AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
moji mladi narastaj,,,,a i ''tata'' je tu,,,,
Stranica 4 / 6. • 1, 2, 3, 4, 5, 6
Re: moji mladi narastaj,,,,a i ''tata'' je tu,,,,
kotači bi se mogli stavit od pluga olt-ovog za ralit kukuruz
Mata imt 540- Broj postova : 1250
God : 36
Zanimanje : po zanimanju strojarski tehničar
Registriran : 14.03.2008
1
→→→ : VIŠE
Smiljan je napisao/la:Jeli to rucni rad? Ako jest, od cega su kotaci?
nije rucni rad to sam kupio negdje kod zga to je valjda bilo z prasenje strnista samo su noge navarivane i dabilo je to sire za oko pol metra za svake strane i jos po jedna ruka sa svake strane pa smo to suživali
ma to je za vinograd a ne freza i kojekakve gluposti koje usitnjiju zemlju vinograd teba da dobije zraka i da podere zemlju i korove sad neznam kakva ti je zemlje u vinogradu kod mene je sami pjesak s ilovacom pa kad spekne samo mos s ovim to poderati nemam pojma kolko je to siroko moro bi izmjerit al negdje oko 2 m mozd malo više
a redovi su mi od 2.5 do 2.6 m
MALI MIHA- Broj postova : 15
Registriran : 26.04.2009
0
Ja imam ovo [You must be registered and logged in to see this link.]
zahvat 180 cm, 7 radnih tijela od OLT kultivatora za kukuruz. To IMT539 vuce bez brige prvom ili drugom brzom. Sada kad je bilo jako mokro radna tijela su isla do grede pa razmisljam o ugradnji kotaca.
Ovo je rezultat probe dva prolaza izmedju dvije kise, posto u prvom prolazu zbog ogromne vlage je samo buse pirike izvaljivao tako da sam odustao od daljnjeng razmnozavanja pirike i cekam suhlju zemlju
[You must be registered and logged in to see this image.]
Prema svemu sudeci nebih trebao imati problema i kad zemlja zapece, no to cemo jos vidjeti...
zahvat 180 cm, 7 radnih tijela od OLT kultivatora za kukuruz. To IMT539 vuce bez brige prvom ili drugom brzom. Sada kad je bilo jako mokro radna tijela su isla do grede pa razmisljam o ugradnji kotaca.
Ovo je rezultat probe dva prolaza izmedju dvije kise, posto u prvom prolazu zbog ogromne vlage je samo buse pirike izvaljivao tako da sam odustao od daljnjeng razmnozavanja pirike i cekam suhlju zemlju
Prema svemu sudeci nebih trebao imati problema i kad zemlja zapece, no to cemo jos vidjeti...
Posto bi kotac morao ici unutar okvira promjer mu nebi smio biti veci od jedno 15-20 cm. Mislim da plugov kotac ima veci promjer?Mata imt 540 je napisao/la:kotači bi se mogli stavit od pluga olt-ovog za ralit kukuruz
Smiljan- Broj postova : 1988
Zanimanje : Staro gunđalo sa crnim rokovnikom
Registriran : 13.03.2008
2
ma da to je slabo za vinograd imo sam i ja tak nest slicno prije ovoga al mi se te noge sve pomotale na sve strane neznam kakva ti je zemlja al kod mene je sami pjesak s kamenom ja sam pravio ulagac za gnojivo dio sasije od kamiona a radna tjela rezo sa autogenim plocevinu od 2.5 cm de se ne smota jel ide 35 u zemlju
ovak nekak hehe
ovak nekak hehe
0
evo podorivač koji je kod mene glavni glumac u obradi vinograda i voćnjaka... malo je lošije slika ispala zeznilo me sunce.. Iza se vidi friško podoran vinograd. U jesen idem koliko ga zeko može duboko vuč a sad i preko ljeta sam da uništi travu.
zeko- Broj postova : 431
God : 36
Registriran : 12.01.2009
3
MALI MIHA je napisao/la:ma da to je slabo za vinograd imo sam i ja tak nest slicno prije ovoga al mi se te noge sve pomotale na sve strane neznam kakva ti je zemlja al kod mene je sami pjesak s kamenom ja sam pravio ulagac za gnojivo dio sasije od kamiona a radna tjela rezo sa autogenim plocevinu od 2.5 cm de se ne smota jel ide 35 u zemlju
ovak nekak hehe
Da, ovi nosaci radnih tijela su 1cm debeli i nisu za duboko. Tome je namjena za travu, dakle 5-10cm dubine. Ovo sto sam ja isao do grede je stoga sto je bilo strasno mekano. I ja sam na kraju reda, uz stari sljivik, natrcao na korijen i savio sam nosac radnog tijela (upravo ovako kako je strelicom oznaceno, u stranu) no to je i moja greska jer sam kod okretanja htio vidjeti kako ide da ne podizem iz zemlje Medjutim, dva udarca batom su stvar vratila u prvobitno stanje, a ja sam naucio kako ne raditi Drugo tijelo koje islo okomito na taj korijen, na tm istom mjestu, je proslo bez ikakvog problema jer je pukao vijak osigurac (radna tijela su usarafljena sa jednom dvanajsticom 8.8 i osmicom 5.6. Ta slaba osmica je uredno odradila svoju funkciju i zatitila moticicu i nosac moticice). Da nisam isao ukoso vjerujem da bat nebi trebao raditi.
Osim toga, sa ovim moticama i nema smisla ici duboko.
Na jednom mjestu sam probao par metara kako radi na 50 godina neoranoj i pokosenoj ledini u starom sljiviku. I ugodno am se iznenadio, uredno je obrijalo travu par centimetara izpod zemlje
Smiljan- Broj postova : 1988
Zanimanje : Staro gunđalo sa crnim rokovnikom
Registriran : 13.03.2008
2
evo ovako imam jedno pitanje za sve koji se bave vinogradarstvom, prijatelj mi ima 2 jutra zemlje u brdu u BM (nije bas neko brdo ali tako se kaze) ja mislim da je zemlja odlicna za vinograd ( pa i belje ima oko 500 ha na tom brdu) pa me zanima sve sta mi mozeste rec u vezi podizanja vinograda, dakle prvo dal se uopste isplati podizat na takvoj povrsini jer nije velikaa zatim di nabavit lozu, kako zemlju treba pripremit ( to je oranica na kojoj se sije kukuruz i pšenica) koje su sorte i gdje ih nabavit, dali ima kupaca za groždje ili vino kakve su cijene i poticaji
imam jos puno pitanja al dosta za sad
evo snimka mog vinograda
0
deere power je napisao/la:evo ovako imam jedno pitanje za sve koji se bave vinogradarstvom, prijatelj mi ima 2 jutra zemlje u brdu u BM (nije bas neko brdo ali tako se kaze) ja mislim da je zemlja odlicna za vinograd ( pa i belje ima oko 500 ha na tom brdu) pa me zanima sve sta mi mozeste rec u vezi podizanja vinograda, dakle prvo dal se uopste isplati podizat na takvoj povrsini jer nije velikaa zatim di nabavit lozu, kako zemlju treba pripremit ( to je oranica na kojoj se sije kukuruz i pšenica) koje su sorte i gdje ih nabavit, dali ima kupaca za groždje ili vino kakve su cijene i poticaji
i onda, dal je moguce da nema nikog da mi odgovori, stvarno me ozbiljno zanima
pa to je omanji elaborat neda se nekom baš pisat toliko. ukratko teren je dobar ako baš hoceš možeš uzorak zemlje odnijet na ispitivanje. površina ti je onako za kupovat traktor mala za nekog plaćat velika. treba duboko oranje po onda lijepo poravnat. cijepove sad neznam gdje ti je najbliže. za sorte i prodaju će morat netko drugi od forumaša što sad ide najbolje
Slatky- Broj postova : 187
Registriran : 26.10.2008
1
swizach- Broj postova : 624
God : 37
Zanimanje : Umirovljenik
Registriran : 09.03.2008
0
jedanput izpodrivam pa kada krene trava isfrezam,,,pa podrivanje,,kombiniram ,ovo je frezano
0
moram priznati..kao apoteka..svaka čast, vidi se rad i trud...
sa čim obrađuješ međuredove sadnica, dali ideš sa kakvim strojem i ticalom ili je u pitanju polu-automatski alat..
sa čim obrađuješ međuredove sadnica, dali ideš sa kakvim strojem i ticalom ili je u pitanju polu-automatski alat..
al kad ti naleti neki veci pljusak pa ce s vidit svoju frezu bit ce ti dole 2 m naplavka
0
roko je napisao/la:moram priznati..kao apoteka..svaka čast, vidi se rad i trud...
motika,motika,motika a ponekad i rovica,,,
slusaj miha bilo kako bilo,kisa je padala i prije i nista nije nosilo,a danas kada je zdrava raguz bio gore,je reko da skoro nije vidio ovako fino uredjeno,,a i on kaze daje freza pun pogodak u kombinaciji sa podrivacem,,,
sry al vasa obrada i sama tehnologija vinograda nije se promjenila od 60-ih godina i zato je moralić na enjingijevom rodjendanu odrzao govor gdje je rekao,da ce kutvjevo morati sljediti primjer belja i feričanaca gdje vec 2 godinu zaredom rezu na 1 lucanj 1 reznik i da ce ici na visoku kvalitetu grozda,,,a ove godine za ovako grozde kao sto ima 95% koperanta max cjena ce biti oko 5kn-štoje po meni takodjer previse,,,,
0
to je to.... poluautomatski stroj...hehehee samo ga dižeš a on sam pada..
i mene su zezali da će mi vodo odnijeti zemlj kad sam frezao puno... malo pri dnu plantaže je znalo biti nanosa, ali u kombinaciji sa podrivačem... pun pogodak...
samo naprijed swizach
i mene su zezali da će mi vodo odnijeti zemlj kad sam frezao puno... malo pri dnu plantaže je znalo biti nanosa, ali u kombinaciji sa podrivačem... pun pogodak...
samo naprijed swizach
Da vratimo malo temu među žive :P
Vidim da ovdje ima stručnjaka pa da ja navalim s pitanjima
Krećemo u sadnju vinograda, odabrali smo sortu rajnski rizling i bit će nešto cabarnet sauvignon. Ograničeni smo (zasad) terenom pa će razmak između redova biti 160 cm... pa me zanima po Vašem mišljenju koji bi bio idealan razmak između trsova? 70 cm? 80 cm? 90 cm?
Ako imate još kakvih savjeta-svaki je dobrodošao
LP
Krećemo u sadnju vinograda, odabrali smo sortu rajnski rizling i bit će nešto cabarnet sauvignon. Ograničeni smo (zasad) terenom pa će razmak između redova biti 160 cm... pa me zanima po Vašem mišljenju koji bi bio idealan razmak između trsova? 70 cm? 80 cm? 90 cm?
LP
petras- Broj postova : 100
Registriran : 14.11.2009
0
Mi smo lani posadili oko pola jutra graševine, razmak između redova je 250 cm (da možemo s traktorom obrađivati između redova), a razmak u redu je 80 cm. Imamo još pripremljeno za ovu godinu pola jutra za sadnju, ali sad razmišljamo da bi sadili na 3 m( malo nam djeluje usko za fergusona)
moca- Broj postova : 466
God : 38
Registriran : 05.02.2010
5
Prvo da te pitam sa čime obrađuješ vinograd kad ti je red 160 cm? ja na tvom mjestu nebih išao na 70 upravo jer manji razmak između redova pa bi radije išao na 80 ja imam na 80 i razmak redova 2 metra.....koliko sadiš komada?petras je napisao/la:Da vratimo malo temu među žive :P
LP
vinogradar- Broj postova : 457
God : 42
Zanimanje : Vatrogasac.....vinogradarstvo i vinarstvo
Registriran : 10.03.2008
3
Vinograd obrađujem..........ručno i uz pomoć Labinprogresa. (freza od 8 KS)
Na tom dijelu na kojem započinjemo nemamo baš dovoljno prostora pa smo i redove morali suziti jer klijet i podrum budu a i teren je uži idući prema brdu.
Imamo u planu saditi još na nekoj drugoj lokaciji pa se tu budemo raspištoljili s redovima
Dakle, kupili smo u Kutjevu lozne cijepove 550 rajnskog i 100 cabarneta. Za sad :/
Na tom dijelu na kojem započinjemo nemamo baš dovoljno prostora pa smo i redove morali suziti jer klijet i podrum budu a i teren je uži idući prema brdu.
Imamo u planu saditi još na nekoj drugoj lokaciji pa se tu budemo raspištoljili s redovima
Dakle, kupili smo u Kutjevu lozne cijepove 550 rajnskog i 100 cabarneta. Za sad :/
petras- Broj postova : 100
Registriran : 14.11.2009
0
Aha ja sam mislio da sadiš par tisuća pa mi je bilo čudno sa kojim traktorom čeć ić unutra pošto bi bilo dosta knap.....ovako ručno ide....
vinogradar- Broj postova : 457
God : 42
Zanimanje : Vatrogasac.....vinogradarstvo i vinarstvo
Registriran : 10.03.2008
3
swizach tebi pod hitno treba rotodrljaca za medurednu obradu
inace motike poderes dok obradis jednu tablu
inace motike poderes dok obradis jednu tablu
Orsic- Broj postova : 135
Registriran : 22.11.2009