AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
Orasi by flackmaster
Stranica 2 / 3. • 1, 2, 3
Re: Orasi by flackmaster
...što je s REZIDBOM oraha, to nigdje nisam našao: rezidba KAKO i KADA...
pbabic- Broj postova : 7
Registriran : 19.06.2009
0
Negdje sam pročitao da nema previše rezidbe što se oraha tiče. Ali opet ovisi da li se uzgaja u svrhu drveta ili za plod. Vjerovatno je u uzgoju za plod ona prisutnija, ali to je vjerovatno vrlo malo i to svakih 4-5 godina.
P.S. Da li netko zna kada kada orah počinje davati obilniji rod? Negdje sam čuo da prvi značajniji rod nastupa oko 8. godine ali mi to zvuči malo preoptimistično...
P.S. Da li netko zna kada kada orah počinje davati obilniji rod? Negdje sam čuo da prvi značajniji rod nastupa oko 8. godine ali mi to zvuči malo preoptimistično...
Gigga- Broj postova : 2
Registriran : 16.08.2009
0
...ja koliko znam da počinje rađati u petoj godini, a obilniji plodom bi i mogao biti (nagađam) tek u osmoj godini...
P.S. Mojem orahu je 6 godina ali nema više od 20-tak plodova...
0
pbabic je napisao/la:...ja koliko znam da počinje rađati u petoj godini, a obilniji plodom bi i mogao biti (nagađam) tek u osmoj godini...
U petoj godini?!? OHOHO, fino fino... A taj tvoj orah jel cijepljen odnosno jel znaš koja je sorta? 20-ak plodova za orah star 6 god. mi ne zvuči loše...
Gigga- Broj postova : 2
Registriran : 16.08.2009
0
Prošlu jesen sam direktno u zemlju posadil plodove oraha - po pet plodova za jednu planiranu biljku. Od 45 posađenih plodova (za planiranih 9 biljaka) isklijalo ih se 4 kom na 4 različita mjesta. Sad imaju visinu cca 45 do 50 cm. Grančice su izbile gotovo odmah od zemlje. Zna li netko kada je najbolje odrezat grančice koje su višak? Ove godine ću opet posaditi na mjestima na kojima nije ništa niknulo. Ovo je iz hobija i da ne čistim trnje baš za nikaj, pa mi nije toliko važno što će niknut koju godinu kasnije. Zemlja je pjeskulja. Jedan koji je posađen prije cca 8 godina još uvije nije viši od 120 cm, a ostali sađeni u to vrijeme imaju visinu između 3 i 4 metra. Na dva su ove godine bili prvi plodovi.
iwanho- Broj postova : 450
Registriran : 14.12.2008
12
...nedaleko od mene je jedan stari orah. Vrane su mu u jesen najčešći posjetioci. Kada im, nakon što polete s orahom u kljunu, isti ispadne, na godinu, iako nije u zemlji, izraste lijepa stabljika...Dakle, možda si dublje od 5 cm posijao oraščić i nije iznikla stabljika, a što se tiče zemlje, neznam koliko je pjeskulja dobra za orah...Kada izraste visok, krenu ovi nama novi vjetrovi, hm...Inače, već nakon 5 godina orah daje plod...
0
Pozdrav svima,
evo vec par mjeseci pratim i skupljam informacije o nasadima oraha po forumima pa da neke dileme podijelim i sa vama, mozda mi pomognete u rjesavanju dilema.
Imam nasad oraha u okolici Daruvar, star 3 godine, cca 3h s planom povećanja na 5h. Većinu početničkih grešaka sam naravno napravio, dosta toga već i naučio a ono što mi je sada glavni problem je u koju mehanizaciju investirati u održavanja nasada.
Cini mi se najboljim kultivirati 1-1,5m oko oraha a ostatak zatravniti. Tako je i sada situacija s tim da sam pogodio s covjekom da kosi travu 2 puta godišnje a ja sam se brinuo za kopanje oko oraha. Problem je sto sa svakom kosidbom i baliranjem uništi i pokoji orah.
Što mislite, i ako imate kakvih konkretnih iskustava što je najbolje za rješavanje trave (malčer, kosilica, koje vrste) i za kultiviranje oko oraha (traktorska freza, ručna freza ili nešto drugo) ?
Naravno, cilj mi je postići što bolji efekat uz što manje para.
Eto toliko od mene za sada, lijep pozdrav!
evo vec par mjeseci pratim i skupljam informacije o nasadima oraha po forumima pa da neke dileme podijelim i sa vama, mozda mi pomognete u rjesavanju dilema.
Imam nasad oraha u okolici Daruvar, star 3 godine, cca 3h s planom povećanja na 5h. Većinu početničkih grešaka sam naravno napravio, dosta toga već i naučio a ono što mi je sada glavni problem je u koju mehanizaciju investirati u održavanja nasada.
Cini mi se najboljim kultivirati 1-1,5m oko oraha a ostatak zatravniti. Tako je i sada situacija s tim da sam pogodio s covjekom da kosi travu 2 puta godišnje a ja sam se brinuo za kopanje oko oraha. Problem je sto sa svakom kosidbom i baliranjem uništi i pokoji orah.
Što mislite, i ako imate kakvih konkretnih iskustava što je najbolje za rješavanje trave (malčer, kosilica, koje vrste) i za kultiviranje oko oraha (traktorska freza, ručna freza ili nešto drugo) ?
Naravno, cilj mi je postići što bolji efekat uz što manje para.
Eto toliko od mene za sada, lijep pozdrav!
dalibor- Broj postova : 6
Registriran : 04.11.2009
0
...jednostavno rješenje bi bilo da Ti košenje radi netko drugi a ne taj koji "kosi" ...meni je čovjek orao vrt jednom i više ga nikada nisam zvao zbog istih problema, NIJE PAZIO NA VOĆKE...
NETKO JE NAPISAO NA JEDNOM FORUMU "...Korov u redu unistavam frezom dizelkom 14ks a plac-medjured kosim i travu ostavljam, po savjetu iskusnijeg vocara. Ranije sam koristio tanjiracu iskljucivo...
NETKO JE NAPISAO NA JEDNOM FORUMU "...Korov u redu unistavam frezom dizelkom 14ks a plac-medjured kosim i travu ostavljam, po savjetu iskusnijeg vocara. Ranije sam koristio tanjiracu iskljucivo...
Zadnja promjena: pbabic; 5/11/2009, 11:28; ukupno mijenjano 3 put/a.
0
Gigga je napisao/la:pbabic je napisao/la:...ja koliko znam da počinje rađati u petoj godini, a obilniji plodom bi i mogao biti (nagađam) tek u osmoj godini...
U petoj godini?!? OHOHO, fino fino... A taj tvoj orah jel cijepljen odnosno jel znaš koja je sorta? 20-ak plodova za orah star 6 god. mi ne zvuči loše...
...vjeruj mi neznam koja je sorta ali evo fotka, možda netko prepozna sortu...nije cijepljen nego je izrastao iz ploda... ...ljuska je tanka, plod normalne veličine iako čovjek koji mi ga je dao kaže da je krupnog ploda (marunac) što se nije pokazalo...
...na proljeće ću mu orezati donje grane jer padaju po zemlji, a vrhove sam mu orezao prije dvije godine...
0
BOK imam orahe stare sada 2g. nagodinu planiram posijati travu do sad sam obrađivao sa tanjuračum,a planiram kupit roto malčer to je za vočnjak
dobro i nemožeš pokosit orah.
oko oraha okopavam,a kaj nebude malčer pokosio to bum sa trimerom.
ovo gore je običan orah koji je vrani ispao pa je proklijao sam.
dobro i nemožeš pokosit orah.
oko oraha okopavam,a kaj nebude malčer pokosio to bum sa trimerom.
ovo gore je običan orah koji je vrani ispao pa je proklijao sam.
nugy1- Broj postova : 21
God : 49
Zanimanje : voćarstvo i vinogradarstvo
Registriran : 04.11.2008
0
kamo plasirate tolike orahe?
sunčana- Broj postova : 1026
God : 58
Zanimanje : knjigovodstvo
Registriran : 06.10.2008
2
Flackmaster je napisao/la:
Na zadnjoj slici je oštečena kora od zeca pa sutra moram pošpricat sa kunilentom i onda sam miram do preko zime.
koliko dugo ti djeluje taj kunilent? ja imam nekakvog s kojim sam prošle zime špricala voćke i piše da djeluje samo tri tjedna..
2
Mjesec dana u pravilu ali sad premazujem sa sredstvom koje ti je upakirano kao marmelada u kutijicama. Kod mene testirano i drži 2 mjeseca ali moraš mazat na nekih 40 cm visine od tla radi snjega.
Zove ti se rabivit.
Evo ti link i tamo imaš ostale podatke za eventualni upit proizvođaća.
http://www.apivita.hr/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=3&Itemid=4
Zove ti se rabivit.
Evo ti link i tamo imaš ostale podatke za eventualni upit proizvođaća.
http://www.apivita.hr/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=3&Itemid=4
Zadnja promjena: Flackmaster; 9/12/2009, 09:04; ukupno mijenjano 1 put. (Reason for editing : Tralala)
ajd, da nađem i taj rabivit..
hvala tebi flack!
hvala tebi flack!
2
poštovanje gospodo naišao sam na ovaj forum o orasima pa me zanima sljedeće.
nasljedio sam vočnjak orasa (120 komada, 1ha) star dvadesetak godina,u dosta lošem stanju.
kakva je isplativost toga posla koliki je prinos i da li se kod nas to isplati raditi,buduči da sam ostao bez posla mislio sam da bih možda mogao živjeti od toga.
svaki savjet je dobro došao
nasljedio sam vočnjak orasa (120 komada, 1ha) star dvadesetak godina,u dosta lošem stanju.
kakva je isplativost toga posla koliki je prinos i da li se kod nas to isplati raditi,buduči da sam ostao bez posla mislio sam da bih možda mogao živjeti od toga.
majdo10- Broj postova : 5
Registriran : 17.01.2010
0
majdo10 je napisao/la:poštovanje gospodo naišao sam na ovaj forum o orasima pa me zanima sljedeće.
traži si novi posao a orasi nek ti budu hobi pa dokle stigneš sa njima. mislim da od njih nećeš moči živjeti eventualno če ti biti dobra zakrpa u kučnom proračunu
pozdrav i sretno!
kobac- Broj postova : 65
Registriran : 03.12.2009
0
znam ali zašto toliki ljudi sade vočnjake oraha i isplatit će im se a ja koji mogu na godinu ubrat pun rod meni se ne isplati ne kužim to.
koliko mogu ubrat oraha sa tih 120 komada i tko otkupljuje i po kojoj cijeni plod.
koliko mogu ubrat oraha sa tih 120 komada i tko otkupljuje i po kojoj cijeni plod.
0
ma to ti je dobra lova od tih oraha samo ti je problem sa kupcima.
kod nas otkup ima kod Bose navodno 25 kuna po kg očiščenih i prosušeni......čuo tako
samo ga dovedi u red i to ti je isplativo a i več je star pa češ manje čekati na stablo za drvo a i to ti je oko 500 Eura po m3....
kod nas otkup ima kod Bose navodno 25 kuna po kg očiščenih i prosušeni......čuo tako
samo ga dovedi u red i to ti je isplativo a i več je star pa češ manje čekati na stablo za drvo a i to ti je oko 500 Eura po m3....
ciciripi- Broj postova : 56
Registriran : 18.03.2009
0
majdo10 je napisao/la:znam ali zašto toliki ljudi sade vočnjake oraha i isplatit će im se a ja koji mogu na godinu ubrat pun rod meni se ne isplati ne kužim to.
JA SAM TI SAMO REKAO SVOJE MIŠLJENJE a ti procijeni jeli točno ili nije ( ja sam skoro 100% siguran u njega ) sao sam ti htio skrenuti pažnju da ne uliječeš u nekakve kredite na bazi 1Ha vočnjaka! dosta se ljudi opeklo a bolje spriječiti nego liječiti, a u lijepoj našoj nam treba što više jakih ljudi a ne propalih i zaduženih!
stavi sve na papir i odluči
kobac- Broj postova : 65
Registriran : 03.12.2009
0
znači 120 komada oraha puta 15 kg ploda puta 25 kn je jednako 45 tisuća kuna godišnje hm. vrlo dobro budući da je mjesečna plača kod nas 2800 kn. ovo mi se čini više nego odlično.
0
@majdo10
tebi je upala šaka u med...imaš nasad oraha u funkciji i preostaje ti samo da naoštriš kosu za proljeće i mirno čekaš jesen...u međuvremenu traži kupca, čitaj literaturu i traži posao (kao što ti je kobac rekao)...štogod da kapne nakon prodaje, biti će dobro i sigurno više od ulaganja koje ćeš imati ove godine
tebi je upala šaka u med...imaš nasad oraha u funkciji i preostaje ti samo da naoštriš kosu za proljeće i mirno čekaš jesen...u međuvremenu traži kupca, čitaj literaturu i traži posao (kao što ti je kobac rekao)...štogod da kapne nakon prodaje, biti će dobro i sigurno više od ulaganja koje ćeš imati ove godine
kako ču urediti taj vočnjak da li moram kopati oko stabala pokupiti staro lišće i što sve ne najlakše je upalit kosu i pokosit ljudi ne znam ništa.
p.s. imam strašnu volju i vremena koliko treba.
p.s. imam strašnu volju i vremena koliko treba.
0
...za početak bi trebao reći što ti to znači "...u lošem stanju..."
da li imaš ikakvog saznanja o dosadašnjem urodu, postoje sorte oraha sađene za drvnu masu koje slabo rode
sad je pravo vrijeme da se krene barem sa nabavkom, ako ne već i sa zaštitom ako postoji potreba
vjerujem da bi za parsto kuna dobio nekog iskusnog u jednu vizitaciju i mišljenje, to bih ti dapače, savjetovao kao prvi korak i trošak
internet kaže ovo:
1. Odrezati ili otpiliti sve polomljene, osušene ili oštećene grane tako da rez bude 20-30 cm u zdravo
2. Odstraniti guste, primarna grane iz sredine krošnje i na razmak 70-90 cm. Odstraniti onu granu koja smeta i ranjava drugu granu.
3. Odrezati konkurentne grane (vodopije) u ljetnoj rezidbi osim u slučaju kada će se koristiti kao produljnica
4. Produljnice grana, kao kod većine voćaka, se ne skraćuju nego se ostavljaju jednostruko na vanjsku granu (kao žice na okrenutom kišobranu)
5. Sve rane obvezno premazati voćarskim voskom.
budi strpljiv, na ovom forumu ima nekoliko voćara i možda ti oni daju par općenitih savjeta u vezi tehnologije održavanja
da li imaš ikakvog saznanja o dosadašnjem urodu, postoje sorte oraha sađene za drvnu masu koje slabo rode
sad je pravo vrijeme da se krene barem sa nabavkom, ako ne već i sa zaštitom ako postoji potreba
vjerujem da bi za parsto kuna dobio nekog iskusnog u jednu vizitaciju i mišljenje, to bih ti dapače, savjetovao kao prvi korak i trošak
internet kaže ovo:
1. Odrezati ili otpiliti sve polomljene, osušene ili oštećene grane tako da rez bude 20-30 cm u zdravo
2. Odstraniti guste, primarna grane iz sredine krošnje i na razmak 70-90 cm. Odstraniti onu granu koja smeta i ranjava drugu granu.
3. Odrezati konkurentne grane (vodopije) u ljetnoj rezidbi osim u slučaju kada će se koristiti kao produljnica
4. Produljnice grana, kao kod većine voćaka, se ne skraćuju nego se ostavljaju jednostruko na vanjsku granu (kao žice na okrenutom kišobranu)
5. Sve rane obvezno premazati voćarskim voskom.
budi strpljiv, na ovom forumu ima nekoliko voćara i možda ti oni daju par općenitih savjeta u vezi tehnologije održavanja
nemam nikakvih saznanja deda mi je rekao da je znao imati po stodvadeset vreča oraha u ljusci.
orasi su sađeni za plod mislim da ima dvije vrste nekakvi čačanski i drugu vrstu ne znam.
drvo nije za industriju jer sam zvao nekakve što imaju pilanu pa kažu da su orasi niski.
ostaje mi samo da probam ubrat što više ploda
orasi su sađeni za plod mislim da ima dvije vrste nekakvi čačanski i drugu vrstu ne znam.
drvo nije za industriju jer sam zvao nekakve što imaju pilanu pa kažu da su orasi niski.
ostaje mi samo da probam ubrat što više ploda
0
onda kreni odmah sa uređenjem najprije grana koje su popucale,iskidane ili osušene.
Zatim oprskaj plavim sredstvom i čekaj prolječe a onda kosi daj snage u svojim rukama ili još lakše imaš raznih herbiciba protiv korova jer je to stari nasad pa se ne moraš sikirati oko bojazna za stabla.
Ili još bolje u prolječe to sve lijepo potanjuraj pa ostavi fino travu i kosi je malčerom i sakupljaj plodove na jesen...Samo u svom poslu UŽIVAJ :P
Zatim oprskaj plavim sredstvom i čekaj prolječe a onda kosi daj snage u svojim rukama ili još lakše imaš raznih herbiciba protiv korova jer je to stari nasad pa se ne moraš sikirati oko bojazna za stabla.
Ili još bolje u prolječe to sve lijepo potanjuraj pa ostavi fino travu i kosi je malčerom i sakupljaj plodove na jesen...Samo u svom poslu UŽIVAJ :P
ciciripi- Broj postova : 56
Registriran : 18.03.2009
0
Stranica 2 / 3. • 1, 2, 3
Stranica 2 / 3.
DOPUŠTENJA
Ne moľeą odgovarati na postove.
|
|