AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
krađa usjeva
Stranica 2 / 3. • 1, 2, 3
Re: krađa usjeva
Imam tih problema, ali su znatno (financijski) manji u odnosu na ukupnu proizvodnju i ne obazirem se na to. Nema smisla, sačuvati ionako ne mogu, tako da je to postao još jedan trošak poslovanja.
Mislim da za vas ima riješenja, ali treba ići razgovarati u policiju. Odi u policiju reci da imaš taj problem (zapravo ima vas više taj problem) i onda neka policija napravi malu akciju na terenu. Ne mislim pri tome da tamo treba izvoditi neke bjesne scene, nego normalno reći o čemu se radi i onda napraviti plan rada, surađujući. Ja ne bih niti pisao prijavu, ovakva suradnja bi mogla puno bolje odraditi. Može se puno toga barem pokušati: složi malu kamericu koja bi snimala usjeve 24 sata na dan, u kritično vrijeme, policija po dojavi može napraviti malu zasjedu. Naravno sve mora biti provedeno diskretno, ako imaš dugi jezik onda to nema smisla. Postoji još načina ali sve je uzalud ako policija ne odradi svoje i stvar ne dođe u novine. Jer pravi posao je u prevenciji, a ne u samom kažnjavanju tog pojedinca kojeg se uhvati. Kada vide da bi mogli nastradati - shvatiti će da se ne isplati i prestati će sa takvim krađama.
Mislim da za vas ima riješenja, ali treba ići razgovarati u policiju. Odi u policiju reci da imaš taj problem (zapravo ima vas više taj problem) i onda neka policija napravi malu akciju na terenu. Ne mislim pri tome da tamo treba izvoditi neke bjesne scene, nego normalno reći o čemu se radi i onda napraviti plan rada, surađujući. Ja ne bih niti pisao prijavu, ovakva suradnja bi mogla puno bolje odraditi. Može se puno toga barem pokušati: složi malu kamericu koja bi snimala usjeve 24 sata na dan, u kritično vrijeme, policija po dojavi može napraviti malu zasjedu. Naravno sve mora biti provedeno diskretno, ako imaš dugi jezik onda to nema smisla. Postoji još načina ali sve je uzalud ako policija ne odradi svoje i stvar ne dođe u novine. Jer pravi posao je u prevenciji, a ne u samom kažnjavanju tog pojedinca kojeg se uhvati. Kada vide da bi mogli nastradati - shvatiti će da se ne isplati i prestati će sa takvim krađama.
Fidelito- Broj postova : 4471
Zanimanje : Poljoprivrednik - ministar
Registriran : 17.05.2008
117
Fidelito u neku ruku ste u pravo ali ako se jedan uhvati na djelu ima njih još i tome nikad kraja i bez brige ne boje se oni ako jedan najebe. Isto tako roditelji šalju svoju djecu koja imaju 10-12 godina i oni kradu usjeve a ovi doma čekaju. Svatko bi rekao onda treba kazniti roditelja. A kako?? Socijalna skrb na vrata i uzeti to dijete?? Neću ni oni imati takvu omču oko vrata. Uostalom da je tako onda u naseljima nebi bilo ni jednog balavog cigana. To je tako i ja sam otac i vidim,kakvi roditelji takvo i dijete (u većini slučaja).
Najbolje bi bilo to sve rastjerat i bilo bi mira..cigani znaju reć mi nemamo svoj dom,naš dom je cijeli svijet..e pa lijepo bi ih naselil na jedan malo veći otok i nek tamo žive kak znaju i umiju. Lako je njima kod nas živjeti kad imaju povlastice kao nitko u ovoj državi. Oni su dobili sve kaj je bilo za njih namjenjeno za ovaj mjesec a gdje je naš poticaj?? Zamislite vi to bagra može imati i dobiti a normalan i vrijedan čovjek ne. Evo tamo Sarkozy ih je iz Francuske protjeral samo tako, malo se šuškalo o tome i na kraju je sve utihnulo..mislil je i sam riješim se te bande makar bum za njih nekaj financiral ali samo da ih nema kod nas. A mi moramo slušati Europu i uzeti si te iste cigane..ma nema tu pravice.
Evo malo sam zakompliciral ovu temu, moja isprika.
Najbolje bi bilo to sve rastjerat i bilo bi mira..cigani znaju reć mi nemamo svoj dom,naš dom je cijeli svijet..e pa lijepo bi ih naselil na jedan malo veći otok i nek tamo žive kak znaju i umiju. Lako je njima kod nas živjeti kad imaju povlastice kao nitko u ovoj državi. Oni su dobili sve kaj je bilo za njih namjenjeno za ovaj mjesec a gdje je naš poticaj?? Zamislite vi to bagra može imati i dobiti a normalan i vrijedan čovjek ne. Evo tamo Sarkozy ih je iz Francuske protjeral samo tako, malo se šuškalo o tome i na kraju je sve utihnulo..mislil je i sam riješim se te bande makar bum za njih nekaj financiral ali samo da ih nema kod nas. A mi moramo slušati Europu i uzeti si te iste cigane..ma nema tu pravice.
Evo malo sam zakompliciral ovu temu, moja isprika.
DARKO- Broj postova : 1603
God : 37
Zanimanje : Šofer
Registriran : 26.11.2011
52
→→→ : VIŠE
Gledaj - rastjerati nije Europski. To je balkanski i to 'ne igra' danas. Znači prvo dođeš (bolje više vas) u policiju na jedan mali razgovor. Kao nećete pisati prijave, prigovore i raditi formalne pismene prijave, nego ajmo riješiti problem. Ako netko to shvati ozbiljno možda nešto odmah poduzme. ali vjerovatno neće. Zabilježite datum i vrijeme sastanka kao i sve prisutne. Neko vrijeme pusti i onda opet priupitajte što je sa time. Ako baš ništa ne poduzmu onda - lagano krenite sa prijavama. Najbolje je na prvom sastanku reći da uvijek možete pisati prijave, ali da vas to ne interesira nego želite da se problem nekako riješi. Možete u kranjoj linij usijeve osigurati protiv krađe i to onda naplaćivati od osiguranja (barem probati). Onda će osiguravajuća kuća tjerati policiju da radi svoj posao. Možete i to spomenuti u razgovoru kao argument. Ako do sada niste prijavljivali - policija je čista kao suza - nema prijave - nema problema. Ako i kada policija izvrši pritisak - to će prestati jer im se neće isplatiti krasti na veliko za prodaju. Postoje instrumenti, može se u slučaju da se ispostavi da maloljetnici kradu u socijalnom uredu zahtijevati obustavu ispalte dječijeg dodatka. Pa ako budu dobri - to pravo dobiju ponovno natrag. Ako budu jako dobri mogu dobiti i zaostatke. Ima načina, europskih, ali mora postojati birokratski trag da je netko nešto počinio i od toga, kao dokaza, sve kreće. Moja mašta može svašta.
117
evo denes sam se sreo u prolazu z jednim čovjekom koji je među bogatijima v selu,dojdem na parcelo i friško skopani krumpir,debljoga je pobrau,a sitno ga mi ostaviu za utjehu...
Tomek612- Broj postova : 938
God : 29
Zanimanje : poljoprivredni tehničar opći
Registriran : 11.11.2011
21
fidelito lijepo si ti to zamislio ali u stvarnosti to neide tako. policija samo utvrđuje počinitelja i daje tebi podatke za privatnu tužbu. ti plačaš ak se nevaram oko 2000 kn pokretanje parnice, koju bi na kraju procesa trebao dobit vračenu od počinitelja ali naravno on nema od kud(ima od soc. pomoći, ali neće, već će radje u zatvor)
bhorv- Broj postova : 373
Zanimanje : poljodjelac
Registriran : 29.05.2011
9
Fidelito prst gore za dobar savjet ali to je dosta dugi proces, a na kraju krajeva tko zna kak bi se sve to završilo jer ima rupa u zakonu i posebna prava za njih kao manjinu. Uglavnom ako mi se nastave ove krađe kraj Čakovca onda budem moral nekaj poduzeti jer do jeseni budem bral na pola manje krumpira.
A kaj se tiče ovog balkanskog i europskog,Francuska nije na balkanu,jel ? ..a napravili su po balkanski.
A kaj se tiče ovog balkanskog i europskog,Francuska nije na balkanu,jel ? ..a napravili su po balkanski.
52
nebremo ve uspoređivati eu i balkan,sejedno kak zgleda,drugačiji su ljudi,ali morem vam reči ima i dobrih ciganov koji očeju delati i ne kradneju,samo su takvi rijetki,a onaj ko se bu zainatio taj ti bo i nazi fkral,bez obzira bio na socijali ili ne...bio cigan ili "naš " čovjek...
21
Je - proces je dug, ali ako je krađa toliko raširena treba početi nešto poduzimati. Sve druge varijante (samosnalaženja u ovoj situaciji) na kraju se uredno obiju o glavu. Krađa je (koliko mi je poznato) kazneno dijelo, a ne prekršaj.... no možda netko ima neke druge zakone. Pitajte odvjetnika što i kako je dužna posutpati policija u tom slučaju. Kada bi se radi krađe morale pokretati privatne parnice, onda bi svaka pljačka banke bila privatna parnica a tako baš i nije. Možda postoji neki materijalni minimum, ali treba to pitati odvjetnika ili možda javnog pravobranitelja... Uglavnom svi u sustavu rade po sistemu brigo moja - prijeđi na drugoga. A ovi što kradu dotle uredno 'posluju' u tuđim usjevima. Treba tu pojavu shvatiti ozbiljno jer danas se u poljoprivredi tako malo zarađuje, da kada ti ukradu sa parcele 10-ak % usjeva - praktički su ukrali svu zaradu. Uz krađu uredno ide i uništavanje dobrog dijela usjeva kojeg ne uspiju odnijeti (izgaze usjev i takav postane neupotrebljiv za tržište). Treba stvari prikazati u takvom svijetlu i onda će možda ozbiljnije shvatiti problem. Tu niti nekakvo ograđivanje ne bi pomoglo. A što bi tek bilo da navodnjavate, sustav bi se morao čuvati po noći da ga netko ne odnese....
117
pri nam nije nika sigurno ni po danju ostaviti,a kamo li po noći....
21
Treba njih prebit ko volove u kupusu, pa kad se raširi da ih mlatite neče više na vašu njivu ič...
kresimir72- Broj postova : 503
God : 52
Registriran : 16.02.2012
7
Bez brige Krešimire i tu varijantu smo probali.. ..i onda je mir neko vrijeme i opet isto,onda se sele na drugu parcelu,ne boje se oni nas jer bitna je krađa i zarada pa ako jednom pokupe batine nikaj zato..a nemožeš ti danonoćno paziti imaš i drugog posla,ma to vam je ljudi moji živi užas.
52
svaku nedelju, umjesto televizora negdje čekat sa dobrom batinom, dobili bi oni da sam ja na vašem mjestu, kosti lomi.
kresimir72- Broj postova : 503
God : 52
Registriran : 16.02.2012
7
Dalo bi se raspravljat kaj se tiče šore.. ovog puta poslušat ću Fidelita mada sam skeptičan kaj se tiče hrvatskog pravosuđa al nemam izbora.
52
Fidelito je napisao/la:Je - proces je dug, ali ako je krađa toliko raširena treba početi nešto poduzimati. Sve druge varijante (samosnalaženja u ovoj situaciji) na kraju se uredno obiju o glavu. Krađa je (koliko mi je poznato) kazneno dijelo, a ne prekršaj.... no možda netko ima neke druge zakone. Pitajte odvjetnika što i kako je dužna posutpati policija u tom slučaju. Kada bi se radi krađe morale pokretati privatne parnice, onda bi svaka pljačka banke bila privatna parnica a tako baš i nije. Možda postoji neki materijalni minimum, ali treba to pitati odvjetnika ili možda javnog pravobranitelja... Uglavnom svi u sustavu rade po sistemu brigo moja - prijeđi na drugoga. A ovi što kradu dotle uredno 'posluju' u tuđim usjevima. Treba tu pojavu shvatiti ozbiljno jer danas se u poljoprivredi tako malo zarađuje, da kada ti ukradu sa parcele 10-ak % usjeva - praktički su ukrali svu zaradu. Uz krađu uredno ide i uništavanje dobrog dijela usjeva kojeg ne uspiju odnijeti (izgaze usjev i takav postane neupotrebljiv za tržište). Treba stvari prikazati u takvom svijetlu i onda će možda ozbiljnije shvatiti problem. Tu niti nekakvo ograđivanje ne bi pomoglo. A što bi tek bilo da navodnjavate, sustav bi se morao čuvati po noći da ga netko ne odnese....
policija postupa po službenoj dužnosti ako je materijalna veća od 1000 kn, ako je šteta manja dostavlja podatke oštečenom i onda se to rješava privatnom tužbom.
Što ako zatekneš djecu kako kradu? Oni koji su ih poslali u tu rabotu lijepo sijede doma i čekaju, dok djeca za njih 'rade'. Nema smisla udariti to dijete, lako je moguće da niti ta djeca to ne žele raditi nego da ih roditelji prisiljavaju na takvo dijelo. To je kulturološki fenomen, koji je u ovoj državi naišao na plodno tlo. U slučaju da dođeš u fizički sukob, onda se to odmah prikazuje kao nasrtaj većine na manjinu. Nema smisla. Ali da bi bilo tko na nekoj višoj razini išta poduzeo moraš mu doći sa nekim argumetima, a najbolje je naići sa 5-10 prijava policiji i argumentom da se stanje nije popravilo i da je dalje sve ostalo po starom. Normalno policija mora nedvojbeno utvrditi tko je počinitelj krađe, jer tu se ne priznaje rekla-kazala. Posebno treba paziti, ako je riječ o maloljetnicima, da se sa imenom/prezimenom ne ide u javnost (makar imaš sve dokumentirano), jer to je onda kršenje prava (na koje se gospoda sigurno budu, u sebi povoljnom trenutku, pozivala). Na kraju krajeva javnost (koja je dalje) ne interesira tko je to bio imenom i prezimenom, a ovi koji su bliže ionako znaju o kome se radi.
Na kraju krajeva može doći i do nekih osobnih obračuna (uvijek postoji ta opasnost), treba to izbjegavati koliko god se može, ali druga stvar je kada dođeš na sud sa argumentom i papirima da si to uredno prijavljivao i da je počinitelj nađen, ali da se ništa nije popravila situacija. To ukazuje na nerad državnih službi (ne samo policije). A oni kao pravi birokrati neće niti prstom mrdnuti dok ne vide problem, nema tu samoinicijative, jer bilo kakvo poticanje da se nešto odradi iziskuje dodatan posao.
Na kraju krajeva može doći i do nekih osobnih obračuna (uvijek postoji ta opasnost), treba to izbjegavati koliko god se može, ali druga stvar je kada dođeš na sud sa argumentom i papirima da si to uredno prijavljivao i da je počinitelj nađen, ali da se ništa nije popravila situacija. To ukazuje na nerad državnih službi (ne samo policije). A oni kao pravi birokrati neće niti prstom mrdnuti dok ne vide problem, nema tu samoinicijative, jer bilo kakvo poticanje da se nešto odradi iziskuje dodatan posao.
117
nisu samo romi ti koji kradu, evo malo iskustava od mene, npr. dođe susjeda kod mene pita gdje je mama, sestra kaže na vrtu idem po nju ,a susjeda ne idem ja da vidim kakav vrt imate, sljedeće jutro idu pobrat krastavce kojih nema
ili kad ponoći dođu u dvorište pa uzimaju kukuruz iz kuružnjaka
ili kad poberu sa parcele di je grah par metara od kuće 4-5 cijelih redova, da ne pričam dalje..
ili kad ponoći dođu u dvorište pa uzimaju kukuruz iz kuružnjaka
ili kad poberu sa parcele di je grah par metara od kuće 4-5 cijelih redova, da ne pričam dalje..
imt533- Broj postova : 470
Registriran : 28.07.2011
1
kod nas ima rolobale pokradu
Leon321- Broj postova : 146
Registriran : 12.07.2012
1
to mi je najgore kad ne spreme dosta hrane pa kraduLeon321 je napisao/la:kod nas ima rolobale pokradu
imt533- Broj postova : 470
Registriran : 28.07.2011
1
jeje pogotovo ovdje kod nas u selu ima ljudi koji imaju krava i onda ostave bale na njivi i samo tamića na njivu njih 3-ica ju naguraju u tamić i zbogom (karikiram)
Leon321- Broj postova : 146
Registriran : 12.07.2012
1
nije velika šteta što su nam danas iz vrta u po dana otuđili petnajstak povezanih metala, ali jest iznenađenje jer od stoljeća sedmog nismo imali lopova na ranču
svezao bih ja tamo jednog garovixa, ali tko će mu platiti strah
svezao bih ja tamo jednog garovixa, ali tko će mu platiti strah
A kod nas su krađe od stoljeća sedmog samo kaj se broj lopova iz godine u godinu sve više povećava. Istina je da romi najviše doprinose povećanju te statistike ali s obzirom na blagodati ove države na taj pohod su prisiljeni i ljudi koji hoće raditi i zaraditi za svoju obitelj ali im se ne dozvoljava.
52
Znam da je ovo od prije al imam pitanje u vezi osiguranja usjeva u polju od krađe.Fidelito je napisao/la:Gledaj - rastjerati nije Europski. To je balkanski i to 'ne igra' danas. Znači prvo dođeš (bolje više vas) u policiju na jedan mali razgovor. Kao nećete pisati prijave, prigovore i raditi formalne pismene prijave, nego ajmo riješiti problem. Ako netko to shvati ozbiljno možda nešto odmah poduzme. ali vjerovatno neće. Zabilježite datum i vrijeme sastanka kao i sve prisutne. Neko vrijeme pusti i onda opet priupitajte što je sa time. Ako baš ništa ne poduzmu onda - lagano krenite sa prijavama. Najbolje je na prvom sastanku reći da uvijek možete pisati prijave, ali da vas to ne interesira nego želite da se problem nekako riješi. Možete u kranjoj linij usijeve osigurati protiv krađe i to onda naplaćivati od osiguranja (barem probati). Onda će osiguravajuća kuća tjerati policiju da radi svoj posao. Možete i to spomenuti u razgovoru kao argument. Ako do sada niste prijavljivali - policija je čista kao suza - nema prijave - nema problema. Ako i kada policija izvrši pritisak - to će prestati jer im se neće isplatiti krasti na veliko za prodaju. Postoje instrumenti, može se u slučaju da se ispostavi da maloljetnici kradu u socijalnom uredu zahtijevati obustavu ispalte dječijeg dodatka. Pa ako budu dobri - to pravo dobiju ponovno natrag. Ako budu jako dobri mogu dobiti i zaostatke. Ima načina, europskih, ali mora postojati birokratski trag da je netko nešto počinio i od toga, kao dokaza, sve kreće. Moja mašta može svašta.
Naime, u mom selu je u zadnjih nekoliko dana počeo nestajat duhan iz polja. Na određenom području na nekoliko njiva nestane po 500-tinjak kg sirovog duhana na svakoj. Evo danas i na mojoj jednoj njivi isti slučaj. Otac je obavijestio tehnologa koji je rekao da se obavezno odmah pozove policija što je i učinjeno.
E sad, krivca oni teško da će pronać ili nešto slično al opet...
Mene zanima dali se može osigurat usijev u polju i na koji način kasnije, ako do krađe dođe, dokazat da je tu bio određen usijev i da ga ja, recimo kao vlasnik nisam sam pobrao?
Pa gdje toga ima?!
http://www.emedjimurje.hr/crna-kronika/kradjama-sa-polja-ostetili-poljoprivrednika-za-450-tisuca-kuna
http://www.emedjimurje.hr/crna-kronika/kradjama-sa-polja-ostetili-poljoprivrednika-za-450-tisuca-kuna
52
ovo su uradili tebi ili???NH T5060 DARKO je napisao/la:Pa gdje toga ima?!
angel_fire- Broj postova : 353
Registriran : 20.09.2012
16
Stranica 2 / 3. • 1, 2, 3
Stranica 2 / 3.
DOPUŠTENJA
Ne moľeą odgovarati na postove.