AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
Prskalice
Stranica 7 / 32. • 1 ... 6, 7, 8 ... 19 ... 32
Re: Prskalice
Tako je, pingo. Ni netreba tih 40%, nece mi nitko kasnije pricat da mi je to drzava kupila.
tomo_MF- Broj postova : 1298
Registriran : 03.06.2009
13
Ovo je naša prskalica, leško 1000l, stara 3 godine. Zasad smo zadovoljni, nije još bilo nikakvih problema s njom.
moca- Broj postova : 466
God : 37
Registriran : 05.02.2010
5
→→→ : VIŠE
Amazone prskalica sa spremnikom od 1500 l iza i 1000 l naprijed. Fina kombinacija za traktor sa širokim gumama. Pitam se kako bi to išlo sa užim gumama za međurednu obradu?
Gost- Gost
hoćeš da ti ja kažem?Bećarina pusta je napisao/la:Pitam se kako bi to išlo sa užim gumama za međurednu obradu?
270/95 R48 i amazone prskalica od 1500 l iza..
kad je prskalica puna gotovo se voziš na felgama..
o našoj N seriji se radi, naprijed hidraulika i kardan i nosač utovarivača..
Picek- Broj postova : 1225
Registriran : 13.03.2008
22
Picek je napisao/la:hoćeš da ti ja kažem?Bećarina pusta je napisao/la:Pitam se kako bi to išlo sa užim gumama za međurednu obradu?
270/95 R48 i amazone prskalica od 1500 l iza..
kad je prskalica puna gotovo se voziš na felgama..
o našoj N seriji se radi, naprijed hidraulika i kardan i nosač utovarivača..
Znam za slučaj iz Šantave, pričali smo o tome, jer sam vidio di je ta Valtra prolazila kroz soju.
Ovdje je još nekih 1200 kg naprijed, što je još teže. Tu ispod širine gume 13,6 nema potrebe razmišljati o prskanju.
Gost- Gost
a i to sa 13,6 bi moglo biti na granici..Bećarina pusta je napisao/la:
Znam za slučaj iz Šantave, pričali smo o tome, jer sam vidio di je ta Valtra prolazila kroz soju.
Ovdje je još nekih 1200 kg naprijed, što je još teže. Tu ispod širine gume 13,6 nema potrebe razmišljati o prskanju.
ovo iz Šantave smo riješili, odnosno na putu rješavanja smo..
ići će duple uske gume, sa distancama između dovoljno širokim tako da svaki kotač gazi u svom redu šećerne repe npr.
Picek- Broj postova : 1225
Registriran : 13.03.2008
22
Opet neka glupost kod mene .
Isti gas , ista brzina , isti pritisak , iste dize/dizne , sve isto ( sita čista , sve čisto i u tip-top stanju ) kao i prošle godine a kada sam poprskao 10 ha ostane mi 250 litara škropiva . Trebalo je sve otići odnosno 100 litara na hektar a zapravo je potrošeno četvrtinu manje ... grrr
Savjet ?
Isti gas , ista brzina , isti pritisak , iste dize/dizne , sve isto ( sita čista , sve čisto i u tip-top stanju ) kao i prošle godine a kada sam poprskao 10 ha ostane mi 250 litara škropiva . Trebalo je sve otići odnosno 100 litara na hektar a zapravo je potrošeno četvrtinu manje ... grrr
Savjet ?
pingo- Broj postova : 4918
Registriran : 09.03.2008
3
Meni se znalo dogoditi da kad radim sa određenim tekućim gnojivima da mi zbog njihove gustoće ostane škropiva na kraju prskanja, pa smo onda dizali pritisak da istariramo potrošnju na normalu. Sad sam nabavio tablice za korekciju pritiska sa obzirom na gustoću gnojiva. No možda ti mjerač protoka šteka. Možda se negdi neko crijevo na krilima prežabilo pa štopa-smanjuje protok prema tim diznama. Zna biti i manometar krivac. Na jednom atomizeru novi manometar u kabini (na daljinskim komandama) mi je lagao pa sam ga "uhvatio u laži" tako što sam još jedan manometar ugradio pred samu granu sa diznama.
Gost- Gost
Pingo po meni mogu biti dvije-tri stvari: ili manometar laže, ili su dizne na neki način zaštopane (sitke prije njih?), ili si nasuo više vode u prskalicu (ali to je max 50-100 Lit. greške na 1000 Litara prskalicu). Ovo sa gustoćom bi isto moglo imati ulogu, gušće škropivo teže prolazi kroz istu diznu sa istim tlakom, to je poznato, ali ne znam baš da bi to bilo dovoljno za 25% greške. Ili možda sve od navedenih faktora po malo i tako se nakupilo viška.... Inače ja sam na svom TXu shvatio nakon par godina rada da mi brojač okretaja motora laže - pokazuje manje, pa sam neko vrijeme radio sa nešto manjom radnom brzinom, ali onda trošiš više škropiva po Ha. Ako je jako mokro proklizavanje kotača može biti znatno, pa i tu može doći do znatnijeg odstupanaj brzine ali onda isto trošiš više, a ne manje.
Fidelito- Broj postova : 4471
Zanimanje : Poljoprivrednik - ministar
Registriran : 17.05.2008
117
Dva puta mi se to dogodilo ove godine a prijašnjih godina sve radilo kao švicarski sat . Evo sa 02 diznama sam i na pamet znao da trebam voziti 12 km/h sa 3 bara pritiska i to je onda 100 litara na hektar . Danas sam radio sa 4 bara pritiska ( ostalo sve isto ) i opet mi ostane 250 litara škropiva !?! Sve izgleda normalno a škropivo slabo ide . Novi manometar stavio prije dva dana i za razliku od prijašnjeg koji je bio do 20 bara ovaj je do 10 što bi se reklo točniji je . Pokušavam eto sa 1 bar više pritiska i novim manometrom i nema rezultata . Sutra ću se zavući u bure ako treba ali moram to istjerati na čisto ... sve duplo prskam jer prvi puta fulam
3
Pingo ako si već zamjenio manometar i jednako radi tj. netočno i prije i sada onda bi ti preporučio da zamjeniš filtere - pogotovo ako to još nisi radio dosada....a ako si ih nedugo mjenjao onda ih dobro isperi ili riskiraj pa ih opet zamijeni. Gotovo sam siguran da je u njima problem.
I da očisti i propuši lagano kompresorom dizne i one male filteriće iznad njih...pretpostavljam da ih imaš 30 kom tak da će ti to oduzeti max pola sata.
I da ja bi još za svaki slučaj uzeo neku prozirnu plastičnu čašu od 0,5 lit (ako već nemaš menzuru) i ispod svake sekcije nasumce odabrao jednu diznu (znači 5 kom ukupno) te probao koliko čiste vode baci koja kroz neko određeno vrijeme npr. 15 sek na 2 bar, ili koliko vremena treba kojoj da napuni punu čašu. Tako češ eliminirati da ti nije neko od crijeva presavijeno ili šuplje ili da te nije netko sabotirao pa ti ako imaš regulatore za svaku sekciju zasebno "malo" poremetio odnose.
I da očisti i propuši lagano kompresorom dizne i one male filteriće iznad njih...pretpostavljam da ih imaš 30 kom tak da će ti to oduzeti max pola sata.
I da ja bi još za svaki slučaj uzeo neku prozirnu plastičnu čašu od 0,5 lit (ako već nemaš menzuru) i ispod svake sekcije nasumce odabrao jednu diznu (znači 5 kom ukupno) te probao koliko čiste vode baci koja kroz neko određeno vrijeme npr. 15 sek na 2 bar, ili koliko vremena treba kojoj da napuni punu čašu. Tako češ eliminirati da ti nije neko od crijeva presavijeno ili šuplje ili da te nije netko sabotirao pa ti ako imaš regulatore za svaku sekciju zasebno "malo" poremetio odnose.
majs- Broj postova : 683
Registriran : 28.08.2008
11
Pingo mogao bi biti u pitanju onaj fini filter koji je IZA manometra (barem ga ja tamo imam na svojoj ručnoj regulaciji). To je fini filter koji bi trebao onemogućiti štopanje dizna, ima na sebi dole jedan ventil i taj filter bi se trebao ispirati kada se prskalica ispire, odvrneš max tlak (kod mene je limitirajući tlak manometra, ne smijem pojačati tlak do kraja da ne uništim manometar jer je u području do 6 bara), odvrneš taj ventil koji inače ima crijevo spojeno natrag u prskalicu (što je inače besmisleno jer sva ta nečistioća ponovno ode u sustav i opet može raditi probleme, pa sam ja skinuo criijevo i kada ispirem taj filter voda curi van u mlazu, samo mlaz sam okrenuo bočno i treba voditi računa da sebe ili nekoga ne okupaš) i tako ispereš eventualne nečistoće koje su se nataložile u tom filteru (bez skidanja i otvaranja kućišta filtera, makar se može i to - kod mene se kućište koje je okruglo odvrne). To je finiji filter od onih koji su prije pumpe. Kod mene je taj filter metalni i inače se ne mijenja, ali ja sam svoj morao promijeniti jer je novi imao rupu u sebi i propuštao je nečistoće na dizne (štopale su se dizne - imao je grešku kod izrade).
Ali koliko se sjećam ti imaš elektroventile na prskalici koji otvaraju i zatvaraju tok sredstva, možda se neki od njih ili glavni ventil ne otvara do kraja? Uglavnom ako manometar pokazuje dobro, gledaj sve poslije njega a prema granama u toku sredstva. Što je sa miješalicom, da li je ona uključena, da li stvara otpor (da nije onaj vrh sa crijeva miješalice otpao u rezervoaru i onda mješalica nema dovoljan otpor, pa previše sredstva ode prema mješalici a ne na dizne?), probaj raditi bez mješalice. Litriranje dizna je isto dobra stvar, ali ono je u principu test da se dokaže da li su dizne ispravne ili poderane. Ako su dizne poderane bacati će više sredstva nego inače, jedino ako su zaštopane? Kakva ti je praksa ispiranja prskalice? Svaki puta poslije posla dnevno ili godišnje ili svake prestupne ili jednom u deset godina? ja svoju ispirem na polju poslije svkog prskanja dnevno i ostavim malo vode u njoj ako sutra radim, a ako je kraj posla doma još operem ekstra i na policu sa njome, visoko, da nitko ne može do nje (ispustim vodu iz pumpe ako te godine više ne radim i ne diram).
Ali koliko se sjećam ti imaš elektroventile na prskalici koji otvaraju i zatvaraju tok sredstva, možda se neki od njih ili glavni ventil ne otvara do kraja? Uglavnom ako manometar pokazuje dobro, gledaj sve poslije njega a prema granama u toku sredstva. Što je sa miješalicom, da li je ona uključena, da li stvara otpor (da nije onaj vrh sa crijeva miješalice otpao u rezervoaru i onda mješalica nema dovoljan otpor, pa previše sredstva ode prema mješalici a ne na dizne?), probaj raditi bez mješalice. Litriranje dizna je isto dobra stvar, ali ono je u principu test da se dokaže da li su dizne ispravne ili poderane. Ako su dizne poderane bacati će više sredstva nego inače, jedino ako su zaštopane? Kakva ti je praksa ispiranja prskalice? Svaki puta poslije posla dnevno ili godišnje ili svake prestupne ili jednom u deset godina? ja svoju ispirem na polju poslije svkog prskanja dnevno i ostavim malo vode u njoj ako sutra radim, a ako je kraj posla doma još operem ekstra i na policu sa njome, visoko, da nitko ne može do nje (ispustim vodu iz pumpe ako te godine više ne radim i ne diram).
117
Evo jutros čim sam se ustao prvo što je bilo na repertoaru je taj mali filter o kojem pričaš ( sanjao sam ga ) . Njega sam zaboravio i da postoji . Kod mene je to sve tvornički spojeno sa onim dole-bočnim crijevom a skroz na dnu je ventilić koji regulira protok kroz to crijevo . Nije bilo strašno . Bio je prljav ali u postotku max.40 % prljav . Sada je čist kao suza i da mi zemlja nije vlažna otišao bih odmah na njivu ali ne mogu .
Praksa oko čišćenja prskalice mi nije loša . Perem ju stvarno redovito . Iz vana i ispiranje bureta te dizni svaki dan . Glavni filter priznajem ne ispirem svaki dan nego svaki treći jer uvijek bude u solidnom stanju kada ga otvaram ... mrzi me jer je jako nisko a i trebam onaj remen za skidanje filtera ( ulja/goriva ) jer je na mrtvo pričvršćen .
Ništa meni samo preostaje proba u polju pa ću vidjeti rezultate .
Praksa oko čišćenja prskalice mi nije loša . Perem ju stvarno redovito . Iz vana i ispiranje bureta te dizni svaki dan . Glavni filter priznajem ne ispirem svaki dan nego svaki treći jer uvijek bude u solidnom stanju kada ga otvaram ... mrzi me jer je jako nisko a i trebam onaj remen za skidanje filtera ( ulja/goriva ) jer je na mrtvo pričvršćen .
Ništa meni samo preostaje proba u polju pa ću vidjeti rezultate .
3
Taj mali fiterić 40 % prljav je dosta, jer je taj filterić relativno male površine i s obzirom na protok - pad tlaka na njemu može biti dosta velik (to je dovoljno da ti smanji protok kroz prskalicu 25% od nominalnih vrijednosti), a pad tlaka na diznama (u odnosu na manometar) je upravo ono što se vjerovatno događa. Kako sam već napisao ja taj filterić ispirem dnevno kroz onaj ventil na dnu, samo ja sve pustim van prskalice da mi se ta nečistoća ne vrti u krug - nije europski - ali je djelotvorno (pa moram i ja dati svoj mali pečat poljoprivrednoj praksi - ovo je moj mali doprinos). Kod ispiranja čistom vodom povećaš radni tlak na prskalici na max. dozvoljeni - ionako treba isprati dizne i crijeva i tada na trenutak (10-20 sek) otvoriš taj ventilić ispod filtera da i njega malo ispere. Ponekad van u prvom trenutku zaista krene zamazana voda, to znači da filter obavlja funkciju.
Inače zašto veliki filter moraš stezati sa remenom? To bi sve trebalo ići rukom, bez ikakvog alata, ako je dobar O ring na plastičnom kućištu i sve je ispravno dovoljno bi trebalo biti kada je stegnuto rukom (ako imamo iste filtere dole). Sada je moguće da se kućište deformiralo od prejakog stezanja. BTW, taj filter je po meni premalenog kapaciteta za moju pumpu. Barem da je dvostrukog kapaciteta.
Inače zašto veliki filter moraš stezati sa remenom? To bi sve trebalo ići rukom, bez ikakvog alata, ako je dobar O ring na plastičnom kućištu i sve je ispravno dovoljno bi trebalo biti kada je stegnuto rukom (ako imamo iste filtere dole). Sada je moguće da se kućište deformiralo od prejakog stezanja. BTW, taj filter je po meni premalenog kapaciteta za moju pumpu. Barem da je dvostrukog kapaciteta.
117
Ne moraš u polje da bi vidio rezultate. Dovoljno je da izmjeriš za koliko vremena ti istekne recimo tih 100 litara pri određenom (namještenom) tlaku i to usporediš sa tablicom od dizni koje su na prsklici. Tako da ne moraš čekati lijep dan za raditi da bi eventualno ustanovio da ti prskalica (opet) ne radi.
117
Je li onih 250 litara otrova se kiseli u prskalici od jučer ... blato je i ne mogu to otići potrošit a nemam sada kuda sa tim .
3
Evo jedva riješio . Samo jedna sekcija je imala smanjen protok . Opet mi nije jasno kako je moglo na 1000 litara ostati 250 a na prskalici imam 5 sekcija ali nema veze . Sada radi kako je uvijek radilo . Hvala svima na angažmanu ... u biti napravio sam sve što ste spomenuli dok nisam dokučio problem ... grrr , puno posla i živaca me koštalo ali hajde ... jedna glupost više za pamćenje .
3
Onda nije bio fini filter u pitanju? Mislim da je i taj filter morao malo 'pomoći' da ti ostane višak sredstva. Jer da si skroz zatvorio jednu sekciju, a imaš ih pet to znači da bi mašio 20 % max., a kažeš da je sekcija radila, znači nešto je i ona bacala... Što je bilo sa sekcijom - elektroventil predpostavljam, da li se zaglavio ili nešto treće (presavinuto crijevo)? Napiši sutra će se netko drugi sresti sa istim problemom, pa će brže doći do riješenja. To je ono što ja kažem ako je stroj složeniji (neka dodatna regulacija ugrađena itd.) uvijek treba imati još više znanja da se stroj održava u dobrom radnom stanju. Ali to nam je svima sudbina, uči cijeli život, jer upravo kada pomisliš da sve znaš - shvatiš da ništa ne znaš.
117
A kako ću napisati svoju sramotu da ju svi vide ... evo onda pa mi se smijte . Dakle presavijeno crijevo je bilo u pitanju . Crijevo koje je išlo iznad vijka na kojem se rotira zadnja sekcija . Ono stoji sa zadnje srane grane tako da se iz kabine ne vidi i na prvi pogled je izgledalo normalno ali ipak je protok bio znatno smanjen .
Evo stare slike gdje se donekle vidi problematično mjesto ...
Onaj mali filter nije bio krivac jer često sam ga ispirao baš u takom stanju začepljenosti a nisam primjetio da je smetalo prskanju . Nakon svega problem je stvarno bio glupav a meni još glupaviji jer za prskalicu sam do sada mogao dati ruku u vatru ... radila je uvijek kao avion što se na kraju krajeva to se vidi kada se pogledaju njive koje ona prska . Sve je bilo po PS-u ... hehe
Evo stare slike gdje se donekle vidi problematično mjesto ...
Onaj mali filter nije bio krivac jer često sam ga ispirao baš u takom stanju začepljenosti a nisam primjetio da je smetalo prskanju . Nakon svega problem je stvarno bio glupav a meni još glupaviji jer za prskalicu sam do sada mogao dati ruku u vatru ... radila je uvijek kao avion što se na kraju krajeva to se vidi kada se pogledaju njive koje ona prska . Sve je bilo po PS-u ... hehe
3
Bećarina pusta je napisao/la:Meni se znalo dogoditi da kad radim sa određenim tekućim gnojivima da mi zbog njihove gustoće ostane škropiva na kraju prskanja, pa smo onda dizali pritisak da istariramo potrošnju na normalu. Sad sam nabavio tablice za korekciju pritiska sa obzirom na gustoću gnojiva. No možda ti mjerač protoka šteka. Možda se negdi neko crijevo na krilima prežabilo pa štopa-smanjuje protok prema tim diznama. Zna biti i manometar krivac. Na jednom atomizeru novi manometar u kabini (na daljinskim komandama) mi je lagao pa sam ga "uhvatio u laži" tako što sam još jedan manometar ugradio pred samu granu sa diznama.
Gost- Gost
To je OK Pingo, ja ću recimo malo pojačano obratiti pažnju kod ovoga na svojoj prskalici kada bude u radu - ne samo na to mjesto nego uopće na crijeva koja do sada nisam ni gledao. Mislio sam da su crijeva na toj prskalici dovoljno debele stjenke da ih je teško tako presavinuti da smanje protok, ali sve je moguće a i crijeva (kao i cijela prskalica pa i mi) stare, postaju mekša. Poslije desetsak godina rada (koji brzo prođu) ne potroši se prskalica toliko da se ne bi moglo sa njome raditi, ali počinje lagano zafrkancija sa crijevima, pa plastičnim dijelovima (a ona je cijela napravljena od plastike i gume osim okvira i pumpe) koji sa vremenom stare, pucaju, i tu je potrebno pojačano održavanje.
117
I glupson ne bi ni pogledao na taj pregib crijeva da mi nije nešta počelo kapati sa prve dizne na toj zadnjoj sekciji . Onda tek shvatim kako mi je crijevo iz nekog razloga bilo prekratko i da se jako našpanalo preko vijka koji drži zadnju sekciju i kao šlag na kraju napukla plastična cijev ( to je kapalo ) koja je u grani i koja drži prve tri dizne u zadnjoj sekciji . Sve to jer je crijavo bilo napeto kao puška ... ništa gas u Đakovo po novu plastičnu cijev ( 43 kn ) pa gas nazad na popravak.
Ako bi morao razmisliti o uzrocima onda bi to bilo prošlogodišnje pucanje sajle koja drži komplet grane u određenoj visini . Nakon pucanja sajle grane su pale skroz do kraja dolje i malo su prerasporedile položaj crijeva a to nisam registrirao ... čini mi se da je tu sve počelo .
Ako bi morao razmisliti o uzrocima onda bi to bilo prošlogodišnje pucanje sajle koja drži komplet grane u određenoj visini . Nakon pucanja sajle grane su pale skroz do kraja dolje i malo su prerasporedile položaj crijeva a to nisam registrirao ... čini mi se da je tu sve počelo .
3
Prije se radilo do 8 km/h a danas se proizvode dizne koje omogućavaju duplo veće ( pa i više ) radne brzine . Osobno peglam 10 - 12 km/h sa Lechler IDN diznama
3
S obzirom da 'peglaš' 10-12 Km/h po parceli, ugradi jaču sajlu koja drži boom sa diznama. Da ne bi opet pukla. Ja radim s 8 km/h jer mi se čini da su vibracije kod brže vožnje pogibjelne za prskalicu. Možda da je ravnije, onda bi možda išao brže, a i zavisi od pripreme i stanja tla. Ali veći radni učinak uvijek je privlačna alternativa...
117
Stranica 7 / 32. • 1 ... 6, 7, 8 ... 19 ... 32
Stranica 7 / 32.
DOPUŠTENJA
Ne moľeą odgovarati na postove.
|
|