AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
lavanda
Stranica 12 / 40. • 1 ... 7 ... 11, 12, 13 ... 26 ... 40
Re: lavanda
nego, dali je tko od vas razmišljao o sadnji prave lavande u kontitentu??
mene kopka i malo razmišljam da posadim koji hektar prave lavande
mene kopka i malo razmišljam da posadim koji hektar prave lavande
e ja bi ti savjetovao da posadiš to na manje, recimo nekih 10-20 sadnica tek tolko da vidis uspješnost prezimljavanja jer sam našo ovaj podatak...
e sad ako netko bolje zna od mene slobodno me ispravi....
trpi povremena smrzavanja do - 9 stupnjeva max 12 sati.
e sad ako netko bolje zna od mene slobodno me ispravi....
Seraf- Broj postova : 83
Registriran : 21.12.2009
0
bio sam prije godinu dvije na predavanju u Općini Križ. Procjena pogodnosti poljoprivrednog zemljišta za uzgoj lavande
uglavnom, ljudi su napravili komplet studiju, od idealnog mjesta za sadnju do prerade...
tamo sam pokupio podatak koji me začudio i to jako...
TOPLINA: početak vegetacije +12*C lavanda i lavandin
lavanda izdrži temp do -25/-30*C
lavandin do -20*C
i još prinosi: lavanda 3-5t/ha -- 0,25kg/grmu
lavandin 5-10t/ha -- 1-1,5kg/grmu
to su podatci koje sam prepisao sa video zida.... ovo za kilažu je opće poznata stvar, samo nisam mislio da je tako mala količina lavande na grmu. a ovo o temperaturi me šlagiralo!!
seraf. to sam ja onako u šali rekao koji hektar. treba probati sa manjom površinom i manjim brojem sadnica... cca 3000m2 i 2000 sadnica... ali o tom po tome... iskreno, želio bih probati!!
uglavnom, ljudi su napravili komplet studiju, od idealnog mjesta za sadnju do prerade...
tamo sam pokupio podatak koji me začudio i to jako...
TOPLINA: početak vegetacije +12*C lavanda i lavandin
lavanda izdrži temp do -25/-30*C
lavandin do -20*C
i još prinosi: lavanda 3-5t/ha -- 0,25kg/grmu
lavandin 5-10t/ha -- 1-1,5kg/grmu
to su podatci koje sam prepisao sa video zida.... ovo za kilažu je opće poznata stvar, samo nisam mislio da je tako mala količina lavande na grmu. a ovo o temperaturi me šlagiralo!!
seraf. to sam ja onako u šali rekao koji hektar. treba probati sa manjom površinom i manjim brojem sadnica... cca 3000m2 i 2000 sadnica... ali o tom po tome... iskreno, želio bih probati!!
ne znam ja sam jako dugo tražio po internetu jer me isto to zanimalo... našo sam onaj podatak, i još da je ulje puno puno kvalitetnije tako da na kraju ispadne isto.. kod lavandina dobiješ više ulja manje kvalitete a kod lavande manje ulja veće kvalitete
a što se tiče lavandina izdrži on bez problema i do -25*C
a di bi sadnice nabavio?
a što se tiče lavandina izdrži on bez problema i do -25*C
a di bi sadnice nabavio?
0
ulje lavandina daje puno bolje rezultate na moru jer ima više sunca...pa i manje kamfora (mislim da je on presudan u cijeni ulja)...
lavandin ide bez problema do te temperature. prve godine kad sam probno sadio i malo promatrao, bilo je -25*C. a biljka je imala samo 7mjeseci do zime.
što se sadnica tiče, imam prijatelja koji ih uzgaja, ali je čovjek u Mostaru! moram se samo još čuti sa njim da vidim točno koje 2 sorte lavande ima.
mislim da ću probati posaditi na 1 rali pola pola...
lavandin ide bez problema do te temperature. prve godine kad sam probno sadio i malo promatrao, bilo je -25*C. a biljka je imala samo 7mjeseci do zime.
što se sadnica tiče, imam prijatelja koji ih uzgaja, ali je čovjek u Mostaru! moram se samo još čuti sa njim da vidim točno koje 2 sorte lavande ima.
mislim da ću probati posaditi na 1 rali pola pola...
ako uspjevaju u mostaru budu i kod nas
a kolko novaca za 1 sadnicu?
a kolko novaca za 1 sadnicu?
0
mora da je tako
moram se čuti da potvrdimo to sve još, samo smo pričali o tome malo.
sadniec su stare mislim 6mjeseci. čim se čujem sa njim, javim sve na forumu! količina, cijena i sorte...starost i sl. !!
moram se čuti da potvrdimo to sve još, samo smo pričali o tome malo.
sadniec su stare mislim 6mjeseci. čim se čujem sa njim, javim sve na forumu! količina, cijena i sorte...starost i sl. !!
e to, mozda bi i ja kupio koji komad, pa da vidim kako raste u jastrebarskom.
0
sadnice L.angustifolia
s obzirom da je riječ o pravoj lavandi, mislim da su sadnice vrlo kvalitetne!
s obzirom da je riječ o pravoj lavandi, mislim da su sadnice vrlo kvalitetne!
pa slažem se sa tom konstatacijom...
nego koliko takva jedna sadnica košta??? i šta on kaže o prezimljavanju????
nego koliko takva jedna sadnica košta??? i šta on kaže o prezimljavanju????
0
netko je ovdje pričo da ima osiguran otkup u ireks aromi, pa sam se ja malo raspito o tome pošto živim malo dalje od destilerije.
e sad mene zanima što vi mislite o tome:
- cijena destilerije je 1.5 l ulja po kotlu od 400 kg
- otkupna cijena ulja je 25 €
šta nije to malo previše ulja na kotao od 400 kg kojeg oni uzmu?
e sad mene zanima što vi mislite o tome:
- cijena destilerije je 1.5 l ulja po kotlu od 400 kg
- otkupna cijena ulja je 25 €
šta nije to malo previše ulja na kotao od 400 kg kojeg oni uzmu?
0
mislim da nije... dogovor je 1/3 robe tj ulja ili je destiliranje od 250-300kn po kotlu, možd ačak i više, nisam 100% siguran!!
a jesi ih pitao pošto oni prodaju 1L ulja lavande?? mislim da je 500kn
a jesi ih pitao pošto oni prodaju 1L ulja lavande?? mislim da je 500kn
A jel postoji jos neka firma kojoj se moze prodati ulje osim ireksa???
0
ne znam 100%, ali probaj nazvati sve veće firme koje rade sa ljekovitim biljem u Hravtskoj... ARIS 2000, POISON CITY Pitomača, PLIVA, LABUD OSIJEK...itd!
osobno sve prodam po malo, imam 50l ulja, a na godinu ide sve u suhi cvijet... bilo je upita za 500kg cvijeta!!
osobno sve prodam po malo, imam 50l ulja, a na godinu ide sve u suhi cvijet... bilo je upita za 500kg cvijeta!!
@Roko ,
jes' ti siguran za ovaj Labud Osijek ?nisam čuo za njih.... nekad je bio Labud Zagreb , neznam dal to postoji još...
@ Seraf ,
I ja sam gotovo sav svoj kapacitet riješio , većinu na domaće tržište , ali nešto i van....
Nas par drži ovu doljenavedenu stranicu , iako je nova , javljaju nam se po 5-10 ljudi tjedno iz inozemstva, i mislim da ima potencijala da nađemo nekog konkretnog otkupljivača od tamo ,
registriraj se da znamo na koga možemo računati ,
pa će mo se izdogovarat ako bude kakvih ozbiljnih naruđbi
jes' ti siguran za ovaj Labud Osijek ?nisam čuo za njih.... nekad je bio Labud Zagreb , neznam dal to postoji još...
@ Seraf ,
I ja sam gotovo sav svoj kapacitet riješio , većinu na domaće tržište , ali nešto i van....
Nas par drži ovu doljenavedenu stranicu , iako je nova , javljaju nam se po 5-10 ljudi tjedno iz inozemstva, i mislim da ima potencijala da nađemo nekog konkretnog otkupljivača od tamo ,
registriraj se da znamo na koga možemo računati ,
pa će mo se izdogovarat ako bude kakvih ozbiljnih naruđbi
dakson- Broj postova : 37
Registriran : 20.08.2010
0
dakson,,, krivo sam napisao,,, nije labud osijek,,, greška!!
uglavnom, najmanje košta dignuti telefon i nazvati i pitati... a imaš i internet, pa samo tuci
uglavnom, najmanje košta dignuti telefon i nazvati i pitati... a imaš i internet, pa samo tuci
@dakson - hvala evo ja sam se rego pa se nadam nekakvom odgovoru...
@roko - ko i obično zna sve :P THX ...
@roko - ko i obično zna sve :P THX ...
0
@ roko
Znao sam da nešto ne štima , nebi oni meni promakli, nikako
@ Seraf ,
sorry na kasnom odgovoru, malo sam danas u gužvi , pa je tako ispalo
uglavnom ,imaš mail, tamo sam ti sve pojasnio
Znao sam da nešto ne štima , nebi oni meni promakli, nikako
@ Seraf ,
sorry na kasnom odgovoru, malo sam danas u gužvi , pa je tako ispalo
uglavnom ,imaš mail, tamo sam ti sve pojasnio
dakson- Broj postova : 37
Registriran : 20.08.2010
0
pozzz svima na forumu
Evo malo sam googla i srela Vas :-))
Da , i ja se želim baviti lavandom! Skupljam informacije , obilazim nasade lavande ali znanja nikada dosta .
Kako je već dosta toga rečeno i objašnjeno ono šta mene zanima je neko osobno mišljenje ili zaključak od vas već iskusnih proizvođača lavandinog ulja i sl.
Vidim da je tu već podosta aktivan Roko ali mogu se i svi dr pridružiti mome odgovoru a taj je : 1. da li je lavandu baš tako lagano plasirati ?
Znam da se treba malo i potruditi, nazvati ove iz Ireks arome i njima sl
Ali mene konkretno zanima i 2.koliko je omjer ulja kojeg napravite , naspram količine lavande koju sušite i plasirate u obliku vrećica i sl
( uzmimo u obzir lavandu posađenu na npr 1 ha)
Vidim da je ROKO sa početka priče planira posaditi lavandu na veće količine i mislim da je plan trebao biti realiziran u 2010 - toj 3.Roko , da li si uspija :-)? ( naravno , sve pohvale za te ljepe prizore koje si nam omogućija svojim fotografijama ...)
zanima me i to 4.koliko treba da se lavanda osuši ?
5. gdje nabavljate ambalažu za pakovati lavandu ( vrećice, bočice..)
6.da li se otkupljuje i suha lavanda ono na kile ili se ona u tom obliku prodaje samo u vrećicama
još ću ja dosta toga postaviti Vama , samo da se smislim još
Evo malo sam googla i srela Vas :-))
Da , i ja se želim baviti lavandom! Skupljam informacije , obilazim nasade lavande ali znanja nikada dosta .
Kako je već dosta toga rečeno i objašnjeno ono šta mene zanima je neko osobno mišljenje ili zaključak od vas već iskusnih proizvođača lavandinog ulja i sl.
Vidim da je tu već podosta aktivan Roko ali mogu se i svi dr pridružiti mome odgovoru a taj je : 1. da li je lavandu baš tako lagano plasirati ?
Znam da se treba malo i potruditi, nazvati ove iz Ireks arome i njima sl
Ali mene konkretno zanima i 2.koliko je omjer ulja kojeg napravite , naspram količine lavande koju sušite i plasirate u obliku vrećica i sl
( uzmimo u obzir lavandu posađenu na npr 1 ha)
Vidim da je ROKO sa početka priče planira posaditi lavandu na veće količine i mislim da je plan trebao biti realiziran u 2010 - toj 3.Roko , da li si uspija :-)? ( naravno , sve pohvale za te ljepe prizore koje si nam omogućija svojim fotografijama ...)
zanima me i to 4.koliko treba da se lavanda osuši ?
5. gdje nabavljate ambalažu za pakovati lavandu ( vrećice, bočice..)
6.da li se otkupljuje i suha lavanda ono na kile ili se ona u tom obliku prodaje samo u vrećicama
još ću ja dosta toga postaviti Vama , samo da se smislim još
poduzetnica- Broj postova : 8
Registriran : 01.12.2010
0
pozdrav i dobro došla na forum!
da crni roko prvo odgovori
1. dali je lako plasirati? iskreno- nije!! da ideš na ulje, svi imamo relativno male količine ulja da bi se plasiralo van Hrvatske. znači, praviti bočice i štandovi po moru! cvjet. također samo finalni proizvod! na veliko je nula bodova! do prvog većeg uroda treba čekati oko 2 godine..tako da je i to jedan od problema
nisam posadio planirano! banke ne žele uzeti postojeće nasade pod hipoteku, traže me vikendice, apartmane, i stanove u Zagrebu...da to imam, ne bih šetao od banke do banke!!
2. ja radim pola pola. pola cvjet au ulje a pola u suhi cvjet! zavisi kakva je godina i kakva je potražnja za proizvodima i uljem. na godinu ide sve u cvjet!!
3. nisam, na žalost, ali postoje naznake širenja, samo gdje, to ćemo još vidjeti!! na proljeće sadim još jedno 2ha, i to bi za lavandu na kontinetu bilo to!! no, o tome drugi put!
4. sušenje. relativno brzo. za par dana na suncu je suha kao barut . više vremena potrošiš na spremanje i prosijavanje cvjeta!
5. svuda po malo...razno razni proizvođači iz Hrvatske i izvana
6. imaš ljude sa mora koji otkupljuju cvjet na početku sezone... samo oni beru kajmak na tvojim leđima veleprodajna cjena 1kg suhog cvjeta je oko 40-50kn!! a od kg napraviš 100 vrećica po 10grama... vrećica ne košta preko 2kn da se proizvede, da zaradiš 3kn na vrećici...to je kao da si prodala 1kg za 300kn!! a ne može mi nitko reći da je 4kn puno za 1 vrećicu lavande na moru!!!
pozdrav i sretno!! ti si barem na moru i biti će ti puno lakše plasirati robu!!
da crni roko prvo odgovori
1. dali je lako plasirati? iskreno- nije!! da ideš na ulje, svi imamo relativno male količine ulja da bi se plasiralo van Hrvatske. znači, praviti bočice i štandovi po moru! cvjet. također samo finalni proizvod! na veliko je nula bodova! do prvog većeg uroda treba čekati oko 2 godine..tako da je i to jedan od problema
nisam posadio planirano! banke ne žele uzeti postojeće nasade pod hipoteku, traže me vikendice, apartmane, i stanove u Zagrebu...da to imam, ne bih šetao od banke do banke!!
2. ja radim pola pola. pola cvjet au ulje a pola u suhi cvjet! zavisi kakva je godina i kakva je potražnja za proizvodima i uljem. na godinu ide sve u cvjet!!
3. nisam, na žalost, ali postoje naznake širenja, samo gdje, to ćemo još vidjeti!! na proljeće sadim još jedno 2ha, i to bi za lavandu na kontinetu bilo to!! no, o tome drugi put!
4. sušenje. relativno brzo. za par dana na suncu je suha kao barut . više vremena potrošiš na spremanje i prosijavanje cvjeta!
5. svuda po malo...razno razni proizvođači iz Hrvatske i izvana
6. imaš ljude sa mora koji otkupljuju cvjet na početku sezone... samo oni beru kajmak na tvojim leđima veleprodajna cjena 1kg suhog cvjeta je oko 40-50kn!! a od kg napraviš 100 vrećica po 10grama... vrećica ne košta preko 2kn da se proizvede, da zaradiš 3kn na vrećici...to je kao da si prodala 1kg za 300kn!! a ne može mi nitko reći da je 4kn puno za 1 vrećicu lavande na moru!!!
pozdrav i sretno!! ti si barem na moru i biti će ti puno lakše plasirati robu!!
Hvala Roko crni :-) na dobrodošlici i odgovorima .
1.Šta se pod tim misli "... cvjet. također samo finalni proizvod! na veliko je nula bodova!" - tj . koliko bi to "na veliko" bilo točno?
Ja osobno imam ambicije 1-2 ha ( a možda i 3-4 ha , ako vidim da bi to imalo svoju svrhu).
znam da trebaju proći dvije god da bi se puni urod moga očekivati pa mi to nije problem.
2.kako misliš "sušenje na suncu" kada se treba sušiti u tamnim mjestima ?
da , plasman na štandu tu uz more - i ja mislim da bi to moglo uroditi plodom
3.da li postoji neki "ugrubo" omjer koliko treba svježe lavande za 1 kg suhe?
p.s. mislim da sam sad razumila ovo moje prvo pitanje u ovom postu (želiš reći da se neisplati prodavati suhi cvjet lavande na veliko - ja sam na prvo čitanje razumila da se neisplati ići na više ha površine )
1.Šta se pod tim misli "... cvjet. također samo finalni proizvod! na veliko je nula bodova!" - tj . koliko bi to "na veliko" bilo točno?
Ja osobno imam ambicije 1-2 ha ( a možda i 3-4 ha , ako vidim da bi to imalo svoju svrhu).
znam da trebaju proći dvije god da bi se puni urod moga očekivati pa mi to nije problem.
2.kako misliš "sušenje na suncu" kada se treba sušiti u tamnim mjestima ?
da , plasman na štandu tu uz more - i ja mislim da bi to moglo uroditi plodom
3.da li postoji neki "ugrubo" omjer koliko treba svježe lavande za 1 kg suhe?
p.s. mislim da sam sad razumila ovo moje prvo pitanje u ovom postu (želiš reći da se neisplati prodavati suhi cvjet lavande na veliko - ja sam na prvo čitanje razumila da se neisplati ići na više ha površine )
0
na to sam i mislio,,, shvatila si dobro
kad imaš manje količine, to je moguće izvesti u hladu i na prozračnom mjestu... ali kad staviš sušiti oko 4 tone lavande....to je druga priča. a pogled svakog jutra uperen u nebo...
da je sušim u halama, treabo bih jako jako veliki prostor. a lavanda ako sotji na hrpama, počinje trunuti i to nije dobro!
ujutro proširim lavandu na prostirke i popodne je sakupljam, otresam i prosijavam. jako jako zeznut posao !!
moja nekakva gruba procjena je oko 10-15% suhog cvjeta, od sirove lavande
p.s.
kad imaš manje količine, to je moguće izvesti u hladu i na prozračnom mjestu... ali kad staviš sušiti oko 4 tone lavande....to je druga priča. a pogled svakog jutra uperen u nebo...
da je sušim u halama, treabo bih jako jako veliki prostor. a lavanda ako sotji na hrpama, počinje trunuti i to nije dobro!
ujutro proširim lavandu na prostirke i popodne je sakupljam, otresam i prosijavam. jako jako zeznut posao !!
moja nekakva gruba procjena je oko 10-15% suhog cvjeta, od sirove lavande
p.s.
nikako da dođem do foruma i zahvalim se na odgovoru :-)
pa da li lavanda tada ( sušena na suncu ) zadržava ta svoja svojstva?
pa da li lavanda tada ( sušena na suncu ) zadržava ta svoja svojstva?
0
naravno...meni kao takva miriši super. ipak je to samo par sati na suncu a ne par dana... kad je žanješ, ostaviš je na suncu do popodneva, nakon toga je kupiš sa grmova i spremaš u prostor na daljnje sušenje. dok stoji na grmu lavande (poževena u snopovima), sunce iz nje izbija vlagu i samim time imaš manje "upaljene" lavande na skladištu... a i bolje se osipa kad je suha...
tnx Roko
puno su mi pomogle tvoje informacije - puno , puno !!!
puno su mi pomogle tvoje informacije - puno , puno !!!
0
Stranica 12 / 40. • 1 ... 7 ... 11, 12, 13 ... 26 ... 40
Stranica 12 / 40.
DOPUŠTENJA
Ne moľeą odgovarati na postove.