AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
Pšenica
Stranica 9 / 12. • 1, 2, 3 ... 8, 9, 10, 11, 12
Re: Pšenica
kreso koju kolicinu kana ti bacas u prvoj a koju u drugoj prehrani
mladen- Broj postova : 573
God : 40
Registriran : 19.03.2008
1
Ovisno o sorti, prva prihrana iznosi 150-200 kg KAN-a/ha , a druga 150 kg KAN-a/ha. a ovisi o zemlji , i ovisi koliko imaš novaca , neke sorte nepodnose toliko dušika pa mogu polegnuti zato koristim regulator rasta.
E sad 3. prihranom (folijarnom) loviš hl . ali intezivnom proizvodnjom može se zaraditi na pšenici i nema štednje na gnojivu i što više ulažeš manji su ti gubitci . Već pri cijeni od 0,80 lipa po kilogramu ovdje imaš zaradu (oko 1000 kn po ha ako imaš kombajn) ....tako da , ali kao što sam rekao svatko ima svoju računicu
E sad 3. prihranom (folijarnom) loviš hl . ali intezivnom proizvodnjom može se zaraditi na pšenici i nema štednje na gnojivu i što više ulažeš manji su ti gubitci . Već pri cijeni od 0,80 lipa po kilogramu ovdje imaš zaradu (oko 1000 kn po ha ako imaš kombajn) ....tako da , ali kao što sam rekao svatko ima svoju računicu
kreso- Broj postova : 1997
God : 44
Zanimanje : poljoprivrednik-radnik
Registriran : 09.03.2008
26
→→→ : VIŠE
Ja idem dva put u prihranu s Kanom s 200kg po Ha.
Treća prihrana je folijarno.
Od ove godine moji u Herbosu imaju u prodaji folijarna gnojiva u tekućem obliku, neznam kak se zovu te njihov sastav, budem sutra napiso.
Uglavnom kolko su mi rekli agronomi iz Herbosa, radi se o vrlo kvalitetnim gnojivima iz Velikie Britanije za koja smo mi uvoznici i distributeri.....
Od ove godine moji u Herbosu imaju u prodaji folijarna gnojiva u tekućem obliku, neznam kak se zovu te njihov sastav, budem sutra napiso.
Uglavnom kolko su mi rekli agronomi iz Herbosa, radi se o vrlo kvalitetnim gnojivima iz Velikie Britanije za koja smo mi uvoznici i distributeri.....
Rajtek- Broj postova : 1003
God : 41
Zanimanje : Ing. informatike, Poljoprivreda
Registriran : 10.03.2008
4
Super , provjeri pa javi .Rajtek je napisao/la:Ja idem dva put u prihranu s Kanom s 200kg po Ha.
Zanima me primjena , učinak i cijena .
pingo- Broj postova : 4918
3
pingo je napisao/la:Super , provjeri pa javi .Rajtek je napisao/la:Ja idem dva put u prihranu s Kanom s 200kg po Ha.
Zanima me primjena , učinak i cijena .
bio sam na nekoj herbosovoj prezentaciji pa su spomenuli to....čak mislim da je još netko poćeo uvoziti gnojva mislim RWA..
26
Evo Scana tog gnojiva, ima još nekih, al mislim da je to za pšenicu.
ma vidim da se nevidi tu baš neš.
Evo linka za download
http://www.2shared.com/file/4845395/52443e34/IMG.html
ma vidim da se nevidi tu baš neš.
Evo linka za download
http://www.2shared.com/file/4845395/52443e34/IMG.html
4
kreso je napisao/la:ajde da nešto razjasnimo...uvjek se prihranjuje sa kanom , a ureom se može preko lista i unošenjem u tlo prije sjetve ... I tko god to kaže da se prihranjuje sa ureom nema pojma šta govori i radi , zato što se radi o sasvim drugom tipu dušika .....
da probamo s malo manje arogancije?
vazi?
uvek prihranjujem psenicu ureom.prosle godine sam u proseku imao 6.6t/ha
zasto? zato sto je jeftinija po jedinici azota, manje se ispira od kana i an-a, staje u manje dzakova i razbacuje se po smrznutom zemljistu krajem januara i pocetkom februara.
a kao strucni deo diskusije citiracu agronom sa sajta srpske savetodavne poljo sluzbe.
AN ili UREA u prihrani pšenice
50 % azota u An-u nalazi se u nitratnom obliku, koji se lako spušta u zonu korenovog sistema pod uticajem padavina i odmah je pristupačan korenovom sistemu! Druga polovina azota u AN-u nalazi se u amonijskom obliku i sporije se spušta pod uticajem padavina dublje u zemljište, jer se naročito u zemljištima bogatijim humusom, veže na koloide humusa, kao i u međulamelarne prostore sekundarnih minerala gline tj. u tzv. adsorpcijski kompleks zemljišta. (KAN ima iste osobine, jedino što je zbog nosača-kamena pogodniji za kisela zemljišta.) Azot u UREI nalazi se u amidnom obliku koji ima prednost da se pod uticajem padavina, naročito pri nižim temperaturama, lako spušta (kao i nitratni oblik azota iz AN-a) u zonu korenovog sistema. Međutim, kao amidni azot, veoma ga malo ili gotovo nikako biljke ne usvajaju korenovim sistemom! Dakle pristupačnost-pogodnost UREE korenovom je malo odložena, jer ista treba da prođe proces transformacije pod uticajem zemljišnih bakterija u amonijski odnosno nitratni oblik, koje biljke lako usvaja korenovim sistemom. Hoće li to trajati 7, 14 ili više dana ovisi temperaturi zemljišta. Lako spuštena u donje slojeve zemljišta pod uticajem padavina UREA je pogodnija za ishranu biljaka u sušnim uslovima, kada gornji slojevi zemljišta pre zasuše nego donji, a koji su gotovo uvek pod većim uticajem podzemnih voda koje se u sušnim uslovima "penju" tzv. ascedentnim tokovima prema površini zemljišta, te napajaju i istovremeno hrane biljke. Uostalom na ovom portalu je već napomenuto da bez obzira što u gornjim slojevima uvek ima više hraniva, biljke više hraniva uzimaju iz donjih slojeva. ZAKLJUČAK: AN DELUJE BRŽE, A UREA DUŽE! Ne treba biti perfekcionista pa praviti veliku razliku između AN-a i UREE, jer perfekcionisti često ne čine prave stvari! Pri prihrani useva pšenice, naročito što jesenas nije primenjeno đubrivo u zadovoljavajućoj meri, važno je što ranije ga primeniti kako bi ga padavine što pre spustile u zonu korenovog sistema.
tarana- Broj postova : 31
Registriran : 15.04.2008
0
sorry ak si se uvredio ali uopće mu nije bila namjera ! a što se tiče ure uopće mi se neda raspravljati ! neka svatko radi kako hoće ili savjetodavne službe nisu na istoj frekvenciji ili neko kupi lovu od proizvođača gnojiva .....
26
u prihrani žitarica koristim ponajviše kan jer je to jedan od načina smanjivanja kiselosti zemljišta...ureu koristim skoro u svim startnim gnojidbama i to je mi je sasvim dosta tog gnojiva u smislu degradacije tla
mi smo nekad znali ureu pobacat po psenici al dok je bilo snjega po njoj a ovako po goloj zemlji nema puno ucinka jer brzo ishlapi dok kan moze malo duze ostat na njivi i cekat kisu ali ako kisa ne padna džabe je da bacis i tonu kana ili ana sve ode u nebo
sve ok.tu smo da razmenimo iskustva i ucimo jedni od drugih a ne da raspravljamo ciji je veci.
tarana- Broj postova : 31
Registriran : 15.04.2008
0
ja isto nigdje ne koristim za prihranu ureu, vecinom kan a samo ponekad petnajsticu, jer urea je dusicno gnojivo ali kak su vec drugi prije napisali ako je se ne "sakrije" vrlo je mala korist od nje.
Evo par današnjih sličica pšenice.Sorta je golubica,sijana po podrivanom sojištu,još nije prihranjena ali izgleda dosta dobro jer sam jesenas dobro nagnojio.Slušajući ove priče o cijeni pšenice čovjek više nije načisto dali ići s full agrotehnikom i full troškovima ili ići štedjeti na nečemu na čemu ne bi smio.
jd4755- Broj postova : 1819
God : 60
Zanimanje : poljoprivreda-ratarstvo
39
kod mene če definitivno dobiti minimalac
kikoporto5820- Broj postova : 190
God : 42
Zanimanje : poljoprivreda
Registriran : 16.12.2008
0
kod mene ide sa full agrotehnikom kao i svake godine ....izračunao sam ako bude prinos 6t/ha i cijena 0,80 kuna pokrivam sve troškove sve preko je zarada ... ali mala
26
kreso sta sve ide u tvoju full agrotehniku jer mislim da sa 4800kn+poticaj 2250 znaci otprilike 7000 kn nema sanse da se podmire ni troskovi a kamoli da se zaradi cak i da slamu prodas cak cujem danas da je sva zastita poskupila za 10-15% kako kod koga i kad uzmes koje smo troskove imali jesenas plus nafta koja je bila skoro 6 kuna al dobro mozda nisam dobro izracuno al ja sa 80 lipa ne mogu pokrit troskove ako budem sve dao
ja planiram dvije prihrane po 200kg/h pa sta joj bog da
1
Poštovane "kolege"
Evo najsvežije informacije koju sam čuo danas na predavanju u upruženju povrtara u Silbašu. Predavanje je držao Mg. Janko Pap( praktičar koji je 35 godina u plju) o prihrani pšenice ako je ph<7,5 KAN a ako je ph >7,5 UREA.
Kod nas je taj ph 7,78 tako da je UREA prava stvar.
Pitanje: da li neko valja pšenicu glatkim valjkom u proleće?
Evo najsvežije informacije koju sam čuo danas na predavanju u upruženju povrtara u Silbašu. Predavanje je držao Mg. Janko Pap( praktičar koji je 35 godina u plju) o prihrani pšenice ako je ph<7,5 KAN a ako je ph >7,5 UREA.
Kod nas je taj ph 7,78 tako da je UREA prava stvar.
Pitanje: da li neko valja pšenicu glatkim valjkom u proleće?
to je zato što urea je po kemijskom sastavu neutralna, ali njakon sto u tlu prodje kroz razne kemijske procese na kraju djeluje kiselo, i svakako je treva izbjegavati na kiselim tlima da ih još više ne zakiseljuje, opet kan je bazično gnojivo (kalcij amonij nitrat) i time je izvrstan za kisela tla jer kalcij povećava pH tla....
tko ne zna pH=7 je neutralno tlo, pH<7 je kiselo a pH>7 bazično, većini poljoprivred kultura najbolje odgovara blago kisela reakcija tla odnosno ph 6,5-7
bazična tla su zaslanjena tla i to je veće zlo od kiselih tala...
ovo što si napisao 100% stoji...
urea neće zakiseliti tlo ako se ne koristi u većim količinama od one koju biljka potroši i onda je idealno gnojivi i visoko koncentrirani i jeftino, i moze se koristiti u prihrani psenice ako se tempira primjena neposredno prije blage kise...
inace sto se tice prihrane psenice to je tocno definirano kada ona ide, i u pravilu se mora raditi jesenska gnojidba npk, i 2-3 prihrane u vegetaciji, 1 prihrana se daje u vrijeme zametanja klasa, a to je na prijelazu iz fenofaze busanje u fazu vlatanja, a to ce biti kad krene vegetacija, jos ne jer je pre rano, psenica ima determinirani tip klasa i ako dobije šut dušika kad zameće klas klas će biti veći.
onakav klas kakav se zametne ostat će do kraja, kod jecma je drugacije njegov klas je nedeterminiran i raste u vegetaciji.
2 prihrana je kad se zameće broj zrna u klasiću, 3 prihrana kad nalijeva zrno, i ona često nije potrebna....
tako kaze struka....
tko ne zna pH=7 je neutralno tlo, pH<7 je kiselo a pH>7 bazično, većini poljoprivred kultura najbolje odgovara blago kisela reakcija tla odnosno ph 6,5-7
bazična tla su zaslanjena tla i to je veće zlo od kiselih tala...
ovo što si napisao 100% stoji...
urea neće zakiseliti tlo ako se ne koristi u većim količinama od one koju biljka potroši i onda je idealno gnojivi i visoko koncentrirani i jeftino, i moze se koristiti u prihrani psenice ako se tempira primjena neposredno prije blage kise...
inace sto se tice prihrane psenice to je tocno definirano kada ona ide, i u pravilu se mora raditi jesenska gnojidba npk, i 2-3 prihrane u vegetaciji, 1 prihrana se daje u vrijeme zametanja klasa, a to je na prijelazu iz fenofaze busanje u fazu vlatanja, a to ce biti kad krene vegetacija, jos ne jer je pre rano, psenica ima determinirani tip klasa i ako dobije šut dušika kad zameće klas klas će biti veći.
onakav klas kakav se zametne ostat će do kraja, kod jecma je drugacije njegov klas je nedeterminiran i raste u vegetaciji.
2 prihrana je kad se zameće broj zrna u klasiću, 3 prihrana kad nalijeva zrno, i ona često nije potrebna....
tako kaze struka....
JOSIP FERGUSON- Broj postova : 1238
God : 42
17
Ječam stvarno nije moj fah no usvakom slučaju se gledišta poklapaju.
Dali 3. prihranu(busanje-vlatanje)pšenice raditi folijarno ili čvrstim gnojivom?
Dali 3. prihranu(busanje-vlatanje)pšenice raditi folijarno ili čvrstim gnojivom?
dal neko u prihrani pšenice ili ječma koristi mješanac 20-10-10 mi smo ga koristili u zanje 2 godine i pokazao se boljim od kana a samo malo je skuplji, dok u kanu imas samo 27% N u ovom mješancu imas 20% N(sto je ne znatno manje od kana) imas jos po 10% fosfora i kalija
kolka je razlika u cjeni i u kojem je obliku azot u toj mjesavini
1
cijena je bila mozda 30-40kn veca a sad ne znam al tu je negdi mozda i manje
kako mislis u kojem je obliku azot(nadam se da je azot-dušik)
kako mislis u kojem je obliku azot(nadam se da je azot-dušik)
pa mislim je u obliku (kalcijum amonij nitrat ) il je (amonijski kao i ureja)
1
Ja u subotu obavil prvu prihranu sa 200 kg KAN-a po Ha.
Na prvoj tabli sve super, al kad sam došo na drugu tablu, kaos, osto sam paf, od 5 Ha pola je pojela voda, ma katastrofa, a i ovaj preživjeli ostatak je nikakav.
Sad neznam ni sam kaj da tu radim, prihrane nisam bacal, odustal sam jer dosta loše to izgleda.
Jel imate vi kakvih iskustava s štetema od vode..????
Jel da to presijavam(ozimom pšenicom ili jarom) ili da zaorem????
LUD sam...
Na prvoj tabli sve super, al kad sam došo na drugu tablu, kaos, osto sam paf, od 5 Ha pola je pojela voda, ma katastrofa, a i ovaj preživjeli ostatak je nikakav.
Sad neznam ni sam kaj da tu radim, prihrane nisam bacal, odustal sam jer dosta loše to izgleda.
Jel imate vi kakvih iskustava s štetema od vode..????
Jel da to presijavam(ozimom pšenicom ili jarom) ili da zaorem????
LUD sam...
4
Stranica 9 / 12. • 1, 2, 3 ... 8, 9, 10, 11, 12
Stranica 9 / 12.
DOPUŠTENJA
Ne moľeą odgovarati na postove.