AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
IPARD
Stranica 2 / 2. • 1, 2
Re: IPARD
U ipard mogu i ratari ako grade silose i objekte za skladištenje i doradu ili preradu. Jedina je 'kvaka' u tome da se ima još 40-ak dana za sakupiti dokumentaciju da se podnese zahtjev. I oprema mora biti proizvedena u EU (ili možda i HR?). To bi se dalo osporiti jer nisu jednaki uvijeti za sve proizvođače opreme (a kako su usta često puna 'pravde' i jednakosti za sve političarima u EU...). Tko skupi dokumentaciju za 40 dana, svaka mu dala.
Fidelito- Broj postova : 4471
Zanimanje : Poljoprivrednik - ministar
Registriran : 17.05.2008
117
Biti će novi natječaj nakon ovoga .
Nego kako da napravim halu za strojeve pod IPARD programom
Nego kako da napravim halu za strojeve pod IPARD programom
pingo- Broj postova : 4918
Registriran : 09.03.2008
3
→→→ : VIŠE
Prije nekog vremena sam bio pozvan na nekakvo informativno predavanje vezano za provedbu IPARD programa i tamo je bilo riječi da će se natječaji za ipard učestalo ponavljati sve tamo do 2013 godine. U svakom tom natječaju bit će obuhvaćene razne grane poljoprivredne proizvodnje. U trenutnom natječaju koji je u tijeku (i na koji se neću prijavljivati jer mi je premalo vremena preostalo do isteka roka natječaja za prikupljanje papira) za ratare je bila zanimljiva tema o poticanju izgradnje vlastitog silosa i sušare. Ako sam ja dobro shvatio u svakom su tom natječaju zadani neki kriteriji ili gabariti. Ako unutar unaprijed točno definiranih gabarita prepoznaš svoje gospodarstvo, to je već više od pola posla! Dakle, sve funkcionira po nekoj formuli=algoritmu koji je zadan u gabaritima OD-DO (npr. Više OD 20 ha vlastitog zemljišta, nositelj gospodarstva mlađi OD 40 god, kapacitet silosa OD 100 DO 1000 tona itd, itd, itd.... ima jaako puno sličnih kriterija). Kada sve te kriterije posložiš jedan za drugim onda pokušaš svoje gospodarstvo "provući" kroz te kriterije i vidiš da li stvar funkcionira u tvom slučaju, ako ne onda čekaš idući natječaj i pokušaš se ponovno pronaći...
agrotehničar- Broj postova : 169
Registriran : 21.04.2008
1
Vratite nam kapitalna a IPARD i Evropu si zabijete tamo gdje sunce ne sja !
Jedino to imam za reći .
Jedino to imam za reći .
pingo- Broj postova : 4918
Registriran : 09.03.2008
3
Takav je otprilike bio i moj komentar kada sam preslušao tu silu informacija o ipardu!!pingo je napisao/la:Vratite nam kapitalna a IPARD i Evropu si zabijete tamo gdje sunce ne sja !
Jedino to imam za reći .
1
Kako ide sa tim ipardom.
Npr sa slucajem svoje susare i silosa.
Ako udovoljavas uvijetima i skupis dokumentaciju koliko dobijes love za isti projekat?
Pitam za postotke.
Npr sa slucajem svoje susare i silosa.
Ako udovoljavas uvijetima i skupis dokumentaciju koliko dobijes love za isti projekat?
Pitam za postotke.
50%, u nekim posebnim slučajevima ako tvoje gospodarstvo (odnosno njegov nositelj) ispunjava još dodatnih desetak uvjeta koji su precizno zadani, onda 75% od ukupne bruto vrijednosti investicije.
1
Jel moze malo pojasnjenje tog iparda.
Npr ako ja zelim ici na natjecaj za izgradnju mini susare za voce zanima me kako bi to islo.
Prikupim papire i sve sto treba i npr da to kosta 200.000kn a ocekujem od njih 50% dali ovih 100.000kn moram imati u keshu ili moze preko krede?
I dali tih 50% povrata dobijes nakon ulaganja i izgradnje ili dobijes dio po dio za placanje potrebnih ulaganja (materijal,oprema i slicno) ?
Evo kako ide sa postocima:
POSTOTAK POTPORE - do 50% ukupnog iznosa prihvatljivog ulaganja osim u slučajevima:
a) do 55% ukupnog iznosa prihvatljivog ulaganja koje provodi mladi poljoprivrednik (mlađi od 40 godina starosti u vrijeme kada se donosi odluka za dodjelu sredstava, uz uvjet posjedovanja odgovarajuće stručnosti i profesionalnih vještina),
b) do 60% ukupnog iznosa prihvatljivog ulaganja za ulaganja u planinskim područjima,
c) do 65% ukupnog iznosa prihvatljivog ulaganja za ulaganja u planinskim područjima koje provodi mladi poljoprivrednik (mlađi od 40 godina starosti u vrijeme kada se donosi odluka za dodjelu sredstava, uz uvjet posjedovanja odgovarajuće stručnosti i profesionalnih vještina),
d) do 75% ukupnog iznosa prihvatljivog ulaganja: - za ulaganja u područja pogođenim izvanrednim prirodnim katastrofama, - za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva za provedbu EU Direktive 91/676/EEC vezane uz zaštitu vode od onečišćenja uzrokovanih nitratima iz poljoprivrednih izvora.
Npr ako ja zelim ici na natjecaj za izgradnju mini susare za voce zanima me kako bi to islo.
Prikupim papire i sve sto treba i npr da to kosta 200.000kn a ocekujem od njih 50% dali ovih 100.000kn moram imati u keshu ili moze preko krede?
I dali tih 50% povrata dobijes nakon ulaganja i izgradnje ili dobijes dio po dio za placanje potrebnih ulaganja (materijal,oprema i slicno) ?
POSTOTAK POTPORE - do 50% ukupnog iznosa prihvatljivog ulaganja osim u slučajevima:
a) do 55% ukupnog iznosa prihvatljivog ulaganja koje provodi mladi poljoprivrednik (mlađi od 40 godina starosti u vrijeme kada se donosi odluka za dodjelu sredstava, uz uvjet posjedovanja odgovarajuće stručnosti i profesionalnih vještina),
b) do 60% ukupnog iznosa prihvatljivog ulaganja za ulaganja u planinskim područjima,
c) do 65% ukupnog iznosa prihvatljivog ulaganja za ulaganja u planinskim područjima koje provodi mladi poljoprivrednik (mlađi od 40 godina starosti u vrijeme kada se donosi odluka za dodjelu sredstava, uz uvjet posjedovanja odgovarajuće stručnosti i profesionalnih vještina),
d) do 75% ukupnog iznosa prihvatljivog ulaganja: - za ulaganja u područja pogođenim izvanrednim prirodnim katastrofama, - za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva za provedbu EU Direktive 91/676/EEC vezane uz zaštitu vode od onečišćenja uzrokovanih nitratima iz poljoprivrednih izvora.
pozz
Najprije pozdrav svim članovima foruma pošto sam novicodexnox je napisao/la:Jel moze malo pojasnjenje tog iparda.
Ovako po mojim saznanjima sam financiraš svoj projekt zanči za početak potrebnu dokumentaciju ako konkretno to pitaš uvjet je da ti projekt prođe na natječaju i tek nakon završene investicije možeš očekivat povrat sredstava u roku 14 dana ide isplata.Neznam što bi se moralo dogodit da te banka prati sa kreditom ako ti i odobre projekt u sklopu iparda,tj da dobiješ potrebnu lovu za tekuće troškove bez hipoteke unaprijed.neznam dal sam se dobro izrazi al nadam se da shvaćaš
stipecar- Broj postova : 3
Registriran : 15.02.2010
0
Neznam što bi se moralo dogodit da te banka prati sa kreditom ako ti i odobre projekt u sklopu iparda,tj da dobiješ potrebnu lovu za tekuće troškove bez hipoteke unaprijed
u tom slučaju tražiš drugo jamstvo, najčešće pomoć od HBOR
@codexnox
znam za jednu državnu sušaru tu u okolici koja propada...ipard uvjetuje da projekat živi 5g i vjerovatno su neumoljivi u slučaju kršenja te klauzule...u ova surova vremena ne treba ni to zaboraviti
Hoćeš reć da bi te hbor pratio u tom slučaju?paor je napisao/la:Neznam što bi se moralo dogodit da te banka prati sa kreditom ako ti i odobre projekt u sklopu iparda,tj da dobiješ potrebnu lovu za tekuće troškove bez hipoteke unaprijed
u tom slučaju tražiš drugo jamstvo, najčešće pomoć od HBOR
@codexnox
znam za jednu državnu sušaru tu u okolici koja propada...ipard uvjetuje da projekat živi 5g i vjerovatno su neumoljivi u slučaju kršenja te klauzule...u ova surova vremena ne treba ni to zaboraviti
Znači dovoljno je imat ideju po tebi da te institucije prate i financiraju bez tvog kapitala?
Neznam bas jesmo na istoj valnoj duljini ali...čisto sumnjam.mozda ako imas projekt extra velike isplativosti i osiguranog plasmana na tržište što bi morao predočit sa ugovorima o otkupu koje tesko dobijes ako već nemaš proizvodnju u punom pogonu.možda sam u krivu ispravi me molim Te.
0
izvršenje takvog poljoprivrednog projekta ima puno više koraka nego si ih ti sad opisao i barem smo mi tu u nekoj prednosti jer na osnovu našeg statusa, preporukama poljoprivrednih agencija i kojkakvih rupa, svakakvi projekti su prolazili, ipardom nešto teže, ali ne i nemoguće
hbor ti može garantirati do 50% kredita, ali ako ti nemaš ništa svoje garancije onda je najbolje prodati svoju ideju ili se obrati anđelima
hbor ti može garantirati do 50% kredita, ali ako ti nemaš ništa svoje garancije onda je najbolje prodati svoju ideju ili se obrati anđelima
nisam naveo sve faze naravno al sam naveo onu koju je najbitnija a to je plasman i naplata proizvoda na trzistupaor je napisao/la:izvršenje takvog poljoprivrednog projekta ima puno više koraka nego si ih ti sad opisao i barem smo mi tu u nekoj prednosti jer na osnovu našeg statusa, preporukama poljoprivrednih agencija i kojkakvih rupa, svakakvi projekti su prolazili, ipardom nešto teže, ali ne i nemoguće
ako ti to nije kristalno definirano i razradeno nemas sto trazit kod ikakvih iparda i hbora bez obzira imao ti kapital il ne.
Anđeli su kao opcija ok.
0
zrine89 je napisao/la:zanimljivo da za taj natjecaj mogu ici,mlijekari,stočari,proizvodači masline, ali ratari ne ili sam ja to krivo procitao
ratari mogu ali za izgradnju skladišnih kapaciteta i sušenje
www.kontakt.com.hr- Broj postova : 6
Registriran : 08.07.2010
0
Bećarina pusta je napisao/la:@Flackmaster: Koliko znam da se čika T. javio na SAPARD pa nije prošao, no nisam 100% siguran u tu informaciju. Veličina pojednica, OPG-a, tvrtke... nije bitna kod dobivanja tih sredstava. Znam za dva subjekta koji idu na natječaj za sredstva iz IPARD-a, a jedan je već povukao sredstva iz SAPARD-a. Vrlo je bitno imati što bolji (kvalitetniji) program, organizaciju i realizaciju istog. Ako se i prođe na natječaju kontrole su rigorozne pa ako se čovjek nepridržava zadanih pravila igre vrlo lako može ostati bez sredstava. Slažem se da je količina potrebnih papira stvarno velika, no u konačnici to ide u prilog podnositelju zahtjeva tj. potencijalnom korisniku sredstava jer se smatra da znaš što te čeka u daljnjem poslu i da želiš zaista raditi po PS-u. Ima tu i malo pretjerivanja u nekim stvarima, al treba i to proći da bi se došlo do željenog rezultata.
Jedan od problema zašto se nije povuklo više novaca iz SAPARD-a je i nedovoljna obučenost stručnih službi (i tvrtki) koje pomažu podnositelju zahtjeva da napravi što kvalitetniji program i tako prođe na natječaju. Hoće li tako biti i sa IPARD-om to ćemo još vidjeti.
kolega, mi s,o prošli SAPARD i mogu ti reći da to nije ništa strašno....ni kontrola ni ništa čak što više vrlo su fleksibilni....
0
pingo je napisao/la:Ipak je 180 miliona € . Zamisli samo da dobijemo 180 milijardi € ... kukuleleee . Pa poklali bi smo se . Ovo što kažeš da bi mi to trebali sve povući a ne vratiti nazad njima u veliki kazan nije moguće . Eto neki dan u poljoprivrednoj emisiji smo vidjeli primjer čovjeka iz moje okolice koji ganja papire za IPARD ( tada Sapard ) već godinu i pol dana . Do sada je potrošio 200.000 kn a još prognozira najmanje 50.000 kn dok sve potrebno ne pokupi . Pa tko je tu lud a tko normalan ? Četvrt miliona baciš od ukupne investicije od mislim 3 miliona kuna a da ne spominjem kako na glavi već sada kose nema a ciglu i malter omirisao nije a gdje još ono da on i njegova djeca svoje kosti moraju u tome objektu ostaviti !
za ostvarivanje IPARD tvrdim ,jer smo prošli to sve, potrebno je max 150.000,00 kuna i od toga dobiješ 50% natrag....savjet svima uzmite konzultante za izradu svega i vežite ga klauzulom u ugovoru ako nedobije IPARD plaćate samo priznate troškove (put, reprezentaciju, gorivo) a naknadu ne
0
raspisan je novi ipard natječaj, pa tko voli nek izvoli...
http://www.ipard.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=54&Itemid=35
http://www.ipard.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=54&Itemid=35
Ja jednostavno nemam živaca za tu dokumentaciju!
JACA- Broj postova : 252
God : 31
Registriran : 27.12.2010
-8
Stranica 2 / 2. • 1, 2
Stranica 2 / 2.
DOPUŠTENJA
Ne moľeą odgovarati na postove.