AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
lavanda
Stranica 27 / 40. • 1 ... 15 ... 26, 27, 28 ... 33 ... 40
Re: lavanda
Ovako izgledaju prije nego se posuše;
Pomagajte!!
Pomagajte!!
JADRO- Broj postova : 64
Registriran : 29.01.2011
0
→→→ : VIŠE
Malo mi cudno izgledaju na zadnje 2 slike! Obicno tako tjera kad je dobila mraza ili je netko od susjeda pretjerao sa cidokorom!
Da li si primjetila da je tko spricao korov u blizini?! Moze biti i udaljenost od 50m!
Sad o orezivanju! Kad si ih orezivala? Glavne grane su predugacke, tj. mladi izdanci bi trebali biti na vrhovima grana a ne cijelom bazom samog grmica!
Meni je jedan red dobio malo cidokora, te je bila slicna situacija... cvijeta tu i tamo i pnda nejednaki rast izdanaka...
Na prvoj slici izgledaju jako lijepo!
Ne znam, pomislio sam da li je susa...ali ako su u proljece fino krenule, znaci da su se primile...
Mraz, susa i herbicid... Od herbicida se ospe kao i od mraza...te nakon izvjesnog vremena potjera mlade izdanke, koji su razbacani nejednako po grancicama...
Da je susa razlog, ostali bi razvijeni gornji listovi koji bi se posusili i dobi izrazitosvijetlo zelenkastu boju...
Nakon sva tri ZLA, lavanda bi trebala ponovno potjerati!
Da li si primjetila da je tko spricao korov u blizini?! Moze biti i udaljenost od 50m!
Sad o orezivanju! Kad si ih orezivala? Glavne grane su predugacke, tj. mladi izdanci bi trebali biti na vrhovima grana a ne cijelom bazom samog grmica!
Meni je jedan red dobio malo cidokora, te je bila slicna situacija... cvijeta tu i tamo i pnda nejednaki rast izdanaka...
Na prvoj slici izgledaju jako lijepo!
Ne znam, pomislio sam da li je susa...ali ako su u proljece fino krenule, znaci da su se primile...
Mraz, susa i herbicid... Od herbicida se ospe kao i od mraza...te nakon izvjesnog vremena potjera mlade izdanke, koji su razbacani nejednako po grancicama...
Da je susa razlog, ostali bi razvijeni gornji listovi koji bi se posusili i dobi izrazitosvijetlo zelenkastu boju...
Nakon sva tri ZLA, lavanda bi trebala ponovno potjerati!
Gore sam mislio na kasni a ne na rani mraz
Jadro, nemas sta zahvalnivati...takvo nesto se moze svakme desiti, a zato smo na ovom forumu da pomognemo savjetima i iskustvom jedni drugima!!
Pozdrav svima!!
Jadro, nemas sta zahvalnivati...takvo nesto se moze svakme desiti, a zato smo na ovom forumu da pomognemo savjetima i iskustvom jedni drugima!!
Pozdrav svima!!
pozdrav svima kako napreduju poslovi s lavandom da li ste svi sve prodali,nadam se da jeste ,vidim da se nekima suše sadnice jer i meni se jedno 20ak komada osušilo nadam se da više neće sada je fino namočilo eto toliko od mene.ps roko uplatim ti lovu u srijedu popodne tak da znaš pozdrav svima
marin53nja- Broj postova : 31
God : 38
Registriran : 25.03.2011
0
pozdrav svima!
evo mene nakon malo duljeg vremena,bilo posla preko glave na sve strane,građevinskih radova,berbi vinograda itd...tako da mi je na polju još ostalo za obavit drugu žetvu lavande.kako je kod vas,dal ste obavili drugu žetvu?
Dakson,svaka čast na uloženom trudu i utrošenom vremenu kod izrade stranice,jako mi se sviđa namjera i namjena kako si to zamislio.
Jadro,lavanda ti lijepo napreduje,budi oprezna sa rezuckanjem,nemoj prenisko rezat grane,pogotovo ako su već postale tvrde(drvenaste)
evo mene nakon malo duljeg vremena,bilo posla preko glave na sve strane,građevinskih radova,berbi vinograda itd...tako da mi je na polju još ostalo za obavit drugu žetvu lavande.kako je kod vas,dal ste obavili drugu žetvu?
Dakson,svaka čast na uloženom trudu i utrošenom vremenu kod izrade stranice,jako mi se sviđa namjera i namjena kako si to zamislio.
Jadro,lavanda ti lijepo napreduje,budi oprezna sa rezuckanjem,nemoj prenisko rezat grane,pogotovo ako su već postale tvrde(drvenaste)
jozef- Broj postova : 163
Registriran : 27.01.2011
1
Evo narucitelja sadnica lavande iz srbije... Bez komentara....
[You must be registered and logged in to see this link.]
[You must be registered and logged in to see this link.]
pozdrav svima roko šta se radi jel ima kakvih noviteta
0
pozz!
za lijepog i ne kišnog dana, radim kod prijatelja u šumi...
u slobodno vrijeme učim za fakultet...
sunčane vikende provodim sa predivnom ŠTILOVKOM na njivi...
ganjam neplatiše...
skupljam lovu na hrpu
pripremam proizvodni pogon za proizvodnju vrećica...
pripremam novu paletu vrećica lavande...
ciljam na preko 100 prodajnih mjesta na moru...
radim otkup cvijeta lavande...jer sam svoj, još malo, pa skoro sav potrošio!
i da... nisam se još oženio... hahahahaha
sve u svemu, posla preko glave, da hoće ostati ovako, ne bih se žalio!
i da,,, sjela lova na račun tenks!
ganjam neplatiše...
skupljam lovu na hrpu
sve pohvale samo tuci tako mi je i samom radim na sve strane ,u ponedjeljak ću odnest zemlju na analizu pa da vidim šta joj fali a daj mi reci kako se rasporedi po zemlji naprimjer ako treba vapna ili nekih minerala i koliko je prikolica đubra otprilike i kakav da bacim jer sumnjam da ću nać ovčjeg u sunji koliko meni bude trebalo a ženit se stigneš već iduće ili za dvije žetve napraviš malog roka pa da imaš pomagača u polju moraš tako razmišljat aj kad budeš gotov s radovima i pogonom moram doć to vidjet kad ti nećeš meni aj pozdrav
0
Jutro! Razbacaj prikolicom za stajnjak, a ostatak mozes razbacati sa rasipacem za umjetno! Vapno baci pola i iducegod.opet po malo.. ako ti kaze da je izrazito kiselo, onda razvuci vapno na 3god, a ako ga nema puno, onxa baci sve od jedanput!
Cujemo se! Pozz!
Cujemo se! Pozz!
roko je napisao/la:pozz!
ganjam neplatiše...
skupljam lovu na hrpu
a vridnog ovog našeg Roka, vidi se da nije dalmatinac
marica- Broj postova : 62
God : 43
Registriran : 13.12.2009
0
Dragi uzgajivači lavande!
Ne mogu vjerovati da mi nitko ne želi pomoći.
Zar se zaista nitko od Vas nije susreo s nekakvom bolesti lavande.
Roko je bar pokušao razmisliti o čemu bi mogao biti problem ali očito ništa od navedenog (višak ili manjak vode-nije, ...cidi sigurno nisu ,jer kako se na slici vidi- nitko ništa ne obrađuje-( bave se isključivo krađom mojih sadnica).
Dajte mi barem savjet kome bih se mogla obratiti da mi dođe pregledati nasad, dati vjerodostojnu dijagnozu i preporučiti lijek.
Stanje je alarmantno jer ima sve više "sumljivih" grmova.
Ako treba odreči ću se i eko-potvrdnice da spasim nasad.
P.S.
poslala sam upit i u "Prvu ekološku stanicu" ali mi još ništa ni su odgovorili.
Zatim sam ih zvala telefonom, pa mi se javio djelatnik koji je baš prvi dan na poslu - SAM- pa ne bi ništa znao ,te da će me netko nazvati, ali ništa!
Dragi prijatelji molim Vas odgovorite mi i to što prije.
Ne mogu vjerovati da mi nitko ne želi pomoći.
Zar se zaista nitko od Vas nije susreo s nekakvom bolesti lavande.
Roko je bar pokušao razmisliti o čemu bi mogao biti problem ali očito ništa od navedenog (višak ili manjak vode-nije, ...cidi sigurno nisu ,jer kako se na slici vidi- nitko ništa ne obrađuje-( bave se isključivo krađom mojih sadnica).
Dajte mi barem savjet kome bih se mogla obratiti da mi dođe pregledati nasad, dati vjerodostojnu dijagnozu i preporučiti lijek.
Stanje je alarmantno jer ima sve više "sumljivih" grmova.
Ako treba odreči ću se i eko-potvrdnice da spasim nasad.
P.S.
poslala sam upit i u "Prvu ekološku stanicu" ali mi još ništa ni su odgovorili.
Zatim sam ih zvala telefonom, pa mi se javio djelatnik koji je baš prvi dan na poslu - SAM- pa ne bi ništa znao ,te da će me netko nazvati, ali ništa!
Dragi prijatelji molim Vas odgovorite mi i to što prije.
JADRO- Broj postova : 64
Registriran : 29.01.2011
0
jadro...
uzmi par suhih grmova, te po neki koji misliš da će se osušiti. uzmi uzorke zemlje oko sadnica koje si izvadila, te fino sve potkrijepi papirnato...
odnesi u neki laboratorij i nek ti naprave analizu... možda će te koštati, ali bar ćeš znati sa čim imaš problema...
ja bih osobno tako napravio... čekajući da ti drugi pomognu, na žalost, mogao bi ti se osušiti čitav nasad (ne daj Bože!!)!
nešto je muči, to je sigurno,,, vizualno mi čudno izgleda, jer mladih izrasta ima na svim dijelovima grana,,, mraz ili suša...
sad sam čitao post dva ranije, vidim da si rekla da nije mraz... ne znam! nadam se da nije ništa ozbiljno... a još se više nadam da ćeš nam otkriti informaciju o uzroku štete... pozdrav i sretno !!
uzmi par suhih grmova, te po neki koji misliš da će se osušiti. uzmi uzorke zemlje oko sadnica koje si izvadila, te fino sve potkrijepi papirnato...
odnesi u neki laboratorij i nek ti naprave analizu... možda će te koštati, ali bar ćeš znati sa čim imaš problema...
ja bih osobno tako napravio... čekajući da ti drugi pomognu, na žalost, mogao bi ti se osušiti čitav nasad (ne daj Bože!!)!
nešto je muči, to je sigurno,,, vizualno mi čudno izgleda, jer mladih izrasta ima na svim dijelovima grana,,, mraz ili suša...
sad sam čitao post dva ranije, vidim da si rekla da nije mraz... ne znam! nadam se da nije ništa ozbiljno... a još se više nadam da ćeš nam otkriti informaciju o uzroku štete... pozdrav i sretno !!
Jadro,
Meni se čini da im je ipak falilo vode u određenom periodu vegetacije. Vjerojatno sve biljke nisu razvile dovoljno dubok korijenov sustav, pa su one sa slabijim korijenom platile danak. Da li si primjetila da se nakon one velike kiše negdje oko 20.08. razvijaju mladi izboji? Ako da, onda bi grmovi trebali biti spašeni, odnosno srce stabljike ima dovoljnu provodnost hranjivih tvari da održi cijeli grm na životu. Pišem to isključivo iz osobnog iskustva, jer imam doma zasađen jedan mali experimentalni nasad sa sadnicama različite starosti i zakorjenjene u različitom dobu godine. Isto tako ih zalijevam i prihranjujem selektivno i na osnovu toga sam uočio takve razlike. Što se tiče ekološkog uzgoja (mislim da si nešto pitala u vezi toga u nekom od prijašnjih postova) meni se čisto dobro pokazalo gnojivo od koprive. Nje bar imaš koliko hočeš prema skeli na dijelu gdje je šuma (poslije skretanja za onaj lovački dom ili kaj je već) Evo, nadam se da sam možda bar malo pomogao ili te bar utješio, nisam neki znalac, ali od početka druženja sa lavandom vidim da je izuzetno izdržljiva i jako veliki borac, pa čak i u slučajevima da izgleda da je skroz propala, ona zna drugu godinu potjerati.
Btw, sorry svima koji su aktivni na ovoj temi što se nisam predstavio na klasični način, na žalost nemam što pametno reći, jedino mi volja i želja za uzgojem ostala, sve ostalo je iz financijskih razloga palo u vodu.
Lijep pozdrav!
Meni se čini da im je ipak falilo vode u određenom periodu vegetacije. Vjerojatno sve biljke nisu razvile dovoljno dubok korijenov sustav, pa su one sa slabijim korijenom platile danak. Da li si primjetila da se nakon one velike kiše negdje oko 20.08. razvijaju mladi izboji? Ako da, onda bi grmovi trebali biti spašeni, odnosno srce stabljike ima dovoljnu provodnost hranjivih tvari da održi cijeli grm na životu. Pišem to isključivo iz osobnog iskustva, jer imam doma zasađen jedan mali experimentalni nasad sa sadnicama različite starosti i zakorjenjene u različitom dobu godine. Isto tako ih zalijevam i prihranjujem selektivno i na osnovu toga sam uočio takve razlike. Što se tiče ekološkog uzgoja (mislim da si nešto pitala u vezi toga u nekom od prijašnjih postova) meni se čisto dobro pokazalo gnojivo od koprive. Nje bar imaš koliko hočeš prema skeli na dijelu gdje je šuma (poslije skretanja za onaj lovački dom ili kaj je već) Evo, nadam se da sam možda bar malo pomogao ili te bar utješio, nisam neki znalac, ali od početka druženja sa lavandom vidim da je izuzetno izdržljiva i jako veliki borac, pa čak i u slučajevima da izgleda da je skroz propala, ona zna drugu godinu potjerati.
Btw, sorry svima koji su aktivni na ovoj temi što se nisam predstavio na klasični način, na žalost nemam što pametno reći, jedino mi volja i želja za uzgojem ostala, sve ostalo je iz financijskih razloga palo u vodu.
Lijep pozdrav!
totejapitam- Broj postova : 1
Registriran : 08.06.2011
0
Bok lavanderice i lavanderi, evo priključio bih vam se u svojoj nedoumici što i kako saditi. imam okučnicu s oko 420 čhv zemlje u brežuljkastom dijelu na sjevero istočnoj strani medvednice(zemljište je okrenuto na jugozapad cijelom dužinom padine) u prigorju kod kašine pa me zanima ima li tko iskustva s biljkama smilje i lavanade na takvom tlu koje bih sadio, gdje bi se mogle nabaviti sadnice ili sjeme i koje sorte su najbolje za naš kontinetalni dio. pročitoa sam već dosta članaka i sve postove na ovom forumu i vidim da ima iz okolice zaprešića i drugih dijelova kontinenta iskustava pa ako imate volje podijeliti koji savjet i dio znanja biti ću zahvalan. na cijelom netu jednostavno nema oglašivača za sadnice smilja što mi je stvarno nevjerojatno, a postu vidim da su neki od vas ih sadili..hval unaprijed..
hsinisa- Broj postova : 1
Registriran : 06.10.2011
0
hsinisa.. pogledaj malo prijašnje postove, ima sve opisano! puno se novih javlja, pa da ne pišemo stalno jedno te isto! ako te još šta zanima, slobodno pitaj! rado će mo pomoći!
Poštovani Roko,
dva puta sam pročitao cijelih 45 stranica i pokušao pohvatati sve konce,ovim putem bih te htio zamolio da meni , a i ostalima koje zanimaju konkretne brojke ovim jednostavnim upitom odgovoriš iz svog osobnog iskustva.
Krenimo sa pretpostavkom od površine od 1 ha na kontinentu.
1. U jesen napraviti analizu zemlje, najidealniji ph 7 do 7,5 . Da ili ne ?
2. poslije analize zemlje treba istu preorati na cca 50 cm dubine. Da ili ne ?
3. U proljeće kupnja sadnica starih 2 mjeseca budrovka po cijeni od 3 kn ?
4. sadnja se odvija u 5 mjesecu na razmak 2,3 x 0,8 m. Da ili ne ?
5. na 1 ha treba zasaditi oko 6500 sadnica Da ili ne ?
6. prvih tjedan - dva sadnice treba zalijevati barem 2 puta tjedno ako nema kiše . da ili ne ?
7. nakon sadnje treba okopati ručno ili sa frezom barem 6 puta godišnje ?
8. svaku sadnicu treba obrezati da se dobije izgled kugle ?
9. obrezivanje se vrši kada sadnica naraste na koliko cm ili treba proći možda neki vremenski period od sadnje ?
E sada ono kaj ne znam niti malo.
Kada počinje prva berba, da li već nakon 1 godine kada ih zasadimo ili ne ?
Kako dugu jedna sadnica budrovke daje prinos u zemlji, tj. nakon koliko godina se vadi i baca i na njeno mjesto sadi nova sadnica ?
RASHODI :
Analiza zemlje : 1500 kn
Sadnice 6500 komada po 3 kn = 19500 kn
gorivo za košnju,oranje tokom jedne godine = 4000 kn
ostalo : ?
PRINOS :
Ako je cijena čistog suhog cvijeta 40 kn kg.
KOliko se dobije čistog suhog cvijeta na 6500 sadnica ne znam,
Tako da popuni prazne rupe .
Nakon 1 godine od sadnje : NE ZNAM
Nakon 2 godine od sadnje: ?
Nakon 3 godine od sadnje: ?
Nakon 4 godine od sadnje: ?
Nakon 5 godine od sadnje: ?
Ako sam nešto zaboravio, a znam da jesam slobodno navedi.
Ono što mene , a i druge konkretno zanima su čiste brojke.
Rashodi i prihodi tokom svake godine od sadnje, da li nakon prve godine imamo kakvih prihoda od tih 6500 sadnica koje su zasađene i tako i drugu, treću ...
Jel postoje kakvi poticaji u zagrebačkoj županiji za to ?
Puno ti hvala na razumijevanju i nesebičnoj pomoći nama koji smo još neodlučni.
Lijep pozdrav.
dva puta sam pročitao cijelih 45 stranica i pokušao pohvatati sve konce,ovim putem bih te htio zamolio da meni , a i ostalima koje zanimaju konkretne brojke ovim jednostavnim upitom odgovoriš iz svog osobnog iskustva.
Krenimo sa pretpostavkom od površine od 1 ha na kontinentu.
1. U jesen napraviti analizu zemlje, najidealniji ph 7 do 7,5 . Da ili ne ?
2. poslije analize zemlje treba istu preorati na cca 50 cm dubine. Da ili ne ?
3. U proljeće kupnja sadnica starih 2 mjeseca budrovka po cijeni od 3 kn ?
4. sadnja se odvija u 5 mjesecu na razmak 2,3 x 0,8 m. Da ili ne ?
5. na 1 ha treba zasaditi oko 6500 sadnica Da ili ne ?
6. prvih tjedan - dva sadnice treba zalijevati barem 2 puta tjedno ako nema kiše . da ili ne ?
7. nakon sadnje treba okopati ručno ili sa frezom barem 6 puta godišnje ?
8. svaku sadnicu treba obrezati da se dobije izgled kugle ?
9. obrezivanje se vrši kada sadnica naraste na koliko cm ili treba proći možda neki vremenski period od sadnje ?
E sada ono kaj ne znam niti malo.
Kada počinje prva berba, da li već nakon 1 godine kada ih zasadimo ili ne ?
Kako dugu jedna sadnica budrovke daje prinos u zemlji, tj. nakon koliko godina se vadi i baca i na njeno mjesto sadi nova sadnica ?
RASHODI :
Analiza zemlje : 1500 kn
Sadnice 6500 komada po 3 kn = 19500 kn
gorivo za košnju,oranje tokom jedne godine = 4000 kn
ostalo : ?
PRINOS :
Ako je cijena čistog suhog cvijeta 40 kn kg.
KOliko se dobije čistog suhog cvijeta na 6500 sadnica ne znam,
Tako da popuni prazne rupe .
Nakon 1 godine od sadnje : NE ZNAM
Nakon 2 godine od sadnje: ?
Nakon 3 godine od sadnje: ?
Nakon 4 godine od sadnje: ?
Nakon 5 godine od sadnje: ?
Ako sam nešto zaboravio, a znam da jesam slobodno navedi.
Ono što mene , a i druge konkretno zanima su čiste brojke.
Rashodi i prihodi tokom svake godine od sadnje, da li nakon prve godine imamo kakvih prihoda od tih 6500 sadnica koje su zasađene i tako i drugu, treću ...
Jel postoje kakvi poticaji u zagrebačkoj županiji za to ?
Puno ti hvala na razumijevanju i nesebičnoj pomoći nama koji smo još neodlučni.
Lijep pozdrav.
Zadnja promjena: mav; 11/11/2011, 09:45; ukupno mijenjano 2 put/a. (Reason for editing : g)
mav- Broj postova : 25
Registriran : 11.11.2011
0
pozdrav... ima za pisati,ali da malo dignemo temu iz prašine...odgovori po redu :
1. pH 6,5-7,5 uglavnom neutralan pH
2. nakon analize, baciti prihranu i potrebna sredstva, te onda zaorati na jednobraznim plugom na 50cm!
3. u proljeće kupnja sadnica starih 2 mjeseca po 2,00 kn komad! (malo reklame)!
4. sadnja se može odvijati u proljeće i u jesen. razmak sadnje ovisi o mehanizaciji koju imaš za obradu nasada. Npr. kultivator 80cm- razmaka redova bi bio min 180cm! na mehanizaiju dodaj od 1,00-1,2m i to ti je širina reda! unutar reda ne bih preporučio ispod 80cm!
5. na 1ha stane od 5.000 - 7400 sadnica... zavisno od mehanizacije i financija!
6. najmanje 2x tjedno! no ako se odlučiš na sadnju, javi se, ima fora kako smanjiti troškove prve godine...okopavanje i zalijevanje
7. okopavanje i frezanje zavisi od godine! kod mene je bilo oko 6x godišnje. prvo se frezaju redovi zatim se okopava oko grmova lavande.
8. tako je, to se radi kad potjera mlade izdanke,,, opet zavisi od kiše i sunca!
9. obrezivanje se vrši jednom u 2tjedna..uvijek imaš grmova koji bolje tjeraju i koji manje tjeraju... zato kad ideš na njivu, uvijek nosiš škare sa sobom,,, i cvakneš po potrebi!
BERBA:
-prva malo jača berba je 2 godine, tj. 3.vegetacijsko razdoblje!
-zavisno od održavanja i brige oko nasada, ali vijek im je 20-25god!
RAHODI:
analiza zemlje 300-2.700kn
sadnice 2,00 kn kom!
gorivo na tih 1 ha ne bi bilo preko 1.500kn
ubroji svoje dnevnice i rad... cca 2.000 kn prve godine!!
troškovi okopavanja i sl. su ubrojeni gore... na mladom nasadu i toj površini nema možda jdenom tjedno posla!
CVIJET
1. god. nula bodova
2. god. oko 30%
3. god. oko 70%
4. god. i više.. puni urod cvijeta
sve ovo ti zavisi od ogodine do godine, te načinu i kvaliteti pripreme tla!
ovo ti je firma pod vedrim nebom, tako da su ti oči stalno sa pogledom na prognozu i plavo nebo!
a gle.. prihodi počnu kapati već nakon druge godine (naglasak na KAPATI
)
nešto realno računaj treće godine...
tu su konkretne brojke teško uhvatljive... ne mogu ti reći sa 100% sigurnošću koliko će cvijeta biti koje godine...
bilo je godine kad sam imao preko 1,3kg cvijeta pogrmu a bilo je i 0,8 pa i mršavije.. nadam se da shvaćaš problematiku?!
poticaji zavise od županije do županije... to bi trebao otići i pitati!
nemaš na čemu hvaliti, kad se vidimo, plaćaš jednu sa hmeljom pozz i sretno!
1. pH 6,5-7,5 uglavnom neutralan pH
2. nakon analize, baciti prihranu i potrebna sredstva, te onda zaorati na jednobraznim plugom na 50cm!
3. u proljeće kupnja sadnica starih 2 mjeseca po 2,00 kn komad! (malo reklame)!
4. sadnja se može odvijati u proljeće i u jesen. razmak sadnje ovisi o mehanizaciji koju imaš za obradu nasada. Npr. kultivator 80cm- razmaka redova bi bio min 180cm! na mehanizaiju dodaj od 1,00-1,2m i to ti je širina reda! unutar reda ne bih preporučio ispod 80cm!
5. na 1ha stane od 5.000 - 7400 sadnica... zavisno od mehanizacije i financija!
6. najmanje 2x tjedno! no ako se odlučiš na sadnju, javi se, ima fora kako smanjiti troškove prve godine...okopavanje i zalijevanje
7. okopavanje i frezanje zavisi od godine! kod mene je bilo oko 6x godišnje. prvo se frezaju redovi zatim se okopava oko grmova lavande.
8. tako je, to se radi kad potjera mlade izdanke,,, opet zavisi od kiše i sunca!
9. obrezivanje se vrši jednom u 2tjedna..uvijek imaš grmova koji bolje tjeraju i koji manje tjeraju... zato kad ideš na njivu, uvijek nosiš škare sa sobom,,, i cvakneš po potrebi!
BERBA:
-prva malo jača berba je 2 godine, tj. 3.vegetacijsko razdoblje!
-zavisno od održavanja i brige oko nasada, ali vijek im je 20-25god!
RAHODI:
analiza zemlje 300-2.700kn
sadnice 2,00 kn kom!
gorivo na tih 1 ha ne bi bilo preko 1.500kn
ubroji svoje dnevnice i rad... cca 2.000 kn prve godine!!
troškovi okopavanja i sl. su ubrojeni gore... na mladom nasadu i toj površini nema možda jdenom tjedno posla!
CVIJET
1. god. nula bodova
2. god. oko 30%
3. god. oko 70%
4. god. i više.. puni urod cvijeta
sve ovo ti zavisi od ogodine do godine, te načinu i kvaliteti pripreme tla!
ovo ti je firma pod vedrim nebom, tako da su ti oči stalno sa pogledom na prognozu i plavo nebo!
a gle.. prihodi počnu kapati već nakon druge godine (naglasak na KAPATI
)
nešto realno računaj treće godine...
tu su konkretne brojke teško uhvatljive... ne mogu ti reći sa 100% sigurnošću koliko će cvijeta biti koje godine...
bilo je godine kad sam imao preko 1,3kg cvijeta pogrmu a bilo je i 0,8 pa i mršavije.. nadam se da shvaćaš problematiku?!
poticaji zavise od županije do županije... to bi trebao otići i pitati!
nemaš na čemu hvaliti, kad se vidimo, plaćaš jednu sa hmeljom pozz i sretno!
E moj roko, kolko piva ti imaš za popiti ako ti svaki kojemu si odgovorio da samo jedno pitanje plati jednu....
jedno osobno pitanje, sa koliko sadnica si krenuo prve godine i jesi kupio tomu vinkovića ili nešto slično ?
Kolko ti dobijaš od svoje županije i države poticaja ?
jedno osobno pitanje, sa koliko sadnica si krenuo prve godine i jesi kupio tomu vinkovića ili nešto slično ?
Kolko ti dobijaš od svoje županije i države poticaja ?
0
Iskreno dvoumim se koliko rizično je ući u taj biznis , premišljam se između sadnje borova ili lavande ? Ne znam kaj je isplativije i bolje ?
0
prve godine sam posadio 800 kom. a već iduće proljeće 13.000 te nakon 4 godine proširujem za još 9.000... tako da ću sad na proljeće tj. do iduće jeseni imati oko 22.000 kom na njivi! moram prvo iskčit korov i panjeve pa onda sadnja na proljeće...
sve sam ti frezao i radio sa kultivatorom 14ks... oko 2,3ha sam frezao sa tim strojčekom! dobar je za posao, sam brate odbi ruke na tu površinu...
trebalo mi je 3 dana (od zvijezde do zvijezde od pol6 ujutro do 20.00 na večer)... onda 2 dana ne možeš ni čašu dignuti hehe nije tako strašno, samo kultivator sa kopačicama ima 245kg... pa treba to držati na rukama... do 1ha bi se dalo radi a sve preko je paćenje...
dobivao sam oko 6 ili 7t kuna... izašao sam iz eko poticaja, a mislim da ću i iz redovnog poticaja... smanjili su navodno skroz na manje od 2.000kn po ha...
to moraš sam razriješiti,,, ne volim nikome savjetovati šta da radi sa svojim novcima... ako se odlučiš za lavandu, samo se javi...
Ma razumijem te u potpunosti , svako neka radi sa svojim novcima kako želi i umije ...
Ne znam. kad bih bio siguran da za tri godine mogu imati godišnje čistog
negdje 50 000 kn , odmah bi potpisao, ovako nisam siguran. Čitam,
preračunavam, razmišljam o vremenskim nepogodama , tučama, sušama ...
a nebi htio zasada više od 1 ha , samo manje...
Ne znam. kad bih bio siguran da za tri godine mogu imati godišnje čistog
negdje 50 000 kn , odmah bi potpisao, ovako nisam siguran. Čitam,
preračunavam, razmišljam o vremenskim nepogodama , tučama, sušama ...
a nebi htio zasada više od 1 ha , samo manje...
0
Stranica 27 / 40. • 1 ... 15 ... 26, 27, 28 ... 33 ... 40
Stranica 27 / 40.
DOPUŠTENJA
Ne moľeą odgovarati na postove.