AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
Prskalice
Stranica 4 / 32. • 1, 2, 3, 4, 5 ... 18 ... 32
Re: Prskalice
Mr....daj koju sliku svoje u radu
Krx- Broj postova : 1196
God : 42
Registriran : 10.03.2008
11
Probaj rastaviti regulator, imao sam sličan problem lani na prskalici. Na kraju je pumpa bila ok ali je regulator ostao bez gumica i tu je sve zaštekalo.john deere 3650 je napisao/la:Ljudi,imam problem na prskalici...MIO Standard sa Cometovom pumpom...danas smo rastavili i promjenili sve membrane ali kada smo sastavili neće da radi...ako ima neku ideju kako da se to riješi molio bih... i da več konačno u miru Božjem pođem prskati.....
agrotehničar- Broj postova : 169
Registriran : 21.04.2008
1
ili to ili se kao u mojem slucaju od stajanja zalijepio jedan od povratnih ventila na usisu pa je vukla samo jedna strana
Od kolege prskalica Leško, 1100 l
vedran_kc- Broj postova : 2181
God : 36
Zanimanje : poljoprivreda
29
I kako je kolega zadovoljan sa prskalicom? Ima li kakvih primjedbi na nju itd.?
Gost- Gost
Super je zadovoljan kako radi prskalica, jedino što se teško rasklapaju grane, trebao je uzeti sa hidrauličnim otvaranjem.
vedran_kc- Broj postova : 2181
God : 36
Zanimanje : poljoprivreda
29
Ja imam Agromehanikinu prskalicu 1000 L. Trgovac mi je prilikom kupnje savjetovao da ne kupujem sa hidrauličkim rasklapanjem jer su tada (prije 7-8 god.) prodali nekoliko i imali isto toliko reklamacija. Inače jako zadovoljan sa prskalicom, bertolinijeva pumpa sa tri membrane 160 Lit.. Jedino bi joj jako dobro došli triplet nosači dizna, što je danas serijski. Jedino kako su mi parcele nagnuta na sve strane pa sam morao ugraditi hidraulički cilindar za podešavanje poprečnog nagiba nosača dizna (uz paralelogram). Može se i dokupiti, ali puno je jeftinije samostalna ugradnja dvoradnog malog cilindra.
Fidelito- Broj postova : 4471
Zanimanje : Poljoprivrednik - ministar
Registriran : 17.05.2008
117
Fidelito je napisao/la:Ja imam Agromehanikinu prskalicu 1000 L. Trgovac mi je prilikom kupnje savjetovao da ne kupujem sa hidrauličkim rasklapanjem jer su tada (prije 7-8 god.) prodali nekoliko i imali isto toliko reklamacija. Inače jako zadovoljan sa prskalicom, bertolinijeva pumpa sa tri membrane 160 Lit.. Jedino bi joj jako dobro došli triplet nosači dizna, što je danas serijski. Jedino kako su mi parcele nagnuta na sve strane pa sam morao ugraditi hidraulički cilindar za podešavanje poprečnog nagiba nosača dizna (uz paralelogram). Može se i dokupiti, ali puno je jeftinije samostalna ugradnja dvoradnog malog cilindra.
Fidelito ajd stavi koju sliku svoje prskalice i tog hidruličnog cilindra što si sam ugradio da se vidi kako to izgleda.
Gost- Gost
jel zna tko gdje bi se mogli naci gumice zapravo manzete za vrečekov sklop ventila, sprica je leskov proizvod ali u vrijeme dok je on jos koristio vrečekove dijelove (pumpa, sklop ventila itd.) probao sam pitati u gumi-impexu ali cijena je neisplativa, tj. pola cijene novog kompletnog sklopa
Vidim da se Fidel stidi pa evo moje fotke i najizglednije poziciji gdje je stavio cilindar ?Bećarina pusta je napisao/la:Fidelito je napisao/la:Ja imam Agromehanikinu prskalicu 1000 L. Trgovac mi je prilikom kupnje savjetovao da ne kupujem sa hidrauličkim rasklapanjem jer su tada (prije 7-8 god.) prodali nekoliko i imali isto toliko reklamacija. Inače jako zadovoljan sa prskalicom, bertolinijeva pumpa sa tri membrane 160 Lit.. Jedino bi joj jako dobro došli triplet nosači dizna, što je danas serijski. Jedino kako su mi parcele nagnuta na sve strane pa sam morao ugraditi hidraulički cilindar za podešavanje poprečnog nagiba nosača dizna (uz paralelogram). Može se i dokupiti, ali puno je jeftinije samostalna ugradnja dvoradnog malog cilindra.
Fidelito ajd stavi koju sliku svoje prskalice i tog hidruličnog cilindra što si sam ugradio da se vidi kako to izgleda.
pingo- Broj postova : 4918
Registriran : 09.03.2008
3
→→→ : VIŠE
Dali cilindar stigne "ispratiti" gibanje krila? Traktor bi trebao imati plivajući položaj na paru hidro izvoda, no opet mi se čini da to djeluje-reagira možda sporo ili? Možda nas Fidelito ipak iznenadi sa slikom tog cilindra i objašnjenjem kako to funkcionira u praksi.
Gost- Gost
Fidelita nećeš dočekati sa slikom pa ti za sada ostaje jedino taj moj pikčr
Vidi tu na jedan od tih što bi ja rekao španera staviš dvoradni cilindar . Plivajući hod ne treba jer ne bi niti imao neku funkciju odnosno onda je bolje bez cilindra . Cilindar bi trebao biti manjih dimenzija sa što manjim protokom ulja ali to se lako riješi ako traktor ima reguliranje protoka na tome hidro izvodu a ako nema što bi se reklo ako je to Fidelitov TD 75 onda se u crijevo ( maticu prije cilindra ) ubaci podloškica sa malom rupicom na sebi tako da se cirkulacija ulja smanji . Fora je da cilindar ne treba imati velik hod , svega par centimetara a ako bi slučajno cilindar ispucao 10 ili više centimetara puknuće nosača ti ne gine ... to bi isto trebalo nekako riješiti
PS. to na fotki je isto Agromehanika 1000 litara baš kao što Fidelito ima samo što je ova godinu ili dvije novija ali to nije bitno jer sam siguran da se ništa bitno nije promijenilo .
Vidi tu na jedan od tih što bi ja rekao španera staviš dvoradni cilindar . Plivajući hod ne treba jer ne bi niti imao neku funkciju odnosno onda je bolje bez cilindra . Cilindar bi trebao biti manjih dimenzija sa što manjim protokom ulja ali to se lako riješi ako traktor ima reguliranje protoka na tome hidro izvodu a ako nema što bi se reklo ako je to Fidelitov TD 75 onda se u crijevo ( maticu prije cilindra ) ubaci podloškica sa malom rupicom na sebi tako da se cirkulacija ulja smanji . Fora je da cilindar ne treba imati velik hod , svega par centimetara a ako bi slučajno cilindar ispucao 10 ili više centimetara puknuće nosača ti ne gine ... to bi isto trebalo nekako riješiti
PS. to na fotki je isto Agromehanika 1000 litara baš kao što Fidelito ima samo što je ova godinu ili dvije novija ali to nije bitno jer sam siguran da se ništa bitno nije promijenilo .
3
Ma to mi je sve jasno no bez tog cilindra krila se njišu kopirajući teren e sad ako bi htio imat istovremeno taj dvoradni cilindar onda bi morao imati plivajući položaj na razvodniku da bi krila mogla slobodno pratit teren, a cilindar krila, jel kako bi kazo. E tu je kvaka kako bi se to sve taljigalo. Mislim da bi išlo olrajt samo bi držači-nosači tog cilindra trebali biti dosta jaki jer poznavajući materijal od AM to bi moglo u suprotnom pucat. Josa je kupio novu AM 3000 l 12m i oma su mu krila totale spala.
Gost- Gost
Hmm , pa negdje sam te izgubio ?!?
Dakle prskalica sa slike kopira teren kao takva i ne trebaju joj preinake . Fidelito radi na puno kompliciranijoj zemlji nego ja dakle ima brežuljaka te na ovu te na onu stranu i on je svoju prskalicu prepravio da ukoliko radi na recimo desnom nagibu ( desna strana je niža ) onda bi mu lijevo krilo zapinjalo po zemlji jer se grane pokušavaju samonivelirati što u konkretnom slučaju nije dobro ... on tada odreagira na cilindru i privremeno prisili da se grane postave u položaj koji njemu odogovara a taj položaj nikako nije vodoravan nego opet malo ukošen u desno jer mu tako njiva ide . Plivajući položaj je tu nepotreban . Moja prskalica bi u takvoj situaciji sigurno zapela sa lijevim krajem u zemlju ... njegova ne .
Dakle prskalica sa slike kopira teren kao takva i ne trebaju joj preinake . Fidelito radi na puno kompliciranijoj zemlji nego ja dakle ima brežuljaka te na ovu te na onu stranu i on je svoju prskalicu prepravio da ukoliko radi na recimo desnom nagibu ( desna strana je niža ) onda bi mu lijevo krilo zapinjalo po zemlji jer se grane pokušavaju samonivelirati što u konkretnom slučaju nije dobro ... on tada odreagira na cilindru i privremeno prisili da se grane postave u položaj koji njemu odogovara a taj položaj nikako nije vodoravan nego opet malo ukošen u desno jer mu tako njiva ide . Plivajući položaj je tu nepotreban . Moja prskalica bi u takvoj situaciji sigurno zapela sa lijevim krajem u zemlju ... njegova ne .
3
pingo je napisao/la:Hmm , pa negdje sam te izgubio ?!?
Znam dobro kako mu je. Ma sve ja to kužim, al ti mene nekužiš. Sve mi je jasno no ono što me interesira je kako krila sama kopiraju teren dok je gore cilindar spojen na ulje (bez korekcije vozača) kao što to rade dok cilindar nije gore? Kako to njihanje krila prati ulje u cilindru, jel to fino funkcionira ili krila tada malo kasne dok se ulje preljeva u cilindru.
Gost- Gost
Mislim da on samo poravna krila u vodoravan položaj i tako prska ako mu je iole ravno ... rekao bih da nema plivajućeg položaja pogotovo ne na njegovom traktoru ali to su već njegovi problemi , jel
Hajde Fidelito javi se više i objasni nam
Hajde Fidelito javi se više i objasni nam
3
Evo slika cilindra na prskalici:
Dakle evo tri slike, izgleda da su malo prevelike, ali prvi mačići se ionako u vodu bacaju.
Prvo je slika dvosmjernog hidrauličkog cilindra na granama. Grana je i dalje u plivajućem načinu rada samo pliva 'pod kutem' na nagnutom terenu, da nema cilindra garnitura bi se 'trudila' plivati vodoravno i ne bi bio isti razmak diza od tla na krajevima grane. Ovako sa cilindrom se na nagnutom terenu to ispravlja i možeš raditi normalno na nagnutom terenu. Znači ručno iz traktora upravljam dvosmjernim cilindrom tako da mi oba kraja garniture budu podjednako udaljena od tla. Ali garnitura 'pliva' svo to vrijeme ispravljajući manje neravnine na koje nailazi traktor. Malo popraviš, pričekaš reakciju, da se garnitura stabilizira, i onda ponovno popraviš. U svemu je jako važna blinda u jednom od dva hidraulička voda, to je zapravo jedan umetak sa malom rupicom koji smanjuje protok ulja kroz cilindar. Naime traktor je u punom gasu, pumpa ima dobar kapacitet, a cilindar je relativno malog promjera. Da se stvar ne bi odvijala prebrzo (i prenaglo), jer se radi o relativno malim pomacima, ugradio sam blindu koja onemogućava prenagli protok ulja kroz cilindar. I sa njome moram biti 'oprezan' na ručici za vanjske izvode.
Druga fotka je, kako ste pogodili, manometar koji je na prskalici važan. Orginalni manometar koji pokazuje u velikom rasponu od 0-mislim 16 bara i odmah sam ga izbacio na novoj prskalici i ugradio ovaj koji ima manji raspon jer je precizniji. To je bitno ako se želi biti precizan u aplikaciji. Trenutno radim sa 3.3 Bara i to donekle mogu izmjeriti na ovakvom manometru. Na orginalnom sretan si ako pogodiš 3 ili 4 bara, što je velika razlika. Inače manometre bi se trebalo s vremenom umjeravati, ali ove se više isplati kupiti nove, nego umjeravati stari. I obavezno manometar uronjen u tekućinu. I kupite si nešto od renomiranih proizvođača, jer ako manometar krivo pokazuje badave ti sve ostalo.
Treća fotka ID lechler dize, kupio ove godine i zadovoljan. Kako sam sa godinama rada primjetio uvijek kada idem razbacivati Ureu ili prskati puše lagani vjetar u proljeće. Nije toliko jak da bi se pokupio doma, ali puše. Koliko god su velike parcele oko mene ima manjih parcela i drift sredstva je nepoželjan. Nepoželjan je i zato jer sam sredstvo platio i želim ga na svojoj kulturi, a ne u šumi, vodotoku ili tuđoj parceli. Tako sam nabavio Lechler ID dize koje rade krupnije kapljice, zapravo mješaju zrak sa tekućinom, rade na principu perlatora za vodu kakvi su ugrađeni na pojedinim slavinama za vodu (venturi princip). Trebaju nešto veći tlak za rad i drift je puno manji. Rade krupnije kapi i OK su za herbicide i tekuća gnojiva, ali mogu se koristiti i za fungicide i za insekticide ali sa nešto manjim efektom jer ipak rade krupnije kapi. Ali u nekim uvjetima kada puše i to je bolje nego drift.
PS ako su fotke prevelike admin neka ih smanji na neku normalnu mjeru.
Dakle evo tri slike, izgleda da su malo prevelike, ali prvi mačići se ionako u vodu bacaju.
Prvo je slika dvosmjernog hidrauličkog cilindra na granama. Grana je i dalje u plivajućem načinu rada samo pliva 'pod kutem' na nagnutom terenu, da nema cilindra garnitura bi se 'trudila' plivati vodoravno i ne bi bio isti razmak diza od tla na krajevima grane. Ovako sa cilindrom se na nagnutom terenu to ispravlja i možeš raditi normalno na nagnutom terenu. Znači ručno iz traktora upravljam dvosmjernim cilindrom tako da mi oba kraja garniture budu podjednako udaljena od tla. Ali garnitura 'pliva' svo to vrijeme ispravljajući manje neravnine na koje nailazi traktor. Malo popraviš, pričekaš reakciju, da se garnitura stabilizira, i onda ponovno popraviš. U svemu je jako važna blinda u jednom od dva hidraulička voda, to je zapravo jedan umetak sa malom rupicom koji smanjuje protok ulja kroz cilindar. Naime traktor je u punom gasu, pumpa ima dobar kapacitet, a cilindar je relativno malog promjera. Da se stvar ne bi odvijala prebrzo (i prenaglo), jer se radi o relativno malim pomacima, ugradio sam blindu koja onemogućava prenagli protok ulja kroz cilindar. I sa njome moram biti 'oprezan' na ručici za vanjske izvode.
Druga fotka je, kako ste pogodili, manometar koji je na prskalici važan. Orginalni manometar koji pokazuje u velikom rasponu od 0-mislim 16 bara i odmah sam ga izbacio na novoj prskalici i ugradio ovaj koji ima manji raspon jer je precizniji. To je bitno ako se želi biti precizan u aplikaciji. Trenutno radim sa 3.3 Bara i to donekle mogu izmjeriti na ovakvom manometru. Na orginalnom sretan si ako pogodiš 3 ili 4 bara, što je velika razlika. Inače manometre bi se trebalo s vremenom umjeravati, ali ove se više isplati kupiti nove, nego umjeravati stari. I obavezno manometar uronjen u tekućinu. I kupite si nešto od renomiranih proizvođača, jer ako manometar krivo pokazuje badave ti sve ostalo.
Treća fotka ID lechler dize, kupio ove godine i zadovoljan. Kako sam sa godinama rada primjetio uvijek kada idem razbacivati Ureu ili prskati puše lagani vjetar u proljeće. Nije toliko jak da bi se pokupio doma, ali puše. Koliko god su velike parcele oko mene ima manjih parcela i drift sredstva je nepoželjan. Nepoželjan je i zato jer sam sredstvo platio i želim ga na svojoj kulturi, a ne u šumi, vodotoku ili tuđoj parceli. Tako sam nabavio Lechler ID dize koje rade krupnije kapljice, zapravo mješaju zrak sa tekućinom, rade na principu perlatora za vodu kakvi su ugrađeni na pojedinim slavinama za vodu (venturi princip). Trebaju nešto veći tlak za rad i drift je puno manji. Rade krupnije kapi i OK su za herbicide i tekuća gnojiva, ali mogu se koristiti i za fungicide i za insekticide ali sa nešto manjim efektom jer ipak rade krupnije kapi. Ali u nekim uvjetima kada puše i to je bolje nego drift.
PS ako su fotke prevelike admin neka ih smanji na neku normalnu mjeru.
Zadnja promjena: Fidelito; 23/5/2009, 13:29; ukupno mijenjano 1 put.
117
Hvala na slikama i objašnjenju. Gdje si kupio manometar i koliko je koštao?
Jel se to meni čini ili ti je glicerin iscurio?
Jel se to meni čini ili ti je glicerin iscurio?
Gost- Gost
Puna je glicerina, i meni se učinilo da ga nema, ali kada manometar skinem i nagnem ga onda se vidi da je manometar pun 'ko čep. Kupio sam ga u ZG, link: http://www.mtb-inzenjering.hr/index.php?option=com_content&task=view&id=17&Itemid=68
pitaj možda šalju i pouzećem, moj je rostfrei izvedba, ali čovijek mi je tvrdio da je to samo kućište, ali iznutra su svi isti, tako da si možeš uzeti i onaj sa plasićnim kućištem što je bilo znatno jeftinije. Važni su raspon mjerenja, promjer same skale i naravno navoj priključka. Imaju svakakvih manometara, slijedeći će biti većeg promjera (sa još manjom podjelom skale) i na crijevu u kabini traktora, tako da odmah očitam eventualni pad ili porast tlaka.
pitaj možda šalju i pouzećem, moj je rostfrei izvedba, ali čovijek mi je tvrdio da je to samo kućište, ali iznutra su svi isti, tako da si možeš uzeti i onaj sa plasićnim kućištem što je bilo znatno jeftinije. Važni su raspon mjerenja, promjer same skale i naravno navoj priključka. Imaju svakakvih manometara, slijedeći će biti većeg promjera (sa još manjom podjelom skale) i na crijevu u kabini traktora, tako da odmah očitam eventualni pad ili porast tlaka.
117
Bitno da smo te natjerali da pošalješ koju sliku
Slobodno nastavi tradiciju ... nego kako to da ti sada grane na prskalici stoje poprilično koso ? Tako si ih isključio ili ? Koliko se kužim cilindar je sada pod pritiskom jer grane same od sebe uvijek nastoje ići u vodoravan položaj . Zar to 75-ak sve nosi ??? Imaš utege na njemu ?
Slobodno nastavi tradiciju ... nego kako to da ti sada grane na prskalici stoje poprilično koso ? Tako si ih isključio ili ? Koliko se kužim cilindar je sada pod pritiskom jer grane same od sebe uvijek nastoje ići u vodoravan položaj . Zar to 75-ak sve nosi ??? Imaš utege na njemu ?
3
ADSL je konačno stigao i u moj šor..., Vjerovatno je traktor stajao na kosini kada sam sklapao grane, i kada sam blokirao grane da ih mogu sklopiti ostale su koso. Prskalica je otkopčana sa traktora dok sam snimao, tako da je i hidraulika bila otkopčana. Ali kada je cilindar razvučen (kao sada) i grane odblokirane, cijela garnitura na ravnom terenu stoji pod nagibom, jednostavno kao da si produžio lijevi španer na svojoj prskalici (ili skratio desni), zapravo mijenjanjem dužine cilindra (španera) pomičeš težište garniture, a kako je garnitura ovješena težište uvijek nastoji ostati u najnižoj točki. Garnitura je bila fiksna prvu godinu i jedva sam radio sa prskalicom kod sebe, ovo je rješenje iz upute od prskalice, ali cilindar sam kupio na drugom mjestu, bilo je triput jeftinije nego orginal. Sada radi sasvim ok. TX 75 sve to nosi bez problema, samo kako je bez prednje vuče dobije 6 utega naprijed i sve 5. BTW imam dva vanjska cilindra ugrađena na polugama hidraulika, ali nosio bi on nju i bez toga.
117
Ovo o pritiscima i apliciranju kod mene se baš i nije pokazalo tako precizno ... izgleda da ja to kao i bacanje gnojiva radim i šakom i kapom U pravilu nikada ne radim na pritisku koji nije na puni broj ili na pola broja dakle uvijek je to 3 , 3.5 ili 4 bara ... kod mene ne postoji 3.3 bara Mislim da je to samo nepotrebno umaranje mojih ne tako gusto nastanjenih sivih ćelija . Recimo nema razloga da apsolutno uvijek radim sa 3 bara ali i tu nisam dosljedan pa onda radi brže gotova posla stavim na 3.5 ili 4 bara ... da mi je barem CVT na malom traktoru
3
Moglo bi biti precizno kada bi mogao precizno izmjeriti. Sa druge strane bitna je i sama preciznost manometra, jer ako radiš u području od recimo 2-5 bara precizniji je onaj koji mjeri 0-6 bara nego onaj koji mjeri 0-16 bara. Ako dizne nisu 'poderane', znaš točnu radnu brzinu (što je relativno lako utvrditi i bez radara ili GPSa na traktoru sa fiksnim prijenosnim omjerima ili ti običnom mjenjaču) imaš tablicu pritiska i protoka za svoje dizne (kod mene internet i lechler.com) prskalica može raditi precizno kao i ona koja ima sva elektronska pomagala. CVT je prava stvar za prskanje, ali onda radar ili GPS je obavezan radi mjerenja brzine. Elektronska automatika mi izgleda dobro, ona podešava pritisak u odnosu na radnu brzinu, sve sama računa. Ali za potpuni doživljaj ond još i GPS koji bi sam kontrolirao (uključivao/isključivao) pojedine sekcije krila kod preklapanja (kad je bal, nek' je (zaje)bal do kraja).
I stara i nova tehnika iziskuju znanje, ako želiš pravilno raditi. Ako je zadatak 200L/Ha onda bi se trebao truditi dobiti što bliže tih 200L/Ha. Vjerovatno nije uvijek 200L/Ha, nekada je 190, nekada 210, ali razlika je 190 ili 160Litara a trebalo bi po planu biti 200L/Ha. Sredstva su skupa i ako baciš premalo nisu efikasna, ako baciš previše mogu napraviti ozbiljne štete. Mislim da općenito nam je u poljoprivredi tu i jedan od najvećih problema. Kada vidim sa kakvim se prskalicama radi (većina je bez ikakvog manometra) i tko sve rukuje sa njima, još sve to super uspijeva. Ne mislim pri tome da svi moraju imati najmoderniju opremu, ali sa svojom opremom moraju znati rukovati i oprema mora biti koliko-toliko isparvna, jer inače sebi i drugima mogu prouzročiti štetu, pa su onda svi drugi krivi. To će i biti zakonska obaveza uskoro (tako je tamo gdje stremimo), a tko će onda raditi zaštitu samo nebo zna. Vjerovatno će se i to 'izjaloviti' ili zaobilaziti kao i mnoge druge odredbe.
I stara i nova tehnika iziskuju znanje, ako želiš pravilno raditi. Ako je zadatak 200L/Ha onda bi se trebao truditi dobiti što bliže tih 200L/Ha. Vjerovatno nije uvijek 200L/Ha, nekada je 190, nekada 210, ali razlika je 190 ili 160Litara a trebalo bi po planu biti 200L/Ha. Sredstva su skupa i ako baciš premalo nisu efikasna, ako baciš previše mogu napraviti ozbiljne štete. Mislim da općenito nam je u poljoprivredi tu i jedan od najvećih problema. Kada vidim sa kakvim se prskalicama radi (većina je bez ikakvog manometra) i tko sve rukuje sa njima, još sve to super uspijeva. Ne mislim pri tome da svi moraju imati najmoderniju opremu, ali sa svojom opremom moraju znati rukovati i oprema mora biti koliko-toliko isparvna, jer inače sebi i drugima mogu prouzročiti štetu, pa su onda svi drugi krivi. To će i biti zakonska obaveza uskoro (tako je tamo gdje stremimo), a tko će onda raditi zaštitu samo nebo zna. Vjerovatno će se i to 'izjaloviti' ili zaobilaziti kao i mnoge druge odredbe.
117
Stranica 4 / 32. • 1, 2, 3, 4, 5 ... 18 ... 32
Stranica 4 / 32.
DOPUŠTENJA
Ne moľeą odgovarati na postove.