AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
Nostradurus - Financijski sustav i novac
Nostradurus - Financijski sustav i novac
Pozdrav!
Nisam poljoprivrednik, ali bih htio pomoći ljudima koji žive od poljeprivrede da dokuče zašto imamo teških problema na području agrara sagledano sa sasvim drugog kuta viđenja.
Ja se bavim iz hobija otkrivanjem tajni lošeg funkcioniranja financija u državi već dvije godine i napisao sam jednu manju knjigu namijenjenu širem puku:
sites.google.com/site/financijskisustav/Financijski_sustav_i_novac.pdf?d=1.
Namjeravam komentirati poteze vlade i probleme u EU.
Nadam se da ćemo naći puno zajedničkih riječi i misli.
Pozdrav
Nisam poljoprivrednik, ali bih htio pomoći ljudima koji žive od poljeprivrede da dokuče zašto imamo teških problema na području agrara sagledano sa sasvim drugog kuta viđenja.
Ja se bavim iz hobija otkrivanjem tajni lošeg funkcioniranja financija u državi već dvije godine i napisao sam jednu manju knjigu namijenjenu širem puku:
sites.google.com/site/financijskisustav/Financijski_sustav_i_novac.pdf?d=1.
Namjeravam komentirati poteze vlade i probleme u EU.
Nadam se da ćemo naći puno zajedničkih riječi i misli.
Pozdrav
Re: Nostradurus - Financijski sustav i novac
Često sam imao prilike vidjeti kako se ceste blokiraju i traže obećana sredstva ili cijena. Na žalost nisam mogao prenijeti informacije koje bi mogle pomoći poljoprivrednicima da shvate koji je uzrok praznih državnih blagajni. Ovaj forum ima 5000 članova. Da li pokrivate sve? Želio bih ljudima pomoći da shvate kako nestaje novac u državi i tko je kriv. Evo jedan mali link koji je samo uvod u to:
h t t p : / / w w w .h-alter.org/vijesti/hrvatska/covjek-za-epohalne-pljacke
h t t p : / / w w w .h-alter.org/vijesti/hrvatska/covjek-za-epohalne-pljacke
Ti si se registrirao na forum iz razloga da nama pomogneš što je pohvalno.
marko.ku je napisao/la:Ti si se registrirao na forum iz razloga da nama pomogneš što je pohvalno.
Ne rade li to i ostali forumaši?
dđukić- Broj postova : 503
God : 44
Registriran : 18.07.2011
2
Naravno da rade! Pomažemo jedni drugima kak možemo i znamo,nekad dođe do nekih prepirki ali nije to nikaj..kad se ljudi udruže kako god bili složni uvijek se nađe nekakva nesuglasnost. Dobro je kad se ta nesuglasnost riješi za dobrobit cijele zajednice,ali problem je kad se nemože naći rješenje pa u toj zajednici pati i ispašta i onaj koji nema veze s time. Tak je npr. u našoj državi,veliki se grizu a mali i marljivi narod ispašta zbog njih..promatrajući činjenice mislim da će tako biti i u EU.
DARKO- Broj postova : 1603
God : 37
Zanimanje : Šofer
Registriran : 26.11.2011
52
→→→ : VIŠE
Pa nadam se da neću biti zamoran. Teme o kojima pišem se ne mogu baš iz šuba shvatiti, ali imaju itekako veze sa položajem poljoprivrednika (da se netko ne u vrijedi - seljaka po mjestu stanovanja). Kako će položaj seljaka biti sve gori i gori (prema mojim procjenama), mislim da bi vam dobro došla jedna jedna racionalna glava koja će otkriti tajne propasti u agraru.
Ajde,samo ti otkrivaj i piši..mada skoro svi znamo da će nam biti sve gore i gore. Ali ako budemo znali i neke sitnice (a sitnice čine cjelinu) možda nekaj možemo popraviti. ..svi skupa....
DARKO- Broj postova : 1603
God : 37
Zanimanje : Šofer
Registriran : 26.11.2011
52
IVAN DF- Broj postova : 359
Registriran : 03.02.2011
12
Dobro nam došao na forum!
Već je bila započeta slična tema:
http://www.poljoprivredni-forum.biz/t3404-prava-priroda-novca
ali nikada nije naodmet malo raspraviti zanimljivu temu.
Uglavnom prva faza promjene/popravka/saniranja nekog stanja je određivanje osnovnih principa koji su doveli situaciju u to stanje i pravih uzroka problema. Kada si svjestan situacije - obično se riješenja nameću sama od sebe.
Nisam ekonomist i pratim upravo ovu teoriju o novcu (makar mi nisu jasne sve postavke teorije) i mogao bih reći da se slažem sa konstatacijom da je sustav osmišljen kao prevara. Ali u ovim teoretskim postavkama nije vidljivo što je sa realno novostvorenim vrijednostima (ne mislim pri tome na 'rast' burze ili trgovanje 'derivatima' (što god to značilo) jer to je magla), nego mislim na realno novo proizveden proizvod koji je povećao ukupni BDP neke države. To može biti kukuruz ili pšenica, ali i nafta ili plin. Ili možda avion. Po nekim (starim) ekonomskim teorijama ukupna količina novca u opticaju mora biti jednaka vrijednosti roba koje su proizvedene. Znači i tu se novac zapravo mora stalno dodavati. Ali s obzirom da je novac vlasništvo svih građana - po meni jedino ga država (to jest 'svi građani') ima pravo emitirati. Možda bi ga i mogao emitirati netko privatno - ali sigurno ne bi smio na taj emitirani novac uzimati kamatu. Kako pustiti u opticaj taj emitirani novac? Podijeliti svim građanima? Po kojem ključu? Koliko? Ako dolazi u obliku kredita - onda neće izazvati inflaciju - jer se taj dio novca mora jednom vratiti (valda - ali onda sa kamatom). I slažem se da je nemoguće otplatiti te kredite koji nas danas pritišću, i tako imamo dvije praktične mogućnosti koje ostaju državama:
- ili se ne zaduživati (teško u današnjem svijetu, jer uvijek treba nešto uvesti)
- ili se zadužiti do maksimuma i preko toga - i onda proglasiti bankrot/nemogućnost vraćanja dugova (mala eksploatacija sustava, ali taj sustav ionako nije pravedan)
S obzirom da smo mala država ova druga varijanta imala bi nesagledive posljedica na državicu kao što je naša, ali ako je država dovoljno velika to bi moglo sigurno proći bez većih posljedica (možda bi se to tek uzgred spominjalo u udžbenicima povijesti ili ekonomije)...... Naučili smo odavno da pravila koja vrijede za neke ne vrijede za neke druge. Samo treba biti u pravoj skupini u pravo vrijeme.
Uglavnom prva faza promjene/popravka/saniranja nekog stanja je određivanje osnovnih principa koji su doveli situaciju u to stanje i pravih uzroka problema. Kada si svjestan situacije - obično se riješenja nameću sama od sebe.
Nisam ekonomist i pratim upravo ovu teoriju o novcu (makar mi nisu jasne sve postavke teorije) i mogao bih reći da se slažem sa konstatacijom da je sustav osmišljen kao prevara. Ali u ovim teoretskim postavkama nije vidljivo što je sa realno novostvorenim vrijednostima (ne mislim pri tome na 'rast' burze ili trgovanje 'derivatima' (što god to značilo) jer to je magla), nego mislim na realno novo proizveden proizvod koji je povećao ukupni BDP neke države. To može biti kukuruz ili pšenica, ali i nafta ili plin. Ili možda avion. Po nekim (starim) ekonomskim teorijama ukupna količina novca u opticaju mora biti jednaka vrijednosti roba koje su proizvedene. Znači i tu se novac zapravo mora stalno dodavati. Ali s obzirom da je novac vlasništvo svih građana - po meni jedino ga država (to jest 'svi građani') ima pravo emitirati. Možda bi ga i mogao emitirati netko privatno - ali sigurno ne bi smio na taj emitirani novac uzimati kamatu. Kako pustiti u opticaj taj emitirani novac? Podijeliti svim građanima? Po kojem ključu? Koliko? Ako dolazi u obliku kredita - onda neće izazvati inflaciju - jer se taj dio novca mora jednom vratiti (valda - ali onda sa kamatom). I slažem se da je nemoguće otplatiti te kredite koji nas danas pritišću, i tako imamo dvije praktične mogućnosti koje ostaju državama:
- ili se ne zaduživati (teško u današnjem svijetu, jer uvijek treba nešto uvesti)
- ili se zadužiti do maksimuma i preko toga - i onda proglasiti bankrot/nemogućnost vraćanja dugova (mala eksploatacija sustava, ali taj sustav ionako nije pravedan)
S obzirom da smo mala država ova druga varijanta imala bi nesagledive posljedica na državicu kao što je naša, ali ako je država dovoljno velika to bi moglo sigurno proći bez većih posljedica (možda bi se to tek uzgred spominjalo u udžbenicima povijesti ili ekonomije)...... Naučili smo odavno da pravila koja vrijede za neke ne vrijede za neke druge. Samo treba biti u pravoj skupini u pravo vrijeme.
Zadnja promjena: Fidelito; 12/1/2012, 22:51; ukupno mijenjano 1 put.
Fidelito- Broj postova : 4471
Zanimanje : Poljoprivrednik - ministar
Registriran : 17.05.2008
117
Fidelito je napisao/la:Dobro nam došao na forum!
Čudno je kao je tema ostala na 3 posta. Na svojoj web stranici imam link na istu priču.
Razlika je između priče i objašnjenja sadašnjeg stanja te puta ka rješenju. Kako priča sama ne nudi rješenje, mogu malo pričati o problemu i rješenju. Međutim, bolje je da se preko argumentirane kritike govori o pogreškama koje se rade. Evo, pokrenuo sam temu "Što se iza brda valja". Probati ću redovito komentirati vladinu politiku tako da budete u toku.
Prošlo je neko vrijeme i vidim da se mnogima ne sviđa istina koju iznosim. Na žalost, to je uvijek tako sa istinom. Moja baka i tetke su živjele na selu i sam sam sudjelovao (dok sam bio mlađi) u radu jedne skromne farme u brdskim krajevima. Poznato mi je koliko je težak život na selu i da je to 24 satna obaveza (ako imaš stoku). Prema tome, o životu na selu nemam iluzije.
Priče o prevari na novcu se ne sviđaju mnogima i ne žele si priznati da je to istina. Mnogi misle da uz tu šumu stručnjaka nema šanse da tako popasemo. Ali istina je drugačija. Stručnjaci se boje reći istinu jer znaju da će pasti u nemilost. Moguć je gubitak posla i profesionalno ocrnjivanje. Pa zbog toga mnogi koji i nešto kažu (Slavko Kulić) pokušavaju to izraziti senzacionalistički i ne trude se to analizom dokazati. Na taj način rade predstavu, ali ne daju realne argumente da to ljudi mogu shvatiti. S to neuvjerljivošću se na neki način štite od napada na svoje izjave. Kao da su izrečene u afektu.
Nastaviti ću vam i dalje objašnjavati pravu pozadinu i domete događanja. Uvijek će biti zanimljivo jer se političari u idejama kako da sačuvaju ovaj satus quo natječu i to je izvor bisera koji će se na žalost prelomiti na narodnim leđima. "Sve će to narod pozlatiti"
Priče o prevari na novcu se ne sviđaju mnogima i ne žele si priznati da je to istina. Mnogi misle da uz tu šumu stručnjaka nema šanse da tako popasemo. Ali istina je drugačija. Stručnjaci se boje reći istinu jer znaju da će pasti u nemilost. Moguć je gubitak posla i profesionalno ocrnjivanje. Pa zbog toga mnogi koji i nešto kažu (Slavko Kulić) pokušavaju to izraziti senzacionalistički i ne trude se to analizom dokazati. Na taj način rade predstavu, ali ne daju realne argumente da to ljudi mogu shvatiti. S to neuvjerljivošću se na neki način štite od napada na svoje izjave. Kao da su izrečene u afektu.
Nastaviti ću vam i dalje objašnjavati pravu pozadinu i domete događanja. Uvijek će biti zanimljivo jer se političari u idejama kako da sačuvaju ovaj satus quo natječu i to je izvor bisera koji će se na žalost prelomiti na narodnim leđima. "Sve će to narod pozlatiti"
Tomek612- Broj postova : 938
God : 29
Zanimanje : poljoprivredni tehničar opći
Registriran : 11.11.2011
21
Stranica 1 / 1.
DOPUŠTENJA
Ne moľeą odgovarati na postove.
|
|