AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
Vijesti i vjestice
Stranica 9 / 22. • 1 ... 6 ... 8, 9, 10 ... 15 ... 22
Re: Vijesti i vjestice
pege25 je napisao/la:Evo danas sam čuo ovu veselu vijest i mislim da to nemože proči ...ako i prođe volio bi viditi onog ko je u mojoj županiji proglasio 80% štete i ako taj dobije a ja ne sa stvarnom štetom 60% onda vjerute da če biti vadi pege plinsku bocu i ravno kod zna se se koga na malu partiju ako nebude pozitivnog dogovora onda če biti
i ti se jedini oglasio na ovo? ljudi moji, nije dezinformacija (DP), nego je istina. županijska povjerenstva za procjenu šteta su dobila zadatak da do ponedjeljka 14.11. do 12:00 dostave podatke o šteti od suše al samo koji imaju iznad 80%!!!!!! piše u dopisu, "podaci pristigli nakon 12:00 neće se uzeti u razmatranje". ak nekog zanima mogu i skenirat. koje su to fore, mogli su odma reći nema novaca za sušu pa nebi ni prijavljivali. ionako gube na izborima. kakva je to država koja nema novaca.
tomo_MF- Broj postova : 1298
Registriran : 03.06.2009
13
Pazi tomo (izgleda da sam jedini imao štetu)pa niko nije imao štetu niti je prijavio 80% to može samo budala napraviti ili? s druge strane da sam ja prijavio recimo 80% a nisam imao ni 30% nikom ništa ja dobijem lovu bez ikakve kontrole...neznam kako vi ali nas su ispitivali koliko otprilike mislimo da je šteta svi su prijavili u večini između 40 -60 % što se pokazalo i točno po rezultatima nakon prolaska kombajna da se u mom slučaju i obestinila prognoza koja iznosi cca 60% i što sad nikom ništa .Neznam nadao sam se barem tu neku pinku joj prvo poticaja nema sada ni ovoga joj joj nije ovo dobro.
Ma da vidili su oni da su spušili ove izbore i sad nam se osvečuju garant.
Pazi ja ču otiči u poglavarstvo i provjeriti ču dali je tko prijavio toliku štetu ako je ima da napravi sranje tolikih razmjera da če se čuti do pakistana ...jer je to čista naštimaljka
Ma da vidili su oni da su spušili ove izbore i sad nam se osvečuju garant.
Pazi ja ču otiči u poglavarstvo i provjeriti ču dali je tko prijavio toliku štetu ako je ima da napravi sranje tolikih razmjera da če se čuti do pakistana ...jer je to čista naštimaljka
Zadnja promjena: pege25; 11/11/2011, 20:25; ukupno mijenjano 1 put.
pege25- Broj postova : 5212
God : 50
Registriran : 18.09.2010
131
tako je i kod nas, od 30% do 60% maksimalno su prijavljivali, pa nebi nitko od srama išao reći da je preko 80% (valjda). ja mislim da ima i takvih negdje ali jako jako malo (sa puno hektara), koji su znali što će se dogodit, pa su si smjestili tako...
kak nebi spušili, što su napravili do sad? da bar nisu nista radili nebi trosili novce. putujem ovih dana često, vidim gradi se tamo mostić, vamo nadvožnjak kao bit će brza cesta neka....500 metara dalje stoji nadvožnjak izgrađen pred 4 godine za tu istu brzu cestu (Vrbovec-BJ).... te fore i mala djeca vide.
pege nemoš ti sam ništa.
kak nebi spušili, što su napravili do sad? da bar nisu nista radili nebi trosili novce. putujem ovih dana često, vidim gradi se tamo mostić, vamo nadvožnjak kao bit će brza cesta neka....500 metara dalje stoji nadvožnjak izgrađen pred 4 godine za tu istu brzu cestu (Vrbovec-BJ).... te fore i mala djeca vide.
pege nemoš ti sam ništa.
tomo_MF- Broj postova : 1298
Registriran : 03.06.2009
13
Tomo vjeruj ja sam vamo najgore prošao po pitanju suše ,jer sam kupio i zakupio najgoru zemlju i niko od mene nema veču štetu i ja ju iskreno imam na soji i kukurzu cca 60% imam odvage imam slike istog tako da neke dokaze imamm.Kao drugo znam sve poljoprivrednike u mopjoj okolici kako dišu ,vjeruj sutra idem u poglavarstvo grada valpova i tražit ču izvješće o procjeni štete i hoču da mi ga daju na uvid ko je koliko prijavio štetu ipak sam ja zamjenik predsjednika za ruralni razvoj grada Valpova pa mi moraju dati iste na uvid
Ako nađem i jednog da je prijavio toliku štetu ima da napravim toliku halbuku oko toga da če me zapamtiti za vjek vjekova (novinari to vole a i znaju da sam sklon tome ).Biće prođa samo ono svi dobivamo ili nitko .
Tomo budeš ti još videl kako če oni da plešu ima da plešu kako pege svira
Ako nađem i jednog da je prijavio toliku štetu ima da napravim toliku halbuku oko toga da če me zapamtiti za vjek vjekova (novinari to vole a i znaju da sam sklon tome ).Biće prođa samo ono svi dobivamo ili nitko .
Tomo budeš ti još videl kako če oni da plešu ima da plešu kako pege svira
131
Upravo provjerio kažu ovi u gradu da nisu još dobili nikakv naputak vezano za isto ..tako da čekamo i dalje i mislim da im ovo neče proći.
Jedino ako znaju da nitko nije toliko proglasio i da je to jeftini trik da se zaobiđe isplata štete ...ali neče moči to tako ...odma zovem sanadera
Što je ovo vidim ja da baš izgleda nema nas puno sa štetom od suše ....što to znači oparili ste se dobrano na konto nas par luzera ili?
Jedino ako znaju da nitko nije toliko proglasio i da je to jeftini trik da se zaobiđe isplata štete ...ali neče moči to tako ...odma zovem sanadera
Što je ovo vidim ja da baš izgleda nema nas puno sa štetom od suše ....što to znači oparili ste se dobrano na konto nas par luzera ili?
131
upravo tako jeftin trik, ali vjerovatno neželu sada puno o tome baš zbog reakcije "seljaka".
Opet nam je zakazala naša HPK. Bitno da se ide u Hannover...
Subjektivno bi mi odgovaralo da ako već ne isplačuju štetu da mi oproste zakup za ovu godinu...ali pošto to nebi bilo fer i pošteno prema onima koji nemaju zemlju u zakupu nebi to ni forsirao.
Radije nek nam raspodijele neku crkavicu svima i ja zadovoljan...a ako ne onda pošto su radovi pri kraju ili kod nekih i gotovi oprati traktorčiće i malo ih provozati po cesti, dugo već nismo.
Subjektivno bi mi odgovaralo da ako već ne isplačuju štetu da mi oproste zakup za ovu godinu...ali pošto to nebi bilo fer i pošteno prema onima koji nemaju zemlju u zakupu nebi to ni forsirao.
Radije nek nam raspodijele neku crkavicu svima i ja zadovoljan...a ako ne onda pošto su radovi pri kraju ili kod nekih i gotovi oprati traktorčiće i malo ih provozati po cesti, dugo već nismo.
majs- Broj postova : 683
Registriran : 28.08.2008
11
majs u pravu si, bar je jesen posluzila pa ce sav poso bit brzo gotov a onda svi na ulice, druge nam nema
ovo se pretvara u nesto strasno, cak nemam ni pravu rijec za to, pa di je tu neka demokratija ili bilo sta kad nas hebe ko stigne, nema goreg rezima od ovog a kako mi se cini dolazi jos gori (EU) koji ce nam odredit i koje doba dana smijemo u WC ici ili ce nas kaznit, dok druge drzava ne zele uc u EU ili sad vec neke bjeze van mi se svim silama borimo da udjemo, ko je tu lud
ovo se pretvara u nesto strasno, cak nemam ni pravu rijec za to, pa di je tu neka demokratija ili bilo sta kad nas hebe ko stigne, nema goreg rezima od ovog a kako mi se cini dolazi jos gori (EU) koji ce nam odredit i koje doba dana smijemo u WC ici ili ce nas kaznit, dok druge drzava ne zele uc u EU ili sad vec neke bjeze van mi se svim silama borimo da udjemo, ko je tu lud
majs je napisao/la:Opet nam je zakazala naša HPK. Bitno da se ide u Hannover...
E vidiš majs ja nisam da se svima podjeli crkavica nego da se pošteno zna gdje i tko je imao stvarno štetu ,tako nebi se zadovoljio nikakvom crkavicom jer sam ja za razliku od tebe imao štetu od suše,ako griješim izvini ali si mi zvučao i napiso tako nošarlantno da je to čudo jedno i po tome sam zaključio da ti je tak svejedno ..e vidiš meni nije i neželim dijeliti sa svima jer neki nisu imali štetu a prijavili ju i onda zbog takih puše oni koji su je imali .
131
kad stočari izgube preko 30% krme za stoku, onda to nije zajebancija jer imaju direktnu i indirektnu štetu- oni moraju tu krmu kupiti!
mačor- Broj postova : 796
Registriran : 28.07.2011
12
mačor je napisao/la:kad stočari izgube preko 30% krme za stoku, onda to nije zajebancija jer imaju direktnu i indirektnu štetu- oni moraju tu krmu kupiti!
e vidiš to je dio koji čisti ratari ne želu vidjeti, jer oni znaju kada imaju manju zaradu ili su nedaj bože u gubitku i priče kako je stočarima lako i puni su para, ali u ovakvim ekstremima stočari em imaju gubitak na njivama (kao i ratari) em moraju još i kupovati krmivo koje je u takvim godinama skupo ili prodavati stoku koja je onda u bescijenje.
Ja vidim da mi ratari pod hitno moramo postati stočari da se enormno obogatimo, a stočari moraju napustiti stočarstvo i početi se baviti samo ratarstvom, tako da lagodno žive.
Fidelito- Broj postova : 4471
Zanimanje : Poljoprivrednik - ministar
Registriran : 17.05.2008
117
Evo danas provjerio i u gradu Valpovu utvrdi hdz-a i me umiruju i vele da još nisu dobili nikakv dopis i da je ovo nečija političko novinarska patka...o kojoj stranci je riječ koja je bacila kost neželim divaniti zbog mira u kući.
Tako za sad možemo biti spokojni dok nestigne i službeni dopis u Valpovo onda če cijela država znati kako stvari stoje oko istog ...to tada dragi poljoprivrednici s mirom radite svoje poslove...
Tako za sad možemo biti spokojni dok nestigne i službeni dopis u Valpovo onda če cijela država znati kako stvari stoje oko istog ...to tada dragi poljoprivrednici s mirom radite svoje poslove...
Zadnja promjena: pege25; 14/11/2011, 14:35; ukupno mijenjano 1 put.
131
Pa dopis nikada neća niti stići, ova (polu)izjava je puštanje probnih balona, da se vidi reakcija (koja baš i nije bila najbolja) pa će se to 'zaboraviti' do daljnjeg. Novaca nema, nije to baš neka tajna. Željelo se sa malo novaca pokriti veliku obavezu, ali tako to ne ide. Po meni uopće nije potrebno proizvođačima isplaćivati niti kune za štetu od suše. Nije nikada niti trebalo (makar sam osobno u prošlosti dobio na ime toga lijepe novce), jer mi smo poduzetnici koji bi taj rizik trebali uračunati u svoje poslovanje (rizik od suše). Možda bi bilo dobro da se zaključi polica osiguranja (na državnom nivou) kojom bi bio pokriven rizik od suše. Ovako sa sustavom suša (ili neka druga elementarna nepogoda) pa onda isplata novaca ljudima na ruke (uvijek baš pred izbore), pa opet čekanje suše - vodi jedino u stvaranje navike da sve te rizike mora pokrivati država (a pokriva zapravo jedan mali dio toga - a te procjene su vrlo subjektivna i nerealne). Ovako se stalno vrtimo u krug i zaigrani smo lovom na vlastiti rep. Bolje bi bilo da su te novce uložili u projekte navodnjavanja, u edukaciju kako da sami možemo napraviti akumulacije, kako navodnjavati itd.. Mnogima to ništa nebi značilo, ali neki bi ipak pokušali poduzeti prve korake prema navodnjavanju. Poznajem slučaj čovijeka kojemu je vodovod prošao pored parcele i nisu mu dali da se priključi kako bi navodnjavao, jer nema građevnu dozvolu, ali on ne želi graditi kuću - nego navodnjavati povrće (taj slučaj vodovod ne poznaje da netko želi samo navodnjavati!). BTW, inače vrlo malo ljudi se priključilo na taj vodovod, i mala im je potrošnja vode u njemu (ljudi imaju svoje bunare, pa nemaju potrebu priključenja), a kada čovijek želi priključak (koji bi sigurno uredno platio kao i potrošenu vodu) - e onda ne može. I da se donese nekakva uredba da se to omogući - nebi koštalo niti kune državu. I 'problem suše' bio bi riješen barem nekome. A možda bi se uvezlo par kila povrća manje u državu. I tako se radi - počinje se sa uređivanjem malih stvari, koje kumulativno (zbrojeno) daju velike učinke. Bez velikih investicija, samo netko treba napisati jednu odluku. I to je mjesto na kojem birokracija u ovoj državi pada. I vjerujem da ovo nije jedini ovakav slučaj.
Zadnja promjena: Fidelito; 14/11/2011, 14:57; ukupno mijenjano 1 put.
117
fidel jedno nisi u pravu, a to je mi ipak nismo poduzetnici, niko nas tako ne zove vec smo seljaci, poljoprivrednici ili farmeri ali pdouzetnici nikako, kazi u banci da si poduzetnik smijali bi se ko ludi
jedno je sigurno a to je da svi moramo jest, i kad bi svi seljaci na svjetu propali sta bi se odna jelo i bilo bi kasno da nam onda neko daje neke odštete, drzava je samo kriva sto nema spremen novce za takve sitacije jer to ipak ne bude svake godine pa bi mogli malo skupit nisu to neki novci za drzavu a selo ipak ozivi kad se nesto malo dobije i svi bi bili zadovoljni
jedno je sigurno a to je da svi moramo jest, i kad bi svi seljaci na svjetu propali sta bi se odna jelo i bilo bi kasno da nam onda neko daje neke odštete, drzava je samo kriva sto nema spremen novce za takve sitacije jer to ipak ne bude svake godine pa bi mogli malo skupit nisu to neki novci za drzavu a selo ipak ozivi kad se nesto malo dobije i svi bi bili zadovoljni
Ma nisu to neki novci za državu, ali moramo izaći iz ovoga začaranog kruga. Kakav je smisao u tome da uvijek samo pokrivaš gubitke? Bolje ih je preventivno spriječiti, da se takve situacije u budućnosti što manje ponavljaju. Istina je da su te isplate 'za sušu' podmazivanje birača (ali novcem iz zajedničke blagajne) da se lakše odluči na glasačkom mjestu. Možda će većina reći da to tome nije tako, ali znatan broj ljudi život i politiku gleda kroz te novce, osobito ako ti opstanak ovisi o takvim isplatama. Moramo se zapitati kako to da su te isplate za sušu redovito 'obilnije' u predizbornim godinama? Možemo i reći da bi sada trebali inzistirati na tim novcima, kao vrijeme je da se vlast 'stisne' da se to isplati (jeftini politički bodovi). To bi bilo točno da se ti novci trebaju isplatiti sa nekog stranačkog ili privatnog računa, ali to se isplaćuje iz proračuna - a to su naši zajednički novci. Nažalost ova država nije trenutno u poziciji da ljude učini zadovoljnima tako da im isplaćuje novce na ovakav način. Ono malo novaca koje je država u satnju osigurati jedino se ispalti investirati u unaprijeđenje proizvodenj da se ona učini što rentabilnijom, tako da budemo konkurentni. Kupovanje glasova zasigurno neće povećati konkurentnost gospodarstva. Upravo ta kupovina dovela nas je u poziciju tu gdje jesmo, kao sve štima a svaki dan smo (kao država a i mnogi pojedinci) sve dužniji, sa tendencijom pogoršavanja stanja.
I nemoj mi govoriti da nismo poduzetnici kada jesmo. Mi jesmo seljaci, ali smo i poduzetnici silom prilike. To sam lijepo objasnio **** (nekada davno), i tako tome je. Nažalost ili nasreću (kako god hoćeš) ali to je činjenica. Bavljenje poljoprivredom način je života, ali poduzetnički način života. Možda se nekome bude htjelo tražiti post gdje sam to objašnjavao **** (i mislim da se on sa time složio, mojim objašnjenjem).
I nemoj mi govoriti da nismo poduzetnici kada jesmo. Mi jesmo seljaci, ali smo i poduzetnici silom prilike. To sam lijepo objasnio **** (nekada davno), i tako tome je. Nažalost ili nasreću (kako god hoćeš) ali to je činjenica. Bavljenje poljoprivredom način je života, ali poduzetnički način života. Možda se nekome bude htjelo tražiti post gdje sam to objašnjavao **** (i mislim da se on sa time složio, mojim objašnjenjem).
Zadnja promjena: Fidelito; 14/11/2011, 15:42; ukupno mijenjano 1 put.
117
dobro ak jesmo zaste se ne vodimo nigdi kao poduzetnici, zasto ne mozemo dobit ni jedan poduzetnicki kredit ili bilo kakve povlastice kakve imaju ti neki poduzetnici, zasto mi sami ne odredjejemo koliko ce kostat nas proizvod ili usluga vec i to drugi odlucuje za nas, dobro evo sad imamo komoru ali od koje neikakve koristi i jos je moramo placat, pa jel nije to onda smjesno
http://www.nacional.hr/clanak/119687/kako-zaraditi-na-gladnima
""Feyder dobro poznaje strukture Svjetske trgovinske organizacije i
UNICTAD-a (Konferencija UN-a za trgovinu i razvoj). Feyder u svojoj
knjizi "Ubitačna glad" oslikava dramu na karipskom otoku: do prije 30
godina su poljoprivrednici na Haitiju proizvodili dovoljnu količinu riže
za cjelokupno stanovništvo u zemlji. No, Haiti je bio primoran
smanjiti carinu s 50 na tri posto. Subvencionirane namirnice uvezene iz
SAD-a su jednostavno uništile domaću poljoprivredu. Poljoprivrednici
su izgubili osnovu za svoju egzistenciju zbog čega je sve više ljudi na
otoku gladno.
Haiti danas iz SAD-a uvozi 80 posto riže koja mu je potrebna i time
je postao potpuno ovisan o turbulencijama na svjetskom tržištu. Haiti
je i prije potresa u siječnju 2010. godine bio najsiromašnija zemlja na
svijetu. Bivši američki predsjednik Bill Clinton koji se zalagao za
smanjenje carina na Haitiju sada se kaje zbog svoje politike prema
Haitiju: "Možda je to bilo dobro za neke moje farmere u Arkansasu, ali
je to bila greška".
Ono što važi za Haiti, važi i za mnoge druge siromašne zemlje. Zemlje
EU-a s damping-cijenama također zarađuju na izvozu žitarica, pilećeg
mesa ili mlijeka u prahu i uništavaju lokalne poljoprivrednike u južnim
zemljama, tvrdi Jean Feyder. Haiti i ostale siromašne zemlje tako su s
vremenom postale ovisne o huminatarnoj pomoći iz inozemstva. Međutim,
ta pomoć se ne daje, ako zemlje-donatorice ne vide vlastiti interes.
Feyder kaže da pomoć u hrani "ne smije više služiti kao sredstvo kojim
se donatori žele riješiti poljoprivrednih viškova i izaći na nova
tržišta".
otoku gladno.
je to bila greška".
tržišta".
Zadnja promjena: mačor; 14/11/2011, 16:03; ukupno mijenjano 1 put.
mačor- Broj postova : 796
Registriran : 28.07.2011
12
deere power je napisao/la:dobro ak jesmo zaste se ne vodimo nigdi kao poduzetnici, zasto ne mozemo dobit ni jedan poduzetnicki kredit ili bilo kakve povlastice kakve imaju ti neki poduzetnici, zasto mi sami ne odredjejemo koliko ce kostat nas proizvod ili usluga vec i to drugi odlucuje za nas, dobro evo sad imamo komoru ali od koje neikakve koristi i jos je moramo placat, pa jel nije to onda smjesno
Pa ja sam obrtnik (točnije poljoprivredni obrtnik) i vodim se kao poduzetnik. OPG kao forma poslovanja nije poznata nigdje osim, naravno kod nas. Inače OPG vodi praktično isto knjigovodstvo kao i obrt (to će ti knjigovođe točnije objasniti) i kada se shvatilo da su sa stvaranjem OPG-ova dali dreku pljusku, onda se nabrzinu stvarala poljoprivredna komora (po uzoru na obrtničku komoru). Ja smatram da je tu jedna komora previše.
Kredit možeš dobiti pod uvijetima koje određuju komercijalne banke ili HBOR ili već onaj tko daje kredite. Ako zadovoljiš te uvijete. Ja ti nebih preporučio podizanje kredita u ovim uvijetima kakvi su sada na tržištu. Možda ako ima nešto sa subvencioniranom kamatom, ali tu je osnovno pravilo da poduzetnička ideja mora biti kvalitetna, sa potencijalno velikim 'prinosom' (a toga u poljoprivredi baš i nema). Povlastice nemamo (ako tu kao neku povlasticu ne računaš poticaj, koji se isplaćuju u rijetkim gospodarskim granama) i mislim da i ne trebamo neke posebne povlastice (povlastice uvijek unose nered u sustav i to treba izbjegavati). Svoju robu koju proizvodiš prodaješ na tržištu ovakvom kakvo je (nije da tu nebi trebalo dosta poraditi), meni smeta očita kartelizacija tržišta na koju nitko ne reagira. Taj kartel će propasti (vjerovatno) ulaskom u EU. Dani su mu ionako odbrojani i svaka istraga bila bi trošenje vremena. Od komore nemamo koristi, ali ovakva komora je odraz nas poljoprivrednika i opće situacije u državi.
117
to je onda jos jedan zajeb ove drzave, trebali smo svi bit obrtnici a ovo opg u sustavu pdv-a je stvarno sprdacina i nije trebalo nikad ni zažvit, al opet zbog interesa par ljudi svasta se kod nas moze
znam da je slicno knjigovodstvo i moje je misljenje da bi sve trebali prec u obrtnike, tako bi onda ova nesretna komora se morala ugasit ili bi se naslo nesto da i dalje nas pljackaju?
znam da je slicno knjigovodstvo i moje je misljenje da bi sve trebali prec u obrtnike, tako bi onda ova nesretna komora se morala ugasit ili bi se naslo nesto da i dalje nas pljackaju?
mačor je napisao/la:http://www.nacional.hr/clanak/119687/kako-zaraditi-na-gladnima
otoku gladno.
je to bila
tržišta".
Nisu uništili samo poljoprivrednike, nego su uništili potrošače, mi kao poljoprivrednici nismo samo proizvođači, mi svoju zaradu i trošimo u dućanu kupujući potrepštine za kuću i plaćajući račune, doprinose i poreze. Ako nema nas kao proizvođača (poljoprivrednika) - tko će kupovati u dućanima? Ona državna administracija neće imati kome i što administrirati kada nestane proizvođača. TO se dogodilo na Haitiju, postali su ovisnici o humanitarnoj pomoći. Mi smo postali ovisnici o vanjskom financiranju jer je država u stalnom deficitu.
117
Fidelito je napisao/la:deere power je napisao/la:dobro ak jesmo zaste se ne vodimo nigdi kao poduzetnici, zasto ne mozemo dobit ni jedan poduzetnicki kredit ili bilo kakve povlastice kakve imaju ti neki poduzetnici, zasto mi sami ne odredjejemo koliko ce kostat nas proizvod ili usluga vec i to drugi odlucuje za nas, dobro evo sad imamo komoru ali od koje neikakve koristi i jos je moramo placat, pa jel nije to onda smjesno
Pa ja sam obrtnik (točnije poljoprivredni obrtnik) i vodim se kao poduzetnik. OPG kao forma poslovanja nije poznata nigdje osim, naravno kod nas. Inače OPG vodi praktično isto knjigovodstvo kao i obrt (to će ti knjigovođe točnije objasniti) i kada se shvatilo da su sa stvaranjem OPG-ova dali dreku pljusku, onda se nabrzinu stvarala poljoprivredna komora (po uzoru na obrtničku komoru). Ja smatram da je tu jedna komora previše.
Kredit možeš dobiti pod uvijetima koje određuju komercijalne banke ili HBOR ili već onaj tko daje kredite. Ako zadovoljiš te uvijete. Ja ti nebih preporučio podizanje kredita u ovim uvijetima kakvi su sada na tržištu. Možda ako ima nešto sa subvencioniranom kamatom, ali tu je osnovno pravilo da poduzetnička ideja mora biti kvalitetna, sa potencijalno velikim 'prinosom' (a toga u poljoprivredi baš i nema). Povlastice nemamo (ako tu kao neku povlasticu ne računaš poticaj, koji se isplaćuju u rijetkim gospodarskim granama) i mislim da i ne trebamo neke posebne povlastice (povlastice uvijek unose nered u sustav i to treba izbjegavati). Svoju robu koju proizvodiš prodaješ na tržištu ovakvom kakvo je (nije da tu nebi trebalo dosta poraditi), meni smeta očita kartelizacija tržišta na koju nitko ne reagira. Taj kartel će propasti (vjerovatno) ulaskom u EU. Dani su mu ionako odbrojani i svaka istraga bila bi trošenje vremena. Od komore nemamo koristi, ali ovakva komora je odraz nas poljoprivrednika i opće situacije u državi.
jedino ne dobis onih 20.000 kuna kad nekoga stalno zaposlis...
JOSIP FERGUSON- Broj postova : 1238
God : 42
Registriran : 10.03.2008
17
→→→ : VIŠE
Zašto ne bi dobio ta sredstva ako nekoga stalno zaposliš? Ako u zakonu piše da se mogu dobiti, onda treba inzistirati na tome da se dobiju. Treba pokrenuti to pitanje (kao i mnoga druga), ako misliš da si (smo) zakinuti. Treba obavijestiti i druge da postoji taj problem, ljudi jednostavno ne vide od šume propisa - drveće. Kada takvo tumačenje propisa bude 'češkalo' više ljudi, onda je veća vjerovatnost da će se to urediti. Onda ne pali više administrativno guranje glave u pijesak. Ne očekujte da će se drugi boriti za ostvarivanje naših zakonskih prava, kao što se i ja neću (vjerovatno) boriti za ostvarivanje prava nekih drugih kategorija poduzetnika (ali ću ih poduprijeti ako su ta tražena prava zakonita i osnovana).
117
Stranica 9 / 22. • 1 ... 6 ... 8, 9, 10 ... 15 ... 22
Similar topics
» Vijesti iz svijeta
» Vijesti vezane za poljoprivredu
» Vijesti koje nisu usko vezane za poljoprivredu
» Vijesti vezane za poljoprivredu
» Vijesti koje nisu usko vezane za poljoprivredu
Stranica 9 / 22.