AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
knjiženje troška kupovine poljoprivrednog zemljišta
Stranica 2 / 2. • 1, 2
Re: knjiženje troška kupovine poljoprivrednog zemljišta
a kaj z onima koji neplačaju najam?koji besplatno obrađuju zemlju?
delac- Broj postova : 1063
God : 37
Registriran : 28.01.2010
17
→→→ : VIŠE
znači sad si u još većem dugu, baš krasno.
mačor- Broj postova : 796
Registriran : 28.07.2011
12
zakaj?ak se besplatno obrađuje
17
delac je napisao/la:a kaj z onima koji neplačaju najam?koji besplatno obrađuju zemlju?
Objasnili mi ovako međutum sam im postavio i tako pitanje..kažu oni nema zakupa sistem bez naknade ...porezna je donjela tarifu koja iznosi 729 kn/ha i svaki vlasnik zemlje će plaćati po tome porez za zakup .
Tako ove fore bez naknade ,po seljači đabalesku sam dao -dobio zemlju nema
Ako ti nešto nije jasno žali se upravi vodovoda
pege25- Broj postova : 5212
God : 50
Registriran : 18.09.2010
131
u majku ima...samo bi pare od nas
17
mačor je napisao/la:sunčana je napisao/la:upravo na pravo mjesto!
za sve one koji se u postovima ranije čude što je porez 15 %.
pa kako bi itko mislio da može nešto iznajmljivati, a ne plaćati porez na to..
ali ljudi to neznaju!!!
sad ti više nitko neće dat ugovor pa nećeš imat ni poticaj i eto
Pa zato imaš mene luzera pa ja javim svima da znate..
Ma sada če ispasti da sam ja ljude prijavo ..jer su mi rekli da če sada otiči kod svakog ovog koji mi je dao zemlju u zakup i s njim porazgovarati u četri oka ...što znači da su i oni sada najebali ...ali bez obzire vele da če sve pročešlati i da je gotovo više s ovakvim načinom muljana države ..štogod im to značilo.
Ma mačor dati če ti samo što če podiči zakup ili u protivnom če plačati porez na neobrađeno zemljište ili na kraju krajeva mogu ga sami obrađivati da sve poreze izbjegnu ....e tako nam i treba treba uvesti reda i treba seljaka još udariti koji put lopatom jer se jadni trude ubiti seljak a ovaj se neda pa neda tako mislim da je ovo samo još jedan udarac ispod pojasa seljaku tako moj moto je nedaj se floki ostani psina
131
delac je napisao/la:u majku ima...samo bi pare od nas
Pa i ti bi samo poticaje
Pa moraju oni sada onekale namaknuti lovu da poticaje isplate od jednom
131
ha ha da pege...ma teško da če ljudi radit ak do sad ne rade teško da če i dalje...ja radim zemlju ode večine ljudi koji nemaju ni traktor...bolje da ja njim aplatim taj porez i svi veseli..
17
sunčana je napisao/la:Fidelito je napisao/la:sunčana je napisao/la:
vidim da sasvim dobro barataš terminima, a i znanja si sakupio poprilično..
ovo se zove pohvala!
Uglavnom hvala na odgovoru i mišljenju, još moram provjeriti na par mjesta što i kako. Ovo su inače 'slatke' muke, ali treba paziti kako i što knjižiti da se to kasnije ne obija o glavu (kao nekima).
istina..malo ih je koji razmišljaju kako će zatvarati djelatnosti i koliko će ih tada današnja "uspjela" knjiženja lupiti po džepu. to si jako dobro primijetio.
mada opet mislim...da zemljište ne ide u istu kategoriju sa svom dugotrajnom imovinom, upravo iz tog razloga što ne proizvodi trošak, pa ne bi ni kod izuzimanja trebalo prihod. pokušavam se sjetiti jesam li kada imala gdje takav slučaj, ali..kažem ti da ste vi opg-i posebna sorta.
Nisam OPG, nego sam poljoprivredni obrt, ali to dođe u ovom slučaju na isto ili ne....?
@Pege: oni u poreznoj ti odredili neki 'prosječan' prinos... nekako mi dođe zdogno to određivnje prinosa iz tople grijane sobice. Tako bi i ja sebi mogao odrediti bilo što, ali što ako je moj realni prinos manji od onoga što je netko sebi (onako malo procijenio odoka) zacrtao da bi trebalo biti? Kako da nadoknadim tu fiktivnu razliku? Najbolje bi bilo da za svoje 'privatne' novce na placu kupim te kuruze ili štogod sam proizvodio i to ubacim u silos kao svoj 'prinos'. Danebi nekome falilo.... joj koja država.
Fidelito- Broj postova : 4471
Zanimanje : Poljoprivrednik - ministar
Registriran : 17.05.2008
117
Baš tako fidel oni imaju svoju tabelu po kojoj izrčunavaju koliko tko mora imati prinos i pšenica i soja prošle godine mi štimaju ali suncokret ne i tu po njihovoj računici ispada da moram platiti nekih 5000kn poreza ..pa reko ja vam se kunem da sam imao prinos takav i takav i da je sve pošteno predano ,ništa na crno ne i ne oni su uzeli u obzir i štetu koju sam prijavio ,a procjenu štete izvršilo opet iz tople fotelje kao i ovi koji su rekli da je minimalan prinos po ha suncokreta 3000kg/ha ..i sad što da radim ...oni mi prijavili 40% a ja imao 55% (otvage dokaz)ja sam svarno imao toliki prinos i sada oni se lijepo poseru na moje poštenje...nemora te vi meni vjerovati ko ni oni ali meni je najbitnije da ja znam da je sve ovo istina što pišem i da su me u ovom slučaju oštetili ni kriva ni dužna.
Za ovo što sam stavio u trošak plačanje zakupa bez nekog pisanog traga je opravdano i nisam ljut jer to nisam smijo to raditi ..mislio sam pa šta mi mogu ja sam stvarno platio tu navedenu cifru ljudima i to je moj iskreni trošak tako da nije bila namjera ošteti državu ..ali eto pošto nisam imao nikakv pisani trag dobio sam to da mi sada nepriznaju to i pripisati če mi se to kao dobit i na to porez + kazna
E sad što je naj gore s ljudima ču morati praviti nove ugovore ..naravno ako mi budu dali zemlju kada sada i njih pročešljaju ...možda hoče ali če podiči zakupninu i morat ču praviti nove ugovore i eto novog troška ...
Ma neka je pege živ i zdrav biće i para
Za ovo što sam stavio u trošak plačanje zakupa bez nekog pisanog traga je opravdano i nisam ljut jer to nisam smijo to raditi ..mislio sam pa šta mi mogu ja sam stvarno platio tu navedenu cifru ljudima i to je moj iskreni trošak tako da nije bila namjera ošteti državu ..ali eto pošto nisam imao nikakv pisani trag dobio sam to da mi sada nepriznaju to i pripisati če mi se to kao dobit i na to porez + kazna
E sad što je naj gore s ljudima ču morati praviti nove ugovore ..naravno ako mi budu dali zemlju kada sada i njih pročešljaju ...možda hoče ali če podiči zakupninu i morat ču praviti nove ugovore i eto novog troška ...
Ma neka je pege živ i zdrav biće i para
131
Samo mi nije jasno plačam poreze i doprinose 130tkn godišnje i oni meni dođu u kontrolu ..to mi malo sumljivo pa zar im ni ovo nije dosta
Paore vrati onu temu traži se tata bankar ...da ne serendam vamo po fidelovoj temi o svojim osobnim problemima ...pliz ...sad mi je ionako sve svejedno propao skrivajući se od javnosti ili ne svejedno mi je više
Paore vrati onu temu traži se tata bankar ...da ne serendam vamo po fidelovoj temi o svojim osobnim problemima ...pliz ...sad mi je ionako sve svejedno propao skrivajući se od javnosti ili ne svejedno mi je više
131
pege25 je napisao/la:delac je napisao/la:a kaj z onima koji neplačaju najam?koji besplatno obrađuju zemlju?
Objasnili mi ovako međutum sam im postavio i tako pitanje..kažu oni nema zakupa sistem bez naknade ...porezna je donjela tarifu koja iznosi 729 kn/ha i svaki vlasnik zemlje će plaćati po tome porez za zakup .
u kojem zakonu ili pravilniku piše da zakup zemljišta košta najmanje 729kn/ha..pa ne može nadobudni inspektor/i određivati pošto ću ja dati privatnu svojinu u zakup
paor je napisao/la:pege25 je napisao/la:delac je napisao/la:a kaj z onima koji neplačaju najam?koji besplatno obrađuju zemlju?
u kojem zakonu ili pravilniku piše da zakup zemljišta košta najmanje 729kn/ha..pa ne može nadobudni inspektor/i određivati pošto ću ja dati privatnu svojinu u zakup
Negdje piše paore gdje neznam točno ...meni su ovi iz grada rekli da je porezna uprava odedila da je zakup za 1ha 729 kn i da mi oni moraju za česticu od 20 ha računati po toj cijeni ..i da če ovi preznici naplačivati porez po toj cijeni onih 15% ...pazi to ti dođe na isto ...primjer kada kupiš auto i u kupoprodajnom ugovoru ti navedeš cijenu xy za isto ..a oni ljepo kažu kataloška vrijednost istog nije xy nego xz i naravno da je cifra uvjek veća od xy i onda platiš porez po cijeni xz tako je i sa cijenom zemlje bilo u mom slučaju sam ju manje platio nego je bilo po poreznom praviliniku i platio sam porez po skupljoj tarifi..tako ti je i s ovim zakup je po njihovom toliko i po tome češ plačati kao zakupodavac plačati porez bez obzira koliko ti naveo po ugovoru ...a ti se žali upravi vodovoda ako ti neštima ...meni danas tako nekako to objasnili ...dali sam ja to dobro skužio neznam ali znam da smo nahebali ko žutu
131
kod automobila je to službeno regulirano
imam državne zemlje po prosječnom zakupu 500 kn/ha plaćenu preko računa i proknjiženu i što sad, da mi inspektor kaže obriši si taj papir o onu stvar
sutra oni mogu reći: platio si kombajniranje 500kn/ha, to je malo...i tako tomu nema kraja...
slično je i ovo sa prinosima...nemaju porezani što zabadati nos u ambare i polja, njihova stvar su papiri, financije i zakoni
znam da se nije dobro bosti sa rogatim, ali široka praksa u ovoj državi je itekako iskusila da ako nećeš sam dići glavu - zgazit će te
mislim, ja to ovako bukvalno meljem, ali nadam se da shvaćate poantu
imam državne zemlje po prosječnom zakupu 500 kn/ha plaćenu preko računa i proknjiženu i što sad, da mi inspektor kaže obriši si taj papir o onu stvar
sutra oni mogu reći: platio si kombajniranje 500kn/ha, to je malo...i tako tomu nema kraja...
slično je i ovo sa prinosima...nemaju porezani što zabadati nos u ambare i polja, njihova stvar su papiri, financije i zakoni
znam da se nije dobro bosti sa rogatim, ali široka praksa u ovoj državi je itekako iskusila da ako nećeš sam dići glavu - zgazit će te
mislim, ja to ovako bukvalno meljem, ali nadam se da shvaćate poantu
Paore niko tebi nemože niti ja pričam da moraš plačati toliko zakup(729kn/ha ) ....neko pričam o zakupodavcu koji daje svoju zemlju u zakup i isti mora platiti porez po toj tarifi (729kn/ha)...a ja i ti možemo sklopiti ugovor da ti ja platim recimo 100 ili 1000kn/ha to njih nezanima ...njih zanima da isti mora plati porez po navedenoj tarifi tako ih ja skužio.
A ovo s prinosima mi nije nikako jasno oni meni kažu da ja lažem da sam toliko navršio i da je to nemoguće ...jer po nijhovim matematičkim operacijama sam morao imati baš toliko kako njihove tabele kažu ..i ti se tu možeš naglavu postaviti ..oni su to tako rekli i to je svršena svar ..kako si i sam reko da se s rogatima nevalja bosti tako sam i ja odustao mada mi moj temperament to nije dozvoljavo i htio sam reči svašta ali sam se nekako skulirao progutao gorku pilulu i samo stegnuo ramenima i otišao ravno u svoju crkvu na jednu svetu vodicu
A ovo s prinosima mi nije nikako jasno oni meni kažu da ja lažem da sam toliko navršio i da je to nemoguće ...jer po nijhovim matematičkim operacijama sam morao imati baš toliko kako njihove tabele kažu ..i ti se tu možeš naglavu postaviti ..oni su to tako rekli i to je svršena svar ..kako si i sam reko da se s rogatima nevalja bosti tako sam i ja odustao mada mi moj temperament to nije dozvoljavo i htio sam reči svašta ali sam se nekako skulirao progutao gorku pilulu i samo stegnuo ramenima i otišao ravno u svoju crkvu na jednu svetu vodicu
131
Tako obavezno imajte neku potpisanu uplatnicu da ste istom dostavili određena sredstva koja se poklapaju s ugovorom ili neki drugi dokument kojim možete pravdati trošak u protivnom neprolazi ...e sad ako isto i ne prijavite kao trošak a zemlju radite i prijavljujete ga u poticaj opet dolazi do problema ješ če isti tražiti porez od onog ko vam je dao zemlju u zakup tako da se istom neče isplatiti dati ispod te cijene od 729 kn + porez) i ..tako smo dovedeni pred gotovi čin kako zakupodavac tako i zakupoprimac da se moramo držati zakona u protivnom če mo biti kažnjeni s dveset udaraca bićem po stražnjici. tj uopće ovo nije smiješno ali eto nekao mi sve otkad sam na lakim drogama sve mi je svejedno i smiješno
Legenda
laka droga = pan od 1l/h umjesto 2l
Legenda
laka droga = pan od 1l/h umjesto 2l
131
pege25 je napisao/la:Paore niko tebi nemože niti ja pričam da moraš plačati toliko zakup(729kn/ha ) ....neko pričam o zakupodavcu koji daje svoju zemlju u zakup i isti mora platiti porez po toj tarifi (729kn/ha)...a ja i ti možemo sklopiti ugovor da ti ja platim recimo 100 ili 1000kn/ha to njih nezanima ...njih zanima da isti mora plati porez po navedenoj tarifi tako ih ja skužio.
Točno si razumio, pege, ne moraš plaćati zakup 729kn/ha, ali zakupodavac mora plaćati porez na taj iznos. A ako si s tim zakupodavcem jako dobar, može ti on i besplatno davat zemlju u najam. Bitno je da porez bude plaćen. No, kako tebi treba ta isplata, da ju knjižiš u trošak, tako ćeš si napraviti i isplatnice koje će zakupodavac potpisivati da je novce primio (ili mu šalješ na račun, još bolje) i tada slobodno knjižiš u trošak.
Vjerojatno ćeš sada samo plaćati zakupa uvećano za iznos poreza (i kad budeš dogovarao s nekim slijedeće zakupe, povisit će ti najmodavac, za iznos poreza, jer neće htjeti od svoje zarade odvojiti za porez). A ti ugovore trebaš. I evidentirano plaćanje trebaš. Tako da ćeš i dalje raditi tako. Samo malo skuplje. To što niste znali da ugovore treba prijaviti u poreznu na određivanje poreza, ne skida krivnju za učinjeni prekršaj. Treba se UVIJEK informirati. I meni baš i nije jasno, kako je netko mislio iznajmiti, dobiti pare, a porez na to ne platiti. To je ipak neka logika. Svi plaćamo porez na sve. Kad iznajmiš stan, plaćaš porez, kad zaradiš plaću, plaćaš porez, kad bilo što kasiraš, legalno, platiš porez. Nisam rekla ništa novog, znam, samo iznosim činjenice.
sunčana- Broj postova : 1026
God : 58
Zanimanje : knjigovodstvo
Registriran : 06.10.2008
2
paor je napisao/la:pege25 je napisao/la:delac je napisao/la:a kaj z onima koji neplačaju najam?koji besplatno obrađuju zemlju?
neće određivati pošto ćeš ti iznajmljivati, možeš i pokloniti. oni su samo odredili koliko poreza se mora platiti. kao i za najam stana, auta, firme..
2
Fidelito je napisao/la:
Nisam OPG, nego sam poljoprivredni obrt, ali to dođe u ovom slučaju na isto ili ne....?
@Pege: oni u poreznoj ti odredili neki 'prosječan' prinos... nekako mi dođe zdogno to određivnje prinosa iz tople grijane sobice. Tako bi i ja sebi mogao odrediti bilo što, ali što ako je moj realni prinos manji od onoga što je netko sebi (onako malo procijenio odoka) zacrtao da bi trebalo biti? Kako da nadoknadim tu fiktivnu razliku? Najbolje bi bilo da za svoje 'privatne' novce na placu kupim te kuruze ili štogod sam proizvodio i to ubacim u silos kao svoj 'prinos'. Danebi nekome falilo.... joj koja država.
E, s ovim određivanjem prosječnog prinosa iz toplog ureda se ne slažem, jer masu puta prinosi ovise o milion utjecaja koje ni ja, naravno, ne znam (i ja sam "teta od papira u toplom uredu"). No, da su nekad uveli poticaje na proizvedeno (što bi po mome bilo pravednije i poštenije), tada bi i ljudi zaista sve proizvedeno prikazali (narod smo kom je u krvi bar mrvicu prikriti, priznajmo:)), a oni ne bi imali brige, niti bi vi bili oštećeni plaćanjem poreza na imaginarne "prinose". Ima li netko argumenata protiv plaćanja poticaja na proizvedeno? Zanima me, ne želim se svađati..ok, možda sam tu naivna..znamo kome ovakav način pogoduje.
2
Pazi u ovoj priči je opet nahebo zakupoprimac jer če opet on nakraju platiti taj porez ...je neče on sigurno od recimo od tih dobivenih 720kn/ha odvojiti tih 15% i dati državi za porez nego če lijepo isti lopticu prebaciti na nas i to nam je još jedan namet baš
Zadnja promjena: pege25; 19/11/2011, 09:08; ukupno mijenjano 1 put.
131
A što je s ovom zemljom koju mi izdaje u zakup grad i država dali i oni plačaju porez na tu svotu ili ?
moš mislit....
moš mislit....
131
pege25 je napisao/la:Pazi u ovoj priči je opet nahebo zakupoprimac jer če opet on nakraju platiti taj porez ...je neče on sigurno od recimo od tih dobivenih 720kn/ha odvojiti tih 15% i dati državi za porez nego če lijepo isti lopticu prebaciti na nas i to nam je još jedan namet baš
u pravu si ali tebi taj ugovor treba, zar ne. i trošak ti treba. i ne možeš si pomoći.
a ovo..za porez na zemlju koju ti daje država u najam, pitaj nekog, vidim da sakupljaš informacije na izvoru
2
Stranica 2 / 2. • 1, 2
Stranica 2 / 2.
DOPUŠTENJA
Ne moľeą odgovarati na postove.