AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
ARONIJA
Stranica 28 / 40. • 1 ... 15 ... 27, 28, 29 ... 34 ... 40
Re: ARONIJA
Pozdrav!
Evo razmišljam več dugo o sadnji aronije i dosta čitam po internetu o tome pa imam neka pitanja!
prijatelj bi mi dao 30 komada sadnica tri godine stare tako da bi imao več nešto ploda!ja bi to sadio na njivi gdje je bio posađen kukuruz,sad ču dati izorat,potanjurat i pognjojit cu zemljiste(gnoj dobiven od svinja i pilića)kraj te njive je potok koji uvjek ima vode i kad su najaće suše!bacit ću kasnije par slika da vidite lokaciju gdje bi to bilo!pošto se radi o 30 sadnica mislim da navodnjavanje mi za to još netreba u budučnosi bi širio pa bi onda i stavio navodnjavanje!
e sad par pitanja:
1:dal je opče dobar taj gnjoj s kojim bi gnojio njivu?
2:koliko bi njegdje ploda dobio na trogodišnjim stabljikama?
3:dal moram imati OPG da bi prodao plod?
4:i dal ako ko zna u Varaždinskoj župaiji daju poticaje za sadnju aronije?
Evo razmišljam več dugo o sadnji aronije i dosta čitam po internetu o tome pa imam neka pitanja!
prijatelj bi mi dao 30 komada sadnica tri godine stare tako da bi imao več nešto ploda!ja bi to sadio na njivi gdje je bio posađen kukuruz,sad ču dati izorat,potanjurat i pognjojit cu zemljiste(gnoj dobiven od svinja i pilića)kraj te njive je potok koji uvjek ima vode i kad su najaće suše!bacit ću kasnije par slika da vidite lokaciju gdje bi to bilo!pošto se radi o 30 sadnica mislim da navodnjavanje mi za to još netreba u budučnosi bi širio pa bi onda i stavio navodnjavanje!
e sad par pitanja:
tomofarmer- Broj postova : 1
Registriran : 15.10.2014
0
Svinjski gnoj je dobar, za pileći neznam, čuo sam da je prejak,da ga treba miješat... Od trogodišjih sadnica računaj otprilike 100 grama po grmu prvu godinu. OPG ti treba da bi izdao račun(otkupni blok), ali računaj neki bolji urod tek za tri godine, po mom iskustvu je prosjek prve godine 100, druge 450 grama a treču čekam za statistiku...tomofarmer je napisao/la:Pozdrav!
e sad par pitanja:
djarovski- Broj postova : 109
Registriran : 26.03.2014
0
Ajmo ovako, Laik na najjace, decko s asfalta...Moji poznanici ce ovaj mjesec posaditi oko 2000 biljki...Nek im je sa svom srecom i da imaju 100T po biljci-)))...vidjeti cu kak ce to ici kod njih no zasto vec sada ne razmisljati o svojem nasadu.
Nego, uzmimo da ste dobili na poklon 10Ha zemlje u okolici karlovca...Zelite posaditi aroniju na kompletnoj povrsini za strojno branje...Nasli ste novac za oranje i sadnju...Nikakva kemija oko djubriva, sadnja pa sto bude da bude...Je li moguce na tih velikih 10ha ocekivati 10.000e neto zarade pa godini?
Naime trazim dodatan izvor prihoda i s time bi bio i vise nego zadovoljan...Jasno mi je da poljoprivreda nije sadnja trave no ne trebam 10kg po biljci...ako dodjem do navedene zarade ja sretan.
hvala
Nego, uzmimo da ste dobili na poklon 10Ha zemlje u okolici karlovca...Zelite posaditi aroniju na kompletnoj povrsini za strojno branje...Nasli ste novac za oranje i sadnju...Nikakva kemija oko djubriva, sadnja pa sto bude da bude...Je li moguce na tih velikih 10ha ocekivati 10.000e neto zarade pa godini?
Naime trazim dodatan izvor prihoda i s time bi bio i vise nego zadovoljan...Jasno mi je da poljoprivreda nije sadnja trave no ne trebam 10kg po biljci...ako dodjem do navedene zarade ja sretan.
hvala
foler- Broj postova : 117
Registriran : 17.10.2014
1
Ako sve uspiješ prodati imat ćeš...vjerovatno i više...
ali 10Ha.......ako nikada nisi bio u sličnim poslovima nadam se da osim svega navedenog imaš razrađenu i prodaju ploda...jer kad to krene rasti i kad ti da 5-6kg (pa i više) po grmu, a imaš na 10 Ha cca 20000 grmova....računaj...
lako je izračunati moguću zaradu. kako sam i napisao: 20000 x 5kg = 100 000 kg ili 100 tona i neka ih daš po 10kn kg ti si milijunaš...
ALI....treba to riješiti...
Riješio si oranje što je najjeftinije...sadnice 20000kom x cca 11kn+pdv (vjerovatno ćeš dobiti bar ovako nisku cjenu zbog količine) = 220 000kn+pdv....
Neznam...nemoj srljati vođen laganom računicom...
ali 10Ha.......ako nikada nisi bio u sličnim poslovima nadam se da osim svega navedenog imaš razrađenu i prodaju ploda...jer kad to krene rasti i kad ti da 5-6kg (pa i više) po grmu, a imaš na 10 Ha cca 20000 grmova....računaj...
lako je izračunati moguću zaradu. kako sam i napisao: 20000 x 5kg = 100 000 kg ili 100 tona i neka ih daš po 10kn kg ti si milijunaš...
ALI....treba to riješiti...
Riješio si oranje što je najjeftinije...sadnice 20000kom x cca 11kn+pdv (vjerovatno ćeš dobiti bar ovako nisku cjenu zbog količine) = 220 000kn+pdv....
Neznam...nemoj srljati vođen laganom računicom...
panzer- Broj postova : 234
Registriran : 12.04.2012
4
ja da imam 300 000 kn bi tvoj sok preprodaval i najviše zaradil zato kak ti kaže čovijek nemoj srljati s 10 HA pomalo 1000 po 1000 grmova pa budeš vidio računicufoler je napisao/la:Ajmo ovako, Laik na najjace, decko s asfalta...Moji poznanici ce ovaj mjesec posaditi oko 2000 biljki...Nek im je sa svom srecom i da imaju 100T po biljci-)))...vidjeti cu kak ce to ici kod njih no zasto vec sada ne razmisljati o svojem nasadu.
hvala
troblon- Broj postova : 31
Registriran : 28.11.2013
0
Iskreno ja se nebi usudio posijat 10 hektara kuruze a ne aronije da nemam osigurano tržište....
djarovski- Broj postova : 109
Registriran : 26.03.2014
0
Pozz, jel mislite da je prerano sad u petak 24.10.krenut sa sadnjom aronije..(s obzirom na ovo naopako vrijeme za ovo doba god, vegetaciju) ??
laki laki- Broj postova : 11
Registriran : 14.10.2014
0
treba na sadnicama otpast lišće da se mogu saditi,sada je sve još zeleno lišće a mora pocrvenitlaki laki je napisao/la:Pozz, jel mislite da je prerano sad u petak 24.10.krenut sa sadnjom aronije..(s obzirom na ovo naopako vrijeme za ovo doba god, vegetaciju) ??
dbojan- Broj postova : 66
Registriran : 28.08.2012
0
Kaze lik koje prodaje da je lisce crveno i lagano otpada..da ga do tad i opast...
A sad tko ce mu znati..sta Vi mislite do kada cekat s sadnjom ove godine...jer sad ce i kise..a i poslje necu biti na godisnjem..
I molim te misljenje za sadnju malina, goji na istoj parceli s aronijom..odnosno redovima do aronije,..oce to bit problem...
Ili bolje da se razlicite kulture dobro udalji..
A sad tko ce mu znati..sta Vi mislite do kada cekat s sadnjom ove godine...jer sad ce i kise..a i poslje necu biti na godisnjem..
I molim te misljenje za sadnju malina, goji na istoj parceli s aronijom..odnosno redovima do aronije,..oce to bit problem...
laki laki- Broj postova : 11
Registriran : 14.10.2014
0
pa kiše su cijelu godinu, koliko znam aronija može biti na parceli sa svime, samo bi ju trebao saditi sjever-juglaki laki je napisao/la:Kaze lik koje prodaje da je lisce crveno i lagano otpada..da ga do tad i opast...
dbojan- Broj postova : 66
Registriran : 28.08.2012
0
Poštovanje, procitao sam cijelu temu o aroniji, zivim u Vrgorcu, sadnja aronije me zanima proteklih par godina, prikupljam informacije itd.
Vec sam dosta naucio pa planiram kreniti u realizaciju, onda ostaje vjecno pitanje, koja je cija otkupna cijena aronije ove godine?gdje se moze prodavati u ST-DAL ili DU zupaniji?
Hvala
Vec sam dosta naucio pa planiram kreniti u realizaciju, onda ostaje vjecno pitanje, koja je cija otkupna cijena aronije ove godine?gdje se moze prodavati u ST-DAL ili DU zupaniji?
Hvala
Erceg_st- Broj postova : 22
Registriran : 26.10.2014
0
Erceg_st je napisao/la:Poštovanje, procitao sam cijelu temu o aroniji, zivim u Vrgorcu, sadnja aronije me zanima proteklih par godina, prikupljam informacije itd.
Hvala
Cjena je kako uspiješ prodati. Nema nekog sigurnog otkupa. Više sistem snađi se druže...
O kojoj količini razmišljaš?
4
panzer je napisao/la:Erceg_st je napisao/la:Poštovanje, procitao sam cijelu temu o aroniji, zivim u Vrgorcu, sadnja aronije me zanima proteklih par godina, prikupljam informacije itd.
Hvala
Cjena je kako uspiješ prodati. Nema nekog sigurnog otkupa. Više sistem snađi se druže...
Ma normalno da je tako, zanima me cijena u prosloj sezoni?
Planiram nasad od 1ha - cca 2500 komada.
0
Erceg_st je napisao/la:panzer je napisao/la:Erceg_st je napisao/la:Poštovanje, procitao sam cijelu temu o aroniji, zivim u Vrgorcu, sadnja aronije me zanima proteklih par godina, prikupljam informacije itd.
Hvala
Ma normalno da je tako, zanima me cijena u prosloj sezoni?
Planiram nasad od 1ha - cca 2500 komada.
Ovisi o količini i dogovoru kupca i prodavača...mislim da je između 17-20kn/kg...
4
Znaci ide u rasponu cijena od 1E - 40kn. Znam da je kod nas sve vrlo lose uredeno, bavim se poljoprivredom kulture tipa krompir, pamidore, kapula itd. pa znam sto se desava s otkupom i ostalim razno raznim prevarama.
Koji su prvi koraci?da li je potrebno ispitati zemlju?kakav sustav navodnjavanja ide za aroniju?kako saditi, tj. na koji razmak? mora se uzeti u obzir cinjenica da idem saditi 1ha aronije na 3 mjesta jer su kod nas parcele male/razbacane/vlasnisto neuredeno itd.
Koji su prvi koraci?da li je potrebno ispitati zemlju?kakav sustav navodnjavanja ide za aroniju?kako saditi, tj. na koji razmak? mora se uzeti u obzir cinjenica da idem saditi 1ha aronije na 3 mjesta jer su kod nas parcele male/razbacane/vlasnisto neuredeno itd.
0
Erceg_st je napisao/la:Znaci ide u rasponu cijena od 1E - 40kn. Znam da je kod nas sve vrlo lose uredeno, bavim se poljoprivredom kulture tipa krompir, pamidore, kapula itd. pa znam sto se desava s otkupom i ostalim razno raznim prevarama.
Nisam nigdje čuo za cjenu 1€...
40-50kn može prodati susjedu koji će uzeti 1 kg...
Ja osobno nisam ispitivao zemlju. Kap po kap je korisno kad je sušna godina, iako ove nije mi bio potreban. Razmak ti ovisi o parceli i načinu međuredne obrade i kakav traktor imaš. Ja radim sa imt 539 i pravio sam razmak između redova 4m. a razmaku između sadnica ide od 0,80m-2m ovisno kako ćeš ih brati (ručno ili strojno)... sve ovisi...
4
Pa ovdje u temi sam procitao da je otkupna cijena bila cak 1e. Imam IMT 540, isto bih isao na razmak redova od 4m. Vjerojatno bih u nekom pocetnom razdoblju isao na rucno branje, gledao sam malo cijene masina za branje, nema ih ispod 130000kn + dostava do Vrgorca. A problem kod rucnog branja je taj sto treba previse radnika, npr. 15 x 200kn dnevnica = 3000kn za jedan dan, gdje se moze obrati cca 600 - 800kg.
0
Erceg_st je napisao/la:Pa ovdje u temi sam procitao da je otkupna cijena bila cak 1e. Imam IMT 540, isto bih isao na razmak redova od 4m. Vjerojatno bih u nekom pocetnom razdoblju isao na rucno branje, gledao sam malo cijene masina za branje, nema ih ispod 130000kn + dostava do Vrgorca. A problem kod rucnog branja je taj sto treba previse radnika, npr. 15 x 200kn dnevnica = 3000kn za jedan dan, gdje se moze obrati cca 600 - 800kg.
Nemam pojma... ja sam saznao da netko uvozi eko plod po cijeni od cca 10kn i to nisam siguran u točnost informacije, a 1€ sumnjam...
4m je ok jer ona se razgrana u širinu i taj razmak padne na cca 2-2,5m i možeš kositi traktorom.
Razmak među sadnicama bi ja išao na 1,3-1,5m , osobno sam išao na 2 m i mislim da sam pogrješio... a kasnije branje bi išao na najam stroja, jer je isplativije. ali ako prodaješ plod za konzumiranje možeš samo ručno brati.
Imam informaciju da dobar berač bere cca 10kg/h pa računaj, a najam stroja je cca 4kn/sadnica...
4
Ova kultura je po meni za lijene seljake željne brze i lake love ....nema na selu ni lake ni brze love sve će to trajati toliko dugo ko i uzgoj nojeva ,puževa i sl prevara najivnih seljaka ...neko baci neki pametni trgovac patku da se od tog da zaraditi fina lova onda isti prodaju repromaterijal sranja i onda ti obečaju neviđene pare ...kad ubereš prvi rod ili jaje noja ili debelog puža onda te ucjenjuje s cijenom i hebe te s klasama proizvoda....ma najbolje od posla je socijala ili griješim ...
pege25- Broj postova : 5212
God : 50
Registriran : 18.09.2010
131
Ja sam trenutno u fazi razrade cijelog projekta, imam stalni posao uz kojeg planiram investirati neka sredstva u poljoprivredu, imam zemlju, alat zašto ne pokušati?
Kad bih tako gledao, nitko ništa ne bi radio.
Ne planiram se obogatiti preko noći ali neka dodatna lova uz posao bi odlično došla.
Kad bih tako gledao, nitko ništa ne bi radio.
Ne planiram se obogatiti preko noći ali neka dodatna lova uz posao bi odlično došla.
0
Najbolje je pšenica i kukuruz pa plakat i kukat svake godine...
Ne slažem se da je ovo za lijene seljake jer ovdje ima fizičkog posla više nego sa pšenicom kod koje sjedneš na traktor i kombajn i teraj. ovdje radi i motika i trimer i ruka....
Ne slažem se da je ovo za lijene seljake jer ovdje ima fizičkog posla više nego sa pšenicom kod koje sjedneš na traktor i kombajn i teraj. ovdje radi i motika i trimer i ruka....
4
Ali nije poata fizički raditi što manje?
0
Đaba malom djetetu vikati da je peć pec pec ...dok samo ne stavi ruku na istu pa skuži da je ista stvarno pec pec ..
131
pege25 je napisao/la:Đaba malom djetetu vikati da je peć pec pec ...dok samo ne stavi ruku na istu pa skuži da je ista stvarno pec pec ..
Kužin poantu, jbga covik razmislja o svemu, izmedu ostalog i o aroniji.... Trenutno se bavimo poljoprivredom, ali svake godine iz nule u nulu, pokusavan neto pokrenit, pogidnit proizvodnju na malo vecu razinu, jedna od ideja je aronija.
Dode mi na isto, svake godine se u poljoprivredu ulozi cca 10 000e, zasto ne probati s nečim drugačijim?
0
Erceg_st je napisao/la:pege25 je napisao/la:Đaba malom djetetu vikati da je peć pec pec ...dok samo ne stavi ruku na istu pa skuži da je ista stvarno pec pec ..
Kužin poantu, jbga covik razmislja o svemu, izmedu ostalog i o aroniji.... Trenutno se bavimo poljoprivredom, ali svake godine iz nule u nulu, pokusavan neto pokrenit, pogidnit proizvodnju na malo vecu razinu, jedna od ideja je aronija.
Dode mi na isto, svake godine se u poljoprivredu ulozi cca 10 000e, zasto ne probati s nečim drugačijim?
Jedan je probo pa se usro ...ma kani se ti bolje čorva posla ..
Nije u nama problem nego u državi i sustvu ...mi smo vredan narod i proizvesti ćemo mi svega i svašta i to vrhunske kvalitete ali kad treba to prodati i naplatiti e onda je problem....em te ucjenjuju s cijenom em čekaš pare i ako ih dobiješ dobiješ ih na 100 puta...tako da razumijem ja tebe ali kažem ti poljoprivreda je pec pec a ti kako oš
131
Stranica 28 / 40. • 1 ... 15 ... 27, 28, 29 ... 34 ... 40
Stranica 28 / 40.
DOPUŠTENJA
Ne moľeą odgovarati na postove.