AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
Samohodni silokombajni
Stranica 3 / 4. • 1, 2, 3, 4
Re: Samohodni silokombajni
To bi trebalo pogledat ili imat čovjeka koji bi našao dobar stroj vani. Mislim da ima na forumu par ljudi kojima su nabavljali strojeve vani i koliko vidio u dobrom su stanju
toma84- Broj postova : 1085
Registriran : 23.11.2010
8
→→→ : VIŠE
Mengele Mamut 6300
[You must be registered and logged in to see this image.]
1997. god.
26 000 €
3500 radnih sati
320 konja
heder 4 reda, pik up 3 metra
3 stupanjski ručni mjenjač, hydrostatscher pogon,
[You must be registered and logged in to see this image.]
1997. god.
26 000 €
3500 radnih sati
320 konja
heder 4 reda, pik up 3 metra
3 stupanjski ručni mjenjač, hydrostatscher pogon,
IVAN DF- Broj postova : 359
Registriran : 03.02.2011
12
sve su to ipak polovni strojeve koj su se naradili bez obzira na godiste i radne sate, tako da ne postoji niko ko to moze reci uzmi ovaj nce se kvarit, to je takav stroj koji je sklon sitnim kvarovima, nista ozbiljno ali uvjek moze doc do zastoja od nekoliko sati kad ti najvise treba
deutz d 5206 je napisao/la:a DF Gigant ili Case IH?, JD
DF-a i Case-a nije bilo na Tractorpoolu a JD je bio ili bez jednog od adaptera ili je bio preskup.
Ako nađem kojeg JD-a i njega bi uzeli ali još uvjek tražim pa me zanimaju preporuke.
12
[You must be registered and logged in to see this link.] tu potrazi tractorpool je sranje
deere power je napisao/la:[You must be registered and logged in to see this link.] tu potrazi tractorpool je sranje
[You must be registered and logged in to see this link.]
Kad bi ovakav htio raditi bez nekih većih kvarova ili da ne treba u njega uložiti prevelike novce prije početka sezone to bi bilo super.
Vlasnici Mengelea koji su mi silirali su rekli da je trebalo uložit novca u njihov stroj prije početka siliranja. Tkođer kažu da prije svake sezone treba 10 000 kn za potrošne dijelove, remene i sl.
12
Cujem, citam da su Jaguari među boljima, e sad koje su im cijene... Djelovi skupi ko i svakom zapadnom stroju, nije to IMT, SIP i sl...
8
JD i Jaguar su se pokazali dobrim i izdržljivim strojevima, nisu ni ostali loši, ali za mengele češ teško nači djelove (firma više ne posluje) a case koji je nasljedio tehnologiju mengele je slabo zastupljen kod nas tako da nisam informiran po pitanju te marke iako mi nešto govori da su djelovi poprilično skupi. df nebi uzimao jer nisu zastupljeni a i ne izgledaju mi nešto posebno dobri strojevi, nh bi trebao biti u rangu sa jd i claas.
Što se tiče tih strojeva, koliko on god dobro izgledao, on je uvijek potrošen do te mjere da se vlasniku više isplati prodati istog nego ulagati u njega, to je pravilo koje vrijedi vani kad je riječ o ovako skupim strojevima. To ne znači da je stroj u raspadu, npr moj je u prilično lošem stanju ali za moje potrebe služi več nekoliko godina i još če dugo ako ga ne prodam.
Najkritičniji dio je naravno bubanj. Noževi če vjerojatno biti potrošeni pa ti ne gine zamjena, obavezno zavrti bubanj pod punim gasom i prati da nema kakvih vibracija zbog debalansa ili da možda več i ležajevi nisu potrošeni (bili su kod mene), nisu pretjerano skupi ali ode dan-dva dok to promjeniš. Koliko je stroj radio najbolje vidiš po tome kakvi su uvlačni bubnjevi. Ako su vrlo potrošeni, pa čak i več lagano savinuti znaš da se taj stroj naradio. Da bi provjerio potrošenost gnječilice se več moraš zavlačiti ispod zaštitnih limova. U biti to su sve potrošni djelovi koji se mjenjaju ali po njihovu stanju možeš ocjenit u kakvom je stanju stroj. Obavezno provjeri dali rade sve tipke i elektroventili. Što se tiče motora tu nema puno mudrosti, malo ogledaš hidropumpe da vidiš da nije koja mjenjana ili ima nekakvih čudnih prerada (svašta su moje oči vidjele). Provjeri i stanje ležajeva na adpterima, ako uzimaš sa pilama svakako provjeri u kakvom su stanju noževi, jer ako su potrošeni tada je potrebna zamjena ako hočeš uopče radit (vrlo im se smanjuje radna mogučnost ako su poderani) a novi su ekstremno skupi, prema nekim informacijama i do 5 000€, i mene je brojka šokirala.
Osobno bih pokušao izbjegavati strojeve iz francuske ili poljske jer su takvi najviše poderani.
I ja sam svojeg kupovao bez da sam znao išta o takvom stroju, ali kroz nekoliko godina koliko radim s njim sad znam poprilično stvari na koje tzreba paziti, svakako dvaput provjeri, jer popravak i rezervni dijelovi mogu biti poprilično skupi.
Što se tiče tih strojeva, koliko on god dobro izgledao, on je uvijek potrošen do te mjere da se vlasniku više isplati prodati istog nego ulagati u njega, to je pravilo koje vrijedi vani kad je riječ o ovako skupim strojevima. To ne znači da je stroj u raspadu, npr moj je u prilično lošem stanju ali za moje potrebe služi več nekoliko godina i još če dugo ako ga ne prodam.
Najkritičniji dio je naravno bubanj. Noževi če vjerojatno biti potrošeni pa ti ne gine zamjena, obavezno zavrti bubanj pod punim gasom i prati da nema kakvih vibracija zbog debalansa ili da možda več i ležajevi nisu potrošeni (bili su kod mene), nisu pretjerano skupi ali ode dan-dva dok to promjeniš. Koliko je stroj radio najbolje vidiš po tome kakvi su uvlačni bubnjevi. Ako su vrlo potrošeni, pa čak i več lagano savinuti znaš da se taj stroj naradio. Da bi provjerio potrošenost gnječilice se več moraš zavlačiti ispod zaštitnih limova. U biti to su sve potrošni djelovi koji se mjenjaju ali po njihovu stanju možeš ocjenit u kakvom je stanju stroj. Obavezno provjeri dali rade sve tipke i elektroventili. Što se tiče motora tu nema puno mudrosti, malo ogledaš hidropumpe da vidiš da nije koja mjenjana ili ima nekakvih čudnih prerada (svašta su moje oči vidjele). Provjeri i stanje ležajeva na adpterima, ako uzimaš sa pilama svakako provjeri u kakvom su stanju noževi, jer ako su potrošeni tada je potrebna zamjena ako hočeš uopče radit (vrlo im se smanjuje radna mogučnost ako su poderani) a novi su ekstremno skupi, prema nekim informacijama i do 5 000€, i mene je brojka šokirala.
Osobno bih pokušao izbjegavati strojeve iz francuske ili poljske jer su takvi najviše poderani.
I ja sam svojeg kupovao bez da sam znao išta o takvom stroju, ali kroz nekoliko godina koliko radim s njim sad znam poprilično stvari na koje tzreba paziti, svakako dvaput provjeri, jer popravak i rezervni dijelovi mogu biti poprilično skupi.
tomi93- Broj postova : 1529
God : 31
Zanimanje : bacc. ing. agr.
Registriran : 28.02.2011
19
Francuzi iznajmljuju traktore i stroje, vozi ih svaka šuša, i stoje na kiši i poplavi i takve je treba izbjegavat, dok recimo slovenske, njemačke, austrijske moreš kupit
deutz nije samo to pitanju vec su francuzi dosta šlampavi i ako je neki sitni kvar to poprave tek toliko da ide dalje, pa se tako nerijetko na strojevima uvezenim iz francuske nadje da je izgubljeni vijak zamijenje tri puta duzim ili samo zavezano drotom, varovi na ev. puknucima koma itd.
Jako teško je preporučit koji silo uzet
Moj izbor bi bio CLAAS Jaguar 690Sl ili 695Mega,od malo starijih ili noviji Jaguar 830/870 i njemu slični modeli..
Ja gledam slovenski oglasnik,jer mi je relativno blizu pa nije neki problem pogledat stroj,pa evo neki linkovi koji se meni dopadaju:
To bi bio moj izbor,al svatko odlučuje drugačije.
Moj izbor bi bio CLAAS Jaguar 690Sl ili 695Mega,od malo starijih ili noviji Jaguar 830/870 i njemu slični modeli..
Ja gledam slovenski oglasnik,jer mi je relativno blizu pa nije neki problem pogledat stroj,pa evo neki linkovi koji se meni dopadaju:
To bi bio moj izbor,al svatko odlučuje drugačije.
hurli- Broj postova : 806
Registriran : 04.01.2009
13
moras bit jedino ćorav ili lud pa reci da su strojevi iz njemacke bolji od francuskih kad se na slikama vidi da su kod švabe em skuplji em toliko sjebani da ne znam jednostavno kako uspiju tako pokidat kabinu i sve ko da se konji voze u kabini tako da to nije pravilo svuda mozes kupit i dobar stroj i drlog a ja od svabe nebi nist kupio zbog ova dva razloga sto sam naveo-skup-sjeban
moje iskustvo sa strojevima izvana je da su i jedni i drugi se naradili ali od švabe su uredniji na oko a od francuza je sve musavo povezano vezicama i nađe se prazni flaša po kabini od piva valjda su pijana nacija!
Ovaj Claas mi se sviđa samo me brine koliko bi novca trebalo uložiti u njega prije početka sezone .
12
nozevi su najmanji problem i od onog sto odlazi na njima najjeftiniji, veci problem je gnječilica (corncracker) posebno ako je radio dosta travu a ovaj ima adapter za nju. a njezino stanje se moze vidjeti (ako sam dobro zapamtio) tek nakon skidanja sjecke tj. rezackog dijela.
I koliko sad platite za usluge, da se isplati kupit kombajn i na sezonu potrošit 10.000 kuna samo za 'pripreme', bez nafte, rada, itd.?
tine- Broj postova : 414
Registriran : 17.03.2008
24
→→→ : http://www.agrotine.eu
tine je napisao/la:I koliko sad platite za usluge, da se isplati kupit kombajn i na sezonu potrošit 10.000 kuna samo za 'pripreme', bez nafte, rada, itd.?
Ove godine smo platili 80 000 kn + PDV za sjenažu i 20 000 + PDV za silažu. Već oko 3 god. imamo slične veličine izdataka za usluge .
No postoji veći problem a to je da kod nas nikad nisi siguran dali ti čovjek uopće može doći balirati i puno puta nam se dogodilo da nam se krma presuši ili da kukuruz prestari pa se zbog toga izgubi puno novca jer krave ne proizvode koliko bi mogle.
Kolegi se samo ove sezone kod mene 3 puta pokvarila balirka , bale su pokvarene zbog miševa i ptica, punjenje mikser prikolice traje jako dugo a i bale jako troše mikser prikolicu jer često nisu uključeni noževi u baliranju.
Tu su i troškovi odvoza bala sa polja.
Čovjek koji mi je ove godine došao raditi silažu je prešao 80 kilometara samo zato jer je kukuruz bio na dva komada od 10 jutara inače nebi i tko bi mi onda napravio silažu - nitko .
Ove godine imamo 50 jutara talijanskog ljulja + 20 - 25 jutara prirodnih livada te bi ako bude normalna godina trebalo u dva otkosa narasti 1100 bala. E sad tu će trošak za baliranje biti puno veći i još moram razmišljati dali će mi uopće biti napravljeno na vrijeme ili će pokisnuti na polju jer se kolegi stalno trga balirka a ovaj drugi sa silokombajnom mi uopće ni nemo doći raditi silažu jer mu je daleko.
12
U takvoaš sam potrum smo okruženju di nema takvih strojeva, pa se moraš sam u nabavku istih... Balirka je ok i kakav dvoredni silokombajn ali za farme do nekih 30 krava... Sve preko toga bale preskupe i kombajn prespor za spremanje silaže...
8
Tine zašto misliš da bi mi bilo neisplativo kupiti silokombajn.
Napiši što misliš jer mi trenutno treba svaki savjet i preporuka u vezi tih strojeva.
Napiši što misliš jer mi trenutno treba svaki savjet i preporuka u vezi tih strojeva.
12
Ovu cijenu koju daješ za usluge,u 2 godine bi samo isplatio kombajn ako kupiš...IVAN DF je napisao/la:Tine zašto misliš da bi mi bilo neisplativo kupiti silokombajn.
hurli- Broj postova : 806
Registriran : 04.01.2009
13
Pitao sam, da lli ti se isplati kupovat kombajn, jer imaš samo sa pripremama na sezonu godišnje trošak oko 10.000 kuna.
I to bez amortizacije, goriva i rada.
S tvojim količinama je to interesantno, jer samo tih 1000 bala 'donosi' trošak folije oko 3500 €.
Sad, ako je u tvom kraju situacija kako pišeš, onda imaš trg za usluge. A moraš videt kod sebe, da li ste kadrovsko u stanju to pokrivat.
Kolega je imao veliki kombajn, radio za sebe i usluge.
Ovog ljeta ga prodao i preporodio se.
Za pola troška za ulja i filtere imao je sve urađeno u dva popodneva.
I to bez amortizacije, goriva i rada.
S tvojim količinama je to interesantno, jer samo tih 1000 bala 'donosi' trošak folije oko 3500 €.
Sad, ako je u tvom kraju situacija kako pišeš, onda imaš trg za usluge. A moraš videt kod sebe, da li ste kadrovsko u stanju to pokrivat.
Kolega je imao veliki kombajn, radio za sebe i usluge.
Ovog ljeta ga prodao i preporodio se.
Za pola troška za ulja i filtere imao je sve urađeno u dva popodneva.
Zadnja promjena: tine; 26/12/2011, 08:46; ukupno mijenjano 1 put.
tine- Broj postova : 414
Registriran : 17.03.2008
24
→→→ : http://www.agrotine.eu
Stranica 3 / 4. • 1, 2, 3, 4
Stranica 3 / 4.
DOPUŠTENJA
Ne moľeą odgovarati na postove.