AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
ARONIJA
Stranica 37 / 40. • 1 ... 20 ... 36, 37, 38, 39, 40
Re: ARONIJA
[/img]
MicoPrlna- Broj postova : 98
God : 46
Zanimanje : dipl.ing.stroj.
Registriran : 14.01.2013
1
A gdje si ti ? Ne stanes na fotku?? Ha ha. Zezam se. Koliko se nadas da ce se brati? Jesu li pocele zreti? P.s. stvarno ljep nasad.
robix- Broj postova : 123
Registriran : 15.11.2012
0
Lijep pozdrav!
Ovo je moj prvi post, do sada sam pasivno sudjelovao na ovom forumu.
postavio bih pitanje ali ne znam komu, naime, netko je opisivao nekakvu bocnu frezu koja ide na motokultivator, ista je osoba prilozila i slike vlastitog vocnjaka, ne mogu taj dio teme ponovno pronaci. M
olio bih tu osobu da mi napise nesto vise o toj frezi, i dali je to korisno i kasnije u aroniji kada se razgrana?
hvala!
Ovo je moj prvi post, do sada sam pasivno sudjelovao na ovom forumu.
postavio bih pitanje ali ne znam komu, naime, netko je opisivao nekakvu bocnu frezu koja ide na motokultivator, ista je osoba prilozila i slike vlastitog vocnjaka, ne mogu taj dio teme ponovno pronaci. M
olio bih tu osobu da mi napise nesto vise o toj frezi, i dali je to korisno i kasnije u aroniji kada se razgrana?
hvala!
Runa- Broj postova : 7
Registriran : 24.06.2015
0
Pozdrav!
Znači bočna freza je namjenjena za mali traktor IMT a ne za motokultivator. S njom se obrađuje aronija uz redove tako da se ne mora okopavati taj dio. Korištenjem freze znatno se smanjuje vrijeme obrade voćnjaka a freza tek do izražaja dolazi kada se nasad razgrana budući da se s njom može doći pod grm i tako uništiti trava bez da se ošteti aronija(Postoji jedan trn koji izmiče grane):
Ova slika gore je baš snimljena u radu traktora sa frezom samo što se iz ovog kuta ne vidi. MOžeš vidjeti na lijevoj strani slike travu prije obrade sa frezom a desno poslije obrade.
Evo linka da vidiš kako to radi uživo:
https://www.youtube.com/watch?v=HgLvvqNb7xM&spfreload=10
Evo i linka na facebook stranicu gdje možeš vidjeti kako izgleda nasad obrađivan sa frezom(mladi i stari nasad) i frezu u radu:
https://www.facebook.com/pages/Aronija-OPG-%C4%90urasevi%C4%87/1468589436714022?ref=bookmarks
Pozdrav!!
Znači bočna freza je namjenjena za mali traktor IMT a ne za motokultivator. S njom se obrađuje aronija uz redove tako da se ne mora okopavati taj dio. Korištenjem freze znatno se smanjuje vrijeme obrade voćnjaka a freza tek do izražaja dolazi kada se nasad razgrana budući da se s njom može doći pod grm i tako uništiti trava bez da se ošteti aronija(Postoji jedan trn koji izmiče grane):
Ova slika gore je baš snimljena u radu traktora sa frezom samo što se iz ovog kuta ne vidi. MOžeš vidjeti na lijevoj strani slike travu prije obrade sa frezom a desno poslije obrade.
Evo linka da vidiš kako to radi uživo:
https://www.youtube.com/watch?v=HgLvvqNb7xM&spfreload=10
Evo i linka na facebook stranicu gdje možeš vidjeti kako izgleda nasad obrađivan sa frezom(mladi i stari nasad) i frezu u radu:
https://www.facebook.com/pages/Aronija-OPG-%C4%90urasevi%C4%87/1468589436714022?ref=bookmarks
Pozdrav!!
1
Ako BOG da da nebude leda i nekih problema planiram cca 2t ubrati.
Počele su crveniti samo one koje su direktno izložene suncu i gdje je rijeđi grm.
Što se tiče slike traktor me nije htio uslikati bio je umoran kaže od frezanja.
Počele su crveniti samo one koje su direktno izložene suncu i gdje je rijeđi grm.
1
aha, hvala na brzom odgovoru!
onda cu ja ipak malo dokovati svoje motike i staviti u vodu dan prije akcije, obzirom da traktor nemam.
nego, koliko su stare aronije oko traktora sa slike?
onda cu ja ipak malo dokovati svoje motike i staviti u vodu dan prije akcije, obzirom da traktor nemam.
nego, koliko su stare aronije oko traktora sa slike?
0
Ljudi kako rjesavate sit sa pticama? Sad ce poceti...
robix- Broj postova : 123
Registriran : 15.11.2012
0
Aronija je posađena 2.4.2013. kao dvogodišnja kupljena u rasadniku IVA. Prošle godine dala urod od 0,7kg po grmu(1000kom).
Sada su visine do 2m i ima u grmu oko 30-ak grana tako da će se na zimu morati prorijeđivati i šišati. Sađene su na 1m u redu a između redova 4,5m.
Ptice? Njesra. Možda sa plinskim topom ih probati riješavati.
Sada su visine do 2m i ima u grmu oko 30-ak grana tako da će se na zimu morati prorijeđivati i šišati. Sađene su na 1m u redu a između redova 4,5m.
1
MicoPrlna je napisao/la:Aronija je posađena 2.4.2013. kao dvogodišnja kupljena u rasadniku IVA. Prošle godine dala urod od 0,7kg po grmu(1000kom).
hm, moja je plantazica posadjena na jesen prosle godine, trogodisnja, dakle iste su, i nije ni slicna tvojoj, daleko je niza i ima duplo ili i manje grana po grmu, neobicno.
ja sam sadio sa 3 metra medjuredni i 1,1 u redu.
ima li za sada ikakvog otkupa, u bilo kojim kolicinama? ili ce sve ici u sok pa na trziste preko opg-a, obrta, pg-a...
0
Pregusto si sadio između redova. Za par godina više nećeš moći proći između njih. Po meni optimum sadnje je 4,5m između redova i 1,5m u redu. Svi smo u početku lakomi i htjeli bi imati što više sadnica po površini ali kasnije to samo stvara probleme. Uostalom vidjet ćeš.
Kod mene je zemlja jako kvalitetna pa rastu ko lude a i dobro gnojim.
Za sada plasman samo preko OPG-a ili zadruge. Otkup slabo.
1
https://www.youtube.com/watch?v=bq9j4L1hx1w
ovako mi trenutno rokamo, pozdrav
ovako mi trenutno rokamo, pozdrav
josip7- Broj postova : 7
Registriran : 25.04.2015
0
ovako je to izgledalo prije obrade
a ovako poslije
nemojte slučajno pomisliti da može proći bez ovoga
pozdrav
a ovako poslije
nemojte slučajno pomisliti da može proći bez ovoga
pozdrav
0
MicoPrlna je napisao/la:Ako BOG da da nebude leda i nekih problema planiram cca 2t ubrati.
Mislim da nije nerealno, vjerojatno ce biti nesto manje jer je vecina biljke ''otisla'' u nove izbojke
MicoPrlna je napisao/la:Pregusto si sadio između redova. Za par godina više nećeš moći proći između njih. Po meni optimum sadnje je 4,5m između redova i 1,5m u redu. Svi smo u početku lakomi i htjeli bi imati što više sadnica po površini ali kasnije to samo stvara probleme. Uostalom vidjet ćeš.
Steta je da sa zaključcima tako lako baratas, naime nisam pre gusto sadio, sadio sam optimalno kada se u obzir uzmu stvari koje ti nisu poznate, jasna je stvar da nisam sadio optimalno po tvojem skromnom misljenju, medjutim sadio sam na optimalni razmak izmedju redova prema strucnom i najboljem mogucem savijetu, dakako obzirom na sirinu placa, duzinu, buduce orezivanje i nacin odrzavanja vocnjaka. Tvoj razmak u redu je 10 cm manji od mojega, pa bih sada ja trebao napomenuti kako je premali razmak u redu u tvojem vocnjaku, ali necu jer mislim da nije jer je on prema misljenju struke uz ovaj medjuredni optimalan za strojnu berbu. dakle sto se razmaka tice, tvoj nasad je sadjen za strojnu berbu, moj nasad je sadjen za rucnu berbu
naime, voce se o(b)rezuju i oblikuju po nekoliko sluzbenih modela ovisno o ovomu ili onomu, dakle, ono sto cu ''ja vidjeti'' je to da cu ja lakse prolaziti izmedju svojih redova nego pojedini koji su sadili na veci medjuredni razmak, i to samo zato sto znam kada i kako baratati sa skarama za vocke.
U tvojem slucaju, broj grana u grmu, visina i sirina grma uvelike ce utjecati na kolicinu i kvalitetu ploda, to se zna jos od stare grcke
Ja u pocetku koji i nije bio tako davno nisam bio pohlepan, cak stovise, nikada nisam ni vjerovao u medijska sranja o ljekovitoj biljci ovoj ili onoj, ja se drzim da je sve otrovno u prevelikim kolicinama, tog sam misljenja i dalje i prema aroniji, brusnici, industrijskoj konoplji, maslini...moji su interesi neki sasvim drugi
kada pogledam, starost tvoje i moje vocke je jednaka, s tim da je moja sadjena u bolje vrijeme odnosno u jesen iako sam mogao raditi nasad i u proljece, to sam se jedva pohlepi odupirao moja je sadjena u jesen kao trogodisnja sadnica i definitivno ce ove i iduce godine zasigurno dati manju kolicinu ploda po grmu, no nakon toga ce se prica promijeniti, a to ja hocu vidjeti
Medjutim, nisam se ja ovdje registrirao da bi nekoga ucio kako se obrezuju vocke i kako se kosare nose do prikolice, niti sam isto napravio da bi mi netko pisao kako sam bio pohlepan, vec sam se registrirao da bih stupio u kontakt sa osobama sa prve trecine ove teme te da bih ljubazno priupitao za informaciju o eventualnom otkupu, jer, za moje ce potrebe biti vec u ovoj godini pa bih ostatak rado prodao nego razvlacio po oglasima kao sok od samog boga, ljeci neizljecivo i slicna *ranja interneta i televizije
samo bez ljutnje molim, obilatu berbu svima zelim!
0
Moj post prije nije bio nikakav napad na tebe da si prelakom već samo dobronamjerno želim reći da si sigurno pogriješio kao i ja u razmaku u redu(1,1m) što ćeš vidjeti kroz godinu dvije.
Što se tiče razmaka između reda isto će biti veliki problem jer znam ljude koji su vadili svaki drugi red jer su isto ovako sadili i sada nemogu između obrađivati osim ručno(trimer).
Stalno spominješ struka ovo struka ono, svi smo mi sadili po preporuci struke i svi se lijepo zaj...li. Ako ti je zemlja imalo kvalitetna u banani si 100% kao i većina drugih koji su tako posadili. Ja sam definitivno fulao pri sadnji u redu jer je pregusto(rekla struka). sadnice koje su posađene na rijeđe daju puno više ploda jer se grm raširi jer ima dosta svjetla.
Strojno branje-0 bodova stroj iz Srbije, osobno sam bio prisutan kod branja sa tim strojem, stroj iz poljske-malo bolji ali isto loše(puno uništi, pregazi, ne pobere....)
Otkup aronije-nema ga nigdje na veliko za sada, postoje mali prerađivači koji ponekad znaju otkupiti nešto sitno i to po cijenama iz Poljske bez obzira dali se radi o eko ili neeko proizvodu.
Inače u RH je u zadnjih godinu dvije posađeno toliko aronije da 2016g. nitko neće moći prodati čitav urod već koliko može po njuškalu i internetu a ostatak će propasti. Znam što pričam jer sam vrlo dobro upoznat sa situacijom oko aronije a i vrijeme će uskoro pokazati svoje. Litra soka neće biti 100kn već upola manje ako ne i više. I da je upola manje je ok ako ga imaš kome prodati.
Što se tiče sadnje proljeće-jesen razlike nema(uvjerio sam se u to jer sam vidio nasade sađene u jesen i u proljeće, sve su se sadnice primile i jako dobro napreduju bez obzira kada su sađene naravno ako je zemlja ok i navodnjavanje u pogonu.
Bez ljutnje s moje strane a nadam se isto tako i s tvoje, samo dobronamjerno ovo pišem.
Uspješnu i obilnu berbu želim.
Što se tiče razmaka između reda isto će biti veliki problem jer znam ljude koji su vadili svaki drugi red jer su isto ovako sadili i sada nemogu između obrađivati osim ručno(trimer).
Stalno spominješ struka ovo struka ono, svi smo mi sadili po preporuci struke i svi se lijepo zaj...li. Ako ti je zemlja imalo kvalitetna u banani si 100% kao i većina drugih koji su tako posadili. Ja sam definitivno fulao pri sadnji u redu jer je pregusto(rekla struka). sadnice koje su posađene na rijeđe daju puno više ploda jer se grm raširi jer ima dosta svjetla.
Strojno branje-0 bodova stroj iz Srbije, osobno sam bio prisutan kod branja sa tim strojem, stroj iz poljske-malo bolji ali isto loše(puno uništi, pregazi, ne pobere....)
Otkup aronije-nema ga nigdje na veliko za sada, postoje mali prerađivači koji ponekad znaju otkupiti nešto sitno i to po cijenama iz Poljske bez obzira dali se radi o eko ili neeko proizvodu.
Inače u RH je u zadnjih godinu dvije posađeno toliko aronije da 2016g. nitko neće moći prodati čitav urod već koliko može po njuškalu i internetu a ostatak će propasti. Znam što pričam jer sam vrlo dobro upoznat sa situacijom oko aronije a i vrijeme će uskoro pokazati svoje. Litra soka neće biti 100kn već upola manje ako ne i više. I da je upola manje je ok ako ga imaš kome prodati.
Što se tiče sadnje proljeće-jesen razlike nema(uvjerio sam se u to jer sam vidio nasade sađene u jesen i u proljeće, sve su se sadnice primile i jako dobro napreduju bez obzira kada su sađene naravno ako je zemlja ok i navodnjavanje u pogonu.
Bez ljutnje s moje strane a nadam se isto tako i s tvoje, samo dobronamjerno ovo pišem.
Uspješnu i obilnu berbu želim.
1
Ove godine imam prvu berbu, Molio bih iskusne da provjere da li je ovo ispravna tehnologija obrade za sok.
1.branje
2. pranje
3. trupanje
4. prešanje
5. pasterizacija
6. skladištenje
ILI ?
hvala
1.branje
2. pranje
3. trupanje
4. prešanje
5. pasterizacija
6. skladištenje
ILI ?
hvala
0
neš ti potrebnog iskustva!
sigurno nisi mislio prvo skladištiti, pa onda prešati pa brati
sigurno nisi mislio prvo skladištiti, pa onda prešati pa brati
sunčana- Broj postova : 1026
God : 58
Zanimanje : knjigovodstvo
Registriran : 06.10.2008
2
Aroničari, ako sunce ovako nastavi berba bude za manje od mjesec dana.
Pitanje? Vi koji berete ručno, otkidate samo bobice ili sa škarama cijeli "grozd"?!? Kako je bolje?!? Pretpostavljam da je na veće količine lakše/brže cijeli "grozd" pa onda kasnije odstraniti bobice s njega?!?
Pitanje? Vi koji berete ručno, otkidate samo bobice ili sa škarama cijeli "grozd"?!? Kako je bolje?!? Pretpostavljam da je na veće količine lakše/brže cijeli "grozd" pa onda kasnije odstraniti bobice s njega?!?
Tomaš- Broj postova : 53
God : 40
Registriran : 12.11.2014
1
Ne moram ponavljati da nisam plantažer nego hobista, pa ako želiš i moje skromno iskustvo, berem škarama grozd. Urednije je, temeljitije pobrano, brže pobrano, bobice ostanu čitave i mrvicu duže svježe, a čini mi se da i stablu više odgovara da mu maknem peteljku.
2
Runa je napisao/la:
naime, voce se o(b)rezuju i oblikuju po nekoliko sluzbenih modela ovisno o ovomu ili onomu, dakle, ono sto cu ''ja vidjeti'' je to da cu ja lakse prolaziti izmedju svojih redova nego pojedini koji su sadili na veci medjuredni razmak, i to samo zato sto znam kada i kako baratati sa skarama za vocke.
Runa, molim te, ako imaš model po kojem se aronija (ipak) obrezuje, pokaži nam ga. Moja je tako izrasla prevelika, preširoka, s puno grana od dna, od korjena, a grančice prenježne i prekrhke da nose ovogodišnji plod te mi vise do zemlje pod teretom bobica. A poneke i smetaju..
2
ja otkidam bobice, zdjelu ispod grozda i onda samo potegnem kroz prste. Probo sam sa skarama ali sam brzo odustao, dupli posao, pogotovo ako imas vise od par kila....Tomaš je napisao/la: Aroničari, ako sunce ovako nastavi berba bude za manje od mjesec dana.
djarovski- Broj postova : 109
Registriran : 26.03.2014
0
Tnx na info... Meni je ovo prva berba pa očekujem na 1000 Aronija do 200kg. Nije puno tako da mogu sa škarama... Još netko?!?!?!
ps. Da li ima netko iskustva s Refraktometrom?!?! Imam namjeru naručiti do kraja mjeseca http://www.njuskalo.hr/mjerni-instrumenti/refraktometar-atc-mjerenje-secera-vinu-mostu-sokovima-itd-oglas-9422100
ps. Da li ima netko iskustva s Refraktometrom?!?! Imam namjeru naručiti do kraja mjeseca http://www.njuskalo.hr/mjerni-instrumenti/refraktometar-atc-mjerenje-secera-vinu-mostu-sokovima-itd-oglas-9422100
1
To ti je kinez s ebaya za 20 dolara, ak vec kupujes ustedi 100 kuna...
djarovski- Broj postova : 109
Registriran : 26.03.2014
0
Jedan susjed kraj mene vec drugi dan polijeva aroniju s cisternom .
577- Broj postova : 2642
God : 36
Zanimanje : Tehničar za željeznički promet
Registriran : 10.02.2011
28
→→→ : VIŠE
djarovski, tnx na info, vidio sam već ali kasno sam se sjetio da naručim sa ebaya. Vidim da su takvi isti kod nas u trgovinama 400kn s dostavom...
577 I ja planiram ovih dana nisam siguran samo da li da idem između subote i nedjelje ili da čekam da prođe ovaj toplinski udar (ako će trajati 3-4 dana). Za sada mi se biljke dosta dobro drže.
577 I ja planiram ovih dana nisam siguran samo da li da idem između subote i nedjelje ili da čekam da prođe ovaj toplinski udar (ako će trajati 3-4 dana). Za sada mi se biljke dosta dobro drže.
1
Stranica 37 / 40. • 1 ... 20 ... 36, 37, 38, 39, 40
Stranica 37 / 40.
DOPUŠTENJA
Ne moľeą odgovarati na postove.