AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
Program ruralnog razvoja
Stranica 5 / 15. • 1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10 ... 15
Re: Program ruralnog razvoja
Da, to zaboravlja 90% ljudi, legne povrata 500k kn a drzava legne sa 40% na to sa porezom.
SteveO- Broj postova : 1673
Registriran : 28.08.2009
39
porez
ne kužim šta pravite frku sa porezom? primjer: traktor košta 1 000 000 kuna (bez pdv-a). dobiješ npr 70% natrag. plaćaš 300 000 kn. prihod ti je 700 000 kn. ali račun za traktor predaješ kao rashod. dakle 1 000 000 ti je rashod a 700 000 kn prihod. Zar nije tako?
fendt515c- Broj postova : 29
Registriran : 13.01.2015
1
Naravno da NE ! Amortizacija ti moze bit max 200k kn za taj traktor godisnje i to ne znam dali moze bit 20% ako ti recimo bude na firmi samo mjesec dana, da ga kupis u 11.mj. Ovo sve preko toga ti je prihod koji se porezuje.
Ljudi se trebaju informirat prije nego zinu i kupe sve zivo na fondove jer ce opet htjet u prosvjede i oproste dugova. Valjda smo nesta naucili od kredita u CHF i mase propalih betonskih farmi aka bunkera za krave. Dobro se informirat pa tek onda ic radit nesta.
Ljudi se trebaju informirat prije nego zinu i kupe sve zivo na fondove jer ce opet htjet u prosvjede i oproste dugova. Valjda smo nesta naucili od kredita u CHF i mase propalih betonskih farmi aka bunkera za krave. Dobro se informirat pa tek onda ic radit nesta.
39
To sve stoji, ali mora se iznaći neki legalni način da se to barem malo ublaži. Znači u pravilniku je navedeno kako će se poticaji isplaćivati u 3 rate, ako ti to razvuku na dvije kalendarske godine - onda si u znatno boljem položaju po tom pitanju. Još ako uzmeš kredit koji odmah zatvaraš sa tim novcima mogao bi i proći sa nekim minimalnim dodatnim porezom na dohodak.
Fidelito- Broj postova : 4471
Zanimanje : Poljoprivrednik - ministar
Registriran : 17.05.2008
117
Fidel šta ti znači kredit kad to nije porezno priznat trošak...
Znači ako dobiješ 70% povrata (ili svejedno), i ako vratiš svih 70% banci, i dalje si dužan porez na te novce.
Znači ako dobiješ 70% povrata (ili svejedno), i ako vratiš svih 70% banci, i dalje si dužan porez na te novce.
kredit ni jedan ne ide u trošak, mislim da je porez na dobit 30% a amortizirat možeš ako si kupio na početku godine a ne na kraju i to 20 ili najvise 25% porez ce se plaćat normlano samo to vam ni jedan taj kozultant(lešinar) koji vam oce izvuc zadnje novce neće rec nikada jos ce vas ubjedit da nećete morat platit porez
ima tu jos puno toga što nije bas tako crno i bijelo ko sto se pokusava objasnit, kako ono za mlade poljoprivrednike, znači ono traže poljoprivrednika koji je mlađi od 40 ali do 5 godina samo da je nosioc opg-a ali da ima iskustvo od 3 godine ili da ima fakultet ili nesto, e da i da ima poslovanje unazad 2 godine što traze banke znaci nista od onog da preko noći prebaci se opg na mlađeg člana i naravno da bude u sustavu pdv-a
zanima me koliko ima takvih mladih poljoprivrednika vjerujem da ih nema ni 0,5%
ima tu jos puno toga što nije bas tako crno i bijelo ko sto se pokusava objasnit, kako ono za mlade poljoprivrednike, znači ono traže poljoprivrednika koji je mlađi od 40 ali do 5 godina samo da je nosioc opg-a ali da ima iskustvo od 3 godine ili da ima fakultet ili nesto, e da i da ima poslovanje unazad 2 godine što traze banke znaci nista od onog da preko noći prebaci se opg na mlađeg člana i naravno da bude u sustavu pdv-a
zanima me koliko ima takvih mladih poljoprivrednika vjerujem da ih nema ni 0,5%
Postoji i model ubrzane amortizacije, uz izjavu.
Što se tiče kredita i troška, ako recimo imaš traktor na kredit, pet godina i amortiziraš ga u tih pet godina, i imaš prihode u tih pet godina onda sigurno ne plaćaš porez na dobit, jer kako dolaze rate na naplatu, tako odmah amortiziraš. Ali i prihodi moraju biti razvučeni na taj period, to je bitno. Da li bi rashod kao jednokratna otplata u prvoj godini u iznosu od visine poticajnih sredstava bio prihvatljiv kao trošak, to moram ispitati, ali to bi bio povrat kredita i to bi se moralo priznati kao trošak.
Uglavnom postoje i drugi načni riješavanja tog problema, a to bi bilo da novce koje dobiješ tako na komad recimo potrošiš na kupovinu repromaterijala koji ćeš trošiti u slijedećih nekoliko sezona, to se sigurno u potpunosti odbija od troškova poslovanja. Barem novac nije teško potrošiti, samo to treba napraviti pametno.
Što se tiče kredita i troška, ako recimo imaš traktor na kredit, pet godina i amortiziraš ga u tih pet godina, i imaš prihode u tih pet godina onda sigurno ne plaćaš porez na dobit, jer kako dolaze rate na naplatu, tako odmah amortiziraš. Ali i prihodi moraju biti razvučeni na taj period, to je bitno. Da li bi rashod kao jednokratna otplata u prvoj godini u iznosu od visine poticajnih sredstava bio prihvatljiv kao trošak, to moram ispitati, ali to bi bio povrat kredita i to bi se moralo priznati kao trošak.
Uglavnom postoje i drugi načni riješavanja tog problema, a to bi bilo da novce koje dobiješ tako na komad recimo potrošiš na kupovinu repromaterijala koji ćeš trošiti u slijedećih nekoliko sezona, to se sigurno u potpunosti odbija od troškova poslovanja. Barem novac nije teško potrošiti, samo to treba napraviti pametno.
117
Da a onda ce te tih iducih godina oplest porez jer neces imat troska za repromaterijal a kulture ces naplatit. Nije to tako lako kako ti pričaš, moze se nesta ublazit ako razvuces na vise godina pa upadnes u manju stopu poreza ali izbjec se ne moze. A da ne pricamo da onda ispada da si te godine izbaco kompletnu cijenu tog stroja, ako ces dic kredit da ga platis, sto moras, pa kad dobijes povrat skucas to u gnojivo a kredit sa kamatom ostaje na tih 1 mil kn sto je na kraju daleko od onoga sto si mislio da ces platit.
39
fidel svako ce te pare ko je imalo pametan dat odmah da zatvori taj kredit ili šta već ima kad je kupovo traktor ili stroj, ali kako god okrenes moras dokazat odakle ti lova a tu te porezna ceka, ljudi misle kupit traktor stavit ga u dugotrajnu imovinu i amortizirat a da niko nece pitat odakle lova, malo sutra
kod manjih neki investicija svašt je moguće ali ko planira mlao vise platit ce porez kako god okrene
kod manjih neki investicija svašt je moguće ali ko planira mlao vise platit ce porez kako god okrene
Slažem se sa DP.
Matematika je čista, digneš kredit i kupiš mehanizaciju- kredit neulazi u prihod.
Dobiješ subvenciju koja ide u prihod ali recimo da ju odmah vratiš banci --to neulazi u trošak osim kamate koja nastane u tom roku.
Znači imaš dohodak od subvencije koju su potrošio u dugotrajnu imovinu i eto možeš 20% odbit ovisno o vremenu ulaganja al i dalje ostatk je čisti prihod koji ako vratiš banci nemožeš prikazat kao trošak .
Matematika je čista, digneš kredit i kupiš mehanizaciju- kredit neulazi u prihod.
Dobiješ subvenciju koja ide u prihod ali recimo da ju odmah vratiš banci --to neulazi u trošak osim kamate koja nastane u tom roku.
Znači imaš dohodak od subvencije koju su potrošio u dugotrajnu imovinu i eto možeš 20% odbit ovisno o vremenu ulaganja al i dalje ostatk je čisti prihod koji ako vratiš banci nemožeš prikazat kao trošak .
SteveO je napisao/la:Da a onda ce te tih iducih godina oplest porez jer neces imat troska za repromaterijal a kulture ces naplatit. Nije to tako lako kako ti pričaš, moze se nesta ublazit ako razvuces na vise godina pa upadnes u manju stopu poreza ali izbjec se ne moze. A da ne pricamo da onda ispada da si te godine izbaco kompletnu cijenu tog stroja, ako ces dic kredit da ga platis, sto moras, pa kad dobijes povrat skucas to u gnojivo a kredit sa kamatom ostaje na tih 1 mil kn sto je na kraju daleko od onoga sto si mislio da ces platit.
Sve što kažeš potpuno je točno, ali ako u jednoj od tih idućih godina udari suša, poplava, skakavci, ostaneš bez uroda na neki drugi način (na primjer jednostavno se ne naplatiš od kupca)... onda si u maloj prednosti u odnosu na situaciju da si platio sav porez odmah.
Kredit je najbolje izbjeći ako ikako možeš, ali za porez vrijedi isto pravilo. Od dva zla moraš birati manje.
117
deere power je napisao/la:fidel svako ce te pare ko je imalo pametan dat odmah da zatvori taj kredit ili šta već ima kad je kupovo traktor ili stroj, ali kako god okrenes moras dokazat odakle ti lova a tu te porezna ceka, ljudi misle kupit traktor stavit ga u dugotrajnu imovinu i amortizirat a da niko nece pitat odakle lova, malo sutra
Ako vodiš poslovne knjige onda je jasno od kuda je došla lova i koliko se točno poreza treba platiti. Postoje različiti načini financiranja investicije, samo treba odabrati najoptimalniji za nas, tako da ispadne najpovoljnije kada uračunaš plaćenu kamatu i poreze.
Ali svakako sa tim porezom na velike investicije treba računati, to može biti velika stavka.
117
Ako dobijes npr od europe povrat500 000 kn. To mozes razvuci na 5 godina. Tako da ti godisnje prihod bude 100 000 kn od povrata. A sam trosak amortizacije ce biti npr 130 000 Kn godisnje ako uzmes 20% amortizaciju. Ono sto hocu reci je da jedino tko dobije 90% povrat, taj ce morati platiti porez na dobit ukoliko ne napravi neki drugi trosak tj kupnju necega.
1
Ma kanite se vi tih "đaba para" .... ako ne mislite propasti. Novac koji nisi pošteno zaradio je proklet ...
Odbanirajte pege25- Broj postova : 7
Registriran : 06.02.2015
0
Ima interesa:
http://www.apprrr.hr/pozivi-na-dostavu-ponuda---i-natjecaj-1301.aspx
I sve samo mehanizacija
http://www.apprrr.hr/pozivi-na-dostavu-ponuda---i-natjecaj-1301.aspx
I sve samo mehanizacija
fendt515c je napisao/la:Ako dobijes npr od europe povrat500 000 kn. To mozes razvuci na 5 godina. Tako da ti godisnje prihod bude 100 000 kn od povrata. A sam trosak amortizacije ce biti npr 130 000 Kn godisnje ako uzmes 20% amortizaciju. Ono sto hocu reci je da jedino tko dobije 90% povrat, taj ce morati platiti porez na dobit ukoliko ne napravi neki drugi trosak tj kupnju necega.
Opet pises dezinformacije i naklapanja. Aj samo informativno nam reci koliko imas godina ? Jer pises stvari o kojima nemas pojma, kakvo razvlačenje na 5 godina ? EU ti daje pare tad i tad i nikako razvlacenje nju ne zanima.
39
U svakom slučaju trebalo bi tražiti isplatu u ratama, barem da se nekako obuhvate dvije kalendarske godine. To bi možda malo pomoglo u nekim slučajevima.
117
ako lažu knjigovođe lažem i ja, pitao sam dvoje knjigovođa. konzultanti su istu stvar rekli. jedino mi preostaje još poreznu pitati.
knjigovođe su imali posebno predavanje vezano za ovo. jer nema smisla da plaćaju ljudi porez na ova bespovratna sredstva. i sam bih odustao od toga (tj kupio bih pola onog što planiram kada bi se porez obračunavao na ovaj način kako vi pričate).
i sam tek u 2. natječaj idem da vidim kako će ljudi iz prvog natječaja proći (ako europa to odradi)... ali kao što sam rekao moram još poreznu pitati. za sada mi je dvoje knjigovođa ovako reklo kako pišem, i 2 konzultanta.
imam 28 godina, da nemam pojma ne bih baš rekao, ali naravno ne znam ni sve. naravno NIŠTA OD OVOGA NIJE SLUŽBENO - tek će postati u 3. mjesecu ili kad Europa kaže to može to ne može.
knjigovođe su imali posebno predavanje vezano za ovo. jer nema smisla da plaćaju ljudi porez na ova bespovratna sredstva. i sam bih odustao od toga (tj kupio bih pola onog što planiram kada bi se porez obračunavao na ovaj način kako vi pričate).
i sam tek u 2. natječaj idem da vidim kako će ljudi iz prvog natječaja proći (ako europa to odradi)... ali kao što sam rekao moram još poreznu pitati. za sada mi je dvoje knjigovođa ovako reklo kako pišem, i 2 konzultanta.
imam 28 godina, da nemam pojma ne bih baš rekao, ali naravno ne znam ni sve. naravno NIŠTA OD OVOGA NIJE SLUŽBENO - tek će postati u 3. mjesecu ili kad Europa kaže to može to ne može.
1
kad ti je konzulatat reko onda je sigurno tako ma daj jbt pa nisi valjd blesav valjda znas i sam da moras platit porez na dobit ako je imas, ko nema naravno da nece ali ovo su dost velike investicije i veliki povrati tako da ce država tu najbolje proc, a te fore na 5 godina daj jbt ne pricaj to vise
Ista stvar sa kapitalnim ulaganjima, samo što eto sad dobiješ nešta više povrata i ako isti iskoristiš za povrat kredita nastupa problem, a ako ga investiraš onda kako plaćat kredit
koliko ja znam kako sam čuo od lizing kuće, i od 2 trgovca, ukoliko je nešto kupljeno preko kredita/lizinga, tada novci ne sjedaju na moj račun već na račun lizinga/banke. tako da o trošenju bespovratnih sredstava ne mogu ni pričati. 2 knjigovođa mi je reklo istu stvar - za ovih 5 godina. jedino još poreznu preostaje da pitam.
porez na dobit je inače 40% (što se tiče OPG-a, za druga društva ne znam kakvi su uvjeti) ukoliko je tvoj dohodak veći od nekih 120 000 kn ako se dobro sjećam... tako da nije 30% već 40%.
porez na dobit je inače 40% (što se tiče OPG-a, za druga društva ne znam kakvi su uvjeti) ukoliko je tvoj dohodak veći od nekih 120 000 kn ako se dobro sjećam... tako da nije 30% već 40%.
Zadnja promjena: fendt515c; 6/2/2015, 19:03; ukupno mijenjano 1 put.
1
Čisto sumnjam da to može sjesti na račun lizinga...
Čak i ako sjedne opet moraš to unjeti u prihod u naravi.
Čak i ako sjedne opet moraš to unjeti u prihod u naravi.
mora ići na račun lizinga. jer npr šta se može dogoditi - ti potrošiš tih 50%, 70% 90% na neke druge stvari, nemožeš vraćati kredit i banci tj lizingu ostaje traktor i šta će onda ona s njime? ovako joj em ostaje tih 50% 70% 90% i traktor i tvoje učešće ako nemožeš vraćati kredit. pitaj sberbank lizing ako misliš da nije tako. ili agrariu new holland ili agronom.
u prihod to i ide, ali koliko su mi ovi do sada rekli bi se taj prihod mogao podijeliti do 5 godina koliko su mi objasnili, jedino još poreznu moram pitati. a isto kao i sa ovim novim pdv-om.... prije ti se odmah knjižio a sad tek kad ti netko plati tvoju prodanu robu. zakoni se mijenjaju.
sve ovo ne mora biti točno jer ja ne krojim zakon da bih mogao stajati iza njega. ja samo pišem što mi je rečeno. zato i postoji forum da ljudi iznose svoje mišljenje, što im je rečeno itd. npr što se do prije 5-6 dana mislilo da će proći a sad više ne je sljedeće:
ako se udružuje 2 ili više ljudi dodatnih 20% ne mogu dobiti na mehanizaciju osim u slučaju da pored mehanizacije prave halu/farmu ili preradu nečega... s tim da mehanizacija ne može biti veća od 50% vrjednosti ukupne investicije.
zatim ovo, od starta nije trebala u pravilu ići kupovina u 2014. da se može pod mjeru 4. staviti ali se nešto priča da će moći... idući tjedan bi se više trebalo znati o tome.
udruživanje
u prihod to i ide, ali koliko su mi ovi do sada rekli bi se taj prihod mogao podijeliti do 5 godina koliko su mi objasnili, jedino još poreznu moram pitati. a isto kao i sa ovim novim pdv-om.... prije ti se odmah knjižio a sad tek kad ti netko plati tvoju prodanu robu. zakoni se mijenjaju.
sve ovo ne mora biti točno jer ja ne krojim zakon da bih mogao stajati iza njega. ja samo pišem što mi je rečeno. zato i postoji forum da ljudi iznose svoje mišljenje, što im je rečeno itd. npr što se do prije 5-6 dana mislilo da će proći a sad više ne je sljedeće:
ako se udružuje 2 ili više ljudi dodatnih 20% ne mogu dobiti na mehanizaciju osim u slučaju da pored mehanizacije prave halu/farmu ili preradu nečega... s tim da mehanizacija ne može biti veća od 50% vrjednosti ukupne investicije.
zatim ovo, od starta nije trebala u pravilu ići kupovina u 2014. da se može pod mjeru 4. staviti ali se nešto priča da će moći... idući tjedan bi se više trebalo znati o tome.
udruživanje
Zadnja promjena: fendt515c; 6/2/2015, 19:11; ukupno mijenjano 1 put.
1
Stranica 5 / 15. • 1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10 ... 15
Similar topics
» VIDEO cijelog predavanja iz Zagreba 22.1.2015 - Program ruralnog razvoja 2014. - 2020. godine
» Program obrazovanja za poljoprivrednike?
» Program obrazovanja za poljoprivrednike?
Stranica 5 / 15.
DOPUŠTENJA
Ne moľeą odgovarati na postove.