AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
IPARD
Stranica 2 / 3. • 1, 2, 3
Re: IPARD
Picek je napisao/la:to nije ići na natječaj nakon što potrošiš novce kao što si napisao gore..falkon 2 je napisao/la:Zanimljivo je picek što imamo informacije o istom a potpuno različite,kolega mi je dobio zeleno svjetlo od agencije, sada su mu potrebna sredstva da to napravi, pa tek onda konkurira na natječaju. Drugi je poslao papire na agenciu i kada dobije(ako dobije) pozitivno mišljenje od agencije onda mu banka direkt odobrava sredstva za gradnju jer bez toga nemože ić na natječaj..
oni su se na natječas prijavili, predali svu dokumentaciju, agencija im je pregledala dokumentaciju pri prijavi, pa eventualno tražila nadopunu, onda su izašli na teren u drugu kontrolu pregledavati sve papire, objekte itd. i ako i tada daju pozitivno mišljenje da je sve izneseno u prijavi zaista tako onda korisnik potpisuje ugovor s agencijom i tek nakon potpisa ugovora smije krenuti u realizaciju investicije..
s time da kada je riječ o objektima a ne strojevima onda kod prijave treba imati lokacijsku dozvolu (nisam siguran dali i potvrdu glavnog projekta)..
kad se aplicira na natječa potrebno je priložiti potvrdu financijske institucije da će pratiti to ulaganje,, pismo namjere ili kako god već odnosno npr. potvrdu o odobrenom kreditu..
nakon što je investicija završena agencija izlazi u kontrolu (ako su to strojevi onda pregledava i popisuje strojeve da nema odstupanja) i ukoliko je sve izvršeno o.k. u roku 60 (ili je 45 dana?) isplaćuje novce korisniku..
Bio sam na predavanjima o IPARD-u prije mjesec dana i tamo su rekli ukoliko je sve izvršeno o.k. novac se isplačuje korisniku u roku godine dana.
Saša- Broj postova : 1023
Registriran : 22.11.2009
22
→→→ : VIŠE
Ja sam to meni u grubo ovako izračunala: da bih dobila novac od iparda moram graditi puuno skuplje i pridržavati se svakog zareza,imati troškovnike od kojih nema odstupanja ni lipice,raspisati natječaj za izvođače i sve mora biti tip-top. I sve to jako puno košta. Ali po selu se onda može pričati da sam baš eto ja dobila veliku lovu od Europe.
Kada bih sama išla u izgradnju trebam doći do građevinske dozvole i započeti gradnju. Nema zareza,lipica,komisija,kontrola i uvjeta. Cilj je isti-završiti i dobiti uporabnu dozvolu, samo što na moj način dolazim jeftinije do njega.
Dakle došli smo do kraja i uporabne dozvole. na dva moguća načina. Ako mi sad ipard da novac onda shvatim da su ga pojeli birokrati, jer sam gradeći sama prošla jeftinije. Dakle, govorim o prenapuhanim troškovima koje uvjetuje birokracija. I zato mi se to neda raditi.
Kada bih sama išla u izgradnju trebam doći do građevinske dozvole i započeti gradnju. Nema zareza,lipica,komisija,kontrola i uvjeta. Cilj je isti-završiti i dobiti uporabnu dozvolu, samo što na moj način dolazim jeftinije do njega.
Dakle došli smo do kraja i uporabne dozvole. na dva moguća načina. Ako mi sad ipard da novac onda shvatim da su ga pojeli birokrati, jer sam gradeći sama prošla jeftinije. Dakle, govorim o prenapuhanim troškovima koje uvjetuje birokracija. I zato mi se to neda raditi.
JACA- Broj postova : 252
God : 31
Registriran : 27.12.2010
-8
JACO ugrubo to je tako, i razlog zašto sam i sam odustao od granje farme za nekih pet miliona kuna (bemti neznam ni napisati tu cifru brojkama )
falkon i picek se u stvari razilaze samo u manjim nejasnoćama iliti terminologiji
naravno da se nitko neće upuštati u ipard gradnju ako nije siguran da će isti ishodovati...
- treba pristupiti natječaju, a jedan od mnogobrojnih potrebitih uvjeta je pismo namjere neke banke...
- kad se dobije zeleno svjetlo za ipard, pristupa se gradnji ili realizaciji projekta
- svatko sebi traži načine ili sredstva kako će izfinancirati projekt, najčešće putem banke iz prethodnog navoda
- završetkom izgradnje i puštanjem u funkciju, dolazi kontrola
- piše se zahtjev za ipard sredstva
- sredstva na računu
- projekat mora živiti 5g i raditi po principu iz zahtjeva za ipard sredstva
ovo je vrlo grubi opis
naravno da se nitko neće upuštati u ipard gradnju ako nije siguran da će isti ishodovati...
- treba pristupiti natječaju, a jedan od mnogobrojnih potrebitih uvjeta je pismo namjere neke banke...
- kad se dobije zeleno svjetlo za ipard, pristupa se gradnji ili realizaciji projekta
- svatko sebi traži načine ili sredstva kako će izfinancirati projekt, najčešće putem banke iz prethodnog navoda
- završetkom izgradnje i puštanjem u funkciju, dolazi kontrola
- piše se zahtjev za ipard sredstva
- sredstva na računu
- projekat mora živiti 5g i raditi po principu iz zahtjeva za ipard sredstva
ovo je vrlo grubi opis
evo da ogovorim prvo jaci na ono sto je rekla nevjerujem da bi kad bi isla sama da bi prosla jevtinije moje misljenje je da nebi u prvu ruku bi prosla jel nemoras dat400.000kn ali kad pogledas farma vrijedna 5 miljuna kuna preko iparda ako ti se odobri trebas vratit 2,5 miljuna kuna a ako ides sama onda moras vratit svi 5 miljuna.
a vi svi nekuzite sta ja hocu rec,ja hocu rec da je ti 2,5 miljuna kuna koji dobijes nazad vrijedno ti 17 kg papira i tog mukotrpnog ishodivanje papira ja pricam zasebe meni je vrijedno toga jel je razlika jel vracas 5 miljuna kuna ili ti se pola oprosti i samo 2,5 moras vratit.
a na ovo ostalo
kao prvo moras imas zemljiste na kojem hoces gradit farmu ja pisem sam u vezi farme jel u vezi toga znam za ovo ostalo neznam tocno.
zemljiste mora bit pol kilometra od nasela a kilometar od turisticke zone udaljeno onda treba nacrt farme da se zna velicina stale broj grla i sve ostalo stim ides izvadit gradevinsku dozvolu u tom svemu ti pomaze konzultant i daju pojedine opcina isto neku pomoc konzultant ti priredi papire i pomogne ti kaze ti di trebas ic i sta trebas i na kraju kad prikupis sve to onda se sa svim tim papirima(da sad nenavodim sve to sto teba od papira jel bi bilo onda jedna stranica) javis na natjecaj i ako je to sve tak
kak treba potpise se ugovor sa ipardom i izalzi kontrola i pocinje realizacija projekta i kad se projekat zavrsi izlazi jos jedamput kontrola i ak je sve tak kak treba kak vi kazete tip top onda u roku 60 dana ti sjeda novac na racun
tak mal nest ukratko odmene na tu temu.
a vi svi nekuzite sta ja hocu rec,ja hocu rec da je ti 2,5 miljuna kuna koji dobijes nazad vrijedno ti 17 kg papira i tog mukotrpnog ishodivanje papira ja pricam zasebe meni je vrijedno toga jel je razlika jel vracas 5 miljuna kuna ili ti se pola oprosti i samo 2,5 moras vratit.
a na ovo ostalo
kao prvo moras imas zemljiste na kojem hoces gradit farmu ja pisem sam u vezi farme jel u vezi toga znam za ovo ostalo neznam tocno.
zemljiste mora bit pol kilometra od nasela a kilometar od turisticke zone udaljeno onda treba nacrt farme da se zna velicina stale broj grla i sve ostalo stim ides izvadit gradevinsku dozvolu u tom svemu ti pomaze konzultant i daju pojedine opcina isto neku pomoc konzultant ti priredi papire i pomogne ti kaze ti di trebas ic i sta trebas i na kraju kad prikupis sve to onda se sa svim tim papirima(da sad nenavodim sve to sto teba od papira jel bi bilo onda jedna stranica) javis na natjecaj i ako je to sve tak
kak treba potpise se ugovor sa ipardom i izalzi kontrola i pocinje realizacija projekta i kad se projekat zavrsi izlazi jos jedamput kontrola i ak je sve tak kak treba kak vi kazete tip top onda u roku 60 dana ti sjeda novac na racun
tak mal nest ukratko odmene na tu temu.
Baranjac 22- Broj postova : 104
Registriran : 19.01.2011
0
Baranjac, ti mene nisi u potpunosti razumio. Ja mislim kada idem u samostalnu izgradnju farme, onda me farma nebi trebala koštati 5 mil. već 2-2,5 mil. To sam htjela reći. Dakle sav onaj trud i gubljenje vlastitog života dok traje izgradnja i birokratski dio nisu vrijedni toga, Eto na primjer izgradnja nadstrešice za junice, građ.firma traži 10.000kn za materijal i 5 za ruke. Na kraju gazda nabavi materijal u istoj veleprodaji u kojoj bi i ta građ.firma ali za 6.oookn. A kada gradiš za ipard, sam nesmiješ ni lopatu u zemlju zakopati.
Ako nađeš dobrog konzultanta, onda ti je uspjeh zagarantiran.
Pozdravljam svakoga tko želi ući u takav posao, ja više nemam volje. Ti si mlad i pun entuzijazma pa ti želim da uspiješ sa svojom velikom farmom svinja u Baranji. Nadam se da ćeš s nama ovdje na forumu podjeliti svaki korak iskustva, pa se možda još netko odluči. [You must be registered and logged in to see this image.]
Ako nađeš dobrog konzultanta, onda ti je uspjeh zagarantiran.
Pozdravljam svakoga tko želi ući u takav posao, ja više nemam volje. Ti si mlad i pun entuzijazma pa ti želim da uspiješ sa svojom velikom farmom svinja u Baranji. Nadam se da ćeš s nama ovdje na forumu podjeliti svaki korak iskustva, pa se možda još netko odluči. [You must be registered and logged in to see this image.]
-8
dobro to je dajem ti zapravo mi pricamo o razlicitim dimenzijama naravno kad bi gradio farmu npr za 400.000kn da nebi iso preko neki kredita i li fondova nego bi to sam napravio sto si ti napisala za neki 15.000kn preko firme naravno ako to sama radis imas tetka,strica,ujaka koji zna i koji ce ti pomoc proces jevtinije al dokle ces ti moc stako malom farmom opstat i koliko si konkurentna to je opet nest drugo a to sto ja mislim to je u velikom stilu sto jednostavno nemozes sam i zato gledam ipard kao dobru priliku to ostvarit a svako zna svoje.
podjelicu korake svama i iskustva koja cu imat sa ipardom.
podjelicu korake svama i iskustva koja cu imat sa ipardom.
0
Baranjac,imam samo jedno pitanje.Ako misliš graditi farmu za 5 mil. kuna,jel imaš nešto uhodano manje ili krećeš od nule?
baja- Broj postova : 147
God : 44
Zanimanje : mesar
Registriran : 20.06.2009
2
krecem skroz od nule nemam nista
0
Onda si stvarno veeeliki optimist,puno sreće ti želim u ostvarivanju budućih ciljeva.Uz početnu investiciju u objekat,gdje je zemlja,gdje su strojevi,gdje je siguran otkup,gdje su svinje.Uh,hvata me vrtoglavica pri samoj pomisli na cjelokupnu investiciju.
2
priznajem da je tesko ali moras si dobro progruntat i sve jako dobro planirat i razmislit ja mislim ic u usluzni tov sa beljem tako da dobijam njihove prasce dobijam njihovu hranu i njihove veterinare a sve je blizu beljska tvornica stocne hrane je u dardi sad belje treba pocet klaonicu svinja pravit u dardi a stupio sam vec sa njima u kontakt i nebi trebalo bit problema a za sve to treba imat puno zivaca,snage,love i malo srece al nadam se da ce nekako bit
0
ako ces gradit tu kooperantsku farmu kako oni to zovu onda ne moras ic preko iparda ako sam dobro razumio ili ti bas zelis kako bi ostvario tih 50% povrata?
znam da belje ima posebne kreditne linije to je vec sve gotovo isprojektirano moras gradit farmu po njihovom i te farme su samo po 1600 svinja godisnji a ja planiram toliko po turnusu.
a naravno da zelim i ti 50% povrata
a naravno da zelim i ti 50% povrata
0
UH,UH,moram ti reći da pucaš jako visoko.Metak najdalje leti ako je ispucan pod blažim kutem,a ako opališ okomito u zrak,pada jako blizu.Uredu je sanjati,ali za tvoje dobro ti savjetujem da čvrsto sa obije noge staneš na ovu našu hrvatsku zemlju i da jako dobro razmisliš prije nego se u to sve upustiš.
2
ja mislim da bi trebali to pucanje i metke preostavit lovcima i vojsci a vratit se poljoprivredi.
a svako ko je cuo onu pjesmu pustite me da sanjam konje i salase zna da se moze san i ostvarit.
momentalno stojim sa nogama na svabskoj zemlji al sam sa dusom i srcem u hrvatskoj i znam da cu kako ovdje stojim tak stajat i na hrvatskoj zemlji.
dajem ti zapravo da to treba jako jako dobro razmislit ali bez uvrjede sad ima mnogo seljaka u baranji a i drugdje koji se neki stvari jako boje i zato je hrvatska na tome na cemu je nekazem da treba bez glave i razmisljanja svako zna svoje i svako zna sta moze i sta hoce kak se ono kaze pruzi se sam toliko kolki ti je jorgan ja ko sto sam reko vec tu treba puno zivaca,truda,novaca,volje i snage al ja znam svoje znam da ce bit tesko al sta mi sad vrijedi npr da gradim neku farmu za 400 ili 500 svinja sa kojom cu zasad proc jevtinije i bez manje truda i ulaganja al je pitanje koliko cu sa takvom farmom opstat bio sam na tecaju stoke tu u njemackoj i ti profesori tam su nam rekli da se gleda di god se moze i kako se moze ak je moguce naravno da se poveca i to u velikim skokovima jel trebas bit konkurentan an europskom trzistu a to sa 500 svinja nemozes jel ce te ovi sa 2000 pregazit napominjem jos jednom svako zna svoje i zna sta je moguce i sta nije ja nepricam bezveze ja vec dvije godine gruntam i raspitujem se za ipard i tek sad kad sam siguran uto i znam da postoji sansa zato tek sad krecem u realizaciju toga nazalost kod nas u hrvatskoj ima puno negativaca nekazem nista za one koji nemogu se povecat nije bitno iz koji razloga al ima i puno koji mogu pa nece zajebavaju se to bi bilo uzalud sad to sve navodit sto se kod nas desava zato kazem svako zna svoje a ja nemogu nemoguce mogucim napravit ali znam sta je moguce i sta se moze i zato se upustam na to sve.
a svako ko je cuo onu pjesmu pustite me da sanjam konje i salase zna da se moze san i ostvarit.
momentalno stojim sa nogama na svabskoj zemlji al sam sa dusom i srcem u hrvatskoj i znam da cu kako ovdje stojim tak stajat i na hrvatskoj zemlji.
dajem ti zapravo da to treba jako jako dobro razmislit ali bez uvrjede sad ima mnogo seljaka u baranji a i drugdje koji se neki stvari jako boje i zato je hrvatska na tome na cemu je nekazem da treba bez glave i razmisljanja svako zna svoje i svako zna sta moze i sta hoce kak se ono kaze pruzi se sam toliko kolki ti je jorgan ja ko sto sam reko vec tu treba puno zivaca,truda,novaca,volje i snage al ja znam svoje znam da ce bit tesko al sta mi sad vrijedi npr da gradim neku farmu za 400 ili 500 svinja sa kojom cu zasad proc jevtinije i bez manje truda i ulaganja al je pitanje koliko cu sa takvom farmom opstat bio sam na tecaju stoke tu u njemackoj i ti profesori tam su nam rekli da se gleda di god se moze i kako se moze ak je moguce naravno da se poveca i to u velikim skokovima jel trebas bit konkurentan an europskom trzistu a to sa 500 svinja nemozes jel ce te ovi sa 2000 pregazit napominjem jos jednom svako zna svoje i zna sta je moguce i sta nije ja nepricam bezveze ja vec dvije godine gruntam i raspitujem se za ipard i tek sad kad sam siguran uto i znam da postoji sansa zato tek sad krecem u realizaciju toga nazalost kod nas u hrvatskoj ima puno negativaca nekazem nista za one koji nemogu se povecat nije bitno iz koji razloga al ima i puno koji mogu pa nece zajebavaju se to bi bilo uzalud sad to sve navodit sto se kod nas desava zato kazem svako zna svoje a ja nemogu nemoguce mogucim napravit ali znam sta je moguce i sta se moze i zato se upustam na to sve.
0
Imaš pravo, samo napred!
-8
hvala jaco na podrski
0
Ok,nemoj me krivo shvatiti,opet,puno sreće i uspjeha ti želim i nek ti se svi snovi ostvare i da za godinu dvije ovdje svi gledamo slike nove farme i i da se hvališ da redovito otplaćuješkredu i da ti nikad nije bilo bolje u životu.
2
nisam te krivo svatio ok je hvala ti
0
baranjac oces s beljem radit, tj. oce ti oni otkupljivat robu jesi prico sta s njima
mozda ti je bolje ic preko njih(jednostavnije) sve vise prave te farme e sad kako to ide i kako ljudi vracaju kredite pojma nemam ali idu bez iparda
mozda ti je bolje ic preko njih(jednostavnije) sve vise prave te farme e sad kako to ide i kako ljudi vracaju kredite pojma nemam ali idu bez iparda
bio sam u karancu i prico tam snjima u vezi koperacije tam je sjediste sto se tice koperacije a i prico sam sa glavnom zenom sto se tice svinjogojstava u belju i rekli su da nema problema sto se tice punjenja objekta i odkupa i to.
a rekli su mi da moze ic preko nji al su rekli da to duze traje puno su vece kamate i moras onda uzet njihov taj nacrt i pravit farmu po njihovom i ako je farma 5 miljuna kuna onda moras svi 5 vratit a preko iparda imas 55% povrata a lakse je otplatit 2,5 miljuna nego 5 miljuna a za te farme koje su sad nedavno otvarane koje su u koperaciji sa beljem su svi isli preko operativnog programa za razvitak svinjogojstava.
a rekli su mi da moze ic preko nji al su rekli da to duze traje puno su vece kamate i moras onda uzet njihov taj nacrt i pravit farmu po njihovom i ako je farma 5 miljuna kuna onda moras svi 5 vratit a preko iparda imas 55% povrata a lakse je otplatit 2,5 miljuna nego 5 miljuna a za te farme koje su sad nedavno otvarane koje su u koperaciji sa beljem su svi isli preko operativnog programa za razvitak svinjogojstava.
0
a sta se daje pod zalog, za oba modela?
ne mozes samo doc i rec ocu pravit farmu dajte mi kredit, milsim evo osim lokacije sta jos oni traze ili banka ili hbor ili ipard, svima sigurno treba jos neki zalog?
ne mozes samo doc i rec ocu pravit farmu dajte mi kredit, milsim evo osim lokacije sta jos oni traze ili banka ili hbor ili ipard, svima sigurno treba jos neki zalog?
pa traze lokaciju,gardevinsku,plan projekta a parcela di gradis i farma ide za hipoteku to je hboru garancija a kad radis sa beljem oni ti naprave tocan plan koliko svinja ta otkupna cijena i ugovor da ce stobom u koperaciju i to je jos jedna sigurnost hboru jel imas nekog ko ce sigurno uzimat svinje otebe a sto se tice tog svega ishodivanja i to to konzultant ti kaze sa cime di moras ic i u nekim stvarima npr u banku ide stobom stim planom belja i stim svime a jos jedna sigurnost banci je ti 55% povrata jel ti se glavnica kredita smanjiva znaci lakse ti je otplacivat.
0
Stranica 2 / 3. • 1, 2, 3
Stranica 2 / 3.
DOPUŠTENJA
Ne moľeą odgovarati na postove.