AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
Cijena pšenice 2011g
Stranica 17 / 27. • 1 ... 10 ... 16, 17, 18 ... 22 ... 27
Re: Cijena pšenice 2011g
falkon 2 je napisao/la:dp neka platu avansno 1.5 kn + PDV i nek šalju kamione kada pare legnu na račun, ako cijena bude manja obećaj im da ćeš im vratiti razliku.
Fidelito- Broj postova : 4471
Zanimanje : Poljoprivrednik - ministar
Registriran : 17.05.2008
117
ae fidel, na jednom forumu mi je nick ipak " ekonom" (iliti ti po naški školovani prevarant)
istko ko sto ce i oni meni doplatit ako bude veca, ma vidit cu mozda se jos neko javi
vidim da je pšenica unijela mnogo nervoze i osebujnih postova pa evo da i ja malo dolijem ulje na vatru
nisam intelektualac, a ni preveć bistar pa dozvoljavam neslaganje ili demantij, ali bitno je:
- biti realan
- u stavkama gdje je to moguće, smanjiti troškove i optimizirati
- povećati obradive jedinice
nisam intelektualac, a ni preveć bistar pa dozvoljavam neslaganje ili demantij, ali bitno je:
- biti realan
- u stavkama gdje je to moguće, smanjiti troškove i optimizirati
- povećati obradive jedinice
paore nije los racun, samo nam je vecini zakup ili rata za zemlju oko 1000kn po ha ako ne i vise i onda taman ispada da smo ili na 0 ili u minusu
evo gledam madjarsku burzu, cijena u zadnjih 5 dana porasla 5lp,
ako uzmemo u obzir da nas dosta ima površina u vlasništvu, onda bi to bio neki prosjek
a ima nas i koji imamo 0ha u vlasnistvu ali neko je prije bio napisao da se i vlastita zemlja mora racunat kao neki trosak ne znam na koju to foru
neki zemlju uvrštavaju u oportunentni trošak...ja ne, djelom zbog neke svoje osobne logike, djelom činjenice da zemljište rijetko gubi na vrijednosti, češće obrnuto
onaj tko za sjetvu žitarica plaća zakup 1000 kn/ha prilično visoko leti
onaj tko za sjetvu žitarica plaća zakup 1000 kn/ha prilično visoko leti
paore ne samo 1000kn nego i puno puno vise, i ja placam dobar dio po 1000kn a imam nesto u zakupu od opcine i to je dosta manje
za ovu godinu se na dosta može staviti i troškovi sušenja, jer danas što se vrši (u mojem području) je oko 15% vlaga, o onome od jučer niti razmišljati nevrijedi koja je vlaga.
kod nekih kultura se trošak sušenja mora ukalkulirati (kukuruz...), u pšenici ne
deere power je napisao/la:paore nije los racun, samo nam je vecini zakup ili rata za zemlju oko 1000kn po ha ako ne i vise i onda taman ispada da smo ili na 0 ili u minusu
1000 kn/ha ? Kod mene je privatna cijena 900-1000kn/jutro arenda !
SteveO- Broj postova : 1673
Registriran : 28.08.2009
39
Zakup, to jest trošak zamljišta mora se obavezno uvrstiti u izračun kao trošak. Ako imaš zemlju u zakupu, to je jasno, ako ti je u vlasništvu to kao 'nije trošak' ali ako razmislimo malo mogao bi ništa ne raditi na svojoj vlastitoj zemlji i iznajmiti ju (dati ju u rentu) - i to je upravo onaj dio novaca koji sam 'izgubio' na tom zemljištu kada sam proizvodim na toj zemlji. Prema tome cijenu zakupa obavezno staviti u trošak, bila ona u zakupu ili ne. Sada je samo pitanje kolika je ta vrijednost zakupa. Ona jako varira, a iznos je onaj prosječni koji se može dobiti za taj (takav) komad zemljišta u tom kraju. Onima koji se ne bave poljoprivredom teško je shvatiti da ima zemljišta koje se isplati platiti i više od 1000 Kn, ali ima i onih zemljišta koja se ne isplate raditi da ti plate 1000 uz obavezu da to moraš obraditi......
117
stevo ima i 900 cak i 1200 po jutru a ja placam 600 do 700kn po jutru arendu
ne znam ni ovo mi se bas ne isplati ode skoro citav poticaj a ko placa vise ode i citac samo za arendu
ne znam ni ovo mi se bas ne isplati ode skoro citav poticaj a ko placa vise ode i citac samo za arendu
Fidelito je napisao/la:Zakup, to jest trošak zamljišta mora se obavezno uvrstiti u izračun kao trošak. Ako imaš zemlju u zakupu, to je jasno, ako ti je u vlasništvu to kao 'nije trošak' ali ako razmislimo malo mogao bi ništa ne raditi na svojoj vlastitoj zemlji i iznajmiti ju (dati ju u rentu) - i to je upravo onaj dio novaca koji sam 'izgubio' na tom zemljištu kada sam proizvodim na toj zemlji. Prema tome cijenu zakupa obavezno staviti u trošak, bila ona u zakupu ili ne. Sada je samo pitanje kolika je ta vrijednost zakupa. Ona jako varira, a iznos je onaj prosječni koji se može dobiti za taj (takav) komad zemljišta u tom kraju. Onima koji se ne bave poljoprivredom teško je shvatiti da ima zemljišta koje se isplati platiti i više od 1000 Kn, ali ima i onih zemljišta koja se ne isplate raditi da ti plate 1000 uz obavezu da to moraš obraditi......
problem je u tome što ti prejudiciraš da si izgubio što nisi dao u zakup...
Da, upravo tako. Ako mogu iznajmiti i dobiti za to novce - te novce 'gubim' ako radim sam tu zemlju. (I moram ih naplatiti kao trošak u proizvodnji). To je kao da si iznajmio sam sebi zemljište. Ljudi kupe poslovni prostor i sami sebi iznajmljuju, to im je trošak. I to opravdani trošak. Mora se uzeti to u obzir, zemlju ipak treba kupiti, ono ima vrijednost koja se mora nekako amortizirati, uloženi kapital mora se oploditi. Čak i ako si nasljedio zemljište to je normalno da se obračuna, jer si to zemljište mogao, na primjer, iznajmljivati ili prodati i novce staviti u banku ili negdje uložiti (i dobiti ili izgubiti). Tako stavka zemljišta mora se svakako uzeti u obzir kod obračuna troškova. I to je stavka koja će ubuduće rasti, možda brže od drugih stavki u proizvodnji. Jer gnojiva ima, naručiš, platiš, dovezeš i imaš ga, isto je sa strojevima, ali ajde ti meni lijepo naruči 100 ha zemljišta, da ti netko napravi... Svakako, možeš uzeti torbu sa novcima i kupovati, ali kupuješ samo ono što netko želi prodati, jel. Ili cijena jako raste. Zemljište je specifična kategorija troška, ali to ne znači da nema vrijednost.
Što se tiče iznajmljivanja zemljišta za rentu - taj posao sa sobom nosi minimalni rizik u odnosu na onoga tko želi nešto proizvesti na toj zemlji. Postoji mnogo ljudi koji dobro žive samo od rentanja svojih zemljišta, u nekim državama navodno skoro da i nema poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu farmera (navodno je tako u V. Britaniji). Nemojmo podcjenjivati svoje resurse. Treba korištenje tih resursa pošteno naplatiti. Danas se naplaćuje sve i svašta (od parkiranja na javnim površinama sve do ulaza na plažu...) i to je kao postalo normalno. Kada su već došla ta vremena, moramo voditi i računa da mi svoje naplatimo, ali realno.
Što se tiče iznajmljivanja zemljišta za rentu - taj posao sa sobom nosi minimalni rizik u odnosu na onoga tko želi nešto proizvesti na toj zemlji. Postoji mnogo ljudi koji dobro žive samo od rentanja svojih zemljišta, u nekim državama navodno skoro da i nema poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu farmera (navodno je tako u V. Britaniji). Nemojmo podcjenjivati svoje resurse. Treba korištenje tih resursa pošteno naplatiti. Danas se naplaćuje sve i svašta (od parkiranja na javnim površinama sve do ulaza na plažu...) i to je kao postalo normalno. Kada su već došla ta vremena, moramo voditi i računa da mi svoje naplatimo, ali realno.
117
ista stvar je i sa kombajnom, puno ljudi kaze a imam kombajn pa nemam taj trosak, a ne racuna koliko je love moro dat za taj kombajn koliko kosta gorivo i odrzavanje kao i kombajner jer to neko mora i vozit a da ne spominjem rezervne djelove i popravke, nekad se isplati bolje platit kombajniranje nego imat svoj kombajn koji se kvari
oportunitetni trošak se uzima u obzir samo i ako ima negativni predznak:
ako si za trošak kupljene zemlje mogao dobiti 6% kamata u banki, a za razliku od toga, u proizvodnji si npr. ostvario profit od 10%, onda nema opotrunitetnog troška ( a još nisam uzeo u obzir da nominativna i realna vrijednost zemljišta uglavnom dugoročno raste)
ne treba to miješati sa operativnim troškovima (kalkulacijama)
ako si za trošak kupljene zemlje mogao dobiti 6% kamata u banki, a za razliku od toga, u proizvodnji si npr. ostvario profit od 10%, onda nema opotrunitetnog troška ( a još nisam uzeo u obzir da nominativna i realna vrijednost zemljišta uglavnom dugoročno raste)
ne treba to miješati sa operativnim troškovima (kalkulacijama)
tak su i meni poslali kamion..obecali drugi dan isplata...a od isplate nikaj još dandanas...deere power je napisao/la:ma tako sam i mislio, jos oni odma kao salju kamione, ma reko cekaj malo da vidim, danas je gotovo nemoguce tako nesto prodat jer se nikome ne moze vjerovat, a i svi gledaju kako bi te prevarili
delac- Broj postova : 1063
God : 37
Registriran : 28.01.2010
17
→→→ : VIŠE
taktika im očito još uvijek ima prođu
ljudi moji, pa o tomu treba pričati...
ako ništa drugo, neka barem google indexira: Agro-zrno d.o.o. ne plaća preuzetu robu
ljudi moji, pa o tomu treba pričati...
ako ništa drugo, neka barem google indexira: Agro-zrno d.o.o. ne plaća preuzetu robu
http://www.njuskalo.hr/poljoprivreda-ostalo/prodajem-psenicu-rod-2011-oglas-3145677
na ovaj oglas su mi se javili ma znam te fore kad natovare onda kao ne moze sad bice sutra pa to bude nikad
na ovaj oglas su mi se javili ma znam te fore kad natovare onda kao ne moze sad bice sutra pa to bude nikad
http://www.vecernji.hr/regije/urod-slab-seljaci-nezadovoljni-ponudenom-cijenom-clanak-307721
koji su ovo smradovi, kaze na kraju tog clanka prosle godine cijena je bila 98lp, jel ima neko da njima predaje zito?
koji su ovo smradovi, kaze na kraju tog clanka prosle godine cijena je bila 98lp, jel ima neko da njima predaje zito?
ekipa daj recite jel Vama na vagi određuju postotak proteina i ljepka (gluten)?
naravno uz vlagu, hektolitar i primjese.. nešto se šuška da će nas platiti po postotku ljepka, a da se hektolitar ne uzima u obzir toliko..smislila banda još bolji naćin legalne pljačke!!
naravno uz vlagu, hektolitar i primjese.. nešto se šuška da će nas platiti po postotku ljepka, a da se hektolitar ne uzima u obzir toliko..smislila banda još bolji naćin legalne pljačke!!
burazeri- Broj postova : 25
Registriran : 14.12.2010
0
kod nas vec godinama na vagi to odredjuju i placaju prema tome a ne prema hektolitru, i mogu ti rec da je mozda i bolje, bar vamo di predajem
o.k hvala, prvi put sam se susreo s tim ove godine pa mi čudno jer su se prošle godine držali hektolitra kao pijan plota, a ove godine kad mi je najniži hektolitar 82 sada ga se ne uzima u obriz pri obračunu..
ako nije problem da malo pojasniš koji je najniži postotak proteina i ljepka prema tim standardima bio bi zahvalan!
ako nije problem da malo pojasniš koji je najniži postotak proteina i ljepka prema tim standardima bio bi zahvalan!
burazeri- Broj postova : 25
Registriran : 14.12.2010
0
Stranica 17 / 27. • 1 ... 10 ... 16, 17, 18 ... 22 ... 27
Stranica 17 / 27.
DOPUŠTENJA
Ne moľeą odgovarati na postove.