zraka, otud proljev!?
Jučer se ojanjila druga ovca, dvojke, m. i ž. janje.
Žensko janje vitalno, stalno bi sisalo al ju ovca tjera i to vrlo grubo ju buba glavom...M. janje ne udara, al on mi baš i nije nekako vitalan...al nisam htjela ništa poduzimati da opet ne pogriješim.
Ovcu smo držali da bi ž. janje posisalo barem malo kolostruma, odvojili je u štalu koja nam je u dvorištu (jer u ovčarniku nemam struju), i jer smo se bojali da će ju ubit. Kupili smo mlijeko u prahu za janjad, prihvatila je bočicu odmah, nema proljev i zasad je OK. M. janje jutros isto prilično zasrano (a nisam ništ radila) na nogama je, mislim da i sisa...dal da i njemu bubnem G. Retard...za svaki slučaj...
Zanima me zašto imaju proljev ili šta li je već...?
I zanima me koliko će trebati vremena da mala ženka "zaboravi" tko joj je mama, pa da ju mogu pustiti s njima...jer ako ju sad odvedem tamo vjerovatno će gnjavit za sisanje i ova će ju i dalje tjerat i udarat...
A stavila sam ju ovdje bliže iz razloga da joj češće mogu odnijet bočicu (zbog struje-svjetla)...
Jesam li to dobro napravila, jesam možda pogriješila što sam to janje odmah uzela u ruke pa je mama "izgubila" miris...??...čak sam ga prskala po glavi i tijelu s njezinim mlijekom, al nije pomoglo...
Nadam se da će mi netko odgovorit na ova pitanja...volimo životinje i želimo da svi budu dobro...
Zahvaljujem unaprijed!
Bok.
mislim da si kod ovog trebala pokušati nasloniti janjetu glavu na vime ovce i kad osjeti toplinu...samo će lagano gurati glavom...ali isto i ovisi u kakvom je stanju..nema veze što si ga hranila..ništa mu neće biti.sad sisa normalno majku ili?a proljev ti je normalna pojava..žut je i gust i janje iz sebe izbacuje ostatke tj.čisti probavni trakt.
što se druge ovce tiče.
ako sam razumio..ovca tuče drugo janje??
vjerojatno se ojanjila po noći i među drugim se ovcama izgubilo ž.janje(kažeš da je vitalnije) i sigurno je otišlo od nje dok je ona janjila drugo.kasnije ga naravno više nije htjela.to je i kod mene česta pojava pogotovo kod šilježica.
imam i dvije starije koje kad ojanje jedno..obližu ga..sve kako ide..počnu izbacivati drugo..prvo se izgubi i ona više ne reagira..jednostavno ga nađem ujutro samo.
Ja ti onda odvojim ovcu i janjce, svežem je i 3 do 4 puta dnevno držim ovcu da janje sisa..ali ga stavim sa zadnje strane.ono neće pomisliti da si mu ti majka..nego reagira na ovcu i kad ona zovne prvo,ovo odmah ide sa zadnje strane sisati.ovca mora biti svezana da ga ne može udarati, a ono se nakon par puta više neće približavati glavi.nisam sad pogledao datum posta..ali možda stignete još to probati..malo će možda duže trebati da sad ono počne hvatati sisu, ali joj preskočite jedan obrok i kad ogladni to je to.Takvo janje malo sporije napreduje ali ti je puno jednostavnije nego da ga se hrani na dudu.(možeš ga i prihranjivati 1-2 puta dnevno..biti će presretno..i neće zaboraviti mamu..ali ovo tek kad navrši 2-3 tjedna..ili ranije ako vidiš da ovca nema mlijeka)
m.janje ima proljev jer se ovca vjerojatno ojanjila u noći????to mi odg.
Ako je tako...nasisalo se odmah i već se čisti..nije sad zainteresirano za jelo jer je sito..zato možda djeluje tako.
Kod mojih ovaca janje dobije proljev odmah prvi dan..neki drugi...sve ovisi kakvo je mlijeko ovce.
Sve što sam napisao je moje iskustvo i nemoraš se pridržavati ovog.
Evo nadam se da sam ti malo pomogao.
hrc- Broj postova : 24
Registriran : 17.12.2008
0
hrc - hvala na iscrpnom odgovoru.
Zasada je sve pod kontrolom i sve ide kako treba...
Malo sam se uspaničila taj dan...al sve su to početničke muke.
Žensko janje i dalje hranim na bočicu, to mi je u mom slučaju jednostavnije nego vezati ovcu nekoliko puta dnevno (često mi nema tko pripomoći, a samoj mi je to nemoguća misija)...
Mame-ovce su dobro; jedu, preživaju, a malci se već "igraju", tj. pokušavaju
Zasada je sve pod kontrolom i sve ide kako treba...
Malo sam se uspaničila taj dan...al sve su to početničke muke.
Žensko janje i dalje hranim na bočicu, to mi je u mom slučaju jednostavnije nego vezati ovcu nekoliko puta dnevno (često mi nema tko pripomoći, a samoj mi je to nemoguća misija)...
Mame-ovce su dobro; jedu, preživaju, a malci se već "igraju", tj. pokušavaju
0
nema na čemu.
ma mislio sam da je vežeš tu gdje je...stalno mora biti tako da se i ona navikne na to da cura sisa s zadnje strane.
ma mislio sam da je vežeš tu gdje je...stalno mora biti tako da se i ona navikne na to da cura sisa s zadnje strane.
0
pingo je napisao/la:Luda ovca ili vuk , medvjed šta već je .
[You must be registered and logged in to see this link.]
Eeee...lude li životinje
Mi imamo ovna koji živi zajedno sa ovcama. Do prije 2 mjeseca je bio sasvim pristojan...al se počeo zaletavat...i mene i muža je dva puta bubnio u dupe...i otada nas poprilično ružno gleda svaki put.
Kod nas su nešto manje od godinu dana i frajer se opustio i oslobodio straha...
Nije mi baš više svejedno...prije je i kćerka s nama odlazila kod ovaca...sad se više ne usudimo...!
Kolika je mogućnost da ako ga ove godine promijenimo za drugog da taj drugi neće bit "opasan"?
Vjerojatno minimalna...al ono, ako netko ima savjet...
0
pingo je napisao/la:Luda ovca ili vuk , medvjed šta već je .
[You must be registered and logged in to see this link.]
Nisam gledao detalje... ako je ovan gadan je, a ako je ovca, onda je pojela neku čudnu travu. Buniku?
Imao sam i ja žustrog ovna, sad mi je žao što nitko nije snimio naše tučnjave. Ali, u pravilu, štap u ruci je dobar način za odvraćanje od napada.
diabolik- Broj postova : 54
God : 59
Zanimanje : sviram, najradije svatove
Registriran : 13.11.2008
0
Pozdrav ljudi!
imam pitanje:
Da li netko zna ima li u Hrvatskoj i cistokrvnih ILLE DE FRANCE ovaca i kod koga,
na kojoj adresi se moze kupiti cistokrvnih janjaca te pasmine sa papirima'
Bio bih jako zahvalan ukoliko netko zna da mi javi !
imam pitanje:
Da li netko zna ima li u Hrvatskoj i cistokrvnih ILLE DE FRANCE ovaca i kod koga,
na kojoj adresi se moze kupiti cistokrvnih janjaca te pasmine sa papirima'
Bio bih jako zahvalan ukoliko netko zna da mi javi !
NICOLAS- Broj postova : 110
God : 49
Zanimanje : inž.poljoprivrede
Registriran : 24.06.2008
6
pozdrav
marko kt je napisao/la:evi kuca od mojih ovaca [You must be registered and logged in to see this link.]
i jasle koje su mi se do sad najbolje pokazale jer ne bacaju punosjena van [You must be registered and logged in to see this link.]
da nisi ti slučajno iz Subocke?
Željko-Bj- Broj postova : 1
Registriran : 10.02.2010
0
ne, ja sam iz krča to ti je kod autoceste u kt....
marko kt- Broj postova : 520
Registriran : 21.12.2009
10
BOK.IMAM JEDNO PITANJE.TRI OVCE SE OJANJILO.OVCAMA ISPADA VUNA.DRUGIMA NE.DRZIM UREDNO.
AlanSli- Broj postova : 2
Registriran : 18.03.2010
0
AlanSli je napisao/la:BOK.IMAM JEDNO PITANJE.TRI OVCE SE OJANJILO.OVCAMA ISPADA VUNA.DRUGIMA NE.DRZIM UREDNO.
Možda si same pasu vunu
B-J- Broj postova : 594
Registriran : 02.01.2010
5
AlanSli je napisao/la:BOK.IMAM JEDNO PITANJE.TRI OVCE SE OJANJILO.OVCAMA ISPADA VUNA.DRUGIMA NE.DRZIM UREDNO.
Bok!
I kod mene je ove godine tako. Ojanje se i jednostavno neke ostanu "gole".
To mi se desilo na 5 kom od 35...i to su starije ovce...
Mislim da je to manjak minerala..ali nisam siguran pa ako netko zna....pomagajte!!
0
Pozdrav svima
Živim u Lici(Gospić) Imam 25 godina i bavio bi se stočarstvom.Molio bi za savjet koja pasmina ovaca bi bila najbolja za liku?Pošto su Zime hladne i duge!
Nema potrebe za otvaranjem teme samo radi savjeta,mogao si odmah pitati u "ovčarstvo"
p.s: dobro došao by zrine89
Nema potrebe za otvaranjem teme samo radi savjeta,mogao si odmah pitati u "ovčarstvo"
p.s: dobro došao by zrine89
tomygs- Broj postova : 1
Registriran : 29.04.2010
0
Ima jedna nova pasmina-Lička pramenka-probaj pa javi kako ide
andrlje- Broj postova : 263
God : 43
Registriran : 13.03.2009
1
hrc je napisao/la:AlanSli je napisao/la:BOK.IMAM JEDNO PITANJE.TRI OVCE SE OJANJILO.OVCAMA ISPADA VUNA.DRUGIMA NE.DRZIM UREDNO.
Bok!
I kod mene je ove godine tako. Ojanje se i jednostavno neke ostanu "gole".
To mi se desilo na 5 kom od 35...i to su starije ovce...
Mislim da je to manjak minerala..ali nisam siguran pa ako netko zna....pomagajte!!
Mislim da treba ovce pocijepit IVERKTINOM mislim da ide 1ml na 25 kg tjelesne mase i ponovit za 7 dana,tako eliminiraš šugu i očistiš ovce od većine nametnika,plućnih,crijevnih,kožnih. Odma prilikom cijepljenja sa iverktinom treba im dati punu dozu PROMTSELENA,koji sadrži vitamine a,d3,e i selen,ja sam isprobao i sviđa mi se jer nemoram odvojeno davat selen i VIAD3+E,i nema nadocjepljivanja.
Mislim da nakon toga više nebude ispadanja vune,ali bi bilo dobro poslije navedene terapije ovcama u hranu umješavati neki premiks,tipa Ovisan od Sana ili bilo koji drugi,da ovce dobiju potrebne vitamine i minerale,puno im to znači, a Ovisan nije preskup,dobro se pokazao i kad je davan periodično,tj.daješ 1 mjesec i to recimo svaki četvrti,bolja plodnost i opće stanje ovaca i janjadi.
NICOLAS- Broj postova : 110
God : 49
Zanimanje : inž.poljoprivrede
Registriran : 24.06.2008
6
ajde da po ne znam koji put napišem da je osim šuge,ispadanje vune povezano sa manjkom bjelančevina u hrani,koje je često u ovaca koje su na suhoj hrani.Ako ne dobivaju djetelinu,lucernu ili neku proteisnku krmu u smjesi to je sasvim normalno nakon janjenja.Puno bjelančevina odlazi u produkciju mlijeka pa vuna trpi,jer tu ovca pokušava uštedit.
Naravno da ako ovce nisu cijepljene antiparaziticima da je vrlo velika mogućnost da imaju šugu.I nemože se šuga,ušljivost i paušljivost vidjet po ''bubama'',to je moguće jedino mikroskopom u uzorku dlake ili vune..
Naravno da ako ovce nisu cijepljene antiparaziticima da je vrlo velika mogućnost da imaju šugu.I nemože se šuga,ušljivost i paušljivost vidjet po ''bubama'',to je moguće jedino mikroskopom u uzorku dlake ili vune..
Pozdrv svima! Ja sam novi na forumu i uključio sam se da i ja komentiram ovo ispadanje vune. Mislim isto da bi ih trebalo pocijepiti,ali i poraditi na "kvalitetnijoj " hrani tj. dodati ovisan u hranu i sijena po volji bez obzira na pašu!
medo&jacki- Broj postova : 3
God : 53
Registriran : 06.06.2010
0
ma ne bi se složio da trebaju imati sijena po volji bez obzira na pašu!Desi se da ga toliko raspu,pojedu lisnatu masu,a ostalo neće,jer su site od paše.A ako je paša dobra,eventualno 100 gr koncentrata po ovci prije izgona na pašu i to je ok.
abrkili je napisao/la:ma ne bi se složio da trebaju imati sijena po volji bez obzira na pašu!Desi se da ga toliko raspu,pojedu lisnatu masu,a ostalo neće,jer su site od paše.A ako je paša dobra,eventualno 100 gr koncentrata po ovci prije izgona na pašu i to je ok.
Je u pravu si za rasipanje sijena ali ja prakticiram da ih u farmi za noć čekaju pune šarage sijena iako većina ovčara to ne prakticira u ljetnom periodu!
medo&jacki- Broj postova : 3
God : 53
Registriran : 06.06.2010
0
Stranica 12 / 28. • 1 ... 7 ... 11, 12, 13 ... 20 ... 28
Stranica 12 / 28.
DOPUŠTENJA
Ne moľeą odgovarati na postove.