AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
Poticaji u poljoprivredi (1)
Stranica 25 / 40. • 1 ... 14 ... 24, 25, 26 ... 32 ... 40
Re: Poticaji u poljoprivredi (1)
paor je napisao/la:mene više brine 2012. jer kako stvari stoje, ukida se premija po litri
ove godine je smanjen iznos potpore po krave na 836 kn i potpore su izgubile krave koje nisu u mliječnoj kontroli
ukida se potpora za tov svinja
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2010_07_92_2590.html
ovaj Zakon bi svatko od nas trebao pročitat (barem od članka 25 na dalje), posebice jer ima ljudi koji još ni neznaju što će se dogodit, kako i kada iskoristit poticaje "iz budućnosti", nakon ulaska u EU.
Zanimljiv je i članak 59 (zar u ovaj članak ne spada i premija po litri mlijeka, jer piše ovako:
"Članak 59.
(1) Republika Hrvatska će osigurati nacionalna sredstva za državnu pomoć u prijelaznom razdoblju za poljoprivrednike u posebno osjetljivim sektorima tijekom razdoblja od 2012. do 2014. godine.").
tomo_MF- Broj postova : 1298
Registriran : 03.06.2009
13
I stavak 3. je zanimljiv:
(3) Ukoliko ukupna vrijednost zahtjeva za državnu pomoć u pojedinim sektorima premaše raspoloživa sredstva jedinični iznosi proporcionalno će se smanjiti.
(3) Ukoliko ukupna vrijednost zahtjeva za državnu pomoć u pojedinim sektorima premaše raspoloživa sredstva jedinični iznosi proporcionalno će se smanjiti.
odmahsad- Broj postova : 101
Registriran : 31.12.2010
1
odmahsad je napisao/la:Pazi, ovo još nisam vidio. Ovako nepregledan popis i to po imenima, a ne prezimenima. I osiječka županija je vjerojatno Osiječko-Baranjska županija.
http://www.poljoprivredni-forum.biz/potpore-h5.htm
Meni je trebalo neko vrijeme da sebe nadjem niti ja nisam mogao vjerovati da su ovakvu papazijaniju pustili u javnost. Malo ime i prezime, malo prezime i ime, pa sve slozeno po abecedi. Kolike novce su ulozili u inforamtiku, a sve poticaje vode u jednoj excel fajli ..... a radi se omilijardama ...
Smiljan- Broj postova : 1988
Zanimanje : Staro gunđalo sa crnim rokovnikom
Registriran : 13.03.2008
2
→→→ : VIŠE
Smiljane izravna plaćanja možeš malo pojasnit o čemu je riječ, našao sam sebe ali taj iznos nije mi poznat u nikakvu isplatu ne uklapa se. Vidim neki imaju ogromske isplate a gotovo da se ne bave poljoprivredom.
Pokušavam kroz zakon pojasnit ali !?!?!?!?!?????
Pokušavam kroz zakon pojasnit ali !?!?!?!?!?????
DF 95- Broj postova : 569
God : 51
Zanimanje : ratar
Registriran : 12.04.2010
23
joj ne znam napamet. morao bih kopaiti po propisima. Uglavnom objavili su papazijaniju (malo po imenu i prezimenu, malo po prezimenu i imenu, malo bez imena, malo sa napisanim poljoprivredno gospodarstvo u nazivu, ... ) od tri pdf fajle, a netko sa foruma se potrudio malo programirati i napraviti ovu tražilicu.
Fajle objavljene na stranicama Ministarstva su
V1 Pregled isplata potpora po korisnicima u modelu izravnih plaćanja i ribarstva za razdoblje od 01.01.2009. - 31.12.2009.pdf
Pregled isplata potpora po korisnicima u modelu izravnih plaćanja i ribarstva za razdoblje od 01.01.2009. - 31.12.2009.pdf
Ostali_modeli_potpora_2009.pdf
Fajle objavljene na stranicama Ministarstva su
V1 Pregled isplata potpora po korisnicima u modelu izravnih plaćanja i ribarstva za razdoblje od 01.01.2009. - 31.12.2009.pdf
Pregled isplata potpora po korisnicima u modelu izravnih plaćanja i ribarstva za razdoblje od 01.01.2009. - 31.12.2009.pdf
Ostali_modeli_potpora_2009.pdf
2
evo, sad mi je ponovno trebalo dobrih 15 minuta da sam sebe nadjem. Cini mi se da je prvo stocarstvo i ratarstvo, drugo trajni nasadi, a trece kapitalna i to izmjesano jer su meni i kapitalna i poticaj za podizanje trajnih nasada strpali u jednu cifru
Covjek bi pomislio da su namjerno tako izmjesali da se teze moze naci, ali posto sam vidio nacin na koji oni sami vode podatke sklon sam misliti da to nije namjerno nego ni sami nemaju bolje podatke. Toliko je rasulo u tim poticajima da , cini mi se, ni oni sami nemaju transparentnu bazu podataka.
Covjek bi pomislio da su namjerno tako izmjesali da se teze moze naci, ali posto sam vidio nacin na koji oni sami vode podatke sklon sam misliti da to nije namjerno nego ni sami nemaju bolje podatke. Toliko je rasulo u tim poticajima da , cini mi se, ni oni sami nemaju transparentnu bazu podataka.
2
tražilica je napravljena iz dostupnih pdf-ova i bilo bi malo puno tražiti od "programera" da posloži ispravnu nomenklaturu, dakle, papazijanija nije napravljena da ispravlja nečiju papazijaniju
Plaćanja u biljnoj proizvodnji
Osnovno plaćanje po poljoprivrednoj površini
Članak 28.
(1) Korisnici podnose godišnje zahtjev za osnovno plaćanje po poljoprivrednoj površini.
(2) Jedinični iznos osnovnog plaćanja po poljoprivrednoj površini različit je za livade i pašnjake i ostale vrste korištenja zemljišta.
(3) Ostale vrste korištenja zemljišta iz stavka 2. ovoga članka znače uzgoj:
– žitarica, i to: pšenice, raži, kukuruza, ječma, zobi, prosa, pšenoraži (triticale), sirka, heljde i ostalih žitarica,
– uljarica, i to: suncokreta, uljane repice, tikve uljanice i ostalih uljarica,
– soje,
Evo malo možda stupidno pitanje ,ali zašto je soja izdvojena zar ona ne spada pod uljarice ili i poticaj je za nju dugo bio manji tj 1660kn a recimo suncokret 2250kn.
A drugo kad gledaš soja može da se koristi na više načina, dali sam stime sam sebi dao odgovor ili i po meni poslije pšenice i kukuruza soja je zasigurno hvale vrjedna kultura, pa mi nikada nije bilo jasno zašto ju država manje poticala nego večinu drugih kultura.
Osnovno plaćanje po poljoprivrednoj površini
Članak 28.
(1) Korisnici podnose godišnje zahtjev za osnovno plaćanje po poljoprivrednoj površini.
(2) Jedinični iznos osnovnog plaćanja po poljoprivrednoj površini različit je za livade i pašnjake i ostale vrste korištenja zemljišta.
(3) Ostale vrste korištenja zemljišta iz stavka 2. ovoga članka znače uzgoj:
– žitarica, i to: pšenice, raži, kukuruza, ječma, zobi, prosa, pšenoraži (triticale), sirka, heljde i ostalih žitarica,
– uljarica, i to: suncokreta, uljane repice, tikve uljanice i ostalih uljarica,
– soje,
Evo malo možda stupidno pitanje ,ali zašto je soja izdvojena zar ona ne spada pod uljarice ili i poticaj je za nju dugo bio manji tj 1660kn a recimo suncokret 2250kn.
A drugo kad gledaš soja može da se koristi na više načina, dali sam stime sam sebi dao odgovor ili i po meni poslije pšenice i kukuruza soja je zasigurno hvale vrjedna kultura, pa mi nikada nije bilo jasno zašto ju država manje poticala nego večinu drugih kultura.
pege25- Broj postova : 5212
God : 50
Registriran : 18.09.2010
131
(1) Republika Hrvatska će osigurati nacionalna sredstva za državnu pomoć u prijelaznom razdoblju za poljoprivrednike u posebno osjetljivim sektorima tijekom razdoblja od 2012. do 2014. godine.tomy je napisao/la:paor je napisao/la:mene više brine 2012. jer kako stvari stoje, ukida se premija po litri
ove godine je smanjen iznos potpore po krave na 836 kn i potpore su izgubile krave koje nisu u mliječnoj kontroli
ovaj Zakon bi svatko od nas trebao pročitat (barem od članka 25 na dalje), posebice jer ima ljudi koji još ni neznaju što će se dogodit, kako i kada iskoristit poticaje "iz budućnosti", nakon ulaska u EU.
Zanimljiv je i članak 59 (zar u ovaj članak ne spada i premija po litri mlijeka, jer piše ovako:
"Članak 59.
(1) Republika Hrvatska će osigurati nacionalna sredstva za državnu pomoć u prijelaznom razdoblju za poljoprivrednike u posebno osjetljivim sektorima tijekom razdoblja od 2012. do 2014. godine.").
(2) Sredstva državne pomoći odnose se na proizvodno vezana plaćanja za šećernu repu, ekstra djevičansko i djevičansko maslinovo ulje, duhan, mliječne krave i rasplodne krmače, a osiguravaju se u Državnom proračunu.
Zanimljivo prošle godine radio sam 49 ha, jedna Ž osaba radila je 10 ha, povrća nešto sitno kod mene piše 15000 kn kod nje 51000.Stočarstvo se ne bavi, kapitalna jedino ako nije imala za novi Passat drugo ništ nije kupovala.
Zadnja promjena: DF 95; 3/1/2011, 10:07; ukupno mijenjano 1 put.
23
Kod mene sve štima vezano za pregled poticaja,nezamaram se pješke tražeči izaberem županiju ukucam u tražilicu željeno ime i prezime i evo me.Izračunato mi je sve točno koliko sam i dobio potpora ,evo i kolega koji ima mješano gospodarstvo kaže da je sve zbrojeno skupa.
pege25- Broj postova : 5212
God : 50
Registriran : 18.09.2010
131
Mislim da im podatci nisu točni!
(Kada se netko tobože bavi poljoprivredom a dobije toliki iznos a vidim ima toga...i veći iznosa)
(Kada se netko tobože bavi poljoprivredom a dobije toliki iznos a vidim ima toga...i veći iznosa)
23
pege25 je napisao/la:Kod mene sve štima vezano za pregled poticaja,nezamaram se pješke tražeči izaberem županiju ukucam u tražilicu željeno ime i prezime i evo me.Izračunato mi je sve točno koliko sam i dobio potpora ,evo i kolega koji ima mješano gospodarstvo kaže da je sve zbrojeno skupa.
može se kliknuti i na naslov pojedine kolumne (korisnik, naselje, iznos) pa se onda posloži po tom kriteriju
DF 95 je napisao/la:Mislim da im podatci nisu točni!
da li si u originalnim pdf-ovima pogledao ispravnost...pribojavam se da prilikom konverzije u bazu, nije došlo do pogrešaka...u tom slučaju moram ukloniti tražilicu jer ne bih želio stojati iza krivih podataka
Papazijanija je jedino ovo sto Ministarstvo (sada Agencija) vodi. Ovo sto je ovdje objavljeno je jedan hvale vrijedan uradak. Naravno da je nemoguce iz suludih podataka i jos ludjeg nacina rada u Ministarstvu (sada Agencija) napraviti ista bolje nego sto je napravljeno.paor je napisao/la:tražilica je napravljena iz dostupnih pdf-ova i bilo bi malo puno tražiti od "programera" da posloži ispravnu nomenklaturu, dakle, papazijanija nije napravljena da ispravlja nečiju papazijaniju
Dakle, ne govorim o tome sto je ovdje objavljeno vec o onome sto su je Ministarstvo objavilo. Informaticki govoreci, voditi nesto izmjesano po imenu_prezimenu i prezimenu_imenu i onda to jos rastaviti po zupanijama i sortirati, te objaviti u PDF formi je nesto vrlo biserno. Ili bolje to nego da su objavili original Excel fajlu u kojoj su se milijarde drzavnih novaca evidentirale pa da se sramotimo pred cijelim svijetom.
(inace, i ja sam ove pedefove probao preseliti u nesto citljivije ali nisam uspio. Odnosno, uspio sam, ali sam onda skuzio da mi dio podataka fali)
2
ovo su klasični poticaji:
http://www.mps.hr/UserDocsImages/Potpore/Pregled%20isplata%20potpora%20po%20korisnicima%20u%20modelu%20izravnih%20pla%C4%87anja%20i%20ribarstva%20za%20razdoblje%20od%2001.01.2009.%20-%2031.12.2009.pdf
ovo su kapitalna ulaganja, isplate za element.nepogode, potpore dohotku i sl:
http://www.mps.hr/UserDocsImages/Potpore/Ostali_modeli_potpora_2009.pdf
kada vam se željena stranica učita(ovisno o računalu i programu kojima raspolažete neki brže, a nekima treba i nekoliko minuta) u polje FIND ukucajte željenu riječ ( ja ukucam ime mog mjesta) i onda pritisnite search prozorčić ili enter tipku i pričekajte malo ipak ima preko 2500stranica za pretražiti.
http://www.mps.hr/UserDocsImages/Potpore/Pregled%20isplata%20potpora%20po%20korisnicima%20u%20modelu%20izravnih%20pla%C4%87anja%20i%20ribarstva%20za%20razdoblje%20od%2001.01.2009.%20-%2031.12.2009.pdf
ovo su kapitalna ulaganja, isplate za element.nepogode, potpore dohotku i sl:
http://www.mps.hr/UserDocsImages/Potpore/Ostali_modeli_potpora_2009.pdf
kada vam se željena stranica učita(ovisno o računalu i programu kojima raspolažete neki brže, a nekima treba i nekoliko minuta) u polje FIND ukucajte željenu riječ ( ja ukucam ime mog mjesta) i onda pritisnite search prozorčić ili enter tipku i pričekajte malo ipak ima preko 2500stranica za pretražiti.
JACA- Broj postova : 252
God : 31
Registriran : 27.12.2010
-8
paor je napisao/la:(1) Republika Hrvatska će osigurati nacionalna sredstva za državnu pomoć u prijelaznom razdoblju za poljoprivrednike u posebno osjetljivim sektorima tijekom razdoblja od 2012. do 2014. godine.tomy je napisao/la:paor je napisao/la:mene više brine 2012. jer kako stvari stoje, ukida se premija po litri
"Članak 59.
(2) Sredstva državne pomoći odnose se na proizvodno vezana plaćanja za šećernu repu, ekstra djevičansko i djevičansko maslinovo ulje, duhan, mliječne krave i rasplodne krmače, a osiguravaju se u Državnom proračunu.
ok, ajde vidi članak 42., 43., i posebno članak 45. u kojem se spominje mlijeko...
13
(4) Gornja granica Nacionalne rezerve se utvrđuje na način da korisnici osnovnog plaćanja po poljoprivrednoj površini pri izračunu prava na regionalno plaćanje ne budu u nepovoljnijem položaju u odnosu na razinu plaćanja u referentnom razdoblju.
(5) Referentno razdoblje za utvrđivanje visine Nacionalne rezerve za dodjelu dodatnih prava na plaćanje korisnicima u osjetljivim sektorima iz stavka 1. ovoga članka je 2011. godina.
(6) Način i uvjete za dodjelu dodatnih prava na plaćanje iz Nacionalne rezerve propisat će ministar posebnim propisom.
Dok ne vidim taj poseban propis, to je meni u maglovitoj sferi, međutim definitivno je činjenica da dosadašnjeg modela premiranja mlijeka neće više biti.
Zasad si (4) i (5) tumačim tako da ako mi kao mlijekaru sve ostale potpore ne pokrivaju iznos dobiven u referentnom razdoblje (2011.), država mi poravnava iz nacionalne rezerve. To znači da su u 2012.-2014. litre nebitne.
Uzevši u obzir da se posebni propis mora donijeti za svaku godinu, da će nacionalna rezerva možda biti sve manja, da će isplata sa te osnove biti prolongirana max moguće - ja to vidim kao tiho i bespovratno gašenje premija po litri mlijeka.
Nitko sretniji od mene ako griješim jer u suprotnom ode Mile k
(5) Referentno razdoblje za utvrđivanje visine Nacionalne rezerve za dodjelu dodatnih prava na plaćanje korisnicima u osjetljivim sektorima iz stavka 1. ovoga članka je 2011. godina.
(6) Način i uvjete za dodjelu dodatnih prava na plaćanje iz Nacionalne rezerve propisat će ministar posebnim propisom.
Dok ne vidim taj poseban propis, to je meni u maglovitoj sferi, međutim definitivno je činjenica da dosadašnjeg modela premiranja mlijeka neće više biti.
Zasad si (4) i (5) tumačim tako da ako mi kao mlijekaru sve ostale potpore ne pokrivaju iznos dobiven u referentnom razdoblje (2011.), država mi poravnava iz nacionalne rezerve. To znači da su u 2012.-2014. litre nebitne.
Uzevši u obzir da se posebni propis mora donijeti za svaku godinu, da će nacionalna rezerva možda biti sve manja, da će isplata sa te osnove biti prolongirana max moguće - ja to vidim kao tiho i bespovratno gašenje premija po litri mlijeka.
Nitko sretniji od mene ako griješim jer u suprotnom ode Mile k
da, poravnavat će ako će bit novaca u "nacionalnoj rezervi" i dok ministarstvo smisli taj neki poseban propis, potrajat će...
13
nema brige, ove su godine izbori, a poslije i tako i tako sve ide u q.....
2
Jutros me jedan poznanik pitao dali je istina da se poticaji za krave i mlijeko ukidaju?
Nemam pojma, a i kako da saznam kad u zakonu piše jedno a onda netko donese neki naputak o tumačenju zakona, ili pravilnik, ili izmjenu zakona.... pa kako da ja onda planiram budućnost svog gospodarstva???
Nemam pojma, a i kako da saznam kad u zakonu piše jedno a onda netko donese neki naputak o tumačenju zakona, ili pravilnik, ili izmjenu zakona.... pa kako da ja onda planiram budućnost svog gospodarstva???
-8
NN 92/10, 24.7.2010.
ODLUKU
O PROGLAŠENJU ZAKONA O DRŽAVNOJ POTPORI POLJOPRIVREDI I RURALNOM RAZVOJU
Teži uvjeti gospodarenja u poljoprivredi do:
– 800,00 kn/ha za brdsko-planinska područja i otoke
– 480,00 kn/ha za ostala područja
Vazeca odluka o visini poticaja. Zanima me sta znači ta ostala područja? Dali možda ulazi ppds u to,ili manje brdovita mjesta ,ili sta?Dali je netko upuncen da pojasni?
ODLUKU
O PROGLAŠENJU ZAKONA O DRŽAVNOJ POTPORI POLJOPRIVREDI I RURALNOM RAZVOJU
Teži uvjeti gospodarenja u poljoprivredi do:
– 800,00 kn/ha za brdsko-planinska područja i otoke
– 480,00 kn/ha za ostala područja
Vazeca odluka o visini poticaja. Zanima me sta znači ta ostala područja? Dali možda ulazi ppds u to,ili manje brdovita mjesta ,ili sta?Dali je netko upuncen da pojasni?
-8
ja sam na podruciju PDS, ali nema od tih poticaja nista ili smo samo svi malo glupi pa ne znamo iskoristit ili jednostvano nepostoji niko kome bi s emogli obratit za takvo sta a i ako nesto zna o tome suti kao zaliven
Stranica 25 / 40. • 1 ... 14 ... 24, 25, 26 ... 32 ... 40
Similar topics
» Poticaji u poljoprivredi
» Poticaji u poljoprivredi (2)
» Poticaji u poljoprivredi (3)
» Poticaji u poljoprivredi (3)
Stranica 25 / 40.