AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
Đuro Đaković 1620 H
Stranica 3 / 9. • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Re: Đuro Đaković 1620 H
Odmara, ma to dok je bio kombajn parkiran u garaži, bila je skinuta ova prva paprika da nesmeta i adapter je služio za odlaganje stvari
evo dva prava stroja jedan stari a drugi prastari
evo i zakasnjela videa od tih kombajna...slucajno ih nadjem na kompu..
zrine89- Broj postova : 4163
God : 35
Zanimanje : Ratarstvo
Registriran : 10.03.2008
63
→→→ : O SEBI
Isplati li se uzet ĐĐ1620, 4.60 m, 6 redi kukuruz, čovjek kaže da je 1990 ili 1991 god, jel bi to moglo bit? I trazi 15000€? Kakvi su motori, odnosno čiji? Još nisam vidio u kakvom je stanju, al taj se naradio u tih 20 godina, bubanj, slamotresi, getriba, motor..... Ne kuzim se u zitne kombajne....
tomo_MF- Broj postova : 1298
Registriran : 03.06.2009
13
Ako se ne kužiš u kombajne, onda si ne kupuj stari kombajn, ili barem si poronađi nekoga tko će ti šarafati po stroju, pa možda sa vremenom i ti postaneš majstor, što je neminovno kada radiš sa starim strojem. Ako si ne želiš prljati prste, traži uslužno kombajniranje. Što se tiće navedenog stroja sve ovisi u kakvom je stanju i kako je održavan (i gdje je bio parkiran preko godine kada nije radio), i naravno koliko je radio, ali puno je bitnije kako je održavan. Dobra strana 1620 je da ima dijelova skoro 'u svakoj grabi', to jest tu je tvornica, ima i dosta rashodovanih (svaki dan sve više). I zavisi koliko posla sa njime planiraš raditi...
Fidelito- Broj postova : 4471
Zanimanje : Poljoprivrednik - ministar
Registriran : 17.05.2008
117
ĐĐ je po meni danas najbolji omjer ulozenog i dobivenog, da ih se nac jos povoljnije od toga sto si ti naso tako da taj za 15k eura bi trebo bit dosta dobar, bio je jedno vrijeme u oglasima isto s 4,60 i sa 5 redi kukuruza zeleni đuro i trazio je za njega 10k dok crvenih (neki kazu da su ti stari jos bolji) ima cak i za 6-7k eura ali to su stariji kombajni na koje treba ulozit
inace imaju 6 slamotresa i pogon preko hidromotra a motori su deutz V8 zrakom hladjeni F8L 413, mada neko kaze da su to TAM-ovi motori, ne znam mozda ih ima s oba ali dijelova za te motore kao i kompletnih motora ima dosta kao i rashodovanih kombajna tako da za dijelove nije problem
inace imaju 6 slamotresa i pogon preko hidromotra a motori su deutz V8 zrakom hladjeni F8L 413, mada neko kaze da su to TAM-ovi motori, ne znam mozda ih ima s oba ali dijelova za te motore kao i kompletnih motora ima dosta kao i rashodovanih kombajna tako da za dijelove nije problem
deere power je napisao/la:ĐĐ je po meni danas najbolji omjer ulozenog i dobivenog, da ih se nac jos povoljnije od toga sto si ti naso tako da taj za 15k eura bi trebo bit dosta dobar, bio je jedno vrijeme u oglasima isto s 4,60 i sa 5 redi kukuruza zeleni đuro i trazio je za njega 10k dok crvenih (neki kazu da su ti stari jos bolji) ima cak i za 6-7k eura ali to su stariji kombajni na koje treba ulozit
Gore je TAM V8, 240ks, nisam još nijednog vidio sa deutz motorom...
Hvala ljudi...
Fidelito, nije problem šarafit po kombajnu, u tome imam iskustva, i vjerujem da znam više nego većina "pravih" majstora, barem znam što sam ugradio i da je to sve na svom mjestu. A lako bi bilo naučit šarafat po žitnom kombajnu koji mi se čini jednostavniji nego kombajn za repu...Ono...adapter, bubanj, slamotres i gotovo..... No nebi baš volio imat nešto što bi stalno morao popravljati - znači trebao bi kupit kombajn barem za minimalno 30k€ - što je trenutno nemoguće odraditi, čak i taj bi se otplatio za 15 godina...
Svake godine imam 50-70 jutara svojeg žita za pokosit, no valjda bi nešto i uslužno kosio.
John Deere kažeš da bi to moglo biti i dobro, svidja mi se to što se mogu naći dijelovi, mozda bolje tog uzet nego nekog Classa....
Fidelito, nije problem šarafit po kombajnu, u tome imam iskustva, i vjerujem da znam više nego većina "pravih" majstora, barem znam što sam ugradio i da je to sve na svom mjestu. A lako bi bilo naučit šarafat po žitnom kombajnu koji mi se čini jednostavniji nego kombajn za repu...Ono...adapter, bubanj, slamotres i gotovo..... No nebi baš volio imat nešto što bi stalno morao popravljati - znači trebao bi kupit kombajn barem za minimalno 30k€ - što je trenutno nemoguće odraditi, čak i taj bi se otplatio za 15 godina...
Svake godine imam 50-70 jutara svojeg žita za pokosit, no valjda bi nešto i uslužno kosio.
John Deere kažeš da bi to moglo biti i dobro, svidja mi se to što se mogu naći dijelovi, mozda bolje tog uzet nego nekog Classa....
13
mislim da crvenim deutz a kasnije su sigurno stavljali sat im je bilo jeftinije TAM-ove
a nije li taj tamov V8 isti kao deutzov V8?
deere power je napisao/la:mislim da crvenim deutz a kasnije su sigurno stavljali sat im je bilo jeftinije TAM-ove
Neznam, ali svejedno koji da je, nema se što brinut ako je TAM na kombajnu jer motori su više nego dobri i pouzdani uz normalno održavanje što znači da ga s vremena na vrijeme treba očistit i otprašit. Za sve one koji kažu da se taj motor grije konstantno, imam samo jednu riječ, a to je lijenost.
tomy je napisao/la:Hvala ljudi...
Mislim da za tvoje potrebe od 50-70 jutara žita plus barem još toliko usluge - i dobar 1620 bi to odradio bez pol muke. Možeš kupiti i stariji - ono što kaže DP pa ga sam polako temeljito presložiš, ako sam šarafaš kao što kažeš, to nije neka nauka, ako ima nekih nedoumica - sigurno će ti pomoći svi sa foruma koji već imaju iskustva (ako postaviš pravo pitanje). Ako treba objašnjavati osnovne stvari - onda nemoj sam šarafati u početku. Kod starijih strojeva (kombajna), po meni problem nisu obično radni sati nego korozija, i tu se cijeni stroj koji je bio pod krovom preko godine i koji je bio temeljito očišćen poslije žetve od biljnih ostataka. Za 15 KE treba pogledati što se vani nudi, ali tu je problem sa dijelovima jer ako si dovezeš stari kombajn neke druge marke, nema baš velike ponude rabljenih (a ponekad niti novih) dijelova, često nema čak ni remenja, a na starom stroju uvijek možeš očekivati neki kvar.
117
Najjednostavnije je nekome platit kombajniranje, nemas brige sa popravcima, trazenjem dijelova, gorivom, itd.... Takav ĐiĐi bi mi ostao za 4-5 god koliko sam do sad plaćao..
Lako bi bilo da se kod nas zna što će bit sa poljoprivredom za 5 godina...
Lako bi bilo da se kod nas zna što će bit sa poljoprivredom za 5 godina...
13
Ako želiš sam svoje kombajnirat a tek razmišljaš o kupovini onda je kriva odluka kupovina kombajna bez klima uređaja . Bolje ne kupuj ništa nego toliko veliki kombajn bez klime . ĐĐ sa 4.6 metara hederom ide po njivi uvijek uvijek iznad 8 km/h . Tako velika brzina kombajniranja traži potpunu koncentraciju a ako nemaš svoj mir u kabini onda ništa od toga . Kolega ima takav kombajn i gotovo uvijek radi sa otvorenim vratima jer drugačije nije izdrživo ... zar ti treba takva muka ? Nije jedina računica razmišljanje da me kupovina kombajna košta toliko i toliko a ako ne platim drugom vrševinu nego to učinim sam ušteda mi je toliko i toliko ... novci odnosno profit od posjedovanja vlastitog kombajna stavi na zadnju poziciju dok razmišljaš o kupovini . Prošla su ta vremena .
pingo- Broj postova : 4918
Registriran : 09.03.2008
3
→→→ : VIŠE
Jasno mi da nema baš neke uštede ako sam kombajniram, al uvjerenja sam da bi za 4 godine te novce potrosio, sto bi sad dao za kombajn. Kad bi mogao prodat jedan barigelli mozda bi kupio i neki ozbiljniji žitni....
A šta takvi đureki nemaju klimu? A 1991 godina? Moja stara Toyota LandCruiser '85, je imala klimu...
Uostalom ako nebi mogao izdržat baš toliku vrućinu postoje majstori koji bi je ugradili za 2 k€. Mislio sam da je klima najmanji problem, bitno da motor radi kako treba, getriba, diferencijal....itd.
Pingo kakve imas ti kombajne, ili jedan?
A šta takvi đureki nemaju klimu? A 1991 godina? Moja stara Toyota LandCruiser '85, je imala klimu...
Uostalom ako nebi mogao izdržat baš toliku vrućinu postoje majstori koji bi je ugradili za 2 k€. Mislio sam da je klima najmanji problem, bitno da motor radi kako treba, getriba, diferencijal....itd.
Pingo kakve imas ti kombajne, ili jedan?
13
tomy nemaju klimu dok sjecku imaju rijetki ali i toga se nadje, a za klimu si upravu za 15k kuna ti ugrade komplet novu klimu koja je opet bolja od klime koju imaju orginal neki kombajni a stari preko 20 godina i koju ces isto morat servisirat
Ugradnja klime u bilo koji stari stroj je nedosanjani san . Toliko sam puta čuo o tome a i osobno sam ju htio ugraditi u jedan od mojih strojeva i naravno da nikada od toga nije bilo ništa ... nikada i neće .
Možda krivo čitam i ne vidim da si spreman na rad sa otvorenim vratima na temperaturi 40 stupnjeva ... ako je tako onda nemam primjedbu na kupovinu ĐĐ kombajna . Skoro svi ĐĐ kombajneri tako rade i svi su još živi . A sam kombajn ... nitko ti ne može reći kakav mu je diferencijal ili hidromat a ako je radio prošle sezone raditi će i ove . Kupuj ali budi spreman na šarafanje .
Možda krivo čitam i ne vidim da si spreman na rad sa otvorenim vratima na temperaturi 40 stupnjeva ... ako je tako onda nemam primjedbu na kupovinu ĐĐ kombajna . Skoro svi ĐĐ kombajneri tako rade i svi su još živi . A sam kombajn ... nitko ti ne može reći kakav mu je diferencijal ili hidromat a ako je radio prošle sezone raditi će i ove . Kupuj ali budi spreman na šarafanje .
3
....svi su jos zivi
da još kažem, samo novog stroja koji je star do 5 godina ne treba šarafit, još sam puno i rekao..
da još kažem, samo novog stroja koji je star do 5 godina ne treba šarafit, još sam puno i rekao..
13
Trebao bi naći kombajn da mu je motor,hidromat,gume i reduktori još u redu koliko toliko.Najeftinije je napraviti servis vršalice i hedera jer to radiš s co2 aparatom i hrpom ležaja.Original deutz motore su imali uvozni Fahr-ovi ,taj motor ima manji klip za 5mm i tanju radilicu dok tam F8L413V ima sklopove fi 125,jaču radilicu,ciklon za čiščenje rashladnog zraka i ne grije se nijedan dok je suh i zadihtan na prašinu.Dijelova vršalice stvarno ima svuda i nisu preskupi.Ako oba ventilatora dobro rade može se izdržati i u zatvorenoj kabini osim ako vani nije preko 40c.Malo mi je čudna dimenzija hedera 4,6 jer original ima 4,8 i 5,6 m,ako je sječen čudi me da nije skraćen na 4,2 kao moj jer onda ideš kud hoćeš bez otkapčanja hedera i kosiš soju žmireći,da ne kažem kako se dobro da pokupiti polegnut usjev.Sve u svemu ja sam prezadovoljan,imam ga od 1996. god i od onda sam napravio samo jedan veliki remont,sad svake godine pred žetvu promijenim poneki ležaj i to je to.Ove godine ću najvjerovatnije ugraditi sječku a kad bi htio ugraditi klimu morao bi mijenjati cijelu kabinu jer ova nema termo stakla niti je dovoljno zadihtana da bi klima uspješno hladila.
jd4755- Broj postova : 1819
God : 60
Zanimanje : poljoprivreda-ratarstvo
Registriran : 10.03.2008
39
koliko je meni poznato 1620 nema diferencijal (hidromotor sa reduktorom na svakom pogonskom kotaču) ali to je manje bitno (jedina takva konstrukcija transmisije kombajna koliko je meni poznato). Glavno je da su ti reduktori u dobrom stanju jer je to jedan od potencijalno skupljih kvarova (ali sada kada ima dosta furde u opticaju možda i nije toliki problem) a vjerovatna posljedica kvara na bočnom reduktoru je količina ulja u njemu, ali to je rutinska provjera. Što se tiče klime, to je stvar navike. Kada navikneš na klimu teško je bez nje, kada je nije bilo - nitko o njoj nije razmišljao (doduše onda nije bilo ni velike ostakljene kabine poput velikog staklenika). Za tih 100-150 rali - stisneš zube i odradiš bez klime. Zaista se ne isplati ugradnja u tako stari kombajn. Mislim da kod izračuna koliko će ti se isplatiti posjedovanje vlastitog kombajna moraš uzeti više stvari osim goriva i amortizacije. Održavanje kombajna u radnom stanju košta, svake godine morati ćeš nešto kupiti bilo remen, bilo ležaj, mast za podmazivanje, noževi za kosu, lanci itd. . Ima dosta potrošnih dijelova na kombajnu, tako da na to računaš. Sa druge strane kod uslužnog kombajniranja cijena po hektaru pada sa količinom hektara, tako da ako imaš svojih 50 Ha ne plaćaš po Ha kao netko tko ima 1-2 ha. Barem je tako u mom kraju. Cijena se može i prepoloviti za velika kombajniranja. Mislim da površina od tih 70 rali i nije baš neki posao za takav kombajn, jedino ako imaš usluge za odraditi, ili imaš neke posebne potrebe za koje ti je potreban vlastiti kombajn. Naravno svoje eventualne posebne potrebe treba moći i poebno naplatiti.
117
fidel kod nas je 400kn jutro imo 1 ili 200 sto bi znacilo da za 100kj moras dat svake godine 40.000kn a to je pola jednog srednjeg ĐĐ i vujek ze nadje koje jutro usluzno u zetvi pogotovo ako najave kisu, onda posla koliko oces ali ocu rec ako imas samo 15-20kj (6000-8000kn)usluznog to je dosta za gorivo servis i neke manje kvarove ako ih bude
ja mislim da se isplati imat kombajn cak i ja za svojih 55kj da sam u mogucnosti kupio bi si nekakav kombajn bar nekog zmaja, da moram platit kostalo bi me taman toliko da mogu kupit jednog zmaja
ja mislim da se isplati imat kombajn cak i ja za svojih 55kj da sam u mogucnosti kupio bi si nekakav kombajn bar nekog zmaja, da moram platit kostalo bi me taman toliko da mogu kupit jednog zmaja
Stvarno dobre informacije - hvala. Znam, nije lako imati kombajn, a izgleda još je teže bez njega kad vidim kako se rasipa pšenica i repica... lani barem 300 kg repice po ha i nemožeš ti baji dotumačit pa nemožeš, ja koji nikakvog iskustva nemam vidim da se vitlo prebrzo vrti te je prenisko...i blabla....
Ja cu bit zadovoljan samo ako sebi pokosim žito, a vjerujem da bi prve godine jos toliko napravio iz usluge.
Znači taj ĐĐ ima na svakom kotaču hidromotor, što je bolje nego da ima jedan hidromotor za oba kotača, pa onda još i poluosovine...
Ovako, za 7k € nemozes kupit dobar kombajn, 30k € mozes al previse novaca za povrsinu koju bi ja kosio, tako da bi mi tih 15k € bila nekakva sredina, i imao bi dobar kombajn. Naravno ak je u dobrom stanju. Mozda ga odem već sutra pogledati ak cu imat vremena s obzirom da se kombajn nalazi 1 km od mene....
Ja cu bit zadovoljan samo ako sebi pokosim žito, a vjerujem da bi prve godine jos toliko napravio iz usluge.
Znači taj ĐĐ ima na svakom kotaču hidromotor, što je bolje nego da ima jedan hidromotor za oba kotača, pa onda još i poluosovine...
Ovako, za 7k € nemozes kupit dobar kombajn, 30k € mozes al previse novaca za povrsinu koju bi ja kosio, tako da bi mi tih 15k € bila nekakva sredina, i imao bi dobar kombajn. Naravno ak je u dobrom stanju. Mozda ga odem već sutra pogledati ak cu imat vremena s obzirom da se kombajn nalazi 1 km od mene....
13
Mislim da je najmanja ušteda u novcima. Kada imaš svoj kombajn kombajniraš sebi kada želiš, a ne kada neko drugi može to obaviti, to je najveća ušteda. Ako dobro podesiš kombajn da se minimaliziraju gubitci, ako si to sposoban dobro napraviti, ili ako si smanjiš gubitke u žetvi soje za par postotaka u odnosu na uslugu, tada si sam zaradio na takvom kombajniranju. Sa druge strane možeš si napraviti i više štete nego koristi, sve je to relativno. Ali sigurno je da kada ti netko radi uslugu, on se žuri da to što brže obavi, da više zaradi.
117
Usluga kombajnom nije jednako zarada sa kombajnom . Usluga kombajnom može biti gubitak vremana , resursa i živaca . Moj prošlogodišnji primjer je 10 mušterija od kojih dva nisu platila i gdje sam sada ? Nigdje . Mogu im staviti soli na rep jer platiti neće a zbroj svega toga je bolje da sam sjedio kući .
3
Da, uvijek ima onih par koji iz 'nekog' razloga ne plate, i to na kraju uvijek pada na teret onih koji uredno plaćaju. No najzanimljivije je to da novi kombajneri uvijek prvo nalete na one koji ne plaćaju, jer te mušterije uvijek mijenjaju davatelje usluga (tko bi znao zašto?) iz godine u godinu i uvijek imaju 'dobar' razlog da nijednome ne plate.
117
Neznam kako takvi ljudi mogu mirno spavati, i kako nemaju osjećaja što znači biti nekome dužan...
Fidel, pada na teret onih koji uredno plaćaju? Zar ne pada na teret samog kombajnera? Ja vec znam kome necu ic kombajnirat a kome hocu, i takvih je malo naravno...
Fidel, pada na teret onih koji uredno plaćaju? Zar ne pada na teret samog kombajnera? Ja vec znam kome necu ic kombajnirat a kome hocu, i takvih je malo naravno...
13
Stranica 3 / 9. • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Stranica 3 / 9.
DOPUŠTENJA
Ne moľeą odgovarati na postove.