AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
Rovokopač za traktor - samogradnja
Stranica 2 / 17. • 1, 2, 3 ... 9 ... 17
Re: Rovokopač za traktor - samogradnja
Stavit ću, ne brini
zjockoo- Broj postova : 901
Zanimanje : ing. Elektrotehnike
Registriran : 17.03.2008
37
Party se nastavlja; danas stigli dijelovi glavne rame s rezanja..malo je duže potrajalo jer je gužva u tvornici gdje sam dao rezati...
Malo isprobavanja dal sve paše...onako odokativno... :-)
E sad, čim bude vremena polirka u ruke i skidanje bridova, korozije i prašine te priprema za varenje...
Malo isprobavanja dal sve paše...onako odokativno... :-)
E sad, čim bude vremena polirka u ruke i skidanje bridova, korozije i prašine te priprema za varenje...
37
Eh, kad se sjetim ljetos Nexusa i skidanja bridova od rezanja...
BTW: Obavezno slikaj daljnje radove!
BTW: Obavezno slikaj daljnje radove!
Sastavljanje glavnog nosača. Jasno se vide dva buduća rezervara za ulje i pozicija usisnih filtera i pumpe.
Pumpu sam namjerno stavio unutar kućišta zbog toga jer će biti zaštićena od vanjskih utjecaja i mogućih oštećenja, ali i zato jer se nadam da će zbog toga stroj raditi nešto tiše...
Pumpu sam namjerno stavio unutar kućišta zbog toga jer će biti zaštićena od vanjskih utjecaja i mogućih oštećenja, ali i zato jer se nadam da će zbog toga stroj raditi nešto tiše...
37
puky- Broj postova : 286
God : 34
Registriran : 24.03.2013
1
sta drugo reci nego svaka cast
dđukić- Broj postova : 503
God : 44
Registriran : 18.07.2011
2
Nastavak izrade nosača...eto, stroj je počeo dobivati svoj oblik...
37
puky- Broj postova : 286
God : 34
Registriran : 24.03.2013
1
Posao se nastavlja...
37
Koliki buš mogel dobiti kut zakreta grane?
Ovi nosači zakretnih cilindara mi izgledaju nekak jako blizu (ili slika vara).
Vidim, bu veselje zakvačiti kardan, ali drugač nemre.
Ovi nosači zakretnih cilindara mi izgledaju nekak jako blizu (ili slika vara).
Vidim, bu veselje zakvačiti kardan, ali drugač nemre.
Zvonimir- Broj postova : 2509
God : 59
Registriran : 14.03.2008
10
→→→ : VIŠE
Kut zakretanja bude 180 stupnjeva, geometrijski je razradjen do zadnjih detalja. Na to sam potrosio najvise vremena u izradi nacrta. Kardan drugacije ne moze, ali mislim da nece biti problem. Kod Pescija sam imao pumpu s prirubnicom direktno na kardansku osovinu traktora i to je bila nemoguca misija za kopcanje, zbog toga sam sad odlucio staviti kardan. Prvo cu ga zakaciti na traktor, a onda kroz okruglu rupu na pumpu i mislim da ce biti ok...
37
Sve mi je jasno.
Razumijem konstrukcijske probleme
Čini mi se da su spremnici ulja odvojeni. Nije li bilo izvedivo spojiti ih ili si se bojal pukotina na sredini? Vidim rupe za povratne filtre na svakoj strani. Vidim da misliš napraviti i primarnu (usisnu) filtraciju ulja. Možeš li kak do ovih potopnih filtera? Kroz rupe od povratnih?
Nego, ne vidim rupe za montažu filtera zraka (odzračivanje spremnika). Ona mrežica koja je na čepu za nalijevanje nije Bog zna kaj, pogotovo na stroju koji radi u prašini.
Na svojem malom stroju spremnik ulja sam dobro očistil (iako je bil rađen od novog, nerđavog lima), namazal iznutra (dok nije bilo završena izrada nosača i farbanje), a prije montaže još i ispuhal. Svejedno sam na usisnu cijev ugradil grubo sito (vodovodna usisna inox korpa), da baš nemru ući "krpe" u pumpu.
Na spremnik nisam ugrađival čep za nalijevanje, jer se to lako napravi kroz povratni filter. Čini mi se da ih niti ti ne misliš montirati.
Lijepo to tebi ide, pa samo nastavi
Razumijem konstrukcijske probleme
Čini mi se da su spremnici ulja odvojeni. Nije li bilo izvedivo spojiti ih ili si se bojal pukotina na sredini? Vidim rupe za povratne filtre na svakoj strani. Vidim da misliš napraviti i primarnu (usisnu) filtraciju ulja. Možeš li kak do ovih potopnih filtera? Kroz rupe od povratnih?
Nego, ne vidim rupe za montažu filtera zraka (odzračivanje spremnika). Ona mrežica koja je na čepu za nalijevanje nije Bog zna kaj, pogotovo na stroju koji radi u prašini.
Na svojem malom stroju spremnik ulja sam dobro očistil (iako je bil rađen od novog, nerđavog lima), namazal iznutra (dok nije bilo završena izrada nosača i farbanje), a prije montaže još i ispuhal. Svejedno sam na usisnu cijev ugradil grubo sito (vodovodna usisna inox korpa), da baš nemru ući "krpe" u pumpu.
Na spremnik nisam ugrađival čep za nalijevanje, jer se to lako napravi kroz povratni filter. Čini mi se da ih niti ti ne misliš montirati.
Lijepo to tebi ide, pa samo nastavi
10
Nisam htio spojiti rezervare iz dva razloga. Prvo zato jer mi je na taj nacin pumpa unutar konstrukcije pa je zasticena od ostecenja do kojih moze doci kad ispod zakacis nesto...panj, zemlju i sl. ...a drugi zato sto su to pumpe velikog protoka i nisam htio da jedna drugoj stvaraju vrtlog i zbog toga mozda vuku zrak skupa s uljem. Sto se tice ulijevanja ulja pogodio si, ici ce kroz povratni filter jer bi na cep trajalo sat vremena. Odzracnici ce biti oni zuti pneumatski i bit ce ili 2 velika ili ako ne uspijem nabaviti velike onda tri manje sa svake strane bas zbog prasine i slicno. U rezervaru su usisni filteri koji se mogu skinuti kroz rupe za povratne filtere. Prije bojanja vanjskog dijela cu sve ispuhati i ocistiti i sa magnetom pobrati sitne cestice. Nakon toga namjeravam staviti dva veca okrugla magneta pokraj usisnih filtera tako da minimaliziram sanse da spena udje na filter i opcenito u sustav.
37
Ne, nisam niti mislil da je jedan spremnik, već da su ta dva spojena nekom cijevi ili komorom na dnu. Usis ulja za svaku pumpu bi ionak mogel biti na svakoj polovici zasebno. Neznam kak si zamislil izvesti usis pumpe u rezervoaru, no ja bi postavil cijev po dnu s unutarnje strane, i izvukel ju u ovaj prostor gdje su pumpe. Na taj bi način usis bil dobro zaštićen, a nebi stršal nadolje ispod spremnika.
Nevaljaju ti ti mali mesingani filteri. Pregrubi su, a ujedno premalog protoka.
Ugradi dva filtera ulja koja nađeš (mogu biti i rabljeni, no za 20...30kn se ne isplati), onak kak se ugrađuju filteri na kompresor. Samo najdi s navojem od 3/4", pa ih lako montiraš na obični nipl. Takva filtracija zraka je puno bolja, i sigurno nebu prašine u ulju. Vjeruj, znam o čemu govorim, iako ti to možda ne izgleda važno.
Nevaljaju ti ti mali mesingani filteri. Pregrubi su, a ujedno premalog protoka.
Ugradi dva filtera ulja koja nađeš (mogu biti i rabljeni, no za 20...30kn se ne isplati), onak kak se ugrađuju filteri na kompresor. Samo najdi s navojem od 3/4", pa ih lako montiraš na obični nipl. Takva filtracija zraka je puno bolja, i sigurno nebu prašine u ulju. Vjeruj, znam o čemu govorim, iako ti to možda ne izgleda važno.
10
Na viljuškaru (clark) imam rezervoar ulja za hidrauliku integriran u šasiju, na čepu kroz koji se puni postoji mjerač i odzračnik (ima nekoliko slojeva filca kroz koji ide zrak unutra i van spremnika ulja). Unutar spremnika nalazi se veliki papiranti filter na usisu u pumpu a spremnik ima i poklopac kroz koji se može očistiti dno kada se jednom natalože čestice iz ulja. Mislim da usis ulja nije sa samog dna spremnika, nego malo povišen. Isto ima dosta veliku zupčastu pumpu, ali postoji i hldanjak ulja za hidrauliku. Mislim da je hladnjak ulja must-have ili barem spremnik sa velikom površinom i puno ulja da se ulje može hladiti u radu.
Fidelito- Broj postova : 4471
Zanimanje : Poljoprivrednik - ministar
Registriran : 17.05.2008
117
U svaki od ovih spremnika po proračunu stane oko 44 litre ulja. Kada se ulje rasporedi po cijevima i cilindrima i istjera zrak očekujem da će se potrošiti cca 5 litara iz svakog spremnika. Zbog toga sam predvidio 50 litara za svaki spremnik, pa ću dolijat prema potrebi. Imam negdje proračun koliko ulja ide u koji cilindar al neda mi se sad tražiti... Što se tiče hlađenja razmišljao sam o tome još prije izrade; vjerujem da će se određeni dio ukupne količine ohladiti kroz konstrukciju jer se ipak radi o dosta velikim metalnim površinama koje još dodatno namjeravam povećati dodavanjem "flahova" od strane traktora. Oni će ujedno služiti kao bočna pojačanja nosačima stabilizatora. Svaki od rezervara će imati sondu i sat za mjerenje temperature tako da u svakom trenutku znam kakva je temperatura ulja. Ako se pokaže da se 100 litara ulja previše zagrijava, nije problem dodati hladnjak ulja na povratni vod. isto tako svaki razvodnik će imati zaseban manometar na ulazu da se vide promjene tlaka s obzirom na temperaturu ulja. Tu ću odmah imati dobar uvid u stvarni viskozitet ulja... :-) nadam se da se neću razočarati...ipak se radi o Ininom Hidraolu 46
37
S obzirom da se radi o dvosmjernim cilindrima 'potrošnja' to jest razlika između minimalne i maksimalne količine ulja u spremniku u normalnom radu vjerovatno će biti vrlo mala. Ali sa malom količinom ulja teško je postići dobro hlađenje to jest površinu izmjene topline, osim ako nemaš u krugu hladnjak sa ventilatorom (i termostatom jer nije baš dobro i ako je ulje hladno). Vjerovatno će biti OK sa većom količinom ulja i bez hladnjaka ako stroj bude radio sa prekidima. Ionako da radiš satima, bez prekida, na primjer u dvije smjene -vjerovatno ne bi razmišljao o samogradnji, nego o JCB-u.
Fidelito- Broj postova : 4471
Zanimanje : Poljoprivrednik - ministar
Registriran : 17.05.2008
117
Upravo tako. Nece nikad raditi dvije smjene, stroj ce biti za moje potrebe i za pomoci prijateljima kada bude potrebno. Da imam tvrtku koja se bavi iskopima naravno da bi JCB bio logican i normalan izbor
37
Ovih dana radim završno dizajniranje dijelova pa kad to bude gotovo ostaje još "samo" sklopiti cijelu stvar... :-)
37
scaka čast zjocko,treba imati hrabrosti početi raditi ovako nešto i još svaki potez postaviti na forum kapa do poda,ja i kad bi radio ovako nešto ne bi smio postaviti na forum dok ne bi završio s tim,a znaš što:bojao bi se da nebu radilo kako treba pa da ne ispadnem duduk,još jednom svaka čast, jedva čekam da vidim stroj u radu
angel_fire- Broj postova : 353
Registriran : 20.09.2012
16
Hvala. Ma, radit ce, nije to nista komplicirano. Samo zelim pokazati sto se sve moze napraviti doma u garazi uz malo volje i puno truda :-D
37
odličan rad i naravno detaljne pripreme i izračuni majstorski nema šta.
može pitanje :koliko bi to sve skupa trebalo biti teško i s kojim traktorom to planiraš nositi i raditi?
može pitanje :koliko bi to sve skupa trebalo biti teško i s kojim traktorom to planiraš nositi i raditi?
dalee- Broj postova : 187
Registriran : 29.09.2012
0
Nadam se da ce biti oko 1000 kg, mozda nesto preko, al ne previse. No, ta brojka me nece ogranicavati da sve napravim kako smatram da je dobro, pa ju mozda i prodjem, al ne puno. Nosit ce ga Belarus 820
37
inače sam bagerist i radio sam s raznim strojevima pa jedno pitanje koje me kopka .šta je s prednjim krajem traktora kakva je naprijed stabilizacija prilikom rada (kopanja).šta si predvodio po tom pitanju ne dvojim da nisi i to uzeo u obzir.
dalee- Broj postova : 187
Registriran : 29.09.2012
0
dalee je napisao/la:inače sam bagerist i radio sam s raznim strojevima pa jedno pitanje koje me kopka .šta je s prednjim krajem traktora kakva je naprijed stabilizacija prilikom rada (kopanja).šta si predvodio po tom pitanju ne dvojim da nisi i to uzeo u obzir.
Naravno da sam uzeo u obzir, a riješenje je jednostavno; imam prednji utovarivač, dignem se s njim s prednje i sa stabilizatorima s stražnje strane i neće to nikuda
37
Stranica 2 / 17. • 1, 2, 3 ... 9 ... 17
Similar topics
» Samogradnja drljace
» Samogradnja, utovarivaca za rolobale....!
» Samogradnja vibro-kultivatora
» Samogradnja terenskog vozila
» Samogradnja, utovarivaca za rolobale....!
» Samogradnja vibro-kultivatora
» Samogradnja terenskog vozila
Stranica 2 / 17.
DOPUŠTENJA
Ne moľeą odgovarati na postove.