AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
Soja 2011
Stranica 6 / 33. • 1 ... 5, 6, 7 ... 19 ... 33
Re: Soja 2011
U prvom danu obje sijačice zajedno su posijale cca 120 ha soje.
Orahovica je lokacija.
Picek- Broj postova : 1225
Registriran : 13.03.2008
22
eh picek šteta što takvi strojevi nemogu na male njive jer bi vas ja zvao na pivo i mezu i taman dok to posiju dečki mi izdivanili dvije-tri rečenice
@ JD4755: zašto ići prvo sa teškom drljačom, pa onda sa rotodrljačom i sijačicom u paketu? Zar ne bi to rotodrljača odradila direktno na brazdu, odjednom bez onog prvog drljanja? Zatvaranje brazde ima smisla ako oranje stoji neposijano duže vremena - da se ne osuši prejako (da se prekine kapilarni gubitak vlage iz tla), ali ako se ide odmah sa sjetvom onda mi nema previše smisla.
Fidelito- Broj postova : 4471
Zanimanje : Poljoprivrednik - ministar
Registriran : 17.05.2008
117
S 300 lit goriva za dan i pol sam zatvorio nemalo svu brazdu(ostavio samo cca 10ha gdje je bilo mokro),lakše je bacanje gnojiva,radna brzina kombinacije na brazdi manja za 30%,puno manje opterećenje za rotodrljaču,Na teškoj drljači se nema što pokvariti osim možda kojeg lanca koji nosi krila.Puno je komfornije po podrljanom nego po brazdi.Fidelito je napisao/la:@ JD4755: zašto ići prvo sa teškom drljačom, pa onda sa rotodrljačom i sijačicom u paketu? Zar ne bi to rotodrljača odradila direktno na brazdu, odjednom bez onog prvog drljanja? Zatvaranje brazde ima smisla ako oranje stoji neposijano duže vremena - da se ne osuši prejako (da se prekine kapilarni gubitak vlage iz tla), ali ako se ide odmah sa sjetvom onda mi nema previše smisla.
jd4755- Broj postova : 1819
God : 60
Zanimanje : poljoprivreda-ratarstvo
Registriran : 10.03.2008
39
sigurno je komfornije po podrljanom, ali trebalo je i drljati po oranju?
117
i ja sam u nedjelju zatvorio brazdu ali sam odmah i bacio gnojivo,a jučer i danas smo zasijali soju na 13,5ha i odmah je oprskali sa schorpio-m i dual gold-om.
Lujo- Broj postova : 274
God : 43
Registriran : 21.04.2010
5
→→→ : VIŠE
Lujo je napisao/la:i ja sam u nedjelju zatvorio brazdu ali sam odmah i bacio gnojivo,a jučer i danas smo zasijali soju na 13,5ha i odmah je oprskali sa schorpio-m i dual gold-om.
I pala kiša ko naručena.
Gost- Gost
upravo tako,kiša je već polako počela padati dok sam završavao sa prskanjem.
Lujo- Broj postova : 274
God : 43
Registriran : 21.04.2010
5
jd4755...lako tak
Krx- Broj postova : 1196
God : 42
11
Kako si mogao prskati kad je svaki dan olujni vjetar,jedino je zatišje od 6-9h ujutro.Mi se sad spremamo na prskanje ,nekako mi najuspješnije ispadne po blago vlažnoj zemlji tj, kad se prestane lijepiti na kotače a još ne pobijeli.Prskati ću s scorpiom 0,5 kg/ha +frontier 1,3l/ha.Dual me godinama iznevjeri pa sam se prebacio na frontier.Lujo je napisao/la:upravo tako,kiša je već polako počela padati dok sam završavao sa prskanjem.
Ako misliš na kičmatrans nisam ni osjetio ,s duplim kotačima 9.a ponegdje i 10 brzinom,brazde nisu bile prevelike,jedino je uvratine trebalo bolje poravnati.U sjetvi na podrljanom sam sijao 7. brzinom ili 5,6km/h a na nedrljanoj brazdi 4.eventualno 5.na lakšoj zemlji.Fidelito je napisao/la:sigurno je komfornije po podrljanom, ali trebalo je i drljati po oranju?
39
Molim vas za pomoć.Posudio mi kolega sijačiucu amazone d7 3metra, i hteo bi sijati soju s njom ali on nezna kako se podešava mašina(on je sebi namestio za žito i za ječam) pa vas molim ako neko zna na koje brojeve ili kako već trba da namestim sijačicu(da li ima ono sa točkovima koliko puta okreneš pa što ispadne semena puta toliko i to je po jutru ili hektaru).Nisam upoznat sa tim sijačicama(radio sam sa gamom 14 do sada),a sijao bi do 70 kg/jutro.
Jeste da je vezano za soju ali ako admin misli da treba ovo prebaciti neka prebaci di već treba.
Hvala!!!
Jeste da je vezano za soju ali ako admin misli da treba ovo prebaciti neka prebaci di već treba.
Hvala!!!
Tošo- Broj postova : 589
God : 45
Zanimanje : Poljoprivrednik
Registriran : 19.01.2010
5
Morate obaviti sjetveni pokus sa sjemenom koje namjeravatge sijati. Uglavnom ručica za podešavanje klapni (koje se nalaze ispod nazubljenih kotačića koji doziraju sjeme iz spremnika) treba biti u položaju 4 ili 5, morala bi negdje postojati i kurbla sa kojom se pogoni mehanizam doziranja i naljepnica je negdje na sijačici na kojoj piše koliko okretaja kurble je 1/40 Ha (ili neka druga površina), naspe se sjeme u sanduk, ispod dozatora se stavi limeno korito (koje je obično na sijačici), digne se sijačica malo u zrak (da kotači ne zapinju kada se okreću) i okreći toliko puta, dobije se neka količina sjemena, to se vagne na DOBROJ vagi, pomnoži sa koeficijentom (da dobiješ hektar ili koliko želiš) i tako vidiš koliko ti sije. Naravno, prije toga odlučiš dali sijati svaki drugi red (znači neke redove zatvoriti) ili sve redove (tako ja radim jer ionako ne mogu kultivirati, a ovako je bolji raspored biljaka i brže zatvore sklop). Okvirnu tablicu sa podešavanjima, manual na raznim jezicima, spisak rezervnih dijelova, itd. možeš skinuti na amazone websiteu, Link:
http://info.amazone.de/Frontend.aspx?reload=1&onlyinfo=0&menus=1&kategorie=&navigation=1&groesse=1&datum=1&layout=&spalte_sprache=1&includes=1&ninfos=24&nurname=0&stylesheet=styles.css&meine=0&verfasser=-3&schnellsuche=0&portal=0&favoritentyp=0&titel=&sprache=0&suchstring=&Sort1Column=-1&Sort2Column=-1&Sort1Direction=-1&Sort2Direction=-1&pageindex=0&path=99*88&ansichtsart=liste&breite=650&preview_hoehe=100&preview_breite=140&preview_spalten=4&ansichtsartenzeigen=1&flaggenzeigen=1&titelzeigen=1&rubrikenzeigen=1&subrubrikenzeigen=1&gespeichertesuchenzeigen=1&subrubrikentitel=&textsuchezeigen=1&featuresuchezeigen=1&topnzeigen=1&sortierungzeigen=1&postfixzeigen=1&eingestelltvonzeigen=1&sprachenzeigen=1&downloadlinkszeigen=1&favlinkszeigen=1&seitenzahlenzeigen=1&seitengroessezeigen=1&target=_blank&hatgesehen=0&infoid=&warenkorb=0&ansichtsartautomatik=1&nojspreview=0&checkboxenzeigen=1&globalesuche=0&projekte=-3&showprojekte=0&showfilter=1&showexport=1&dofilter=0&alternativsprache=0&subrubrikeniconszeigen=1&startrubriken=1&dnd=&projektstatus=&projektstatuscond=
Ako nemaš manual moraš pronači manual za svoju sijačicu, moraš točno znati koja je sijačica sa kojom radiš, a bilo bi pametno zapisati sva trenutna podešenja, tako da to znaš vratiti čovijeku koliko toliko spremno za sjetvu žita. Da ne pogađaš previše, i ako nema soje u sjetvenim tabelama probaj vidjeti za lupinu, to je sjeme slično po krupnoći i spec. težini, tako da bi podešenja trebala biti blizu, ali obavezno napraviti sjetveni pokus kako sam gore naveo. Mislim da se o sjetvenom pokusu već raspravljalo na forumu prije, potraži.
http://info.amazone.de/Frontend.aspx?reload=1&onlyinfo=0&menus=1&kategorie=&navigation=1&groesse=1&datum=1&layout=&spalte_sprache=1&includes=1&ninfos=24&nurname=0&stylesheet=styles.css&meine=0&verfasser=-3&schnellsuche=0&portal=0&favoritentyp=0&titel=&sprache=0&suchstring=&Sort1Column=-1&Sort2Column=-1&Sort1Direction=-1&Sort2Direction=-1&pageindex=0&path=99*88&ansichtsart=liste&breite=650&preview_hoehe=100&preview_breite=140&preview_spalten=4&ansichtsartenzeigen=1&flaggenzeigen=1&titelzeigen=1&rubrikenzeigen=1&subrubrikenzeigen=1&gespeichertesuchenzeigen=1&subrubrikentitel=&textsuchezeigen=1&featuresuchezeigen=1&topnzeigen=1&sortierungzeigen=1&postfixzeigen=1&eingestelltvonzeigen=1&sprachenzeigen=1&downloadlinkszeigen=1&favlinkszeigen=1&seitenzahlenzeigen=1&seitengroessezeigen=1&target=_blank&hatgesehen=0&infoid=&warenkorb=0&ansichtsartautomatik=1&nojspreview=0&checkboxenzeigen=1&globalesuche=0&projekte=-3&showprojekte=0&showfilter=1&showexport=1&dofilter=0&alternativsprache=0&subrubrikeniconszeigen=1&startrubriken=1&dnd=&projektstatus=&projektstatuscond=
Ako nemaš manual moraš pronači manual za svoju sijačicu, moraš točno znati koja je sijačica sa kojom radiš, a bilo bi pametno zapisati sva trenutna podešenja, tako da to znaš vratiti čovijeku koliko toliko spremno za sjetvu žita. Da ne pogađaš previše, i ako nema soje u sjetvenim tabelama probaj vidjeti za lupinu, to je sjeme slično po krupnoći i spec. težini, tako da bi podešenja trebala biti blizu, ali obavezno napraviti sjetveni pokus kako sam gore naveo. Mislim da se o sjetvenom pokusu već raspravljalo na forumu prije, potraži.
117
Evo kako ide sjetvena proba na d-7 super s,u gornjem redu desno je dimenzija guma koje su na sijačici,broj okretaja kotača je ispod dimenzije guma,imaš dvije mogućnosti mi smo koristili probu za 1ar jer izvaganu količinu množiš s 100 i dobiješ željenu na 1ha.U mom slučaju s gumama 6,00x16 sam okretao 14,4 puta kotač i vagao.Donje klapne ispod zupčastih izbacivača sjemena trebaju biti negdje na 4-5 ovisno o krupnoći soje,ne smiju lomiti zrno.U lijevom i desnom ćošku imaju zakačke kojima se lijevci spuste niže da se može podbaciti originalna posuda(protvan)ispod izbacivača,prije vaganja potrebno je dobro izvrtiti kotače da se sve napuni sjemenom,tek nakon toga brzinom približnom onoj na polju okretati kotač zadani broj okretaja.Mjenjač za početak postavi na broj 30 ako je premalo ili previše korigiraš na skali.AKO želiš blokirati redove onda se test izvodi s blokiranim redovima.Nadam se da ti je jasan princip,slikao sam mobitelom stranicu iz uputsva nadam se da se ono bitno vidi.Slavonac je napisao/la:Molim vas za pomoć.Posudio mi kolega sijačiucu amazone d7 3metra, i hteo bi sijati soju s njom ali on nezna kako se podešava mašina(on je sebi namestio za žito i za ječam) pa vas molim ako neko zna na koje brojeve ili kako već trba da namestim sijačicu(da li ima ono sa točkovima koliko puta okreneš pa što ispadne semena puta toliko i to je po jutru ili hektaru).Nisam upoznat sa tim sijačicama(radio sam sa gamom 14 do sada),a sijao bi do 70 kg/jutro.
Hvala!!!
39
ROTO DRLJACA U JEDNOM PROHODU PRIREDILA ODLICNO SUTRA SIJETVA AKO BOG DA I AKO KISA NEPADA MADA NEMAM NISTA PROTIV I DA PADA HE HE HE
tomybrzic- Broj postova : 615
Registriran : 21.03.2009
18
pege25 je napisao/la:Ovako ja to radim 60g/ha Lagune i 8/ha g hama prvo tretiranje i to kada je soja od tri do pet listova i za cca 8 dana ponovo samo s lagunom 60 g /ha.
Prošle godine sam zbog vremenskih neprilika tj poplave uspio samo prvu kominaciju i uspjelo je zadovoljavajuče soja je bila čista..
Naravno ovu kobinaciju nikako neprovjeravajte na vlastitij njivi he he naravno šala,ja tako radim i za sada sam zadovoljan...soja bude čista...
Hvala Pege!
Jel to nije puno jel nesfuri soju? jel sam čito na vrećici od lagune piše 80-100 g na ha a ovak je 120g na ha i još plus harmoni?
torpedo9006- Broj postova : 147
God : 37
Zanimanje : mehaničar
Registriran : 31.01.2011
1
u dva navrata kada se šprica onda obavezno ide se sa većom dozom, dok ako ideš punu dozu onda ideš sa 120 grama na 2 katastarska jutra i 8 grama harmonija.
ali kod mene je to što idem prije sjetve sa dualom gold te ga još i pomiješam sa zemljom.
ali kod mene je to što idem prije sjetve sa dualom gold te ga još i pomiješam sa zemljom.
torpedo9006 je napisao/la:pege25 je napisao/la:Ovako ja to radim 60g/ha Lagune i 8/ha g hama prvo tretiranje i to kada je soja od tri do pet listova i za cca 8 dana ponovo samo s lagunom 60 g /ha.
Prošle godine sam zbog vremenskih neprilika tj poplave uspio samo prvu kominaciju i uspjelo je zadovoljavajuče soja je bila čista..
Naravno ovu kobinaciju nikako neprovjeravajte na vlastitij njivi he he naravno šala,ja tako radim i za sada sam zadovoljan...soja bude čista...
Hvala Pege!
Jel to nije puno jel nesfuri soju? jel sam čito na vrećici od lagune piše 80-100 g na ha a ovak je 120g na ha i još plus harmoni?
Pazi nesfuri ju radim tako evo treču godinu i sve pet pazi znao sam jedne godine kada sam radio sa sredstvima prije nicanja pa mi neuspije tada sam lagunu koristio korektivno i odjedanput sam prskao s 120 g /ha jer je bilo jako zakorovljeno s širokolisnim korovom i nije bila spaljena.
Znači prije sam išao sa dual i senkor i uvjek sam morao iću u korekciju s lagunom i to je kao prvo bila neunčikovita kombinacija pogotovo ova prva ,pa se odlučio na ovu uz preporuku stručnih ljudi isprobano i radi,e sada ljudi nenaštimaju dobro prskalicu ili krivo stave količinu sredstva pa onda bude sranja ili neuspije ili spale tako da se tu oko prskanja treba dobro paziti a ne odmah okrivljivati proizvođača i govoriti da ovo sredstvo nevalja ili valja.Ipak za ovu agrotehničku mjeru seljak mora malo više uključiti mozak i dobro sve pročitati i pridržavati se koliko god je moguče više zadanih propisa primjene istih..
Pih nadrobi ja tu svega odgovor nespali ,napomena ako je sve urađeno kako treba...
Zadnja promjena: pege25; 14/4/2011, 11:48; ukupno mijenjano 1 put.
pege25- Broj postova : 5212
God : 50
Registriran : 18.09.2010
131
jd4755 je napisao/la:Evo kako ide sjetvena proba na d-7 super s,u gornjem redu desno je dimenzija guma koje su na sijačici,broj okretaja kotača je ispod dimenzije guma,imaš dvije mogućnosti mi smo koristili probu za 1ar jer izvaganu količinu množiš s 100 i dobiješ željenu na 1ha.U mom slučaju s gumama 6,00x16 sam okretao 14,4 puta kotač i vagao.Donje klapne ispod zupčastih izbacivača sjemena trebaju biti negdje na 4-5 ovisno o krupnoći soje,ne smiju lomiti zrno.U lijevom i desnom ćošku imaju zakačke kojima se lijevci spuste niže da se može podbaciti originalna posuda(protvan)ispod izbacivača,prije vaganja potrebno je dobro izvrtiti kotače da se sve napuni sjemenom,tek nakon toga brzinom približnom onoj na polju okretati kotač zadani broj okretaja.Mjenjač za početak postavi na broj 30 ako je premalo ili previše korigiraš na skali.AKO želiš blokirati redove onda se test izvodi s blokiranim redovima.Nadam se da ti je jasan princip,slikao sam mobitelom stranicu iz uputsva nadam se da se ono bitno vidi.Slavonac je napisao/la:Molim vas za pomoć.Posudio mi kolega sijačiucu amazone d7 3metra, i hteo bi sijati soju s njom ali on nezna kako se podešava mašina(on je sebi namestio za žito i za ječam) pa vas molim ako neko zna na koje brojeve ili kako već trba da namestim sijačicu(da li ima ono sa točkovima koliko puta okreneš pa što ispadne semena puta toliko i to je po jutru ili hektaru).Nisam upoznat sa tim sijačicama(radio sam sa gamom 14 do sada),a sijao bi do 70 kg/jutro.
Hvala!!!
Hvala ti puno za ovo imaš veliko
Tošo- Broj postova : 589
God : 45
Zanimanje : Poljoprivrednik
Registriran : 19.01.2010
5
Pege hvala probat ću tak!Ma prošle god sam šprico sa pulsarom pa sam sfurio nekih 15ha!
i ja sam do sad prvo sprico sa dualom i skorpiom al ove god neću!nisam vidio baš neku konkretnu korist sam baćenih neki 550kn po ha u vjetar i opet tak i tak moro ići u korekciju!
i ja sam do sad prvo sprico sa dualom i skorpiom al ove god neću!nisam vidio baš neku konkretnu korist sam baćenih neki 550kn po ha u vjetar i opet tak i tak moro ići u korekciju!
torpedo9006- Broj postova : 147
God : 37
Zanimanje : mehaničar
Registriran : 31.01.2011
1
A vidite mene je Dual lane spasio tako da je soja bila čista dok sam mogo ući u njivu poslije poplava!!!
E tu falk si u pravu to se meni desilo relativno sam ju kasno sijao i čekao da dođe u stadi troliske i više da ju mogu tretirati ovom gore navedenom kobinacijom ,pa se desi sranje kiša poplave pa nisam mogao u njivu ,narasla soja a bogumi i trava i evo panike ,tako da sam jedva uspio poprskati sa onom prvo dozom ,to se trebalo slikati nisi vidio soju od trave ,poslje prskanja lagune i hama trava ostala a soja juriš ,prihranio ju i nakraju je bilo čak odlično kako je moglo ispasti ,dokaz je ona njiva gdje sam stavio kombajniranje soje...to je ta.Tako da sam ju išao prije nicanja sve bi bilo ok ali...
Tako nadam se da se neče ponoviti opet takva godina nemože čovjek tu biti baš previše pametan negdje uštediš a negdje jel popušiš,samo što mi izgleda više ovo drugo ,ipak smo mi tvornica bez krova pa nije ni čudo...
Tako nadam se da se neče ponoviti opet takva godina nemože čovjek tu biti baš previše pametan negdje uštediš a negdje jel popušiš,samo što mi izgleda više ovo drugo ,ipak smo mi tvornica bez krova pa nije ni čudo...
pege25- Broj postova : 5212
God : 50
Registriran : 18.09.2010
131
jd4755 je napisao/la:Kako si mogao prskati kad je svaki dan olujni vjetar,jedino je zatišje od 6-9h ujutro.Mi se sad spremamo na prskanje ,nekako mi najuspješnije ispadne po blago vlažnoj zemlji tj, kad se prestane lijepiti na kotače a još ne pobijeli.Prskati ću s scorpiom 0,5 kg/ha +frontier 1,3l/ha.Dual me godinama iznevjeri pa sam se prebacio na frontier.Lujo je napisao/la:upravo tako,kiša je već polako počela padati dok sam završavao sa prskanjem.Ako misliš na kičmatrans nisam ni osjetio ,s duplim kotačima 9.a ponegdje i 10 brzinom,brazde nisu bile prevelike,jedino je uvratine trebalo bolje poravnati.U sjetvi na podrljanom sam sijao 7. brzinom ili 5,6km/h a na nedrljanoj brazdi 4.eventualno 5.na lakšoj zemlji.Fidelito je napisao/la:sigurno je komfornije po podrljanom, ali trebalo je i drljati po oranju?
Evo danas sam počeo sjetvu soje sa svojom kombinacijom i idem direktno na brazdu sa paketom rotodrljača i sijačica (AD 402), idem pretežno 7. brzinom, gdje je lošije oranje 6., probavam i 8. gdje je bolje, ali malo je takvih mjesta a i onda mi drljača 'gura' previše zemlje pred sobom. Danas posijao nekih 17.5 ha. Isto radim sa udvojenim kotačima.
117
Drugačija je zemlja tu kod vas ,ova naša uvijek ima dosta vlage na dubini sjetve i teže se usitnjava.
39
Evo danas pogledao soju koju čovjek zasijao u prošli petak jedva da pustila klicu. (prošli godina četiri do pet dana i bila je ponikla)
DF 95- Broj postova : 569
God : 51
Zanimanje : ratar
Registriran : 12.04.2010
23
to ti je zbog suhog sjetvenog dijela zemlje, jer sve što je darnito se i osušilo od vjetra, sada će ponikniti sve samo dok malo temperatura se podigne gore
Stranica 6 / 33. • 1 ... 5, 6, 7 ... 19 ... 33
Poljoprivredni forum :: Poljoprivreda :: Ratarstvo :: Soja
Stranica 6 / 33.
DOPUŠTENJA
Ne moľeą odgovarati na postove.