AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
Poticaji u poljoprivredi (2)
Stranica 23 / 40. • 1 ... 13 ... 22, 23, 24 ... 31 ... 40
Re: Poticaji u poljoprivredi (2)
u mome selu neki primaju poticaje a nemaju otvoren opg to je pretežito 2,,3,,hektara dali je to moguće,,a znam da neki i primaju socijalu,,,,,jeli istina da moraš otvoriti opg da bi primao poticaj ili ima i tu rupa u zakonu,,,nek mi neko objasni ako zna..neke mi stvari nisu jasne..
Da svima na taj način, zakonski, oproste porezne i ine dugove prema dražvi - sutradan bi imali hrpu tužbi/zahtjeva od onih koji su sve uredno platili da se napravi povrat novaca koji smo uplatili na ime poreza i doprinosa državi. Porezni dugovi se ne mogu opraštati nikome, ali ako želiš biti široke ruke prema svojim prijateljima ili 'velikim poduzetnicima' koji su u problemima - možeš platiti njihove dugove iz svog privatnog đepa (privatnim novcima). Kada si državni službenik - onda raspolažeš zajedničkim novcem i ne možeš se ponašati sa tim novcem kao sa svojom privatnom imovinom. To nije naučila prošla, a kako se čini - niti ova vlast.falkon 2 je napisao/la:@ Fidelito
Nitko se nebi bunio vezano za porezne blokade da je za sve jednako, blokiraju se oni sa malim dugovanjima a dok oni sa milionskim iznosima se oprašta. Prošle godine (bio je popis javan ali ga nemogu sada naći) je Agrokoru oprošteno sve skupa 148 ,iliona poreznog duga, sada se pojavljuju priče o istim takvim opraštanjima drugim subjektiam i uvijek se radi o milionskim iznosima. Znači da nije za sve jednako. Bruto neto ali država od toga novca i te naplate neće nakraju mati ništa.
Po meni kada se već opraštaju tajkunima porezni dugovi, onda bi trebalo uzeti neki datum i do toga datuma svima ibrisati višegodišnja dugovanja (koja se ionako neće naplatiti) te onda od toga dana represivnim mjerama se pobriniti da se porezi plaćaju, na taj način nebi zatvarane mnoge firme, ujedno bi bila neka vrsta "pomoći" gospodarstvu a i bio bi početak nove ere i dovođenja u porezni red ...
Fidelito- Broj postova : 4471
Zanimanje : Poljoprivrednik - ministar
Registriran : 17.05.2008
117
Bila je zakonska mogućnost da se traži potpora dohotku , mislim oko 13 000 kn za seljake starije - neznam koliko godina - koji nisu imali dovoljnu površinu za upisnik u OPG .olivermalbai je napisao/la:u mome selu neki primaju poticaje a nemaju otvoren opg to je pretežito 2,,3,,hektara dali je to moguće,,a znam da neki i primaju socijalu,,,,,jeli istina da moraš otvoriti opg da bi primao poticaj ili ima i tu rupa u zakonu,,,nek mi neko objasni ako zna..neke mi stvari nisu jasne..
Nisu išli da takve natjeraju da uzmu u zakup privatnu ili državnu zemlju da imaju uvjete za Upisnik OPG .
Imao sam taj Zakon i nekima sam starijim rekao za njega .
Đuro Japarić- Broj postova : 1758
Registriran : 17.02.2012
55
bila su dva modela "Potpore dohotku" za mala gospodarstva. Prvi model je bio da primatelj potpore mora biti stariji od 50 g. , plaća mirovinsko i zdravstveno osiguranje na osnovu poljoprivredne djelatnosti. Po tom modelu se moglo dobivati 1000 kn po članu mjesećno, maksimalno dva člana znači 24 000 kn godišnje.Đuro Japarić je napisao/la:Bila je zakonska mogućnost da se traži potpora dohotku , mislim oko 13 000 kn za seljake starije - neznam koliko godina - koji nisu imali dovoljnu površinu za upisnik u OPG .
Za drugi model je bio uvjet da je član opg-a bio stariji od 65 g. (muški, ženski 60 g.) te da prima poljoprivrednu mirovinu ili je bez ikakvih primanja ili mlađi ali nezaposlen (to je ukinuto 2011 g.) Isto su to pravo mogla ostvariti dva člana i dobivalo se 5 000 kn po članu, tj. maksimalno 10 000 kn godišnje.
Uvjet za oba je bio da OPG ima zbrojeno tri proizvodne jedinice, gdje je 1 ha zemlje jedna proizvodna jedinica, krava isto jedna PJ, svinja 0,3 , odojak do 25 kg 0,1 PJ itd. Potpora dohotku je ove godine ukinuta.
Fidelito u pravu si, ALI isto tako bi ja mogao i sada podići tužbu iz razloga što ja plaćam pune iznose poreza i na vrijeme, dok se pojedincima oprašta, smanjuje ili šta već, znači opet ja i svi ostali koji plaćamo smo direktno KAŽNJENI zbog urednosti, a neplatiše budu nagrađivani jer ne plaćaju. Znači politika i naplata na ovaj način neće nikako poticati ljude da plaćaju redovno, nego čak naprotiv će ih poticati da ne plaćaju jer će onda uz razne reprograme (poneki i oproste) platiti manje nego što bi trebali.Fidelito je napisao/la:Da svima na taj način, zakonski, oproste porezne i ine dugove prema dražvi - sutradan bi imali hrpu tužbi/zahtjeva od onih koji su sve uredno platili da se napravi povrat novaca koji smo uplatili na ime poreza i doprinosa državi. Porezni dugovi se ne mogu opraštati nikome, ali ako želiš biti široke ruke prema svojim prijateljima ili 'velikim poduzetnicima' koji su u problemima - možeš platiti njihove dugove iz svog privatnog đepa (privatnim novcima). Kada si državni službenik - onda raspolažeš zajedničkim novcem i ne možeš se ponašati sa tim novcem kao sa svojom privatnom imovinom. To nije naučila prošla, a kako se čini - niti ova vlast.falkon 2 je napisao/la:@ Fidelito
Nitko se nebi bunio vezano za porezne blokade da je za sve jednako, blokiraju se oni sa malim dugovanjima a dok oni sa milionskim iznosima se oprašta. Prošle godine (bio je popis javan ali ga nemogu sada naći) je Agrokoru oprošteno sve skupa 148 ,iliona poreznog duga, sada se pojavljuju priče o istim takvim opraštanjima drugim subjektiam i uvijek se radi o milionskim iznosima. Znači da nije za sve jednako. Bruto neto ali država od toga novca i te naplate neće nakraju mati ništa.
Po meni kada se već opraštaju tajkunima porezni dugovi, onda bi trebalo uzeti neki datum i do toga datuma svima ibrisati višegodišnja dugovanja (koja se ionako neće naplatiti) te onda od toga dana represivnim mjerama se pobriniti da se porezi plaćaju, na taj način nebi zatvarane mnoge firme, ujedno bi bila neka vrsta "pomoći" gospodarstvu a i bio bi početak nove ere i dovođenja u porezni red ...
Nedavno razgovor sa poljoprivednikom iz susjednog sela koji godinama ne plaća nikakve obaveze, i kad zagusti ide na reprograme, dobiva oprost na dio, dio mu se još dodatno smanji i kaže da sve skupa ne plati 40% od onoga koliko bi platio da je plaćao sve redovno.
Znači uvijek postoje uvjeti za tužbu i diskriminaciju, samo što mi nemamo pravosuđa koji je neovisan pa se nitko i niti ne upušta u to.
U slučaju da se neplatiše zakonski sankcioniraju - mi koji uredno plaćamo nismo (barem zakonski) zakinuti. Drugi je par rukava koje su to zakonske sankcije (kolika je zatezna kamata, kazna itd.), da li su one pravedne itd., a sasvim treći par rukava je 'opraštanje' dugova, to je za mene neprihvatljivo. Ali također je neprihvatljivo da se slučajevi neplatiša rastežu godinama i sasvim nepotrebno opterećuje pravni i porezni sustav (a 'privredni subjekt' u međuvremenu 'uredno' posluje i gomila gubitke prema državi i dobavljačima). Treba postojati mehanizam efikasne naplate i nedopuštanja velikih dugovanja (to je vrlo bitno i to je osnova države), treba biti brz u naplati i blokadi računa - kada se baš ne plaća. I staviti pečat na ulaz u tvrtku ako treba, tu treba biti odlučan, bez obzira na stranku/kuma/vezu itd.. Da se to poštuje - država bi drugačije izgledala, ovako imamo punu državu 'velikih' poduzetnika koji nemaju prebijene pare u đepu, a rade (navodno) veliki biznis. Onda se to neplaćanje proteže i na međusobna (ne)plaćanja između subjekata ('ako ne moram platiti državi - ne moram platiti račun nekome drugome') a to je direktni put u stanje kakvo je danas. Jedin oni koji ukidaju uslugu ako se ne plati račun mogu računati na urednu naplatu i to samo u slučaju kada to ukidanje usluge uredno provode - ne pada nam na pamet čak i neplatišama ne platiti račun za telefon, jer znaju da će ostati bez usluge. Država u svojim rukama ima sve instrumente naplate i nema razloga da se oni ne upotrijebe. Ali smisao naplate potraživnja gubi se kada su dugovi veliki i nenaplativi - onda je kasno i to se mora izbjeći. Naravno, riba smrdi od glave, ali čisti se od repa. Ali potpuno je svejedno od kuda čistiš ribu - bitno ju je očistiti do kraja - kada si već krenuo u čišćenje.
117
Ključna riječ u postu je "U slučaju", a pošto znamo da se neplatišama ulazi u susret mi koji uredno plaćamo smo onda ujedno i zakinuti.
Priča se o konkurenciji, pa lako je biti konkurentan kada se ne plaćaju sve obaveze, te nakon par mjeseci se iste i izbrišu... da mi svi imamo takav način poslovanja kao većina naših "mega tajkuna" onda bi mi konkurirali svim živim na ovom svijetu, a ovako dok jedini plaćaju drugim se oprašta tu nema realne mogućnosti za konkurisanje i opstanak na tržištu .
Priča se o konkurenciji, pa lako je biti konkurentan kada se ne plaćaju sve obaveze, te nakon par mjeseci se iste i izbrišu... da mi svi imamo takav način poslovanja kao većina naših "mega tajkuna" onda bi mi konkurirali svim živim na ovom svijetu, a ovako dok jedini plaćaju drugim se oprašta tu nema realne mogućnosti za konkurisanje i opstanak na tržištu .
Neću uopće početi o slučajevima koje znam da su dužni milijune i nikom ništa,a nas tu zaj... ,ali upravo zbog ovog i članka koji je neki dan izašao u novinama,palo mi je nešto napamet,al da vas ne davim tu,samo me zanima(sad već padam u poklonike teorije zavjere ),kažite mi dal ikom od vas šteka agronet u smislu da nemožete provjeriti,kao lane,koji iznos poticaja vam je odobren? isprika ako se već raspravljalo na tu temu
sremac maknuli su tu opciju da nema pisanog traga o odobreno odnosno isplaćenom iznosu poticaja ...
Pa ne izlazi se u susret baš svim neplatišama, izgleda kao da postoji krug 'odabranih' kojima se (dobar dio duga) oprašta. Sada koliki je taj dio, da li je to 10,20 ili 70%, to se odlučuje na temelju dosta neizvjesnih kriterija. Nije to patentirano danas ili jučer - to traje već godinama, samo se ti odabranici mijenjaju u skladu sa politikama (a vjerovatno ima i onih 'majstora' koji su miljenici svih politika). Ali budimo pošteni pa recimo i da nije baš svatko mogao ostati dužan za poreze i doprinose velike sume. I prije se znalo dogoditi da se nekoga uredno progoni kada je bio dužan (što nije samo po sebi čudno, jer je to normalni posao porezne uprave). Čudno je da 'institucije sistema' u nekim slučajevima uredno rade svoj posao, a neki slučajevi nikako da dođu na red. A dug se u međuvremenu uredno gomila.falkon 2 je napisao/la:Ključna riječ u postu je "U slučaju", a pošto znamo da se neplatišama ulazi u susret mi koji uredno plaćamo smo onda ujedno i zakinuti.
117
Hvala.falkon 2 je napisao/la:sremac maknuli su tu opciju da nema pisanog traga o odobreno odnosno isplaćenom iznosu poticaja ...
To je i meni palo napamet,kako prozirno... ali sam svejedno uspio doći do podataka,tu nisu uspjeli ušminkat,razlika izmedju ODOBRENOG,znači ne onog što sam prijavio,iako ni tu nije neko odstupanje,nego baš odobreno - isplaćeno * ogromna razlika,a danas čujem da je agencija sama potvrdila isto to,a do sad nije,zar ne?
Meni su u Agenciji dali ispis koliko je planirano da dobijem . Isplaćeno mi je manje preko 30 % !falkon 2 je napisao/la:sremac maknuli su tu opciju da nema pisanog traga o odobreno odnosno isplaćenom iznosu poticaja ...
To je neozbiljno prema ljudima koji su veći proizvođači !
Vlada mi djeluje poput pijanca koji uđe u gostionu , naruči piće za sve a u džepu ima novaca samo za 2 pića .
Pijana Vlada planira 1 000 000 000 za poticaje - prijavimo 1000 000 hektara to ipada 1000 kn po 1 ha . Ako prijavimo 1 100 000 ha pijana Vlada smanji poticaje i tako počasti sve nas koji radimo zemlju sa isplatom poticaja .
Ovi Vladini > poticaji > pomažu da da ne dođe do masovnog prestanka obrade zemlje .Poticaji su biznis za one koji ne rade zemlju , a uzimaju poticaje !
55
http://www.glas-slavonije.hr/214727/1/Hrvatska-ce-2014-izgubiti-vise-od-400-milijuna-eura
SteveO- Broj postova : 1673
Registriran : 28.08.2009
39
Hrvatski seljaci počeli su gubiti za vrijeme Račanove Vlade i ministra Pankretića , koji je bio i ministar u Sanaderovoj Vladi .SteveO je napisao/la:http://www.glas-slavonije.hr/214727/1/Hrvatska-ce-2014-izgubiti-vise-od-400-milijuna-eura
Što mislim to sam Jakovini rekao na skupu u Kutjevu i nakon što je izabran za ministra .
Sa konjima se u zaprežnim kolima kočijaši . Tako neke sile kočijaše i sa Jakovinom .
To je demagoški Plan 21 koalicije Jaosiga nama , tako sam ih ismijavao , i poglavlje o poljoprivredi .
Tu je i kočijašenje od strane Todorića .
Problem su poslanici koji sebe zovu zastupnici Hrvatskog sabora ! To je KRIM organizacija koja nije osigurala zakonske ni ekonomske uvjete za razvoj hrvatske poljoprivrede u kojoj su gubitnici takozvana Obiteljska poljoprivredna gospodarstva ili OPG .
Priča o ruralnom razvoju je demagogija !
Treba definirati Strategiju razvoja poljoprivrede i donijeti zakonska rješenja za to i onda tražiti i osigurati novac za to !
Ovo sada što imamo je bacanje novca bez rezultata .
To mora biti državni program , a ne dvije nesposobne partije HDZ i SDP ili kako ih neki anonimni pisci zovu SKH 1 i SKH 2 !
55
Ajmo osvježiti temu..
Šta mislite, kada će biti isplaćen poticaj za ovu godinu?
Da li će biti na razini zadnje godine ili će još biti umanjeno?
teško je reći kada će biti ali da će biti manji najvjerovatnije da hoće,NAŽALOSTpoliticar je napisao/la:Ajmo osvježiti temu..
novi- Broj postova : 89
Registriran : 20.08.2013
4
→→→ : VIŠE
Ovo će nam biti prvi poticaj iz eu proračuna i on za prvu godinu iznosi 25% od nominalnog cca 300eura.Isplate vani kreću već od prosinca a kad će kod nas biti to ne zna ni vidoviti milan.Ostatak poticaja do 100% bi trebao ići iz našeg proračuna a kakva je situacija i osjetljivost ovih gore prema selu lako je moguće da se čeka do kraja odnosno 30.06.2014.a u kolikom iznosu to je također zagonetka.Znači sigurno je jedino ovo od eu i to cca 500kn/ha a za sve ostalo će biti velike borbe.
jd4755- Broj postova : 1819
God : 60
Zanimanje : poljoprivreda-ratarstvo
Registriran : 10.03.2008
39
Nisu nam isplaćeni ni za prošlu godinu , a i neće !politicar je napisao/la:Ajmo osvježiti temu..
Za ovu godinu moramo čekati državni proračun za 2014 . Vjerovatno je smanjenje za poljoprivredu .
Režimu je bitno osigurati novac za mirovine , jer bi tu bila velika buna .
U Hrvatskoj ima malo seljaka i tu za režim nema opasnosti !
100 000 takozvanih OPG su proizvodnja uglavnom za vlastite potrebe a višak za prodaju .U ovoj sam skupini i ja sa nekoliko ha voćnjaka i oranica + oko 2 ha božićnih drvaca - tu su mi srne pojele oko 500 jela , kakva će biti prodaja ?
Tragičari su ljudi koji imaju veće površine i proizvode za tržište . 50 ha - 400 kn po ha = 20 000 kn , zato radimo manje jer ćemo biti manje siromašni !
55
uskoro će na agronetu biti obznanjeno koliko tko ima prava na plaćanja, sporan će jedino biti iznos po jediničnom pravu, ali mislim da će i to biti poznato ubrzo nakon donošenja novog proračuna krajem godine
Meni ne da mira ovih trideset i nešto posto neisplaćenih za ovu godinu. Pojeo vuk magare, svi zasutili o tome. posebice jakovina
aaa11- Broj postova : 87
Registriran : 25.11.2012
0
Pa Linić je jasno rekao da su poticaji isplaćeni , i onda Jakovina nema o čemu pričati !aaa11 je napisao/la:Meni ne da mira ovih trideset i nešto posto neisplaćenih za ovu godinu. Pojeo vuk magare, svi zasutili o tome. posebice jakovina
Da razumijete , zamislite da u proračunu planirano 15 milijardi za mirovine , da su smanjili za 5 milijardi , da su smanjili mirovine , jasno bi došlo do bune .
Inače poticaje treba UKINUTI i ići na tržišno formiranje cijena ! Tko nema novca za kupnju hrane po TRŽIŠNOJ cijeni neka UMIRE od gladi kao u nekim državama !
Jasno je da nisam za umiranje od gladi u Hrvatskoj , ali sam da nas ne vrijeđaju besposličari i paraziti kojima mi dajemo novac da si kupe hranu , puno iz uvoza !
55
a ovako isplata poticaja za 2012. godinu izgleda u Poljskoj:
http://www.arimr.gov.pl/aktualnosci/artykuly/sa-juz-znane-stawki-platnosci-bezposrednich-za-rok-2012-doplaty-w-polsce-beda-przeliczane-w-1.html
Uglavnom sada se zna da će poljski kolege poljoprivrednici dobiti nekih 969.69 zlota za hektar posijanih površina, što bi u kunama iznosilo nekih 1766 kn/ha.
http://www.arimr.gov.pl/aktualnosci/artykuly/sa-juz-znane-stawki-platnosci-bezposrednich-za-rok-2012-doplaty-w-polsce-beda-przeliczane-w-1.html
Uglavnom sada se zna da će poljski kolege poljoprivrednici dobiti nekih 969.69 zlota za hektar posijanih površina, što bi u kunama iznosilo nekih 1766 kn/ha.
117
LINK na dobar članak s usporedbenim tablicama
po svemu sudeći nama se smješka 99 €/ha iz direktnog plaćanja...preostaje još potencijalni iznos od 249 €/ha na osnovu ruralnog razvoja, ali nisam načistu što bi to i koliko zapravo bilo
osim toga sredstva iz ruralnog razvoju su još pod upitnikom zahvaljujuću poznatoj sposobnosti našeg ministarstva
vjerujem da bi u konačnici moglo biti oko 1000 kn/ha sa hr participacijom jer drugovi ipak moraju opravdati svoje postojanje
po svemu sudeći nama se smješka 99 €/ha iz direktnog plaćanja...preostaje još potencijalni iznos od 249 €/ha na osnovu ruralnog razvoja, ali nisam načistu što bi to i koliko zapravo bilo
osim toga sredstva iz ruralnog razvoju su još pod upitnikom zahvaljujuću poznatoj sposobnosti našeg ministarstva
vjerujem da bi u konačnici moglo biti oko 1000 kn/ha sa hr participacijom jer drugovi ipak moraju opravdati svoje postojanje
Što se misli pod > ruralni razvoj > ? Asfaltiranje ceste do 119 izumrlih sela , sela bez djece , ili investicije u poljoprivredi ?paor je napisao/la:
Koliko je Hrvatska prijavila obradivih površina ? Kažu da je u ARCOD 1 000 007 i sada ako se u funkciju stavi novih 1 000 000 ha državne zemlje o kojim LUPETA Jakovina , koliki će tada biti poticaji ?
Znam da smo popušili zahvaljujući Pankretiću i Čobankoviću , jer na temelju njihovih zakona 182 lokalne vlasti od 2001 NISU raspisale ni 1 natječaj za prodaju i zakup državne zemlje !
Prije donošenja Zakona Mesića sam upozorio da je zakon kompliciran za lokalne lijenčine !
Grivičić , Kuterovac i Kolar su govorili da griješim !
Vrijeme je pokazalo , nažalost , da sam znao kako će biti !
55
Stranica 23 / 40. • 1 ... 13 ... 22, 23, 24 ... 31 ... 40
Similar topics
» Poticaji u poljoprivredi
» Poticaji u poljoprivredi (2)
» Poticaji u poljoprivredi (3)
» Poticaji u poljoprivredi (1)
» Poticaji u poljoprivredi (2)