AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
OPG: usluge za druge, izlazni racuni
Stranica 3 / 4. • 1, 2, 3, 4
Re: OPG: usluge za druge, izlazni racuni
elsale je napisao/la:....
a zasto stalno nesto mijenjaju?? zato sto ih nesposobni i nepismeni ljudi pisu (pravilnike i zakone), pa stalno nesto treba ispravljat i doradjivat.
Imaju osjecaj da bi onda bili bespotrebni a i bili bi kad bi se propisi pisali na hrvatskom jeziku, a ne dupinskim
Smiljan- Broj postova : 1988
Zanimanje : Staro gunđalo sa crnim rokovnikom
Registriran : 13.03.2008
2
→→→ : VIŠE
aj sad mi objasnite više jel sam se pogubil u ovom.
znači zaposlen sam i po tom u sustavu PDV-a?ak se ne varam.
znači prodam 10 odojaka mesaru on traži račun ili potvrdu da je meni nositelju OPG-a uplatil na račun bubam cca 6000kn.
i kaj ja njemu da napišem na računi cifru + PDV-om ili samo cifru koliko treba platit.
primjer: 10odojaka po cca 25 kg x cca 27kn je bubam cifru 6000kn ili 4600kn +22%=6000kn
novac sjeda na račun i ja ga moram prijavit kao uplatu za odojke,ili nešto?
a tim novcem plačam naftu,sjeme i sl. znači stavljam u troškove.
i sa kojim datumom morap počet vodit račune za novu godinu?
znači prodam 10 odojaka mesaru on traži račun ili potvrdu da je meni nositelju OPG-a uplatil na račun bubam cca 6000kn.
i kaj ja njemu da napišem na računi cifru + PDV-om ili samo cifru koliko treba platit.
primjer: 10odojaka po cca 25 kg x cca 27kn je bubam cifru 6000kn ili 4600kn +22%=6000kn
daniels- Broj postova : 31
Registriran : 29.03.2009
0
Pišeš mu cijenu odojaka koja je i na to dodaš 22 % porez .
pingo- Broj postova : 4918
Registriran : 09.03.2008
3
daniels je napisao/la:aj sad mi objasnite više jel sam se pogubil u ovom.
ajd da ti probamo objasnit.
kao prvo svi zaposleni ljudi su obveznici poreza na dohodak a ne pdv-a.
pdv je porez na dodanu vrijednost. znaci placas ga kad nesto kupujes, tj naplacujes ga kad nesto prodajes ali samo ako si u njegovom sustavu.
neznam kakav sustav poslovanja imas ali nemoras nuzno biti u sustavu pdv-a, a i mozes dobrovoljno uci ili prisilno po sili zakona ako ti je godisnji promet veci od 85000 kuna.
ajmo pretpostaviti da jesi u sustavu. tada si obavezan izdavati racun. i na racunu obavezno mora biti vidljivo napisana cijena bez pdv-a + iznos pdv-a i na kraju svukupni iznos za platiti. uzmi nekakav racun, npr. od goriva, na njemu mozes vidjeti kako treba racun izgledati.
e sad dali ce tvoji odojci kostat 6000 kuna sa pdv-om (znaci 4600 + 22%) ili 6000 + 22% to ti odluci. znaci u prvom slucaju ti ostaje 4600 kuna od odojaka a u drugom 6000. sad samo ovisi dali je 6000 kuna + pdv preskupo za 10 odojaka.
novac ce sjesti na tvoj racun i to upisujes kao izlazni racun u knjigu izlaznih racuna zajedno s kopijom racuna.
i da s tim novcem mozes kupovat sve sto mozes pravdat kao trosak poslovanja (naftu , sjeme i sl.) i racune spremat u knjigu ulaznih racuna.
to mi je sad jasnje.
ne mislim uč u sustav PDV-a nebum tak na veliko se bavil time več do 40 odojaka godišnje,a po sadaćnjoj cjeni odojaka to je oko 30000kn.
a jel ja trebam opče izdat račun mesaru za te odojke ili ne,ak nisam u sustavu PDv-a.
opet moram prikazat neki ulaz novca,jel ak dobim poticaj za sjetvu,odojke ili
nešto kak ču objsnit i prikazat gdje je nestalo tih primjerice 40 odojaka.
ne mislim uč u sustav PDV-a nebum tak na veliko se bavil time več do 40 odojaka godišnje,a po sadaćnjoj cjeni odojaka to je oko 30000kn.
a jel ja trebam opče izdat račun mesaru za te odojke ili ne,ak nisam u sustavu PDv-a.
daniels- Broj postova : 31
Registriran : 29.03.2009
0
daniels je napisao/la:to mi je sad jasnje.
a gdje si zaposlen kod sebe na opg-u ili u nekoj firmi? imas li uopce registriran opg ?
Poljoprivrednik koji nije prijavljen u registar obveznika poreza na dohodak i nije u sustavu PDV-a ne treba voditi poslovne knjige niti plaćati porez od takve samostalne djelatnosti. To proizlazi iz odredbe članka 18. stavka 3. Zakona o porezu na dohodak. Smatra se neregistriranim poljoprivrednikom. Tada neće izdavati račune. Može prodavati svoje proizvode drugima temeljem otkupnog bloka. Ipak bi trebalo voditi računa o naplaćenom otkupu tijekom godine (prelazak 85.000 kuna).
svako toliko dođe netko tko ima volje objašnjavati..
sunčana- Broj postova : 1026
God : 58
Zanimanje : knjigovodstvo
Registriran : 06.10.2008
2
aj sad mi objasnite više jel sam se pogubil u ovom.
Dajte ljudi, zakonom o pDV u je propisano što račun mora sve sadržavati, pa gdje su vam knjigovođe?
http://propisi.porezna-uprava.hr/?id=b04d1
igor_peradar- Broj postova : 118
Registriran : 13.04.2008
1
igor_peradar je napisao/la:aj sad mi objasnite više jel sam se pogubil u ovom.
Dajte ljudi, zakonom o pDV u je propisano što račun mora sve sadržavati, pa gdje su vam knjigovođe?
http://propisi.porezna-uprava.hr/?id=b04d1
ljudi još uvijek ne vjeruju da im se kvalitetan knjigovođa može višestruko isplatiti..dok se ne uvjere, a što ih može koštati puno više..
(nisam mlinar, ali tjeram vodu na svoj mlin)
2
Vec sam negdje napisao pa da ponovim
Kad se pokvari traktor ide se mehanicaru, kad treba voditi knjige ide se knjigovodji, ali uvijek taj ali
Svatko tko nema tako veliki obim posla da ne mora nista misliti o traktoru vec na svaki znak da ga treba pregledati i/ili popraviti ga vozi mehanicaru mora nesto znati o traktoru. Dakle osnovna pravila funkcioniranja, jednostavne elemnte odrzavanja, jenostavnije popravke, jednostavnije detekcije problema itd itd itd
Isto tako i sa knjigovodstvom. Ukoliko se nema dovoljan obim posla da se moze knjigovodji sve prepustiti onda se mora sam nesto znati i napraviti, a definitivno mora znati osnovna pravila funkcioniranja.
Kao sto dobar automehanicar ne iskljucuje vlastito poznavanje traktora tako niti dobar knjigovodja ne iskljucuje vlastito poznavanje propisa i knjigovodstva (i obratno)
Kad se pokvari traktor ide se mehanicaru, kad treba voditi knjige ide se knjigovodji, ali uvijek taj ali
Svatko tko nema tako veliki obim posla da ne mora nista misliti o traktoru vec na svaki znak da ga treba pregledati i/ili popraviti ga vozi mehanicaru mora nesto znati o traktoru. Dakle osnovna pravila funkcioniranja, jednostavne elemnte odrzavanja, jenostavnije popravke, jednostavnije detekcije problema itd itd itd
Isto tako i sa knjigovodstvom. Ukoliko se nema dovoljan obim posla da se moze knjigovodji sve prepustiti onda se mora sam nesto znati i napraviti, a definitivno mora znati osnovna pravila funkcioniranja.
Kao sto dobar automehanicar ne iskljucuje vlastito poznavanje traktora tako niti dobar knjigovodja ne iskljucuje vlastito poznavanje propisa i knjigovodstva (i obratno)
2
znala sam da ćeš se uključiti
svijet bi bio prekrasan kad bi svatko radio svoj posao za koji je stručan.
i bio bi svijet još prekrasniji kad bi svi imali novca platiti onoga stručnoga.
no..o veličini kvara ovisi i cijena popravka, te isto tako o obimu knjigovodstvenih poslova, ovisi naknada. i dalje stojim kod toga da je isplativije platiti knjigovođu..
ja autom idem mehaničaru i za promjenu žaruljice svjetla..što misliš zašto?
zato što ne kanim to naučiti, ali znam da MORA svijetliti...
no..o veličini kvara ovisi i cijena popravka, te isto tako o obimu knjigovodstvenih poslova, ovisi naknada. i dalje stojim kod toga da je isplativije platiti knjigovođu..
2
suncana je napisao/la:znala sam da ćeš se uključiti
Da, lijepo je to. No zaboravljaš da on za minutu zamjene žarulje naplati 50kn, a ti teško radiš za kakvih 30-40kn PO SATU!!!
Kad nekome želim (u fušu) naplatiti inženjerski sat od 100kn, on me pošalje k vragu. Isto tako, ne buni se kad automehaničaru ostavlja 250kn za norma sat.
Eto, zato ljudi neke stvari rade sami - jer ih jednostavno NEMOGU platiti.
Zadnja promjena: Zvonimir; 6/5/2009, 12:15; ukupno mijenjano 1 put.
Zvonimir- Broj postova : 2509
God : 59
Registriran : 14.03.2008
10
ne zaboravljam..ako i bih, on me podsjeti..često mi pregori žaruljica
a meni je puno jevtinije dati ju promijeniti (moj brlek uzme 25 kn za to:))
nego čekati da me murija za to oglobi s 500,00 kn.
ne znam ni otprilike koliko košta knjigovođa za vođenje OPG..ne ulazeći u to koliko mu vremena treba da obavi u mjesecu sve što treba..
vjerujem da i za najmanji opseg nije ispod 50 EUR. ne bi smio biti..sve ispod bilo bi potcjenjivanje posla. i, priznajem, mnogima to znači zadnje što mogu ukalkulirati u troškove. no..svaki inspekcijski nadzor je prilično skuplji..
no, obzirom, neznanje ne oslobađa odgovornosti i krivnje, treba se dakle ili dovoljno obrazovati ili ipak..pustiti struku..
istina, naučiti vođenje samog knjigovodstva za opg, vjerujem da nije preteško i da svatko može, ali..tu se opet vraćamo pravnicima i pravu-tumačenje zakona po kojima OPG posluje (osniva se, upisuje u upisnike i što ti ja znam što sve ne)...je ipak nešto što bih prepustila znalcima i onima koji imaju vremena i živaca istraživati i obilaziti institucije u kojima često ni sami ne znaju što treba.
logika govori da bi tada trebali angažirati i pravnika..
a meni je puno jevtinije dati ju promijeniti (moj brlek uzme 25 kn za to:))
nego čekati da me murija za to oglobi s 500,00 kn.
ne znam ni otprilike koliko košta knjigovođa za vođenje OPG..ne ulazeći u to koliko mu vremena treba da obavi u mjesecu sve što treba..
vjerujem da i za najmanji opseg nije ispod 50 EUR. ne bi smio biti..sve ispod bilo bi potcjenjivanje posla. i, priznajem, mnogima to znači zadnje što mogu ukalkulirati u troškove. no..svaki inspekcijski nadzor je prilično skuplji..
no, obzirom, neznanje ne oslobađa odgovornosti i krivnje, treba se dakle ili dovoljno obrazovati ili ipak..pustiti struku..
istina, naučiti vođenje samog knjigovodstva za opg, vjerujem da nije preteško i da svatko može, ali..tu se opet vraćamo pravnicima i pravu-tumačenje zakona po kojima OPG posluje (osniva se, upisuje u upisnike i što ti ja znam što sve ne)...je ipak nešto što bih prepustila znalcima i onima koji imaju vremena i živaca istraživati i obilaziti institucije u kojima često ni sami ne znaju što treba.
2
Knjigovođa me košta 50 kn dnevno ... svaki dan ... i praznikom .
pingo- Broj postova : 4918
Registriran : 09.03.2008
3
pingo je napisao/la:Knjigovođa me košta 50 kn dnevno ... svaki dan ... i praznikom .
to onda znači da imaš puno posla za njega
budi sretan!
2
E, tek bi se tada usreciosuncana je napisao/la:...je ipak nešto što bih prepustila znalcima i onima koji imaju vremena i živaca istraživati i obilaziti institucije u kojima često ni sami ne znaju što treba.
2
Smiljan je napisao/la:E, tek bi se tada usreciosuncana je napisao/la:...je ipak nešto što bih prepustila znalcima i onima koji imaju vremena i živaca istraživati i obilaziti institucije u kojima često ni sami ne znaju što treba.
opće ne znam zašto svi imate nešto protiv pravnika?
2
A tako su divna profesija sa divnim organizranim fakultetom i divnim profesorima
2
nevidim nijedan pametan razlog zasto bi uzeo knjigovodju za desetak ulaznih racuna koje imam na gospodarstvu.
ko da je to nuklerna fizika pa se nemoze nauciti ili mi treba tkvz. struka. znam i sam procitat pravilnik ( koji je usput receno napisan na razini osnovne skole) i voditi se po njemu.
istina za popravak traktora bi otisao k mehanicaru jer to nikako nije isto kao knjigovodstvo i moras znati nekakave osnove da bi otklonio kvar.
zasto svi ne vole pravnike?? zato sto su u vecini (cast izuzetcima) nepismeni mamini i tatini sinovi i kceri koji neznaju kud bi sa zivotom pa onda upisu i zavrse to pravo, preko veze zavrse na kojekakvim polozajima i upravljaju nasim zivotima, a neznaju promijenit zarulju na autu
ko da je to nuklerna fizika pa se nemoze nauciti ili mi treba tkvz. struka. znam i sam procitat pravilnik ( koji je usput receno napisan na razini osnovne skole) i voditi se po njemu.
istina za popravak traktora bi otisao k mehanicaru jer to nikako nije isto kao knjigovodstvo i moras znati nekakave osnove da bi otklonio kvar.
zasto svi ne vole pravnike?? zato sto su u vecini (cast izuzetcima) nepismeni mamini i tatini sinovi i kceri koji neznaju kud bi sa zivotom pa onda upisu i zavrse to pravo, preko veze zavrse na kojekakvim polozajima i upravljaju nasim zivotima, a neznaju promijenit zarulju na autu
sveznjućem..
2
Smiljan je napisao/la:A tako su divna profesija sa divnim organizranim fakultetom i divnim profesorima
ali kad nas ta profesija spašava tako su cijenjeni
ps
nemam ništa s pravnicima, ali volim kontrirati
2
Placen i cijenjen su dva nevezana pojma kao i kod prvog najstarijeg zanatasuncana je napisao/la:ali kad nas ta profesija spašava tako su cijenjeni
2
Smiljan je napisao/la:Placen i cijenjen su dva nevezana pojma kao i kod prvog najstarijeg zanatasuncana je napisao/la:ali kad nas ta profesija spašava tako su cijenjeni
ne bih znala..ja ih ne susrećem
2
Stranica 3 / 4. • 1, 2, 3, 4
Stranica 3 / 4.
DOPUŠTENJA
Ne moľeą odgovarati na postove.