AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
Aparati za zavarivanje - iskustva
Stranica 6 / 10. • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Re: Aparati za zavarivanje - iskustva
gdje si ih nabavio (u kojoj trgovini) i sa čime si obrađivao var?
Kupljeno je u Đurđevcu u trgovini "Zvončica", var nismo obrađivali jer nije bilo potrebe, a niti prostora za bilo kakav alat. Problem na mojoj prikolici je bilo obilno tovarenje, pa su mi dosta stajali lanci, a napeti kao struna, tako smo došli do zaključka da su poderani lančanici, i valjda jesu (jer neznam kako novi izgledaju). Htjeli smo ih promjeniti, ali kad smo malo bolje pogledali komplicirano je to rastaviti pa smo ih navarili i nakon toga više nije bilo problema.BOŽIDAR je napisao/la:gdje si ih nabavio (u kojoj trgovini) i sa čime si obrađivao var?
vedran_kc- Broj postova : 2181
God : 36
Zanimanje : poljoprivreda
Registriran : 10.03.2008
29
mi dosta koristimo takve za tvrdo navarivanjeBOŽIDAR je napisao/la:dali je netko od vas radio sa elektrodama za tvrdo navarivanje poput E-DUR 600
Landpower165tdi- Broj postova : 1551
God : 38
Zanimanje : poljoprivrednik
Registriran : 01.01.2011
15
→→→ : VIŠE
upravo tako i mi koristimo za špiceve na podrivaču, na plugu gdje mi se daske troše i na sijaćicama na ralama, na sve što rinta kroz zemlju.
15
Novi sam pa da i tu nešto napišem. Neda mi se u topicu "Predstavljanje" pisat o sebi, jer nikad sam o sebi objektivan ne možeš biti. Ovako po temama se lako vide afiniteti i zanimanja.
Za varenje imam tri aparata. Najskuplji je TIG inverter GYS (francuski) s kojim u atmosferi argona varim inox. Imam ga 5 godina i jako sam zadovoljan. Riskirao sam s kupnjom uzevši GYS, a ne Fronius i nisam pogriješio. Za te novce (7500 kn onda), dobio bi Fronius samo na "kresanje", a sa GYS-om sam dobio sve moguće opcije; hf, programiranje svih DC amplituda napona od ulazne struje, struje varenja i završavanja, sve režime cirkulacije argona, spot varenje i drugo. Osim toga i matična ploća je puno jeftinija nego na Froniusu ako bude potrebno. Dakle vario sam s oba, a ovaj mi se čini bolji iako je lošijeg imena. I da, nije napravljen u Kini što me iznenadilo!
Drugi, po cijeni a najviše korišten je Varstroj MIG/MAG za co2 s žicom 0,8 i to je gušt variti. Promjenio sam kablove, i jedina je mana što nema euro konektor da se može mijenjati debljina žice samo promjenom kabla i špule.
Treći je 200 amperski stari REL, koji mi služi u zadnje vrijeme za ravnanje spiganih lemeša. Lemeš zagrijem (otkalim) s največom amperažom (zažari se cijeli), iskujem (izravnam) ga čekićem, i zakalim u vodi. Nije to moja izmišljotina. Jednom sam lemeš nosio na ravnanje, a majstor napravio isto to s tom razlikom da sam mu platio 100 kn. Istina nije tražio, ali sam mu dao. Kod prijatelja bi bilo još skuplje. To bi napravili, a onda cijeli dan jeli i pili. Tko zna kad bi uopće došo doma i što bi žena rekla. Pa to nerazgovaranje danima i tako.
Za varenje imam tri aparata. Najskuplji je TIG inverter GYS (francuski) s kojim u atmosferi argona varim inox. Imam ga 5 godina i jako sam zadovoljan. Riskirao sam s kupnjom uzevši GYS, a ne Fronius i nisam pogriješio. Za te novce (7500 kn onda), dobio bi Fronius samo na "kresanje", a sa GYS-om sam dobio sve moguće opcije; hf, programiranje svih DC amplituda napona od ulazne struje, struje varenja i završavanja, sve režime cirkulacije argona, spot varenje i drugo. Osim toga i matična ploća je puno jeftinija nego na Froniusu ako bude potrebno. Dakle vario sam s oba, a ovaj mi se čini bolji iako je lošijeg imena. I da, nije napravljen u Kini što me iznenadilo!
Drugi, po cijeni a najviše korišten je Varstroj MIG/MAG za co2 s žicom 0,8 i to je gušt variti. Promjenio sam kablove, i jedina je mana što nema euro konektor da se može mijenjati debljina žice samo promjenom kabla i špule.
Treći je 200 amperski stari REL, koji mi služi u zadnje vrijeme za ravnanje spiganih lemeša. Lemeš zagrijem (otkalim) s največom amperažom (zažari se cijeli), iskujem (izravnam) ga čekićem, i zakalim u vodi. Nije to moja izmišljotina. Jednom sam lemeš nosio na ravnanje, a majstor napravio isto to s tom razlikom da sam mu platio 100 kn. Istina nije tražio, ali sam mu dao. Kod prijatelja bi bilo još skuplje. To bi napravili, a onda cijeli dan jeli i pili. Tko zna kad bi uopće došo doma i što bi žena rekla. Pa to nerazgovaranje danima i tako.
Korisnik- Broj postova : 34
Registriran : 19.04.2011
1
,,Treći je 200 amperski stari REL, koji mi služi u zadnje vrijeme za ravnanje spiganih lemeša. Lemeš zagrijem (otkalim) s največom amperažom (zažari se cijeli), iskujem (izravnam) ga čekićem, i zakalim u vodi. Nije to moja izmišljotina. Jednom sam lemeš nosio na ravnanje, a majstor napravio isto to s tom razlikom da sam mu platio 100 kn. Istina nije tražio, ali sam mu dao. Kod prijatelja bi bilo još skuplje. To bi napravili, a onda cijeli dan jeli i pili. Tko zna kad bi uopće došo doma i što bi žena rekla. Pa to nerazgovaranje danima i tako."
Pa ti si zavarivač kad radiš sve postupke, gdje si radio u firmi, koliko i kakve poslove?
Opisuješ da zagriješ lemeš do zažarenja pomoću REL aparata, kako to spojiš polove i fiksiraš na radni komad (lemeš) te dalje postupak jer to nisam dosada još čuo da se tako radi.
Možešli malo detaljnije opisati jer me interesuje osobno za takav način rada.
Pozdrav
Pa ti si zavarivač kad radiš sve postupke, gdje si radio u firmi, koliko i kakve poslove?
Opisuješ da zagriješ lemeš do zažarenja pomoću REL aparata, kako to spojiš polove i fiksiraš na radni komad (lemeš) te dalje postupak jer to nisam dosada još čuo da se tako radi.
Možešli malo detaljnije opisati jer me interesuje osobno za takav način rada.
Pozdrav
asaincev- Broj postova : 441
God : 50
Zanimanje : zavarivač i poljoprivrednik
Registriran : 31.05.2010
2
Mogu. Zašto ne, iako čitam između redova da ne vjeruješ. Normalno spojiš masu na lemeš, a elektrodu (najdeblju koju imaš) zaljepiš na lemeš. Nemoj varit jer češ imat puno brušenja. I elektroda i lemeš će se za nekoliko sekundi zažarit a ti odmakni elektrodu. Ako je ne možeš odmaknuti stisni hvataljku elektrode da se odspoji. S klještima prihvatiš lemeš, prisloniš na nakovanj i ravnaš. Kad si zadovoljan s oblikom, uroniš ga u vodu (ne u ulje ugljenu prašinu i sl.). Poslije samo izbrusiš kontakt lemeša i elektrode brusilicom.
Moraš imati dobar aparat (trofazni), koji može izdržati vrijeme grijanja. I tiristori to mogu uglavnom zadržati tako da ni u današnje vrijeme nije problem. Ako se ne usudiš nemoj ni probat. Po postu vidim da si taj.
Inaće varim inox za ozbiljno (svakih 6mj. provjera), tj. izrađujem procesnu laboratorijsku opremu za kemijsku industriju.
Nemoj probat molim te!
Lp
Moraš imati dobar aparat (trofazni), koji može izdržati vrijeme grijanja. I tiristori to mogu uglavnom zadržati tako da ni u današnje vrijeme nije problem. Ako se ne usudiš nemoj ni probat. Po postu vidim da si taj.
Inaće varim inox za ozbiljno (svakih 6mj. provjera), tj. izrađujem procesnu laboratorijsku opremu za kemijsku industriju.
Nemoj probat molim te!
Lp
1
,,Mogu. Zašto ne, iako čitam između redova da ne vjeruješ.
Ako se ne usudiš nemoj ni probat. Po postu vidim da si taj.
Nemoj probat molim te!"
Kao prvo; hvala na konkretnim odgovorima jer to sam želio čuti točno šta i kako!
Dalje- žao mi je što sam te uopće išta pitao jer kako vidim da si ti od onih koji prvo nešto kažu o poslu/objasne pa se poslije prave pametni okolo i podjeb....u na temu kako je netko glup a on se rodio pametan....ahh hvalite me usta moja.
Imao sam priliku bivati na terenu pa upoznaš svakakvih likova- zovimo ih jahačima jer čime ima priliku pokušava te zajahati, bez obzira na spol!
Ako sam pogriješio na tvojem obraćanju ( a ja mislim da nisam) ja ti se izvinjavam ( ipak ništa uvredljivo nisam ni napisao!!)
Ako se ne usudiš nemoj ni probat. Po postu vidim da si taj.
Nemoj probat molim te!"
Kao prvo; hvala na konkretnim odgovorima jer to sam želio čuti točno šta i kako!
Dalje- žao mi je što sam te uopće išta pitao jer kako vidim da si ti od onih koji prvo nešto kažu o poslu/objasne pa se poslije prave pametni okolo i podjeb....u na temu kako je netko glup a on se rodio pametan....ahh hvalite me usta moja.
Imao sam priliku bivati na terenu pa upoznaš svakakvih likova- zovimo ih jahačima jer čime ima priliku pokušava te zajahati, bez obzira na spol!
Ako sam pogriješio na tvojem obraćanju ( a ja mislim da nisam) ja ti se izvinjavam ( ipak ništa uvredljivo nisam ni napisao!!)
2
Pozdrav! Ne radim se pametan. Ispod avatara (Highlander što znaći gorštak a to sigurno nisi ako si iz slavonije), vidim da si zavarivać. To je mene navelo (možda na krivi dojam), da ti mene zajebavaš, jer ako variš znaš da lemeš zažariš do usijanja i s jednofaznim aparatom. Moj inverter ga u REL modu isto zažari s okrenutim polaritetom (+ na masu). Moja isprika ako sam te uvrijedio. Nije bila namjera. Kad budeš blizu mojih krajeva javi pa se vidimo, da ti se osobno ispričam, a nešto ćemo i popit. Sretan uskrs ako slaviš, tebi i tvojima.
Živio
Živio
1
No problemo!
Nisam neka ljutica samo nevolim kada mi netko hoće pišat po opancima.
Avatar Highlandera sam uzeo usput i nije mi bilo bitno do detalja što znači u odnosu na moj zavičaj (Slavonija).
Drago mi je što su samo nesporazumi u pitanju, hvala na pozivu ali sada sam već duže vremena kod kuće i nikuda iz kruga SB županije ne gibam.
Sretan Uskrs i tebi sa obitelji.
Pozdrav
Nisam neka ljutica samo nevolim kada mi netko hoće pišat po opancima.
Avatar Highlandera sam uzeo usput i nije mi bilo bitno do detalja što znači u odnosu na moj zavičaj (Slavonija).
Drago mi je što su samo nesporazumi u pitanju, hvala na pozivu ali sada sam već duže vremena kod kuće i nikuda iz kruga SB županije ne gibam.
Sretan Uskrs i tebi sa obitelji.
Pozdrav
2
Evo štovani drugari forumaši trebam jedan savjet
Ovak kupio sam si agregat 2,6 KW e sada me zanima kakv bih on aparat za varenje mogao goniti ,znači trabao bih si kupiti nešto malo prenosno a da posluži svrsi ono na terenu za povariti tvz za prvu pomć da recimo nemoram kombaj tjerati kuči i sl.
Imam kuči jedan sari aparat , ali taj je mislim 3.5 KW tako od njega ništa.
Eto dajte koji pametni savjet kakav i koji aparet za varenje da uzmem da ova škatulja može goniti he he ..
Hvala! Očekujem brz i nadasve kvalitetan odgovor
Evo i agregata
[img][/img]
Ovak kupio sam si agregat 2,6 KW e sada me zanima kakv bih on aparat za varenje mogao goniti ,znači trabao bih si kupiti nešto malo prenosno a da posluži svrsi ono na terenu za povariti tvz za prvu pomć da recimo nemoram kombaj tjerati kuči i sl.
Imam kuči jedan sari aparat , ali taj je mislim 3.5 KW tako od njega ništa.
Eto dajte koji pametni savjet kakav i koji aparet za varenje da uzmem da ova škatulja može goniti he he ..
Hvala! Očekujem brz i nadasve kvalitetan odgovor
Evo i agregata
[img][/img]
pege25- Broj postova : 5212
Registriran : 18.09.2010
131
[img][/img][/quote]
Prate se akcije u L...
kikiriki- Broj postova : 173
Registriran : 22.10.2010
9
cekaj dok se zvonko ne javi, ali mislim da bi ti onda taman pasao jedan inverter jer ovak i onak ces to koritisti negdje na terenu pa da ne nosis nekakvu mrcinu.
Zaboravi bilo kakav transformatorski aparat, elektromotor (bušilica ili manja ručna brusilica mogu).
Inverter jedino. Za "šmrkanje" limarije na do 100A bude prošel i jeftini kinez.
No, za ozbiljno zavarivanje lomova na terenu treba ti inverter 180...200A, s dobrom komprenzacijom ulaznog napona, npr. EWM Pico 180. Nažalost, njega nebuš kupil jeftino kak si agregat.
Inverter jedino. Za "šmrkanje" limarije na do 100A bude prošel i jeftini kinez.
No, za ozbiljno zavarivanje lomova na terenu treba ti inverter 180...200A, s dobrom komprenzacijom ulaznog napona, npr. EWM Pico 180. Nažalost, njega nebuš kupil jeftino kak si agregat.
Zvonimir- Broj postova : 2509
God : 59
Registriran : 14.03.2008
10
Kao prvo agegat nisam kupil nek izkomeziral za dug od kombajniranja ,i zemil sam si ga za vikendicu ono za telkač ,frižider za hladit pivu, da mi vrti janjce ,radio rasvjetu i sl.
Pa sam si mislil usput reko možda zlu netrebalo može poslužiti za onako nešto več navedeno u prošlom postu,imam ti ja neki co2 aparat 1600 tvz polu automat jel misliš da bi tog mogel pogoniti ovaj jeftini krš... bum ti ga zvonkec poslikal pa ako ti se da baci koji komentar
Pazi netreba meni aparat za biznis nego za prvu pomoć tako ako mi se nešto pokida da mogu nabrzake povariti na kombajnu i da taj dan završim ,pa kad dođem kuči to pošteno popravim,znači ono čista zakrpa.
Znači ni jedan transformatorski aparat nemože pogoniti ovaj krš joj baš šteta...
Hvala zvonkec puno si mi pomogel uštedil si mi koju kunu...
Usput veliki pozdrav Križevcima tamo sam proveo 6 mj odslužujuči vojni rok
Pa sam si mislil usput reko možda zlu netrebalo može poslužiti za onako nešto več navedeno u prošlom postu,imam ti ja neki co2 aparat 1600 tvz polu automat jel misliš da bi tog mogel pogoniti ovaj jeftini krš... bum ti ga zvonkec poslikal pa ako ti se da baci koji komentar
Pazi netreba meni aparat za biznis nego za prvu pomoć tako ako mi se nešto pokida da mogu nabrzake povariti na kombajnu i da taj dan završim ,pa kad dođem kuči to pošteno popravim,znači ono čista zakrpa.
Znači ni jedan transformatorski aparat nemože pogoniti ovaj krš joj baš šteta...
Hvala zvonkec puno si mi pomogel uštedil si mi koju kunu...
Usput veliki pozdrav Križevcima tamo sam proveo 6 mj odslužujuči vojni rok
131
Ček ček pa jel se to javil onaj Zvonimir koji je mene htio zauvjek mjenjati za fuj...P....
E ako je onda neka me se kloni
Zrine, mijenjam Pegea za Pinga (nepovratno) .
ZVONIMIRE CRNI ZVONIMIRE OVO NIJE UREDU
E ako je onda neka me se kloni
Zrine, mijenjam Pegea za Pinga (nepovratno) .
ZVONIMIRE CRNI ZVONIMIRE OVO NIJE UREDU
131
BOŽIDAR je napisao/la:pege ovakav aparat možeš tjerati i na akumulator
Ma Božidare tako je ima aparata koji mogu raditi s ovim agregatom ,samo Zvonimir ima nešta protiv mene pa me malo jel ono zaj.....,no neka neka samo on
Sutra mi kolega donosi pravu malu pilu koja bi treala raditi na isti ,pa bumo videli...
131
pege imam ti ja aparata praktičan za sve zove se FRONIUS
taj agregat ga tjera bez jebemti pali elektrodu 5mm. debelu
sličan ovom samo je moj lakši
http://www.eurotehnika.hr/fronius/transtig1600.php
taj agregat ga tjera bez jebemti pali elektrodu 5mm. debelu
sličan ovom samo je moj lakši
15
Pege, svakom ću pomoći i dati savjet u onome kaj znam, pa ne vidim zakaj nebi i tebi. Vidim da u drugom postu sumnjaš u moju namjeru. Ne moraš, jer s ozbiljnim stvarima sam ozbiljan.
Shvatil sam da ti nije vrijedno dati savjet, jer ne vidiš bitno. Preporučil sam ti NAJBOLJI APARAT ZA RAD S AGREGATOM, s kojim ćeš sigurno moći zavariti deblje stvari na terenu. To ne znači da Fronius, Kemppi ili čak kinez neće dobro raditi. Ali za to moraš posuditi neki inverterski aparat i probati.
Mig/Mag, ak nije elektronički, a tvoj nije, teško da bude dobro radil. Prvo zbog nestabilnog napona, a drugo radi vjetra (otpuhivanje plina). No, probaj. Možda na maloj struji i budeš zadovoljan.
Nadam se da su ti Križevci ostali u lijepoj uspomeni. Vojske inače više nema tam.
Da, krivo mi je kaj si provokacijama otjeral Pinga.. On je možda postupil naglo, no stvarno si pretjeral. Jednostavno nemaš granice.
Nemam nikaj protiv tebe osobno, ali ne čitam tvoje postove, jer mi se ne sviđa tvoj način pisanja.. Ne mislim da si zato loš čovjek.
Božidare, taj Bajun (REL) je igračka za limiće.
Ak je i Tig, onda je dosta jak za inox do par mm..
Shvatil sam da ti nije vrijedno dati savjet, jer ne vidiš bitno. Preporučil sam ti NAJBOLJI APARAT ZA RAD S AGREGATOM, s kojim ćeš sigurno moći zavariti deblje stvari na terenu. To ne znači da Fronius, Kemppi ili čak kinez neće dobro raditi. Ali za to moraš posuditi neki inverterski aparat i probati.
Mig/Mag, ak nije elektronički, a tvoj nije, teško da bude dobro radil. Prvo zbog nestabilnog napona, a drugo radi vjetra (otpuhivanje plina). No, probaj. Možda na maloj struji i budeš zadovoljan.
Nadam se da su ti Križevci ostali u lijepoj uspomeni. Vojske inače više nema tam.
Da, krivo mi je kaj si provokacijama otjeral Pinga.. On je možda postupil naglo, no stvarno si pretjeral. Jednostavno nemaš granice.
Nemam nikaj protiv tebe osobno, ali ne čitam tvoje postove, jer mi se ne sviđa tvoj način pisanja.. Ne mislim da si zato loš čovjek.
Božidare, taj Bajun (REL) je igračka za limiće.
Ak je i Tig, onda je dosta jak za inox do par mm..
Zvonimir- Broj postova : 2509
God : 59
Registriran : 14.03.2008
10
Zvonimire neka se ljutiti ovo je samo još jedna od mojih glupo neshavčenih šala,i usput izvini na mom načinu pisanja ,to što ti se nesviđa je sigurno zbog gramatike he he budem to ispravil
Kakav ti je to inverterski aparat daj pojasni malo ,i koliko bi koštao cca onakav aparat i gdje bi se kod nas moglo kupiti?
Još jednom se izvinjavam čika Zvonimire bemti sad sam tek skužil da ste vi več gospodin u godinama
Jel možemo na ti da vas ne vi-jam
Kakav ti je to inverterski aparat daj pojasni malo ,i koliko bi koštao cca onakav aparat i gdje bi se kod nas moglo kupiti?
Još jednom se izvinjavam čika Zvonimire bemti sad sam tek skužil da ste vi več gospodin u godinama
Jel možemo na ti da vas ne vi-jam
Zadnja promjena: pege25; 27/5/2011, 08:16; ukupno mijenjano 2 put/a.
131
Landpower165tdi je napisao/la:pege imam ti ja aparata praktičan za sve zove se FRONIUS
taj agregat ga tjera bez jebemti pali elektrodu 5mm. debelusličan ovom samo je moj lakši
Plavi jel ovo provjereno negdje ili?
131
Zvonimire za tu namjenu mi i treba taj aparat ali vari on i deblje od lima samo sa tanjom elektrodom, pošto imam još dva transformatorska aparata ne treba mi jači.
A pege ti nije loš jednostavno nekad malo previše potegne iz flaše pa ga onda ponese pa malo vrijeđa po forumu ali redovito se izvinjava, meni je dao nekoliko korisnih savjeta pa sam prešao preko uvreda
A pege ti nije loš jednostavno nekad malo previše potegne iz flaše pa ga onda ponese pa malo vrijeđa po forumu ali redovito se izvinjava, meni je dao nekoliko korisnih savjeta pa sam prešao preko uvreda
Stranica 6 / 10. • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Stranica 6 / 10.
DOPUŠTENJA
Ne moľeą odgovarati na postove.