AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
ARONIJA
Stranica 7 / 40. • 1 ... 6, 7, 8 ... 23 ... 40
Re: ARONIJA
gledaj..da ne ureknem, za sada mi se sve posađene reznice dobro drže.
a obzirom su od dobre sorte, provjerenog uzgajivača ), vjerujem u njih.
eto, skoro i tri tjedna, sve listaju. da li to znači i da su se primile ili samo da im je zasad vlage dosta, pa listaju kao što bi i u vazi, ne znam..
i misliš da mogu i sad odrezati male izdanke i odmah ih zasaditi u zemlju?
jel još vrijeme za to? ili malo kasnim? već sasvim lijepo listaju...
thnx, sale..
a obzirom su od dobre sorte, provjerenog uzgajivača ), vjerujem u njih.
eto, skoro i tri tjedna, sve listaju. da li to znači i da su se primile ili samo da im je zasad vlage dosta, pa listaju kao što bi i u vazi, ne znam..
i misliš da mogu i sad odrezati male izdanke i odmah ih zasaditi u zemlju?
jel još vrijeme za to? ili malo kasnim? već sasvim lijepo listaju...
thnx, sale..
sunčana- Broj postova : 1026
God : 58
Zanimanje : knjigovodstvo
Registriran : 06.10.2008
2
elsale je napisao/la:ma mozes kad hoces.
stvarno se lako prima ta aronija
hoćeš reći: kad se i meni primila )
2
bok svima koji vole aroniju.
imam posadjeno 120 grmova aronije stare 3 godine.
želja mi je povečati nasad jer imam dosta mjesta na gruntu ali sam financijski ograničen.
jučer sam pročitao jedan članak iz rusije u kojem se spominje razmnožavanje aronije zelenim reznicama i to sada krajem svibnja i početkom lipnja. supstrat mora sadržavati crni treset70%,kvarcni pijesak 20% i kaolin(glina) 10%. oni ne vole hormone za zakorjenjivanje nego preporučuju vrbu (vrba se namače u vodi i pušta hormon xy koji služi za zakorjenjivanje) itd.itd
cijela priča drži vodu ali......
ima li netko kakva iskustva u tom području i zeli li ih podjeliti sa ostatkom ljubitelja aronije?
i švabe iz dresdena imaju sličnu priču samo su malo zatvoreniji u bitnim podatcima jer ipak nas par hrvatskih entuzijasta može potkopati važnu granu poljoprivrede i privrede njemačke ako dodjemo u posjed takve informacije
imam posadjeno 120 grmova aronije stare 3 godine.
želja mi je povečati nasad jer imam dosta mjesta na gruntu ali sam financijski ograničen.
jučer sam pročitao jedan članak iz rusije u kojem se spominje razmnožavanje aronije zelenim reznicama i to sada krajem svibnja i početkom lipnja. supstrat mora sadržavati crni treset70%,kvarcni pijesak 20% i kaolin(glina) 10%. oni ne vole hormone za zakorjenjivanje nego preporučuju vrbu (vrba se namače u vodi i pušta hormon xy koji služi za zakorjenjivanje) itd.itd
cijela priča drži vodu ali......
ima li netko kakva iskustva u tom području i zeli li ih podjeliti sa ostatkom ljubitelja aronije?
i švabe iz dresdena imaju sličnu priču samo su malo zatvoreniji u bitnim podatcima jer ipak nas par hrvatskih entuzijasta može potkopati važnu granu poljoprivrede i privrede njemačke ako dodjemo u posjed takve informacije
gourmet- Broj postova : 94
Registriran : 13.05.2011
0
→→→ : VIŠE
ja sam uspjela jesenas izdvojiti dvadesetak reznica iz svojih grmova.
zapravo, ne znam, zovu li se reznice oni mladi izdanci koji rastu iz korjena, pored glavnog grma. e, dakle, kasno ujesen, sam štihačom odsjekla taj mladi izdanak, s komadićem korjenčića na njemu, zapiknula svih dvadesetak u veliku teglu, u neku kupljenu humus zemlju (pojma ti nemam o sadržaju), čuvala ih tako doma od smrzavanja, a rano proljetos, tek što su dali naznake listanja i pupanja, posadila. primili su mi se gotovo svi, a da ne kažem da ih je polovina već cvala i sad ima plodove. nemreš vjerovati. tako da..mišljenja sam (a i netko mi je rekao) da bi se primili i da sam ih odmah jesenas, čim sam ih odsjekla mogla i posaditi vani.
inače, više volim jesensku sadnju, a priča o zelenim reznicama u lipnju mi je totalno nepoznata, što znači samo da ja ne znam ništa o tom načinu sadnje, ajd mi ju ispričaj, pls. kamo se sadi reznica i kamo stavljaš suptrat?
sve odmah u jame na plantaži ili ih prvo sadiš u kontejnere.
zapravo, ne znam, zovu li se reznice oni mladi izdanci koji rastu iz korjena, pored glavnog grma. e, dakle, kasno ujesen, sam štihačom odsjekla taj mladi izdanak, s komadićem korjenčića na njemu, zapiknula svih dvadesetak u veliku teglu, u neku kupljenu humus zemlju (pojma ti nemam o sadržaju), čuvala ih tako doma od smrzavanja, a rano proljetos, tek što su dali naznake listanja i pupanja, posadila. primili su mi se gotovo svi, a da ne kažem da ih je polovina već cvala i sad ima plodove. nemreš vjerovati. tako da..mišljenja sam (a i netko mi je rekao) da bi se primili i da sam ih odmah jesenas, čim sam ih odsjekla mogla i posaditi vani.
inače, više volim jesensku sadnju, a priča o zelenim reznicama u lipnju mi je totalno nepoznata, što znači samo da ja ne znam ništa o tom načinu sadnje, ajd mi ju ispričaj, pls. kamo se sadi reznica i kamo stavljaš suptrat?
sve odmah u jame na plantaži ili ih prvo sadiš u kontejnere.
2
reznice su ovogodišnji izdanci(mladi). režeš ih cca 15 cm,odstraniš sve listove osim gornjeg ili ostaviš dva gornja lista. umočiš u hormon za zakorjenjivanje, pikiraš u supstrat dvije trečine reznice ,zaliješ vodom,prekriješ folijom (za plastenik) povremeno dodaješ zrak,redovito orošavaš i nakon mjesec dana bi se trebali pojaviti znakovi oživljavanja.
ako to uspije nastavak slijedi........
ja sam si pripremio kontejnere fi 12 cm duboke oko 17 cm. nemoj me pitati od kuda su jer to sam kupio u birtiji od sumnjivog lika za malo love. gdje ih je maznul nemam pojima. 500 kom za litru i vodu i moju kavu ( sreća da ne pije butelje)
ako to uspije nastavak slijedi........
ja sam si pripremio kontejnere fi 12 cm duboke oko 17 cm. nemoj me pitati od kuda su jer to sam kupio u birtiji od sumnjivog lika za malo love. gdje ih je maznul nemam pojima. 500 kom za litru i vodu i moju kavu ( sreća da ne pije butelje)
0
kad bi se odličio za uzgoj aronije kolika bi površina bila potrebna za rentabilan uzgoj i dali ima otkupna stanica gdje bi s emogla prodati aronija i može li se ona odmah prerađivati i prodavati gotove proizvode
mariocepic- Broj postova : 181
Registriran : 22.01.2011
0
mariocepic je napisao/la:kad bi se odličio za uzgoj aronije kolika bi površina bila potrebna za rentabilan uzgoj i dali ima otkupna stanica gdje bi s emogla prodati aronija i može li se ona odmah prerađivati i prodavati gotove proizvode
možeš li mi pojasniti što podrazumijevaš pod terminom rentabilni uzgoj?
želiš li raditi sam ili zaposliti nekoliko ljudi?
potrban ti je stroj za berbu ili ćeš brati ručno ( 1 berač,1 sat,10-12 kg iliti jedan grm cca)
aronija se preradjuje u kratkom roku (potrebne hladnjače (-5) za čuvanje svježih bobica nekoliko dana
oranje frezanje okapanje gnojenje itd se porazumijeva
tvoje želje i očekivanja u milijunima €ura
sve u svemu od 1ha do 50 ha za rentabilnu proizvodnju ovisi o gore navedenom
otkupnu stanicu ćeš vjerovatno morati sam osnovati pa da i mi mali zaradimo koju kunicu
pozdrav i sretno
0
po kojoj cijeni i kolika količina
mariocepic- Broj postova : 181
Registriran : 22.01.2011
0
elsale je napisao/la:OTKUPLJUJEM PLOD ARONIJE IZ ORGANSKOG UZGOJA
ponude na PM
a jesi škrt na riječima...
molim te, preciziraj mi organski uzgoj. potrebni certifikati ili vjeruješ na riječ?
znaš da na mojoj livadici nema riječi o pesticidima, ali susjed mi ima vinograd koji, naravno, prska i prihranjuje umjetnjacima. to smeta, ha?
koja količina ti je zanimljiva? minimalna, naravno, znaš da od tvojih sadnica još ne mogu biti velike količine
i da..otkupnu cijenu ćeš nam valjda odati
2
pa napisao sam:
Ponude na PM, privatno se sve dogovorimo.
znam da jos nema velikih kolicina
Ponude na PM, privatno se sve dogovorimo.
znam da jos nema velikih kolicina
a otkud da znam procijeniti koje količine ću imati?
bobica je milion. da pomnožim sa težinom jedne?
i ne dozrijevaju sve u isto vrijeme. to već znam od lani.
2
literatura kaže da grm u punoj plodnosti daje od 10 do 12 kg ploda. pomnoži sa brojem grmova, g.Medića upitaj cijenu za 1 kg i prvi broj je tu. još malo i lisnica je ispunjena.sunčana je napisao/la:a otkud da znam procijeniti koje količine ću imati?
možeš se igrati i probati matematički riješiti problem količine:
puna rodnost npr 7. godina
trogodišnji grmovi su 42% (bubam bezveze) od pune rodnosti itd.......
neznam dali je korektno ali pokušaj pa javi poslije berbe
ipak je tebi kalkulator i izračun bliže nego meni (jedino živu lovu volim računati)
0
sunčana je napisao/la:a otkud da znam procijeniti koje količine ću imati?
pa ove godine ce to biti mali urod, pa je svejedno dali ce to biti 75, 82, ili 115 kila.
ako zelis prodati javi se na PM da cujes cijenu i uvjete. a kolika je kolicina to cemo vidjeti nakon berbe.
i ne brati dok sve bobice ne budu zrele, nema zurbe, nece pasti sa grane
Poštovani,
posjedujemo plantažu Aronije na obroncima Bilogore.
Uzgojem se bavimo četvrtu godinu,a svježi plod za sada još nismo plasirali na tržište,već ga prerađujemo u sirupe,pekmeze i liker.
Aroniju uzgajamo potpuno ekološki,jer joj nije potrebno tretiranje,već stalnom njegom (pljevljenje ,zaljevanje) uspjeli smo doći do 3-4 kg uroda po sadnici.
U prodaji ćemo imamati gore navedene proizvode krajem 8.mjeseca.
Ako je netko zainteresiran za kupnju sadnica,slobodno me kontaktirajte.
Uzgajamo sadnice 2-godišnje (visina 70-90 cm)i 3-godišnje (100-120 cm) koje garantirano već sljedeće godine daju plod.
U prilogu vam šaljem slike:
https://2img.net/r/ihimizer/img232/6162/dsc04174r.jpg
https://2img.net/r/ihimizer/img89/601/dsc04178n.jpg
https://2img.net/r/ihimizer/img830/603/dsc04179c.jpg
Uzgojem se bavimo četvrtu godinu,a svježi plod za sada još nismo plasirali na tržište,već ga prerađujemo u sirupe,pekmeze i liker.
Aroniju uzgajamo potpuno ekološki,jer joj nije potrebno tretiranje,već stalnom njegom (pljevljenje ,zaljevanje) uspjeli smo doći do 3-4 kg uroda po sadnici.
Uzgajamo sadnice 2-godišnje (visina 70-90 cm)i 3-godišnje (100-120 cm) koje garantirano već sljedeće godine daju plod.
Sven123- Broj postova : 24
Registriran : 04.07.2011
1
puno uspjeha želim! gdje prodajete proizvode?
koja je sorta aronije? ili ih imate više? ako imate više (ja imam bar dvije, koliko sad već vidim)..s kojom ste najzadovoljniji?
2
sunčana je napisao/la:
puno uspjeha želim! gdje prodajete proizvode?
koja je sorta aronije? ili ih imate više? ako imate više (ja imam bar dvije, koliko sad već vidim)..s kojom ste najzadovoljniji?
Na našoj plantaži je najzastupljenija Aronija melanocarpa i pokazalo se da ima najbolji urod.
Imam sadnice Aronia ...(iskreno neznam im ime ) koje su rastom veće od melanocarpe ( narastu i do 3 m)...zanimljivo je da rode već u 6.mjesecu i da mogu dati i drugi urod ako jesen ima dosta sunčanih dana.
Njihov plod je slatkastog okusa.
Uglavnom preporučam za uzgoj Aroniju melanocarpu.
1
Aronia melanocarpa je latinski naziv za aroniju i to crnoplodnu koju vi i uzgajate, dakle to nije sorta. Sorti aronije ima raznih Viking, Nero, Galicijanka, Atlajska...
Sven123 je napisao/la:Poštovani,
Postovani,
Imam zemljiste u okolici Velike gorice.
Zainteresiran sam za sadnju 400 kom. trogodisnjih sadnica.Molim Vas informaciju kad preporucate sadnju i koja je cijena za takvu kolicinu.
Dali je moguca dostava sadnica???
Genius- Broj postova : 3
Registriran : 05.07.2011
0
elsale je napisao/la:Aronia melanocarpa je latinski naziv za aroniju i to crnoplodnu koju vi i uzgajate, dakle to nije sorta. Sorti aronije ima raznih Viking, Nero, Galicijanka, Atlajska...
Sorta je nero,
................a još tražim odgovor koja vrsta daje plod već u 6.mjesecu (rastom je veća od nero, momentalno je visoka 2,5 m,raste drvoliko i plodovi su jednake boje i veličine kao nero ,ali slađi )?
1
Genius je napisao/la:Sven123 je napisao/la:Poštovani,
Postovani,
Imam zemljiste u okolici Velike gorice.
Zainteresiran sam za sadnju 400 kom. trogodisnjih sadnica.Molim Vas informaciju kad preporucate sadnju i koja je cijena za takvu kolicinu.
Dali je moguca dostava sadnica???
Slobodno me kontaktirajte na PM
1
[quote="Sven123
Sorta je nero,
................a još tražim odgovor koja vrsta daje plod već u 6.mjesecu (rastom je veća od nero, momentalno je visoka 2,5 m,raste drvoliko i plodovi su jednake boje i veličine kao nero ,ali slađi )?
[/quote]
jel si siguran da je i to aronija?
u 6. mjesecu...drvolika..kak se ta zove? imaš sadnica za prodati?
Sorta je nero,
[/quote]
u 6. mjesecu...drvolika..kak se ta zove? imaš sadnica za prodati?
2
sunčana je napisao/la:[quote="Sven123
Sorta je nero,
u 6. mjesecu...drvolika..kak se ta zove? imaš sadnica za prodati? [/quote]
.....nemam pojma kak se zove ...meni je svejedno....bitno mi je da mogu aroniju brati i u 6.mjesecu.
Imam ih 10-tak komada i urod je bio super...mislio sam i od njih napravit pekmez ,ili rakijicu ,ali su toliko fine da su se sve svježe pojele.
Ako treba imam sadnica i te sorte ( možda nam netko otkrije točan naziv),već sada su visoke 120 cm,a mogu se oblikovati i kao ukrasno drvo...jednu imam na balkonu i baš mi je fora.
1
[quote="Sven123"]Poštovani,
quote]
gdje na obroncima Bilogore?
quote]
gdje na obroncima Bilogore?
Stranica 7 / 40. • 1 ... 6, 7, 8 ... 23 ... 40
Stranica 7 / 40.
DOPUŠTENJA
Ne moľeą odgovarati na postove.