AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
Jabuka
Stranica 9 / 12. • 1, 2, 3 ... 8, 9, 10, 11, 12
Re: Jabuka
Kod nas je dosta toga stradalo, ja nisam uhvaćen ali do mene čovjek koji je svega udaljen 500 metara stradalo mu 80% voćnjaka( a čovjek ima 10 hektara voćnjaka). Ovo je stvarno katastrofa.
zmaj- Broj postova : 38
Registriran : 07.03.2010
2
Paore,situacija je loša,vidjet cemo koliko loša. Kod nas je bilo -5. Odmah ujutro smo raspalili sa Giberlinima. Mrežu nismo još raširili,a sumljam da bi ona išta i pomogla na tih 5 hektara. Imamo i sustav anti frost,ali ne znam iz kojeg razloga ga tata nije palio.
U Dolcima,sada Impuls comerce,na jednom djelu su vršili "zaštitu" tim načinom,jabuke su bile okovane ledom i od količine leda jabuke su se počele izvaljivat,i tada su oni isključili kišenje i tako napravili pravu,još veću katastrofu. Kod njih je bio minus malo jači nego kod nas. Uglavnom,u cijeloj hrvatskoj situacija je loša sa većinom vrsta voća.
U Dolcima,sada Impuls comerce,na jednom djelu su vršili "zaštitu" tim načinom,jabuke su bile okovane ledom i od količine leda jabuke su se počele izvaljivat,i tada su oni isključili kišenje i tako napravili pravu,još veću katastrofu. Kod njih je bio minus malo jači nego kod nas. Uglavnom,u cijeloj hrvatskoj situacija je loša sa većinom vrsta voća.
Traktorista14- Broj postova : 167
Registriran : 10.08.2008
1
Baš sam mislio da će te vi svoje jabuke spasiti sa antifrostom.
IC je izgleda (između ostalog) dotukla prevelika količina vode koju su rasprskavali.
IC je izgleda (između ostalog) dotukla prevelika količina vode koju su rasprskavali.
Gost- Gost
pa cekaj, jel nije jabuka bila na žici??
RoyalMajestic- Broj postova : 64
God : 66
Zanimanje : dipl ing agronomije
Registriran : 19.01.2012
3
vidiš, mora da se misli do najsitnijih tančina,
kaže traktorista:
Imamo i sustav anti frost,ali ne znam iz kojeg razloga ga tata nije palio.
pa zatim prevelika količina vode,
ja to mogu okvalificirati ili kao nonšalanciju, indolenciju
jednostavno neprofesionalnost ili neznanje.
imaš sve, a nemaš ništa.
kaže traktorista:
Imamo i sustav anti frost,ali ne znam iz kojeg razloga ga tata nije palio.
pa zatim prevelika količina vode,
ja to mogu okvalificirati ili kao nonšalanciju, indolenciju
jednostavno neprofesionalnost ili neznanje.
imaš sve, a nemaš ništa.
RoyalMajestic- Broj postova : 64
God : 66
Zanimanje : dipl ing agronomije
Registriran : 19.01.2012
3
Voćari, kako dalje nakon mraza?
Naravno treba pričekati i vidjeti koliko će i gdje biti roda. Neki govore da nam je zbog ovog mraza urod ugrožen i sljedeće godine. Možda malo žurim, al svakako bi bilo korisno da neko napiše kako dalje postupati u voćnjaku. Neki kažu da treba ići u prihranu dušikom, a neki ne, itd...
Naravno treba pričekati i vidjeti koliko će i gdje biti roda. Neki govore da nam je zbog ovog mraza urod ugrožen i sljedeće godine. Možda malo žurim, al svakako bi bilo korisno da neko napiše kako dalje postupati u voćnjaku. Neki kažu da treba ići u prihranu dušikom, a neki ne, itd...
huntelar- Broj postova : 18
Registriran : 24.02.2012
0
huntelar je napisao/la:Voćari, kako dalje nakon mraza?
Ove temperature su bile za siječanj i veljaču ! Sa orošavanjem i zaleđivanjem to su bile preniske temperature ! Oko 2 ha šljiva i oraha mi je uništeno ! Na stenly sam vidio živih tučaka i oprskao protiv osica ! Vi koji imate jabuke i kruške , morate vršiti prskanje za bolesti lista da se razviju cvjetni pupoljci za iduću godinu !
Jadniju godinu u voćarstvu nisam vidio !
Đuro Japarić- Broj postova : 1758
Registriran : 17.02.2012
55
Probajte fitoregulatore kao npr GIBRELIN. Ovaj prooizvod ne samo sto je efikasan protiv stete nanesene od mraza, ali pomaze i u natjerivanju pupa u narednoj godini.
Imate i mnoge druge hormone mnogo efikasne u raznim periodima razvoja kao npr GERLAGIB, PROGERBALIN, STIMOLANTE, DIRAGER, OBSTHORMON...
Imate i mnoge druge hormone mnogo efikasne u raznim periodima razvoja kao npr GERLAGIB, PROGERBALIN, STIMOLANTE, DIRAGER, OBSTHORMON...
fitoregulator- Broj postova : 4
Registriran : 18.04.2012
0
fitoregulator je napisao/la:Probajte fitoregulatore kao npr GIBRELIN. Ovaj prooizvod ne samo sto je efikasan protiv stete nanesene od mraza, ali pomaze i u natjerivanju pupa u narednoj godini.
Znači upotrebom Gibrelina rješili bi problem mraza, tj. izbjegli bi štete od mraza u nasadu jabuke?
Molio bi da nam objasnite dio vašeg teksta koji sam ukosio. O kakvom se to natjerivanju pupova u idućoj godini radi? Jel taj hormon ima djelovanje godinu dana nakon aplikacije?
Gost- Gost
E žalosti u voćnjaku di koja jabuka,sada kada podivljaju jedini spas ili zelena ili Regalis,a kako je sve puno košta onda zelena moramo malo stati na loptu
njoko- Broj postova : 28
God : 52
Registriran : 26.03.2011
0
dali je nekome poznato šta se dešava sa ovim granama, grane su kasnije krenule o stalno izgledaju kao zakržljale
Zadnja promjena: goldcup; 13/5/2012, 15:07; ukupno mijenjano 1 put.
goldcup- Broj postova : 47
Registriran : 17.01.2010
0
Malo je mutna slika,nevidi se dobro,ali ako ima bjelkastu prevlaku po listovima to ti je pepelnica.goldcup je napisao/la:dali je nekome poznato šta se dešava sa ovim granama, grane su kesnije krenule o stalno izgledaju kao zakržljale
Škare u ruke i izreži sve zaražene izboje,a onda poprskaj jednim od sistemičnih fungicida Topas ili Nimrod ili dr.
0
hvala njoko, možda se na ovoj slici bolje vidi, nevidim baš tu bjelkastu prevlaku ali moguće da je pepelnica jer na tom hobi voćnjaku do ove godine nije radita redovoita zaštita...ove godine je prskano prvo crveno ulje, početak cvatnje indar+merpan, zatim triput stroby+delan i sad zadnje opet indar+merpan
goldcup- Broj postova : 47
Registriran : 17.01.2010
0
I kod mene se ove godine dobro proširila osobito na idared,prvo rezanje zaraženih izboja sam obavio i zaštitu,ali ovih dana i drugo uklanjanje zaraženih izboja.
Pepelnica naručito se raširi nakon prošlogodišnjih visokih temperatura.
Pepelnica naručito se raširi nakon prošlogodišnjih visokih temperatura.
0
Danas u plodovima zemlje bila reportaža iz Davora, na plantaži jabuka gdje vlasnik priča kako je poslije zadnjeg mraza -6 , brzo obavio nekakvo hormonsko prskanje za brži rast i tako spasio više od 50% plodova,kolko sam uspio shvatit,dok ja eto na svom vočnjaku imam jednu jabuku po stablu ajdareda.........
Kako priznajem nisam neki stručnjak,zamolio bih nekog stučnijeg da mi objasni da li stvarno neka sredstva mogu spasiti pupove od mraza i koja su to.
Unaprijed hvala.........
Kako priznajem nisam neki stručnjak,zamolio bih nekog stučnijeg da mi objasni da li stvarno neka sredstva mogu spasiti pupove od mraza i koja su to.
Unaprijed hvala.........
legas- Broj postova : 9
Registriran : 06.05.2012
0
Malo je mislim prenapuhao,zavisi na kojoj nadmorskoj visini je voćnjak.
Primjer moj je 120-125m i sve je stradalo prije sam išao PRotifert LMW i poslje DRIN(biostimulator) ništa nije pomoglo,ima ljudi koji su tu kombinaciju radili s antifrostom pa ništa.
Na najvišoj točki voćnjaka s visinom voćki je 129-130 m je paralelno bagremik njegovi vrhovi a samo na tim vrhovima se bijeli od cvijeta bagrema a ostalo sve prema dole nema cvijeta.
Večinom svi iznad 140-150 metara nadmorske su pošteđeni mrazau nekom postotku a sretnici preko 170m nemaju štete.
Ispod -3 ne pomaže nikakva zaštita bilo kakvim prskanjem,jedino antifrost do nekih -4 iznimno -6 celzijevaca a preko toga ništa jedino molit Boga da te to nepogodi kao SL.Brod -9 do -11
Tako da ti nikakvi biostimulatori,hormoni,gnojiva ne pomažu kada se smrzne tučak u cvijetu,to je samo bacanje novca i sam sam ga bacio i opet nemam ništa a bilo je -3.5 celzijevca.
Pozdrav
Primjer moj je 120-125m i sve je stradalo prije sam išao PRotifert LMW i poslje DRIN(biostimulator) ništa nije pomoglo,ima ljudi koji su tu kombinaciju radili s antifrostom pa ništa.
Na najvišoj točki voćnjaka s visinom voćki je 129-130 m je paralelno bagremik njegovi vrhovi a samo na tim vrhovima se bijeli od cvijeta bagrema a ostalo sve prema dole nema cvijeta.
Večinom svi iznad 140-150 metara nadmorske su pošteđeni mrazau nekom postotku a sretnici preko 170m nemaju štete.
Ispod -3 ne pomaže nikakva zaštita bilo kakvim prskanjem,jedino antifrost do nekih -4 iznimno -6 celzijevaca a preko toga ništa jedino molit Boga da te to nepogodi kao SL.Brod -9 do -11
Tako da ti nikakvi biostimulatori,hormoni,gnojiva ne pomažu kada se smrzne tučak u cvijetu,to je samo bacanje novca i sam sam ga bacio i opet nemam ništa a bilo je -3.5 celzijevca.
Pozdrav
0
Kakva su vam iskustva s nabavom sadnica? Gdje ste uzimali, koliko ste zadovoljni, po kojoj cijeni?
huntelar- Broj postova : 18
Registriran : 24.02.2012
0
Hvala njoko na izravnom i iskrenom odgovoru, znam da ima razno raznih koji hvale svoju robu da bih ti je samo nekako uvalili, pa me to zna ponekad
i malo zbuniti..........
Tako sam pronašao na jednom forumu izjavu tamo nekog voćara da je najbolja kombinacija protiv oštečenja od mraza... gigrelin ga3+stimolante66f+alga specijal i da spasavaš situaciju,da je njemu uspjelo i bla,bla,bla..............
E sad nije mi bilo jasno, ajd što ja nisam spasio jer nisam ni pokušavao,
al moj susjed isto ima voćnjak jabuka i to duplo veći i bolji i išao je sa anti frost sustavom i sa nekim hormonima, doduše neznam s kojim i nije uspio.
Otišlo mu 80% pupova,ajd spasio je grenny i nešto zlatnog zbog kasnije vegetacije i to je to...........
Vidim da si nažalost slično i ti prošao. Znaći do -3 da ubuduće pokušam nešto s tim hormonima, a ispod toga đabe bacanja novaca........
Pozdrav
i malo zbuniti..........
Tako sam pronašao na jednom forumu izjavu tamo nekog voćara da je najbolja kombinacija protiv oštečenja od mraza... gigrelin ga3+stimolante66f+alga specijal i da spasavaš situaciju,da je njemu uspjelo i bla,bla,bla..............
E sad nije mi bilo jasno, ajd što ja nisam spasio jer nisam ni pokušavao,
al moj susjed isto ima voćnjak jabuka i to duplo veći i bolji i išao je sa anti frost sustavom i sa nekim hormonima, doduše neznam s kojim i nije uspio.
Otišlo mu 80% pupova,ajd spasio je grenny i nešto zlatnog zbog kasnije vegetacije i to je to...........
Vidim da si nažalost slično i ti prošao. Znaći do -3 da ubuduće pokušam nešto s tim hormonima, a ispod toga đabe bacanja novaca........
Pozdrav
0
[quote="legas"]
Znam na većini sam poljoprivrednih foruma i na svakom je dao oglas ulogirao se dan poslje mraza bacio kost i povukao se
A to što ti je komšo spasio dobro si rekao naknadna cvatnja i pojedine voćke od šoka su poterale skrivene cvjetne pupove.
Meni na kruškama i dan danas cvjetaju,ali ništa od toga pune su snage a bome rastu i mladice ,biti će zelene kada dođe za to vrijeme.
Pozdrav.
Znam na većini sam poljoprivrednih foruma i na svakom je dao oglas ulogirao se dan poslje mraza bacio kost i povukao se
A to što ti je komšo spasio dobro si rekao naknadna cvatnja i pojedine voćke od šoka su poterale skrivene cvjetne pupove.
Meni na kruškama i dan danas cvjetaju,ali ništa od toga pune su snage a bome rastu i mladice ,biti će zelene kada dođe za to vrijeme.
Pozdrav.
0
Kraš Osijek,nisam bio zadovoljan kalemili su navrat-nanos onak brzinski dosta zaraženih,onda je bila velika potražnja pa valjda zato,sada se možda promjenilo pošto nemaju kome prodati i ne cvjetaju baš ruže u toj branši.huntelar je napisao/la:Kakva su vam iskustva s nabavom sadnica? Gdje ste uzimali, koliko ste zadovoljni, po kojoj cijeni?
Cijena na veliko je bila 20kn
0
I meni na zlatnom se još otvaraju pupovi, pa se bojim oć li mi šta ostati za slijedeću godinu............
Ja sam svoje sadnice nabavio u bjelovarskom vrtu i stvarno sam kvalitetne dobio, doduše bilo je to prije više od 10 godina..........
Ja sam svoje sadnice nabavio u bjelovarskom vrtu i stvarno sam kvalitetne dobio, doduše bilo je to prije više od 10 godina..........
0
Jedno zlo nikad neide samo. Neke plodove koje je "poštedio" označio je na svojstven način.
Gost- Gost
Ovo još nisam nikada vidio! Misliš da je to mraz napravio?Bećarina pusta je napisao/la:Jedno zlo nikad neide samo. Neke plodove koje je "poštedio" označio je na svojstven način.
Vezić- Broj postova : 40
Registriran : 25.08.2009
0
Stranica 9 / 12. • 1, 2, 3 ... 8, 9, 10, 11, 12
Similar topics
» Prorjeda plodova jabuka
» Divlja Japanska jabuka
» ranoproljetna sadnja jabuka
» Divlja Japanska jabuka
» ranoproljetna sadnja jabuka