AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
Prikolice
Stranica 9 / 41. • 1 ... 6 ... 8, 9, 10 ... 25 ... 41
Re: Prikolice
Smiljan je napisao/la:Zanimaju me iskustva sa kacenjem jednoosovinske prikolice na gornju potezicu na IMT539. Koliko to utjece na stabilnost? Dali je uopce moguce bez opasnosti od ostecenja traktora (u prvom redu mislim na ona dva donja sarafa na koju je gornja poteznica oslonjena) ili prevrtanja voziti npr 2.5-3 tone? Zanima me "klasicna" jednoosovinku sa kotacima u zadnjem dijelu prikolice? Zvonimire, npr. kao ova tvoja rucni rad ili tehnostrojka pa se mozda nesto i dogovorimo za prvu
Znam da cu kad tad morati nabaviti donju poteznicu, ali trenutno je nemam ... ... ili je to mission impossible
Dade se jeftino napraviti donju poteznicu s klinom, naročito ako netrebaš i kardan istovremeno. Moj susjed je to napravil i služilo je (dok nije prodal traktor) bez problema.
Mogu ti pomoći u konstrukciji (i dati izrezati čelik)...
Kaj se tiče kvačenja gore, kao prikolica za gnoj ili sijeno: može za gornju kuku, no zaboravi guranje u rikverc jer vjerojatno nebu išlo. A kad ideš naprijed u brijeg, dizalo bude prednji kraj traktora.
Pošalji slike kuku koju ti imaš napravljenu.
Zvonimir- Broj postova : 2509
God : 59
Registriran : 14.03.2008
10
→→→ : VIŠE
@zvonimir:zašto ne bi išlo u rikverc??ja svoju šumsku(jednoosovinku) kačim tu gore i ide u rikverc bez problema sa 3 metra drva...
@abrkili, koliki je pritisak na traktor kad ides sa 3m drva, odnosno gdje se nalaze kotaci na prikolici? Mene muci dali bi pritisak od npr. 1-1.5 tone na gornju poteznicu traktora bio prejak za poteznicu (odnosno za sarafe na kojima stoji jer mi je poteznica rekao bih dosta cvrsta. Nazalost nemam sliku da to posvjedocim) i dali bi to cinilo traktor, ajmo reci, nesigurnim, odnosno dali bi ga propinjalo posto je pritisak na visoj tocki nego kad se rudo kaci na donju poteznicu? Govorim o "klasicnom" dizajnu jednoosovinki gdje je kotac odozada. Kada je kotac prikolice ne sredini jasno je da je taj pritisak na traktor puno manji.
Smiljan- Broj postova : 1988
Zanimanje : Staro gunđalo sa crnim rokovnikom
Registriran : 13.03.2008
2
Smiljan je napisao/la:@abrkili, koliki je pritisak na traktor kad ides sa 3m drva, odnosno gdje se nalaze kotaci na prikolici? Mene muci dali bi pritisak od npr. 1-1.5 tone na gornju poteznicu traktora bio prejak za poteznicu (odnosno za sarafe na kojima stoji jer mi je poteznica rekao bih dosta cvrsta. Nazalost nemam sliku da to posvjedocim) i dali bi to cinilo traktor, ajmo reci, nesigurnim, odnosno dali bi ga propinjalo posto je pritisak na visoj tocki nego kad se rudo kaci na donju poteznicu? Govorim o "klasicnom" dizajnu jednoosovinki gdje je kotac odozada. Kada je kotac prikolice ne sredini jasno je da je taj pritisak na traktor puno manji.
Za svaku kuku ti je dan max statički vertikalni pritisak. Za traktore ove klase nebi smio biti veći od 900-1200kp (0.9-1.2T).
Na rudu svake prikolice ovično piše koliko to iznosi: npr. na mojoj za sijeno je pisalo 600kg, na prikolici za gnoj mislim 800kg. Podrazumjeva se da je prikolica kontinuirano napunjena.
Glede tih dva šarafa...zavisi kak je kuka napravljena. Kad budeš imal sliku, možemo prokomentirati.
10
Ide, po suhom, ravnom i sl. Probaj to napraviti sa polupunom prikolicom, recimo gnoja.abrkili je napisao/la:@zvonimir:zašto ne bi išlo u rikverc??ja svoju šumsku(jednoosovinku) kačim tu gore i ide u rikverc bez problema sa 3 metra drva...
10
Zvonimir je napisao/la:Smiljan je napisao/la:@abrkili, koliki je pritisak na traktor kad ides sa 3m drva, odnosno gdje se nalaze kotaci na prikolici? Mene muci dali bi pritisak od npr. 1-1.5 tone na gornju poteznicu traktora bio prejak za poteznicu (odnosno za sarafe na kojima stoji jer mi je poteznica rekao bih dosta cvrsta. Nazalost nemam sliku da to posvjedocim) i dali bi to cinilo traktor, ajmo reci, nesigurnim, odnosno dali bi ga propinjalo posto je pritisak na visoj tocki nego kad se rudo kaci na donju poteznicu? Govorim o "klasicnom" dizajnu jednoosovinki gdje je kotac odozada. Kada je kotac prikolice ne sredini jasno je da je taj pritisak na traktor puno manji.
Za svaku kuku ti je dan max statički vertikalni pritisak. Za traktore ove klase nebi smio biti veći od 900-1200kp (0.9-1.2T).
Na rudu svake prikolice ovično piše koliko to iznosi: npr. na mojoj za sijeno je pisalo 600kg, na prikolici za gnoj mislim 800kg. Podrazumjeva se da je prikolica kontinuirano napunjena.
Glede tih dva šarafa...zavisi kak je kuka napravljena. Kad budeš imal sliku, možemo prokomentirati.
To. Egzaktno si napisao ono sto nisam znao izreci brojkama. Ako na djubretari pise 800 kp statickog opterecenja to znaci da ona puna, kad stoji, pritisce silom od 800kp (iliti cca 8000 N). Posto u voznji postoje i dinamicke sile to je ovo kazes 900-1200kp je tu negdje (cak sam i ja, onako odoka, napisao 1-1.5 tona).
2
hmm,pa ne znam koliko bi moglo imati 3 m sirovog graba,ali mislim da bi mogao imati neke dobre 2 tone.a što se tiče onih šarafa,kačiti gore velike terete nije za njih ''zdravo''... preko ljeta smo išli u šumu i par prikolica smo dovezli na toj poteznici(zapravo samo na njoj i vozim),i kad sam poslije šume išao balirati,na donju klateću poteznicu(koja stoji na istim šarafima,jel') sam zakačio balirku i nakon par redova otpala kompletna poteznica,jer su se zadnja dva šarafa isčupala,jednostavno se navoj orunio,a prednja su dva pukla...
ali,u čemu je bio problem,mi te šarafe nismo baš kontrolirali i dotezali,a cijele godine tjeramo balirku i prikolice,pa se oni s vremenom od cimanja popuste..ti navoji koji su se isčupali su bili tek 2 cm zašarafljeni...po meni je to bio problem,otac je to rješio,ponovo stavio šarafe,i jesenas je dovezao nekih 15-ak metara bez ikakve frke...
ali,u čemu je bio problem,mi te šarafe nismo baš kontrolirali i dotezali,a cijele godine tjeramo balirku i prikolice,pa se oni s vremenom od cimanja popuste..ti navoji koji su se isčupali su bili tek 2 cm zašarafljeni...po meni je to bio problem,otac je to rješio,ponovo stavio šarafe,i jesenas je dovezao nekih 15-ak metara bez ikakve frke...
Nisam rekel da se nemože kapčiti gore, već da je teško gurati takav teret unatrag, jer isti rasterećuje traktor. pogotovo ako je to prikolica za gnoj, pa kad gnoj dođe samo iznad zadnjih kotača, rudo se digne na kuki.
Ako imaš problema s otpuštanjem šarafa, prije svega pritegni ih propisanim momentom. Moj ti je savjet: kupi LOCTITE 243 (plavi, za osiguranje navoja) i "namaži" ih prije uvijanja. Nebudu se otpustili niti otpali, a možeš ih skinuti kad god želiš. I koristi šarafe kvalitete 8.8 ili 10.9.
Ako imaš problema s otpuštanjem šarafa, prije svega pritegni ih propisanim momentom. Moj ti je savjet: kupi LOCTITE 243 (plavi, za osiguranje navoja) i "namaži" ih prije uvijanja. Nebudu se otpustili niti otpali, a možeš ih skinuti kad god želiš. I koristi šarafe kvalitete 8.8 ili 10.9.
10
Zvonimir je napisao/la:Ide, po suhom, ravnom i sl. Probaj to napraviti sa polupunom prikolicom, recimo gnoja.abrkili je napisao/la:@zvonimir:zašto ne bi išlo u rikverc??ja svoju šumsku(jednoosovinku) kačim tu gore i ide u rikverc bez problema sa 3 metra drva...
To je muka neviđena. Ja svoju đubretaru (jednoosovinka) kačim gore i kad je napola prazna i nedaj Bože da je još malo mekše na njivi vožnja u rikverc postaje noćna mora.
Gost- Gost
Smiljan je napisao/la:...Zanima me "klasicna" jednoosovinku sa kotacima u zadnjem dijelu prikolice? Zvonimire, npr. kao ova tvoja rucni rad ili tehnostrojka pa se mozda nesto i dogovorimo za prvu
Znam da cu kad tad morati nabaviti donju poteznicu, ali trenutno je nemam ... ... ili je to mission impossible
Smiljane, pronašel sam ti jednu sliku u mojoj arhivi, koja mislim da ti bude zanimljiva kao ideja. I što je najvažnije, dade se iskombinirati tako da ti ne smeta ni gornja kuka, tj. da budu obje zajedno. Priključuje se na gornji i donji klin(onaj na ploči), dakle netreba ju pričvršćivati za šarafe na diferencijalu, te se prema potrebi može skinuti.
Nažalost to je jedina slika, no za ideju dovoljno. Eto ti i povećani detalj:
10
Da, jako, jako zanimljiva ideja. Jedino sto vidim kao nedostatak je nemogucnost rada sa kardanom kad je kuka na traktoru, no posto je na dva klina nije ju problem skinuti, sto je ope prednost.
2
Može se napraviti i tak da je moguće raditi.Smiljan je napisao/la:Da, jako, jako zanimljiva ideja. Jedino sto vidim kao nedostatak je nemogucnost rada sa kardanom kad je kuka na traktoru, no posto je na dva klina nije ju problem skinuti, sto je ope prednost.
O tome budemo za okruglim stolom
10
Za Smiljana:
eto, uslikal sam natpisnu pločicu prikolice (za gnoj) i osovine na istoj, tak da vidiš raspodjelu težine (iako više nije važeća, jer su i na prikolici napravljene određene modifikacije)
Cijela prikolica (koja služi kao skladište za strojeve):
Isto tako, bila je prilika i snimiti kak izgleda pravilno učvršćenje kuke na 539
eto, uslikal sam natpisnu pločicu prikolice (za gnoj) i osovine na istoj, tak da vidiš raspodjelu težine (iako više nije važeća, jer su i na prikolici napravljene određene modifikacije)
Cijela prikolica (koja služi kao skladište za strojeve):
Isto tako, bila je prilika i snimiti kak izgleda pravilno učvršćenje kuke na 539
10
To majstore. Sad je sto se tice prikolice sve jasno.
Sto se tice gornje poteznice kod mene je ucvrscenje na samo jedan saraf (a ne na tri kao ovdje). Ovakav sistem sa tri sarafa bi se mogao napraviti za donju kuku (neautomatska, naravno) tako da se donja kuka objesi na klin od gornje posto nikada gornja i donja poteznica nece istovremeno biti u funkciji. Sto mislis (mislite) jeli to u redu "aproach"?
Za spajanje top-linka na gornju poteznicu mogu samo pretpostaviti
da je to napravljeno za automatsku donju poteznicu da se ne opterecuje top-link prikljucak traktora, za koji eksplicite u dokumentaciji pise da se nista ne smije kaciti (pretpostavljam jer je to spojeno sa hidraulikom za podesavanje pritiska koji hidrulika radi kod npr. oranja). Jesam li u pravu?
Ako sam u pravu to mi djeluje malo komplicirano jer onda kada se ne koristi automatska kuka mora se cijela skalamerija stvari skidati, ukljucivo i gornja poteznica ....
Edit
Sad kad sam malo bolje pogledao fotke izgleda da je ovo zeljezo na kojemu stoji donji klin gornje poteznice spojen sa svih 5 sarafa na kuciste. To je, koliko ja shvacam, nepoderivo.
Sto se tice gornje poteznice kod mene je ucvrscenje na samo jedan saraf (a ne na tri kao ovdje). Ovakav sistem sa tri sarafa bi se mogao napraviti za donju kuku (neautomatska, naravno) tako da se donja kuka objesi na klin od gornje posto nikada gornja i donja poteznica nece istovremeno biti u funkciji. Sto mislis (mislite) jeli to u redu "aproach"?
Za spajanje top-linka na gornju poteznicu mogu samo pretpostaviti
da je to napravljeno za automatsku donju poteznicu da se ne opterecuje top-link prikljucak traktora, za koji eksplicite u dokumentaciji pise da se nista ne smije kaciti (pretpostavljam jer je to spojeno sa hidraulikom za podesavanje pritiska koji hidrulika radi kod npr. oranja). Jesam li u pravu?
Ako sam u pravu to mi djeluje malo komplicirano jer onda kada se ne koristi automatska kuka mora se cijela skalamerija stvari skidati, ukljucivo i gornja poteznica ....
Edit
Sad kad sam malo bolje pogledao fotke izgleda da je ovo zeljezo na kojemu stoji donji klin gornje poteznice spojen sa svih 5 sarafa na kuciste. To je, koliko ja shvacam, nepoderivo.
2
Samo na po tri šarafa sa svake strane. Nek ti tvoji dečki koji su radili kuku preprave da bude tak.
Kaj se tiče donje kuke, videl si onu sliku prije, pa bi ja samo napravil tako da obje mogu biti istovremeno. Isto tako da može ostati samo jedna (bilo koja).
Kaj se tiče donje kuke, videl si onu sliku prije, pa bi ja samo napravil tako da obje mogu biti istovremeno. Isto tako da može ostati samo jedna (bilo koja).
10
Donju kuku zakaciti na dva klina: jedan kojega i imam na onoj ploci ispod i na ove flahove koji bi se zasarafili sa tri sarafa, ako sam dobro shvatio?Zvonimir je napisao/la:Samo na po tri šarafa sa svake strane. Nek ti tvoji dečki koji su radili kuku preprave da bude tak.
2
Ne, nisi. Kuka za donju upravo kak je ona na 540 na prijašnjoj slici: znači, gore ju nosi klin, dolje ju drži klin na ploči. Gornja: nosi ju gornji klin, a stabilizira onaj klin kojeg nose nosači s jednim šarafom, samo neg preprave to na tri šarafa. Tada možeš bez brige vući i nositi bilo koju prikolicu, kavačenu i dolje i gore.
Nažalost, neznam to nacrtati na postojećoj slici, već samo u AutoCad-u.
Nažalost, neznam to nacrtati na postojećoj slici, već samo u AutoCad-u.
10
To znaci da ne mogu i jedna i druga biti istovremeno na traktoru vec se po potrebi mijenjaju?
U sustini i to me zadovoljava ...
Mislis da za donju kuku nebi bilo dobro da je (gornji dio) na novom klinu koji prolazi kroz flahove sto se sarafe sa po tri sarafa, a ne na gornjem (standardnom) klinu?
Mislis da za donju kuku nebi bilo dobro da je (gornji dio) na novom klinu koji prolazi kroz flahove sto se sarafe sa po tri sarafa, a ne na gornjem (standardnom) klinu?
2
Da upravo to.Smiljan je napisao/la:To znaci da ne mogu i jedna i druga biti istovremeno na traktoru vec se po potrebi mijenjaju?
Da barem imaš sliku tvoje kuke, pa bi ti skiciral kak bi to izgledalo.
10
Budemo mi to za okruglim stolom
2
Se razme, ne?Smiljan je napisao/la:Budemo mi to za okruglim stolom
10
jel ima ko one tehnostroj pretovarne prikolice ljutomerke
ZETOR 5340- Broj postova : 173
God : 35
Registriran : 18.11.2008
0
slučajno sam naletio na ovakvu prikolicu, izgleda vrlo funkcionalno....
prilično optimalno rješenje za ratare samo ne znam koliko koštaju
prilično optimalno rješenje za ratare samo ne znam koliko koštaju
agrotehničar- Broj postova : 169
Registriran : 21.04.2008
1
Stranica 9 / 41. • 1 ... 6 ... 8, 9, 10 ... 25 ... 41
Similar topics
» Mikser prikolice
» prikolice za okrugle bale
» Registracija prikolice
» Samoutovarne prikolice
» Prikolice za gnoj