AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
RASIPAČI
Stranica 8 / 12. • 1, 2, 3 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12
Re: RASIPAČI
evo Fidelito imam koju slikicu rasipača
kad se radi kalibracija gnojiva ,na ovom se djelu sve namješta po tablicama,za svako gnojivo različito
mozak cijelog rasipača
i najbitnija razlika ,kako može desno bacat 9 metara a lijevo 18,je u lopaticama:
desne lopatice
lijeve lopatice
kad se radi kalibracija gnojiva ,na ovom se djelu sve namješta po tablicama,za svako gnojivo različito
mozak cijelog rasipača
i najbitnija razlika ,kako može desno bacat 9 metara a lijevo 18,je u lopaticama:
desne lopatice
lijeve lopatice
Zanimljivo to izgleda kod bogballe-a. Kakav je sustav tog okretanja smjera vrtnje tanjura, moraš izlaziti van iz traktora i 'šarafati' po rasipaču ili se to riješava iz kabine preko 'mozga'? Kut lopatica u odnosu na disk je fiksan ili se može mijenjati? Ima li rasipač i vagu koja šalje informaciju u 'mozak' i ako ima -kako to sve skupa radi? Imate li u knjizi specificirana podešenja za Petrokemijina gnojiva ili pogađate?
Fidelito- Broj postova : 4471
Zanimanje : Poljoprivrednik - ministar
Registriran : 17.05.2008
117
Smjer okretanja tanjura se mjenja pritiskom na gumb iz kabine pri čemu mora kardan biti isključen. Kut lopatica se može mjenjati ima tri ili četiri položaja nisam siguran. Ima svoju vagu koja šalje informaciju u kompjuter,i kompjuter prikazuje,kolika površina je bačena,za koliku površinu još ima gnojiva,širinu bacanja,brzinu kretanja traktora,broj okretaja kardana,količinu zadanu po hektaru...
A što se tiče knjige,nju uopće nemamo nego kad radimo kalibraciju i kad sve izračunamo onda nam se samo pokaže koja je tablica,a nju skidamo sa interneta,inače ima oko 500-tinjak tablica
A što se tiče knjige,nju uopće nemamo nego kad radimo kalibraciju i kad sve izračunamo onda nam se samo pokaže koja je tablica,a nju skidamo sa interneta,inače ima oko 500-tinjak tablica
Kada mjeri brzinu onda mora imati i ugrađen nekakav svoj radar, ili 'skida' podatke sa jednog od kotača traktora?
E to je kvalitetna prednost (što se tiče podešavanja), mislim da i kod Amazone postoji sličan sustav - ali preskupo je to za nas amatere. Meni bi bila puno bolja investicija u navigaciju, a to ću morati kupiti jer ovo sada je čista kladionica. Što imate od navigacije (paralelni tragovi) i kako vas to služi?
A što se tiče knjige,nju uopće nemamo.....
E to je kvalitetna prednost (što se tiče podešavanja), mislim da i kod Amazone postoji sličan sustav - ali preskupo je to za nas amatere. Meni bi bila puno bolja investicija u navigaciju, a to ću morati kupiti jer ovo sada je čista kladionica. Što imate od navigacije (paralelni tragovi) i kako vas to služi?
Fidelito- Broj postova : 4471
Zanimanje : Poljoprivrednik - ministar
Registriran : 17.05.2008
117
Kupio sam najmanji Vicon Rasipač PS 202. Našo sam tablicu na netu no to mi nekako neštima. Dosad nisam ulazio u detalje uštimavanja ovakvog rasipača jer sam posuđujući od kolege uzimao već uštiman rasipač, a na našem bivšem vučenom Viconu uštimavanje je bilo drugačije. Dakle molim objašnjenje na kojem djelu navojne plastike se očitavaju brojke, jel na njenom početku ili u sredini di je rupa (i na kojem kraju rupe)? I još me zanima na koji broj da stavim da bi pri 8 (ili 8,5 km, svejedno mi je) km/h razbacao 200 kg/kj NPK 15-15-15 i 70 kg/kj UREA-e. Koristim gnojiva petrokemija Kutina.
Evo i slika.
Evo i slika.
Gost- Gost
Bećarina pusta je napisao/la:Kupio sam najmanji Vicon Rasipač PS 202. Našo sam tablicu na netu no to mi nekako neštima. Dosad nisam ulazio u detalje uštimavanja ovakvog rasipača jer sam posuđujući od kolege uzimao već uštiman rasipač, a na našem bivšem vučenom Viconu uštimavanje je bilo drugačije. Dakle molim objašnjenje na kojem djelu navojne plastike se očitavaju brojke, jel na njenom početku ili u sredini di je rupa (i na kojem kraju rupe)? I još me zanima na koji broj da stavim da bi pri 8 (ili 8,5 km, svejedno mi je) km/h razbacao 200 kg/kj NPK 15-15-15 i 70 kg/kj UREA-e. Koristim gnojiva petrokemija Kutina.
Evo i slika.
Čuj teško pitanje, kako si tko uzme, ja na svojem koji ima isti saistem štimanja mjerim na vanjskom dijelu tj znači kako navijaš navoj di ti je početak te plastike, a oko kg sve zavisi jer u ovi par godina mi nikada nije išlo dva puta isto, svaki put na isto gnojivo namještam dugačije, znači kolega uzdaj se use i u svoje kljuse, kako namjestiš na prvom jutru tak ose orijentiraj ...
Fidelito je napisao/la:Kada mjeri brzinu onda mora imati i ugrađen nekakav svoj radar, ili 'skida' podatke sa jednog od kotača traktora?A što se tiče knjige,nju uopće nemamo.....
za mjerenje brzine je bio predviđen senzor koji bi se trebao montirati kod jednog od zadnjih kotača,ali to nije stavljeno jer bi ga blato vjerovatno otkinulo,pa su rješili tako da su spojili sa kompjuterom od traktora i tako mjeri brzinu
a navigaciju imamo AgLeader služi nas dobro,najveće moguće odstupanje je 30cm,s tim da ima i mogućnost da bude preciznije,ali se onda mora plaćat pretplata na signal od navigacije,ova naša je bez naknade,paralelni tragovi rade super,napraviš prvi trag i onda samo jedan do drugog slažeš,dosta jednostavno radit s njom
@Bečarina, i ja isto sad malo u problemimaBećarina pusta je napisao/la:Kupio sam najmanji Vicon Rasipač PS 202. Našo sam tablicu na netu no to mi nekako neštima. Dosad nisam ulazio u detalje uštimavanja ovakvog rasipača jer sam posuđujući od kolege uzimao već uštiman rasipač, a na našem bivšem vučenom Viconu uštimavanje je bilo drugačije. Dakle molim objašnjenje na kojem djelu navojne plastike se očitavaju brojke, jel na njenom početku ili u sredini di je rupa (i na kojem kraju rupe)? I još me zanima na koji broj da stavim da bi pri 8 (ili 8,5 km, svejedno mi je) km/h razbacao 200 kg/kj NPK 15-15-15 i 70 kg/kj UREA-e. Koristim gnojiva petrokemija Kutina.
Evo i slika.
Naime na našem Creina rasipaču je sličan sistem štelovanja kao i na tvom evo slika:
Ja sam se ravnao po početku bijele plastike na slici je složeno malo dalje od broja 24..Ovaj utor na tvojoj slici je kod mene zatvoren nekim komadom plastike pa mislim da se tu ne gleda broj..
E sad problem kak naštimat ovaj moj rasipač da baca određenu količinu gnojiva pod HA??
U pitanju je CREINA 800L kupljen prošle godine,za štelanje sam dobio ovo:
I na rasipaču je zaljepljena distribucijska tabela:
Pa sada ako netko zna objasniti kako se služit ovim mjerama nek objasni...Hvala !!
hurli- Broj postova : 806
Registriran : 04.01.2009
13
→→→ : VIŠE
odaberi radni zahvat(stavi ravnalo okomito na zahvat),izvuci bijeli papir da se linija preklapa sa količinom gnojiva koju želiš.stavi onda ravnalo okomito na radnu brzinu(bijeli papir mora ostati kako si ga izvukao) i pročitaj broj s kojim se dole preklapa(protok kg/min),nađi u tablici gnojivo koje bacaš i vidit ćeš na tablici desno protok,a skroz iznad je broj na koji trebaš namjestit navoj(čita se na početku navoja).
matija- Broj postova : 489
Registriran : 09.03.2008
0
Malo mi je jasnije..matija je napisao/la:odaberi radni zahvat(stavi ravnalo okomito na zahvat),izvuci bijeli papir da se linija preklapa sa količinom gnojiva koju želiš.stavi onda ravnalo okomito na radnu brzinu(bijeli papir mora ostati kako si ga izvukao) i pročitaj broj s kojim se dole preklapa(protok kg/min),nađi u tablici gnojivo koje bacaš i vidit ćeš na tablici desno protok,a skroz iznad je broj na koji trebaš namjestit navoj(čita se na početku navoja).
Onda kod određivanja još trebam imati neko ravnalo sa sobom da lakše očitavam na zelenoj skali??
Znači prvo odaberem zahvat 12m,ispod tog zahvata mi mora bit količina koju gnojiva,ajd stavimo 150kg/ha,i onda očitam na donjem dijelu taj protok kg/min a šta je tu sa brzinom??
Ta brzina me muči jer počinje od 4km/h a ako je stavim širinu bacanja 12m onda mi ispod ne piše brzina jer počinje tek od sredine zelene kartice i to od 4km/h..??
Nije mi jasna ta brzina??
hurli- Broj postova : 806
Registriran : 04.01.2009
13
ravnalo pomakni okomito na brzinu,samo ovaj papir koji se izvlači ne smiješ pomicati kad si namjestio zahvat i kg/ha i onda ispod brzine uz ravnalo pročitaj broj dole tj. protok.hurli je napisao/la:Ta brzina me muči jer počinje od 4km/h a ako je stavim širinu bacanja 12m onda mi ispod ne piše brzina jer počinje tek od sredine zelene kartice i to od 4km/h..??
Nije mi jasna ta brzina??
matija- Broj postova : 489
Registriran : 09.03.2008
0
Ino brezice rasipac 1t ,da li tko zna da li je to dobar rasipac jer imam neku komvknaciju za mjenjanje ??I pitanje jos jedno sta gledati kad se kupuje polovan rasipac?
zlocko- Broj postova : 528
God : 43
Zanimanje : svašta po malo
Registriran : 26.05.2011
7
Bećarino, to gdje ti je rupa na matici je bila kočnica, koja ti je polomljena.
Čita se na početku matice.
Čita se na početku matice.
Zvonimir- Broj postova : 2509
God : 59
Registriran : 14.03.2008
10
Stari Vicon PS 602 prepakovan, stavljeno metalno povišenje (stane cca 12-13 metara 3x15), cerada, kolica... Sad ima opciju bit nošeni ili vučeni. Materijal, nešto novo, ostalo ostaloće i restlovi iz verkšteta. Ferguson sa njim radi u drugoj brzoj na 1500 /min 10 km/h bez problema. Kolica su predviđena i za prskalicu, ako bude potrebe.
Gost- Gost
Kul rasipač ..samo mi se čini da ima malo preširoke gume pa puno gazi u pšenici ili?
Zanimljivo i ovo ručno otvaranje i zatvaranje iz kabine ...ja to imam samo zračno ..
Zanimljivo i ovo ručno otvaranje i zatvaranje iz kabine ...ja to imam samo zračno ..
pege25- Broj postova : 5212
God : 50
Registriran : 18.09.2010
131
Gume su 10-ke tako da ne gazi ništa i prati trag zadnjeg točka traktora. Zračni cilindar je idući korak.
Gost- Gost
Ma mene pati taj moj mali rasipač od 400kg ..table su mi neke dugačke po 600m i više baca 15m i sad kad hoču baciti više kana odem tamo i nazad i onda više nikud to me jako živcira ...imam vučeni vikon 2500 kg ali mi on pregomazan nekao za prihranu ..biće slika istih sad odo malo na pivo
pege25- Broj postova : 5212
God : 50
Registriran : 18.09.2010
131
zec c-355 je napisao/la:pametna gnojidba
obična gnojidba
prihrana pšenice 2014
Dali ti radis s tim rasipacem,koliko vidim na drugom i trecem videu da ti se rasipac štopa, to se vidi po konstanti na ovoj slici,sve ako je cca ispod 19,00 kg je stopanje.A KOD TEBE IDE I DO 10,00 KG.Dobro se zalijepio.
bublo- Broj postova : 42
Registriran : 13.06.2013
9
Bećarina pusta je napisao/la:Stari Vicon PS 602 prepakovan, stavljeno metalno povišenje (stane cca 12-13 metara 3x15), cerada, kolica... Sad ima opciju bit nošeni ili vučeni. Materijal, nešto novo, ostalo ostaloće i restlovi iz verkšteta. Ferguson sa njim radi u drugoj brzoj na 1500 /min 10 km/h bez problema. Kolica su predviđena i za prskalicu, ako bude potrebe.
svaka čast za ideju i sam sad razmišljam da napravimo tako nešta
frenkigoran1- Broj postova : 366
God : 34
Zanimanje : automehaničar, vozač motornih vozila
Registriran : 21.08.2013
6
zec dali je ta navigacija potrebna dok bacate gnojivo po žitu, kad već imate tragove napravljene za bacanje gnojiva i špricanje?
STJEPAN 92- Broj postova : 595
God : 32
Zanimanje : mehaničar poljoprivredne mehanizacije
Registriran : 25.01.2010
9
STJEPAN 92 je napisao/la:zec dali je ta navigacija potrebna dok bacate gnojivo po žitu, kad već imate tragove napravljene za bacanje gnojiva i špricanje?
povezana je s rasipačem pa nemože jedno bez drugog radit
bublo je napisao/la:zec c-355 je napisao/la:pametna gnojidba
obična gnojidba
prihrana pšenice 2014
Dali ti radis s tim rasipacem,koliko vidim na drugom i trecem videu da ti se rasipac štopa, to se vidi po konstanti na ovoj slici,sve ako je cca ispod 19,00 kg je stopanje.A KOD TEBE IDE I DO 10,00 KG.Dobro se zalijepio.
kake ti gluposti pričaš o štopanju,taj broj je kalibracijska težina gnojiva,i stalno se mjenja,ovisno o vrsti gnojiva odnosno veličini zrna
Stranica 8 / 12. • 1, 2, 3 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12
Stranica 8 / 12.
DOPUŠTENJA
Ne moľeą odgovarati na postove.