AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
Utrošak škropiva pri zaštiti voćnjaka.
Utrošak škropiva pri zaštiti voćnjaka.
Utrošak škropiva po hektaru. Sva iskustva su i više nego dobro došla. U jabuci (podloga M9) za sada korisim 900 l/ha, a uskoro prelazim na 750 l/ha. Dosta ljudi koristi i puno manje škropiva po hektaru (250-350 l) pa me interesiraju rezultati u kvaliteti zaštite i uspješnosti apliciranja tako male količine vode-škropiva.
Gost- Gost
Re: Utrošak škropiva pri zaštiti voćnjaka.
I ja sam se interesirao za tu temu. Uvijek sam se pitao kako to rade u podrucjima gdje je voda puno dragocjenija nego ovdje. Uglavnom, vidim da su kod herbicida dosli do nekih rezultata, a za insekticide i fungicide ta prica sa velikim kapljicama ocito ne prolazi http://www.poljoprivredni-forum.com/viewtopic.php?f=29&t=1015
Smiljan- Broj postova : 1988
Zanimanje : Staro gunđalo sa crnim rokovnikom
Registriran : 13.03.2008
2
→→→ : VIŠE
Za vinograde na jedan hektar na oko 5000trsova ja trosim 450L vode kada je najveca vegetacija
swizach- Broj postova : 624
God : 37
Zanimanje : Umirovljenik
Registriran : 09.03.2008
0
Ja sam sad prešao na 750 l/ha u jabuci, podloga M9, međuredni razmak 4 i 3,5 m. Koristim Lechler dizne plave i crvene.
Gost- Gost
kada smanjujete količinu vode koji omjer insekticida ili fungicida se koristi ,da li se smanjuje kao i količina vode ili to ostaje ista koncentravija preparata samo je vode manje.... objašnjenje?
ciciripi- Broj postova : 56
Registriran : 18.03.2009
0
Koliko sam ja proucavao (a sada jos bez prakticnog iskustva) voda je samo medij za apliciranje sredstva. Dakle, kolicina sredstva ostaje ista, a manje vode (t.j. koncentracija sredstva je veca sa manje vode). Ako treba aplicirati npr. 5 litara sredstva na Ha uvijek se stavi 5 litara sredstava i ako je to na 1000 litara vode koncentracija je 0.5%, a ako je na npr.500 litara vode onda je koncentracija 1%. Mislim da je vrlo vazan faktor topivost sredstva, odnosno dali ce se sredstvo dobro otopiti ako se stavi u npr. duplo vecu koncentraciju (duplo manje vode).
Ja sam to tako shvatio za herbicide, a cijenio bih misljenja/iskustva za fungicide i insekticide.
Dali je ovo dobra interpretacija?
I jos nesto ..
Uvijek se navodi utroak skropiva po Ha. Nigdje nisam vidio razlicite potreba za skropivom u razlicitim redovima i visinama vocki. Nekako mi ne zvuci logicno da istu kolicinu skropiva se koristi u npr vocnjaku sa redovima od 5 metara i visinom vocki od npr. 1.5 metar i u redovima od 4m sa vockama visokim 4 m ... ....
Ja sam to tako shvatio za herbicide, a cijenio bih misljenja/iskustva za fungicide i insekticide.
Dali je ovo dobra interpretacija?
I jos nesto ..
Uvijek se navodi utroak skropiva po Ha. Nigdje nisam vidio razlicite potreba za skropivom u razlicitim redovima i visinama vocki. Nekako mi ne zvuci logicno da istu kolicinu skropiva se koristi u npr vocnjaku sa redovima od 5 metara i visinom vocki od npr. 1.5 metar i u redovima od 4m sa vockama visokim 4 m ... ....
Smiljan- Broj postova : 1988
Zanimanje : Staro gunđalo sa crnim rokovnikom
Registriran : 13.03.2008
2
Da, Smiljane dobro si to interpretirao, no neki smanjujući utrošak škropiva po jednici površine smanjuju i doze no to sad ovisi od čovjeka do čovjeka. Osobno se držim pravila koliko posto smanjujem utrošak škropiva od 1000 l/ha toliko povećavam koncentraciju tj. držima se zadane doze pesticida po hektaru (pri 1000 l/ha). E sad kako sam rekao tu ima brdo kombinacija i iskustava i preporuka vezanih za doze i koncentracije pri zaštiti voćnjaka tako da se o tome može na široko i na dugačko raspravljat.
Što se tiče samog utroška škropiva vezanog za starost i vrstu nasada tu se uzima u obzir volumen krošnje što znači da postoje formule za izračunavanje tog volumena sukladno uzgojnom obliku stabla itd.
Što se tiče samog utroška škropiva vezanog za starost i vrstu nasada tu se uzima u obzir volumen krošnje što znači da postoje formule za izračunavanje tog volumena sukladno uzgojnom obliku stabla itd.
Gost- Gost
...zimska i prskanja u vegetaciji...
...načelno, sve navedeno u raspravi je više - manje točno. Međutim, postoji bitna razlika između zimskih prskanja i onih u vegetaciji. Naime, za zimska "kupanja" voćaka mineralnim uljima i bakrom potrebno je trošiti znatno veću količinu vode (minimalno 1000 l/ha) i raditi sa diznama veće propusnosti (u mojem slučaju s "Agromehanikinim" atomizerom crvene dizne)...
...kod tretiranja pojedinih štetnika za vrijeme vegetacije također je potrebno tošiti veće količine škropiva (npr. kod tretiranja protiv zelene breskvine uši, ukoliko je jači napad)...
...kod tretiranja pojedinih štetnika za vrijeme vegetacije također je potrebno tošiti veće količine škropiva (npr. kod tretiranja protiv zelene breskvine uši, ukoliko je jači napad)...
breskvar- Broj postova : 54
Zanimanje : dipl.ing.polj.
Registriran : 29.03.2009
0
da malo ovo razjasnimo ovo, u vezi količine vode za prskanje:
količina , dali sa 350-400l ili sa 750-1000l??
sa količinom od 350l tretiranje voćnjaka jabuke ne bi bilo dovoljno ( kao što rade belgijanci, nizozemci, jedan dio njemačke itd) zašto??
prvenstveno se radi o klimi , kod njih je klima aridnija dakle manje zastupljenosti vlage u zraku i to prolazi.
količina vode za škropivo se mjenja u zavisnosti o visini stabla, te se za svaki 1m mjenja i količina vode te se povećava za 500l.
dakle da zaključimo za zimska prskanja količina vode treba se kretati od 500-800l /ha ( u zavisnosti o voćnoj vrsti ), dakako kod koštičavih voćnih vrsta treba više vode, dakle 800l/ha je savim zadovoljavajuće.
količina vode u vegetaciji se ne smanjuje nego dapače povećava, zbog povećanja biljnog volumena,te u punoj vegetaciji količina vode za tretiranje kreće se od 750-1000l po hektaru.
ne treba experimentirati sa manjim utrošcima vode!!!
da pojasnimo breskvinu zelenu uš....
breskvina zelena uš ne traži ništa posebniji tretman s vodom, traži samo sredstvo koje će u kratkom roku djelovati i držati duže vrijeme ( recimo 15 dana), a takva su sredstva na bazi neonikotinoida.
možda se breskvar prebacio pa je mislio na crvenog pauka, e tu da, što veća količina vode ( 1500 l u dva navrata , razmak 7 dana)
količina , dali sa 350-400l ili sa 750-1000l??
sa količinom od 350l tretiranje voćnjaka jabuke ne bi bilo dovoljno ( kao što rade belgijanci, nizozemci, jedan dio njemačke itd) zašto??
prvenstveno se radi o klimi , kod njih je klima aridnija dakle manje zastupljenosti vlage u zraku i to prolazi.
količina vode za škropivo se mjenja u zavisnosti o visini stabla, te se za svaki 1m mjenja i količina vode te se povećava za 500l.
dakle da zaključimo za zimska prskanja količina vode treba se kretati od 500-800l /ha ( u zavisnosti o voćnoj vrsti ), dakako kod koštičavih voćnih vrsta treba više vode, dakle 800l/ha je savim zadovoljavajuće.
količina vode u vegetaciji se ne smanjuje nego dapače povećava, zbog povećanja biljnog volumena,te u punoj vegetaciji količina vode za tretiranje kreće se od 750-1000l po hektaru.
ne treba experimentirati sa manjim utrošcima vode!!!
da pojasnimo breskvinu zelenu uš....
breskvina zelena uš ne traži ništa posebniji tretman s vodom, traži samo sredstvo koje će u kratkom roku djelovati i držati duže vrijeme ( recimo 15 dana), a takva su sredstva na bazi neonikotinoida.
možda se breskvar prebacio pa je mislio na crvenog pauka, e tu da, što veća količina vode ( 1500 l u dva navrata , razmak 7 dana)
RoyalMajestic- Broj postova : 64
God : 66
Zanimanje : dipl ing agronomije
Registriran : 19.01.2012
3
ja stalno koristim 450 l/ha vode koncentracija oko 60-70 % od preporučene po ha na 1000l vode (osim kod zimskog špricanja)
i ja nevidim nikakvih problema,nemam bolesti
tako špricam već 5 god
mislim da stoji da je voda samo medij,a škropivo ostaje po preporuci proizvođača
i ja nevidim nikakvih problema,nemam bolesti
tako špricam već 5 god
mislim da stoji da je voda samo medij,a škropivo ostaje po preporuci proizvođača
daevu- Broj postova : 89
Zanimanje : voćar
Registriran : 10.05.2011
1
ne bih se složio s tobom, naročito ako se radi o fuzikladiju, (jabuka, kruška) clasterosporij-u (koštičave voćne vrste (breskva nektarina posebno).
slažem se s tobom što se tiče količine vode, al onda obavezno koncentracija sredstava ide gore za onoliko koliko si smanjio vodu.
u Eu ti ne prolazi ta teorema 60-70% od preporučene!!!
ukoliko imaš ugovor , pa te kupac još snabdjeva zaštitom, pa ti sam određuješ koncentracije, ukoliko se pojavi bolest( ukoliko!!!) i ti nemaš referentan prinos koji si obećao kupcu, plaćaš penale i kaznu.
smatraju da si sredstva koja nisi utrošio prodao !!!!!
moja preporuka: držati se uputstava i preporuke proizvođača!!!!
slažem se s tobom što se tiče količine vode, al onda obavezno koncentracija sredstava ide gore za onoliko koliko si smanjio vodu.
ukoliko imaš ugovor , pa te kupac još snabdjeva zaštitom, pa ti sam određuješ koncentracije, ukoliko se pojavi bolest( ukoliko!!!) i ti nemaš referentan prinos koji si obećao kupcu, plaćaš penale i kaznu.
3
problem je u tome što kod nas malo ljudi ima ugovor o proizvodnji i još da ih kupac snabdjeva zaštitom,i ja bih onda radio drugačije,ali ovako ja to plaćam iz svog džepa pa gledam da prođem što jeftinije
što se tiče ušiju,dok je početak,par stabala,špricao sam ih običnim likvijem i vodom,sapunicom, i nisu se pojavljivale dalje(samo zaražena stabla)
preventiva je najbitnija,kad bolestkrene nema puno pomoći
problem je u tome što kod nas malo ljudi ima ugovor o proizvodnji i još da ih kupac snabdjeva zaštitom,i ja bih onda radio drugačije,ali ovako ja to plaćam iz svog džepa pa gledam da prođem što jeftinije
što se tiče ušiju,dok je početak,par stabala,špricao sam ih običnim likvijem i vodom,sapunicom, i nisu se pojavljivale dalje(samo zaražena stabla)
preventiva je najbitnija,kad bolestkrene nema puno pomoći
1
ha, dobar si daevu.....
za sapunicu i likvi prvi put čujem....
protiv lisnih uši, u eko proizvodnji koristi koristi se kopriva.
odsad poslije kupanja čuvam vodu, pa da probam i ja...
svašta se ljudi dosjete...treba probati !!!!!!
ma samo neka, ako je pametno i zamjenjuje trošenje novca , a učinkovito je....bravo!!!!
za sapunicu i likvi prvi put čujem....
protiv lisnih uši, u eko proizvodnji koristi koristi se kopriva.
odsad poslije kupanja čuvam vodu, pa da probam i ja...
svašta se ljudi dosjete...treba probati !!!!!!
ma samo neka, ako je pametno i zamjenjuje trošenje novca , a učinkovito je....bravo!!!!
3
probajte radi,uši su ljeplive,slatke zato mravi i idu na njih,sa sapunicom ih jednostavno operete i nema ih
nije za neki masovni napad ,ali nije da ne djeluje
nije za neki masovni napad ,ali nije da ne djeluje
1
Stranica 1 / 1.
DOPUŠTENJA
Ne moľeą odgovarati na postove.