AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
JINMA/EURO WOLF, FOTON/ EUROPARD, YTO,... o čemu se radi, kakva su iskustva
Stranica 2 / 2. • 1, 2
Re: JINMA/EURO WOLF, FOTON/ EUROPARD, YTO,... o čemu se radi, kakva su iskustva
Upravo tako pingo, radim trenutno oko 100 jutara ali nije mu kumovao lamele oranje ili tanjuranje, jer vučna lamela je kao nova ali rad preko kardana u tu je max opterećenje ......... i sad postaviti kineza da perja za jedan dan pod max opterećenjem i da za tih 80 ks potroši u tome danu 200 litara goriva onda bi se pokazalo koliko je to uredu i koliko je dobro napravito
Sada.. 100kj oranja.. nisam to reko ja sam reko da bi on za mene mojih 35kj radio samo tako i to sve špartanje ama baš sve.. jer nema traktora za te novce 80ks jedino rus.. ali to nebi nikad uzeo..!!!
ur45- Broj postova : 1288
God : 30
Registriran : 17.01.2009
-6
Lagani ili teški poslovi.... .... sve je to jako relativno. moj TX75 se ne umori sa sijačicom ili kultivatorom, ali to je sve 4 reda kod mene.... da imam 6 redova sijačicu i kultivator - mislim da uopće ne bih mogao raditi kod sebe sa TXom. Bilo bi mu puno. A i zanimljivo je to sa MFom. Zapravo to je traktor iz iste kuće kao i Fendt ili Valtra a opet je drugačiji... Čudne su to korporacije, nastoje uštedjeti na svemu i svačemu, a opet sa druge strane imaju 2-3 proizvoda iste klase koji su opet vrlo različiti... To znači da moraju zapravo izraditi različite traktore i imati različite podrške, to sve poskupljuje, a to znači da imaju dosta prostora u cijeni (da pojeftine proizvode). Ista (slična) stvar je sa CNH korporacijom. Kao sve je isto, ali nije baš tako. Ili igraju na to da je Fendt 'premium' marka pa ima i premium cijenu dok je MF osjetno jeftiniji, a razlika je u izradi minimalna (mislim trošak). Samo da se bolje naplati i više zaradi. Ali i to svaštarenje o kojem pričaš... kako svaštariti sa traktorom od 200 Ks? Što je radio sa prskalicom ili nošenim rasipačem - ili u kultivaciji? To bi bilo jako skupo (osim ako nema 12 ili 16 redni kultivator, ali onda mu treba i takva sijačica....). Preskupo je terati po polju 8 ili 10 tona željeza gore-dole a da to nije tehnološki opravdano. A to se dosta viđa kod nas ovih dana, mnogi su pokupovali nove traktore a nemaju za njih adekvatne priključke, a traktor bez odgovarajućeg oruđa malo vrijedi (u poslu).
Fidelito- Broj postova : 4471
Zanimanje : Poljoprivrednik - ministar
Registriran : 17.05.2008
117
falkon 2 je napisao/la:Upravo tako pingo, radim trenutno oko 100 jutara ali nije mu kumovao lamele oranje ili tanjuranje, jer vučna lamela je kao nova ali rad preko kardana u tu je max opterećenje ......... i sad postaviti kineza da perja za jedan dan pod max opterećenjem i da za tih 80 ks potroši u tome danu 200 litara goriva onda bi se pokazalo koliko je to uredu i koliko je dobro napravito
Nijedan traktor koji bude radio pod punim opterećenjem cijeli dan ne bi dugo izdržao (to svaki traktorist od zanata zna). Ako izvlačiš maksimalnu snagu iz motora i trebaš tu snagu stalno, onda ti treba veći motor koji bi radio sa 70-80% snage (ili motor konstantne snage, ali to je druga (i duga) priča). Ali ovaj kinez od 120 Ks sa 6 cilindara bi mogao mnogo (i dugo) dati. Dok za varijantu sa 4 cilindra i euro(govno) normom baš i ne bih bio siguran. A isto je kao 120 KS. Što se tiče potrošnje ne znam kako je, baš budem porazgovarao sa kolegom o tome kakav je potrošač, ali meni je bitnije da je traktor pouzdan nego da li troši 10% više ili manje, (a sve se kreće u tom rasponu). A s obzirom da nema nikakvu euro(g....) ispušnu normu lako bi se moglo desiti da je manji potrošač od mnogih 'zvučnih' ili 'premium' marki koje ponosno na svojoj haubi nose oznake Euro 3,4 ili 5. Tako je to dečki (i cure) moji, sve to što piše na haubi mi plaćamo iz svog đepa.
Što se tiče kardana, to bi (teoretski) moralo biti napravljeno tako da bez problema prenese svu snagu od zamašnjaka na P.V. (priključno vratilo) sa minimanim gubitcima (VAŽNO) i bez problema kod uključivanja (najbolje preko jedne poluge, hidraulički ili elektrohidraulički) a to znaju cijeniti oni koji puno rade sa kardanom.
Opet kada radiš i sa kardanom moraš paziti da ne preopteretiš traktor (na neki duži period). Ako traktor radi recimo u brazdi ili sa kardanom i ako dimi crno - to je obično znak da mu je teško. E sada ako je to povremeno, ne nekoj uzbrdici ili na nekom dijelu parcele gdje je zbijeno tlo ili je teže tlo ili je mokro pa je veće klizanje i traktor to prođe i nastavi raditi normalno bez dima, to je mjesto gdje ti je bila potrebna ta mala rezerva snage da to prođeš. Tko ima PS ili vario transmisiju (to obično nema na 80 KS traktorima) baciš ga u nižu i bez stajanja ideš dalje, a kasnije kada prođe to 'kritično' mjesto opet ga baciš u višu (Fendt vario to sve odradi sam brže i bolje reagira nego čovijek). S obzirom da takve transmisije nema na manjim traktorima- stisneš zube i prođeš takvo mjesto (malo još dodaš gasa prije toga, ali i vratiš gas kada prođe kritično mjesto) bez stajanja, jer ako staneš na takvim mjestu (da bi prebacio u nižu) možda bez sajle ne izađeš van. Ali da cijeli dan sitšćeš traktor do kraja - malo koji bi to izdržao (ako postoje radne navike te vrste - onda mehaničari u radioni odmah smanje maksimalni gas na pumpi, ali to ti onda odnosi onu rezervu snage koju više nemaš na raspolaganju kada je najpotrebnije). To je zanat. Biti dobar traktorist.
117
Svaštarenje sa vozačima i brzom izmjenom zadaća koje traktor obavlja . Jedno jutro u 4 sata on žurno vozi prije prometnih gužvi sa udvojenim kotačima i tanjuračom do više od 30 km udaljene njive da bi već sredinom dana radio drugi posao a na večer jurio kući jer se sutra ranim jutrom ore . Prvi dio te jutarnje rute je odvezao jedan vozač da bi sredinom dana posao prepustio drugom koji opet prepušta trećem da vrati po noći traktor kući a četvrti radi ono oranje idućeg dana . Dovoljno je da se samo jedan od njih jednom zabuni i stroj u rad pusti u drugom stupnju prijenosa ( zec ) ili da dobro ne postavi vučnu silu na hirauliku pa se traktor cijeli dan pati što zabijajući što čupajući priključak iz zemlje ... ode ja daleko od teme ali evo kako bi takve režime rada izdržao jedan Foton ili Europard kada je MF-ova perjanica pala na testu ?
Sve više sam sklon mišljenju kako stvarno postoje " balkanski modeli " traktora čak i kod najzvučnijih imena poput toga MF-a i kompanije . Vjerojatno traktori na vratima tvornice gdje se radi quality control bivaju odvojeni za naše tržište ... oni rade i ispravni su ali iz nekog minirnog razloga tamo neke parametre ne pokazuju u zelenoj skali nego u žutoj i ode on na balkan jer je preskupo vratiti ga nazad na dijagnozu a niti pod razno na neko rastavljanje da bi se pronašla greškica ... za to imamo servisne službe na koje tvornica računa ponekad sa pravom a ponekad baš i ne .
Sve više sam sklon mišljenju kako stvarno postoje " balkanski modeli " traktora čak i kod najzvučnijih imena poput toga MF-a i kompanije . Vjerojatno traktori na vratima tvornice gdje se radi quality control bivaju odvojeni za naše tržište ... oni rade i ispravni su ali iz nekog minirnog razloga tamo neke parametre ne pokazuju u zelenoj skali nego u žutoj i ode on na balkan jer je preskupo vratiti ga nazad na dijagnozu a niti pod razno na neko rastavljanje da bi se pronašla greškica ... za to imamo servisne službe na koje tvornica računa ponekad sa pravom a ponekad baš i ne .
pingo- Broj postova : 4918
Registriran : 09.03.2008
3
→→→ : VIŠE
mislim da to nebi trebao bit problem za trakotre poput MF-a ali ikod nas jedan veci farmer ima 5-6 masseya i od toga su uvjek bar 3 na klocnama, nema sta im nije otislo, isto tako rade bas svasta od oranja do kosnje i baliranja i vozaci se cesto mjenjaju
tako da nije onda cudo kad neki kinez stane, al za jednog mf-a kupis 3 kineza, a za tog od 80ks htio sam rec da ga ne treba opterecivat i da ce sigurno njegov vjek biti duzi, recimo nek nosi spricu od 600l a ne od 1200 ili rasipac, 4 reda sijacicu i kultivator
a kardani(lamele i kojesa) danas odlaze na mnogim trakotrima ne samo kinezima ako se kardan puno koristi
tako da nije onda cudo kad neki kinez stane, al za jednog mf-a kupis 3 kineza, a za tog od 80ks htio sam rec da ga ne treba opterecivat i da ce sigurno njegov vjek biti duzi, recimo nek nosi spricu od 600l a ne od 1200 ili rasipac, 4 reda sijacicu i kultivator
a kardani(lamele i kojesa) danas odlaze na mnogim trakotrima ne samo kinezima ako se kardan puno koristi
Neznam, zašto bi nosio 4 reda jer nije to malo bezveze ipak je 80ks..!!??!
Ja, sa starom Rakovicom 60 nosim sijacicu 6 redi ... Home made ...
Ne treba mu više od 6 redi.. ali 4 mu je zbilja malo prskalica 600l je dosta, plug sve zavisi od vrste zemlje laksa tla 3x12 teza 2x14.. za mene bi bio 2x14,spremač 3,20.. dosta mozzda mu je to malo puno.. prikolaca 10T ... sve u svemu nisu preveliki zalogaji za takav traktor ...!!
Opet.. to je za moje potrebe dosta samo ja takve iste strojeve imam za Imt-a, osim spremača 3.20 moj je 2,20...!
Ne treba mu više od 6 redi.. ali 4 mu je zbilja malo prskalica 600l je dosta, plug sve zavisi od vrste zemlje laksa tla 3x12 teza 2x14.. za mene bi bio 2x14,spremač 3,20.. dosta mozzda mu je to malo puno.. prikolaca 10T ... sve u svemu nisu preveliki zalogaji za takav traktor ...!!
Opet.. to je za moje potrebe dosta samo ja takve iste strojeve imam za Imt-a, osim spremača 3.20 moj je 2,20...!
ur45- Broj postova : 1288
God : 30
Registriran : 17.01.2009
-6
ursus4514 je napisao/la:Neznam, zašto bi nosio 4 reda jer nije to malo bezveze ipak je 80ks..!!??!
Ja imam TXa 75 (bez prednje vuče) i 4 reda sijačica (sa deponatorom gnojiva ide cca 200 kg 15tice u njega) becker, po ovim bregovima kod mene gore-dole i to mu je dosta. Sve bi to radilo 6 redova, ali na ravnom. Tu kod nas je malo drugačija situacija, a treba raditi sa agregatom u svim uvijetima, a ne samo kada je idealno. Dok recimo radim sa nošenom prskalicom od 1000 litara sa TXom bez većih teškoća (ali sa 6 utega naprijed).
Što se tiče modela za neka 'manje zahtjevna' tržišta, možda tu ima neke istine, znate onaj stari štos o tome kako u mercedesu u ponedjeljak i petak rade aute za 'istok' (Hrvatska, Turska, Grčka, Poljska, itd.), utorkom i četvrtkom rade za Njemačko tržište, dok se srijedom auti rade isključivo za Japansko i Američko tržište. Bilo bi u tome istine, kada se auti ne bi radili u serijama. Mislim da je stvar u kontroli ulaznih komponenti, kontroli u proizvodnji i kontroli finalnog proizvoda. Izgleda da se u MFu ne zamaraju previše sa time. A s obzirom da je mjenjač za nekog MFa proizveden u Fendt-u, možda taj mjenjač koji je dobio MF, nije prošao sa 'odličnim' kod Fendta (na kontroli) pa je isporučen MFu (ipak je najeftinije 'uvaliti' ga nekome drugom). Traktor se sastoji od dosta komponenti (koje dolaze izvana) i kada jedna od tih komponenti ne radi dobro obično cijeli traktor ne radi kako spada. Ako ekonomisti biraju dobavljače - nije dobro jer tu cijena nije najbitnija stvar. Kod 'premium' segmenta traktora (što god to značilo) koji su tehnološki složeni strojevi i imaju veći broj takvih komponenti od 'jednostavnih' traktora veća je vjerovatnost da imaš takvih problema. Naročito kada je kontrola (u proizvodnji) slaba. A kontrola je slaba kod onih koji štede. A oni koji štede, štede na svemu pa tako i na ulaznim troškovima (na dobavljačima). I evo nas začas u zatvorenoj petlji (u kojoj nastrada krajnji korisnik).
117
dobri su
S obzirom na cijenu, dobri su... Imam komšiju koji vozi YTO (neki mali) i zadovoljan je ... Nije mu se kvario, a ima ga već dvije godine... Ja planiram sad da kupim traktor, i biće to "kinez"... Mada, rakovica je zakon...
dimilo- Broj postova : 1
Registriran : 12.12.2012
0
Nekako od tih kineza najbolji mi je nekako YTO,najbolje je izjednačeno "uloženo-dobiveno" a može se naći dosta i djelova,mada niti rakovica nije što je nekad bila...
Marjanovic- Broj postova : 75
God : 37
Registriran : 16.01.2012
2
Kolega ima YTO 120 ks i sasvim je zadovoljan sa njime. Napravio je nekih 1500 sati i sve je manje-više OK. Hladnjak ulja je morao prelemiti i klima ne radi, ali kaže da mu ionako klima ne treba (često ulazi i izlazi iz traktora i kaže da mu radi više štete nego koristi) tako da se niti ne trudi slagati ju. Izgleda da negdje lagano pušta.
117
naš yto je sad četri god star.sve ok osim hidraulika,koji je crko do kraja prije mj dana,složil ga je majstor i sad radi kak nije ni dok je bil nov.reko je majstor da je pri sklapanju ostalo smeća od pjeskarenja i zato je loše radil dok nije potpuno stal.za sad radi sasvim ok.da nismo razbili vrata i dvaput staklo pri postavljanju,bil bi ok inače,na yto-u od 80ks kakav je ovaj naš,nemoguće je razbit zadnje staklo dok vozite balu otraga da je ne znam kak velika.Marjanovic je napisao/la:Nekako od tih kineza najbolji mi je nekako YTO,najbolje je izjednačeno "uloženo-dobiveno" a može se naći dosta i djelova,mada niti rakovica nije što je nekad bila...
Zelena dolina- Broj postova : 1198
Registriran : 03.04.2012
6
Sve što sam rekao je iskustvo a ne priče od drugih ljudi.
Mi imamo YTO 120 ks ali starija izvedba(četvrtast kao fiat),što se tiče klime i kod nas pušta,sve radi ali je plin ispustio,poslušao sam savjet trgovca i nikad nisam uključivao blokadu zadnjeg diferencijala,kaže da je to problem jer je pravljena skoro bez tolerancije,pa ju na silu uključiš i isključiš.
2006.je bio najpristupačniji 33500 eura.
Mi imamo YTO 120 ks ali starija izvedba(četvrtast kao fiat),što se tiče klime i kod nas pušta,sve radi ali je plin ispustio,poslušao sam savjet trgovca i nikad nisam uključivao blokadu zadnjeg diferencijala,kaže da je to problem jer je pravljena skoro bez tolerancije,pa ju na silu uključiš i isključiš.
2006.je bio najpristupačniji 33500 eura.
2
Za YTO 120 ks kolega kaže da ga je došao sveukupno 16000 Eur (kada je dobio povrat kapitalnih). Malo novaca za puno traktora.
117
Nekak su mi privlačni ti YTO,pogotovo ovaj 120ks.Al zadnjih par dana gledam njuškalo i mogu reči da ih ima dosta za prodaju
kcukor1- Broj postova : 227
Registriran : 30.12.2011
0
je,istina.dobar je yto,malo je spor,recimo za mojeg sina koji voli se povest sa strojem po cesti,inače je ok.i mi smo dobili kapitalna za njega.eh da je sad tak....al vjerojatno ne bumo uzeli drugog yto-a,ako bu kakvih mogućnosti,moji bi same-a.Fidelito je napisao/la:Za YTO 120 ks kolega kaže da ga je došao sveukupno 16000 Eur (kada je dobio povrat kapitalnih). Malo novaca za puno traktora.
da su kapitalna ostala,naš je 2008g,sigurno bi 2009g bili uzeli yto 120ks,makar je i spor.al to se popravlja gedorama,ne treba "striček s laptopom "za njega....
Zelena dolina- Broj postova : 1198
Registriran : 03.04.2012
6
mislim da bi bilo bolje same.dosta ih ima kod nas i ljudi se ne zale previse na njih...
marko kt- Broj postova : 520
Registriran : 21.12.2009
10
Ja sam napisao cijenu sa pdv-o.Fidelito je napisao/la:Za YTO 120 ks kolega kaže da ga je došao sveukupno 16000 Eur (kada je dobio povrat kapitalnih). Malo novaca za puno traktora.
Mi smo sa povratom uzeli euro wolf 554 i mješaonu 1000kg.
Ima svakakvih traktora na njuškalu,tako i kineskih,naš je napravio zasad preko 2700rh i ide bez problema a ima i koji su ubijeni a ne uništeni traktori (dobar sam prijatelj sa serviserima iz novog sada pa sam se svega nagledao sa njima),sve zavisi na kakav naletiš.
2
izgledaju Yto dosta robusno napravljeni...nije neka završna obrada al na kraju krajeva više je na polju nek na cesti
0
Ako razmišljaš racionalno onda se gleda odnos uloženo/dobiveno. Uloženo je relativno malo, a dobije se dosta. Jedini potencionalni problem je pouzdanost, ali za sada to se ne čini kao veći problem - traktori rade. Kod puzdanosti treba napomenuti da tim traktorima uglavnom ne smeta plava nafta ovakva kakva ona danas je u prodaji, dok se za neke druge traktore (one iz tzv. 'premium' segmenta štogod to značilo) to baš i ne bi moglo reći. Tako se lako može dogoditi da neki puno skuplji traktor stane radi nafte, a ovaj puno jeftiniji normalno radi. Dijelova navodno ima kod zastupnika. Što se tiče servisne službe kolega kaže da je korektno odrađen redoviti servis u garantnom roku, a s obzirom na tehnološku razinu - ne bi trebalo biti većih problema.
117
Da...istina...sve to potpisujem
0
Kakvi je to motor konstantne snage, ak nije problem malo objasniti?Fidelito je napisao/la:falkon 2 je napisao/la:Upravo tako ****, radim trenutno oko 100 jutara ali nije mu kumovao lamele oranje ili tanjuranje, jer vučna lamela je kao nova ali rad preko kardana u tu je max opterećenje ......... i sad postaviti kineza da perja za jedan dan pod max opterećenjem i da za tih 80 ks potroši u tome danu 200 litara goriva onda bi se pokazalo koliko je to uredu i koliko je dobro napravito
Nijedan traktor koji bude radio pod punim opterećenjem cijeli dan ne bi dugo izdržao (to svaki traktorist od zanata zna). Ako izvlačiš maksimalnu snagu iz motora i trebaš tu snagu stalno, onda ti treba veći motor koji bi radio sa 70-80% snage (ili motor konstantne snage, ali to je druga (i duga) priča). Ali ovaj kinez od 120 Ks sa 6 cilindara bi mogao mnogo (i dugo) dati. Dok za varijantu sa 4 cilindra i euro(govno) normom baš i ne bih bio siguran. A isto je kao 120 KS. Što se tiče potrošnje ne znam kako je, baš budem porazgovarao sa kolegom o tome kakav je potrošač, ali meni je bitnije da je traktor pouzdan nego da li troši 10% više ili manje, (a sve se kreće u tom rasponu). A s obzirom da nema nikakvu euro(g....) ispušnu normu lako bi se moglo desiti da je manji potrošač od mnogih 'zvučnih' ili 'premium' marki koje ponosno na svojoj haubi nose oznake Euro 3,4 ili 5. Tako je to dečki (i cure) moji, sve to što piše na haubi mi plaćamo iz svog đepa.
Što se tiče kardana, to bi (teoretski) moralo biti napravljeno tako da bez problema prenese svu snagu od zamašnjaka na P.V. (priključno vratilo) sa minimanim gubitcima (VAŽNO) i bez problema kod uključivanja (najbolje preko jedne poluge, hidraulički ili elektrohidraulički) a to znaju cijeniti oni koji puno rade sa kardanom.
Opet kada radiš i sa kardanom moraš paziti da ne preopteretiš traktor (na neki duži period). Ako traktor radi recimo u brazdi ili sa kardanom i ako dimi crno - to je obično znak da mu je teško. E sada ako je to povremeno, ne nekoj uzbrdici ili na nekom dijelu parcele gdje je zbijeno tlo ili je teže tlo ili je mokro pa je veće klizanje i traktor to prođe i nastavi raditi normalno bez dima, to je mjesto gdje ti je bila potrebna ta mala rezerva snage da to prođeš. Tko ima PS ili vario transmisiju (to obično nema na 80 KS traktorima) baciš ga u nižu i bez stajanja ideš dalje, a kasnije kada prođe to 'kritično' mjesto opet ga baciš u višu (Fendt vario to sve odradi sam brže i bolje reagira nego čovijek). S obzirom da takve transmisije nema na manjim traktorima- stisneš zube i prođeš takvo mjesto (malo još dodaš gasa prije toga, ali i vratiš gas kada prođe kritično mjesto) bez stajanja, jer ako staneš na takvim mjestu (da bi prebacio u nižu) možda bez sajle ne izađeš van. Ali da cijeli dan sitšćeš traktor do kraja - malo koji bi to izdržao (ako postoje radne navike te vrste - onda mehaničari u radioni odmah smanje maksimalni gas na pumpi, ali to ti onda odnosi onu rezervu snage koju više nemaš na raspolaganju kada je najpotrebnije). To je zanat. Biti dobar traktorist.
MWMpower- Broj postova : 28
Registriran : 02.02.2011
0
Motor konsantne snage ima krivulju snage koja je podjednaka u nekom većem području broja okretaja. Ali kako je snaga konstantna u tom području pri porastu broja okretaja pada moment. Ako je snaga konstantna recimo u području 1700-2200 o/min radiš sa 2100 o/min, motor se dodatno optereti (uzbrdica, klizanje, teža zemlja itd.), okretaji padnu za 300-400 o/min (na 1700), snaga ostane ista - makar je došlo do pada okretaja - ali poraste okretni moment motora (inače kod mjerenja snage motora zapravo se mjeri moment koji ostvaruje motor i to se množi sa brojem okretaja u jed. vremena i računski se dobiva snaga) i tako motor 'proguta' dodatno opterećenje ili dobiješ dodatno vrijeme za reagirati (to jest smanjiti opterećenje motora, najčešće usporiš za jednu brzinu dole).
117
Stranica 2 / 2. • 1, 2
Poljoprivredni forum :: MEHANIZACIJA :: Traktori :: Ostali
Stranica 2 / 2.
DOPUŠTENJA
Ne moľeą odgovarati na postove.