AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
Višnja
Stranica 4 / 13. • 1, 2, 3, 4, 5 ... 11, 12, 13
Re: Višnja
Mea culpa.
Nemam puno iskustva, ali racunam da ako su i takvi uvjeti (bolje receno ne-uvjeti) biljka, ako ne umre, ipak svake godine potjera koji cm ... ... Nevjerojatno je kako biljka uopce moze zivjeti, a da tako izgleda ....
Ali ajde de, dobro je vidjeti i cuti kako ne treba raditi i iz toga nesto nauciti ....
Nemam puno iskustva, ali racunam da ako su i takvi uvjeti (bolje receno ne-uvjeti) biljka, ako ne umre, ipak svake godine potjera koji cm ... ... Nevjerojatno je kako biljka uopce moze zivjeti, a da tako izgleda ....
Ali ajde de, dobro je vidjeti i cuti kako ne treba raditi i iz toga nesto nauciti ....
Smiljan- Broj postova : 1988
Zanimanje : Staro gunđalo sa crnim rokovnikom
Registriran : 13.03.2008
2
→→→ : VIŠE
Proizvodimo Berace za maline i kupine kao i Berace za visnje, sljive, masline...
Elektronik
web: www.tresac.co.rs
e mail: elektronik@tresac.co.rs
Petrovic Srbobran
Elektronik
web: www.tresac.co.rs
e mail: elektronik@tresac.co.rs
Petrovic Srbobran
elektronik- Broj postova : 13
Registriran : 06.10.2009
0
http://public.fotki.com/Julss/vinja/p1040223.html
Molim za savjet kako gore navedenu mladu višnju orezati da bude u formi popravljene piramide?
Molim za savjet kako gore navedenu mladu višnju orezati da bude u formi popravljene piramide?
Juls- Broj postova : 11
Registriran : 14.10.2009
0
cini se super stvar taj tresač, 3 covjeka oberu citav vocnjak, samo koliko košta ne cini se nesto masivno i komplicirano
kakva je cijena višnjama i jel ima neko da otkupljuje, kod nas je zadnjih godina podignuto dosta višnjika, doduše iz vecine se nece niko najest visanja ali valjda je cijena dobra ili poticaj kad su se odlucili bas na višnje
a kakva je situacija sad za poticaje u trajnim nasadima, dali se dobivo neki godišnji poticaj ili samo onaj pocetni i dal ce i to bit ukinuto ili smanjeno
kakva je cijena višnjama i jel ima neko da otkupljuje, kod nas je zadnjih godina podignuto dosta višnjika, doduše iz vecine se nece niko najest visanja ali valjda je cijena dobra ili poticaj kad su se odlucili bas na višnje
a kakva je situacija sad za poticaje u trajnim nasadima, dali se dobivo neki godišnji poticaj ili samo onaj pocetni i dal ce i to bit ukinuto ili smanjeno
Trešač je stvarno super stvar.Za godinu-dvje bi mogao i u moju avliju.
A što se tiče proizvodnje od mene je to ovako.
Imam 6 hektara višanja(odnosno 5 jer smo dio počupali,ali na jesen tu dolaze nove višnje.)Cjena je pala za 50 lipa,na odnosu na prošlu godinu,ali ja sam imao odličan urod tako da to je bilo ok.Tokom berbe svaki dan padala kiša tako da nam je 20-25 tona višnje počelo trunuti.Sve je otišlo za jedno tvrtku s kojim radimo 8 godina.Do ovih godina nikada nije bilo nikakvih problema,ali ove godine su se zbog (pre)velikog uroda počeli javljati.Par dana smo morali zaustavit berbu jer im je tvrtka bila pretrpana višnjama,nisu je više gdje mogli primati(a tih dana je stalno padala kiša i višnja je počela trunuti,zbog čekanja,ali i zbog kiše).Isplata je do ovih godina bila u roku 2-3 mjeseca,a ove godine do sad smo dobili tek polovicu.
Što se tiče poticaja,poticaji za podizanje novih nasada su ukinuti,a za ove godišnje neznam.
Imam 6 hektara višanja(odnosno 5 jer smo dio počupali,ali na jesen tu dolaze nove višnje.)Cjena je pala za 50 lipa,na odnosu na prošlu godinu,ali ja sam imao odličan urod tako da to je bilo ok.Tokom berbe svaki dan padala kiša tako da nam je 20-25 tona višnje počelo trunuti.Sve je otišlo za jedno tvrtku s kojim radimo 8 godina.Do ovih godina nikada nije bilo nikakvih problema,ali ove godine su se zbog (pre)velikog uroda počeli javljati.Par dana smo morali zaustavit berbu jer im je tvrtka bila pretrpana višnjama,nisu je više gdje mogli primati(a tih dana je stalno padala kiša i višnja je počela trunuti,zbog čekanja,ali i zbog kiše).Isplata je do ovih godina bila u roku 2-3 mjeseca,a ove godine do sad smo dobili tek polovicu.
Što se tiče poticaja,poticaji za podizanje novih nasada su ukinuti,a za ove godišnje neznam.
Traktorista14- Broj postova : 167
Registriran : 10.08.2008
1
kazes da je cijena smanjena po kili 50lp, pa koja je otkupna cijena višnje inace?
i kakvi prinosi su moguci po hektru, recimo prve godine kad rode i kad budu u punom rodu?
i kakvi prinosi su moguci po hektru, recimo prve godine kad rode i kad budu u punom rodu?
Dp jel se i ti mislis baciti u vocarstvo?
Kako kod okrenes isplativije je....
Moj kolega ima posadenih 2h i ima ugovor sa eurovocem i koliko sam skuzio cijena je 3kg napisana u ugovoru.
Kako kod okrenes isplativije je....
Moj kolega ima posadenih 2h i ima ugovor sa eurovocem i koliko sam skuzio cijena je 3kg napisana u ugovoru.
Prošle godine bila je 3,60 kn,a ove 3,10 kn sa pdv-om.Sve ovisi o veličini,suhoj tvari....
U punom rodu daju oko 20 tona po ha.
Al ovi problemi oni je samo početak,bit će još i puno gore,ako se država,otkupljivači i voćari ne ujedine i ne dogovore.
Samo cu malo reći o jabuki(imam 20 ha).cijena je bila vrlo dobra,urod vrlo dobar-odličan.Al ove godine su sa otkupom napravili katastrofu.Prije berbe su uvezli 1000 vagona jabuke stare godine dana po nešto više od kunu,i tu je bio "lom".Ja sam sve predao i sve je ošlo iz voćnjaka odmah,i to mi je sreća.Nek ljudi su ostavljali jabuku na stablima gdja je propadala,jer nisu imali kome prodati.U voćnjacim je propadalo po 50-60 tona jabuke,a negdje i više.
Tako da je ovo za sad još dobro.
U punom rodu daju oko 20 tona po ha.
Al ovi problemi oni je samo početak,bit će još i puno gore,ako se država,otkupljivači i voćari ne ujedine i ne dogovore.
Samo cu malo reći o jabuki(imam 20 ha).cijena je bila vrlo dobra,urod vrlo dobar-odličan.Al ove godine su sa otkupom napravili katastrofu.Prije berbe su uvezli 1000 vagona jabuke stare godine dana po nešto više od kunu,i tu je bio "lom".Ja sam sve predao i sve je ošlo iz voćnjaka odmah,i to mi je sreća.Nek ljudi su ostavljali jabuku na stablima gdja je propadala,jer nisu imali kome prodati.U voćnjacim je propadalo po 50-60 tona jabuke,a negdje i više.
Tako da je ovo za sad još dobro.
1
pa cuj htio bi nesto probat di ima vise posla a da je zarada bar na papiru veca od ove u ratarstvu i naravno da se radi na manjoj povrsini
imam jedno pitanje za sve koji se razumiju u to, dali se moze uzet u zakup najam ili bilo koji oblik vocnjak koje je vec podignut a ti ljudi ga ne mogu dalje odrzavat recimo da je star 2-3 godine i propast ce, pa dali ima sanse da se to uzme u zakup na duzi period
imam jedno pitanje za sve koji se razumiju u to, dali se moze uzet u zakup najam ili bilo koji oblik vocnjak koje je vec podignut a ti ljudi ga ne mogu dalje odrzavat recimo da je star 2-3 godine i propast ce, pa dali ima sanse da se to uzme u zakup na duzi period
Mislim da se može uzeti,zašto nebi moglo.I ja bih ti preporučio taj neki voćnjak koji možeš uzeti u zakup na više godine.Jer ja imam par prijatelja koji svake godine mogu produljiti zakup samo na jednu godinu,i tu nastaje problem.Jer ti u taj voćnjak nemožeš uložiti neku veću sumu novca,jer tko zna kome će on dopasti na godinu.
Ali se još malio raspitaj kod ovih iskusniji.
Ali se još malio raspitaj kod ovih iskusniji.
1
Mislim da ces tesko naci neki "posten" vocnjak da uzmes u zakup.
Bolje ti je sam zasadi.
Savjetovao bih ti da definitivno zasadis neki kom zemlje najblize do kuce zbog vise posla u njemu,sto blize to bolje.
I ako se odlucis na sadnju ,niposto nemoj kupovati sadnice.
Za recimo 1h uz malo truda i znanja mozes si sam skoro "dzabe" proizvesti kvalitetne sadnice.
Primjer na 1h ti ide cca 500kom vocaka,ovisi o razmaku ali ajmo reci 500kom,sto te kosta ako kupujes bar 10.000kn.
A ovako te kosta 1.000kn.
Bolje ti je sam zasadi.
Savjetovao bih ti da definitivno zasadis neki kom zemlje najblize do kuce zbog vise posla u njemu,sto blize to bolje.
I ako se odlucis na sadnju ,niposto nemoj kupovati sadnice.
Za recimo 1h uz malo truda i znanja mozes si sam skoro "dzabe" proizvesti kvalitetne sadnice.
Primjer na 1h ti ide cca 500kom vocaka,ovisi o razmaku ali ajmo reci 500kom,sto te kosta ako kupujes bar 10.000kn.
A ovako te kosta 1.000kn.
Traktorista14 je napisao/la:Trešač je stvarno super stvar.Za godinu-dvje bi mogao i u moju avliju.
Nebih se baš složio sa podebljanim tekstom da je sve otišlo u jednu tvrtku. Nešto je išlo tebi puno bliže, koliko se sjećam prošle berbe.
A što se tiče podvučenog teksta da ste sve izrealizirali puno bliže onda bi te sve (nebi jedan dio bio u bonovima) novce imali odmah poslije berbe-predaje višnje, kao što ste dobili za onaj manji dio koji je "izrealiziran u blizini". No vama na volju.
Problema kod otkupa višnje će biti što dalje sve više i više. Nažalost puno je višnjika podgnuto bez plana i programa, bez ugovorene proizvodnje-ugovorenog otkupa itd., itd....
@codexnox: Nema trika da u ugovoru piše unaprijed dogovorena otkupna cijena, odnosno može pisati no to možeš okačit mačku o rep. To su priče za malu djecu. Što se tiče samostalne proizvodnje sadnog materijala t oje skup sport zbog visokog rizika u daljnoj proizvodnji. Najjeftinija sadnica je kvalitetna sadnica, ako se gleda dugoročno. Rijetki su oni koji su uspjeli prizvesti stvarno kvalitetne sadnice dobrih odlika. Nadalje, ulaskom u EU vrlo brzo ćemo doći do toga da će nas kupac tražiti deklaraciju o sadnicama da vidi kakva je kavliteta sadnog materijala tj. uroda... Pa će se (pogotovo kod jabuka) javiti (a već su i prisutne kod nas) klubske sorte jabuka za koje ako nemate potvrdu da ste ih kupili od kluba koji ih je proizveo nećete moći prodavati njihove plodove na tržištu EU. Bla, bla, bla... Uglavnom nije to tek tako lako.
Gost- Gost
sad je jako tesko podic novi vocnjak a i nemam zemlju za to, dok se mozda moze nac neko ko je posrno pa ne moze to vise odrzavat, samo me zanima dal po zakonu se smije vocnjak dat u zakup, dali postoje neke prepreke
i da zaboravio sam pitat dal i tu postoje godišnji poticaji i koliko su, dal idu po kili ili po hektaru
i da zaboravio sam pitat dal i tu postoje godišnji poticaji i koliko su, dal idu po kili ili po hektaru
Sve se moze dati u zakup,tu nemozes imati nikakvih prepreka--->zasada.
A poticaj ti je 2500kn/h,barem je bilo toliko do sada,odnosno trebal je biti toliko.
Po kili nista.
@becarina
Ok sve to sto kazes sa sadnice da ces morati imati,ali sada u ovome trenutku za clana DP bi bilo daleko bolje sam proizvesti neke sadnice i ustediti.
Samo napravis podloge koje oces,i nabavis pupova i eo ga.
Nije bas jednostavno,ali za 1h kako god da napravis nemos fulat.
Najjeftinija sadnica je kvalitetna sadnica, ako se gleda dugoročno---Definitivno je to tocno ali ....uvijek postoji ali.
A sto se tice kolege i visanja,nisam vidio da pise u ugovoru ali on tako tvrdi iako takoder mislim da se to moze okaciti macu o rep....Ali nikad neznas.
Ali sada da pise u ugovoru 3kn a da je trzisna cijena 1.5,nevjerujem da bi se iko drzao ugovora.
A poticaj ti je 2500kn/h,barem je bilo toliko do sada,odnosno trebal je biti toliko.
Po kili nista.
@becarina
Ok sve to sto kazes sa sadnice da ces morati imati,ali sada u ovome trenutku za clana DP bi bilo daleko bolje sam proizvesti neke sadnice i ustediti.
Samo napravis podloge koje oces,i nabavis pupova i eo ga.
Nije bas jednostavno,ali za 1h kako god da napravis nemos fulat.
Najjeftinija sadnica je kvalitetna sadnica, ako se gleda dugoročno---Definitivno je to tocno ali ....uvijek postoji ali.
A sto se tice kolege i visanja,nisam vidio da pise u ugovoru ali on tako tvrdi iako takoder mislim da se to moze okaciti macu o rep....Ali nikad neznas.
Ali sada da pise u ugovoru 3kn a da je trzisna cijena 1.5,nevjerujem da bi se iko drzao ugovora.
Bećarino,kako misliš "Nešto je išlo tebi puno bliže, koliko se sjećam prošle berbe."
A za novce,da dio novaca samo dobili u bonovima.Ioako bi više voljeli keš,bolje išta nego ništa.
A za novce,da dio novaca samo dobili u bonovima.Ioako bi više voljeli keš,bolje išta nego ništa.
1
Traktorista14 je napisao/la:Bećarino,kako misliš "Nešto je išlo tebi puno bliže, koliko se sjećam prošle berbe."
Jedan dio vašeg uroda višnje nije išao u tvrtku sa kojom radite 8 godina već je prodan u vašoj domicilnoj županiji uz vrlo brzu realizaciju isplate cjelokupnog iznosa.
Skužio?
Gost- Gost
Donekle!Mislim da jesam!
1
A sunca ti pa zamjenio sam te sa jednim tvojim prezimenjakom, a izgleda i suseljaninom. E svašta.
Gost- Gost
E Bećarino,sad sam i ja shvatio.Zamjenio si me sa mojim prezimenjakom,a i seseljaninom,da!Bilo mi je malo čudno,al sam ja nšta malo mislio pa reko valjda si ti u pravu.I onda sam se sjetio da je moj prezimenjak prošle godine radio sa drugom tvrtkom!
1
http://public.fotki.com/Julss/vinja/p1040223.html
Kako od ove višnje formirati popravljenu piramidu? Molim za konkretne savjete.
Kako od ove višnje formirati popravljenu piramidu? Molim za konkretne savjete.
0
@Juls: Malo je nezgodno to objašnjavati ovako preko ekrana i tipkovnice.
Tri grane koje su najjače i u najboljem rasporedu što se tiče razmaka između njih samih ostavi za donju etažu i prikrati ih na vanjski pup na nekih 40-ak cm od debla. Jednu od najvišljih grana, onu koja ima najuspravniji rast prikrati na 50-ak cm od donje etaže i to ti je to. Jasno ostale poizbacivaj van (odreži ih).
Tri grane koje su najjače i u najboljem rasporedu što se tiče razmaka između njih samih ostavi za donju etažu i prikrati ih na vanjski pup na nekih 40-ak cm od debla. Jednu od najvišljih grana, onu koja ima najuspravniji rast prikrati na 50-ak cm od donje etaže i to ti je to. Jasno ostale poizbacivaj van (odreži ih).
Gost- Gost
Bećarino, pa dobro si ti to meni objasnio, hvala. Nego, nije li to onda etažna piramida? Koji bi trebao biti razmak između te 3 osnovne grane u prvoj etaži?
0
Juls je napisao/la:Bećarino, pa dobro si ti to meni objasnio, hvala. Nego, nije li to onda etažna piramida? Koji bi trebao biti razmak između te 3 osnovne grane u prvoj etaži?
Mogu biti i u istoj visini, mo može biti i odstupanja nekih 10-20 cm. Odvolje ti, nema tu pravila egzaktnog. Bitno da svaka grana ima prostora za rast i da jedna drugoj nisu konkurencija.
Gost- Gost
Bijah u voćnjaku i vidim da će biti materijala i za drugu etažu, na kojoj cca udaljenosti od prve ide druga etaža te na koju gustoću idu sekundarne grane na primarnoj? Thx unaprijed.
0
Juls je napisao/la:Bijah u voćnjaku i vidim da će biti materijala i za drugu etažu, na kojoj cca udaljenosti od prve ide druga etaža te na koju gustoću idu sekundarne grane na primarnoj? Thx unaprijed.
Razmak između etaža ide okvirno oko 50-60 cm. To ovisi o više faktora (bujnost sadnice, porast, način daljnje rezidbe...). Kod sebe u voćnjaku na primarnoj grani (dužine oko 40-ak cm, manje više) ostavljam po tri grane od kojih će srednja (na vanjskom pupu) biti za iduću etažu, dok dvije idu bočno.
Gost- Gost
Stranica 4 / 13. • 1, 2, 3, 4, 5 ... 11, 12, 13
Stranica 4 / 13.
DOPUŠTENJA
Ne moľeą odgovarati na postove.