AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
Rotodrljače
Stranica 9 / 23. • 1 ... 6 ... 8, 9, 10 ... 16 ... 23
Re: Rotodrljače
A koji to?Podravec je napisao/la: Čestitam na kupnji.Ima jedan problem kod te rotodrljače.
hurli- Broj postova : 806
Registriran : 04.01.2009
13
→→→ : VIŠE
hurli čestitke na novom stroju! ne brini za okretaje kardana, radit će ona dobro, samo po gasu! i obavezno nabavi kardan sa spojkom, ako ga već nemaš.
tomo_MF- Broj postova : 1298
Registriran : 03.06.2009
13
Ili kardan sa osiguračem, sad mislim da prednju dasku bi mogao i skiniti jer obadvije mislim da nemaju preveliku svrhu ali opet to ćeš najbolje vidjeti u radu dali je potrebna ili nije.
Btw čestitke na kupnji stroja, jer novo je novo
Btw čestitke na kupnji stroja, jer novo je novo
radit će ti isti posao kao i na 1000o/min,provjereno na kvernelandovoj rotodrljači koja je imala getribu 1000o/min a traktor ju nije mogao terati na toj brzini jer je bio preslab pa je na 540 sve bilo ok.hurli je napisao/la:Jedno pitanje:
Na RD mi piše 1000o/min kardana,sad dali je mogu nju na 540o/min kardana tjerat,i koja je prednost ili nedostatak kaj se ne 1000o/min mora vrtjet??
Lujo- Broj postova : 274
God : 43
Registriran : 21.04.2010
5
ako je u njoj zubčanik stavljen na 1000 onda traktor može radit sa 540. ja sam imao jednu švabsku gdje sam mogao mijenjat pa sam ostavio na 1000
Landpower165tdi- Broj postova : 1551
God : 38
Zanimanje : poljoprivrednik
Registriran : 01.01.2011
15
@hurli: možeš raditi i na 540 i na 750, ali će se rotori sporije vrtjeti. Samo pitaj proizvođača za to, oni bi ti morali reći sa koliko maksimalnom snagom traktora možeš raditi sa manjim okretajima. Nije samo stvar u sporijem radu - nego u momentu koji se javlja ako drljača radi sporije. Naime pri 540 okretaja i 1000 okretaja i istoj prenesenoj snazi u obadva slučaja moment koji se prenosi kroz priključnoi vratilo i glavni reduktor pri 540 okretaja je skoro dvostruko veći, nego pri 1000 okretaja. Pitaj prizvođača dali smiješ raditi na 540 i 750 okretaja i neka ti to da napismeno ako smiješ, tako da to imaš u đepu ako se nešto, nedajbože, zdrobi. Drži se ti uglavnom 750 okretaja, to je bliže hiljadarki. I ne radi previše duboko.
Koliko mi se čini, ovako sa slika na toj rotodrljači se neda promjeniti prijenosni omjer (na brzinu, u polju). Nema odozada onaj poklopac koji se skida i u kojem se nalazi zupčanički par koji se mijenja (ili se samo promjene mjesta zupčanicima). Koliko mi se čini (opet samo sa slike), tu bi se morao mijenjati cijeli konusno-tanjurasti par. Da postoji taj poklopac sa parom zupčanika relativno lagano se mijenja broj okretaja na drljači sa 540 na 1000, ili neki drugi prijenosni omjer.
Koliko mi se čini, ovako sa slika na toj rotodrljači se neda promjeniti prijenosni omjer (na brzinu, u polju). Nema odozada onaj poklopac koji se skida i u kojem se nalazi zupčanički par koji se mijenja (ili se samo promjene mjesta zupčanicima). Koliko mi se čini (opet samo sa slike), tu bi se morao mijenjati cijeli konusno-tanjurasti par. Da postoji taj poklopac sa parom zupčanika relativno lagano se mijenja broj okretaja na drljači sa 540 na 1000, ili neki drugi prijenosni omjer.
Fidelito- Broj postova : 4471
Zanimanje : Poljoprivrednik - ministar
Registriran : 17.05.2008
117
@Fidelito:zahvaljujem na objašnjenju.
Rotodrljača radi punom parom,radim na 750o/min i ide super nekih 4.5-5.5km/h.
Morao bi kupiti drugi kardan za nju,koji preporučate dali onaj sa sigurnosnim šrafom ili s lamelama?
Rotodrljača radi punom parom,radim na 750o/min i ide super nekih 4.5-5.5km/h.
Morao bi kupiti drugi kardan za nju,koji preporučate dali onaj sa sigurnosnim šrafom ili s lamelama?
13
Odgovarajući kardan bi trebao ići uz drljaču. Da puno ne okolišam kardan se dimenzionira prema momentu koji prenosi, to jest snazi i broju okretaja. Najbolje je da pitaš proizvođača drljače koji kardan najbolje odgovara tvojoj drljači na 750 O/min okretaja (sa kojima radiš). Kardan mora imati osiguranje protiv loma, to može biti na sigurnosni vijak, sa lamelama (pazi da se sa vremenom ne sljepe zajedno pa neće imati funkciju osiguranja) ili sa posebnim kvačilom, uglavnom svaki od njih mora biti dimenzioniran da popusti/preskoči/prokliže kada moment pređe maksimalno dopuštene vrijednosti. Ako koristiš onaj sa sigurnosnim vijkom pazi na kvalitetu vijka, nemoj stavljati nešto bolje, jer onda nema odgovarajuću sigurnosnu funkciju. Kardan čuva drljaču, jer ćeš kad-tad naići na neki kolac/metalni dio nekog stroja u tlu i drljača će morati stati, onda je bolje da popusti na sigurnosnoj spojci, nego da ugasi traktor ili dođe do nekog loma (lošija varijanta).
link:
http://www.gkn-walterscheid.de/fileadmin/downloads/product-infos/en/WAL-GELENKWELLEN-EN.pdf
link:
http://www.gkn-walterscheid.de/fileadmin/downloads/product-infos/en/WAL-GELENKWELLEN-EN.pdf
117
Sad trenutno nemam kardan sa nikakvom zaštitom.
Na staroj rotodrljači mi nikad nije traktor stao na radu pa nisam ni razmišljao o tome ali s ovom novom mi je jučer traktor stao kad sam pripremao jer su noževi uhvatili kamen.
Traktor se u istom trenu ugasio i sve stalo,na svu sreču nije bio nikakav kvar.
Kardan nisam dobio s njom pa sam stavio ovaj moj,ima samo onu glavu s jedne strane da kad isključiš kardan na traktoru se ne vrti a na stroju se vrti kardan.
Neki kardan ču kupit da ima neku zaštitu da se mi ne slomi šta.
Na staroj rotodrljači mi nikad nije traktor stao na radu pa nisam ni razmišljao o tome ali s ovom novom mi je jučer traktor stao kad sam pripremao jer su noževi uhvatili kamen.
Traktor se u istom trenu ugasio i sve stalo,na svu sreču nije bio nikakav kvar.
Kardan nisam dobio s njom pa sam stavio ovaj moj,ima samo onu glavu s jedne strane da kad isključiš kardan na traktoru se ne vrti a na stroju se vrti kardan.
Neki kardan ču kupit da ima neku zaštitu da se mi ne slomi šta.
13
Ovo kvačilo koje imaš je 'overrun' tipa, to je za priključne strojeve koji imaju velike mase u rotaciji (sa velikim momentom inercije) tako da kod svakog zaustavljanja kardana ne dolazi do preopterećenja pogona, nego se te mase u rotaciji polako same zaustave. Posebno potrebno kod traktora koji imaju kočnicu na priključnom vratilu. Imao sam na staroj drljači kardan sa vijkom i to je relativno dobro radilo, jeftino riješenje, ali u kabini morao sam imati barem 10-ak vijaka određene kvalitete i dimenzija. Jedan vijak je znao potrajati i dvije godine, a onda se u jednom danu znalo promijeniti 3-4 komada. Inače taj kardan je bio predviđen za veći vijak (M8, kvaliteta 6.6), ali u walterschiedu su mi napomenuli da za moju aplikaciju (moja drljača i 1000 o/min) obavezno mora biti vijak M6, kvalitete 6.6, i da to upotrebljavam. Taj kardan sam kupio posebno, novi, i nisu trenutno imali takav za sigurnosni vijak M6. Sada imam kardan sa automatskom sigurnosnom spojkom koja jednostavno preskoči kada je u preopterećenju, došlo orginal sa drljačom i dobro radi. Samo jednom je preskočio, ali kada preskoči mora se RUČNO vratiti da ponovno radiš sa kardanom. To nisam znao pa je bilo taj jedan puta povuci-potegni zašto neće raditi. A traktor mi ima kočnicu na kardanu pa je i malo problem ručno okrenuti da dođe u položaj da 'škljocne' i da stvar ponovno radi. Kod sustava sa spojkama i lamelama (koji je isto dobar) malo je problem što se te lamele sa vremenom hoće sljepiti pa spojka nema svoju funkciju (kada kardan nekoliko zima stoji na nekom vlažnom mjestu pa ga malo uhvati hrđa), to bi povremeno trebalo rastaviti, ali onda je problem sve natrag sastaviti da spojka proklizava na točno određenom momentu (podesiti). Još kada stave mazalicu na takvu spojku, savjesno podmažeš - i evo veselja. Može se dogoditi da spojka godinama radi bez proklizavanja, malo zahrđa i onda kada ti treba ne proradi i to je kao da ju niti nemaš (i kao da ju nikada nisi imao i platio).
117
Bilo je tu na forumu postova o tome ali evo ako nije problem:
gdje izraditi zupčanike i osovine za rotrlju i kak se kreču cijene za tu rabotu?
Ili dati reparirati stare (navariti i obraditi)? Ili zavariti tako kako je i bye-bye?
Drlja je Maschio HB 3000...
gdje izraditi zupčanike i osovine za rotrlju i kak se kreču cijene za tu rabotu?
Ili dati reparirati stare (navariti i obraditi)? Ili zavariti tako kako je i bye-bye?
majs- Broj postova : 683
Registriran : 28.08.2008
11
pa to daš izraditi u hittneru
filipkc- Broj postova : 319
God : 29
Zanimanje : šarafljenje i učenje i delanje
Registriran : 26.07.2010
1
Meni klasek izgubio snagu na kardanu, pa danas išo na dva dijela
igor_peradar- Broj postova : 118
Registriran : 13.04.2008
1
I učemu problem bio???
toma84- Broj postova : 1085
Registriran : 23.11.2010
8
gledam danas jednog majstora kako iz prohoda napravi predsjetveno čudo, milina..čisto mi dođe da si zemim jednu rotodrlju samo ne znam kako bi se ta stvarčica ponašala u jesenjskoj pripremi na mojoj teškoj zemlji...
@falkon, kakva su tvoja iskustva, što bi mogla potjerati moja starina od 75 ks
@falkon, kakva su tvoja iskustva, što bi mogla potjerati moja starina od 75 ks
Evo još čekao majstora od klasa da snimi situejšen, al kako veli majstor koji ga je rastavio ošla dupla keramička lamela, sad ima 1000 rh a lamela od kardana zacvikala jer klas nema rješeno podmazivaje.
igor_peradar- Broj postova : 118
Registriran : 13.04.2008
1
Paor moja iskustva su takva da nebi pogriješio da uzmeš od 2.5 metra i po mogućnosti paker valjak, jest da je teža ali je efikasnija.....
jesenas sam u jednom prohodu išao na brazdu za sjetvu pšenice i bio je to pogodak jer nije bilo gaženja njive koja je ionako bila blatna, tako je bilo i na ritskoj crnice i pšenica je zadovoljavajuća.
jesenas sam u jednom prohodu išao na brazdu za sjetvu pšenice i bio je to pogodak jer nije bilo gaženja njive koja je ionako bila blatna, tako je bilo i na ritskoj crnice i pšenica je zadovoljavajuća.
paore imaš kod mene u predstavljanju video kako seponaša traktor od 80 ks sa rotodrljačom i to baš u najgorim mogućim uvjetima rada, znaš kada semojem starom ocu, okorjelom šokcu koji obožava tanjuraču svidjela ta stvarčica koju sam kupio....
majs je napisao/la:Bilo je tu na forumu postova o tome ali evo ako nije problem:
Stari maschio.... zavari i u plavi oglasnik sa njome. Inače btw ima još jedan majstor u Bjelovaru (Kušec) koji ti to može sv izraditi, ali koštat će te u svakom slučaju puno više nego što ta drljača vrijedi. A ako dobro zavariš možda bude zainteresiranih na forumu.
117
Kod hitnera im se zna desit da malo profulaju mjere, a Kušeca se nikad dočekat da napravi.
Dizel- Broj postova : 58
Registriran : 25.12.2010
1
Stranica 9 / 23. • 1 ... 6 ... 8, 9, 10 ... 16 ... 23
Stranica 9 / 23.
DOPUŠTENJA
Ne moľeą odgovarati na postove.