AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
Oštećenja usjeva, trajnih nasada...
Oštećenja usjeva, trajnih nasada...
Jučer zavrašavam prskanje voćnjaka i imam šta za vidjeti. Neki dan je vjetar puhao stvarno jako no našao se jedan stručnjak i prskao tek posijani usjev, ispod mog voćnjaka, zemljišnim herbicidom unatoč neviđenom driftu (zanošenju) škropiva. Posljedice su i više nego vidljive. Oštetio je oko 30-ak krušaka i 15-ak jabuka. Neznam šta reć na to.
Ovako izgledaju normalni-neoštećeni listovi.
Kako jedno zlo ne ide nikad samo evo dokaza. Kad sam skužio štetu u isto vrijeme dolazi tip prskati također njivu ispod moje (susjednu od one gore, predhodno navedene koja se vidi na slici, lijevo od traktora koji prska) i to totalnim herbicidom. Unatoč jakom vjetru koji piri prema mom voćnjaku (što se jasno vidi i na slici) i mojim upozorenjim da neprska njivu sada jer će mi napravit štetu u voćnjaku, zbog zanošenja škropiva vjetrom, ko i njegov komšija, on nastavlja prskati. Pa kad ga čovijek nebi natuko. Danas smo ga preventivno prijavili inspekciji u slučaju da dođe do pojave simptoma oštećenja herbicidom na jabukama da se zna tko je prskao i kada. Zlo, živo zlo. :twisted: Evo lika u akciji.
Ovako izgledaju normalni-neoštećeni listovi.
Kako jedno zlo ne ide nikad samo evo dokaza. Kad sam skužio štetu u isto vrijeme dolazi tip prskati također njivu ispod moje (susjednu od one gore, predhodno navedene koja se vidi na slici, lijevo od traktora koji prska) i to totalnim herbicidom. Unatoč jakom vjetru koji piri prema mom voćnjaku (što se jasno vidi i na slici) i mojim upozorenjim da neprska njivu sada jer će mi napravit štetu u voćnjaku, zbog zanošenja škropiva vjetrom, ko i njegov komšija, on nastavlja prskati. Pa kad ga čovijek nebi natuko. Danas smo ga preventivno prijavili inspekciji u slučaju da dođe do pojave simptoma oštećenja herbicidom na jabukama da se zna tko je prskao i kada. Zlo, živo zlo. :twisted: Evo lika u akciji.
Gost- Gost
Re: Oštećenja usjeva, trajnih nasada...
Bećarino stvarno šteta... nego jel netko iz inspektorata izašao na teren ili možda stupio u kontakt sa mogućim krivcima?
Mr. Nustemburg- Broj postova : 943
Registriran : 09.03.2008
15
Mr. Nustemburg je napisao/la:Bećarino stvarno šteta... nego jel netko iz inspektorata izašao na teren ili možda stupio u kontakt sa mogućim krivcima?
Nije nitko izlazio no bude li potrebe izaći će. Daj Bože da nemoraju dolazit.
Gost- Gost
Bećarino, kako da zaštitim svoju jedinu vilijamovku od osice (?) - pocrne vršni listovi. Ja ih sve poberem i u biti ne vidim neku konačnu štetu, ali nije lijepo za viditi...
Predpostavljam da je to Kruškina buha koja pravi velike probleme u nasadima kruške. Bijelo ulje ju dobro skine, a od insekticida Rimon, Nomolt, onda ako možeš naći Mitac ili Bye bye (čuo sam da ga je bilo u Segesu u Županji) jer oni su zabranjeni tj. više se neprave. Ako ništa nenađeš javi se meni ja ću ti donijet napravljeno škropivo ili sam preparat pa ćeš oprskat. Pogledaj jel ima malih "bubica" koje sisaju pupove i na mjestima gdje izlaze listovi iz grana, a oko njih ima medne rose i mravi. Nalaze se i na tek zametnutim plodićima koje sisaju. Ako je to to onda ti se na tu mednu rosu nakuplja gljiva Čađavica pa to mjesto pocrni kao da si ga posuo sa čađom il garežom. Ako di zapne samo se javi pa ćemo nešto izburgijat, ionako skoro svaki dan idem kroz tvoje selo.
Gost- Gost
Znam da ima, preko puta Magic-a, tamo di Babogredci lickaju svoje traktore.
Gost- Gost
Bećarina pusta je napisao/la:Mr. Nustemburg je napisao/la:Bećarino stvarno šteta... nego jel netko iz inspektorata izašao na teren ili možda stupio u kontakt sa mogućim krivcima?
Nije nitko izlazio no bude li potrebe izaći će. Daj Bože da nemoraju dolazit.
Kako ta prica ide? Jeli ga moras tuziti u slucaju (nedajboze) stete ili postoji neki brzi nacin naplate stete? Dali osiguranje pokriva takve slucajeve nepametnih susjeda?
Usput, jeli ima netko kakva iskustva u naplati stete od lovackih drustava za stetu koju uzrokuje divljac?
Smiljan- Broj postova : 1988
Zanimanje : Staro gunđalo sa crnim rokovnikom
Registriran : 13.03.2008
2
→→→ : VIŠE
ja se dosta kužim u te štete od divljači....tj.vodim lovne knjige lovačkom društvu..........
ako si poduzeo neke mjere zaštite usjeva..ograda, žica, el.pastir, repelenti...itd., a svinje su svejedno unišle u polje i napravile štetu....onda moraš štetu prijaviti dotičnom lovačkom društvu i oni moraju imenovati komisiju za nadzor takvih šteta....
--pošto su svi jako ažurni što se tiče šteta,,,moraš biti uporan i zivkati,,,a moj je savjet još da to sve fino poslikaš i držiš slike u sebe, ako dođe do (ne daj Bože) suda...
--lov.d. je dužno pomoći seljacima u čuvanju usjeva i poljop.kultura ako ih divljač u lovišti počne napadati..
--ako ne iziđu na teren i ne snime štetu...to je ozbiljna stvar...samo im kažeš preko telefona da ćeš ih prijaviti nadležnoj ŽUPANIJI...(osim za državna lovišta-hrv.šume)..jer su oni potpisali ugovor sa dotičnom županijom, a u ugovoru stoji da ako je nastala šteta na usjevima a poljoprivrednik je učinio sve u svojoj mogućnosti da spriječi štetu...a lovačko društvo nije isplatilo naknadu ili poduzelo mjere očuvanja usjeva-dežurstva ili čak i sam odstrel divljači....oni mogu ostati bez tog lovišta....
--da ne trabunjam previše....ako te nešto konkretno zanima pitaj,,,malo me ponese pisanje pa se izgubim,,,pišem o svemu...pozz
ako si poduzeo neke mjere zaštite usjeva..ograda, žica, el.pastir, repelenti...itd., a svinje su svejedno unišle u polje i napravile štetu....onda moraš štetu prijaviti dotičnom lovačkom društvu i oni moraju imenovati komisiju za nadzor takvih šteta....
--pošto su svi jako ažurni što se tiče šteta,,,moraš biti uporan i zivkati,,,a moj je savjet još da to sve fino poslikaš i držiš slike u sebe, ako dođe do (ne daj Bože) suda...
--lov.d. je dužno pomoći seljacima u čuvanju usjeva i poljop.kultura ako ih divljač u lovišti počne napadati..
--ako ne iziđu na teren i ne snime štetu...to je ozbiljna stvar...samo im kažeš preko telefona da ćeš ih prijaviti nadležnoj ŽUPANIJI...(osim za državna lovišta-hrv.šume)..jer su oni potpisali ugovor sa dotičnom županijom, a u ugovoru stoji da ako je nastala šteta na usjevima a poljoprivrednik je učinio sve u svojoj mogućnosti da spriječi štetu...a lovačko društvo nije isplatilo naknadu ili poduzelo mjere očuvanja usjeva-dežurstva ili čak i sam odstrel divljači....oni mogu ostati bez tog lovišta....
--da ne trabunjam previše....ako te nešto konkretno zanima pitaj,,,malo me ponese pisanje pa se izgubim,,,pišem o svemu...pozz
Za sada me nista konkretno ne zanima i nadam se da me nece zanimati, ali vrag nikad ne spava Jer kod mene ima puno lovaca, a svi su poljoprivrednici, ali kad ih tako nesto pitas ... pojma oni niocemu nemaju
A i ova informacija od koga se koja suma iznamjljuje mi je vrlo bitna
A i ova informacija od koga se koja suma iznamjljuje mi je vrlo bitna
Smiljan- Broj postova : 1988
Zanimanje : Staro gunđalo sa crnim rokovnikom
Registriran : 13.03.2008
2
→→→ : VIŠE
Stranica 1 / 1.
DOPUŠTENJA
Ne moľeą odgovarati na postove.