AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
Baliranje sjenaze
Stranica 2 / 3. • 1, 2, 3
Re: Baliranje sjenaze
pa da, onako kao da malo jače soliš...tlaka je to, ali za male količine bi valjda vrijedilo
BC za tvoje potrebe i obzirom na lokaciju, mislim, da ti je najjednostavnije pripremiti nešto suhog materijala za dodavanje u zimskom i letnjem periodu, kad nema ispaše.
Na Rabu je sezona ispaše toliko duga, da ti i ne bi trebalo puno toga.
Zbog suhih uslova i teškog dostupa, mislim, da ti je najlakše pokosit i ostavit da se posuši ( ako bude malo robe, ne trebaš ni okretat, pogotovo deteljinu, da ne izgubiš liste i ostane ti sama stablika), pospremat bi po meni trebalo u noći, kad legne rosa, da se ne drobi.
Na Rabu je sezona ispaše toliko duga, da ti i ne bi trebalo puno toga.
Zbog suhih uslova i teškog dostupa, mislim, da ti je najlakše pokosit i ostavit da se posuši ( ako bude malo robe, ne trebaš ni okretat, pogotovo deteljinu, da ne izgubiš liste i ostane ti sama stablika), pospremat bi po meni trebalo u noći, kad legne rosa, da se ne drobi.
A selim se za par mjeseci u Zagreb pa onda cemo tam imat ovce, a ovo bi ima napravili da mogu jesti nesto po zimi osim sjena, smjese i kuruzovine....a jel bi bilo dobro ako bi na drugi komad zemlje tak posijali zob i onda to zajedno pomjesat kad se pokosi i tak spremat, jel bi tak bilo bolje neg sma Lucerka il bi i onda morali dodat kuruzno brasno?
BC- Broj postova : 28
God : 28
Zanimanje : Zivotinje
Registriran : 01.09.2009
0
Jel bi htio netko objasnit kako bi se sjenaža u pravilu trebala balirat (koliko treba proći od košnje do baliranja, od baliranja do omotavanja i tak to)? Naime, ja sam ove god prvi put balirao sjenažu i čini mi se da mi se presušila pa da vidim gdje sam pogriješio.
hellboy152- Broj postova : 235
God : 34
Registriran : 08.12.2010
2
→→→ : VIŠE
Jbg to ti od puno toga zavisi, u biti sjenaža bi po postotku vlage trebala ići kao i silaža stabljike kukuruza, al evo pokušati ću ti pomoći:zavisi ti od starosti otkosa odnosno dali je mlađi,dali je pred cvatnju ili je skoro zreo, pa od temperature vanjske jer nekada ujutro kosiš i do navečer moraš pobalirati i omotati a nekada i stoji duže od 36 sati.
Prvi proljetni ljulj ako nije prestar (zreo) kosiš danas oko podne i sutra ujutro ulaziš sa zgrtanjem i znači oko podne presanje i omatanje ako je temperatura oko 25 stupnjeva, a ako je veća znači samo ubrzava proces posla jer se otkos brže prosušuje.
e sad sam ja tu puno nalaprdao ali neznam dali će tebi biti išta jasno al slobodno pitaj šta te još zanima.
Prvi proljetni ljulj ako nije prestar (zreo) kosiš danas oko podne i sutra ujutro ulaziš sa zgrtanjem i znači oko podne presanje i omatanje ako je temperatura oko 25 stupnjeva, a ako je veća znači samo ubrzava proces posla jer se otkos brže prosušuje.
e sad sam ja tu puno nalaprdao ali neznam dali će tebi biti išta jasno al slobodno pitaj šta te još zanima.
hellboy152 je napisao/la:Jel bi htio netko objasnit kako bi se sjenaža u pravilu trebala balirat (koliko treba proći od košnje do baliranja, od baliranja do omotavanja i tak to)? Naime, ja sam ove god prvi put balirao sjenažu i čini mi se da mi se presušila pa da vidim gdje sam pogriješio.
sto se tice sjenaze, uzme se manja kolicina sjenaze u saku i stisne. ako ostane stisnuto onda je presuho, u slucaju da je prevlazno onda se odmah trava rasiri , a kad je dobro (cca 40 do 60 % vlage) onda se polako siri. sve je to stvar prakse i iskustva pa nakon par otkosa vec i odokativno vidis kad je spremno za baliranje. a vremenski je to nemoguce odrediti jer ovisi o vrsti trave, vremenskim uvjetima i kosi (ako je s gnjecilicom onda je puno brze nego bez gnjecilice).
@falkon 2
Skužio sam u čemu je bit.
Trava je bila starija (jer je bilo mokro pa se nije moglo prije kosit), a košeno je poslijepodne i odmah sutra ujutro poslije rose sam išao balirat, ali je bala (u prosjeku) 2-3 sata stajala neomotana, pa je to možda pridonijelo tome da se još malo prisuši.
@branko
Vidiš, sad znam kako ću isprobavat jel dovoljno vlažna/suha silaža.
Skužio sam u čemu je bit.
Trava je bila starija (jer je bilo mokro pa se nije moglo prije kosit), a košeno je poslijepodne i odmah sutra ujutro poslije rose sam išao balirat, ali je bala (u prosjeku) 2-3 sata stajala neomotana, pa je to možda pridonijelo tome da se još malo prisuši.
@branko
Vidiš, sad znam kako ću isprobavat jel dovoljno vlažna/suha silaža.
2
Nije problem to što je stojala neomotana. jer i kod mene zna tako biti ali nema problema.
Nego po čemu si zaključio da je suha, najbolja je kada je kada preradi i bude zlatne boje , to je najbolje pogođen termin za omatanje.
Nego po čemu si zaključio da je suha, najbolja je kada je kada preradi i bude zlatne boje , to je najbolje pogođen termin za omatanje.
Zaključio sam po tome što smo prošlu god kupili par bala sjenaže za probu (prije nego smo kupili svoje strojeve) i sjenaža je bila puno vlažnija od ovih mojih, ali sada mi je palo na pamet da je možda bila i prevlažna jer se ova moja nije mogla previše osušit preko noći.
2
to sam ti pokušao dati do znanja, jer nevalja ni ako je prevlažna jer onda bude crne boje i gnjecava a ona koja je tu i tamo kako treba bude zlatne do zelenkaste boje, i još mi se nije dogodilo da mi se kvarla ona koja je bila i osuha (a znalo mi se desiti da se presuši) nego uvijek problemi sa onim prevlažnim.
Njabolje je primit malo trave u ruke i zamotat ju u lpticu,i bacit pa ako se neodmota odna je spremna za baliranje,a ako se odmota presušila se ..
ja imam suprotna iskustva.u prevlažnim balama nije bilo grama pokvarenog,a u presuhim je znalo bit dosta pokvarenog.falkon 2 je napisao/la:to sam ti pokušao dati do znanja, jer nevalja ni ako je prevlažna jer onda bude crne boje i gnjecava a ona koja je tu i tamo kako treba bude zlatne do zelenkaste boje, i još mi se nije dogodilo da mi se kvarla ona koja je bila i osuha (a znalo mi se desiti da se presuši) nego uvijek problemi sa onim prevlažnim.
matija- Broj postova : 489
Registriran : 09.03.2008
0
Nikada ama baš nikada nisam imao problema sa suhom odnosno ako je malo presušena bila sjenaža ili silaža, a ako je prevlažna onda tu dolazi do prevelike kiseline i problema kod stoke koja ju jede.
da,,nesmije bit prevlažna,al suha mi se uvijek kvarila,a dok ova normala nikad,,a jedne godine sam u jesen balirao voda je curila iz preše dok sam otvorio balu,ona je bila crna kao đubre,al krave su se htijele pogutit u tome,a dok je presuha slabo jedu
matej-bj je napisao/la:da,,nesmije bit prevlažna,al suha mi se uvijek kvarila,a dok ova normala nikad,,a jedne godine sam u jesen balirao voda je curila iz preše dok sam otvorio balu,ona je bila crna kao đubre,al krave su se htijele pogutit u tome,a dok je presuha slabo jedu
Imao sam vrlo slično iskustvo.
IVAN DF- Broj postova : 359
Registriran : 03.02.2011
12
I ako ima zemlje u bali,hoče se kvarit...a i ovisi i o baliranju,bala mora bit sabita jako ...tu je manji rizik kvara
Ako je bala kvalitetno napravljena može stjati i do 2 godine a da se ne izgubi na kvaliteti (naravno ako je s istom pravilno postupano), sve nakon 3 godine počinje gubiti na kvaliteti.
tomi93- Broj postova : 1529
God : 31
Zanimanje : bacc. ing. agr.
Registriran : 28.02.2011
19
Zvonimir_H je napisao/la:U kojem rokue treba potrošit omotana bala?
12 mjeseci je neki poželjni rok ako nije oštećena, dalje već zna dobivati čudne mirise zbog temperatura visokih.
Opet ja izbacivam neke vanserijske brojke , a što ću kad je tako
Ako je bala od kvalitetne robe, kvalitetno sabijena, dobro omotana, nema mehaničkih oštećenja i pravilno je skladištena(nije ostavljana po polju ili ispod grmlja) može ona idržat i do 2 godine ali to je zadnji rok kada bi ju trebalo potrošit
Ako je bala od kvalitetne robe, kvalitetno sabijena, dobro omotana, nema mehaničkih oštećenja i pravilno je skladištena(nije ostavljana po polju ili ispod grmlja) može ona idržat i do 2 godine ali to je zadnji rok kada bi ju trebalo potrošit
19
tomi nisma ja komentirao ništa tvoje brojke, ja sam dao samo viđenje svojega iskustva i promatranja iskustva okolnih farmera.
Nisam ni mislio ja na taj način nego sam samo razmišljao preko tipkovnice , pošto sam već u više navrata izjavio neke brojke koju su odstupale od zadanih vrijednosti za određene forumaše
19
ne sekiram se ja oko toga, neg se držim samo provjerenih argumenata ia zbjegavam rasprave koja vodi nesuglasicama.
Stranica 2 / 3. • 1, 2, 3
Similar topics
» baliranje sijena
» baliranje
» baliranje slame
» problem sa strojevima za baliranje
» Cijena mreze za baliranje
» baliranje
» baliranje slame
» problem sa strojevima za baliranje
» Cijena mreze za baliranje
Stranica 2 / 3.