AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
LUCERNA
Stranica 8 / 16. • 1 ... 5 ... 7, 8, 9 ... 12 ... 16
Re: LUCERNA
tu ima tacno 2,4ha, da je bilo kise i da sma malo ranije kosio jer sam 2x vec malo zakasnio bio bi sad vec blizu 5-og otkosa
i ja sam i isto ko i ti jučer pokosio 4 otkos al ne mogu reć da je bolji od ovih prijašnjih manje ima bar 30% sigurno
p.s. znači da na tebe ne računam na utovar kad smo isti dan kosili vjerovatno čemo i balirat!
e sad molio bi ove naše stočare ako bi htjeli malo da nam kažu kojim strojevima preokreću lucernu ja sam išao paukom po rosi rano ujutro nekad sa tzv. suncem nekad panonijiom ako može da nam opišu koji dan nakon košnje idu razbacivat koji prevrtat kad sakupljaju i to!
p.s. znači da na tebe ne računam na utovar kad smo isti dan kosili vjerovatno čemo i balirat!
e sad molio bi ove naše stočare ako bi htjeli malo da nam kažu kojim strojevima preokreću lucernu ja sam išao paukom po rosi rano ujutro nekad sa tzv. suncem nekad panonijiom ako može da nam opišu koji dan nakon košnje idu razbacivat koji prevrtat kad sakupljaju i to!
Nemam lucernu zbog nepovoljne zemlje ali znam da ako se hoče napravit kvalitetna sjenaža ili sijeno da je najbitnije imat gnječilicu na kosi. Pretpostavljam da ju ni jedan nema. Što se tiče prevrtanja rano u jutro po rosi ili kasno navačer kad se ponovo malo navlaži. Čima manji gas, najbolje bi bilo sunce jer je dosta nježno prema masi, bar prema pričama vlasnika.
tomi93- Broj postova : 1529
God : 31
Zanimanje : bacc. ing. agr.
Registriran : 28.02.2011
19
→→→ : VIŠE
ja za prevrtanje koristim sunce, primitivan stroj ali za okretanje je je jako dobar, ovako ostavim 2 do 3 dana onda okrenem otkose jos 1-2 dana i onda je to vec dosta suvo, neki kod nas pokose i onda ostave 7-8dana bez okretanja i vjerujem da to ima kvalitet ravan 0
uvjek idem ujutru jer navece nema rose do iza ponoci a onda mi se neda zajebavat a ujutro do 9 bude gotovo i nista ne omlati dok po suncu bez rose ne ostane ni jedan listic
cuo sam da gnjecilica iscijedi sav sok iz lucerne i da je onda smanjena vrijednost te lucerne, mozda nije tako ali eto na par mjesta ljudi to kazu
uvjek idem ujutru jer navece nema rose do iza ponoci a onda mi se neda zajebavat a ujutro do 9 bude gotovo i nista ne omlati dok po suncu bez rose ne ostane ni jedan listic
cuo sam da gnjecilica iscijedi sav sok iz lucerne i da je onda smanjena vrijednost te lucerne, mozda nije tako ali eto na par mjesta ljudi to kazu
najosnovnije je lucerku nikad ne kositi na ćoravo, strogo paziti na vremensku prognozu jer možeš joj raditi što hoćeš, ako pokisne kvalitet drastično opada, pogotovo ako pokisne skoro suha
dakle, što prije razbacivanje razbacivačem i onda u većini slučajeva ne diram dok se ne osuši...ako nije kisla, može se zgrnuti i balirati po najvećoj rosi, neće se upaliti, može biti čak i nešto zelenija
ako je lucerka kisla, strogo čekati da se posuši, po potrebi još jednom okreniti...ta "kišna" vlaga je nekako vrlo podmukla
nemam pauk, nego sunce, ali znam da je ovaj prvi daleko bolji i brži za sakupljanje
dakle, što prije razbacivanje razbacivačem i onda u većini slučajeva ne diram dok se ne osuši...ako nije kisla, može se zgrnuti i balirati po najvećoj rosi, neće se upaliti, može biti čak i nešto zelenija
ako je lucerka kisla, strogo čekati da se posuši, po potrebi još jednom okreniti...ta "kišna" vlaga je nekako vrlo podmukla
nemam pauk, nego sunce, ali znam da je ovaj prvi daleko bolji i brži za sakupljanje
Nemam lucernu zbog nepovoljne zemlje
Isti razlog zbog kojeg i ja nemam lucernu. Imao sam nešto malo i nisam bio zadovoljan jer su se bale uvjek znale probušiti kad bi pale na pokoseno lucerište, a i krave su uvjek rađe jele ljulj nego lucernu.
E vidiš upravo je obrnuto jer ako se hoće postići maximalna kvaliteta gumena gnječilica u obliku valjaka je "must have". Ona zgnječi stabljike pa se krma prije posuši i treba ju manje puta okretati pa samim time i više lista ostane na stabljici.
Najbolje je prebacivati i grabiti rano u jutro dok još ima rose da se sačuva što više lista.
IVAN DF- Broj postova : 359
Registriran : 03.02.2011
12
ako je samo zbog toga onda mi gnjecilica ni ne trebe, osusim kvalitetno i ovako bez razbacicanja da ju je odmah razbacit poslje kosnje to bi bilo pravo i suva bi bila za 2 dana, ne trebaju presusit onda nije ni za sta
Dali je to jedina prednost gnječilice ne znam ali kad je recimo slabiji otkos ko što si ti imao zbog suše onda ni nebi morao razbacivat.
Ja sam imao (i još uvjek imam) nešto malo lucerne i kad god kosim obavezno isti čas i razbacivam a kupim rano u jutro ili kasno navečer i dosta se lista sačuva, mada ja nisam zadovoljan s njom jer se jako kvare bale i krave ju nevole toliko ko jlulj - možda je to zato jer je ima malo pa dok se krave naviknu na nju ja ju potrošim i možda zbog toga nisam vidio dobre rezultate njenog korištenja.
Ja sam imao (i još uvjek imam) nešto malo lucerne i kad god kosim obavezno isti čas i razbacivam a kupim rano u jutro ili kasno navečer i dosta se lista sačuva, mada ja nisam zadovoljan s njom jer se jako kvare bale i krave ju nevole toliko ko jlulj - možda je to zato jer je ima malo pa dok se krave naviknu na nju ja ju potrošim i možda zbog toga nisam vidio dobre rezultate njenog korištenja.
12
ovo je prvi put da cujem da neko kaze da lucerna ne valja, nemam krave ali svuda u svijetu je zovu "kraljica" medju travama pa vjerovatno nije bez razloga
da imam razbacivac vjerovatno bi prije osusio ali i ovako je dobro uvjek idem ujutro jer nemam puno pa ne moram po suncu grabljat
da imam razbacivac vjerovatno bi prije osusio ali i ovako je dobro uvjek idem ujutro jer nemam puno pa ne moram po suncu grabljat
ma nisam, vidio sam te gnječilice, preskupo mi je to jer vjerujem da neces nista brze osusit to zgnjčeno nego razbacano paukom, a ima i previse strojeva koji su tu samo da se uzmu pare, i naravno kud je skuplji stroj kud tezi za odrzavat
ovo je prvi put da cujem da neko kaze da lucerna ne valja, nemam krave ali svuda u svijetu je zovu "kraljica" medju travama pa vjerovatno nije bez razloga
Ne kažem ja da nevalj, samo moje krave rađe jedu ljulj jer ima nježniju stabljiku pa je zbog toga i probavljiviji - dakle manje energije se troši na probavu = više mljeka .
A i već sam napisao da se bale lucerne jako kvare pa kakva mi je onda isplativost ako moram baci pola ili cijelu balu.
Najbolja tehnologija za lucernu je silokombajn i sušara za bale - tada joj nema ravnog.
12
deere power je napisao/la:ma nisam, vidio sam te gnječilice, preskupo mi je to jer vjerujem da neces nista brze osusit to zgnjčeno nego razbacano paukom, a ima i previse strojeva koji su tu samo da se uzmu pare, i naravno kud je skuplji stroj kud tezi za odrzavat
O, iznenadil bi se koliko gnječilica pomaže u bržem sušenju.
Ima više prednosti. Potrebno je manje prolaza paukom ili suncem da bi se osušila masa, voda iz stabljike isparava brže nego na listu a to je i cilj, šačuvati hranjiva u listu i sam list.
Imam ja gnječilicu sa gumiranim valjcima ali pošto kosim ljulj mi se štopala pa sam ju skinula nakon prve košnje.
tomi93- Broj postova : 1529
God : 31
Zanimanje : bacc. ing. agr.
Registriran : 28.02.2011
19
→→→ : VIŠE
pa i to sam vidio na par mjesta da su je ljudi skinuli, da ne radi bas bajno i da bude problema sa stopanjem
deere power je napisao/la:pa i to sam vidio na par mjesta da su je ljudi skinuli, da ne radi bas bajno i da bude problema sa stopanjem
Valci se štopaju kad kose ljulj ili DTS a u lucerni se nebi trebali štopat, pogledaj ovu temu ima slika di Potinger kosilica sa valcima kosi 16 km/h .
Za ljulj i ostale trave su metalne udaraljke a za lucernu i djeteline gumeni valjci.
12
ne razumijem ovo "Izgleda da se više sijeno prodavati isplati, nego imati njivu."
a prodajem po 1kg/1kn
a prodajem po 1kg/1kn
Jel ti se više to isplati raditi ili njivu imati zasijanu? Ili je to da strojevi ne stoje beskorisno?
fino dp nema šta moja još stoji kako je pokošena ljepo je vrijeme pa ne žurim u subotu vjerovatno presanje
fino ste rekli kako sušite lucernu ja uglavnom pokosim imam "češljaru" okrenem za rose ako je otkos debel ako nije ni ne okrečem poslje pokupim ostavim tako da još malo uvene i onda baliram!
fino ste rekli kako sušite lucernu ja uglavnom pokosim imam "češljaru" okrenem za rose ako je otkos debel ako nije ni ne okrečem poslje pokupim ostavim tako da još malo uvene i onda baliram!
pavinjak i to sam moro sijat i spricat i bacat gnojivo, radim to eto dok ima kupaca kad en bude nikom trebalo necu je vise sijat
andro i ja cu u subotu jer mi ovaj ne moze prije e sad ne znam da cu morat opet okretat jer sam jutros skupio za baliranje ko sto se vidi na slikama, ne znam oce moc presa sve pokupit ako se slegna za ta 2 dana ili ne moram nista dirat
andro i ja cu u subotu jer mi ovaj ne moze prije e sad ne znam da cu morat opet okretat jer sam jutros skupio za baliranje ko sto se vidi na slikama, ne znam oce moc presa sve pokupit ako se slegna za ta 2 dana ili ne moram nista dirat
Stranica 8 / 16. • 1 ... 5 ... 7, 8, 9 ... 12 ... 16
Stranica 8 / 16.
DOPUŠTENJA
Ne moľeą odgovarati na postove.