AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
SIJENO
Stranica 8 / 12. • 1, 2, 3 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12
Re: SIJENO
Znam da nije prava tema al..Falk zasto je ono bure gore na tvojoj rolo balirki pojasnjenje
Ah ,jes kod vas jeftino baliranje a kod nas da pobudalis ako nemas svoju balirku ...
Male bale 3 kn ,rolo bale bez folije 40 kn , sa folijom 100 kn
Evo npr. 1 ha oranja je 400 km ->1600 kn u cijenu je ukljucen 1 prohod tanjiracom
Poz.
Ah ,jes kod vas jeftino baliranje a kod nas da pobudalis ako nemas svoju balirku ...
Evo npr. 1 ha oranja je 400 km ->1600 kn u cijenu je ukljucen 1 prohod tanjiracom
Poz.
nama jedan balira po 40 kn rolo bale,a nabite su tak dobro da se sve sjaje rubovi na suncu kak su stisnute.a pogotovo slamatoma84 je napisao/la:Male po 2,5kn/kom, velike 60 kn/kom
Zelena dolina- Broj postova : 1198
Registriran : 03.04.2012
6
danas pokošeno oko 3 ha na više parcela posudili smo roto kosu da vidimo kak to ide i ide odlično osim što su se za 1h poderali noževi pa smo ih samo zamijenili sa prvog bubnja na zadnji i to je to još immo dosta toga za kositi ostale slike su ovdije http://www.mojalbum.com/zekson/1-kosnja-2012
Dal ste dobro namjestili kosu? Čudno mi to da su se nakon samo 1Ha potrošili.
kresimir72- Broj postova : 503
God : 52
Registriran : 16.02.2012
7
pa dobro je bila namještena malo smo ju naprijed zakosili na gornjoj poteznici a k tome stavili smo nove noževe a bio je i problem zbog toga jer nije htijela kosit jer kad smo ju zaustavili i ponovno uključili noževi su ostali u bubnju ali su problemi riješeni
Nakošena nesmije bit skoro uopče jer onda noževe tupi strašno, govorim iz svojeg iskustva sa svojom rotacinkom, jel to sip 135?
7
ja tek na 5 rali nozeve okrecem,a vi ih uspjeli potrosit na 1 ha nekaj tu nije bilo dobro nastelano
neznam malo smo ju zakosili al ak to nije dobro onda bumo ju stvili na ravno i ravno postelali to je sip 165
prvi put radimo sa roto kosom pa tak da baš nemamo iskustva sa njima ili su noževi loši ili šta na njoj su noževi oni malo savinuti i cijena je 8 kn komad
prvi put radimo sa roto kosom pa tak da baš nemamo iskustva sa njima ili su noževi loši ili šta na njoj su noževi oni malo savinuti i cijena je 8 kn komad
Takvi trebaju bit noževi... imam istu takvu samo 135, kosa treba skoro neprimjetno bit zakošena tj skoro uopče.
7
Kosa opče nesmije biti zakošena, greda mora biti u vodoravnom položaju...
Ja svoje noževe mijenjam nakon 15-20 jutara, ovisno o tome kakvu vrstu trave kosim i na kakvom terenu, tak da je ovdje očito problem sa naštelavanjem kose, ili su noževi napravljeni od nekakvog smeća.
Ja svoje noževe mijenjam nakon 15-20 jutara, ovisno o tome kakvu vrstu trave kosim i na kakvom terenu, tak da je ovdje očito problem sa naštelavanjem kose, ili su noževi napravljeni od nekakvog smeća.
tomi93- Broj postova : 1529
God : 31
Zanimanje : bacc. ing. agr.
Registriran : 28.02.2011
19
→→→ : VIŠE
wtz 2048a je napisao/la: Znam da nije prava tema al..Falk zasto je ono bure gore na tvojoj rolo balirki pojasnjenje
Poz.
pogledaj u moju temu i vidjeti ćeš slike o objašnjenje.
evo par slika sijena.balira Dominik Bezrok.[img] [/img]
[img] [/img]
[img] [/img]
[img] [/img]
[img] [/img]
Zelena dolina- Broj postova : 1198
Registriran : 03.04.2012
6
evo još sijena runda od 50 bala radilo se 4 dana od jutra do mraka jedini predah je bio od 13:00 do 14:30 jer je tada bilo užareno danas smo zadnje izvezli doma još trebamo oko 60 bala spremit i to je to
sakupljanje u grede video kasnije če bit i od baliranja https://www.youtube.com/watch?v=Fd0KWl-p4z8&feature=plcp
Zanima me strucno misljenje. Citao sam na googlu da mlijecna krava kada jede 20 kg sijena livadskih trava bez dodavanja koncentrata treba dati od 7 do 8 litara mlijeka na dnevnoj bazi. Zanima me kolko bi ta ista krava davala mlijeka da umjesto 20 kg sijena livadskih trava pojede 20 kg sijena lucerne. To pitam iz razloga sto ja od kabastih hranjiva imam samo sijeno i to u kockastim balama. Buduci da nemam mogucnost spremanja kukuruzne silaze zanima me kolko bi bilo povecanje mlijecnosti i samim time financijskih efekt hranidbe krava lucernom. Samo da napomenem da se proizvodnjom mlijeka bavim tek 1,5 godinu. Pozdrav.
anteli4- Broj postova : 352
Registriran : 14.12.2012
13
Kad je u pitanju proizvodnja mljeka od livadnog sijena i proizvodnja od sijena lucerke ,mišljenja sam da je razlika zanemariva .
Znači proizvodnja od 7 litara dnevno je nekih 2100L u 305 dana laktacije.
Proizvodnja sa lucerkom bi bila možda 500 l veća ,
stim da si moraš uložiti sredstva u zasnivanje lucerišta i ukalkulirati u proizvedenu litru ,sijeno livadno zahtijeva samo trošak spremanja .
Ovo je moje razmišljanje ne znači da je točno ali tu treba razmišljati o masu stvari ,
stim da si moraš uložiti sredstva u zasnivanje lucerišta i ukalkulirati u proizvedenu litru ,sijeno livadno zahtijeva samo trošak spremanja .
Ovo je moje razmišljanje ne znači da je točno ali tu treba razmišljati o masu stvari ,
O.P.G.KOVAČ- Broj postova : 1629
God : 51
Registriran : 04.10.2008
54
O.P.G.KOVAČ je napisao/la: Kad je u pitanju proizvodnja mljeka od livadnog sijena i proizvodnja od sijena lucerke ,mišljenja sam da je razlika zanemariva .
kolega nebi se s tobom složio. Lucerna je kraljica krmnih kultura. Najcijenjenije sijeno na tržištu. Jedno dobro lucernište dati će najmanje duplo više sijena od obićne livade i nemojmo zaboraviti da lucerna ima oko 21% proteina u suhoj tvari. Moje kravice koje se hrane isključivo lucernom i dobiju malo mljevenog tritikla i zoba bez nikakvog koncentrata daju oko 4.5 do 5.5 tisuća litara u 305.
krckrc- Broj postova : 28
Registriran : 27.02.2011
0
Meni kolicina mase nije tolko bitna, jer ja u polju mogu nakositi sijena livadskih trava za 100 krava. Zanima me iskljucivo lucerka u vezi povecanja kolicine mlijeka. Ako je netko radio kakve testove sa lucerkom vezano za kolicinu mlijeka jako bi mi koristio savjet, jer sam ove godine planirao zasijati malo vece povrsine tom djetelinom. Pa ako nije neka razlika u kolicini mlijeka da ne sijem uzalud. Pozdrav.
anteli4- Broj postova : 352
Registriran : 14.12.2012
13
kolicinu mlijeka bus povecal sa kvalitetnom travom naprimjer ljulj, klupčasta oštrica, međuostalom i djetelina. ali ako bus susel lucernu dobel bus samo grane koje su beskorisne. siliranje samo lucene se ne preporučuje zbog visoke količine bjelančevina. največa korist je ako ju dehidriraš i samelješ(to ti ide u smjesu). najjevtinije bus povečal mliječnost tak da rano kosiš livadnu travu i brzo posušiš i nesjeckaš na 5 cm dužine. krckrc u kojem obliku dobivaji lucernu? (mojim kravama lucerna u kockastim balama služi za čačkanje zubi ) Tritikal, zob i mljevena lucerna spadaju u koncentrat.
5510- Broj postova : 317
Registriran : 27.10.2010
4
Livadsko sijeno može dati vrlo dobre mliječne rezultate samo ako se uradi po pravilima struke: kvalitetan sastav, vrijeme košenja, brzina sušenja, pravilno skladištenje. U tom slučaju je bolje od loše urađenog sijena od lucerne.
Ali ako se sijeno lucerne uradi po pravilima službe, onda nema te trave koja joj može parirati, po količini i kvaliteti.
Ali ako se sijeno lucerne uradi po pravilima službe, onda nema te trave koja joj može parirati, po količini i kvaliteti.
OK! Ako si samo sa sijenom lucerke uspio postići proizvodnju od 5,5 tisuća onda mojkrckrc je napisao/la:O.P.G.KOVAČ je napisao/la: Kad je u pitanju proizvodnja mljeka od livadnog sijena i proizvodnja od sijena lucerke ,mišljenja sam da je razlika zanemariva .
kolega nebi se s tobom složio. Lucerna je kraljica krmnih kultura. Najcijenjenije sijeno na tržištu. Jedno dobro lucernište dati će najmanje duplo više sijena od obićne livade i nemojmo zaboraviti da lucerna ima oko 21% proteina u suhoj tvari. Moje kravice koje se hrane isključivo lucernom i dobiju malo mljevenog tritikla i zoba bez nikakvog koncentrata daju oko 4.5 do 5.5 tisuća litara u 305.
Kod mene je prisutna hranidba zelene mase, lucerke ,dts-a, stočnog graška i zobi u zimskom periodu kvalitetno sjeno dts-a, prirodnih livada,i sjeno lucerke i kukuruzna silaža ,koncentrirana krmiva su bila u ishrani sve do ove godine i nisam uspio preći 5.500 L štalskog prosijeka na predanu količinu .
Onda mi genetski potencijal krava ne prati hranidbu ,ili ja hranidbom ne pratim njih? .
Ti si očito uspio puno toga posložiti .
Pa ako nije problem, malo preciznije opisati proizvodnju iz suhog sjena .
O.P.G.KOVAČ- Broj postova : 1629
God : 51
Registriran : 04.10.2008
54
Neznam koje kravice imas, moje su smeđe pasmine ili kako ih mi zovemo montafonke. Ne koristim nikakvu vrhunsku genetiku nego ono što mi da vet. Pretpostavljam da se dodatno pozabavim genetikom još bi se dalo povečati proizvodnju. No nije bitno koliko krava muze nego koliko te litra mlijeka košta no vratimo se sad na lucernu. Ako znaš eng jezik potraži malo po netu za lucernu ili alfalfa pa vidi šta piše o njoj. To je ponajbolje krmivo koje možeš sam doma proizvesti. ima oko 21% proteina te je jako lako probavljiva. Treba ju skidati u početku cvatnje kada je kvaliteta vrhunska.
Kod mene spremanje ide tako 1dan košnja.( idealno bi bilo rotokosa sa valjcima ali jbg)
2 dan odmah ujutro prekretanje.
3dan rano jutro i kasno veće sakupljanje
4dan jutro i kasno veće baliranje.
Nesmije biti osipanja dok se balira. cca 80% proteina vitamina i minerala nalazi se u listu. Isto tako nesmije se lucerna presušit.
nesmije izblijedit na suncu. Mora joj ostati tamna zelena boja ko da je zelena. Sa rotokosom sa valjcima sav proces se skrati za jedan dan.
Sa takvom krmom i malo mljevenih žitarica moraju kravice da muzu i to da dobro muzu.
Kolega nemoj niš zamjerit
Kod mene spremanje ide tako 1dan košnja.( idealno bi bilo rotokosa sa valjcima ali jbg)
2 dan odmah ujutro prekretanje.
3dan rano jutro i kasno veće sakupljanje
4dan jutro i kasno veće baliranje.
Nesmije biti osipanja dok se balira. cca 80% proteina vitamina i minerala nalazi se u listu. Isto tako nesmije se lucerna presušit.
nesmije izblijedit na suncu. Mora joj ostati tamna zelena boja ko da je zelena. Sa rotokosom sa valjcima sav proces se skrati za jedan dan.
Sa takvom krmom i malo mljevenih žitarica moraju kravice da muzu i to da dobro muzu.
Kolega nemoj niš zamjerit
krckrc- Broj postova : 28
Registriran : 27.02.2011
0
lucerna mora bit taman ne smijes ni prerano ni prekasno balirat a strogo ic ujutro jer se onda najmanje osipa
krckrc koliko imas krava i koaj povrsina ti je dovoljna recimo za 20 krava, koliko siješ lucerke a koliko ostalih kultura? ako proizvodis bez kukuruza i samo sa tim sto si naveo onda se tvoja proizvodnja isplati i po ovim cijenam mlijeka
krckrc koliko imas krava i koaj povrsina ti je dovoljna recimo za 20 krava, koliko siješ lucerke a koliko ostalih kultura? ako proizvodis bez kukuruza i samo sa tim sto si naveo onda se tvoja proizvodnja isplati i po ovim cijenam mlijeka
Stranica 8 / 12. • 1, 2, 3 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12
Stranica 8 / 12.
DOPUŠTENJA
Ne moľeą odgovarati na postove.