AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
Podrivanje zamjena oranju
Stranica 5 / 25. • 1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 15 ... 25
Re: Podrivanje zamjena oranju
Radilo se na 50 cm dubine,brzina 4-4,5 km/h,mogao bi traktor i brže ali pucaju sigurnosni vijci kao ludi.To je pegoraro megadrag.Potrošnja goriva je manja nego u oranju i kreće se cca 20-30 l/ha ovisno o zemlji.Na mjestima gdje imam lakše zemlje traktor ne osjeti da ima išta iza sebe ali kada naiđe na trag kamiona stenje i mora se ići sporije da ne bi nešto polomio.
jd4755- Broj postova : 1819
God : 60
Zanimanje : poljoprivreda-ratarstvo
Registriran : 10.03.2008
39
ursus4514 je napisao/la:
...dobro zeznio sam se to je grubiranje i tata mi je to reko ali moj kolega sada ide orat 3br okretac lemken i ursus 1614 40litara po jutru dere ga do grede i traktor se pregrijo osle karike i sve to mi sa 40 litara smo stukli 6,5 jutara na 20cm ali ne na ovom videu njiva na kojom sam radio kombajnom i sjeckom iza i komsija do mene zapali slamu....i uvati to moje do temelja uzgorilo i njiva je kraj šume i šuma uvatila tako da tamo to grubiranje nabolje izgleda i bilo je vise vlage....i tamo je bas fino a vamo nece gruber u zemlju!!!!!
ur45- Broj postova : 1288
God : 30
Registriran : 17.01.2009
-6
evo ja jučer podrivao uslužno zadnju zemlju...išlo je super dosta tvrda zemlja...radna brzina 5-6km/h,dubina 50-55cm
na toj se slici vidi kako se zemlja diže
na toj se slici vidi kako se zemlja diže
Matija case 5140- Broj postova : 989
Zanimanje : Svinjogojac
Registriran : 18.01.2009
18
→→→ : VIŠE
Stvarno zavidna brzina a i dubina . Znam za jedan crveni traktor od 200 KS koji je dušu ispustio na podrivaču sa dva radna tijela
Zašto ti video nema zvuk ?
pingo- Broj postova : 4918
Registriran : 09.03.2008
3
fotoaparat nema opciju da i zvuk snima...kolko para daš za foto toliko imaš i muzike...
mora da case vuče....
mora da case vuče....
Matija case 5140- Broj postova : 989
Zanimanje : Svinjogojac
Registriran : 18.01.2009
18
pingo je napisao/la:Stvarno zavidna brzina a i dubina . Znam za jedan crveni traktor od 200 KS koji je dušu ispustio na podrivaču sa dva radna tijela
Nije bio sam, kleknio je i zeleni traktor.
Gost- Gost
Bećarina pusta je napisao/la:pingo je napisao/la:Stvarno zavidna brzina a i dubina . Znam za jedan crveni traktor od 200 KS koji je dušu ispustio na podrivaču sa dva radna tijela
Pingo pa nije valjda do toga došlo?
Ovaj Bećarina je dao još na prethodnim postovima naslutiti da se radi o tvoja dva "niš koristi" traktora...još će me tim hvaljenjem jd-a odgovoriti od fendta.
Jd sa 3 rad. tijela ide 5-6 km/h na 55 dubine : agco grupacija sa 2 rad. tijela ne idu uopće
majs- Broj postova : 683
Registriran : 28.08.2008
11
Da ja to sve zakvotam pa kuda puklomajs je napisao/la:Bećarina pusta je napisao/la:pingo je napisao/la:Stvarno zavidna brzina a i dubina . Znam za jedan crveni traktor od 200 KS koji je dušu ispustio na podrivaču sa dva radna tijela
Pingo pa nije valjda do toga došlo?
Ovaj Bećarina je dao još na prethodnim postovima naslutiti da se radi o tvoja dva "niš koristi" traktora...još će me tim hvaljenjem jd-a odgovoriti od fendta.
Jd sa 3 rad. tijela ide 5-6 km/h na 55 dubine : agco grupacija sa 2 rad. tijela ne idu uopće
Vidi istina je .
Podrivač sa dva radna tijela , brzina 4-5 km/h , dubina tih 55 cm sa proklizavanjem od 30-60 % po potpuno suhom strnjaku u pola ljeta .
3
Nemoguće.
tomo_MF- Broj postova : 1298
Registriran : 03.06.2009
13
Pingo, pa kakva je to zemlja? Beton il što? Kakav je urod na tome?
zjockoo- Broj postova : 901
Zanimanje : ing. Elektrotehnike
Registriran : 17.03.2008
37
Ljudi ne znam šta da vam drugo napišem . Tako je bilo kako sam napisao ... stvar je u podrivaču koji je bolje rastaliti u željeznu kocku nego ga držati u dvorištu takvog kakav je ... nikakav
3
Pingo, nemoj tak: takvim reklamiranjem nećeš ga nikada prodatipingo je napisao/la:Ljudi ne znam šta da vam drugo napišem . Tako je bilo kako sam napisao ... stvar je u podrivaču koji je bolje rastaliti u željeznu kocku nego ga držati u dvorištu takvog kakav je ... nikakav
Zvonimir- Broj postova : 2509
God : 59
Registriran : 14.03.2008
10
Nije Pingov Fendt kleknio nego Fendt 615 LSA 175-180 ks sa novim motorom. Oba (MF i Fendt) nisu mogli raditi sa njim. Izgleda da je stvar u podrivaču koji se vrlo teško vuče.
Gost- Gost
Baš čitam i ne mogu vjerovati.Ja sam lani radio s pegoraro podrivačem 7 tijela na dubinu oko 50cm i išlo je solidno iako zemlja nije prelagana.Traktor je 190 ks i nije se grijao,sasvim normalno se ponašao.
jd4755- Broj postova : 1819
God : 60
Zanimanje : poljoprivreda-ratarstvo
39
JD4755 proklizavanje pri radu MF-a i dva tijela podrivačem je bilo toliko veliko da je uopće teško pojmiti . Skoro pa stalno oko 50 % . Kažem potpuno suha i tvrda zemlja a traktor vrti kotačima kao lud i jedva ide . Evo slike podrivača . Kao što sam već rekao podrivač je živi drek i u našoj težoj zemlji ne ide skoro pa nikako iz jednog jedinog razloga a to je da ima radna tijela blizu jedno drugom i u istoj su ravnini . Da su malo više razmaknuta isti traktor bi sa njim radio u pola lakše jer ne bi lomio svu zemlju u isti mah .
3
To je taj zloglasni podrivač? Pa izmjenite mu konstrukciju da ga bude lakše vući...
zjockoo- Broj postova : 901
Zanimanje : ing. Elektrotehnike
Registriran : 17.03.2008
37
Podrivač stvarno smiješno mali izgleda za traktor od 200 ks!
Pingo mene je najviše "pogodilo" to što sam mislio da su jd i tvoji traktori radili sa istim podrivačem te da je jd išao sa tri rad.tijela a tvoji nisu mogli raditi ni sa dva-makar su 200 ks sva tri traktora.
Sad sam skužio da to nije isti podrivač jer se na ovaj nemože montirati više rad. tijela...ali i nije to neka utjeha kad vidim ovaj neveliki podrivač.
Dali ima kugle za krtičnu? Koliki je razmak između rad. tijela...pretpostavjam po slici nekih 60-65 max. 70 cm?
Pingo mene je najviše "pogodilo" to što sam mislio da su jd i tvoji traktori radili sa istim podrivačem te da je jd išao sa tri rad.tijela a tvoji nisu mogli raditi ni sa dva-makar su 200 ks sva tri traktora.
Sad sam skužio da to nije isti podrivač jer se na ovaj nemože montirati više rad. tijela...ali i nije to neka utjeha kad vidim ovaj neveliki podrivač.
Dali ima kugle za krtičnu? Koliki je razmak između rad. tijela...pretpostavjam po slici nekih 60-65 max. 70 cm?
11
Sa podrivačem kojim je radio JD 8200 bez problema rade i moji traktori pogotovo sa svim udvojenim kotačima . Recimo moj podrivač sa 5 radnih tijela je i sa RX 170 traktorom išao do 60 cm dubine ali onda trećom brzom najbrže , nije moglo četvrtom sporom ( to je negdje 4 km/h ) . Ford ga je vukao do devete brzine na istoj dubini a to je oko 9 km/h . Također na mojem podrivaču stoji po jedno pero sa svake strane radnog tijela koje radi na dubini od 40 cm ako je radna dubina 55 cm .
Evo slika JD 8200 sa tri radna tijela gdje podriva na istoj njivi kao i što smo nas dvojica pokušali pa odustali sa onim ništa koristi podrivačem . Nadam se da se barem malo vidi sa loših slika kako se radi o Rabe podrivaču . Po meni to nije podrivanje koje bi čovjek radio u ratarstvu . Radna tijela su previše razmaknuta i nema miješanje zemlje nego se samo prave crte ... mislim i to ima svoj učinak ali kada radim podrivačem onda želim da i trava zamnom ne raste . Ovdje to nije slučaj jer velike površine zemlje ostaju netaknute .
Evo slika JD 8200 sa tri radna tijela gdje podriva na istoj njivi kao i što smo nas dvojica pokušali pa odustali sa onim ništa koristi podrivačem . Nadam se da se barem malo vidi sa loših slika kako se radi o Rabe podrivaču . Po meni to nije podrivanje koje bi čovjek radio u ratarstvu . Radna tijela su previše razmaknuta i nema miješanje zemlje nego se samo prave crte ... mislim i to ima svoj učinak ali kada radim podrivačem onda želim da i trava zamnom ne raste . Ovdje to nije slučaj jer velike površine zemlje ostaju netaknute .
3
Pegoraro je parabolični podrivač (radna tijela imaju oblik parabole) i oni pružaju najmanji otpor prilikom rada. No razlika ne bi trebala biti tolik velika. Ili se radi o sabijenom teškom tlu (što je vjerovatno), razlike u otporima mogu biti ogromne. Posebno su teška tla koja nikada ili su davno bila podrivana, sa izraženim tabanom pluga. Sječam se istinite priče sa faksa kada su dinamometrirali podrivač. Prikopčali su dinamometar između podrivača i traktora da se izmjeri vučna sila, i traktoristu je rečeno da radi oprezno, kao dinamometar je bio na granici. Traktorist je spustio podrivač na zemlju na uvratini i potrgao dinamometar. Pokojni Prof. Piria je 'poludio' kada je vidio (čuo) što se dogodilo. Nitko nije očekivao da će na uvratini biti toliko 'tvrdo'.
Pingo daj probaj staviti sliku (ako imaš) tog niš' koristi podrivača kada je izvan zemlje, da vidimo kakvo je radno tijelo. Za ovaj Rabe podrivač izdaleka se vidi da nije paraboličan. Inače jednom prigodom sam radio sa pegoraro podrivačem, vrhovi tijela su se grijala dosta u radu.
Malo sam ozbiljnije pogledao gornje slike, čini mi se da je u oba slučaja gornja poluga skoro paralelna sa doljnjim polugama kod kopčanja. Mislim da je gornja poluga na traktoru niže zakopčana (ili na oruđu viša rupa) podrivač bi 'stisnuo' zadnji most traktora (prenos težine sa oruđa na traktor) pa bi traktor manje proklizavao. Vrijedilo bi porbati. Ako je veliko klizanje kotača tu se troši puno goriva, guma, vremena.
Pingo daj probaj staviti sliku (ako imaš) tog niš' koristi podrivača kada je izvan zemlje, da vidimo kakvo je radno tijelo. Za ovaj Rabe podrivač izdaleka se vidi da nije paraboličan. Inače jednom prigodom sam radio sa pegoraro podrivačem, vrhovi tijela su se grijala dosta u radu.
Malo sam ozbiljnije pogledao gornje slike, čini mi se da je u oba slučaja gornja poluga skoro paralelna sa doljnjim polugama kod kopčanja. Mislim da je gornja poluga na traktoru niže zakopčana (ili na oruđu viša rupa) podrivač bi 'stisnuo' zadnji most traktora (prenos težine sa oruđa na traktor) pa bi traktor manje proklizavao. Vrijedilo bi porbati. Ako je veliko klizanje kotača tu se troši puno goriva, guma, vremena.
Fidelito- Broj postova : 4471
Zanimanje : Poljoprivrednik - ministar
Registriran : 17.05.2008
117
Slažem se sa fidelitom da se parabolična tijela najlakše vuku kroz tlo te isto tako i najbrže postižu zadanu radnu dubinu osobito na tvrdom tlu što zna biti problem kod previše okomito postavljenih rad.tijela. Isto tako ona postižu osjetno dodatno opterečenje na stražnje kotače traktora i time povečavaju vučnu silu uz odgovarajući uteg sprijeda. Ovo govorim iz vlastitog dojma jer vidim da kad radim sa svojim pegorarom u teškom tlu gume 20.8 R 38 pumpane na 1,2 bara spljošte se i ponašaju poput žvakače gume dok to u oranju npr. to nije toliko izraženo ni približno.
Jedino sam mišljenja da se V-riperi sa jednakim rad tijelima ili bolje sa onim zakrivljenima još lakše vuku...
Jedino sam mišljenja da se V-riperi sa jednakim rad tijelima ili bolje sa onim zakrivljenima još lakše vuku...
11
@majs: To je Dubicin podrivač sa kuglama, a razmak je kako si i rekao oko 70-80 cm.
@Fidelito: Tlo je Pseudoglej obronačni sa tvrdim nepropusnim slojem na dubini od oko 35-45 cm i tu je dosta tvrdo. I na ovom Rabe podrivaču su se grijali vrhovi tjela, a nemogu naći sliku di se vidi kako su popucali šarafi na srednjem tjelu (kod grede) i ono je otpalo u radu.
Inače kad je baja došao na tu moju tablu podrivati pusti podrivač i krene kad ono neće u zemlju dublje od 45 cm. On zove sina sav u šoku da se nije šta pokidalo na traktoru, jel sve uštimano na EHR-u, nezna zašto neće dublje ići... Kad sam ubrzo došao na tablu vidim njega sav uznemiren i začuđen. Kaže on meni šta je na stvari, ja pogledam ceremonije oko hidraulike no tamo sve štima. Izađem van da malo dotegnem topling i vidim da su poluge zakopčane na donje rupe na podrivaču pa ih spustimo dolje. Nakon toga je išao dublje. Gazda traktora sav začuđen nemože vjerovati kako se teško podriva, kao neide dublje i kako JD stenjucka u ovoj zemlji. Kaže da je znaoda će biti ovako nebi došao tu podrivati.
@Fidelito: Tlo je Pseudoglej obronačni sa tvrdim nepropusnim slojem na dubini od oko 35-45 cm i tu je dosta tvrdo. I na ovom Rabe podrivaču su se grijali vrhovi tjela, a nemogu naći sliku di se vidi kako su popucali šarafi na srednjem tjelu (kod grede) i ono je otpalo u radu.
Inače kad je baja došao na tu moju tablu podrivati pusti podrivač i krene kad ono neće u zemlju dublje od 45 cm. On zove sina sav u šoku da se nije šta pokidalo na traktoru, jel sve uštimano na EHR-u, nezna zašto neće dublje ići... Kad sam ubrzo došao na tablu vidim njega sav uznemiren i začuđen. Kaže on meni šta je na stvari, ja pogledam ceremonije oko hidraulike no tamo sve štima. Izađem van da malo dotegnem topling i vidim da su poluge zakopčane na donje rupe na podrivaču pa ih spustimo dolje. Nakon toga je išao dublje. Gazda traktora sav začuđen nemože vjerovati kako se teško podriva, kao neide dublje i kako JD stenjucka u ovoj zemlji. Kaže da je znaoda će biti ovako nebi došao tu podrivati.
Gost- Gost
Isto radim na obrončanom pseudogleju i pegoraro sa 5 radnih tijela je radio OK, bez udvojenih kotača. Samo je trebao utege naprijed. Izgleda da je Pegoraro 'pogodio' podrivač. Bitno je kopčanje za traktor. Gornja poluga ne smije biti paralelna sa doljnjim polugama, tu je važno i da kategorija kopčanja odgovara priključku i traktoru, a i bitno je imati dobar toplink (gornju polugu). Gornja poluga opterećena je na tlak (kada su radna tijela u zemlji), i ako je paralelna sa doljnjim polugama onda traktor ne koristi tu silu, ali ako gornja poluga 'upire' u zadnji most traktora (zapravo upire negdje na 1/3 između zanjeg i prednjeg mosta) onda tu silu traktor iskoristi kao adhezionu. Nadam se da ste shvatili što je pisac želio reći, a slika vrijedi kao tisuću riječi (ako pronađem odgovarajuću sliku na netu).
Zanimljiv link o poteznici i finoj regulaciji (engleski):
http://www.dkts.si/Izvedeni%20seminarji/Simpozij%202001/Tractor%20Hitch%20Control.pdf
Zanimljiv link o poteznici i finoj regulaciji (engleski):
http://www.dkts.si/Izvedeni%20seminarji/Simpozij%202001/Tractor%20Hitch%20Control.pdf
Fidelito- Broj postova : 4471
Zanimanje : Poljoprivrednik - ministar
Registriran : 17.05.2008
117
i kako mališa vuce to ? koliko km/h si isao i jel bilo puno proklizavanja ?
zrine89- Broj postova : 4163
God : 35
Zanimanje : Ratarstvo
63
→→→ : O SEBI
Oko 6,5 km/h, proklizavanje prihvatljivo. NH ide fino samo mu ipak još malo fali kila pored ovih 5 tona što sad ima. Ali ipak su to tri radna tijela.
Neki dan sam probao podrivati sa Rusom i odma je popucao nosač srednjeg radnog tijela tako da sam nakon pojačanja istog podrivanje prebacio sa Rusa na NH.
Neki dan sam probao podrivati sa Rusom i odma je popucao nosač srednjeg radnog tijela tako da sam nakon pojačanja istog podrivanje prebacio sa Rusa na NH.
Gost- Gost
Stranica 5 / 25. • 1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 15 ... 25
Stranica 5 / 25.
DOPUŠTENJA
Ne moľeą odgovarati na postove.