AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
Podrivanje zamjena oranju
Stranica 24 / 25. • 1 ... 13 ... 23, 24, 25
Re: Podrivanje zamjena oranju
Ne kažeš da lažem nego samo da ne pričam istinu ...
do sada sve što sam pisao sam prvo sam se uvjerio u to ... sad dali ikad više bude išlo tako ili ne neznam, ovaj puta je išlo ... radio sam i kod svojeg kuma koji je iz županje tako da ako već lažem ja laže i on a on je picajlza oko toga ...
do sada sve što sam pisao sam prvo sam se uvjerio u to ... sad dali ikad više bude išlo tako ili ne neznam, ovaj puta je išlo ... radio sam i kod svojeg kuma koji je iz županje tako da ako već lažem ja laže i on a on je picajlza oko toga ...
Ne nego mislim da si mozda mjerio na tijelu gdje je 40 cm a onda to gledao dok je gruber u zemlji a oko tijela sva ta zemlja, to mislim. Ja sam gledo svoj, da ide 40cm mora mu komplet raonik bit pod zemljom i jos skoro 10cm tijela iznad toga, mislim da bi puko popola. Gruberi rade na 20 do max 25cm, barem ovi koje sam ja vidio. Al moguce zbog ovoliko kise da tako lagano ide, onda bi i oranje trebalo letit.
SteveO- Broj postova : 1673
Registriran : 28.08.2009
39
deere power je napisao/la:cak je i amazone počeo proizvodit plugove, nebi me čudilo da jos neki proizvođači koji imaju sve strojeve za no-till ili reduciranu obradu počnu proizvodit plugove
fidel veći je problem uglavnom u jesen ili proljece isušit zemlju i zato se uglavnom mora orat, prošle jeseni kod nas se nije moglo ni podrivat a na nekim njivama ni tanjurat koliko je bilo mokro a kad se izoralo islo je nekako
To što je amazone počeo proizvoditi plugove govori samo o tome kako su oni procijenili da tu za njih postoji tržište (i mogućnost zarade). Znam da je Kverneland (možda nekada najveći proizvođač plugova) smanjio svoju proizvodnju plugova za nekoliko puta u odnosu na ona vremena kada je imao najveću proizvodnju. Dio razloga leži i u činjenici da su danas u upotrebi puno veći strojevi i potreban je manji broj komada da se odradi isti posao, ali sigurno je da su minimalna obrada, gruberi (to čak nije niti minimalna obrada, to bi samo bila obrada bez pluga), direktna sjetva - uzeli dobar dio tržišta plugovima.
Kada je problem višak vode, onda će se to (u principu) samo pogoršati ostavljanjem biljnih ostataka na površini. Drugi je slučaj ako je u pitanju nepropusni sloj koji se eliminira podrivanjem - onda bi se stanje moglo i popraviti.
Ja mislim da mi radimo u područijima koja ne obiluju padavinama (posebno izraženo prema istoku), točnije rečeno ljeti je presuho - a zimi je dostatna količina/ ponekada i previše oborina. To se zove izmjena mokre i suhe faze u tlu, i bolje gospodarenje vodom u tlu - posebno ljeti kada je te vode premalo donjelo bi pozitivne rezultate.( S obzirom da je ove godine, sada u ljeti ima padavina daleko iznad prosjeka (barem kod mene) to se ne može uzeti kao neka srednja vrijednost.) Da se naučne institucije/savjetodavna služba pozabave tom problematikom sigurno je da bi to donijelo puno bolje rezultate nego stalno bajanje o navodnjavanju (kada je suša, jer u ovakvim godinama nitko niti ne pomišlja na priču o navodnjavanju).
Fidelito- Broj postova : 4471
Zanimanje : Poljoprivrednik - ministar
Registriran : 17.05.2008
117
falkon 2 je napisao/la:Ne kažeš da lažem nego samo da ne pričam istinu ...
Rođo kaže se nije govno nego se pas posro
Ma gruber nije namjenjen za velike dubine ..i da ide 40cm to je kidanje stroja ..on je kako reče moj namiliji rođo stevo do dubine 20-25cm ....podrivači su napravljeni za te dubine 40cm i više.
Ali falky ja ti vjerujem da si grubiso na toj dubini i to ti je najvažnije ...ovi ostali nemaju pojma nosikiriki se rođo
Na kraju ono najbitnije i gruber i podrivač kao strojevi su po meni čisti šit ...
pege25- Broj postova : 5212
God : 50
Registriran : 18.09.2010
131
Podrivanje kod mene, u mom slučaju za uljanu repicu, tj. za zamjenu oranja.
ova godina je najbolji primjer..Fidelito je napisao/la:
Što se tiče miševa... ja mislim da tu puno više ima utjecaja poremećaj u prirodnoj ravnoteži, nego sam način obrade. Možda sam i u krivu, a možda i ne. Uništena su staništa mogih prirodnih neprijatelja poljskih miševa (lisica, ptica-grabljivica) i mislim da to ima utjecaja na veliki porast popualcije poljskih miševa.
najezda miševa i na oranom i na neoranom..
čak možda i više kod onih koji su orali..
Picek- Broj postova : 1225
Registriran : 13.03.2008
22
nemoguce da ima više tamo di je orano od neoranog, jednostavno nemoguce i to nije istina, najvise ima u sojištima i repištima koja su samo tanjurana dok na recimo suncokretu i tanjuranom i oranom nema
To nije istina kod mene je baš na suncokretištu bio i ječam i žito i bila je naezda miševa (do sad nikad nisam imao na suncokretištu toliko miševa,jako malo je bilo),šta da vam kažem kad sam obilazio njive sa motorom pogazim miša na leniji onda možete mislit koliko ih ima.Kod mene je sve bilo tanjiranje ali imao sam i nešto oranja (kukuružnjak) i sve je isto miševa ko u priči.deere power je napisao/la:nemoguce da ima više tamo di je orano od neoranog, jednostavno nemoguce i to nije istina, najvise ima u sojištima i repištima koja su samo tanjurana dok na recimo suncokretu i tanjuranom i oranom nema
Tošo- Broj postova : 589
God : 45
Zanimanje : Poljoprivrednik
Registriran : 19.01.2010
5
→→→ : VIŠE
kod mene u tanjuranom suncokretu ni jedan, ali ima ih strašno puno po njivama, kazem najvise u tanjuranom sojištu i repištu tu su ogromne štete a sad ih ima opet u soji i kod nas ce se slabo kosit soje ove goidne
što se tiče miševa - da li je i kod vas slučaj da kada radiš bilo kakvu obradu traktorom u polju - da se sjati dosta ptica (pretežno rode, jastreb, gavran) lijepo se poredaju uz prohod traktora i samo čekaju (siguran obrok)...?
117
nekad ih bude ko rusa, ev dns ni jedne
frenkigoran1- Broj postova : 366
God : 34
Zanimanje : automehaničar, vozač motornih vozila
Registriran : 21.08.2013
6
Bećar odličan posao...dubina 50 cm i 7,5km/h
I ja želim imati novi jd
I ja želim imati novi jd
131
Iako nije podrivanje, ali se spominju miševi. Nevjerojatno je koliko ih ima kad se kosi. Nisam nikad doživio da uopće pokosim miša/voluharicu, a sada se to dogodi često. Nakon zadnjih kiša bilo ih je masa uginulih po pašnjaku, pretpostavljam da ih je voda ugušila i izbacila iz podzemnih hodnika.
abrkili je napisao/la:Iako nije podrivanje, ali se spominju miševi. Nevjerojatno je koliko ih ima kad se kosi. Nisam nikad doživio da uopće pokosim miša/voluharicu, a sada se to dogodi često. Nakon zadnjih kiša bilo ih je masa uginulih po pašnjaku, pretpostavljam da ih je voda ugušila i izbacila iz podzemnih hodnika.
Moguće potencijalni higijenski problem u sijenu?
117
Mogući i ozbiljni problem. Već što je voda natopila pašnjake to je potencijalni rizik od širenja leptospiroze s obzirom na nevjerojatno velik broj glodavaca u zemlji.
Deere,dođi sutra od 14.00 gore na farmu Sudaraš,pa da vidiš što ima rupa na strnjacima.Samo bježe ispred traktora.
Zvona- Broj postova : 909
Registriran : 03.04.2009
14
jbg doso bi nemam vremena radim nesto kuci ma znam da ima po strnjacima koliko oces
deere power je napisao/la:jbg doso bi nemam vremena radim nesto kuci ma znam da ima po strnjacima koliko oces
ma znam da radiš.vidio sam da nešto zidaš.nije problem samo u strnjacima .ima ih svuda
14
Evo jedna usporedba, znači ovo je od ove godine i traktor 112 ks (i dubina u koju nevjerujete )
A ovo je iz 2012 godine isti gruber i dubina cca 25 cm i traktor 80 ks (naravno isto nećete vjerovati )
I jasno vidljiva razlika u poslu , sad sami procjenite
falkon 2 je napisao/la:Evo ovako sam ja odradio ove godine, znači nemam klasični podrivač ali sam zato išao sa gruberom 9 radnih tijela na dubinu 40 cm, stim da na jesen računam svejedno ići sa dubokim oranjem ... i ovo jerađeno na tabli koja je crnica...
A ovo je iz 2012 godine isti gruber i dubina cca 25 cm i traktor 80 ks (naravno isto nećete vjerovati )
I jasno vidljiva razlika u poslu , sad sami procjenite
falkon 2 je napisao/la:Eo i ja malo poprašio strnjake
Jel kad ko imao prilike raditi ili vidjeti uživo rad ovakvog podrivača ..tj s ovakvim radnim tijelima?
Ni ovo nije loše ...zakvačiš odma rotodrljaču i piči
Ni ovo nije loše ...zakvačiš odma rotodrljaču i piči
131
Nisam osobno vidio kako to radi, ali svi koji su vidjeli - a sa kojima sam razgovarao rekli su da to radi OK. No to već spada u područje rekla-kazala.
Ovaj tip za rad sa rotodrljačom više je teoretsko riješenje. Puno je to (snage) za neki prosječan traktor, rotodrljača se pomiče još dalje od traktora (znači potreban je duži kardan, upitno je što će se dogoditi ako radno tijelo podrivača naiđe na prepreku i pukne sigurnosni vijak.... Zatim je problematično 'parkiranje', kao i samo sastavaljanje agregata (moraš to jednom probati). Radna tijela su raspoređena u jednom redu i puno lakše se štopa ako ima bilo kakvih biljnih ostataka. Teorija uglavnom, i nije baš zaživjelo.
Ovaj tip za rad sa rotodrljačom više je teoretsko riješenje. Puno je to (snage) za neki prosječan traktor, rotodrljača se pomiče još dalje od traktora (znači potreban je duži kardan, upitno je što će se dogoditi ako radno tijelo podrivača naiđe na prepreku i pukne sigurnosni vijak.... Zatim je problematično 'parkiranje', kao i samo sastavaljanje agregata (moraš to jednom probati). Radna tijela su raspoređena u jednom redu i puno lakše se štopa ako ima bilo kakvih biljnih ostataka. Teorija uglavnom, i nije baš zaživjelo.
117
Nije li ovo samo čizel plug?
14
Zvona je napisao/la:Nije li ovo samo čizel plug?
pa ne znam baš... amerikanci pod chisel-om smatraju ono što bi kod nas bio gruber (znači maksimalna radna dubina nekih 10''-12''). Subsoiler bi bio podrivač, disc chisel bi bio gruber sa diskovima ispred, da prereže biljnu masu da se ne štopa (top-down bi mu bio najsličniji), zatim postoji cijeli niz oruđa koja su kombinacija chisela, subosilera i raznih dodataka.
117
Stranica 24 / 25. • 1 ... 13 ... 23, 24, 25
Stranica 24 / 25.
DOPUŠTENJA
Ne moľeą odgovarati na postove.